Σε σύσταση αρμόδιας επιτροπής για στημένα παιχνίδια προχωράει το Υπουργείο Δικαιοσύνης Κύπρου, με τον Υπουργό Ιωνά Νικολάου να ανακοινώνει αγανακτισμένος πως ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος στο φαινόμενο, παράλληλα με τις βαριές τιμωρίες που θα επιβάλλονται σε όσους κριθούν ένοχοι.
Η Κύπρος είναι μια χώρα από την οποία κατά καιρούς φτάνουν στα αυτιά όλων νέα που αφορούν χειραγωγημένους αγώνες. Την πραγματικότητα την γνωρίζουν σαφέστατα καλύτερα οι πιο άμεσα «ενδιαφερόμενοι», με την UEFA να έχει αποστείλει πολλάκις τους λεγόμενους «κόκκινους φακέλους» της έχοντας ως σκοπό να ενημερώσει την κυπριακή Κυβέρνηση για το τι θεωρεί πως γίνεται… κάτω από τη μύτη της (σ.σ της Κυβέρνησης).
«Δεν είναι δυνατόν να έχουμε για χρόνια τώρα τους διάφορους φακέλους από την UEFA και να μην μπορούμε να διερευνήσουμε κάποιους από αυτούς γιατί δεν υπάρχει το επαρκές νομικό οπλοστάσιο που να επιτρέψει αποτελεσματική διερεύνηση από τις διωκτικές αρχές» ανέφερε επί του θέματος με τα στημένα παιχνίδια ο κ. Νικολάου, που νωρίτερα είχε πει:
«Η επιτροπή, και αυτό είναι το σημαντικό, έρχεται να συνδράμει ουσιαστικά στην προσπάθεια η οποία γίνεται για να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων, είτε αυτές συνδέονται με ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα, είτε συνδέονται με άλλα γεγονότα κάποιοι οι οποίοι μπορεί να έχουν όφελος».
Στόχος του Υπουργού Δικαιοσύνης είναι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές των βουλευτών, ώστε να διενεργηθούν γενικά οι απαραίτητες διαδικασίες. Πιο απλά, ο Ιωνάς Νικολάου έχει στόχο να ανακοινώσει με κάθε επισημότητα την προσπάθεια που θα κάνει η χώρα να καθαρίσει τον αθλητισμό της πριν ξεκινήσει η νέα σεζόν, για ευνόητους λόγους.
Όσον αφορά το ποιοι θα απαρτίζουν την συγκεκριμένη Επιτροπή, αυτοί θα είναι δύο (2) νομικοί και τρία (3) άτομα που θα έχουν σχέση με τους αθλητικού αγώνες. Στο σύνολό της, δηλαδή, θα είναι πενταμελής. Ισάριθμα (5) θα είναι και τα έτη της θητείας της, ενώ σύμφωνα με τον Υπουργό στα χέρια της θα έχει και όλα τα απαραίτητα νομικά «όπλα» για να μην συναντήσει κολλήματα στην προσπάθεια καταπολέμησης της έρευνας για τα στημένα.
Όσον αφορά τις ποινές που έχουν προταθεί για τα στημένα παιχνίδια είναι δύο και διόλου ευκαταφρόνητες. Συγκεκριμένα, για το αδίκημα χειραγώγησης αγώνων θα επιβάλλεται ποινή φυλάκισης επτά (7) ετών ή πρόστιμο 200.000 ευρώ ή και οι δύο ποινές μαζί, ενώ όσον αφορά το αδίκημα της δωροδοκίας, η ποινή φυλάκισης θα ανέρχεται μέχρι και τα πέντε (5) έτη ενώ το πρόστιμο έως και τις 100.000 ευρώ. Βεβαίως οι ποινές μπορεί να είναι συνδυαζόμενες και στην δεύτερη περίπτωση.
Μία που έγινε η ανακοίνωση και μία που ξεκίνησαν ήδη η «μουρμούρα» και οι «ψίθυροι» πως η επιτροπή θα έπρεπε να αναλάβει παραπάνω αρμοδιότητες και να μην περιοριστεί μόνο στα ομαδικά αθλήματα και περισσότερο το ποδόσφαιρο, αλλά να «πιάσει» και ατομικά. Επί τούτου ο κ. Νικολάου προσέθεσε: «Η επέκταση των αθλητικών γεγονότων πέρα από αυτά θα δημιουργήσει τέτοια προβλήματα στη λειτουργία και την ανταπόκριση της Επιτροπής που ουσιαστικά θα εκμηδενίσει την αποτελεσματικότητα και τον σκοπό της. Εάν ξεφύγουν από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου και επιδιώξουν αυτό να εφαρμόζεται και για μη ομαδικά αθλητικά γεγονότα, όπως για παράδειγμα έναν αγώνα μοτοσικλετιστών ή οποιοδήποτε άλλο αθλητικό γεγονός στο οποίο μετέχουν αθλητές από μόνοι τους και δεν είναι ομαδικό άθλημα που μετέχουν σωματεία σε οργανωμένη μορφή λίγκας, θα δημιουργήσει τέτοια προβλήματα που είναι δυνατόν να εκμηδενίσει τον νόμο».