Κατ'αρχάς να υπενθυμίσω ότι όπως είχα γράψει το Σεπτέμβρη, σε conference στις Βρυξέλλες τέθηκε για πρώτη φορά επί τάπητος το θέμα του διαδικτυακού τζόγου στην Ευρωβουλή με συμμετοχή και της EGBΑ, ένωσης των ιστοσελίδων.
Το πόρισμα ήταν ότι η ΕΕ αναγνωρίζει τη σημαντικότητα ρύθμισης της αγοράς στα κράτη μέλη της, όμως ο τζόγος αποτελεί μία ιδιαίτερη οικονομική δραστηριότητα και ως εκ τούτου αφήνει το περιθώριο σε κάθε χώρα να ρυθμίσει την αγορά, αρκεί να μην εξυπηρετούνται μονοπωλιακά συμφέροντα.
Στο παρελθόν, εάν μία πλατφόρμα είχε λάβει άδεια σε μία χώρα της ΕΕ, είχε το δικαίωμα να παρέχει υπηρεσίες σε όλα τα κράτη-μέλη, όπως είχε αποφανθεί το ευρωπαϊκό δικαστήριο στις υποθέσεις Πολωνίας και Ιταλίας το 2007.
Πλέον, η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν προβλέπει υποχρεωτικό άνοιγμα της αγοράς στα κρατικά μονοπώλια είναι κάθετα ενάντια όμως στα ιδιωτικά. Εάν δηλαδή στην Ελλάδα εξακολουθούσε να ισχύει το καθεστώς κρατικού ΟΠΑΠ θα συζητήσουμε σε άλλη βάση.
Πάμε να εξετάσουμε όμως τι συμβαίνει σε Γερμανία, Βουλγαρία και Πολωνία.
Γερμανία: To γερμανικό σύστημα παρουσιάζει αρκετές ιδιαιτερότητες. H χώρα χωρίζεται σε 16 κρατίδια κάθε ένα εκ των οποίων έχει ξεχωριστή βουλή και νομοθεσία. Τα 16 κρατίδια απαρτίζουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Εώς το 2008 η Γερμανία ήταν γκρίζα ζώνη, δηλαδή η αγορά παρέμενε αρύθμιστη όπως ακριβώς η ελληνική εώς το Νοέμβρη του 2012.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση όμως αποφάσισε την απαγόρευση του online gaming και έδωσε το αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής αθλητικού στοιχήματος στην κρατική Oddset (αντίστοιχη του ΟΠΑΠ). O σχετικός νόμος καταργήθηκε το 2010 μετά από συνεχείς πιέσεις της ΕΕ και υπό την απειλή προστίμου. Έκτοτε ξεκίνησε να συζητείται το θέμα της αδειοδότησης των ιστοσελίδων και τον Ιούλιο αποφασίστηκε η έκδοση 20 αδειών για αθλητικό στοίχημα. Το θέμα έχει κολλήσει προς το παρόν στη Γερμανική γραφειοκρατία.
Το 2012 το ριζοσπαστικό κρατίδιο του Schleswig-Holstein πήρε την πρωτοβουλία και εξέδωσε 6ετείς άδειες σε 23 καζίνο πριν η νέα βουλή του αποφασίσει την εναρμόνιση με την ομοσπονδιακή νομοθεσία (το ζήτημα δεν παρουσιάζει ομοιότητες με το ελληνικό, γι'αυτό και δεν αναλύεται).
Βουλγαρία: Οι συνθηκές στη χώρα είναι "καρμπόν" με τις αντίστοιχες στην Ελλάδα. Από το 1993 υπήρχε κράτικο μονοπώλιο και απαγορευόταν τυπικά ο στοιχηματισμός. Η κυβέρνηση ωστόσο βλέποντας το δυνητικό όφελος από τον διαδικτυακό τζόγο αποφάσισε τo 2008 νομιμοποίηση του. Η σχετική νομοθεσία εφαρμόστηκε το 2012 με την έκδοση άδειας από την Επιτροπή Παιγνίων σε μία όμως πλατφόρμα, τη Eurofootball, με διαδικασίες εξπρές, πολύ παρασκήνιο και ασαφείς όρους φορολόγησης. Είχαμε δηλαδή "εθνικό ιδιωτικό μονοπώλιο", το όποιο απέκλειε τις ξένες πλατφόρμες από την αγορά (αντίστοιχο του ιδιωτικού ΟΠΑΠ). Οι ξένες πλατφόρμες εξακολουθούσαν να έχουν τη μερίδα του λέοντος, όμως η κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο Ιανουάριο να εκδόσει blacklist (αντίστοιχη της ελληνικής). Πριν λίγες μέρες και μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις και συνεχείς προειδοποιήσεις από την Κομισιόν, η Επιτροπή Παιγνίων κατέθεσε σχέδιο στη βουλή που προβλέπει την κατάργηση της μαύρης λίστας και την έκδοση άδειων για όσες πλατφόρμες ενδιαφέρονται με σαφείς όρους φορολόγησης.
Πολωνία: Η βιομημαχία του online gaming παρακολουθεί με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την αντίδραση της Κομισιόν στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε η Πολωνία. Σύμφωνα με το σχέδιο τροποποιείται η υπάρχουσα νομοθεσία περί παιγνίων που είναι σε ισχύ από το 2009 και στο εξής θα παραχωρούνται άδειες μόνο σε παρόχους που εδρεύουν στη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει η κατάληξη των ιστοσελίδων να έχει κατάληξη .pl, οι servers να "τρέχουν" στη χώρα και να υπάρχει φυσική παρουσία (όπως οι "24" στην Ελλάδα). Πολλές πλατφόρμες αντέδρασαν λόγω του πολύ υψηλού αντιτίμου το οποίο εξυπηρετεί μονοπωλιακά συμφέροντα. Η απόφαση της Κομισιόν θα είναι καθοριστικής σημασίας. Εάν το αντίτιμο καθοριστεί αριθμητικά ή ποσοστιαία από την Επιτροπή, τότε ενδεχομένως να αποτελέσει δεδικασμένο για τη ρύθμιση της αγοράς και σε άλλα κράτη μέλη με ανάλογους όρους.
Οι παραπάνω περιπτώσεις παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες και διαφορές. Βλέπουμε όμως ότι στο τέλος εφαρμόζονται οι οδηγίες της Κομισιόν. Ιδιωτικό μονοπώλιο δεν υφίσταται σε καμμία χώρα και στη Βουλγαρία παρότι παραχωρήθηκε σιωπηρά άντεξε μόλις λίγους μήνες.
Είναι δεδομένη η υποστήριξη της ΕΕ στα κράτη-μέλη για ρύθμιση της αγοράς. Όσο η Ελλάδα λειτουργεί υπό καθεστώς προσωρινής αδειοδότησης είναι καλυμμένη, θα πρέπει όμως κάποια στιγμή να εκδόσει άδειες με καθορισμένη χρονική ισχύ. Εάν αποφασίσει αυθαίρετα να κλείσει την αγορά είναι δεδομένο ότι θα αντέξει μόλις λίγους μήνες.
Fox
21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι