Αυλαία ανοίγει για ακόμη μία χρονιά μετά το μακρινό 1933 η Ligue 2, το δεύτερο τη τάξει εθνικό πρωτάθλημα της Γαλλίας, και τελευταία λίγκα των επαγγελματικών κατηγοριών της χώρας. Περσινή πρωταθλήτρια ήταν η ομάδα του Στρασβούργου, με τον σύλλογο να πανηγυρίζει τον 3ο σχετικό τίτλο, την ώρα που η Χάβρη παραμένει στην κορυφή της λίστας με πέντε κατακτήσεις, στατιστικό -συγκριτικά με τα χρόνια- ενδεικτικό της ποικιλομορφίας και των ανατροπών του γαλλικού ποδοσφαίρου. Το όνομά της άλλαξε στο υπάρχον το 2002, ενώ πριν λεγόταν Division 2. Χορηγός της η αλυσίδα πίτσας Domino (Domino’s Ligue 2).
Απλά είναι τα πράγματα στην Ligue 2 όσον αφορά τις βαθμολογίες, αφού κάθε ομάδα παίζει με καθεμία αντίπαλό της από δύο φορές, μία εντός και μία εκτός έδρας. Αφού δεν ίσχυσε η μορφή που θέλησαν να περάσουν πριν δύο σεζόν, με δύο να ανεβαίνουν στην Ligue 1 και δύο να πέφτουν στο Σαμπιονά Νασιονάλ, τον δρόμο προς τα πάνω και αυτόν προς τα κάτω παίρνουν έξι ομάδες (τρεις και τρεις) από τις συνολικά 20 του πίνακα. Από το 2016-17 και μετά ισχύουν και πλέι οφ ανόδου/καθόδου για την τρίτη και την τρίτη από το τέλος της βαθμολογίας. Ωστόσο από τη νέα σεζόν η τρίτη της βαθμολογίας θα περιμένει την 4η και την 5η να παίξουν αρχικά μεταξύ τους και εν συνεχεία να κοντράρει τον νικητή. Έπειτα, ο κερδισμένος του μπαράζ θα παίξει με την 18η της Ligue 1 και έτσι θα... εκδοθεί το τελευταίο εισιτήριο ανόδου ή η κατάσταση θα μείνει αμετάβλητη. Η αρχική σκέψη ήταν να παίζουν πλέι οφ από τον τρίτο έως τον έκτο, αλλά η πρόταση δεν πέρασε. Όλα αυτά προκύπτουν μετά από 38 αγωνιστικές στην κανονική διάρκεια. Αναφορικά με τις ισοβαθμίες, πρώτο κριτήριο είναι η συνολική διαφορά τερμάτων και εν συνεχεία τα υπέρ γκολ. Αν οι ενδιαφερόμενες ομάδες είναι ακόμη ίσες, τότε τελευταία κριτήρια είναι η μεταξύ τους διαφορά τερμάτων και τέλος οι πόντοι του fair play.
Είχε γίνει συζήτηση για παραμονή της Μπαστιά στην κατηγορία -μετά τον υποβιβασμό της από την Ligue 1- παρά τα οικονομικά προβλήματα, με συμμετοχή και της Παρί στην λίγκα και πρωτάθλημα 21 ομάδων, αλλά αν και η πρόταση είχε την σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων συλλόγων, δεν πέρασε από την διοργανώτρια αρχή. Έτσι η Παρί (3η στο Σαμπιονά Νασιονάλ πέρυσι) θα πάρει την θέση της.
Θα παίξει κανονικά την Παρασκευή (28/08) στην πρεμιέρα, κόντρα στην Κλερμόν της Κορίν Ντιάκρ.
Αζαξιό
Τι έκανε πέρυσι: Τα πήγε αρκετά ικανοποιητικά και τερμάτισε στην 11η θέση του πρωταθλήματος χωρίς να κινδυνεύσει επί της ουσίας με υποβιβασμό (48β.) αν και είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα και αρκετά διαστήματα με μόνον αρνητικά αποτελέσματα. Ωστόσο με το τέλος της σεζόν άκουσε την αρμόδια αρχή να την υποβιβάζει για οικονομικούς λόγους στο Σαμπιονά Νασιονάλ. Καταθέτοντας έγγραφα που αποδείκνυαν διορθώσεις και εγγυήσεις διατήρησε την θέση της με επιτυχημένη έφεση έναντι της Ρεντ Σταρ που περίμενε για το εάν θα παραμείνει στα χαρτιά. Τα ήξερε τα μονοπάτια, μιας και πέρυσι πέρασε ακριβώς τα ίδια.
Προπονητής: Ολιβιέ Πανταλονί. Αυτόν ξέρει, αυτόν εμπιστεύεται η Αζαξιό. Το γέννημα-θρέμμα του νησιού κάθεται στον πάγκο της ομάδας από το 2004, έχοντας φορέσει και τη φανέλα της ως ποδοσφαιριστής. Γενικά δεν έχει προπονήσει αλλού, εκτός από το σύντομο πέρασμά του στην Τουρ το 2013-14, περνώντας στην αρχή πότε από την δεύτερη ομάδα, και πότε από την πρώτη του συλλόγου της Κορσικής. Ήταν εκείνος που διατήρησε την ομάδα στην Ligue 2 την σεζόν 2008-09 με εντυπωσιακά αποτελέσματα στο φινάλε, διαδεχόμενος τον Ζοσέ Πασκουαλέτι.
Έδρα: Stade François Coty (10.660)
Μεταγραφές: Πούλησε τον Λοράν Αμπερζέλ στην Νανσί ως μέρος των εγγυήσεων για την παραμονή της στην κατηγορία, μιας και υπήρχε όρος για πώληση ενός ποδοσφαιριστή με στόχο την ρευστοποίηση συμβολαίου. Τρεις έφυγαν χωρίς να προσφέρουν χρήματα (Γκακπά και Σαϊμπί επέστρεψαν σε Λοριάν και Μονακό απ’ όπου ήταν δανεικοί, έφυγε ελεύθερος ο Μπαμπιλόνι), άλλοι τρεις μαζί με τον Αμπερζέλ ως μεταγραφές. Ανάμεσά τους και ο Παπέ Σισέ που πήγε στον Ολυμπιακό. Ενισχύθηκε όμως, με τον έμπειρο επιθετικό Ζισλάν Ζιμπέρ, τον μέσο Ματιέ Κουταντέρ ο οποίος έπαιζε Λε Μαν – Μονακό και είχε πέρασμα από την ΑΕ Λεμεσού, και σε άλλες αξιοσημείωτες προσθήκες με τους Σεντρίκ Αβινέλ (αμυντικός, είχε πάρει εμπειρίες από Γουότφορντ χωρίς να εντυπωσιάσει) και Αντονί Μαράν: αμυντικός που αποτελούσε κάποτε μέλος της δεύτερης ομάδας της Μαρσέιγ.
Φιλικά: Το πιο σημαντικό ήταν αυτό με την Σεντ Ετιέν, το πρώτο της, το οποίο και έχασε με σκορ 2-0. Κέρδισε με τέσσερα τέρματα (4-1, 4-0) τις Μπεζιέ και Φουριάνι-Αλιάνι και ηττήθηκε 3-1 από την Κονσολάτ Μαρσέιγ, που για την ιστορία έχει σχεδόν ίδιο σήμα με την Μπαρτσελόνα.
Εκτίμηση: Πάνω-κάτω τα ίδια θα πρέπει να περιμένει ο κόσμος της, με το μισό της ιστορίας να έχει ήδη επαναληφθεί. Είναι σημαντικό πως δεν υπήρξε ενδεχόμενη ρήξη στις σχέσεις προπονητή-διοίκησης, ο κορμός έχει κατά βάση διατηρηθεί και οι προσθήκες είναι καλές. “Μου αρέσει η ωριμότητά μας”, ανέφερε ο Παντελονί. Δεν θα πάει ούτε για τα πολλά, ούτε και για τα λίγα.
Οσέρ
Τι έκανε πέρυσι: Για πολύ λίγο έμεινε στην κατηγορία η Οσέρ, που αν δεν έβλεπε τα πράγματα να πάνε υπέρ της κατά τις τελευταίες αγωνιστικές, θα έπαιζε πλέι οφ καθόδου/ανόδου με την Παρί. Τελικά τερμάτισε μια θέση πάνω από αυτές που σε βάζουν σε περιπέτειες (17η, 43β.) και θα συνεχίσει... επαγγελματικά. Πάντως τα σημάδια δείχνουν ενθαρρυντικά για τη νέα σεζόν και δεν αποκλείεται να δούμε μια εντελώς διαφορετική ομάδα. Έχει Κινέζους επιχειρηματίες στην διοίκηση, νέο πρόεδρο τον Φρανσίς Γκρέγι και το κλίμα προς εκείνους είναι αρκετά θετικό.
Προπονητής: Για να γίνει αυτό, για να δούμε δηλαδή κάτι διαφορετικό, έπρεπε να βρεθεί και ο κατάλληλος άνθρωπος για τον πάγκο. Αφού ο Βιορέλ Μολντοβάν που ξεκίνησε πέρυσι απομακρύνθηκε, πήρε προσωρινά την θέση του ο Σεντρίκ Ντορί που τώρα είναι αθλητικός διευθυντής του συλλόγου, για να πάρει σειρά στον πάγκο ο Φρανσίς Ζιλό, που είχε μείνει χωρίς δουλειά μετά το πέρασμά του από την Σανγκάι Σένουα. Γνώστης του γαλλικού ποδοσφαίρου με πλούσια καριέρα ως παίκτης (αμυντικός) και ως προπονητής των Λανς, Σοσό και Μπορντό (διετία στην πρώτη, τριετίες στις άλλες, έχει κατακτήσει το Κύπελλο με την τελευταία).
Έδρα: Stade de l'Abbé Deschamps (23.467)
Μεταγραφές: Πολλές οι ανακατατάξεις στο σύνολό της. Συνολικά έγιναν 12 προσθήκες, από τις οποίες μόνο τέσσερις είναι δανεισμοί. Σε αυτό το κομμάτι ξεχωρίζουν ο 23χρονος αριστερός μπακ Πολομά από Σεντ Ετιέν, ο επιθετικός Μοχαμέντ Γιαταρά από Σταντάρ (είχε ξεκινήσει την καριέρα του στην Λιόν), ο 21χρονος κεντρικός μέσος Χαμζά Σαχί από Λανς, που είναι διεθνής με την Κ21 του Μαρόκου, και ο αμυντικός Βιέ Σανέ από την Μπούρσασπορ. Αγοράστηκε ο έμπειρος επιθετικός μέσος Ρομάν Φιλιποτό, ο αθλητικός Ζορντάν Αντεοτί που παίζει στόπερ και αμυντικός μέσος, και ο αμυντικός μέσος Μπιραμά Τραορέ που είχε αποκτηθεί δανεικός από την Σταντάρ Λιέγης μεσούσης της περασμένης σεζόν. Της έφυγαν και παίκτες, αλλά με τους περισσότερους επέλεξε να μην ανανεώσει. Είναι σημαντικές, όμως, οι απώλειες του βασικού δεξιού μπακ Ρουμπέν Αγκιλάρ (πήγε Μονπελιέ) και του επίσης βασικού, γκολτζή επιθετικού Γκαετάν Κορτέ (πήγε στην Λοριάν).
Φιλικά: Για να αλλάξουν τα δεδομένα και να μην έχουν τα περσινά, στην Οσέρ προσπάθησαν να φτιάξουν την χημεία της ομάδας με πολλά φιλικά παιχνίδια, έξι στο σύνολο. Το συμπέρασμα αρχικά είναι πως δεν χάνει. Πέντε στα έξι τελείωσαν είτε με νίκη της είτε με ισοπαλία (2Ν με Ρεμς/Μετς, νίκη 9-0 στις 25 του μήνα με την δεύτερη ομάδα της Παρί FC – 2Ι με Περουβέλ/Κρετέιγ) για να έρθει η μοναδική ήττα από την Τρουά με σκορ 2-1.
Εκτίμηση: Δείχνει να διαφοροποιείται η κατάσταση και να πηγαίνει για κάτι πολύ καλό. Τα πήγε ικανοποιητικά στο “φύγε εσύ, έλα εσύ” και έχει καταφέρει να επαναφέρει την σταθερότητα, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα βγήκαν προς τα έξω κατά την διάρκεια και με το πέρας της προετοιμασίας της. Αν συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς έχει την εμπειρία να φτάσει ακόμη και σε αυτό που την... προορίζουν, δηλαδή τον τίτλο της πρωταθλήτριας και την άνοδο. Ωστόσο είναι μια νέα ομάδα και δεν θα ήταν έκπληξη αν κάπου στράβωνε το πράγμα στην πορεία.
Μπουρζ Περονάς
Τι έκανε πέρυσι: Υποχώρησε τέσσερις θέσεις συγκριτικά με την πρώτη της σεζόν στην κατηγορία, αλλά το σημαντικό ήταν πως διατηρήθηκε εκεί και πάει για την τρίτη της αγωνιστική περίοδο σε αυτό το επίπεδο (15η, 44β.). Ανησυχητική η συμπεριφορά της στο τελευταίο κομμάτι της περασμένης σεζόν, καθώς άρχισε να χάνει απ’ όλες εντός κι εκτός έδρας με μόλις τέσσερις νίκες και μία ισοπαλία στους τελευταίους 15 αγώνες της.
Προπονητής: Δεν έχει κανέναν λόγο να αλλάξει τον Ερβέ Ντελά Ματζιόρε, ο οποίος κάθεται στην άκρη του πάγκου της από το 2008, έχει καταφέρει να την ανεβάσει επίπεδο κι προφανώς δεν χρειάζεται να... μάθει τα κατατόπια. Όπως μαρτυρά και το όνομά του, ο και ιταλικής καταγωγής μάνατζερ δεν έχει δοκιμάσει αλλού την τύχη του.
Έδρα: Stade Marcel-Verchère (11.400)
Μεταγραφές: Έφυγε ο βασικός μέσος Ζεϊσόν Μπερτομιέ για λογαριασμό της Μπρεστ και ανακλήθηκαν οι δανεισμοί από τις δύο Ολιμπίκ, Λιόν και Μαρσέιγ, με τους Ντε Καστίγιο και Φάμπρι να επιστρέφουν αντιστοίχως στις “μαμάδες” τους. Αποκτήθηκε ο αμυντικός Γκρεγκουάρ Αμιό από την Ρεμς, ο έμπειρος τερματοφύλακας Γκαετάν Ντενόβ από την Φρεζού Σαν-Ραφαέλ (σ.σ είναι και η πιο σημαντική προσθήκη) και ο Σενεγαλέζος στράικερ Ανταμά Σαρ, που μπορεί να παίξει τόσο στην κορυφή όσο και στα άκρα της επίθεσης. Όλοι τους με κανονική μεταγραφή.
Φιλικά: Δύο όλα κι όλα τα φιλικά της παιχνίδια, με το πρώτο να είναι και το πιο σημαντικό. Αντίπαλός της η αποδυναμωμένη φέτος Λιόν, που ακόμη κι έτσι δεν είχε πρόβλημα να επικρατήσει με σκορ 3-1. Νίκη στο άλλο παιχνίδι με αντίπαλο την Ντιζόν, 2-0.
Εκτίμηση: Στόχος για ακόμη μία σεζόν είναι η παραμονή και το κλίμα δείχνει να είναι αρκετά οικογενειακό. Βοηθάει αυτό, όπως και το γεγονός πως δεν έχει κάνει πολλές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ της. Είναι από τις ομάδες που όταν έχουν στόχο είναι αρκετά ικανοποιητικές στην απόδοσή τους, κατά διαστήματα παίζει τόσο ελκυστικό όσο και αποτελεσματικό επιθετικό ποδόσφαιρο, οπότε θεωρητικά ο μόνος λόγος για να πάρει τον δρόμο προς τα κάτω είναι εξαιτίας του κορεσμού που ενδεχομένως παρουσιάσει το κατά βάση απαράλλαχτο ρόστερ της. Για να επιτευχθεί αυτό (σ.σ η παραμονή), ή ίσως και κάτι ακόμη καλύτερο, από τις τάξεις της αναφέρεται πως πρέπει να γίνει μια μίξη των δύο πρώτων σεζόν στην Ligue 2.
Μπρεστ
Τι έκανε πέρυσι: Δεν τα κατάφερε για πολύ λίγο να επιστρέψει ή να επιχειρήσει να επιστρέψει μέσω των πλέι οφ ανόδου στην Ligue 1 μιας και τρεις συνεχόμενες ήττες στα τελευταία πέντε παιχνίδια της επέτρεψαν στις Στρασβούργο, Τρουά και Αμιάν να καταλάβουν τις τρεις πρώτες θέσεις με διαφορά στην μέγιστη τιμή της στους δύο μόλις βαθμούς -και μικρότερη στον έναν. Η κατάρρευση σε σύγκριση με τις άλλες που δεν έχασαν πουθενά, την άφησαν να κυνηγάει και φέτος την άνοδο, κάτι που θα το επιδιώξει με διαφορετικό σήμα στις εκτός έδρας φανέλες της. Απόχρωσης κόκκινης οι εντός, μπλε οι εκτός. “Δεν έχουμε το βεληνεκές των μεγαλύτερων βάσει κατάστασης ομάδων από εμάς” δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο αθλητικός διευθυντής του συλλόγου, που κατά την δεύτερη σεζόν του εκεί θέλει μαζί με τους υπόλοιπους κάτι καλύτερο φέτος.
Προπονητής: Στον πάγκο της θα κάθεται ο άνθρωπος που την ανέλαβε πέρυσι και την έφτασε ένα βήμα πριν την άνοδο. Η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του Ζαν-Μαρκ Φουρλάν παρέμεινε η ίδια παρά την αποτυχία στο τέλος, μιας και η διοίκηση επέλεξε να κρατήσει το δάσος αντί για το δέντρο και, από την άλλη, να αλλάξει περισσότερα πράγματα στο ρόστερ παρά στην τεχνική ηγεσία. Έχει πρόσφατη εμπειρία από άνοδο στην Ligue 1 έχοντας οδηγήσει εκεί την Τρουά, για να αποχωρήσει πληρώνοντας το μάρμαρο για τις κακές εμφανίσεις της στην πορεία.
Έδρα: Stade Francis-Le Blé (15.913)
Μεταγραφές: Ψάχνει λύση κάτω από την εστία και γρήγορα. Ο Ζουλιάν Φαμπρί που αποκτήθηκε από την Μαρσέιγ τραυματίστηκε στο φιλικό με την Λοριάν και θα χάσει την έναρξη της σεζόν, ενώ ο Ντόνοβαν Λεόν δεν θα συνεχίσει στην ομάδα. Γενικά, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, έκανε αρκετές αλλαγές στο ρόστερ της. Κυρίως ανακλήθηκαν δανεισμοί παικτών, ενώ στις πωλήσεις σημειώνεται αρχικά αυτή του Κριστιάν Μπατότσιο στην Μακάμπι Τελ Αβίβ, με τον 25χρονο Αργεντινό να ετοιμάζεται να εξερευνήσει ακόμη ένα πρωτάθλημα (Ισραήλ) μετά τα περάσματά του από Ουντινέζε (Ιταλία) και Γουότφορντ (Αγγλία) στα δυνατά ονόματα του βιογραφικού του. Σημαντική και η αποχώρηση του πορτέρο Ζοάν Χάτκοκ που αποχώρησε μετά το 2011 για την Κεβιγί-Ρουέν αλλά και του κεντρικού μέσου Μανουέλ Πέρες, που θα συνεχίσει στην Κλερμόν.
Φιλικά: Δείχνει να έχει αμυντικό πρόβλημα, με τους ανθρώπους της ομάδας να τονίζουν πως εκεί πρέπει να βρεθεί πιο άμεσα ομοιογένεια για να μην ξεκινήσει η περίοδος βασανιστικά. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι καλύτερα ούτε στην επίθεση, με την εικόνα στα φιλικά να είναι κακή. Πέντε ματς προετοιμασίας έδωσε ο σύλλογος της Βρετάνης μέσα στο καλοκαίρι και κέρδισε μόνο το τελευταίο με την Λοριάν. Από ‘κει και πέρα μετρά τρεις ήττες με Κονκαρνό, Μπρεστ και Γκινκγάμπ (0-2, 2-1, 1-0), και μια ισοπαλία στο πρώτο φιλικό με την Χάβρη (1-1).
Εκτίμηση: Είναι καθαρά θέμα ψυχολογίας. Το ζητούμενο είναι να βρεθούν τα ψυχικά αποθέματα μετά το κακό φινάλε στην περσινή σεζόν και ενώ η ομάδα βρισκόταν στις πλεονεκτικές θέσεις για αρκετό καιρό. Αν γίνει αυτό και έχει δέσει και η ομάδα, που είχε πολλές αλλαγές, μπορεί να τα πάει καλά και να πετύχει επιτέλους τον στόχο, θεωρούμενη ως υποψήφια για το πόντιουμ από τους Γάλλους. Πιο ρεαλιστικά πάντως, όλα αυτά θα την επηρεάσουν και δεν αποκλείεται το φώτο φίνις στο τέλος της σεζόν να δείξει πάλι μια παρόμοια κατάσταση.
Μπερισόν Σατορού
Τι έκανε πέρυσι: Πρόκειται για την πρωταθλήτρια του Σαμπιονά Νασιονάλ, το οποίο κατέκτησε με αρκετή δόση τύχης καθώς την τελευταία αγωνιστική έμεινε ισόπαλη με την Ερμπιέ 1-1, αλλά είδε την Σαμπλί να διαλύει 4-0 την Κεβιγί και να μην της επιτρέπει να τερματίσει στην κορυφή με έναν βαθμό διαφορά. Η επιστροφή της στην λίγκα γίνεται 21 σεζόν μετά την κατάκτηση αυτής (1996-97) που είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της.
Προπονητής: Επανέφερε σε ενεργό πόστο τον Ζαν-Λουκ Βασέρ, ο οποίος δεν είχε βρει ποδοσφαιρική στέγη μετά την αποχώρησή του από την Παρί, έπειτα από τον υποβιβασμό της το 2016 στο Σαμπιονά Νασιονάλ. Στην καριέρα του έχει προπονήσει και μικρότερες ομάδες της Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ είναι κυρίως γνωστός από το πέρασμά του από την Ρεμς για μία σεζόν (2014-15). Ως ποδοσφαιριστής είχε αγωνιστεί για λίγο στην PSG, για λίγο στην Σεντ Ετιέν και ενδιάμεσα στην Ρεν, όπου και έμεινε το περισσότερο διάστημα συγκριτικά με τις υπόλοιπες.
Έδρα: Stade Gaston Petit (17.072)
Μεταγραφές: Πούλησε τον υπερπολύτιμο 22χρονο δεξιό οπισθοφύλακα Σεϊκ Τραορέ στην Γκινγκάμπ, όπου υπέγραψε πενταετές, αλλά το σημαντικό είναι πως θα τον έχει μαζί της για την πρώτη της σεζόν στην Ligue 2 μιας και εξασφάλισε τον μονοετή δανεισμό του. “Δεν θα ρίξω την απόδοσή μου γιατί έχω ήδη εξασφαλίσει συμβόλαιο σε άλλη ομάδα”, δήλωσε ο ίδιος. Συγκεκριμένα επέλεξε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, των δανεισμών, αφού απέκτησε με τούτη την μορφή τον 21χρονο μέσο Σίντι Σαρ από την Κορτάικ, τον επίσης 21 ετών Σαΐντ Μπενραμά από την Νις (επιθετικός) και τον 22χρονο τερματοφύλακα Μουέζ Χασέν, διεθνή με όλες τις μικρές εθνικές της Γαλλίας, επίσης από την Νις (είχε δοθεί δανεικός και στην Σαουθάμπτον τον Γενάρη, χωρίς συμμετοχή). Ο τελευταίος, με τον σύλλογο της Νίκαιας μετράει 49 συμμετοχές στην Ligue 1. Πίσω στην Μπερισόν, έκανε και επαγγελματία τον 20χρονο μέσο Μπριάν Σεβρέιλ. Τόπος στα νιάτα λοιπόν...
Φιλικά: Δύο ήταν όλα κι όλα τα φιλικά της, από τα οποία δεν ηττήθηκε σε κανένα. Στο πρώτο έμεινε στο 1-1 εκτός με την Τουρ, ενώ επικράτησε επί της Νιορ επίσης εκτός με σκορ 2-0.
Εκτίμηση: Κράτησε τον κορμό της, πήρε τρεις φερέλπιδες νέους και ανανέωσε το πόστο του προπονητή, αφήνοντας πίσω της τον Μισέλ Εστεβάν, ο οποίος σε μια αξιοσημείωτη ιστορία είχε καταφέρει να ανεβάσει την Αρλ από την 5η κατηγορία στην Ligue 1 και αφού είχε απολυθεί, είχε ανακοινωθεί στην συνέχεια πως θα παραμείνει, για να ακολουθήσει και η οριστική απομάκρυνσή του. Για την Μπερισόν Σατορού ξεκάθαρος στόχος είναι η παραμονή και βλέποντας τις κινήσεις που έχουν γίνει σε όλους τους τομείς, την πετυχαίνει τουλάχιστον οριακά.
Κλερμόν
Τι έκανε πέρυσι: Τερμάτισε σχεδόν οριακά πάνω από την επικίνδυνη ζώνη την περασμένη σεζόν (13η, 46β.) αλλά δεν αγχώθηκε και ιδιαιτέρως για την παραμονή της. Συγκριτικά με την προπερασμένη σεζόν, κατά την οποία αν είχε διάρκεια στις τελευταίες στροφές θα μπορούσε να είχε πάρει ακόμη και την άνοδο (σ.σ τερμάτισε 7η), ήταν αισθητά πιο πεσμένη.
Προπονητής: Η Κορίν Ντιάκρ δεν έχει... μασήσει μία στον ανδροκρατουμένο χώρο του ποδοσφαίρου και έχει καταφέρει να εδραιώσει την ομάδα στην δεύτερη κατηγορία από το 2014 όταν και έγινε η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει επαγγελματική ομάδα. Η γαλανομάτα κόουτς δήλωσε ικανοποιημένη από την προετοιμασία και δεν φάνηκε να την ανησυχεί το γεγονός πως μέχρι και πριν λίγο από την έναρξη δεν ήξερε απέναντι σε ποια ομάδα θα κάνει πρεμιέρα, στο μεγάλο θέμα που προέκυψε με την Μπαστιά και κατ’ επέκταση με την Παρί.
Έδρα: Stade Gabriel Montpied (11.980)
Μεταγραφές: Επέλεξε να μην κινηθεί για κανέναν από τους δανεικούς που είχε πάρει την περασμένη σεζόν, να μην ανανεώσει με άλλους των οποίων τα συμβόλαια ολοκληρώνονταν, ενώ πούλησε και τους Σιριάκ Ριβιεράν – Ζακ Σαλζ. Οι αποχωρήσεις έπρεπε να φέρουν προσθήκες, και τις έφεραν. Στις πιο σημαντικές, καθήκοντα αμυντικού μέσου αναλαμβάνει ο 26χρονος Μανουέλ Πέρες που με τη φανέλα της Μπρεστ μετρούσε πάνω από 100 εμφανίσεις την τετραετία που αγωνίστηκε εκεί. Χρήσιμα θέλει η Ντιάκρ να είναι τα γκολ του 20χρονου επιθετικού Φράνκο Ονορά, που αποκτήθηκε από την Νις (σ.σ διεθνής με τις μικρές της Γαλλίας πλην της Κ21, τουλάχιστον για την ώρα). Στην Ligue 2 παρά τον υποβιβασμό της Ρεντ Σταρ θα παραμείνει ο αμυντικός Λουντοβίκ Σοάρες, που αποκτήθηκε επίσης κανονικά. Δανεικός ο κίπερ των Κ19 και Κ20 των “μπλε”, Πολ Μπερναρντονί, από την Μπορντό (20 ετών), επίσης δανεικός ο πιο έμπειρος επιθετικός, διεθνής με το Κονγκό, Φερεμπόρι Ντορέ (Ανζέ). Παρέμεινε το βασικότατο και σημαντικότατο γρανάζι της μηχανής, Ρεμί Ντουζιμόν (13 γκολ, 6 ασίστ πέρυσι).
Φιλικά: Έδωσε αρκετά φιλικά και δεν ηττήθηκε σε κανένα. Έξι στο σύνολό τους τα παιχνίδια, τρεις η νίκες, τρεις και οι ισοπαλίες. Στο σημαντικότερο κόντρα στην Μονπελιέ ήταν ανώτερη και επικράτησε με σκορ 2-0 χάρη σε δύο τέρματα του Αζόρκ, το όνομα του οποίου ίσως και να μας απασχολήσει αρκετά στην σεζόν. Η Ντιάκρ πάντως δεν άφησε κανέναν να χαλαρώσει, ζητώντας περισσότερα.
Εκτίμηση: Πάλι για τα ίδια πάει περίπου η Κλερμόν, τουλάχιστον όπως προκύπτει από την καλοκαιρινή της προετοιμασία. Είναι καλές οι μεταγραφές της, μόνιμες και όχι, και το κλίμα δεν έχει αλλάξει πίσω από τις κλειστές πόρτες, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα από την σχέση διοίκησης – Ντιάκρ, η οποία έγινε η μακροβιότερη κόουτς στην ιστορία του συλλόγου, μπαίνοντας στην τέταρτη σεζόν της. Στοχεύουν σε καλύτερο τερματισμό. Γιατί όχι; Από την άλλη, κάποιοι θεωρούν πως φέτος θα είναι η χρονιά της και πως θα ανέβει κατηγορία.
Γκαζελέκ Αζαξιό
Τι έκανε πέρυσι: Οι πολλές της ισοπαλίες στα μέσα της σεζόν και το αρνητικό σερί της περιόδου με τρεις συνεχόμενες ήττες στο φινάλε (όχι ότι θα άλλαζε κάτι βαθμολογικά πλέον) την άφησαν στην 9η θέση με 51 βαθμούς, πάνω πάντως από την τοπική αντίπαλό της, Αζαξιό, κατά τρεις βαθμούς. Φέτος κατάφερε να παρουσιάσει τα απαραίτητα έγγραφα εγκαίρως και έτσι δεν της επιβλήθηκαν κυρώσεις. Αξιοσημείωτη η στάση της διοίκησής της για το οικονομικό θέμα της Αζαξιό, την οποία ο πρόεδρος της Γκαζελέκ, Ολιβιέ Μινικονί, είχε στηρίξει ανοιχτά λέγοντας πως θα πρέπει να λάβει ισόποσης οικονομικής βοήθειας για να παραμείνει ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα και να μην παραβιαστούν οι κανόνες αυτού.
Προπονητής: Δεν έμεινε ο Ζαν-Λουκ Βανουκί, που δεν έχει βρει ακόμη νέο σύλλογο, και την θέση του πήρε ο Αλμπέρ Καρτιέ, ο οποίος είχε επιλέξει να μην παραμείνει στην Σοσό μετά από ενάμιση χρόνο συνεργασίας. Ο πρώην κεντρικός αμυντικός είναι γνωστός κυρίως από την Μετς, στην οποία τελευταία φορά είχε μια άκρως επιτυχημένη τριετία, έχοντας φορέσει και τη φανέλα της επί σειρά ετών ως παίκτης. Γνώριμος στα ελληνικά γήπεδα από το σύντομο πέρασμά του από τον Πανθρακικό (2009-10).
Έδρα: Stade Ange Casanova (8.000)
Μεταγραφές: Προχώρησε σε δύο καλούς δανεισμούς, παίρνοντας τον επιθετικό 20χρονο μέσο Αλέξις Αραούχο από την Λιλ και ξανά τον Ολιβιέ Κεμάν από την Λιόν. Ο 20χρονος κατάφερε να εντυπωσιάσει κατά τον εξάμηνο δανεισμό του την περασμένη σεζόν με 13 συμμετοχές και 4 γκολ, και εξασφάλισε διατήρηση της θέσης του στο ρόστερ. Αρκετές οι μόνιμες μεταγραφές της, ξεχωρίζουν αυτή του 25χρονου δεξιού μπακ Γκρεγκουάρ Πιελ από την Χάβρη (σ.σ νεαρός έχει παίξει σε μεγαλύτερους συλλόγους, φτάνοντας να παίξει για αρκετό στην Νις αφότου προωθήθηκε από την ίδια), και εκείνη του Ρομάν Αρμάντ από την Ορλεάν. Ο τελευταίος ανήκε μια πενταετία στην Μονπελιέ, με την οποία είχε πανηγυρίσει μια Ligue 2. Τίποτα σημαντικό στις αποχωρήσεις, πλην αυτής του 31χρνου τερματοφύλακα, Κλεμάν Μορί, που είπε αντίο μετά από μία επταετία και κοντά 200 εμφανίσεις.
Φιλικά: Ακυρώθηκε το φιλικό με την Μπαστιά, κέρδισε 3-0 την Φουριάνι Αλιάνι και σκοράροντας πάλι τρεις φορές, 3-1 την Νιμ.
Εκτίμηση: Υπάρχει αισιοδοξία στις τάξεις της, αλλά οι στόχοι είναι περισσότερο μελλοντικοί παρά άμεσοι. Ετοιμάζεται για πορεία ανάλογη της περσινής και εφόσον βρει και μεγαλύτερη διάρκεια, για κάτι καλύτερο. Τον κορμό της τον κράτησε, προσθήκες έγιναν, θα πρέπει να το... βουλιάξουν για μπουν σε περιπέτειες.
Χάβρη
Τι έκανε πέρυσι: Στην 8η θέση της βαθμολογίας τερμάτισε πέρυσι η Χάβρη, που δεν έκανε ανάλογη πορεία με αυτήν την προπέρσινης σεζόν, κατά την οποία εάν είχε πετύχει ακόμη ένα τέρμα θα είχε ανέβει στην Ligue 1. Θέλει να κάνει το μίνι restart και να τα πάει καλύτερα, ανανεώνοντας το ρόστερ της αισθητά.
Προπονητής: Στον πάγκο διατηρήθηκε ο Οσβάλντ Τανσό, για τον οποίο υπήρξε ικανοποίηση σε γενικές γραμμές μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας τον περασμένο Οκτώβριο για να αντικαταστήσει τον Αμερικανό Μπομπ Μπράντλεϊ, που έφυγε για λογαριασμό της Σουόνσι αλλά έφερε σε δυσμενή θέση την ομάδα και δεν κατάφερε να βγάλει ούτε το ημερολογιακό έτος (2016) στον επιτελείο της.
Έδρα: Stade Océane (25.178)
Μεταγραφές: Έφυγαν τα δύο μπακ της, με εκείνον που έπαιζε στα αριστερά, τον Φερλάντ Μεντί, να αποκτάται από την Λιόν και τον Γκρεγκουάρ Πιελ (δεξιά) από την Γκαζελέκ Αζαξιό. Με τους “λιονέ” έκανε κι άλλο deal μιας και απέκτησε δανεικό τον νεαρό επιθετικό Ζαν-Φιλίπ Ματετά. Στις πωλήσεις της συναντάται και αυτή του 25χρονου κεντρικού αμυντικού Στιβέν Φορτ στην Τουλούζ, ενώ όσον αφορά τις αφίξεις, ήταν αρκετές αλλά με ποδοσφαιριστές όχι και τόσο γνωστούς.
Φιλικά: Από τους παίκτες ακούγεται ότι είναι έτοιμη για το πρωτάθλημα. Δεν φάνηκε αυτό στα φιλικά της, τα οποία ήταν πέντε στο σύνολο. Κατάφερε να επικρατήσει μόνο στο ένα απέναντι στην Λε Μαν. Τα άλλα ήταν με Λοριάν (1-0), Μπρεστ (1-1), Παρί (1-3) και Σολέ (0-1).
Εκτίμηση: Αφού δεν κατάφερε να κάνει το άλμα δείχνει πως θα παραμείνει στην Ligue 2 για λίγο ακόμη. Πέρυσι τερμάτισε στην μέση της βαθμολογίας και “συν-πλην” ανάλογη αναμένεται και φέτος η πορεία της.
Λανς
Τι έκανε πέρυσι: Αν δεν είχε έρθει κυρίως η ήττα από την Χάβρη πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος, μιας και στην συνέχεια η μοναδική της γκέλα ήταν με την πρωταθλήτρια ομάδα του Στρασβούργου (1-1), τότε θα ήταν ακόμη και πρωταθλήτρια -με τα αποτελέσματα θεωρητικά ίδια. Δεν της έκαναν την χάρη ούτε οι ομάδες που είχε μπροστά της και έτσι η Λανς παρέμεινε για ακόμη μία σεζόν στην Ligue 2 (3η) και θέλει πλέον να είναι και η τελευταία της. Συνοπτικά, τερμάτισε 4η με έναν βαθμό λιγότερο από τις θέσεις 2-3 και δύο από την κορυφή.
Προπονητής: Στην Τουλούζ ο Αλέν Καζανοβά πέρασε μια επταετία (2008-2015, ήταν και η μοναδική ομάδα στην καριέρα του μέχρι τότε στην οποία είχε εργαστεί). Δεν θα μπορούσε παρά να κάτσει τουλάχιστον για ακόμη έναν χρόνο στην Λανς μετά την πρώτη του σεζόν και να είναι εκείνος που γνωρίζοντας τα κατατόπια θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει αυτό που άφησε λειψό πέρυσι.
Έδρα: Stade Bollaert-Delelis (41.233)
Μεταγραφές: Συνολικά οι αποχωρήσεις ξεπέρασαν τις 10 κυρίως λόγω της επιλογής της να μην ανανεώσει με τους περισσότερους. Ένας από αυτούς ήταν και ο Βίκτωρ Κλωναρίδης, ωστόσο δεν θα μείνει χωρίς Έλληνα τη νέα σεζόν αφού ανακοίνωσε τον δανεισμό του αριστερού μπακ του Πανιωνίου, Χρήστου Τασούλη. Στις προσθήκες της ξεχωρίζει και το όνομα του Μουαάντ Μαντρί που αγωνιζόταν αρκετά χρόνια ως επιθετικός στην Αζαξιό (27 ετών) και εκείνο του εξτρέμ Άλβαρο Λέμος, κυρίως γιατί προήλθε από την Θέλτα.
Φιλικά: Μιλώντας για φιλικά οι φίλοι της θα ήθελαν να αλλάξουν κουβέντα, μιας και απ’ όσα έδωσε κέρδισε μόνο τα πρώτο με την Κεβιγί χάρη σε τέρμα του Αρουνά και το δεύτερο με την Αβράνς χάρη σε προσπάθεια του ίδιου παίκτη και ακόμη μία του Μαντρί, που φρόντισε να κλέψει αμέσως την παράσταση. Από ‘κει και πέρα έμεινε στο 1-1 με την Σαμπλί, έχασε από την Τρουά 2-1, 2-0 από την Σταντάρ Λιέγης και 3-1 από την Λα Ζαντουάζ. Με το τελευταίο να έρχεται μία εβδομάδα πριν την πρώτη σέντρα, δεν τα λες καλά τα πράγματα.
Εκτίμηση: Η εικόνα της κατά την προετοιμασία δεν ήταν καλή, όχι μόνο στο αγωνιστικό αλλά και στις κινήσεις που έγιναν για να ενισχυθεί η ομάδα. Το σημαντικό πάντως είναι πως έχει διατηρηθεί ο κορμός της και αυτό μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό για μια καλή πορεία. Θεωρητικά είναι από τα φαβορί για την άνοδο, αλλά αυτό μένει να φανεί και μέσα στα γήπεδα.
Λοριάν
Τι έκανε πέρυσι: Την τελευταία αγωνιστική αν είχε κερδίσει την Μπορντό και δεν είχε μείνει στο ισόπαλο 1-1 θα είχε μείνει στην κατηγορία, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα των Ντιζόν και Καέν θα την ευνοούσαν, αλλά δεν τα κατάφερε. Αναγκάστηκε να παίξει πλέι άουτ με την Τρουά, το υπέρ 2-1 της οποίας στο πρώτο παιχνίδι στην έδρα της, της χάρισε την άνοδο στο κορυφαίο πρωτάθλημα της χώρας. Ο επαναληπτικός έληξε χωρίς σκορ. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην απομάκρυνση του Σιλβέν Ρεπόλ.
Προπονητής: Νέα κατηγορία, νέα δεδομένα, νέος προπονητής. Και για την ακρίβεια, πιο νέος δεν γίνεται αφού η Λοριάν θα κατέβει στο πρωτάθλημα με τον Μικαέλ Λαντρό. Κι αν σας λέει κάτι το όνομα, παρά το ντεμπούτο του στους πάγκους, καλά κάνει και σας λέει καθώς πρόκειται για τον πρώην “γκαρντιάν” της εθνικής Γαλλίας, γνωστότερος από τα μακροχρόνιά του περάσματα από Ναντ (1996-2006), Παρί Σεν Ζερμέν λίγο πριν αρχίσει να γίνεται mainstream (2006-09) και Λιλ (2009-12). Έπειτα αγωνίστηκε στην Μπαστιά για δύο σεζόν πριν αποσυρθεί και αρχίσει να μαζεύει διπλώματα παίρνοντας εμπειρίες δίπλα στον Ρεζινόλ Ρέι στην Παρί.
Έδρα: Stade Yves Allainmat - Le Moustoir (18.970)
Μεταγραφές: Στις πιο αξιοσημείωτες μεταγραφές της, απέκτησε τον έμπειρο μέσο Φαμπιάν Λεμουάν από την Σεντ Ετιέν και τον επίσης έμπειρο επιθετικό Γκαετάν Κουρτέ από την Οσέρ. Ανακλήθηκαν αρκετοί δανεισμοί, ανάμεσα στους οποίους και αυτός του -πρώην της Λιόν- Λίντζεϊ Ρόουζ από την Μπαστιά. Πουλήθηκαν και αρκετοί παίκτες, όπως ο Λακόμτ στην Μονπελιέ, ο Φιλιποτό στην Οσέρ και ο Ζανό στην Ντιζόν.
Φιλικά: Δύο νίκες, δύο ήττες και μία ισοπαλία μετράει στα φιλικά της, κερδίζοντας την Χάβρη (1-0), μένοντας στο 2-2 με την Κονκαρνό, επικρατώντας της Γκινγκάμπ με το εντυπωσιακό 3-2 και γνωρίζοντας την ήττα με το ίδιο σκορ (2-1) από Καέν και Μπρεστ.
Εκτίμηση: Έχει έναν σκασμό ανακατατάξεις στο ρόστερ της και έναν προπονητή που δεν έχει καθοδηγήσει ποτέ μόνος του κάποια ομάδα. Συν τοις άλλοις βιώνει και την σκληρή πραγματικότητα του υποβιβασμού, ο οποίος πάντα φέρνει διαφοροποιήσεις στα οικονομικά. Είναι ανάμεσα στα φαβορί για μία από τις πλεονεκτικές θέσεις, αλλά μόνον εάν δέσει άμεσα και δεν αφήσει τα γύρω-γύρω να την επηρεάσουν.
Νανσί
Τι έκανε πέρυσι: Πήρε τη νίκη την τελευταία αγωνιστική αλλά είχε ήδη πέσει. Η Νανσί δεν έκανε καλή περσινή χρονιά στην Ligue 1 και μοιραία ήταν ανάμεσα στις τρεις που αποχώρησαν από αυτήν για να κάνουν προσπάθεια για άμεση επάναδο. Οι 35 της βαθμοί σε 38 ματς προφανώς και δεν ήταν αρκετοί για να την κρατήσουν και τώρα άπαντες ψάχνουν το restart.
