Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει βάλει στο στόχαστρο την ανωνυμία που προσφέρει το Bitcoin σε όσους πραγματοποιούν συναλλαγές με αυτό. Πιο συγκεκριμένα κατάρτισε ένα νέο νομοσχέδιο που προβλέπει αλλαγές στη νομοθεσία που αφορά την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος «Anti-Money Laundering Directive - AMLD». Ο παραπάνω νόμος εφαρμόζεται από τον Μάιο του 2015, οπότε επιθυμούν να συμπεριληφθούν σε αυτόν και τα ψηφιακά νομίσματα (ή αλλιώς κρυπτονομίσματα).
Στο νομοσχέδιο γίνεται λόγος για ειδικές - αρμόδιες υπηρεσίες που θα μπορούν να παρακολουθούν τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα, ειδικά σε περιπτώσεις που αυτά πιθανόν να χρησιμοποιούνται σε εγκληματικές ενέργειες. Επιπρόσθετα, προβλέπει πως οι αρχές που θα είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο των κρυπτονομισμάτων -συμπεριλαμβανόμενου του δημοφιλέστερου απ' όλα Bitcoin- θα αναγνωρίζουν τους χρήστες Bitcoin από την IP διεύθυνση που εμφανίζουν όταν συναλλάσσονται με το κρυπτονόμισμα. Συζητιέται επίσης, πως την εποπτεία των κρυπτονομισμάτων θα έχουν οι εθνικές μονάδες σε κάθε χώρα και θα ονομάζονται Financial Intelligence Units (FIUs). Στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως οι χρήστες κρυπτονομισμάτων θα μπορούν να εγγραφούν αν επιθυμούν σε κάποιου είδους μητρώο, δηλώνοντας έτσι επίσημα πως πραγματοποιούν συναλλαγές σε Bitcoin (ή άλλα κρυπτονομίσματα).
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσπαθήσει και στο παρελθόν να «ελέγξει» με κάποιο τρόπο τις online συναλλαγές σε ψηφιακά νομίσματα, ενώ η πρόταση για καταγραφή των στοιχείων (και των IP διευθύνσεων) όσων συναλλάσσονται σε κρυπτονομίσματα υφίσταται από πέρυσι. Όπως αναγράφεται στο νομοσχέδιο, ο σημαντικότερος λόγος που θέλουν στην Ε.Ε. να παρακολουθούνται οι συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα είναι η τρομοκρατία, καθώς τα ψηφιακά νομίσματα αποτελούν ένα τρόπο χρηματοδότησής της, όπως επίσης και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων. Τέλος, στην ανακοίνωση του νομοσχεδίου τονίζεται πως το τρέχων νομοθέτημα «AMLD» δεν εμπεριέχει τα ψηφιακά νομίσματα, οπότε απαιτείται άμεση αναθεώρηση του. Αυτό βέβαια θα σημαίνει πιθανόν και το τέλος της ανωνυμίας των συναλλαγών σε Bitcoin, χαρακτηριστικό στο οποίο αποδίδεται και η δημοφιλία του. Κλείνοντας να αναφέρουμε πως την περασμένη εβδομάδα ένα μόλις Bitcoin αντιστοιχούσε σε 1160 ευρώ (!).
21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι