Το 44ο επαγγελματικό πρωτάθλημα για την Αυστρία βρίσκεται προ των… πυλών. Από την σεζόν 1974/1975 η Bundesliga έχει επαγγελματική μορφή, την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα. Κυρίαρχη ομάδα με τα περισσότερα πρωταθλήματα είναι η Ραπίντ Βιέννης (32), ενώ ακολουθεί η αιώνια αντίπαλος, η Αούστρια Βιέννης (24). Περυσινή πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Ρεντ Μπουλ Σάλτσμπουργκ για τέταρτη σερί φορά.
Το πρωτάθλημα της Bundesliga χωρίζεται σε 4 γύρους. Κάθε ομάδα θα αντιμετωπίσει τις υπόλοιπες 9, δύο φορές εντός έδρας και δύο φορές εκτός έδρας. Συνολικά δηλαδή θα έχουμε 36 αγωνιστικές. Η ομάδα που θα έχει τους περισσότερους βαθμούς ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια. Η ομάδα με τους λιγότερους βαθμούς θα παίξει μπαράζ με τον 3ο της Β’ κατηγορίας, αφού το σύστημα διεξαγωγής θα αλλάξει όπως όλα δείχνουν το 2018-2019. Τα κριτήρια σε περίπτωση ισοβαθμίας είναι: α) Διαφορά τερμάτων, β) καλύτερη επίθεση, γ) αριθμός νικών.
Ευρωπαϊκά εισιτήρια
Ο πρωταθλητής της Bundesliga μπαίνει δεύτερη προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ ενώ ο δευτεραθλητής αποκτά μία θέση στην τρίτη προκριματική φάση του Γιουρόπα Λιγκ. Ο τρίτος στη βαθμολογία αποκτά μια θέση στη δεύτερη προκριματική φάση του Γιουρόπα Λιγκ. Τέλος, ο κυπελλούχος κατακτά μαζί με το τρόπαιο και το εισιτήριο για την πρώτη προκριματική φάση του Γιουρόπα Λιγκ. Αν ο κυπελλούχος είναι ήδη κάτοχος ευρωπαϊκού εισιτηρίου τότε «ξεκλειδώνει» η τέταρτη θέση του πρωταθλήματος και δίνει ευρωπαϊκό εισιτήριο.
Άλταχ Ράιντορφ
Τι έκανε πέρυσι: Έκανε μια πολύ καλή χρονιά, συγκριτικά πάντα με το ρόστερ της και τη δυναμική της. Καθόλου τυχαίο ότι μέχρι και πριν τα Χριστούγεννα «οδηγούσε» την κούρσα του πρωταθλήματος. Εν τέλει δεν άντεξε και υποχώρησε στην τέταρτη θέση μέχρι το τέλος της σεζόν. Κομβικό σημείο για να ξεκινήσει η… «κάτω βόλτα» ήταν όταν την… παράτησε ο κόουτς Κάναντι για να δοκιμάσει τις τύχες του στη Ραπίντ Βιέννης. Παρά την κάκιστη πορεία της στον γ’ και δ’ γύρο, κατοχύρωσε την 4η θέση και παράλληλα το εισιτήριο για τον α’ προκριματικό γύρο του Europa League, επομένως η χρονιά ήταν επιτυχημένη.
Προπονητής: Κλάους Σμιντ. Νέος προπονητής, ο οποίος ανέλαβε με το που τελείωσε τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις την προηγούμενη σεζόν στην Bundesliga. Προπονητής που εστιάζει πολύ στην τακτική, κάτι το οποίο ήθελε η διοίκηση, αφού το μοντέλο «Κάναντι» κρίθηκε ικανοποιητικό τα προηγούμενα χρόνια.
Έδρα: «Cashpoint-Arena» (8.500).
Μεταγραφές: Κάτοικοι του Ράιντορφ θα είναι οι Ντόμπρας (μέσος, από Στουρμ), Πιέσινγκερ (μέσος, από Στουρμ), Γκέμπαουερ (μέσος, από Βάττενς), Γκρίμπιτς (φορ, από Φλορίντσντορφερ), Νουτς (μέσος, από Ριντ), Ντιμίτροβιτς (κίπερ, από Λίντσερ). Παρελθόν αποτελούν οι Τσίβοτιτς (Μ, 0/0), Ντόβενταν (Ε, 63/20), Γιέγκερ (Α, 34/0), Λούξμπαχερ (Μ, 52/0), Χάρερ (Μ, 30/0), Ουμγιένοβιτς (Α, 0/0). Τέσσερις σημαντικές απώλειες για την Άλταχ, που είναι δύσκολο να καλυφθούν.
Φιλικά: Δύο φιλικά έχει καταφέρει να δώσει (νίκη 2-3 με Σεντ Γκάλεν, ήττα με 5-0 από την Σοσό) και αυτό διότι έχει μπει από νωρίς στα επίσημα παιχνίδια, αφού κυνηγάει την πρόκριση στους ομίλους του Europa League (μία νίκη και δύο ισοπαλίες με 1-1 μέχρι στιγμής), ενώ έχει δώσει και ένα επίσημο ματς εντός Αυστρίας, για το Κύπελλο (νίκη με 5-1 επί της Ντόρνμπιρν). Γενικότερα δεν έχει αποκομίσει θετικά σχόλια με τις μέχρι τώρα εμφανίσεις της.