Προπονητής: Η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του Πάμπλο Κορέα δεν αλλάζει, με τον Ουρουγουανό να είναι εκείνος που θα καθίσει στο τιμόνι της και φέτος, παρά την τραγική κατάληξη της περασμένης αγωνιστικής περιόδου. Ο 51χρονος βέβαια έχει μεγάλη ιστορία στον σύλλογο, φορώντας τη φανέλα της ομάδας για μια πενταετία πριν αποσυρθεί (2000) ενώ είχε επιστρέψει μια διετία αργότερα για να την προπονήσει έως και το 2011. Το 2012 είχε μικρό πέρασμα από την Εβιάν, από τον πάγκο της οποίας
Έδρα: Stade Marcel-Picot (20.087)
Μεταγραφές: Νέο βασικό τερματοφύλακα θα έχει η Νανσί, που ανακοίνωσε την απόκτηση του πολύπειρου Ζοφρί Ζουρντάν της Μονπελιέ, στην οποία ο Γάλλος κίπερ ανήκε από το 2006 μετρώντας κοντά 300 συμμετοχές. Σε αυτό συνετέλεσε ο τραυματισμός του Ασεμπέ στον αχίλλειο στις αρχές του Ιουλίου, που θα τον κρατήσει για τουλάχιστον έξι μήνες εκτός. Απέκτησε και τον αμυντικό μέσο Λοράν Αμπερζέλ από την Αζαξιό, που είχε ξεκινήσει από την Μαρσέιγ χωρίς να εντυπωσιάσει. Στις αποχωρήσεις της ξεχωρίζει προφανώς αυτή του πολύπειρου και τιτλοφορεμένου στην Γαλλία, Αλού Ντιάρα, η συνεργασία με τον οποίο δεν ανανεώθηκε. Μαζί του ξεχωρίζει και αυτή του νεαρού Φετού Μαουάσα, που είναι διεθνής με τις μικρές Γαλλίας (όχι με την Κ21) και μπορεί να παίξει την αριστερή γραμμή από την αρχή μέχρι το τέλος της. Στην Τουρκία και την Μπούρσασπορ πουλήθηκε ο πρώην παίκτης της ΑΕ Λεμεσού, Γκουϊντιλέγε. Παρελθόν ακόμη ένας “Έλληνας”, ο επιθετικός Νταλέ που είχε παίξει στον Πανσερραϊκό, χάθηκε και ο φέρελπις Μαροκινός Αΐτ Μπενασέρ.
Φιλικά: Τέσσερα τα φιλικά της. Ξεκίνησε με νίκη κόντρα στην Ντιζόν (2-1) για να ακολουθήσει η ήττα από το Στρασβούργο που ανέβηκε, και η ισοπαλία 2-2 με την UNFP. Πρόβα τζενεράλε έκανε στις 21 του μήνα κόντρα στην Αμιάν, της οποίας επικράτησε 1-0.
Εκτίμηση: Επάνοδος; Μάλλον μοιάζει με στόχο κάποιας ερχόμενης σεζόν, μιας και δεν προκύπτει από κάπου πως θα μπορέσει να νικήσει τις δυνατές ομάδες της λίγκας στον δρόμο για την Ligue 1. Οι αποχωρήσεις της υπερκαλύπτουν τις προσθήκες της και σε συνδυασμό με το βάπτισμα του πυρός μετά από καιρό σε μια κατηγορία που είχε ξεχάσει, μάλλον την τοποθετούν κάπου στην μέση της βαθμολογίας.
Νιόρ
Τι έκανε πέρυσι: Τερμάτισε ακριβώς στην μέση της βαθμολογίας (10η), χαλαρώνοντας αρκετά κατά τις τελευταίες αγωνιστικές, αλλά χωρίς να κινδυνεύει ουσιαστικά να μπει σε περιπέτειες, καθώς κάποια καλά σερί αποτελέσματα της έδωσαν σχετική ασφάλεια.
Προπονητής: Προπονητής της παραμένει ο Ντενίς Ρενό, ο οποίος πάει για την δεύτερή του σεζόν στην ομάδα. Το 2015 βρέθηκε στην τεχνική ηγεσία της Παρί (FC).
Έδρα: Stade René Gaillard (11.352)
Μεταγραφές: Δύο καλά ονόματα έρχονται να προστεθούν στο ρόστερ της ανάμεσα στις άλλες προσθήκες, αυτά των Σιριάκ Ριβιεϊράν από την Κλερμόν και του νεαρού δεξιού μπακ Ζουλιάν Ντα Κόστα από την Μαρσέιγ. Αποχώρησαν κυρίως παίκτες που ήταν δανεικοί.
Φιλικά: Κέρδισε μόνο ένα από τα φιλικά της, επικρατώντας 2-1 της UNFP κατά το πρώτο της τεστ, γνωρίζοντας στην συνέχεια ήττες με το ίδιο σκορ από τις Μπορντό και Λεζ Ερμπιέρς. Με την Αβράνς έμεινε στο 1-1 για να ηττηθεί στο τελευταίο δοκιμαστικό πριν το πρωτάθλημα με σκορ 2-0 από την Σατορού.
Εκτίμηση: Υπάρχει αισιοδοξία στις τάξεις της για κάτι καλύτερο, αλλά από αυτήν περιμένουν μια παρόμοια σεζόν σε γενικές γραμμές, που μπορεί να την φέρει λίγο πάνω ή λίγο κάτω από την θέση στην οποία τερμάτισε πέρυσι.
Νιμ
Τι έκανε πέρυσι: Στο δραματικό φινάλε της περσινής σεζόν ήταν κι αυτή πολύ κοντά στο να πάρει την άνοδο στην Ligue 1 αλλά η ήττα από την Οσέρ και λίγο νωρίτερα η ισοπαλία 1-1 με την Ρεμς ήταν στην ουσία που της κόστισαν το άλμα. Έκανε το 3/3 στο τέλος αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό μιας και οι άλλες έκαναν επίσης τα καθήκοντά τους. Έκανε μέτριο ξεκίνημα με νίκες και ισοπαλίες, (έκανε) κοιλιά στα μισά με αρκετές ήττες, και διαρκές ξέσπασμα που πολλές φορές εμφάνιζε στον πίνακά της νικηφόρα σερί.
Προπονητής: Στο τιμόνι της θα παραμείνει για ακόμη μία σεζόν μετά το 2015 ο Μπερνάρντ Μπλακάρ, με τον 59χρονο έμπειρο κόουτς να δείχνει έτοιμος να μακροημερεύσει σε ακόμη έναν πάγκο. Η Νιμ ήταν και εκείνη που τον είχε επαναφέρει στην ενεργό δράση, έχοντας απουσιάσει από τα γήπεδα για δύο σεζόν μετά την λήξη της μονοετούς συνεργασίας του με την Τουρ. Πέρυσι αναδείχθηκε προπονητής της χρονιάς από την UNFP (Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών). Έχει κατακτήσει την λίγκα, ως Division 2, με την Τουλόν.
Έδρα: Stade des Costières (18.482)
Μεταγραφές: Πήρε τον επιθετικό Παναγιώτη Βλαχοδήμο από τον Παναθηναϊκό με κανονική μεταγραφή, όπως και τον μέσο Πιερίκ Βαλβίντια, που πιτσιρικάς είχε περάσει αρκετά χρόνια στις ακαδημίες της Λιόν. Δεν κατάφερε να αφήσει το στίγμα του εκεί και περιπλανήθηκε, για να κάνει όνομα κυρίως σε Σεντάν και Λανς. Πούλησε τους Σισοκό και Γκαλόν στην Ορλεάν, δεν ανανέωσε ή δεν κινήθηκε για την απόκτηση του Κουακού που τον είχε δανεικό από την Καέν, και δεν ανανέωσε με τον Αΐτ Φανά.
Φιλικά: Αρκετά ενθαρρυντικά τα σημάδια στα φιλικά, στα οποία ηττήθηκε μόνο από την Αζαξιό με σκορ 3-1. Ήταν το πρώτο παιχνίδι της νεανικής ομάδας, για να ακολουθήσουν η ισοπαλία 1-1 με την Τουλούζ και επιτέλους η νίκη (2-0) επί της Μπουρζ. Στις 21 του μήνα έμεινε στο 0-0 με την Γκρενόμπλ.
Εκτίμηση: Είναι από τις ομάδες που υπολογίζουν για μία δυνατή σεζόν, και στο στρατόπεδό της θέλουν σίγουρα να το πράξουν έχοντας για οδηγό τα πολύ καλά διαστήματα πέρυσι. Η ομοιογένεια στο σύνολο έχει διατηρηθεί, οι πινελιές έγιναν και όλα είναι έτοιμα για μια καλή παρουσία. Θα μπορούσε να είναι μία από αυτές που θα ανέβουν.
Ορλεάν
Τι έκανε πέρυσι: Πλήρωσε ένα κάκιστο διάστημα λίγο πριν και λίγο αφότου άλλαξε ο χρόνος, και βρέθηκε τρίτη από το τέλος να πρέπει να παίξει πλέι άουτ για να παραμείνει. Αντίπαλός της ήταν η Παρί, αλλά κατάφερε και την κέρδισε 1-0 και στο εντός και στο εκτός με αποτέλεσμα να διατηρήσει την θέση της στο πρωτάθλημα.
Προπονητής: Για ακόμη μία αγωνιστική περίοδο στην άκρη του πάγκου της θα κάθεται ο Ντιντιέ Ολέ-Νικόλ, ο οποίος ανέλαβε τον περασμένο Ιανουάριο με στόχο να κρατήσει την ομάδα στην κατηγορία, και αφού τον πέτυχε ο σύλλογος είπε να τον διατηρήσει στο πόστο του.
Έδρα: Stade de la Source (7.533)
Μεταγραφές: Πάρα πολλές οι προσθήκες στο ρόστερ της μιας και αρκετές ήταν και οι αποχωρήσεις της. Στην μεταγραφή που ξεχωρίζει, ο έμπειρος αμυντικός μέσος Σεντρίκ Καμπόν (καριέρα κυρίως στην Εβιάν, περάσματα από Μονπελιέ και Χάβρη) θα έχει λογικά μια εξασφαλισμένη θέση στην ενδεκάδα. Πιθανώς πολύ χρόνο θα παίρνει και ο Μαμέ Ουσμάν Σισοκό, που είχε περάσει από τον Απόλλωνα Λεμεσού και εδώ και μια τετραετία αγωνιζόταν στην Νιμ, από τον κυπριακό σύλλογο ήρθε ο γεροδεμένος επιθετικός Γκουί Γκουί. Έγινε αγορά και του Σιριάκ Λουβιόν, που είχε φορέσει τη φανέλα του Εργοτέλη και τα τελευταία χρόνια αγωνιζόταν στην Τουρ. Έγιναν και αρκετοί δανεισμοί, δύο εκ των οποίων από την δεύτερη ομάδα της Λιόν. Σημαντικοί ανάμεσα σε αυτούς που της έφυγαν οι Μπεντζαλούντ Γιουσούφ (δεξί μπακ) και Μικαέλ Μπαρέτο (επιθετικός μέσος) αμφότεροι με κατεύθυνση την Οσέρ.
Φιλικά: Αήττητη στα φιλικά της, με τελευταίο αυτό της εντυπωσιακής νίκης κόντρα στην Μιλούζ με σκορ 5-1. Απολογισμός πέντε νίκες και δύο ισοπαλίες, με ομάδες δυναμικής της κατηγορίας της. Κάποιες από αυτές αγωνίζονται κανονικά σε αυτήν. Θετικό το πρόσημο του καλοκαιριού.
Εκτίμηση: Δεν αναμένεται τίποτα τρελό από την Ορλεάν και μένει να δούμε εάν θα έχουμε τα περσινά ή εάν θα έχουν πάρει το μάθημά τους εκεί, με αποτέλεσμα να βάλουν από νωρίς τις βάσεις για μια σεζόν χωρίς προβλήματα. Πάντως έδειξε αρκετά καλή κατά την προετοιμασία. Βλέπουμε.
Παρί FC
Τι έκανε πέρυσι: Στο Σαμπιονά Νασιονάλ τερμάτισε 3η στην ισοβαθμία, υπερισχύοντας στην συνολική διαφορά τερμάτων, με την Κονσολάτ Μαρσέιγ στους 54 βαθμούς. Έπαιξε πλέι οφ ανόδου με την Ορλεάν αλλά δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιό της και γνωρίζοντας την ήττα με σκορ 1-0 και στα δύο παιχνίδια, έμεινε στην τρίτη κατηγορία. Ωστόσο τα οικονομικά προβλήματα της Μπαστιά την ανέβασαν στα χαρτιά, για να γίνει το δράμα το πράγμα στην πορεία, αφού μέχρι τις 25 του μήνα δεν είχε ξεκαθαρίσει τι θα γίνει. Τελικά διατήρησε την θέση της και οριστικά, ενώ (όπως έχει προαναφερθεί και πάνω-πάνω) θα είναι η 20η και τελευταία ομάδα του πίνακα αφού δεν πέρασε η πρόταση να συμμετάσχει και η Μπαστιά ως 21η.
Προπονητής: Ολιβιέ Γκουϊλού
Έδρα: Stade Sébastien-Charléty (20.000)
Μεταγραφές: Ανανέωσε ο Λαλαϊνά Νομεντζαναχάρι για ακόμη δύο σεζόν, που έχει πάρει και εμπειρίες από την Ligue 1 με τη φανέλα της Λανς. Έμπειρος στην κατηγορία, μετράει κοντά 100 συμμετοχές (σ.σ παρά πέντε). Γενικά έκανε προσθήκες με ελεύθερες μεταγραφές, ποδοσφαιριστών όχι και τόσο γνωστών. Αρκετές οι αποχωρήσεις της, με τους περισσότερους να φεύγουν ως ελεύθεροι (όπως ο Ντεμπά Καμαρά που πήγε στην Ανόρθωση), δεν ανανεώθηκαν οι δανεισμοί από τις Μπορντό, Μπαστιά, Ρεν και Λανς των κατά σειρά: Πενεγιάρ, Σαρουό, Ριμπελάν και Μαντιανί. Αρκετά σημαντική απώλεια του αμυντικού μέσου Εντέν Μασουεμά, που είναι 20 ετών και αποκτήθηκε από την Ντιζόν (σ.σ ανάμεσα στους ελεύθερους).
Φιλικά: Δύο τα σημαντικά φιλικά της, κέρδισε την Χάβρη 3-1 και ηττήθηκε από την Ορλεάν 1-0, στο repeat των δύο ματς των πλέι οφ.
Εκτίμηση: Μπήκε στα χαρτιά στην κατηγορία και φαντάζει ως η πιο αδύναμη ομάδα. Θέλει να δυναμώσει για να αποτελέσει αντίπαλο της ομάδας της πρωτεύουσας Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά έχει πολύ δρόμο ακόμη. Είναι ανάμεσα στις ομάδες που λογίζονται ως φαβορί για την κάθοδο.
Κεβιγί
Τι έκανε πέρυσι: Τερμάτισε δεύτερη πίσω από την Σατορού και έχοντας την δυνατότητα να γκελάρει κατά τις τελευταίες αγωνιστικές, αυτό δεν έβαλε σε κίνδυνο το εισιτήριό της προς τα πάνω. Φυσικά... την χάλασε, αφού με τρεις ήττες και μία νίκη στα τέσσερα τελευταία έχασε το πρωτάθλημα στον έναν βαθμό.
Προπονητής: Προπονητής της είναι από το 2013 ο Εμανουέλ Ντα Κόστα και με αυτόν θα επιχειρήσει να εδραιωθεί στην δεύτερη κατηγορία. Είναι 39 ετών και έχει συμβόλαιο έως και το καλοκαίρι του 2019. Στον πάγκο της Κεβιγί μετρά 40 αγώνες.
Έδρα: Stade Rombert Diochon (12.018)
Μεταγραφές: Ξεκινάμε με τις αποχωρήσεις της μιας και είναι λιγότερες, με του Γκουεζουί να πωλείται στην Βαλανσιέν και τους δανεισμούς των Μάουρι και Ατσαχμπάρ να τερματίζονται. Ελεύθερος έφυγε ο Μπεκχέτσι. Τώρα όσον αφορά τις προσθήκες είναι αμέτρητες, μιας και χρειαζόταν μεγαλύτερη εμπειρία για την διοργάνωση. Ξεχωρίζουν η απόκτηση του Γκάκπα από την Λοριάν, του μη υπολογίσιμου στην Νις, Καντί, και του Ντουχαμέλ από την Χάβρη, με τον τελευταίο να αποδεικνύεται πολύ ζεστός κατά την προετοιμασία, σκοράροντας τέσσερα γκολ.
Φιλικά: Κέρδισε την Λε Μαν και έχασε από την Σταντάρ στα δύο πιο πρόσφατα, ενώ τα τρία πρώτα της είχαν ολοκληρωθεί με ισοπαλίες 1-1 και μία ήττα 4-3.
Εκτίμηση: Εκφράζεται αισιοδοξία από τον προπονητή της, που τόνισε πως οι αντίπαλοί του θα είναι εκείνοι που θα πρέπει να προσαρμοστούν πάνω στην ομάδα του και όχι εκείνη, αφού δεν θα αλλάξει τρόπο ποδοσφαίρου. Αν της βγει, οριακά μένει στην κατηγορία. Αν όχι, ο υποβιβασμός δεν θα αποτελούσε έκπληξη.
Ρεμς
Τι έκανε πέρυσι: Ενώ οι άλλες σφαζόντουσαν για να πάρουν μία θέση που θα τους οδηγούσε στην άνοδο, η Ρεμς ήταν τελείως χαλαρή αφού από την θέση που κατέλαβε (7η) και μετά, ό,τι και να γινόταν τις τελευταίες αγωνιστικές το πράγμα δεν θα άλλαζε. Τελείωσε την σεζόν με τρεις ήττες και αυτό δεν της επέτρεψε να μειώσει λίγο την διαφορά από την πρώτη εξάδα (64-55) για να μπορεί να πει ότι τουλάχιστον προσπάθησε.
Προπονητής: Στο τιμόνι της βρίσκεται ο Νταβίντ Γκιόν, που είχε αναλάβει υπηρεσιακός και τον περασμένο Μάιο ανακοινώθηκε ως μόνιμος. Γνωρίζει καλά τον σύλλογο, εργαζόμενος σε αυτόν για πέντε χρόνια τώρα, όντας τότε προπονητής της δεύτερης ομάδας.
Έδρα: Stade Auguste-Delaune II (21.684)
Μεταγραφές: Μεγάλη αποχώρηση αυτή του κεντρικού αμυντικού Άντονι Βέμπερ, που αποχώρησε μετά από έξι χρόνια παρουσίας για λογαριασμό της Μπρεστ, αλλά και εκείνη του δεξιού μπακ Χαμαρί Τραορέ, που στα 25 του πήγε στην Ρεν. Επένδυσε στα δικαιώματα του 20χρονου μέσου Ματιέ Καφαρό από την Τουλούζ και στον 22χρονο αριστερό μπακ Γιουσούφ Κονέ από την Λιλ. Ενίσχυση και στο άλλο άκρο της άμυνας, με τον νεαρό (24) Χέντρικ Τσακίν, που μπορεί να παίξει και αριστερά.
Φιλικά: Έδωσε πολλά φιλικά και δεν μπορούμε να πούμε πως εντυπωσίασε. Μόνο μία νίκη κατάφερε να πάρει με το εμφατικό 5-0 απέναντι στην Μπουλόν, αλλά γενικά έδειξε να έχει πρόβλημα στο γκολ και αρκετά ευάλωτη στην αμυντική της γραμμή. Ψάχνει ακόμη χημεία και αυτό φάνηκε.
Εκτίμηση: Λογίζεται ως μία από τις ομάδες που μπορούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις το πρωτάθλημα μέχρι το τέλος του, αλλά συνολικά την προορίζουν για ένα μέσες-άκρες μέτριο τελείωμα στην σεζόν, κάπου στην εξάδα.
Σοσό
Τι έκανε πέρυσι: Πάρα πολύ μέτρια η περσινή της σεζόν, αφού ξεκίνησε σε χαλαρούς ρυθμούς, για να γίνει ένα μίνι ξέσπασμα προς το τέλος του 2016 και τις αρχές του 2017 το οποίο στην ουσία εξασφάλισε την παραμονή. Τερμάτισε 13η χάνοντας παντού κι απ’ όλους το τελευταίο διάστημα, παίρνοντας μόνο τρεις σκόρπιες νίκες για να κάνει τον κόσμο της να ξεχαστεί προσωρινά.
Προπονητής: Τα προαναφερθέντα την έκαναν να αλλάξει προπονητή και να αναθέσει στον Γερμανό Πίτερ Τζέιντλερ να την οδηγήσει σε κάτι καλύτερο. Ο 54χρονος ήταν προπονητής της Σιόν την περασμένη αγωνιστική περίοδο, ενώ στην Γαλλία είχε βρεθεί πρώτη φορά την σεζόν 2011-12 ως προπονητής της Τουρ.
Έδρα: Stade Auguste-Bonal (20.005)
Μεταγραφές: Άφησε πάρα πολλούς παίκτες να φύγει ο Τζέιντλερ, με σημαντικότερη απώλεια αυτή του υψηλόσωμου κεντρικού αμυντικού Ιμραχίμα Κονατέ, που προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Λειψίας, η οποία εν τέλει τον έκανε δικό της. Σημαντική και η αποχώρηση του εξελίξιμου επιθετικού Μάρκους Τουράμ (19 ετών) που αποκτήθηκε από την Γκινγκάμπ. Ενισχύθηκε πολύ καλά πάντως, με δανεικούς τους Καλουλού (Λιόν), Αξέλ Μοχαμέντ Μπακαγιόκο (Ίντερ) και τον επίσης νεαρό εξτρέμ Γιακού Μέιτε από την Ρέντινγκ. Ως μόνιμους πήρε τους Μπα (Στάμπαεκ), Μπέντριχ (Κόρδοβα) και Ζίγκι (Σάλτσμπουργκ).
Φιλικά: Κέρδισε τα τρία πρώτα της φιλικά, αλλά ηττήθηκε στα τρία τελευταία με τις πιο σοβαρές αντιπάλους, Ντιζόν (3-2), Γκρασχόπερς (2-1) και Στρασβούργο (3-2), αφήνοντας ανάμεικτα συμπεράσματα.
Εκτίμηση: Χειρότερα λογικά δεν θα τα πάει, αλλά δεν θα φτάσει και πολύ ψηλά η Σοσό, που θα προσπαθήσει να βάλει βάσεις για μια καλύτερη μεθεπόμενη σεζόν, παρά για κάτι τρομερό σε αυτήν.
Τουρ
Τι έκανε πέρυσι: Δύο νίκες μέσα στις τελευταίες πέντε αγωνιστικές έφεραν την ηρεμία στην Τουρ, που δεν έκανε καλή σεζόν και λίγο έλειψε να αποτελεί τουλάχιστον υποψήφια για αποχώρηση. Τερμάτισε 16η με 43 βαθμούς (δύο θέσεις πάνω από την επικίνδυνη ζώνη, στους πέντε η απόσταση).
Προπονητής: Έχει νέο προπονητή τον Ζιλμπέρ Ζουνεκίντ, που είναι 60 χρόνων και την έχει ξανά προπονήσει την σεζόν 2014-15. Τότε ήταν και η τελευταία φορά που κάθισε στον πάγκο μέχρι να επιστρέψει και πάλι φέτος.
Έδρα: Stade de la Vallée du Cher (16.827)
Μεταγραφές: Της έφυγαν αρκετοί παίκτες, με όνομα άξιο αναφοράς αυτό του τερματοφύλακα Κουέντιν Γουέστμπεργκ που πήγε στην Οσέρ. Έκανε τέσσερις προσθήκες, αλλά τα ονόματα δεν θυμίζουν κάτι.
Φιλικά: Στα σοβαρά φιλικά της παιχνίδια δεν κατάφερε να κερδίσει κανένα, γνωρίζοντας ήττες από Ανζέ (1-0) και Γκινγκάμπ και μένοντας στην ισοπαλία 1-1 με την Σατορού.
Εκτίμηση: Δείχνει να είναι... τίποτα αξιόλογο. Θα πρέπει να δώσει σκληρές μάχες για να παραμείνει όπως δείχνει η κατάσταση μέχρι τώρα.
Βαλανσιέν
Τι έκανε πέρυσι: Τελευταία της λίστας η Βαλανσιέν, που ομοίως με την Τουρ έκανε πολύ μέτρια χρονιά. Τερμάτισε 14η με 45 βαθμούς ολοκληρώνοντας την σεζόν με πάρα πολλές ισοπαλίες/ήττες και ελάχιστες νίκες.
Προπονητής: Στην τεχνική της ηγεσία παραμένει ο Βόσνιος Φαρούκ Χατζιμπέγκιτς, που στο παρελθόν είχε εργαστεί και στην Αρλ. Πριν το 2000 αποτέλεσε προπονητή της εθνικής ομάδας της πατρίδας του. Στον πάγκο της γαλλικής ομάδας βρίσκεται από τον Ιανουάριο του 2016.
Έδρα: Stade du Hainaut (24.926)
Μεταγραφές: Έκανε αρκετές ανακατατάξεις στο ρόστερ της. Αφού άφησε ποδοσφαιριστές όπως ο Νιακατέ και ο Ταμέζε να πάνε στην Μετς και στην Νις αντιστοίχως, έφερε άλλους με εμπειρία, όπως τον Τιάγκο Ξαβιέ, 33χρονο Βραζιλιάνο αμυντικό μέσο με μακροχρόνια περάσματα από Σατορού και Τρουά (σ.σ στην τελευταία βρισκόταν την τελευταία εξαετία). Πήρε τον επίσης έμπειρο 33χρονο μέσο Γιοάν Ραμαρέ, που ξέρει τα κατατόπια του γαλλικού ποδοσφαίρου έχοντας υπάρξει παίκτης των Μπουλόν, Ρεμς, Μπρεστ και πιο πρόσφατα της Σοσό. Ενισχύθηκε και με τους νεαρούς Αλοέ και Μοτιμπά, από τους οποίους περιμένει αρκετά.
Φιλικά: Θετική η εικόνα της προετοιμασίας της, κέρδισε Ρος Κάουντι και Κόβεντρι, κάτι που ίσχυσε και απέναντι στην Μπουλόν. Ισόπαλη χωρίς σκορ με Ρεμς και Σαμπλί.
Εκτίμηση: Αισιοδοξία και σε αυτό το σύνολο της Ligue 2 για κάτι καλό, μάλλον πάει για ένα αισθητά καλύτερο τελείωμα, όχι όμως για μια μεγάλη έκπληξη. Στην αρχή που θα έχει δυνάμεις και ενθουσιασμό μπορεί να κοντράρει δυνατές ομάδες και γενικά να αποδειχθεί ένας αντίπαλος που ενδεχομένως να καθορίσει καταστάσεις.
Siafeberg
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα