foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ200
Η ΠΙΟ BLACK FRIDAY ΠΡΟΣΦΟΡΑ*! ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Ιαπωνία, J1 League: Preview σεζόν 2017

Previews Πρωταθλημάτων | 21 Φεβ 2017 17:12
Japan.png

Το πρωτάθλημα της Ιαπωνίας (J1 League) αναμένεται και φέτος  να δικαιώσει τον τίτλο του ενός από τα πιο απρόβλεπτα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος πέρυσι από την Κασίμα, την οποία δεν περίμενε κανείς, πιστοποίησε ακόμα περισσότερο το γεγονός.  Τα κυριότερα χαρακτηριστικά αυτής της λίγκας, του πρώτου πρωταθλήματος από την Ασία με το οποίο «εξοικειώθηκαν» οι Έλληνες παίκτες του στοιχήματος, είναι συγκεκριμένα.

  1. Δεν υπάρχει η έννοια της «βαριάς φανέλας», ούτε του «οικονομικού κολοσσού». Οι περισσότερες ομάδες έγιναν επαγγελματικές πριν από 20 χρόνια, δεν έχουν προφτάσει να δημιουργήσουν παράδοση τέτοια που να προκαλεί δέος.
  2. Δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο επίπεδο των γηγενών παικτών. Ούτε οι διεθνείς είναι μαζεμένοι σε 2-3 συλλόγους, αλλά διασκορπισμένοι σε περισσότερους (όσοι δεν αγωνίζονται εκτός Ιαπωνίας). Έτσι, λοιπόν, παίζει μεγάλο ρόλο η επιλογή των τεσσάρων ξένων, τρεις εκ των οποίων μπορεί να είναι από οποιαδήποτε χώρα και ένας οπωσδήποτε από ασιατική (συν την Αυστραλία, που συμμετέχει στις διοργανώσεις της Ασίας).
  3. Σπάνια θα δούμε αδιάφορο ματς, με την έννοια ότι οι παίκτες δεν θα δίνουν δεκάρα για το αποτέλεσμα. Οι ξένοι είναι λεγεωνάριοι στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως τους γηγενείς οι ιαπωνικές ομάδες έχουν την κουλτούρα να τους κρατάνε για χρόνια, οπότε υπάρχει και συναισθηματικό δέσιμο, εκτός από οικονομικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γκάμπα δεν έχασε κανέναν γηγενή της παίκτη όταν υποβιβάστηκε το 2012!
  4. Δεν υπάρχουν «καυτές» έδρες. Θεατές υπάρχουν (πάνω από 12.000 μέσο όρο σε κάθε ματς), ωστόσο πάντα τραγουδούν και δεν αποδοκιμάζουν ποτέ. Οπότε το (θεωρητικό ή πρακτικό) αουτσάιντερ δεν αισθάνεται άβολα.
  5. Η διαιτησία είναι ακριβοδίκαιη. Λάθη γίνονται, κάποια είναι και χοντρά, ωστόσο δεν υπάρχει επ’ ουδενί η αίσθηση ότι κάποια ομάδα ευνοείται συστηματικά σε σχέση με τις άλλες. Συν τοις άλλοις, υπάρχει τόσος (καλώς εννοούμενος) εγωισμός από τους διαιτητές, που την τελευταία πενταετία τρεις απ’ αυτούς ζήτησαν μόνοι τους να τιμωρηθούν (!) για λάθη που έκαναν.
     

Σύστημα Διεξαγωγής

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η J1 League (J-League) αποφάσισε να χωρίσει το πρωτάθλημα σε τρεις φάσεις, ώστε να υπάρχει ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Ο καθένας από τους δύο γύρους, στους οποίους η μία ομάδα παίζει με όλες τις άλλες εντός κι εκτός, λογίζεται ως διαφορετική φάση, με ξεχωριστή βαθμολογία. Οι ομάδες που παίρνουν την πρώτη θέση σε κάθε φάση προκρίνονται απευθείας στον τελικό γύρο.

Μαζί τους προκρίνονται και όσες ομάδες τερματίζουν στις τρεις πρώτες θέσεις της γενικής βαθμολογίας. Μπορούν, λοιπόν, να προκριθούν στον τελικό γύρο μέχρι το πολύ πέντε ομάδες, στην σπάνια βέβαια περίπτωση που οι δύο «πρωταθλήτριες» κάθε φάσης δεν βρίσκονται στην πρώτη τριάδα της γενικής βαθμολογίας.

 Το σύστημα του τελικού γύρου αποφασίζεται ανάλογα με το πόσες ομάδες προκρίνονται. Οι «πρωταθλήτριες» έχουν το πλεονέκτημα του ημιτελικού στην έδρα τους. Ο τελικός είναι διπλός. Οι τρεις πρώτες ομάδες του πρωταθλήματος μαζί με την κυπελλούχο προκρίνονται στο επόμενο ασιατικό Champions League.

Στην ουρά δεν υπάρχει διαχωρισμός. Υποβιβάζονται οι τρεις ομάδες με τους λιγότερους πόντους στη γενική αθροιστική βαθμολογία και των δύο φάσεων.

 

Οι ομάδες της J1 League

Κασίμα

Τι έκανε πέρυσι: Πιστοποίησε ότι γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος… Έκανε έναν πολύ δυνατό πρώτο γύρο, με 39 βαθμούς εξασφάλισε την πρωτιά και (βάσει συστήματος διεξαγωγής) την θέση της στα πλέι οφ τίτλου ανεξαρτήτως γενικής θέσης και έπειτα χαλάρωσε. Στην βαθμολογία του β’ γύρου πήρε μόλις 20 βαθμούς και κατατάχθηκε 11η, όμως φορμαρίστηκε την κατάλληλη στιγμή και κατάφερε να κατακτήσει τόσο το πρωτάθλημα σε διπλό τελικό με την Ουράβα (νίκησε 2-1 εκτός, ηττήθηκε 1-0 εντός) και το κύπελλο του Αυτοκράτορα (νίκησε στην παράταση 2-1 την Καβασάκι).

Προπονητής: Ο 50χρονος Μασατάντα Ισίι πιστώνεται την εξαιρετική του διαχείριση πέρυσι, όταν εν γνώσει του άφησε την ομάδα να χαλαρώσει στον δεύτερο γύρο και πάτησε το γκάζι την κατάλληλη στιγμή. Ένας στρατιώτης της Κασίμα, την υπηρέτησε ως παίκτης, προπονητής των ακαδημιών και μάνατζερ και από το 2015 στον πάγκο της ως πρώτος προπονητής. Του αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο,  αλλά στη δεύτερη σεζόν του έδειξε και αμυντικά στοιχεία.

Γήπεδο: Kashima Stadium (40.728)

Μεταγραφές: Με βάση τα ονόματα και μόνο το ισοζύγιο κρίνεται θετικό. Μπορεί να έφυγε ο χαφ Σιμπασάκι (42/4 πέρυσι), ένας από τους κινητήριους μοχλούς του κέντρου, αλλά οι άλλες απώλειες δεν ήταν σπουδαίες, ειδικά οι ξένοι Σέοκ Χο (20/0) αι Φαμπρίσιο (17/4) βοήθησαν λιγότερο απ’ όσο αναμενόταν.  Έφυγαν και παίκτες που δεν είχαν καθόλου συμμετοχή. Οι ξένοι που ήλθαν είναι «εργαλεία», οι δύο Βραζιλιάνοι χαφ (Λέο Σίλβα από Νιιγκάτα και Πέδρο Τζούνιορ από Κόμπε) έχουν και εμπειρία από τη λίγκα και δεν χρειάζονται προσαρμογή, ο φορ Λεάντρο (Παλμέιρας) μπορεί να βοηθήσει περισσότερο από τον Φαμπρίσιο. Αποκτήθηκαν τρεις παίκτες (ο Κορεάτης γκολκίπερ Σουν Τάε από τη Χιουντάι, ο σέντερ μπακ Μισάο από τη Σόναν και ο φορ Καναμόρι από τη Φουκουόκα) για το ροτέισιον.

Φιλικά προετοιμασίας: Αρκετά φιλικά έδωσε. Ξεκίνησε τον Ιανουάριο στην Ταϊλάνδη (4-2 Σουφανμπούρι, 3-4 Μπανγκόγκ Γιουνάιτεντ), συνέχισε στο New Years Cup (2-0 Ναγκασάκι, 0-1 Γιοκοχάμα, 1-0 Φουκουόκα) και το Σάββατο 11/2 νίκησε 3-0 τη Μίτο Χόλιχοκ (J2).

Εκτίμηση: Μετά από μια χρονιά που είχε «colpo grosso», δηλαδή ηθελημένη χαλάρωση στον δεύτερο γύρο και φορμάρισμα εκεί που πρέπει, λογικά πρέπει να περιμένουμε τα ίδια και φέτος. Να τα δώσει όλα στην αρχή (όπου θα έχει και το Ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ) και αν πάρει την πρωτιά στην πρώτη φάση να ηρεμήσει στη συνέχεια. Ο Ισίι έχει πια αποδείξει ότι η τακτική του μετράει, οι περισσότεροι νεοφερμένοι δεν χρειάζονται διάστημα προσαρμογής. Το ζήτημά της είναι να μην αποκτήσει υπεροψία, διότι την περασμένη σεζόν της πήγαν πολλά πράγματα οριακά καλά, ειδικά στον πρώτο γύρο. Δικαίως θεωρείται ανάμεσα στα φαβορί φέτος.

 

Ουράβα

Τι έκανε πέρυσι: Κινδύνεψε να μην κατακτήσει τίποτα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ενώ έδινε την εντύπωση της πιο σταθερής ομάδας του πρωταθλήματος. Έκανε μεγάλη προσπάθεια για την κατάκτηση της πρωτιάς στη γενική βαθμολογία, το κατάφερε τελικά (74 β.), νίκησε κι εκτός την Κασίμα στον πρώτο τελικό 1-0, όμως ηττήθηκε στο γήπεδό της με 1-2, μάλιστα με ανατροπή! Έσωσε κάπως τη χρονιά με την κατάκτηση του Λιγκ Καπ, του τρίτου σε σημασία τίτλου, όμως είναι το πρώτο… κατσαρόλι που σήκωσε από το 2006.

Προπονητής: Ο Σερβο-Αυστριακός Μιχαϊλο Πέτροβιτς βρίσκεται στον πάγκο από το 2012. Πιστώνεται ότι υπό την καθοδήγησή του οι Ρεντς είναι πρωταγωνιστές στη λίγκα, έχουν φτάσει σε δύο τελικούς κυπέλλων και τρεις φορές στις τέσσερις τερμάτισαν στην πρώτη τριάδα, πήρε πέρυσι και τον πρώτο του τίτλο.. Προπονητής που αρέσκεται στην πίεση και την επιθετική άμυνα, δίνει σημασία στον έλεγχο της μπάλας, αφού η ομάδα συνήθως αντιμετωπίζει κλειστές άμυνες.

Γήπεδο: Saitama Stadium (63.700)

Μεταγραφές: Ο Πέτροβιτς έλεγε στην αρχή του χρόνου ότι είναι απόλυτα ευχαριστημένος με το ρόστερ και το απέδειξε, κάνοντας ελάχιστες προσθαφαιρέσεις. Δεν αποχώρησε κανένας βασικός από την περασμένη χρονιά, έφυγαν παίκτες που ο προπονητής δεν υπολόγιζε καθόλου. Αντίθετα ήλθαν τέσσερις παίκτες (ο γκολκίπερ Ενομότο από τη Γιοκοχάμα Μαρίνος, ο αμυντικός Ναγκασάβα από την Σίμπα ΖΕΦ, ο αριστερός χαφ Κικούτσι από τη Σόναν και ο Βραζιλιάνος φορ Ραφαέλ Σίλβα από τη Νιιγκάτα) που μπορούν να βοηθήσουν άμεσα και αναμένεται να ανοίξουν λίγο το ροτέισιον, το οποίο πέρυσι ήταν πολύ σφιχτό.

Φιλικά προετοιμασίας: Η προετοιμασία της περιέχει μερικά ανάξια λόγου ματς με ομάδες χαμηλής δυναμικότητας. Την Κυριακή 12/2 έδωσε το μόνο της «σοβαρό» ματς, ως πρόβα τζενεράλε, έφερε 1-1 με την πρωταθλήτρια Κορέας Σεούλ.

Εκτίμηση: Η Ουράβα έσπασε τη γκίνια της «άτιτλης» επί εποχής Πέτροβιτς, οπότε η πίεσή της λογικά θα είναι λιγότερη. Φέτος έχει στόχο να προχωρήσει και περισσότερο στο Ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και να διεκδικήσει κάτι καλύτερο στο πρωτάθλημα, το οποίο πέρυσι άγγιξε χωρίς αποτέλεσμα. Τα εχέγγυα υπάρχουν, έμπειροι παίκτες και προπονητής, το ρόστερ μπολιάστηκε με ακόμα περισσότερους ποδοσφαιριστές που μπορούν να βοηθήσουν. Από τα φαβορί για τον τίτλο της J-League.

 

Τόκυο

Τι έκανε πέρυσι: Μετά την σούπερ χρονιά της το 2015, όπου τερμάτισε 4η και έπαιξε στο Ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ, υποχώρησε στα μικρομεσαία επίπεδα που την είχαμε συνηθίσει. Τερμάτισε στην 9η θέση και στους δύο γύρους του πρωταθλήματος. Είχε εξάρσεις στην απόδοσή της, έπαιζε καλά στα δύσκολα ματς, αλλά αδυνατούσε να καθαρίσει τα φαινομενικά πιο βατά. Τον Ιούλιο άλλαξε προπονητή, πήγε καλύτερα με τον Σινόντα. Γενικά προδόθηκε και από τις επιλογές των ξένων της, που βοήθησαν από ελάχιστα ως καθόλου.

Προπονητής: Ο 45χρονος Γιοσιγιούκι Σινόντα ανέλαβε σε μια δύσκολη στιγμή πέρυσι τον Ιούλιο και η αλήθεια είναι ότι το πήγε καλύτερα το καράβι απ’ ότι ο προκάτοχός του, Χιρόσι Τζοφούκου. Εκμεταλλεύθηκε το έμψυχο υλικό που είχε, βρήκε λύσεις κυρίως στο σημαντικό πρόβλημα του σκοραρίσματος και έβαλε υποθήκη για κάτι καλύτερο τώρα, που θα έχει και την ευθύνη επιλογής του ρόστερ. Έχει συνδέσει το όνομά του με τη Φουκουόκα, ως παίκτης (1995-2004) και προπονητής της (2008-2011).

Γήπεδο: Ajinomoto Stadium (49.970)

Μεταγραφές: Με αρκετές αλλαγές το ρόστερ, αλλά και μάλλον θετικό ισοζύγιο, αν κρίνουμε από την προσφορά αυτών που έφυγαν και τι έκαναν πέρυσι αυτοί που ήλθαν. Από τους φευγάτους ξεχωρίζουν ο γκολκίπερ Ακιμότο (48/0), οι χαφ Καταχάσι (30/1) και Χανιού (23/0) και οι φορ Μιζουνούμα (30/4), Χιραγιάμα (21/6) και Μουρίκι (20/4). Στην επίθεση ήλθαν δύο παίκτες πρώτης γραμμής, ο ρέκορντμαν στα γκολ της J1 League Οκούμπο και ο Ναγκάι από τη Ναγκόγια, ο αμυντικός Ότα της Φίτεσε και ο γκολκίπερ Χαγιάσι από τη Σόναν.

Φιλικά προετοιμασίας: Χαμηλής δυναμικότητας οι αντίπαλοί της, δεν έδωσε φέτος ούτε το φιλικό ματς με την Τόκιο Βέρντι.

Εκτίμηση: Χωρίς τον επιπρόσθετο βραχνά του Ασιατικού Τσάμπιονς Λιγκ, που την ταλαιπώρησε και την αποπροσανατόλισε πέρυσι, η Τόκυο φέτος αναμένεται να πάει καλύτερα. Ο Σινόντα την πήγε πολύ καλύτερα από τον προκάτοχό του και τώρα φαίνεται ότι θα έχει καλύτερο υλικό για να διαχειριστεί. Το ταβάνι της, πάντως, είναι χαμηλότερα από την τέταρτη θέση, που υποτίθεται ότι διεκδικεί. Αν ο Οκούμπο συνεχίσει να σκοράρει με την ίδια συχνότητα που το έκανε πέρυσι, θα κάνει πολλές ζημιές.

 

Χιροσίμα

Τι έκανε πέρυσι: Παρουσιάστηκε κατώτερη των περιστάσεων, πέρασε κάτω από τον πήχη που η ίδια τοποθέτησε ψηλά με την κατάκτηση του τρίτου τίτλου της σε τέσσερα χρόνια το 2015. Η κακή αρχή έγινε με τον αποκλεισμό της στο Ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ από τη φάση των ομίλων (θεωρείται σούπερ αποτυχία), στον πρώτο γύρο το πάλεψε κάπως (4η με 29 βαθμούς), στο τέλος παρουσιάστηκε προκλητικά αδιάφορη και στη βαθμολογία του β’ γύρου κατατάχθηκε 10η (26 β.). Αποκλείστηκε στα προημιτελικά και στα δύο κύπελλα.

Προπονητής: Από το 2012 παραμένει στον πάγκο της ομάδας ο Χατζίμε Μοριγιάσου, παρά την περσινή κακή πορεία. Είναι, άλλωστε, ο προπονητής που την έχει οδηγήσει σε τρεις τίτλους τα τελευταία πέντε χρόνια, κάτι διόλου εύκολο στο ευμετάβλητο ιαπωνικό ποδόσφαιρο. Γενικά, πάντως, τα μπέρδεψε με τους στόχους, δεν επικεντρώθηκε κάπου και τελικά απέτυχε σε όλα.  Ως παίκτης αγωνίστηκε για 14 χρόνια με τη φανέλα της ομάδας (1987-2001) σαν «μηχανάκι» αμυντικός χαφ.

Η J League παίζει στον Stoiximan με Live Streaming και πληθώρα ειδικών

Γήπεδο: Big Arch (50.000)

Μεταγραφές: Ουσιαστικά έχασε δύο βασικούς της παίκτες, τον χαφ Μοριγιάσου που τερμάτισε την καριέρα του στα 35 του χρόνια και τον φορ Σάτο (28/5). Από τους υπόλοιπους που έφυγαν στο ροτέισιον βρισκόταν μόνο ο χαφ Μιγιαχάρα (15/0) και κανείς από τους άλλους δεν είχε πάνω από τέσσερις συμμετοχές. Ο Βραζιλιάνος χαφ Φελίπε (Σεαρά) αποκτήθηκε για να γίνει ο ηγέτης του κέντρου και ο φορ Κούντο (Βανκούβερ) μπορεί να δώσει παραπάνω τέρματα από τον Σάτο. Στην ομάδα μπήκαν, επίσης, ο γκολκίπερ Νακαμπαγιάσι (Οκαγιάμα, για εφεδρικός) και ο χαφ Ιναγκάκι (Κόφου).

Φιλικά προετοιμασίας:  Στο μοναδικό φιλικό της, την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, νίκησε με 2-0 τη Ρενόφα Γιαμαγκούτσι (J2 League).

Εκτίμηση: Όταν μια ομάδα έχει κατακτήσει τα τρία από τα τελευταία πέντε πρωταθλήματα δεν μπορείς να την ξεγράψεις, ειδικά αν έχει τον ίδιο προπονητή και το υλικό της δεν έχει αλλάξει δραματικά. Έτσι και η Χιροσίμα μπορεί ανά πάσα στιγμή να σταθεροποιηθεί σε υψηλά στάνταρ και να διεκδικήσει τον τίτλο. Μεγάλες απώλειες δεν είχε, ούτε όμως και σπουδαίες προσθήκες. Στον ρυθμό θα βασιστεί πάλι, κι αφού δεν έχει το Ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ να την αποπροσανατολίζει μπορεί να επικεντρωθεί στη λίγκα.

 

Γκάμπα Οσάκα

Τι έκανε πέρυσι: Διαφορετικά ονειρευόταν την πρώτη της χρονιά στο υπερσύγχρονο νέο γήπεδο. Τερμάτισε, βέβαια, στην 4η θέση στη γενική βαθμολογία του πρωταθλήματος, θεωρητικά βρισκόταν μέσα στη διεκδίκηση των πλέι οφ τίτλου μέχρι την τελευταία στιγμή, αλλά η χρονιά ήταν γεμάτη από αστάθειες. Στο τέλος της σεζόν, εκεί που έπρεπε να τα δώσει όλα, φάνηκε λίγη. Νίκησε μόνο σε δύο από τα τελευταία πέντε ματς, ενώ και στα δύο κύπελλα αποκλείστηκε στα προημιτελικά.

Προπονητής: Ο Κέντα Χασεγκάβα συνεχίζει στο τιμόνι της, έχοντας χάσει πάντως αρκετό από το λούστρο που τον συνόδευε μέχρι πέρυσι. Ούτε η διοίκηση, ούτε οι οπαδοί ξεχνούν ότι είναι ο προπονητής που το 2014 την οδήγησε στο τρεμπλ όντας νεοφώτιστη (!), πλην όμως όσο περνάει ο καιρός τόσο αυτή η ανάμνηση θα ξεφτίζει. Η παρουσία του, πάντως, είναι αδιαπραγμάτευτη και θα φύγει μόνο αν το θελήσει αυτός.

Γήπεδο: Suita Stadium (39.694)

Μεταγραφές: Σημαντικότερε απώλειες απ’ αυτούς που έφυγαν ήταν ο χαφ Ομόρι (35/3) και ο φορ Άμπε (32/4). Βασικοί παίκτες, όμως δεν έκαναν και κάποια μαγική χρονιά πέρυσι. Ο Χασεγκάβα περισσότερο απαλλάχθηκε από περιττά συμβόλαια και λιγότερο έχασε παίκτες που χρειαζόταν. Απ’ αυτούς που ήλθαν δύο διεκδικούν θέση βασικού, ο σέντερ μπακ Φάμπιο και ο χαφ Ιζουμισάβα. Οι υπόλοιποι θα συμμετέχουν απλά στο ροτέισιον, που αναμένεται και φέτος εκτενές.

Φιλικά προετοιμασίας:  Η ομάδα έδωσε ανάξια λόγου φιλικά, πλην όμως έχει στα πόδια της ένα επίσημο, το ματς εναντίον της μαλαισιανής Τζοχόρ Νταρούλ (3-0) για τα προκριματικά του Ασιατικού Τσάμπιονς Λιγκ. Παρουσιάστηκε μουδιασμένη, πλην όμως η διαφορά δυναμικότητας ήταν μεγάλη.

Εκτίμηση: Η Γκάμπα έχει συνεχώς στόχο να κατακτά οποιαδήποτε διοργάνωση, στην οποία συμμετέχει, και οι φίλοι της είναι πολύ απαιτητικοί. Μέχρι να μάθει το νέο της γήπεδο πέρυσι έκανε πολλές γκέλες, αν διορθώσει αυτό το κομμάτι μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Ο Χασεγκάβα της δίνει ηρεμία, οι ξένοι της παρέμειναν, ο κορμός παραμένει ίδιος, οι μεταγραφές της τουλάχιστον κατ’ όνομα είναι καλύτερες απ’ αυτούς που αποχώρησαν (αν και απουσιάζει το μεγάλο όνομα). Δικαίως είναι μέσα στα φαβορί, αν και στην περίπτωσή της πολλά εξαρτώνται από την ψυχολογία.

 

Βίσελ Κόμπε

Τι έκανε πέρυσι: Μέτριο πρώτο γύρο, αλλά εξαιρετικό δεύτερο. Χάρη στην πολύ αποτελεσματική συνεργασία του βραζιλιάνικου διδύμου Πέδρο Τζούνιορ-Λεάντρο είχε επιθετική ευχέρεια. Στον δεύτερο γύρο φαινόταν ικανή μέχρι και για την πρωτιά, που θα την οδηγούσε στα πλέι οφ τίτλου, αλλά έχασε κάποιους απρόσμενους βαθμούς, κυρίως από έλλειψη προσοχής. Η χρονιά θεωρείται πετυχημένη, διότι η 7η θέση ήταν η καλύτερη που έχει φτάσει ποτέ στη J-League.

Προπονητής: Ο Νελσίνιο Μπαπτίστα θα ξεκινήσει την τελευταία σεζόν του τριετούς συμβολαίου του. Δεν είναι σίγουρο αν θα συνεχίσει, ωστόσο η διοίκηση είναι ευχαριστημένη από την πρόοδο τη δεύτερη χρονιά. Μέχρι να βρει την απαραίτητη αμυντική χημεία η ομάδα ήταν όσα βάλω κι όσα φάω, γι’ αυτό δεν έπαιρνε βαθμούς. Μόλις σταθεροποιήθηκε πίσω, η συγκομιδή βελτιώθηκε πολύ. Ο Βραζιλιάνος έχει εμπειρία πάνω από δέκα χρόνια στη J1 League.

Γήπεδο: Noevir Stadium (30.132)

Μεταγραφές: Πρόσωπα έφυγαν πολλά (μια ενδεκάδα αποχωρήσεις), όμως μόνο δύο απ’ αυτούς πραγματικά επηρεάζουν πολύ τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. Ο χαφ Πέδρο Τζούνιορ (37/18) πήγε στην Κασίμα και ο φορ Ισίζου (28/3) στη Φουκουόκα. Οι υπόλοιποι έπαιξαν από λίγο ως καθόλου, κυρίως σε ρόλους συγκεκριμένους. Βεβαίως δεν παύει να έχει αλλάξει η μισή ομάδα. Οι αποχωρήσεις αντιμετωπίστηκαν με την έλευση του χαφ Γουέσλεϊ (Ατλέτικο Μινέιρο) και του έμπειρου φορ Τανάκα (Σπόρτινγκ Λισαβώνας), αλλά και κάποιων παικτών που θεωρητικά μπορούν να βοηθήσουν πιο πολύ, όπως ο νεαρός φορ Οτσούκι (Σόναν) ή ο χαφ Τακαχάσι (Τόκιο).

Φιλικά προετοιμασίας: Ο Νελσίνιο πήγε την ομάδα μερικές μέρες στη Βραζιλία, αλλά ούτε κι εκεί προτίμησε να δώσει φιλικά ματς.

Εκτίμηση: Πέρυσι τέτοιον καιρό προεξοφλήσαμε ότι η Κόμπε θα έπαιζε ρόλο στη σεζόν. Με παρακαταθήκη την περσινή 7η θέση θέλει να πάει κάπου παραπάνω, αλλά η κοψιά της παραπέμπει κυρίως σε μια διάκριση στα κύπελλα παρά στο πρωτάθλημα. Η Βίσελ ήταν η ομάδα που μας άρεσε περισσότερο να βλέπουμε πέρυσι, ο Νελσίνιο δεν έχει εγκαταλείψει τις βραζιλιάνικες ρίζες του, θέλει καλή επίθεση, όμως για να πας καλά στον μαραθώνιο του πρωταθλήματος θέλεις κυρίως αξιόπιστη άμυνα κι απ’ αυτή δεν διαθέτει. Η απώλεια του Πέδρο Τζούνιορ είναι σημαντική, όχι τόσο λόγω προσόντων, αλλά επειδή γνώριζε και με κλειστά μάτια το παιχνίδι του φορ Λεάντρο και τον… έπηξε στις ασίστ. Ο Γουέσλεϊ, που τον αντικατέστησε, έχει δύσκολο ρόλο.

 

Καβασάκι

Τι έκανε πέρυσι: Έφτασε στον ημιτελικό του πρωταθλήματος και στον τελικό του κυπέλλου, αλλά σε αμφότερα τα κρίσιμα ματς ηττήθηκε από την Κασίμα! Οπωσδήποτε έκανε βήματα προς τα εμπρός σε σχέση με το 2015, ωστόσο η απώλεια των δύο τίτλων στο τέλος της έδωσε μια πικρή γεύση, που δεν μπόρεσε να ξεπεράσει. Έχασε την πρωτιά στον πρώτο γύρο για έναν πόντο. Έπαιξε στα περισσότερα ματς με επιθετική διάθεση, εκμεταλλεύθηκε τα επιθετικά της όπλα, αλλά είχε και σημαντικές αμυντικές γκέλες.

Προπονητής: Ο επί πέντε σεζόν προπονητής της Γιαχίρο Καζάμα αποφάσισε να πάει στη Ναγκόγια (J2) κι έτσι η ομάδα κατέληξε στον Τόρου Ονίκι. Μέλος της ομάδας από το 2000, τα πρώτα έξι χρόνια ως παίκτης, μετά ως σκάουτερ και τα τελευταία τέσσερα ως βοηθός του Καζάμα, ο 43χρονος Ονίκι δεν έχει καμία εμπειρία ως πρώτος προπονητής, όμως είναι σάρκα και αίμα από τον σύλλογο και ξέρει τα μυστικά του.

Γήπεδο: Todoroki Stadium (26.232)

Μεταγραφές: Δύο στυλοβάτες της περσινής πορείας, ο Βραζιλιάνος δεξιός μπακ-χαφ Ελσίνιο (42/6) και ο ρέκορντμαν στα γκολ της J1 League Οκούμπο (40/20) αποφάσισαν να τραβήξουν για άλλες πολιτείες.  Από τους υπόλοιπους που έφυγαν έπαιξε ρόλο μόνο ο χαφ Νακάνο (21/0). Αποκτήθηκαν δύο ξένοι, ο Αυστραλός Φιτζέραλντ (Νιιγκάτα) και ο Βρζιλιάνος φορ Ράινερ από την Τομπένσε, ένα άγνωστο μέγεθος. Πιο σοβαρές οι εγχώριες μεταγραφές δύο πολύ καλών παικτών, του φορ Άμπε (Γκάμπα) και του επιτελικού χαφ Ιενάγκα (Ομίγια), που έκανε θραύση την περσινή σεζόν.

Φιλικά προετοιμασίας: Απομονωμένη σε προπονητικό κέντρο η ομάδα, έδωσε μόνο μερικά φιλικά με ντόπιους αντιπάλους χαμηλής δυναμικότητας.

Εκτίμηση: Μπορεί και πιο πάνω φέτος η Καβασάκι; Μετά την απώλεια των περσινών τίτλων, η ομάδα ξεκινάει μια σεζόν-αίνιγμα, κυρίως λόγω της αλλαγής στον πάγκο και του μεγέθους του νέου κόουτς Ονίκι, το οποίο ακόμα είναι άγνωστο. Υπάρχουν συνεχείς υποχρεώσεις στην αρχή (συμμετέχει και στο Ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ) και θα πρέπει να βρει λύσεις στο ροτέισιον, για να μην κουράζονται οι βασικοί. Το κενό του Οκούμπο, όχι μόνο στα γκολ αλλά και στην ηρεμία που απέπνεε, είναι δύσκολο να καλυφθεί. Είναι ομάδα που έχει συνηθίσει να πρωταγωνιστεί, αλλά οι πιθανότητες, τουλάχιστον θεωρητικά, δεν την ευνοούν.

 

Τσερέζο Οσάκα

Τι έκανε πέρυσι: Τη δεύτερη χρονιά της στην J2 League πέτυχε την πολυπόθητη άνοδο. Με το πιο ακριβό ρόστερ της κατηγορίας και το πιο βαρύ όνομα θεωρητικά θα έπρεπε να κάνει περίπατο, αλλά από τη θεωρία στην πράξη υπάρχει μεγάλη διαφορά. Ένας καταστροφικός Οκτώβριος, όπου είχε συνολικό ρεκόρ 1-3-2, της στέρησε την κατάληψη μιας εκ των δύο πρώτων θέσεων και την απευθείας άνοδο, αλλά την κατέκτησε στα πλέι οφ. Έφερε ισοπαλία 1-1 με την Κιότο (πέρασε επειδή είχε τερματίσει πιο πάνω στην κανονική περίοδο) και στον «τελικό» νίκησε 1-0 την Οκαγιάμα.

Προπονητής: Ο 53χρονος Κιγιόσι Οκούμα ανέλαβε το 2015, όταν η ομάδα ήταν στη Β’ κατηγορία, και στηρίχθηκε από τη διοίκηση παρά την απώλεια της ανόδου την πρώτη χρονιά. Έμαθε κι αυτός όπως και οι παίκτες του στον πρωταθλητισμό, η πίεση ήταν μεγάλη, τελικά κατάφερε την άνοδο αν και δεν ικανοποίησε με την μπάλα που έπαιξε. Τώρα οι απαιτήσεις αυξάνονται, ωστόσο και η πίεση για αποτελέσματα είναι μικρότερη. Έχει να διαχειριστεί και πάλι ακριβό ρόστερ.

Γήπεδο: Kincho Stadium (18.000)

Μεταγραφές: Αποχώρησαν εννέα παίκτες, αλλά μόνο δύο απ’ αυτούς είχαν σοβαρό ρόλο στην περσινή χρονιά, ο Βραζιλιάνος φορ Μενεγκέλ (20/6) και ο επίσης φορ Ταμάντα (26/4). Η διοίκηση, κατά την προσφιλή της συνήθεια, άνοιξε το πουγκί, έφερε δύο καλούς ξένους (τον Κροάτη μπακ Γιόντσιτς από την κορεάτικη Ιντσεόν και τον Βραζιλιάνο χαφ Σόουζα από την Κρουζέιρο), αλλά κυρίως δύο διεθνείς Ιάπωνες χαφ, τον Γιαμαγκούτσι (Ανόβερο) και τον Κιγιοτάκε (Σεβίλλη). Αν αυτοί παίξουν στο επίπεδο που γνωρίζουμε, είναι ικανοί να ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα.

Φιλικά προετοιμασίας: Πιστός στην παράδοση του συλλόγου ο Οκούμα δεν έκανε κανένα φιλικό με ομάδα κάποιου επιπέδου, ώστε να υπάρξει μέτρο σύγκρισης.

Εκτίμηση: Η Τσερέζο βρίσκεται σ’ ένα μεταίχμιο. Είναι ομάδα «μικρομέγαλη», με λεφτά και διοίκηση που θέλει να βοηθάει, αλλά αυτό της στοιχίζει κάποιες φορές σε φιλοσοφία. Βγάζει σνομπισμό, γι’ αυτό κι έμεινε κάποια χρόνια στη J2. Στη χρονιά της επανόδου της οφείλει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Τα σενάρια είναι δύο: Είτε θα παρασυρθεί από τον σνομπισμό της και θα καθηλωθεί στο τέλος της βαθμολογίας, είτε θα παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά της και θα γίνει η ομάδα-έκπληξη,  μια Ομίγια του 2017. Υλικό υπάρχει, πάντως, για το δεύτερο σενάριο.

 

Γιοκοχάμα Μαρίνος

Τι έκανε πέρυσι: Δεν ξέρει αν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει. Στο πρωτάθλημα τερμάτισε 10η, η χειρότερη θέση της από το 2001! Και στα δύο κύπελλα έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, αποκλείστηκε οριακά από καλύτερους αντιπάλους. Πλήρωσε τους πολλούς τραυματισμούς βασικών που είχε και τις συνεχόμενες αναγκαστικές αλλαγές στο σχήμα. Το ρόστερ της ήταν γεμάτο εμπειρία, διαθέτει βαριά φανέλα, ωστόσο αυτό δεν φάνηκε όταν έπρεπε. Λόγω έλλειψης σταθερού σκόρερ γκέλαρε με αρκετές ομάδες που ήταν του χεριού της.

Προπονητής: Δεύτερη συνεχόμενη χρονιά για τον Γάλλο Ερίκ Μομπάρτς. Στην πρώτη του κατάφερε να επιβάλλει κάποια χαρακτηριστικά, όπως η καλή κυκλοφορία, αλλά προδόθηκε από το χαμηλό ποσοστό αξιοποίησης των ευκαιριών. Από το 1987, όταν ανέλαβε την Παρί, μέχρι το 2014, είχε θητεία σε πολλές ομάδες και ομοσπονδιακός στην U18 και την U21 της Γαλλίας.

Γήπεδο: Nissan Stadium (72.327)

Μεταγραφές: Ο Μομπάρτς αποφάσισε αρκετές αλλαγές. Αποχώρησαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, έξι παίκτες που έπαιξαν ρόλο στην περσινή χρονιά. Κυριότερες απώλειες στην άμυνα, με τον γκολκίπερ Ενομότο (36/0), τον σέντερ μπακ Φάμπιο (26/3) και τον δεξιό μπακ Κομπαγιάσι (44/0). Αποχώρησε ο Βραζιλιάνος φορ Κάικε (30/7), που πάντως δεν δικαιολόγησε τον ντόρο που έγινε όταν ήλθε, και ο εμβληματικός 38χρονος φορ Σουσούνκε Νακαμούρα (23/6), που στο τέλος δεν υπολογιζόταν. Στη θέση τους ήλθαν τρεις ξένοι, οι δύο «πακέτο» από τον Ερυθρό Αστέρα (ο χαφ Μπαμπούνσκι και ο Βραζιλιάνος επιθετικός Ούγκο Βιέιρα), και ο Αυστραλός διεθνής μπακ Ντέγκενεκ από την Μόναχο 1860. Αποκτήθηκε κι ο γκολκίπερ Σουζούκι (Κιτακιουσού), αλλά για εφεδρικός.

Παίξε νόμιμα πρωτάθλημα Ιαπωνίας στη Sportingbet με 100+ ειδικά στοιχήματα

Φιλικά προετοιμασίας: Δύο νίκες στα ισάριθμα φιλικά που έδωσε στην Ταϊλάνδη (3-2 τη Μπανγκόγκ Γιουνάιτεντ, 4-0 την Σουφανμπούρι), αλλά τα εγχώρια φιλικά της ήταν με ομάδες λυκείων και πανεπιστημίων.

Εκτίμηση: Οι Μαρίνος κουβαλάνε ένα βαρύ όνομα και η «καταδίκη» τους να πρωταγωνιστούν, άρα να έχουν άγχος σε κάθε ματς τους, είναι ένα πρόσθετο βάρος. Ο Μομπάρτς τη δεύτερη χρονιά του έφερε περισσότερο στα μέτρα του την ομάδα, η αλήθεια είναι ότι η Γιοκοχάμα παίζει πιο «ευρωπαϊκά» από τους υπόλοιπους, με κάθετες μπαλιές και αυτοματισμούς. Καινούργια πρόσωπα υπάρχουν αρκετά, το πόσο γρήγορα θα «κουμπώσουν» με τους υπόλοιπους θα κρίνει πολλά. Το υλικό, πάντως, είναι καλό και η φανέλα μπορεί να αντέξει τον πρωταθλητισμό.

 

Κασίβα

Τι έκανε πέρυσι: Με βάση τις κοσμογονικές αλλαγές που έγιναν (έφυγαν οκτώ βασικοί) τα πήγε πολύ καλά σε μια μεταβατική σεζόν. Μόλις την 3η αγωνιστική έφυγε ο Βραζιλιάνος προπονητής Μέντες για προσωπικούς λόγους κι ανέλαβε ο Σιμοτάιρα. Οι νέοι σε ηλικία παίκτες του ανταποκρίθηκαν καλά, η κατάσταση έφτιαξε ακόμα περισσότερο στο δεύτερο μισό, όταν ενισχύθηκε με τον Βραζιλιάνο γκολτζή Κριστιάνο. Κάποια στιγμή διεκδικούσε μέχρι και την πρωτιά στη β’ φάση και την συμμετοχή της στα πλέι οφ τίτλου, αλλά δεν έδειξε την απαραίτητη σκληράδα για πρωταθλητισμό. Στο κύπελλο αποκλείστηκε στους «16».

Προπονητής: Αμυντικός χαφ της ομάδας σε σχεδόν όλη την ποδοσφαιρική του καριέρα, ο 45χρονος Τακαχίρο Σιμοτάιρα ανέλαβε πέρυσι την 3η αγωνιστική, μετά από την αιφνιδιαστική παραίτηση του Βραζιλιάνου Μέντες. Η επιλογή του θεωρήθηκε ζαριά, αλλά κολύμπησε στα βαθιά και πέτυχε. Έφτιαξε καλό κλίμα, εκμεταλλεύθηκε τον ενθουσιασμό της νεολαίας και το βάρος της φανέλας της ομάδας για να φτιάξει ένα αξιόμαχο σύνολο. Προφανώς η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του ανανεώθηκε.

Γήπεδο: Hitachi Stadium (15.900)

Μεταγραφές: Ο Σιμοτάιρα αποφάσισε να συνεχίσει με την ομάδα που διαμόρφωσε στον δεύτερο γύρο πέρυσι, με μερικές απαραίτητες προσθαφαιρέσεις. Αποχώρησαν δέκα παίκτες, εκ των οποίων όμως μόνο τρεις έπαιξαν ρόλο πέρυσι, ο χαφ Ακίνο (26/1), ο δεξιός μπακ-χαφ Μπάραντα (29/2) και ο στράικερ Τανάκα (25/5). Ήλθαν δύο ξένοι για βασικοί, ο Κορεάτης αριστερός μπακ Σουκ Γιουνγκ (Μπρόντμπι) και ο Βραζιλιάνος στράικερ Ραμόν Λόπες (Σεντάι).

Φιλικά προετοιμασίας: Στο μοναδικό άξιο λόγου φιλικό ματς, το Σάββατο 18/2, νίκησε με 2-0 την Σίμπα ΖΕΦ (J2 League).

Εκτίμηση: Η ομάδα διατηρεί το νεανικό της ενθουσιασμό, έχει βρει ηγέτη στο πρόσωπο του Κριστιάνο, έχει και τη βαριά φανέλα να τη συνοδεύει, οπότε η γενική της εικόνα πριν την έναρξη της σεζόν είναι ότι θα πάει καλά. Το πείραμα με τους νέους πέτυχε πέρυσι παρ’ όλα τα σκαμπανεβάσματα, οι βασικοί έχουν ένα χρόνο εμπειρίας ακόμα. Την περιμένουμε να κάνει μερικά εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλά να μην είναι σε θέση να κάνει θετικά σερί, που θα της επιτρέψουν να πρωταγωνιστήσει. Πολλά θα εξαρτηθούν από την ψυχολογία της.

 

Ομίγια

Τι έκανε πέρυσι: Για νεοφώτιστη ομάδα πέτυχε πολύ σημαντικά πράγματα. Η 5η θέση που κατέλαβε στη γενική βαθμολογία ήταν μακράν η καλύτερη που είχε ποτέ στην J1 League. Το κατάφερε με ισομερή κατανομή βαθμών (26 στον πρώτο γύρο, 30 στον δεύτερο) και εξαιρετικό για τα κυβικά της εκτός έδρας ρεκόρ (9-4-4), που βασίστηκε κυρίως στην ψυχραιμία της (οι οκτώ νίκες έγιναν με διαφορά ενός γκολ). Στο Λιγκ Καπ έφτασε ως τα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε οριακά.

Προπονητής: Στον 17ο χρόνο του στην ομάδα βαδίζει ο Χιρόκι Σιμπούγια. Από το 1999 προπονεί τμήματα της ομάδας, από τις ομάδες παίδων και νέων, κι έχει υπηρετήσει ως σκάουτερ και ασίσταντ μέχρι το 2014, που ανέλαβε πρώτος κόουτς. Η διοίκηση τον στήριξε τη χρονιά του υποβιβασμού και ανταμείφθηκε με την καλύτερη χρονιά στην ιστορία του συλλόγου όταν επανήλθε (άμεσα) στη J1. Η παρουσία του προκαλεί ηρεμία και στους υπόλοιπους.

Γήπεδο: NACK5 Stadium (15.500)

Μεταγραφές: Ο Σιμπούγια προσπάθησε να κρατήσει όσο το δυνατόν πιο συμπαγή τον περσινό κορμό και αριθμητικά τουλάχιστον τα κατάφερε. Έφυγαν δύο περσινοί βασικοί, ο ακραίος χαφ Ιζουμισάβα (41/6) και ο εξαιρετικός επιτελικός χαφ Ιενάγκα (31/13), που στα περισσότερα ματς έπαιξε δεύτερος φορ. Ήλθαν ένα μεγάλο όνομα (ο χαφ Χασεγκάβα από τη Σόναν, με θητεία και στην Ευρώπη), μια περσινή έκπληξη (ο δεξιός μπακ-χαφ Μπάραντα από την Κασίβα) και ο φορ Ομάε, που πήγε πολύ καλά πέρυσι με τη Σιμίζου. Άγνωστο πόσο θα βοηθήσει ο Βραζιλιάνος επιθετικός Ματέους (Μπαϊα).

Φιλικά προετοιμασίας: Μετά από κάποια φιλικά προπόνησης, το μοναδικό άξιο λόγο ήταν αυτό του Σαββάτου 11/2, στο οποίο παρουσιάστηκε με βασικό σχήμα και νίκησε 1-0 την Κουσάτσου (J2 League).

Εκτίμηση: Η Ομίγια έπιασε ταβάνι πέρυσι, όχι τόσο με τη μπάλα που έπαιξε, αλλά με την χαρακτηριστική της αποτελεσματικότητα, ειδικά εκτός έδρας. Δύσκολο να της πάνε όλα καλά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ώστε να σταθεί στα ίδια βαθμολογικά επίπεδα. Αλλαγές πολλές δεν έγιναν, προπονητής και παίκτες έχουν μια χρονιά εμπειρίας ακόμα, λογικά δεν θα δούμε πολύ διαφορετική ομάδα. Και οι άλλοι, όμως, θα γνωρίζουν πια τον τρόπο παιχνιδιού της. Έχει το υλικό για να σωθεί άνετα, για παραπάνω θα εξαρτηθούν πολλά από τα οριακά ματς.

 

Γιούμπιλο Ιβάτα

Τι έκανε πέρυσι: Ήταν η πρώτη χρονιά της επανόδου της στην J1 League, έτσι οι στόχοι ήταν αντιφατικοί. Το μέγεθός της σαν σύλλογος απαιτούσε να κάνει κάτι καλύτερο από το να σωθεί. Ξεκίνησε καλά και με βάση την καλή της ψυχολογία έκλεισε τον πρώτο γύρο με 23 βαθμούς. Ο δεύτερος γύρος της είχε πολύ άγχος, έκανε μόνο δύο νίκες και χάλασε την καλή εικόνα που είχε σχηματίσει. Αν το πρωτάθλημα είχε δύο-τρεις αγωνιστικές ακόμα, θα υποβιβαζόταν.

Προπονητής: Ο 44χρονος Χιρόσι Νανάμι φόρεσε τη φανέλα της Τζούμπιλο (και όχι… Γιούμπιλο) για 13 σεζόν και δέθηκε με τον κόσμο ως ένας εργάτης του κέντρου. Έκανε και 67 συμμετοχές στην εθνική Ιαπωνίας. Σταμάτησε στα 36 του λόγω προβλήματος στο γόνατο και ασχολήθηκε με το σκάουτινγκ. Του πρόσφεραν τη θέση του πρώτου προπονητή τον Σεπτέμβριο του 2014, από τότε τον στηρίζουν και στα δύσκολα. Αγχώθηκε πέρυσι, όμως θα τον βοηθήσει η εμπειρία αυτή.

Γήπεδο: Yamaha Stadium (15.165)

Μεταγραφές: Σε πρόσωπα το ισοζύγιο φαίνεται θετικό. Δεν θα συνεχίσει ο περσινός πρώτος σκόρερ Μποθρόιντ (24/15), ωστόσο οι υπόλοιποι που αποχώρησαν δεν ήταν βασικοί και χρησιμοποιούνταν αποσπασματικά στο ροτέισιον. Έφυγε κι ο Αβραάμ Παπαδόπουλος για την Αυστραλία. Αντίθετα απ’ αυτούς που ήλθαν υπάρχουν γνωστά ονόματα, με πρώτο τον 38χρονο παίκτη-τοτέμ Σουσούνκε Νακαμούρα, που βρήκε λιμάνι μετά την πολυετή πορεία του στη Γιοκοχάμα. Θα βοηθήσουν δύο χαφ, ο Ουζμπέκος Μουσάεφ (Νασάφ Καρσί) και ο Καβάμπε (Χιροσίμα), ο σέντερ μπακ Τακαχάσι (Κόμπε) μπορεί να δώσει εμπειρία στη θέση. Το μεγάλο στοίχημα ακούει στο όνομα Καβαμάτα (Ναγκόγια), ένας εκκεντρικός φορ, αλλά με πολύ ταλέντο. Λογικά θα αποκτήσει άλλον ένα ξένο, στη θέση του Μποθρόιντ.

Φιλικά προετοιμασίας: Έδωσε τρία ματς πριν δύο εβδομάδες για το τουρνουά New Year Cup κι έμεινε αήττητη. Εφερε ισοπαλία 1-1 με την Κουμαμότο και την Καγκοσίμα, νίκησε 1-0 την Κιτακιουσού, όλες ομάδες J2 League.

Εκτίμηση: Πρόσθεσε εμπειρία στο ρόστερ της και μοιάζει έτοιμη για μια χρονιά καλύτερη από την προηγούμενη, χωρίς μπλεξίματα με τον πάτο της βαθμολογίας, όπου θα επιδιώξει να κάνει και μερικά αποτελέσματα που θα της δώσουν τη χαμένη της αίγλη, ίσως και να επιδιώξει τη διάκριση σε κάποιο από τα κύπελλα. Έχει το υπόβαθρο να γίνει η έκπληξη της σεζόν, αρκεί οι παίκτες που ήλθαν να ανταποκριθούν αμέσως σ’ αυτά που τους ζητούνται και να βρει έναν αξιόπιστο σκόρερ από τη διεθνή αγορά. Οι προοπτικές της, πάντως, είναι καλές.

 

Νιιγκάτα

Τι έκανε πέρυσι: Φλέρταρε ανοιχτά με τον υποβιβασμό, πήρε μόλις 12 βαθμούς στα 17 ματς της δεύτερης φάσης, όμως σώθηκε την τελευταία στιγμή στη διαφορά τερμάτων με τη Ναγκόγια, με την οποία ισοβάθμησε στους 30 πόντους. Στα οκτώ τελευταία ματς του πρωταθλήματος, που καιγόταν για βαθμούς, έκανε μόνο μία νίκη και επτά ήττες, κάποιες από αδιάφορες αντιπάλους. Είχε προβλήματα με τραυματισμούς βασικών όλη τη χρονιά, δεν εκμεταλλεύθηκε και την παραδοσιακά δυνατή έδρα της.

Προπονητής: Ο 46χρονος Φουμιτάκε Μιούρα είναι το στοίχημα της νέας σεζόν και μια παράτολμη επιλογή από μια ομάδα σε μεταβατικό στάδιο. Με προπονητική εμπειρία μόλις μιας χρονιάς κι αυτή στην Γ’ κατηγορία με τη Ναγκάνο (με την οποία, πάντως, τερμάτισε στην 3η θέση) αναλαμβάνει ένα πολύ πιο δύσκολο πρότζεκτ. Το καλό, βέβαια, είναι ότι σ’ όλη την επαγγελματική του καριέρα έπαιξε στην J1 League με αρκετές ομάδες (Γιοκοχάμα, Κιότο, Ιβάτα, Τόκιο) κι έχει παραστάσεις.

Γήπεδο: Denka Big Swan Stadium (42.300)

Μεταγραφές: Από τις πιο κινητικές ομάδες στο πάρε-δώσε, λογικό αφού ο προπονητής έκανε το ξεκαθάρισμα που ήθελε. Έφυγαν και οι τέσσερις περσινοί ξένοι (Κορτέζ, Ραφαέλ Σίλβα, Λέο Σίλβα, Φιτζέραλντ), κάτι σπάνιο, οι τρεις κατέληξαν σε άλλες ομάδες της J1 με καλύτερες προοπτικές. Εκτός αυτών αποχώρησε και ο έμπειρος χαφ Κομπαγιάσι και τρεις παίκτες που συμμετείχαν κανονικά στο ροτέισιον (ο μπακ Ματσουμπάρα και οι μέσοι Κοζούκα, Νοτσούντα). Ήλθαν τρεις Βραζιλιάνοι με μεγαλύτερο όνομα τον στράικερ Τιάγκο Γκαγιάρντο (Κοριτίμπα), άγνωστοι οι άλλοι δύο (επιθετικός Ρόνι από Κρουζέιρο Β’,  αμυντικός χαφ Ζεάν Πάτρικ από Ρίο Κλάρο). Ο γκολκίπερ Οτάνι (Ουράβα) μάλλον θα ξεκινήσει βασικός, έκανε τρεις ακόμα κινήσεις για το ροτέισιον.

Φιλικά προετοιμασίας: Με αγώνες εναντίον ομάδων πολύ χαμηλότερης δυναμικότητας (ανάμεσά τους και ένα ματς εναντίον… γυμνασίου) προσπάθησε να μοντάρει την ομάδα ο Μιούρα.

Εκτίμηση: Μεγάλες οι αλλαγές, που καθιστούν την ομάδα ένα από τα ερωτηματικά της σεζόν. Αν οι Βραζιλιάνοι αποδειχτούν αποτελεσματικοί, όπως αυτοί της προηγούμενης σεζόν, θα πάρει βαθμούς, αλλά το ιαπωνικό ποδόσφαιρο είναι γεμάτο ταλαντούχους Βραζιλιάνους που δεν… έδεσαν. Στοίχημα να παρουσιάσει συμπαγές σύνολο, αλλά και να πάρει βαθμούς εντός έδρας, που τα τελευταία χρόνια ήταν βασικό ατού της, αλλά πέρυσι το έχασε. Είναι πολλά τα ερωτηματικά, πάντως, για να εγγυώνται ήρεμη χρονιά.

 

Σιμίζου

Τι έκανε πέρυσι: Εξασφάλισε την απευθείας άνοδο στη J1 League με την κατάληψη της 2ης θέσης στην κανονική περίοδο, χάρη σ’ έναν σχεδόν αλάνθαστο δεύτερο γύρο. Στους 15 τελευταίους αγώνες που έδωσε από τις αρχές Αυγούστου και μετά είχε ρεκόρ 13-1-1, που μαρτυρά και την αποτελεσματικότητά της, αλλά και τη διάθεσή της να επιστρέψει άμεσα στη J1. Ήταν η μοναδική ομάδα της κατηγορίας που είχε πάνω από δύο γκολ μέσο όρο στους αγώνες της (85 σε 42 ματς). Στο κύπελλο έφτασε στα προημιτελικά.

Προπονητής: Ο 57χρονος Σίντζι Κομπαγιάσι συμπληρώνει 15 χρόνια στους πάγκους και η άνοδος με την Σιμίζου είναι από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του. Ανέλαβε πέρυσι, μετά τον υποβιβασμό, και πιστώνεται την ηρεμία που έφερε στο κυνήγι του πρωταθλητισμού. Επιθετικογενής προπονητής, πρέπει τώρα να αναπροσαρμόσει τα πλάνα του. Στις προηγούμενες χρονιές κάθισε στον πάγκο ομάδων-ασανσέρ μεταξύ J1 και J2 (Μοντέντιο Γιαμαγκάτα, Τοκουσίμα). Εχει ιδιαίτερη σχέση με τη Χιροσίμα, έπαιξε εκεί όλη την επαγγελματική του καριέρα.

Γήπεδο: ΙΑΙ Stadium (20.339)

Μεταγραφές: Προσπάθησε να προσθέσει ποιότητα και εμπειρία στο ρόστερ της. Σημαντικές προσθήκες ο γκολκίπερ Ρόκουταν (Σεντάι) και ο Κορεάτης σέντερ μπακ Μπιέομ Γιονγκ (Χιροσίμα), αποκτήθηκαν και δύο Βραζιλιάνοι μπακ (Φρέιρε από Τσάβες, Κανού από την Τσονμπούρι της Ταϊλάνδης). Στοίχημα η μεταγραφή του Νοτσούντα ως δανεικού από τη Χιροσίμα, πέρυσι έπαιξε πάλι δανεικός στη Νιιγκάτα αλλά δεν έκανε πολλά πράγματα. Χάθηκαν σημαντικοί παίκτες, όπως ο γκολκίπερ Σουγκιγιάμα, ο μπακ Μιούρα και ο μέσος Ισίγκε, αλλά κυρίως ο φορ Ομάε (στην Ομίγια), που αναδείχτηκε δεύτερος σκόρερ της ομάδας πέρυσι με 18 γκολ.

Φιλικά προετοιμασίας: Τοπικού ενδιαφέροντος ματς, με ομάδες πολύ χαμηλότερου επιπέδου και μεγάλα σκορ υπέρ της, κανένα άξιο λόγου.

Εκτίμηση: Η Σιμίζου αντέδρασε σωστά στο σοκ του πρώτου της υποβιβασμού από την καθιέρωση της επαγγελματικής J1 League το 1993. Ανέβηκε αμέσως στο φυσικό της χώρο και το επόμενο βήμα της είναι να ξεμπλέξει από νωρίς με τα κάτω διαζώματα. Υπάρχει και η εμπειρία και η αύρα της ομάδας που ξέρει τα κόλπα. Το ρόστερ έχει αρκετά ερωτηματικά, πάντως, με πρώτο το αν ο Βορειοκορεάτης φορ Τάε Σε (27 γκολ πέρυσι) θα είναι το ίδιο αποτελεσματικός  και φέτος και αν οι νεοφερμένοι βασικοί θα καταλάβουν γρήγορα το ρόλο τους. Λογικά δεν θα κινδυνέψει, αλλά για πιο σημαντικά βήματα χρειάζονται υπερβάσεις που αυτή την ώρα δεν φαίνονται πιθανές.

 

Σεντάι

Τι έκανε πέρυσι: Σταθερή μετριότητα, όπως αποδείχτηκε. Σκαμπανεβάσματα είχε σε όλη τη σεζόν, όμως σταθερά κατανεμημένα. Πάνω που έκανε μία-δύο κακές εμφανίσεις ερχόταν δύο-τρία καλά παιχνίδια. Οι βαθμοί που συγκέντρωσε ήταν σχεδόν ίσοι στα δύο μισά (23 στον πρώτο γύρο, 20 στον δεύτερο) και τη βοήθησαν να ξεφύγει γρήγορα από το άγχος του υποβιβασμού. Την έδρα της δεν την εκμεταλλεύθηκε όσο θα μπορούσε, γενικά είχε διάθεση για ρίσκο, της βγήκε κάποιες φορές.

Προπονητής: Τέταρτη σεζόν για τον Σουσούμου Γουατανάμπε, που ανέλαβε τον Απρίλιο του 2014 σαν υπηρεσιακός, αλλά η χαμηλών τόνων φιλοσοφία του ταίριαξε με αυτήν της ομάδας. Θεωρείται άνθρωπος της Βεγκάλτα (εκεί έκλεισε και την επαγγελματική του καριέρα), γνωρίζει την κουλτούρα της, δεν νιώθει πίεση, αλλά φαίνεται ότι δεν έχει και τις δυνατότητες να πάει κάπου ψηλότερα.

Γήπεδο: Yurtec Stadium (19.694)

Μεταγραφές: Τα μεγαλύτερα ερωτηματικά βρίσκονται στην επίθεση. Αποχώρησαν οι δύο περσινοί Βραζιλιάνοι στυλοβάτες Ουίλσον (27/6) και Ραμόν Λόπες (38/11) και στη θέση τους ήλθαν δύο συμπατριώτες τους, ο Κρισλάν (Μπράγκα) και ο Πάμπλο Ντιόγκο (Ατλέτικο Μινέιρο). Τη θέση του δεύτερου γκολκίπερ Ρόκουταν (14/0) που αποχώρησε πήρε ο νεοφερμένος Σμιντ (Γιαμάγκα). Κατά τα άλλα υπάρχουν αξιόλογες προσθήκες των Χιραόκα (μπακ, Σιμίζου) και Μασουσίμα (σέντερ μπακ, Κασίβα), ενώ απ’ αυτούς που αποχώρησαν δεν ήταν κανείς βασικός.

Φιλικά προετοιμασίας: Με υποδεέστερες ομάδες οι αγώνες της, χωρίς χαρακτήρα σοβαρής πρόβας για τα ματς πρωταθλήματος.

Εκτίμηση: Η Βεγκάλτα είναι ομάδα με βαθιές ρίζες στην τοπική κοινωνία (που έγιναν βαθύτερες μετά τον καταστροφικό σεισμό και τσουνάμι πριν λίγα χρόνια) και στηρίζεται στην ενέργεια που παίρνει από τον κόσμο. Η αλλαγή ολόκληρης της επιθετικής γραμμής είναι πάντα μεγάλο ρίσκο, ειδικά όταν οι ξένοι που επιλέγονται δεν έχουν προηγούμενη πείρα από την ιαπωνική λίγκα. Αν της βγουν οι Βραζιλιάνοι, έχει τα φόντα να σωθεί άμεσα. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν της βγουν, θα έχει πρόβλημα, καθώς το εγχώριο έμψυχο υλικό της αποτελείται κυρίως από εργάτες κι όχι ηγέτες.

 

Τόσου

Τι έκανε πέρυσι: Παρουσίασε δύο διαφορετικά πρόσωπα στα δύο μισά της σεζόν. Προβληματικό το πρώτο, όπου τερμάτισε 15η με μόλις 17 βαθμούς, πολύ σταθερότερο το δεύτερο, όπου με 29 βαθμούς μπήκε στην 8άδα και με συνολική συγκομιδή 46 βαθμών απομακρύνθηκε πολύ από τον υποβιβασμό. Στο κύπελλο αποκλείστηκε στους «16» από τη Χιροσίμα. Φάνηκε ότι επηρεάζεται πολύ από την ψυχολογία, αφού έκανε διάφορα σερί, θετικά κι αρνητικά, στα αποτελέσματά της κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Προπονητής: Μέχρι να βρει τα… κόλπα με τη νέα του ομάδα ο Ιταλός Μάσιμο Φικαντέντι μέχρι που μισάνοιξε την πόρτα της εξόδου. Στον δεύτερο γύρο, όμως, κέρδισε τις εντυπώσεις, με το σφιχτό σύνολο που παρουσίασε. Όπως και στην Τόκυο πρόπερσι, η ομάδα του δεν έπαιξε τρομερή μπάλα, αλλά πήρε αποτελέσματα κυρίως χάρη στην αγωνιστικότητά της. Αν τελειώσει αυτή τη σεζόν στον πάγκο της Τόσου θα είναι η πρώτη φορά στην καριέρα του που μέχρι δύο χρόνια στην ίδια ομάδα!

Γήπεδο: Tosu Stadium (24.000)

Μεταγραφές: Στο δεύτερο χρόνο παρουσίας του ο Φικαντέντι πια έχει την απόλυτη ευθύνη των επιλογών του. Απαλλάχτηκε από διάφορους παίκτες και ξένους-ζαριές που δεν βοήθησαν καθόλου (Ταχάρ, Ελ Καμπίρ κτλ.), έχασε όμως και τρεις σημαντικούς βασικούς του, τον γκολκίπερ Χαγιάσι, τον Κορεάτη χαφ Μιν Βου και τον μέσο Χαγιασάκα. Συνολικά αποχώρησαν 14 παίκτες (!), πολλοί εκ των οποίων είχαν ελάχιστη συμμετοχή. Ήλθαν εννέα παίκτες, κυριότερος ο Αργεντινός σέντερ μπακ Σμπουτόμι (Τουκουμάν), ο γκολκίπερ Γκόντα (Τόκιο) και ο χαφ Όνο (Σιντ Τρούιντεν), που προορίζονται άμεσα για βασικοί. Λογικά θα γίνουν ακόμα μία-δύο προσθήκες ξένων

Φιλικά προετοιμασίας: Κατά την παράδοσή της η ομάδα έκανε φιλικά με τοπικές ομάδες και πανεπιστήμια, που είχαν το χαρακτήρα ξεμουδιάσματος. Κανένα σοβαρό τεστ.

Εκτίμηση: Αναμένεται πιο σταθερή πορεία τώρα που ο Φικαντέντι ξέρει τα κουμπιά της. Το ρόστερ της ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, πρέπει να δούμε και τις τελικές επιλογές ξένων. Λογικά θα παρουσιάσει πάλι το ίδιο σφριγηλό πρόσωπο που είδαμε στον δεύτερο γύρο πέρυσι και το οποίο στάθηκε αρκετό για να πάρει τα ματς που έπρεπε να πάρει και να κάνει μερικά καλά αποτελέσματα με τις καλές ομάδες. Ο Ιταλός δείχνει να αντέχει στις δυσκολίες και η παρουσία του είναι εγγύηση ότι η ομάδα δεν θα κινδυνέψει, αλλά το περιορισμένο ρόστερ της δεν της επιτρέπει πολλά όνειρα.

 

Σαπόρο

Τι έκανε πέρυσι: Απέδειξε ότι δεν χρειάζονται πολλά λεφτά για να κάνεις πρωταθλητισμό στη J2 League και κατέκτησε την πρώτη θέση. Στηρίχθηκε στην εξαιρετική της αρχή και την απομακρυσμένη της έδρα (μοναδική της J1 που εδρεύει στο βόρειο νησί Χοκάιντο), όπου είχε ρεκόρ 17-3-1. Απέκτησε μεγάλη διαφορά ως το τέλος του πρώτου γύρου, κάποια στιγμή έδειξε να λυγίζει από το άγχος, κέρδισε μόνο δύο από τα τελευταία της επτά ματς, αλλά δεν το πλήρωσε επειδή και οι διώκτες της είχαν απώλειες.

Προπονητής: Ο 44χρονος Σουχέι Γιομόντα δεν είχε ιδιαίτερη ποδοσφαιρική πείρα (έπαιξε σε ομάδα πανεπιστημίου) και επί χρόνια δούλευε στο πλευρό του (πρώην ομοσπονδιακού) Τακέσι Οκάντα σαν σκάουτερ. Εργαζόταν στα τμήματα υποδομής της Σαπόρο ως τον Ιούλιο του 2015, όταν η ομάδα απέλυσε τον Ίβιτσα Μπάρμπαριτς και του ζήτησε να αναλάβει προσωρινά. Άρπαξε την ευκαιρία και τώρα απολαμβάνει την επιτυχία. Είναι, πάντως, άπειρος σ’ αυτό το επίπεδο.

Γήπεδο: Sapporo Dome (41.484)

Μεταγραφές: Κινήθηκε μόνο στην εγχώρια αγορά κι απέκτησε παίκτες που έχουν εμπειρία της κατηγορίας, χωρίς να είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο. Από αυτούς που ήλθαν ξεχωρίζουν οι δύο νεοφερμένοι από τη Σεντάι, ο Κορεάτης αμυντικός χαφ Μιν Τάε και ο φορ Καναζόνο. Οι υπόλοιποι (οι σέντερ μπακ Φουκουμόρι και Κικούτσι, ο αριστερός μπακ Τανάκα, ο αμυντικός χαφ Γιοκογιάα, ο επιτελικός μέσος Χαγιασάκα και ο δεξιός εξτρέμ Χιόντο) αναμένεται να προσθέσουν βάθος στις επιλογές. Μοναδική εγχώρια σημαντική απώλεια αυτή του αμυντικού χαφ Χοριγκόμε (35/0). Χαρακτηριστικό ότι έμειναν και οι τέσσερις περσινοί ξένοι, αλλά και οι πολύ έμπειροι (αν και γερασμένοι) πρώην διεθνείς χαφ Όνο και Ιναμότο.

Φιλικά προετοιμασίας: Στο κύπελλο προετοιμασίας New Year Cup έδωσε δύο ματς, με την Σίμπα ΖΕΦ (J2, 0-0) και την Ριουκίου (J3, 2-1). Ακόμα τότε δεν είχε ολοκληρώσει τις μεταγραφικές της κινήσεις.

Εκτίμηση: Για κάθε νεοφώτιστη ομάδα τα πράγματα είναι δύσκολα στη J1 League. Υπάρχει βέβαια ο ενθουσιασμός, αλλά τις δύο τελευταίες φορές που ανέβηκε η ομάδα (2008, 2012) τερμάτισε τελευταία. Έγιναν αρκετές προσθήκες παικτών, υπάρχει εμπειρία, οι ξένοι έμειναν ίδιοι και θέλουν να βοηθήσουν, η έδρα μπορεί να αποδειχτεί καθοριστικός παράγοντας. Η φανέλα, βέβαια, είναι ελαφριά. Θα προσπαθήσει να πάρει βαθμούς εντός έδρας, αν το εκμεταλλευθεί μπορεί να το παλέψει.

 

Βεντφόρετ Κόφου

Τι έκανε πέρυσι: Έσωσε για μία ακόμη φορά την παρτίδα την τελευταία στιγμή, περισσότερο επειδή αυτοκτόνησαν άλλοι παρά επειδή το άξιζε. Με 31 βαθμούς γενική συγκομιδή τερμάτισε οριακά πάνω από την επικίνδυνη ζώνη. Στο πρώτο μισό την πήρε από το χέρι ο Βραζιλιάνος Κριστιάνο, ο οποίος στη μέση της σεζόν επέστρεψε στην Κασίβα. Έκτοτε είχε σημαντικό πρόβλημα στο γκολ και στην προσωπικότητα. Στα τελευταία οκτώ ματς της πέτυχε μόνο μία νίκη, επί της καταδικασμένης Φουκουόκα.

Προπονητής: Παραμένει για τρίτη σεζόν ο Σατόρου Σακούμα, ο οποίος είχε οδηγήσει την ομάδα και σε μια αγχώδη παραμονή και το 2015. Η δεύτερη αυτή επιτυχία του, με ένα από τα χειρότερα (ποιοτικά) ρόστερ στη J1 League, δείχνει ότι μπορεί να εκμεταλλευθεί όποια όπλα του προσφέρονται. Δίνει σημασία κυρίως στην αγωνιστική διάθεση και λιγότερο στην τακτική.

Γήπεδο: Yamanashi Stadium (17.000)

Μεταγραφές: Οι κυριότερες αφορούν μετακινήσεις ξένων. Ο Σακούμα πήρε… σκούπα και κράτησε μόνο τον Βραζιλιάνο Ντάβι, τον οποίο πλαισιώνει με τρεις συμπατριώτες του: Έντερ Λίμα (αριστερό μπακ, Αμέρικα), Ουίλσον (στράικερ, Σεντάι) και Γκάμπριελ (χαφ, δανεικός από Σάο Πάουλο). Οι δύο πρώτοι όχι μόνο θα είναι βασικοί, αλλά και κύριοι άξονες του παιχνιδιού. Από την εγχώρια αγορά έχασε τον βασικότατο χαφ Ιναγκάκι (39/5, Χιροσίμα), αλλά πήρε τον Ογκούρα από τη Γκάμπα. Μπορεί να παίξει ρόλο και ο φορ Χοριγκόμε, που ήλθε από την Κιότο.

Φιλικά προετοιμασίας: Ανάξια λόγου. Έκανε μερικά φιλικά ξεμουδιάσματος με ομάδες πανεπιστημίων, σε κανένα απ’ αυτά δεν παρουσιάστηκε με την ίδια ενδεκάδα.

Εκτίμηση: Τις δύο τελευταίες χρονιές η Βεντφόρετ σώθηκε από συγκυρίες. Θα τα καταφέρει και τώρα; Οι πιθανότητες είναι εναντίον της, επειδή φέτος δεν υπάρχει και η προσωπικότητα του Κριστιάνο να τη βοηθήσει. Με εμφανίσεις ανάλογες αυτών του περσινού δεύτερου γύρου δεν θα τα καταφέρει. Προφανώς πολλά θα εξαρτηθούν από τα οριακά ματς στην έδρα της, αν δείξει αποτελεσματικότητα και πάρει βαθμούς θα το παλέψει. Το ρόστερ της μοιάζει πολύ ρηχό, οπότε θα χρειαστεί υπερβάσεις και καλή τύχη, για να μην έχει τραυματισμούς.

Αργύρης Παγαρτάνης

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Winmasters
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