Εκτίμηση: Τεράστιο μειονέκτημα το ότι έχει ξεκουραστεί μόλις μία εβδομάδα από την περασμένη σεζόν. Οι υποχρεώσεις της ξεκίνησαν αρκετά νωρίς και αυτό θα έχει σίγουρα αντίκτυπο στην απόδοση της ομάδας, αφού δεν υπάρχει το βάθος στο ρόστερ. Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι θα κάνει ανάλογη πορεία με πέρυσι, θεωρώ θα κινδυνεύσει μέχρι το τέλος της σεζόν.
Αντμίρα Φλάιεραλάρμ
Τι έκανε πέρυσι: Μέτρια μπορεί να χαρακτηριστεί η πορεία της την περασμένη σεζόν, πάντα φυσικά σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη. Φάνηκε πολύ επηρεασμένη από την αρχή της χρονιάς λόγω των συνεχόμενων παιχνιδιών (έπαιξε προκριματικά Europa League). Αυτό της κόστισε σε δυνάμεις. Τα Χριστούγεννα μάλιστα έγινε αλλαγή προπονητή, με τον Λέντερερ να αποτελεί παρελθόν και τον Μπούριτς να αναλαμβάνει. Στο τελευταίο μισό παρουσιάστηκε άκρως ανταγωνιστική, εξασφάλισε εύκολα την παραμονή, ενώ έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου.
Προπονητής: Τεχνικός της Αντμίρα θα συνεχίσει να είναι ο Νταμίρ Μπούριτς, ο οποίος ανέλαβε την ομάδα τα Χριστούγεννα. Έχει πλέον την ευκαιρία να δουλέψει πάνω σε δικά του πράγματα, ενώ η ομάδα δεν θα ταλαιπωρηθεί από ευρωπαϊκά προκριματικά. Αρέσκεται σε παιχνίδι από το κέντρο (κάθετες μπαλιές), συνήθως όμως προσαρμόζεται στον αντίπαλο.
Έδρα: «BSFZ-Arena» (12.000).
Μεταγραφές: Με τη φανέλα της Αντμίρα θα αγωνίζονται οι Γιακόλις (φορ από Ροσελάρ) και Χόλτσμαν (αμυντικός από Πόλτεν). Παρελθόν αποτελούν οι Πάβιτς (Α, 8/0), Μόνσαϊν (Ε, 28/10), Λόφλερ (Μ, 0/0), Βάστιτς (Ε, 14/0), Βέσελι (Α, 8/0) και Μπαϊράμι (Μ, 29/0). Σίγουρα η απώλεια του Μόνσαϊν είναι αρκετά μεγάλη, όμως ομάδες όπως η Αντμίρα έχουν μάθει να λειτουργούν συνολικά, έτσι η φυγή του λίγο πολύ μπορεί να καλυφθεί.
Φιλικά: Τέσσερα φιλικά και ένα επίσημο παιχνίδι κατάφερε να δώσει η Αντμίρα στο διάστημα της προετοιμασίας της. Μόλις μία ήττα (από Βαρντάρ, 0-2), ενώ είχε τρία νικηφόρα αποτελέσματα απέναντι όμως σε αδύναμες ομάδας. Για το Κύπελλο Αυστρίας κατάφερε να επικρατήσει άνετα με 3-1 της Λέντορφ. Δύσκολο να βγουν σωστά συμπεράσματα.
Εκτίμηση: Ο κόουτς Βάστιτς κατάφερε να «ζήσει» την ομάδα για πάνω από 4 μήνες, ενώ δούλεψε με βάσει τα δικά του σχέδια στην προετοιμασία. Εκτός αυτού οι διαφορές με το περυσινό ρόστερ είναι απειροελάχιστες. Θεωρώ πως η Αντμίρα θα κάνει την «κλασσική» της πορεία διεκδικώντας οριακά είσοδο στην τετράδα..
Αούστρια Βιέννης
Τι έκανε πέρυσι: Τερμάτισε στην 2η θέση, κάτι που αυτόματα έκανε την χρονιά επιτυχημένη, αφού πρόπερσι τερμάτισε στην 3η θέση. Ουσιαστικά πέτυχε τον κύριο στόχο της, δηλαδή να καταφέρει να βελτιώσει τη θέση κατάταξης της. Από εκεί και πέρα στην Ευρώπη αποκλείστηκε στους ομίλους του Europa League, ενώ στο Κύπελλο Αυστρίας έφτασε στους «8», όπου και αποκλείστηκε από την Αντμίρα. Η σταθερότητα του να είναι στην πρώτη τετράδα είναι κάτι που την χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια.
Προπονητής: Τόρστεν Φινκ. Παραμένει στο τιμόνι της ο Γερμανός προπονητής, ο οποίος έχει καταφέρει να πείσει τη διοίκηση με τον τρόπο που χειρίζεται το έμψυχο δυναμικό αλλά και με τα αποτελέσματα που έχει όσο είναι στην Αούστρια. Επιθετική η φιλοσοφία του, κάτι που έχει αντίκτυπο στην αμυντική γραμμή της ομάδας, που είναι η αχίλλειος φτέρνα.
Έδρα: «Erst-Happel-Stadion» (50.865) (Δεν είναι η φυσική της έδρα).
Μεταγραφές: Λίγες και επιλεκτικές κινήσεις για τους «βιολετί». Απέκτησαν τους Βέστερμαν (αμυντικός από Άγιαξ), Μόνσαϊν (φορ από Αντμίρα), Βάστιτς (φορ από Αντμίρα) και Ντεμάκου (μέσος από Σάλτσμπουργκ). Παρελθόν αποτελούν οι Κβάζινα (Ε, 16/0), Ρότπουλερ (Α, 29/2) και Βουκόγιεβιτς (Μ, 3/0). Απώλεια κατά μία έννοια μπορεί να θεωρηθεί ο Ρότπουλερ, του οποίου το συμβόλαιο δεν ανανεώθηκε. Επιλογή του Φινκ να μην συνεχίσει ο ίδιος, αφού παρότι αρχηγός ήταν συχνά πυκνά ο «γκελαδόρος» της άμυνας. Θεωρώ πως η Αούστρια ενισχύθηκε λίγο στις μεταγραφές, όμως κρατάει το όπλο της ομοιογένειας.
Φιλικά: Πέντε φιλικά έχει δώσει η ομάδα του Φινκ. Τρεις νίκες (με Πάρντορφ, Στρέντα και Τούλα), μία ήττα (με Ζενίτ) και μία ισοπαλία (με Ρουμπίν Καζάν) ο συνολικός απολογισμός. Στο πρώτο της επίσημο παιχνίδι για το Κύπελλο Αυστρίας απογοήτευσε, αφού έμεινε στο 0-0 με την πολύ κατώτερη Έμπραϊχσντορφ, καταφέρνοντας πάντως να προκριθεί στα πέναλτι.
Εκτίμηση: Δεν άλλαξε σχεδόν τίποτα στην ομάδα, ίσα ίσα προστέθηκαν μερικές πινελιές σε επίθεση και άμυνα. Το «κλειδί» θα είναι η ομοιογένεια για τον Γερμανό προπονητή Φινκ. Όπως όλα δείχνουν θα είναι και πάλι η ομάδα που θα μπορεί να «αντισταθεί» στις ορέξεις της Σάλτσμπουργκ, αφού διαθέτει το δεύτερο καλύτερο ρόστερ. Μειονέκτημα το ότι αγωνίζεται σε ουδέτερο γήπεδο, αφού το δικό της ανακαινίζεται.
Βόλφσμπεργκερ Α.Κ.
Τι έκανε πέρυσι: Αγχωτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χρονιά για τους «λύκους» του Βόλφσμπεργκ. Σε πολύ μέτρια επίπεδα κυμάνθηκε η χρονιά, αφού το σύνολο του Φάιφενμπεργκερ δυσκολεύτηκε τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά. Τελικά στο τέλος όλοι στην ομάδα χαμογέλασαν, αφού δύο αγωνιστικές πριν το τέλος εξασφάλισαν την παραμονή, σε μια χρονιά όπου οι τραυματισμοί δεν άφησαν την ομάδα στην… ησυχία της.
Προπονητής: Χάιμο Φάιφενμπεργκερ. Για δεύτερο καλοκαίρι θα έχει την ευκαιρία να στήσει την ομάδα όπως εκείνος θέλει, αφού η διοίκηση του έχει εμπιστοσύνη. Είναι προπονητής που επιζητάει την ισορροπία μεταξύ επίθεσης και άμυνας, ενώ τα τελευταία χρόνια πάντα καταφέρνει να έχει μια ομάδα που εντός έδρας παίζει πολύ ανταγωνιστικά.
Έδρα: «Lavanttal-Arena» (7.300).
Μεταγραφές: Απέκτησε τους Φρίσερ (μέσος από Κάπφενμπεργκ), Φλέκερ (μέσος από Κάπφενμπεργκ) και Γκσβάιντελ (φορ από Νόιστατ). Αντίθετα παρελθόν από την ομάδα αποτελούν οι Τσέρνεγκ (Μ, 29/4), Ρόζενμπεργκερ (Μ, 1/0), Πρόσενικ (Ε, 33/7), Στανφεστ (Α, 31/0), Τρντίνα (Ε, 0/0), Χέλκουιστ (Ε, 19/4), Μπάλνταουφ (Α, 17/0), Γιακόμπο (Μ, 20/1), Σανόγκο (Μ, 17/1) και Χόλτσερ (Ε, 0/0). Ερωτηματικό κατά πόσο θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις οι τρεις νεοαποκτηθέντες, ενώ θεωρώ πως οι περισσότεροι που έφυγαν ήταν σημαντικοί για την ομάδα, κάτι που αυτόματα την μειώνει σε δυναμικότητα την φετινή σεζόν. Όλα αυτά βέβαια θα κριθούν στον αγωνιστικό χώρο.
Φιλικά: Έξι φιλικά και ένα επίσημο παιχνίδι μέτρησαν οι «λύκοι» του Φάιφενμπεργκερ στην προετοιμασία. Σε γενικές γραμμές άρεσαν, αφού έβγαλαν αρκετά καλά στοιχεία. Από τα έξι ματς έχασαν μόλις δύο (Μποτοσάνι, Ουνιόν Βερολίνου), κέρδισαν τρία (Τούλα, Κάπφενμπεργκερ και Κουκεσί), ενώ στο παιχνίδι Κυπέλλου απέκλεισαν δύσκολα την πολύ καλά διαβασμένη Μάνσντορφ με 2-1.
Εκτίμηση: Σημαντικές οι απώλειες για τη ΒΑΚ όσον αφορά το ρόστερ, ειδικά από την μέση και πίσω. Άγνωστο πως θα παρουσιαστεί στον αγωνιστικό χώρο. Κρίνοντας την πάντως από το «τελείωμα» της στη σεζόν, θεωρώ πως θα έχει πρόβλημα με το θέμα της παραμονής στην Bundesliga, αφού όλες οι ομάδες μοιάζουν εξαιρετικά ανταγωνιστικές. Δεν περιμένω να τερματίσει πάνω από την 7η θέση.
Λίντσερ Λασκ
Τι έκανε πέρυσι: Παρουσίασε μια πολύ δυνατή ομάδα για τα δεδομένα της Β’ κατηγορίας και όπως ήταν φυσιολογικό πήρε πολύ εύκολα το πρωτάθλημα με μεγάλη διαφορά. Επομένως η χρονιά της ήταν πέρα για πέρα επιτυχημένη, αφού επέστρεψε στα μεγάλα σαλόνια. Ακόμα και στο Κύπελλο κατάφερε να φτάσει μακριά, στους «4» για την ακρίβεια, όπου αποκλείστηκε πολύ δύσκολα από τη Ραπίντ. Η προηγούμενη χρονιά όπως είναι φυσιολογικό ανέβασε τον «πήχη» για τη νέα χρονιά, με τη διοίκηση να ονειρεύεται Ευρώπη.
Προπονητής: Όλιβερ Γκλάσνερ. Την 3η του χρονιά ως προπονητής της Λίντσερ ξεκινάει ο Γκλάσνερ, ο οποίος έχει παρουσιάσει μια καταπληκτική δουλειά, με πολύ καλά αποτελέσματα αλλά ταυτόχρονα και καλό θέαμα. Η επιστροφή της ομάδας στα μεγάλα σαλόνια είναι δικό του έργο. Έχει φτιάξει μια πολύ ανταγωνιστική ομάδα, που διαμορφώνει το παιχνίδι της ανάλογα τον αντίπαλο. Συνήθως επιτίθεται από τον άξονα, αναζητώντας κάθετες μπαλιές.
Έδρα: «TGW-Arena» (7.870).
Μεταγραφές: Ιδιαίτερα δραστήρια η Λίντσερ στην μεταγραφική περίοδο. Αποκτήθηκαν οι Μπρούνο (φορ από Λούστεναου), Πόγκατετς (αμυντικός από Ουνιόν Βερολίνου), Γκόιγκινγκερ (μέσος από Μπλάου Βάις), Τράουνερ (μέσος από Ριντ), Σλάγκερ (κίπερ από Σάλτσμπουργκ), Χόλαντ (μέσος από Λιαονίνγκ), Μπούργκσταλλερ (μέσος από Σάλτσμπουργκ), ‘Αλαν (φορ από Ρεντόντα). Παρελθόν αποτέλεσαν οι Φαμπιάνο (Ε, 34/12), Χάγκερ (Α, 19/0), Μάιερ (Μ, 26/2), Μπόατενγκ (Α, 10/2), Μίζενμποκ (Μ, 16/3), Κέρε (Μ, 23/2), Ντριμίτροβιτς (Μ, 19/0), Ιμπόνγκο (Μ, 32/4) και Λάγκεντερ (Α, 6/0). Σίγουρα ενισχύθηκε, όμως σίγουρα έχασε και αρκετά στελέχη που βοήθησαν στην άνοδο. Θεωρώ πως όλα θα κριθούν στον αγωνιστικό χώρο.
Φιλικά: Τα πέντε φιλικά στη διάρκεια της προετοιμασίας έφτασε η Λίντσερ στην προετοιμασία της. Σίγουρα οι αντίπαλοι δεν ήταν απίστευτα ισχυροί, αλλά δεν ήταν και μηδενικής δυναμικότητας. Παρέμεινε αήττητη πάντως. Τέσσερις νίκες πέτυχε (2-0 την Φλορίνσντορφερ, 4-0 τη Νόιστατ, 2-1 την Ουπέστ και 2-1 την Αούε), ενώ ισόπαλη αναδείχθηκε με την Πούσκας Ακαντεμί. Για το Κύπελλο κατάφερε να ξεπεράσει αρκετά δύσκολα το εμπόδιο της Κίτσμπουελ με 1-0. Η ομοιογένεια ήταν το πιο σημαντικό στοιχείο που έδειξε στα φιλικά.
Εκτίμηση: Το μεγάλο στοίχημα είναι να καταφέρει ο κόουτς Γκλάσνερ και να κρατήσει την ομοιογένεια αλλά και να παρουσιαστεί η ομάδα αντάξια στις απαιτήσεις της πρώτης κατηγορίας. Προσωπικά θεωρώ ότι μπορεί να τα καταφέρει, αφού διαθέτει πολύ καλή έδρα, ενώ παράλληλα έχει ένα πολύ καλό και ανταγωνιστικό ρόστερ. Θεωρώ πως υπάρχουν χειρότερες ομάδες από την Λίντσερ στην Bundesliga.
Μάτερσμπουργκ
Τι έκανε πέρυσι: Η περυσινή της χρονιά μπορεί να γίνει αντιστοιχία με το όνομα Μπάουμγκαρτνερ. Γιατί αυτό; Διότι ο συγκεκριμένος προπονητής μόλις ανέλαβε την ομάδα από τον Ιανουάριο και έπειτα, κατάφερε να δημιουργήσει ένα πολύ δυνατό σύνολο. Η ανταμοιβή ήταν να εξασφαλίσει εύκολα την παραμονή και να κάνει πορεία… πρωταθλητισμού για περίπου 3 μήνες. Εν τέλει τερμάτισε 7η, όμως άφησε πολλές υποσχέσεις για την ερχόμενη χρονιά.
Προπονητής: Γκέραλντ Μπάουμγκαρτνερ. Ένας αρκετά έμπειρος προπονητής, γνωστό όνομα στην Αυστρία με πολύ καλές γνώσεις. Καθόλου τυχαίο ότι μεταμόρφωσε την Μάτερσμπουργκ μέσα σε λίγο διάστημα. Αρέσκεται στο να παίζει με αντεπιθέσεις, ενώ πάντα οι ομάδες του είναι πολύ δυνατές στις στημένες φάσεις.
Έδρα: «Pappelstadion» (17.100).
Μεταγραφές: Επιλεκτική και σωστή ενίσχυση για την Μάτερσμπουργκ, κάτι που κατά ένα μεγάλο ποσοστό είναι δουλειά του Μπάουμγκαρτνερ. Αποκτήθηκαν οι Χαρτ (αμυντικός από Ριντ), Γκρούμπερ (μέσος από Στουρμ), Σίτσαμ (μέσος από Νόιστατ), Ρένερ (μέσος από Μπλάου Βάις), Πρέβλιακ (φορ από Σάλτσμπουργκ) και Οκουγκάβα (φορ από Λιφερίνγκ). Παρελθόν αποτέλεσαν οι Φάρκας (Α, 27/0), Ρόεχερ (Α, 68/12), Ατάνγκα (Ε, 30/6), Τεμπλ (Ε, 36/4), Λόβριτς (Μ, 2/0), Ίμπσερ (Α, 28/0), Σπράνγκλερ (Μ, 27/0), Μακσιμένκο (Α, 18/0), Ρόζενστιγνκελ (Τ, 0/0). Σίγουρα οι απώλειες των περισσότερων θα επηρεάσουν, όμως θεωρώ πως οι αποκτηθέντες μπορούν να ανταποκριθούν στο 100%.
Φιλικά: Πέντε φιλικά με ομάδες μέτριας δυναμικότητας έδωσε το σύνολο του Μπάουμγκαρτνερ εντός του ενός μήνα της προετοιμασίας. Μία μόλις ήττα και αυτή στο πρώτο φιλικό (2-1 από τη Χάρτμπεργκ). Στα υπόλοιπα πέτυχε δύο νίκες (1-0 τη Βαρντάρ, 4-0 τη Σοροξάρ), ενώ ισόπαλη αναδείχθηκε με την Χαλάντας και την Κάπφενμπεργκ. Στο Κύπελλο επικράτησε πανεύκολα με 6-1 της άσημης Πίνζγκαου. Καλές οι κριτικές που δέχτηκε για την εικόνα της εντός αγωνιστικού χώρου.
Εκτίμηση: Αρκετοί παίκτες έφυγαν, ποιοτικοί παίκτες ήρθαν. Ο κόουτς Μπάουμγκαρτνερ θεωρώ πως μπορεί να… δέσει το γλυκό. Άλλωστε το απέδειξε με το «καλημέρα» όταν ανέλαβε. Πιστεύω θα δούμε μια πολύ πιο επιθετική ομάδα από την περυσινή Μάτερσμπουργκ, όμως δεν γνωρίζω κατά πόσο αυτό θα βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων.
Ραπίντ Βιέννης
Τι έκανε πέρυσι: Αν δεν έφτανε στον τελικό Κυπέλλου, τότε θα μιλούσαμε για την πιο αποτυχημένη χρονιά της δεκαετίας για την Ραπίντ. Παρότι έπαιζε στο νεόκτιστο γήπεδο της, παρότι οι φιλοδοξίες ήταν μεγάλες, τα αποτελέσματα έδειξαν το άκρως αντίθετο. Η ομάδα ποτέ δεν βρήκε την ηρεμία της, αφού η διοίκηση προχώρησε σε τρεις αλλαγές προπονητών σε όλη την χρονιά. Εν τέλει έφτασε στον τελικό Κυπέλλου, όπου έχασε, ενώ στο πρωτάθλημα με πολύ δυσκολία τερμάτισε στην 5η θέση της Bundesliga.
Προπονητής: Γκόραν Ντζούριτσιν. Ανέλαβε μέσα στην άνοιξη την Ραπίντ και ουσιαστικά δεν μπορεί να κριθεί. Κατάφερε πάντως να πράξει κάτι που δεν κατάφεραν οι προηγούμενοι, να κυριαρχήσει στα αποδυτήρια, ενώ από την ομάδα είδαμε πάθος από την ημέρα που ανέλαβε. Του αρέσει να φτιάχνει ομάδες που δίνουν βάση στη δύναμη αλλά και να αρέσκονται σε παιχνίδι κατοχής.
Έδρα: «Allianz-Stadion» (28.345).
Μεταγραφές: Σχεδόν καθόλου δεν κινήθηκε μεταγραφικά η Ραπίντ Βιέννης μετά από εντολή του Ντζούριτσιν. Μόλις μία μεταγραφή με κανονική απόκτηση, αυτή του Μπολίνγκολι-Μπόμπο (αμυντικός από Μπριζ), ενώ επέστρεψε από δανεισμό ο Πρόσενικ (φορ). Παρελθόν από την ομάδα οι Σόεσβεντερ (Α, 22/4), Τραούστασον (Ε, 22/3), Νόβοτα (Τ, 4/0) και Έντρουπ (Ε, 2/0). Ουσιαστικά απαράλλαχτη η ομάδα με πέρυσι, μονάχα ο Τραούστασον δόθηκε δανεικός λόγω του φόβου ότι θα ξανά τραυματιστεί.
Φιλικά: Τέσσερα φιλικά έδωσαν οι «πράσινοι», τα τρία από αυτά ήταν αρκετά δυνατά. Παρέμεινε αήττητη σε όλα, κάτι που γέμισε αισιοδοξία τις τάξεις της ομάδας. Στο πιο εύκολο από τα φιλικά επικράτησε με 6-0 της Τράισκιρχεν, ενώ η δεύτερη νίκη ήρθε επί του Απόλλωνα Λεμεσού. Δύο ισοπαλίες κατάφερε να πάρει απέναντι σε Σέλτικ και Μονακό, αποσπώντας κολακευτικά λόγια. Στο πρώτο της επίσημο ματς για το Κύπελλο Αυστρίας επίκράτησε της Σβατς με 2-0 αρκετά εύκολα και επαγγελματικά.
Εκτίμηση: Η Ραπίντ έτσι όπως είναι τα πράγματα δεν θα μπορεί να τα πάει χειρότερα από πέρυσι, μόνο καλύτερα. Στα θετικά ότι δεν έχει Ευρώπη στο πρόγραμμα της αλλά και το ότι το ρόστερ παρέμεινε το ίδιο. Επιπλέον ο κόουτς Ντζούριτσιν είναι παθιασμένος τεχνικός και αν μη τι άλλο περιμένω να δω μια πολύ βελτιωμένη Ραπίντ φέτος. Στόχος η δεύτερη ή τρίτη θέση, κάτι που πιστεύω θα επιτευχθεί.
Σάλτσμπουργκ Ρεντ Μπουλ
Τι έκανε πέρυσι: «Αντιγραφή» των προηγούμενων τεσσάρων ετών έκανε η Σάλτσμπουργκ. Κατάφερε για τέταρτη σερί φορά να πάρει το πρωτάθλημα, μάλιστα αυτή τη φορά με ρεκόρ συγκομιδής πόντων. Παράλληλα πήρε και το Κύπελλο για τέταρτη σερί φορά. Εν ολίγοις τέταρτο σερί νταμπλ, που επιβεβαιώνει την κυριαρχία της τα τελευταία χρόνια στην Αυστρία. Μοναδική «μαύρη τρύπα» το ότι για άλλη μια χρονιά δεν κατάφερε να προκριθεί στους ομίλους τους Champions League, κάτι που αποτελεί διακαή πόθο της διοίκησης εδώ και χρόνια.
Προπονητής: Μάρκο Ρόζε. Ήταν στην «μικρή» ομάδα της Σάλτσμπουργκ το περασμένο έτος, όπου κατάφερε να πάρει το ευρωπαϊκό, καθόλου μικρό επίτευγμα. Του αρέσει πολύ το επιθετικό παιχνίδι, το παιχνίδι κατοχής, κάτι που έπαιξε μεγάλο ρόλο στο να του δοθεί η ευκαιρία να κοουτσάρει την πρώτη ομάδα. Πρώτη φορά λοιπόν θα έχει την ευθύνη του να δημιουργήσει και να «δέσει» μια ομάδα που έχει αλλάξει αρκετά, ενώ παράλληλα δεν θέλει να χάσει τα σκήπτρα της στις εγχώριες διοργανώσεις.
Έδρα: «Red-Bull-Arena» (30.188).
Μεταγραφές: Αρκετές αλλαγές στο ρόστερ της Σάλτσμπουργκ και σε αφίξεις παικτών αλλά και σε αποχωρήσεις. Νέα μέλη της ομάδας οι Πόνγκρατσιτς (αμυντικός από Μόναχο 1860), Φάρκας (αμυντικός από Μάτερσμπουργκ), Ντάκα (φορ από Λιφερίνγκ), ενώ επέστρεψαν από δανεισμό οι Γκουλμπράντσεν, Νταμπούρ, Ατάνγκα, Γιαμπό και Χόνσακ, όλοι τους είχαν συμμετοχές με την Σάλτσμπουργκ τα περασμένα έτη. Αντίθετα παρελθόν αποτελούν οι Σόερενσεν (Α, 0/0), Λάιμερ (Μ, 31/3), Βάντερσον (Ε, 20/3), Σβέγκλερ (Α, 13/0), Ραντόσεβιτς (Μ, 20/3), Ρόγκουλιτς (Ε, 3/0) και Γούισντομ (Α, 16/0). Η απώλεια που «πόνεσε» τους «ταύρους» ήταν αυτή του Λάιμερ.
Φιλικά: Πέντε φιλικά έδωσε, παρότι είχε προγραμματίσει να δώσει πολλά περισσότερα και αυτό γιατί οι συνθήκες δεν «βόλεψαν». Τρεις νίκες πήρε (5-1 επί της Σάλτσμπουργκ Β’, 5-1 επί της Στρέντα και 4-1 επί της Άντερλεχτ), μία ισοπαλία (επί της Γκρόζνι), ενώ ηττήθηκε από τη Βάττενς με 2-1. Διακαής πόθος είναι η πρόκριση στους ομίλους του Champions League. Το πρώτο βήμα θεωρητικά έχει γίνει, αφού επικράτησε με 3-0 της Χιμπέρνιανς Πάολα και πλέον χρειάζεται ακόμα δύο προκριματικούς γύρους. Για το Κύπελλο έκανε επίδειξη δύναμης, διασύροντας την DSC με 7-0.
Εκτίμηση: Η Σάλτσμπουργκ όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ξεκινάει ως φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Φυσικά, δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική λέγοντας κάτι τέτοιο. Πάντως η όλη ατμόσφαιρα δείχνει ότι η ποιοτική ισχύ της έχει πέσει τον τελευταίο καιρό, κάτι που αυτόματα δίνει αυτοπεποίθηση στις ανταγωνίστριες της. Θεωρώ ότι θα δυσκολευτεί φέτος, αφού ξεκινάει από διαφορετική βάση ελέω αλλαγής προπονητή.
Σεντ Πόλτεν
Τι έκανε πέρυσι: Για πρώτη φορά έπαιξε στην πρώτη κατηγορία (Bundesliga) και δεν τα πήγε άσχημα. Έκανε μεγάλες νίκες σε δύσκολες έδρες, ενώ έπαιξε ένα πολύ ελκυστικό ποδόσφαιρο, που τις περισσότερες φορές τις στέρησε σημαντικούς βαθμούς. Παρόλα αυτά παρέμεινε στην κατηγορία, κάτι που αυτόματα μεταφράζεται ως επιτυχία. Στόχος δεν είναι άλλος από το να εδραιωθεί σε αυτήν την κατηγορία και κάποια στιγμή η ομάδα να παίξει και στην Ευρώπη, κάτι που αποτελεί το διακαή πόθο της διοίκησης.
Προπονητής: Γιόχεν Φάλμαν. Ο νεαρός προπονητής διαδέχτηκε τον Μπάουμαϊστερ στην μέση της σεζόν και παρουσίασε πολύ καλά στοιχεία και ας μην ήταν ομάδα χτισμένη στις δικές του προτιμήσεις. Αυτό φυσικά εκτιμήθηκε από τη διοίκηση που του ανανέωσε το συμβόλαιο. Έτσι φέτος θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει κάτι δικό του στην ομάδα. Συνήθως παίζει επιθετικά, έχοντας καλό πλάνο επιθετικά. Δεν ισχύει το ίδιο και στην άμυνα.
Έδρα: «NV-Arena» (8.000).
Μεταγραφές: Φαίνεται ότι έκανε καλές και «ενδεκαδάτες» μεταγραφές η Πόλτεν, παρόλα αυτά το ρόστερ της δεν γεμίζει το μάτι. Αποκτήθηκαν οι Πάρκερ (φορ από Μάινζ Β), Ρίσκι (φορ από Σειναγιόκι), Ίνγκολιτς (αμυντικός από Λιφερίνγκ), Λούξμπαχερ (μέσος από Άλταχ), Μεχμέντοβιτς (αμυντικός από Μπλάου Βάις), Γκράχοβατς (μέσος από Λιφερίνγκ) και Έντρουπ (φορ από Ραπίντ). Παρελθόν από το ρόστερ αποτελούν οι Πέρχτολντ (Μ, 23/3), Πιρβιλέσκου (Α, 20/0), Ντράζαν (Α, 9/0), Γκράσεγκερ (Α, 14/0), Χάρτελ (Ε, 21/3), Ντιένγκ (Ε, 14/1), Χόλτσμαν (Α, 6/2), Μπράντελ (Μ, 9/0) και Κορκμαζ (Μ, 10/0). Σίγουρα θα λείψουν οι Πέρχτολντ και Χάρτελ, όμως η διοίκηση φρόντισε να τους αντικαταστήσει όχι απλά επάξια αλλά μάλλον με καλύτερους παίκτες, επομένως το ρόστερ θεωρείται καλύτερο από πέρυσι.
Φιλικά: Τέσσερα φιλικά έδωσε όλα και όλα η Πόλτεν, μάλιστα όλα ήταν με υποδεέστερες αντιπάλους εκτός από το «μεγάλο» φιλικό με τη Μονακό. Δύο νίκες και μία ισοπαλία ο απολογισμός της. Νίκες με Βιένερ SK (2-1) και Νόιστατ (1-0), ενώ με την Μπλάου Βάις Λινς αναδείχθηκε ισόπαλη με 1-1. Απέναντι στους Μονεγάσκους έχασε με 3-0 αρκετά εύκολα. Δεν μπορούν να βγουν σωστά συμπεράσματα, παρότι γενικά τα πήγε καλά.
Εκτίμηση: Πάρα πολλά ταλέντα έχουν μαζευτεί στο έμψυχο δυναμικό της Πόλτεν. Με κατάλληλους χειρισμούς ο κόουτς Φάλμαν μπορεί να καταφέρει πολλά, αρκεί να διατηρήσει την τάξη στα αποδυτήρια. Ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο η ομάδα της Σεντ Πόλτεν, θεωρώ πως θα δούμε για άλλη μια χρονιά ωραίο και ελκυστικό ποδόσφαιρο και ίσως την δούμε να τερματίζει και πιο ψηλά από πέρυσι.
Στουρμ Γκρατς
Τι έκανε πέρυσι: Αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος Bundesliga μαζί με την Άλταχ. Οι βλέψεις στην αρχή της περιόδου δεν ήταν για τόσο ψηλά. Και όμως ο Φόντα παρουσίασε ένα πολύ καλό σύνολο, που για αρκετά μεγάλο διάστημα ήταν πρώτο στη βαθμολογία. Δυστυχώς όμως δύο κομβικοί παίκτες έφυγαν το χειμώνα, κάτι που επηρέασε άμεσα την ομάδα, που εν τέλει τερμάτισε στην 3η θέση. Φυσικά και αυτό επιτυχία αποτελεί, αφού μετά από μερικά χρόνια η Στουρμ θα παίξει και πάλι Ευρώπη.
Προπονητής: Φράνκο Φόντα. Ο Γερμανός τεχνικός συνεχίζει κανονικά στο τιμόνι των «μπλάκις», αφού χρόνο με τον χρόνο παρουσιάζει βελτίωση σε όλους τους τομείς, δείχνοντας ότι ευχαριστιέται ακόμα πιο πολύ το δεύτερο πέρασμά του από την ομάδα (το πρώτο ήταν το 2006 μέχρι το 2012). Χαίρει της εμπιστοσύνης της διοίκησης και αυτό είναι αρκετό για να κάνει αυτό που θεωρεί αυτός καλύτερο για την ομάδα, χωρίς περιορισμούς. Λατρεύει να παίζει με αντεπιθέσεις, αν και δεν του δίνεται πάντα η δυνατότητα.
Έδρα: «UPC-Arena» (15.400).
Μεταγραφές: Αποκτήθηκαν οι Πούχεγκερ (αμυντικός από Μπάγερν Μονάχου Β), Φίλιπ (φορ από Λιφερίνγκ), Ζίμπερνχαντελ (κίπερ Βούρτσμπουργκερ Κίκερς), Ρόχερ (φορ από Μάτερσμπουργκ), Ζουλγ (μέσος από Ριντ) και Σούμπερτ (μέσος από Ριντ). Αποχαιρέτησαν οι Ρόσενμπεργκερ (Α, 1/0), Ατίκ (Ε, 16/5), Ντόμπρας (Μ, 13/0), Τσάμπι (Ε, 7/0), Σκρίβανεκ (Μ, 0/0), Πιέσινγκερ (Μ, 14/1), Χόρβατ (Μ, 23/0), Στάνκοβιτς (Μ, 4/1), Κίναστ (Ε, 10/0) και Γκρούμπερ (Μ, 5/0). Σε γενικές γραμμές ενισχυμένη η Στουρμ, ειδικά από την μέση και μπροστά, όπου φαίνεται ότι η διοίκηση αποφάσισε να καλύψει το κενό που άφησε τον χειμώνα ο Εντομβονί.
Φιλικά: Έφτασε τα πέντε φιλικά στην προετοιμασία της και ο απολογισμός μάλλον μπέρδεψε τους περισσότερους στο τεχνικό επιτελείο, ενώ παράλληλα ήρθε και η πρώτη απογοητευτική εμφάνιση της σεζόν, αφού στα προκριματικά του Europa League ηττήθηκε στο πρώτο ματς από την Μλάντοστ με 1-0 εντός έδρας. Ευτυχώς στο Κύπελλο δεν έπαθε δεύτερη συνεχόμενη… νίλα, καταφέρνοντας να επικρατήσει της Χαρντ με 3-0. Όσον αφορά τα φιλικά δύο ήττες (από Μπόλεσλαφ, Βάσας), μία νίκη (2-1 την ΤΣΣΚΑ Μόσχας) και μία ισοπαλία (1-1 με την Κοπενχάγη). Τεράστιο ερωτηματικό η ετοιμότητα της, αφού δεν έδειξε ούτε ένα «σταθερό» στοιχείο στα παιχνίδια της.
Εκτίμηση: Σίγουρα υπάρχει αισιοδοξία για κάτι καλύτερο από πέρυσι, αφού οι προϋποθέσεις είναι καλές. Βέβαια πλέον οι αντίπαλοι θα είναι υποψιασμένοι, όπως ήταν και στο προηγούμενο εξάμηνο, όταν και η Στουρμ έκανε μια άσχημη πορεία, χάνοντας ουσιαστικά τη δεύτερη θέση. Θεωρώ πως κομβικό ρόλο σε όλα θα παίξει το αν περάσει ή όχι στους ομίλους του Europa League. Αν περάσει τότε θεωρώ πως δεν έχει ρόστερ για να παίζει Κυριακή/Πέμπτη, αν πάλι δεν περάσει, τότε το ρόστερ μοιάζει ικανό να τερματίσει στην τετράδα.
Germanos
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα