Έτοιμη να ξεκινήσει είναι η (στρογγυλή) 80η σεζόν στην Ligue 1, που έχει έναν ανέλπιστο υπερασπιστή του τίτλου, την Μονακό. Κι αυτό γιατί η Παρί Σεν Ζερμέν έμοιαζε άσπαστη τα τελευταία χρόνια, με τους Παριζιάνους προφανώς να θέλουν άμεση εκδίκηση για το... μίνι φιάσκο -όσον αφορά την δική τους πλευρά- της περασμένης περιόδου. Έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα στις ομάδες και η δράση αναμένεται αμείωτη και απρόβλεπτη για ακόμη μία φορά. Σέντρα στις 4 Αυγούστου με το παιχνίδι της πρωταθλήτριας, Μονακό, με την Τουλούζ στο “Λουί Ντε”.
Τις 20 φτάνουν οι συμμετέχουσες, που παίζουν η μία με την άλλη από δύο φορές (εντός και εκτός) όπως γίνεται κατά βάση στα μεγάλα πρωταθλήματα. Δύο απευθείας προκρίσεις στους ομίλους του Champions League προσφέρει η Ligue 1, με τον τρίτο να παίρνει δικαίωμα συμμετοχής στον τρίτο προκριματικό γύρο. Ο τέταρτος πάει απευθείας ομίλους Europa League, ενώ ρόλο στα ευρωπαϊκά εισιτήρια παίζουν τόσο το Coupe de France όσο και το Coupe de la Ligue, μιας και αν ο κάτοχος έχει ήδη δικαίωμα για Ευρώπη τότε ανοίγει μια θέση από κάτω στην βαθμολογία και ενδεχομένως και ακόμα μία.
Αναφορικά με την ουρά η 19η και η 20η θέση οδηγούν σε κάθοδο. Εκεί μπορεί να οδηγήσει και η 18η, με την ομάδα που θα την καταλάβει να περιμένει τον νικητή μιας μίνι σειράς πλέι οφ στην Ligue 2 (σ.σ 4ος-5ος παίζουν μεταξύ τους, ο νικητής με τον 3ο και έπειτα ο νικητής με τον 18ο) για να δει εάν θα μπορέσει να παραμείνει ή όχι.
Πόντοι, συνολική διαφορά τερμάτων, υπέρ γκολ, η μεταξύ δύο ομάδων διαφορά τερμάτων και οι πόντοι του fair play κατά σειρά τα κριτήρια για τις ισοβαθμίες μεταξύ των ομάδων.
Μονακό
Τι έκανε πέρυσι: Out of nowhere! Εκεί που όλοι περίμεναν πως η Παρί Σεν Ζερμέν θα κατακτήσει ακόμη ένα πρωτάθλημα Γαλλίας, διαθέτοντας ένα τρομακτικό μπάτζετ και παίκτες παγκοσμίου φήμης, ήρθε ο Λεονάρντο Ζαρντίμ και η εξαιρετική ομάδα που είχε χτίσει για να σπάσει της σερί κατακτήσεις των Παριζιάνων και να φτάσει αυτές του συλλόγου του πριγκιπάτου στις οκτώ. Αυτό σημαίνει πως ξεπέρασε κατά έναν τίτλο την Λιόν, η οποία πάντως θα διατηρήσει για τουλάχιστον ακόμη έξι χρόνια (αν δηλαδή καταφέρει η Μονακό να χτίσει την δική της δυναστεία) το ρεκόρ του μοναδικού γαλλικού συλλόγου με επτά σερί τρόπαια. Μάλιστα, όσον αφορά και πάλι την... πριγκίπισσα, κατέλαβε την κορυφή με σχετική άνεση και πριν ολοκληρωθούν και οι 38 αγωνιστικές της λίγκας (95-87 βαθμοί).
Προπονητής: Θα ήταν μεγάλο το σοκ εάν ο πρώην κόουτς του Ολυμπιακού αποχωρούσε από το τιμόνι της. Ο Ζαρντίμ πήρε τον χρόνο του στην Γαλλία, βασίστηκε σε φανταστικές μονάδες στις οποίες έδωσε ξεκάθαρο ρόλο εντός των τεσσάρων γραμμών, και ετοιμάζεται για την τέταρτη σεζόν του στο σχετικό πόστο.
Έδρα: Stade Louis II (18.523)
Μεταγραφές: Όπως είναι φυσιολογικό οι εμφανίσεις των παικτών της προσέλκυσαν πολλά βλέμματα και ήταν μοιραίο πως τη νέα σεζόν δεν θα ήταν και πάλι όλοι μαζί. Ένας-ένας λοιπόν. Οι μεγάλες αποχωρήσεις εντοπίζονται στο κέντρο, με τον κόφτη Τιεμού Μπακαγιόκο να καταλήγει στην Τσέλσι ως η πρώτη από τις δύο μεγάλες μεταγραφές της (σ.σ ο άλλος ο επιθετικός Άλβαρο Μοράτα από την Ρεάλ Μαδρίτης) και τον δημιουργικό μέσο Μπερνάρντο Σίλβα να γίνεται ο δεύτερος με αυτό το επίθετο στην Μάντσεστερ Σίτι μετά τον επίσης πολύ δημιουργικό, Νταβίδ. Στους “πολίτες” θα αγωνίζεται και ο βασικός αριστερός μπακ Μπενζαμίν Μεντί. Από ‘κει και πέρα το σημαντικό είναι πως παρέμεινε το “κανόνι” της ομάδας, ο νέος Τιερί Ανρί (και άλλα πολλά τέτοια), ο Κιλιάν Μπαπέ. Ο 18χρονος επιθετικός ακούστηκε για πάρα πολλά μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ, αλλά για την ώρα κανένα δεν φαίνεται διατεθειμένο ουσιαστικά να επενδύσει στα δικαιώματά του πάνω από τα 100 εκατομμύρια ευρώ που ζητάει η διοίκηση, η οποία από την άλλη χρήματα έχει και όπως λέει δεν καίγεται έτσι κι αλλιώς να πουλήσει το μεγάλο της όνομα. Στα σενάρια που ακούστηκαν πριν από λίγες ημέρες, η Ρεάλ Μαδρίτης ήρθε σε συμφωνία για τα δικαιώματά του έναντι 180 εκατομμυρίων ευρώ. Ήρθαν και ποδοσφαιριστές, με τον εξαιρετικό 20χρονο Γιούρι Τίλεμανς (μέσος) να αφήνει τελικά την Άντερλεχτ, με τους Μονεγάσκους να τον πείθουν πως είναι η καλύτερη επιλογή για εκείνον. Επένδυση στο μέλλον και με την απόκτηση του Σουαλίχο Μεϊτέ, που είναι διεθνής με όλες της μικρές Γαλλίας έως και την Κ21 αγωνίζεται στον χώρο της μεσαίας γραμμής και πέρυσι έβγαλε την σεζόν δανεικός στην Ζούλτε Βάρεγκεμ, αλλά και τον Τζόρντι Μπουλά από τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα. Ο τελευταίος είναι... σφαίρα και απασχολεί τους αντιπάλους κυρίως από την δεξιά πτέρυγα της επίθεσης. Στην ίδια ηλικία με τον Μπουλά και ο Τεράνς Κονγκολό, που ήρθε από την Φέγενορντ και παίζει τόσο ως στόπερ όσο και ως αριστερός μπακ. Τελευταία της προσθήκη αυτή του επίσης νεαρού φουλ μπακ Ζορντί Γκασπάρ από την Λυών, τον οποίο δάνεισε αμέσως στην Σερκλ Μπριζ. Ανακλήθηκαν πολλοί δανεισμοί.
Φιλικά: Πολλά τα καλοκαιρινά της φιλικά, έξι στο σύνολο, στα οποία κέρδισε μόνο στα δύο, έχασε στο ένα και τα άλλα έληξαν ισόπαλα. Ξεκίνησε με νίκη απέναντι στην Σεντ Πόλτεν (3-0) για να πάρει σειρά η ισοπαλία με την Ραπίντ Βιέννης (2-2), η νίκη επί της Στόουκ (4-2), οι ισοπαλίες με PSV και Φενέρμπαχτσε (0-0, 1-1) και τέλος η ήττα από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Το Σάββατο έπαιξε Σούπερ Καπ με την Παρί Σεν Ζερμέν, στο οποίο ηττήθηκε με σκορ 2-1.
Εκτίμηση: Μπορεί να έχασε κάποιες σημαντικές μονάδες, αλλά η δουλειά του απερίσπαστου Ζαρντίμ έχει αποδείξει πως στο πριγκιπάτο μπορεί να αποδώσει καρπούς και... με λιγότερα. Σαφώς και θα μπει για να διατηρήσει τα σκήπτρα της, αν και φέτος όλοι θα είναι περισσότερο υποψιασμένοι απέναντί της και η Παρί Σεν Ζερμέν θα είναι φουριόζα θέλοντας να επιστρέψει στις επιτυχίες. Λογικά δεν τερματίζει εκτός δυάδας.
Παρί Σεν Ζερμέν
Τι έκανε πέρυσι: Σερί ήταν και πάει για την Παρί Σεν Ζερμέν, που τερμάτισε δεύτερη και μετά από τέσσερις σερί κατακτήσεις είδε την Μονακό να τελειώνει την κυριαρχία της και τις ελπίδες της να αλλάξει την ιστορία και πλέον να μιλούν στην Γαλλία για την δική της αυτοκρατορία των 7+ σερί κατακτήσεων (ρεκόρ -7- που κρατάει η Λιόν). Για να γίνει αυτό ηττήθηκε από τους Μονεγάσκους πέρυσι περίπου τέτοιον καιρό, ενώ καθοριστική αποδείχθηκε και η Τουλούζ που τόσο στο εντός όσο και στο εκτός επικράτησε των Παριζιάνων για να τους στερήσει έξι βαθμούς. Μεγάλη ήταν και η απογοήτευση στο Champions League, με την πρώτη εμφάνιση κόντρα στην Μπαρτσελόνα στους “16” της διοργάνωσης να πάει στράφι, με την νυν ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε να καταφέρνει να κάνει μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου στην ρεβάνς.
Έδρα: Parc des Princes (48.583)
Προπονητής: Στον πάγκο των πρωτευουσιάνων κάθεται ένας άλλος Ισπανός, ο Ουνάι Έμερι, ο οποίος ετοιμάζεται για την δεύτερη φουλ σεζόν του στο τιμόνι τους. Τα βρήκε σκούρα, καθ’ όπως φαίνεται, στην Γαλλία ο Έμερι των τριών σερί κατακτήσεων του Europa League με την Σεβίλλη, αλλά η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του δεν τέθηκε υπό αμφισβήτηση.
Μεταγραφές: Σχεδόν άφαντη είναι στο μεταγραφικό παζάρι η Παρί, που απέκτησε όλους κι όλους τον δεξιό μπακ Ντάνι Άλβες ως ελεύθερο από την Γιουβέντους (σ.σ μάλιστα ο Βραζιλιάνος φαίνεται να ακύρωσε τελευταία στιγμή την μεταγραφή του στην Μάντσεστερ Σίτι) και τον αριστερό μπακ Μπερτσίτσε. Ολοκλήρωσε την μεγαλύτερη μεταγραφή της σύγχρονης ιστορίας, μιας και ο Νεϊμάρ ανακοινώθηκε έως το 2022. Ο θεαματικός Βραζιλιάνος πήρε την απόφαση να φύγει από την Μπαρτσελόνα και το “Καμπ Νόου” και να συνεχίσει στο Παρίσι με τα ποσά να ζαλίζουν, καθώς συνολικά θα επενδυθούν στα χαρίσματά του πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ! Φυσικά δεν μιλάμε μόνο για μια τεράστια μεταγραφή στο οικονομικό, αλλά και στο ποδοσφαιρικό κομμάτι της, μιας και ποιος θα το περίμενε ο... συνεχιστής των έργων του Λιονέλ Μέσι -όταν εκείνος αφήσει το άθλημα ή τον καταλονικό σύλλογο για να επιστρέψει στην πατρίδα του- να πει τόσο ξαφνικά το αντίο. Στις δικές της αποχωρήσεις και στις πιο γνωστές από αυτές, ο πορτιέρε Σιρίγκου, ο μπακ Μάξουελ και ο επιθετικός Ογκουστάν ήταν αυτοί που αξίζουν αναφοράς.
Φιλικά: Τρία τα φιλικά της παιχνίδια, και ήταν σπουδαία από άποψη αντιπάλου, μιας και στο πλαίσιο του International Champions Cup αντιμετώπισε τις Ρόμα, Τότεναμ και Γιουβέντους, απέναντι στις οποίες τεχνικά δεν επικράτησε καμιάς. Από τις δύο τελευταίες ηττήθηκε με σκορ 4-2 και 3-2 αντιστοίχως ενώ με τους Ρωμαίους έμεινε στο 1-1 για να πάρει τυπικά το παιχνίδι στα απευθείας πέναλτι μετά το 90λεπτο. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, κατέκτησε το Σούπερ Καπ απέναντι στην Μονακό (2-1) με ένα σόου του Ντάνιελ Άλβες, που με φάουλ και ασίστ (παίζοντας ως εξτρέμ!) χάρισε στο επίσημο ντεμπούτο του ακόμη ένα τρόπαιο στον σύλλογο.
Εκτίμηση: Δεν είναι ομάδα που χρειάζεται να πεις πολλά. Οι παίκτες της είναι τεράστια ονόματα του χώρου και όλοι θέλουν να πάρουν άμεση εκδίκηση από την Μονακό και να επιστρέψουν στην κορυφή της Ligue 1. Περιμένουμε την μάχη με ανυπομονησία και ομοίως με την πρωταθλήτρια θα είναι πάρα πολύ μεγάλη έκπληξη αν τερματίσει εκτός δυάδας.
Νις
Τι έκανε πέρυσι: Ήταν η ευχάριστη έκπληξη της σεζόν και για πολύ καιρό εκείνη που είχε καταλάβει την πρώτη θέση της βαθμολογίας. Δεν κατάφερε να έχει διάρκεια ωστόσο, και υποχώρησε στην 3η θέση, κάτι που την τοποθέτησε στον 3ο προκριματικό του Champions League κόντρα στον Άγιαξ τον οποίο και απέκλεισε. Μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί φυσικά η πορεία της, ενώ στα αξιοσημείωτα ήταν πως κατάφερε να... κάνει άνθρωπο τον “λόκο” Μάριο Μπαλοτέλι, που αποτέλεσε τον “καποκανονιέρε” της στο πρωτάθλημα με 15 τέρματα.
Προπονητής: Λουσιάν Φαβρ και φέτος στον πάγκο της, με τον... θαυματουργό Ελβετό να την κάνει την δουλίτσα του και στην Γαλλία μετά την Γερμανία. Πιο συγκεκριμένα ο Φαβρ πήρε την Μπορούσια Μενχεγκλάντμπαχ (Γκλάντμπαχ) από τα πρόθυρα του υποβιβασμού και την μετέφερε όχι μόνο πάνω από το όριο της μετριότητας, αλλά την έβαλε και στο Τσάμπιονς Λιγκ τερματίζοντας πίσω από την άπιαστη Μπάγερν Μονάχου και την τότε εξαιρετική Βόλφσμπουργκ. Από τον πάγκο της είχε παραιτηθεί την ερχόμενη περίοδο μετά από 5/5 ήττες στα πρώτα ματς πρωταθλήματος. Στη Νις βρίσκεται από την άνοιξη του 2016 έχοντας αντικαταστήσει τον Κλοντ Πιελ (σ.σ για την ώρα χωρίς δουλειά ο Γάλλος κόουτς έχοντας απομακρυνθεί από την τεχνική ηγεσία της Σαουθάμπτον στην Πρέμιερ Λιγκ).
Έδρα: Allianz Riviera (35.624)
Μεταγραφές: Μηχανάκι για την δεξιά οπισθοφυλακή της απέκτησε η Νις, που ήταν μία από τις πολλές ομάδες που αγόρασαν δικαιώματα κάποιου ποδοσφαιριστή από την Λυών, με την τελευταία να παραχωρεί τον πολύπειρο Κριστόφ Ζαλέ. Της άρεσε και τον αγόρασε τον μέσο Λις-Μελού από την Ντιζόν, επένδυσε στο μέλλον με τον διεθνή μέσο με τις μικρές εθνικές Γαλλίας, Ζαν-Βικτόρ Μακεντζό (19 ετών) και τον αμυντικό Αντριάν Ταμέζ από την Βαλανσιέν. Στις αξιοσημείωτες αποχωρήσεις της, ο δανεισμός του μέσου Γιουνές Μπελαντά από την Ντινάμο Κιέβου δεν επεκτάθηκε ενώ και ο μέσος Ντανίλο (Περέιρα) επέστρεψε στην “μαμά” Πόρτο. Γενικά, τις έφυγαν αρκετοί από επιλογή, όπως και ο επιθετικός Τάσος Δώνης που ομοίως με τους προηγούμενους γύρισε στον σύλλογο τον οποίο ανήκει, την Γιουβέντους.
Φιλικά: Τέσσερις στις πέντε νίκες πήρε στα φιλικά της παιχνίδια η ομάδα του Φαβρ, που αντιμετώπισε και την Γκλάντμπαχ ως τελευταία πριν τα επίσημα με τον Άγιαξ για το Champions League. Κέρδισε Νιόν, Σερβέ, Γάνδη και τους προαναφερθέντες Γερμανούς για να ηττηθεί μόνο από την Σλάβια Πράγας.
Εκτίμηση: Τον κορμό της τον έχει κρατήσει και δείχνει να είχε μια καλή καλοκαιρινή προετοιμασία, Όμως φέτος όλοι θα είναι λίγο πιο υποψιασμένοι απέναντί της και δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος της τριάδας, στην οποία συμπεριλήφθηκε πέρυσι. Μπορεί ακόμη και να επαναληφθεί η ιστορία για τον Φαβρ (βλ. Προπονητής), αλλά λογικά πάει για να την διατηρήσει αρκετά ψηλά στην βαθμολογία.
Δείτε εδώ τις νόμιμες στοιχηματικές πλατφόρμες
Λυών
Τι έκανε πέρυσι: Αν δεν ήταν τόσο επιρρεπής στο λάθος τώρα θα μπορούσε ήδη να βρίσκεται στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ είτε μέσω της τριάδας είτε μέσω της κατάκτησης του Europa League. Για να τα πάρουμε με την σειρά, οι επτάκις πρωταθλητές Γαλλίας τερμάτισαν στην 4η θέση της βαθμολογίας με αρκετά μεγάλη διαφορά (11β.) πίσω από τη Νις και θα παίξουν και φέτος στην δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, που για τον Μπρουνό Ζενεζιό η κατάκτησή της είναι ο πρωταρχικός στόχος φέτος. Πριν από ελάχιστους μήνες έφτασε μια ανάσα από τον μεγάλο τελικό, αλλά η ελαττωματική αμυντική της γραμμή (σ.σ 20 ήττες με τον Ζενεζιό σε 56 ματς το 2016-17, αρνητικό ρεκόρ συλλόγου) δεν της επέτρεψε παρά την εκρηκτική της επίθεση (σ.σ ρεκόρ συλλόγου με 77 γκολ ενεργητικό στην Ligue 1) να κάνει το βήμα κόντρα στον Άγιαξ και να τον αποκλείσει μετά το 4-1 του Άμστερνταμ (3-1 στο νέο της γήπεδο).
Προπονητής: Συνεχίζει στο πόστο του ο Ζενεζιό, που είναι γέννημα-θρέμμα της πόλης και για πολλά χρόνια της ποδοσφαιρικής και προπονητικής του καριέρας μέλος της ομάδας της καρδιάς του. Ξεκίνησε από τις ακαδημίες της, φόρεσε τη φανέλα της για μια δεκαετία επιστρέφοντας 16 χρόνια μετά (1995-2011) για να αναλάβει ρόλο στο τεχνικό επιτελείο ως βοηθός του Ουμπέρ Φουρνιέ.
Έδρα: Groupama Stadium (59.186)
Μεταγραφές: Όλα... τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει. Κατά την προσφιλή του συνήθεια να πουλάει τους ποδοσφαιριστές της ομάδας, ο Ζαν-Μισέλ Ολάς έκλεισε για ακόμη ένα καλοκαίρι εξαιρετικά deals για τον σύλλογό του, υστερώντας ωστόσο σε ποιότητα αφού αποχώρησαν κομβικής σημασίας μονάδες. Δεν είναι το πιο μεγάλο όνομα στην σχετική λίστα, αλλά ήταν ο αρχηγός της και πλέον ανήκει στην Ρόμα. Ο λόγος για τον Μαξίμ Γκοναλόν που είπε αντίο μετά από οκτώ χρόνια, για να συνεχίσει στην Ιταλία και δίπλα σε άλλους σπουδαίους μέσους να θωρακίσει την αμυντική λειτουργία της νέας του ομάδας. Εκτός από τα κοψίματα και τις πάσες του Γκοναλόν η Λυών θα στερηθεί σίγουρα και την εξαιρετική ικανότητα του Αλέξ Λακαζέτ να τελειώνει φάσεις μπροστά από την εστία, με τον διεθνή στράικερ να πηγαίνει εν τέλει στην Άρσεναλ, σε μια μεταγραφή που ακούγεται εδώ και μία τριετία. Τον ρόλο του Τσάμπι Αλόνσο στην Μπάγερν Μονάχου ανέλαβε ο Κορεντάν Τολισό, που έγινε ο πιο ακριβός στην ιστορία του βαυαρικού συλλόγου αποτελώντας “εκεί έξω, την καλύτερη επιλογή για το κέντρο” σύμφωνα με τον Κάρλο Αντσελότι. Στις πωλήσεις ξεχωρίζει και αυτή του δεξιού μπακ Κριστόφ Ζαλέ στη Νις. Δόθηκαν και ανακλήθηκαν αρκετοί δανεικοί, ενώ στις μόνιμες αφίξεις ξεχωρίζουν αυτή του δεξιού μπακ Κένι Τετέ από τον Άγιαξ, του επιθετικού Μαρσέλο Ντίας από την Ρεάλ Μαδρίτης, και του μέσου Μπερτράντ Τραορέ από την Τσέλσι. Τεράστια προσθήκη ετοιμάζεται να γίνει και στα παρασκήνια, με τον θρύλο του συλλόγου και για πολλούς καλύτερο εκτελεστή απευθείας φάουλ ever, Ζουνίνιο Περναμπουκάνο, να είναι κοντά σε επιστροφή ως αθλητικός διευθυντής.
Φιλικά: Πέντε φιλικά έδωσε η Λυών, που ξεκίνησε με την εγχώρια Μπουρζ Περονάς (Ν, 3-1) για να πάρει σειρά η Σέλτικ (Ν, 4-0) που εκείνη την περίοδο είχε στραμμένη την προσοχή της στα ματς που είχε δώσει λίγο νωρίτερα και εκείνο που ερχόταν για τα προκριματικά του Champions League. Σε remake των ημιτελικών του Europa League οι “λιονέ” νίκησαν 2-0 τον Άγιαξ, για να έρθει η μοναδική ήττα στην προετοιμασία από την Ίντερ (1-0). Τα φιλικά έκλεισαν με την Μονπελιέ, σε ένα παιχνίδι που οι δύο σύλλογοι (σ.σ πολύ καλές σχέσεις) τίμησαν τον θανόντα πρόεδρο της Μονπελιέ, Λουί Νικολέν γνωστό και ως Λουλού.
Εκτίμηση: Ο κορμός της ομάδας της Λιόν είναι πλέον διαφορετικός με σημαντικές μονάδες να... την έχουν κάνει για άλλα μέρη. Είναι καλές οι προσθήκες στην θεωρία και μένει να το αποδείξουν και στην πράξη. Στόχος θα είναι το Europa και δεν αποκλείεται στο πρωτάθλημα τα πράγματα να πάνε χειρότερα συγκριτικά με άλλες χρονιές. Περιμένουμε.
Μαρσέιγ
Τι έκανε πέρυσι: Σεζόν με σκαμπανεβάσματα η περσινή, το τέλος της οποίας την έφερε στην 5η θέση της βαθμολογίας κυρίως λόγω της κακής απόδοσής της από τον Σεπτέμβριο έως και σχεδόν τις αρχές του 2017, όταν σε δέκα παιχνίδια μετρούσε μόλις τρεις νίκες και πάρα πολλές ισοπαλίες.
Προπονητής: Στο τιμόνι της παραμένει ο Ρούντι Γκαρσιά, που έκανε την πρώτη του καλοκαιρινή προετοιμασία ως προπονητής της ομάδας, μιας και είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Οκτώβριο. Ο πρώην μάνατζερ της Ρόμα άφησε τον σύλλογο της “αιώνιας πόλης” και την ίδια ημέρα ανακοινώθηκε από τους Μασσαλούς (20 Οκτωβρίου) για να μπει στο δεύτερο από τα τρία χρόνια που έχει στο συμβόλαιό του.
Έδρα: Orange Vélodrome (67.394)
Μεταγραφές: Έκανε σημαντικές κινήσεις η Μαρσέιγ, που απέκτησε τον Γάλλο κεντρικό αμυντικό Αντέλ Ραμί από την Σεβίλλη και τον επίσης αμυντικό Λουίς Γκουστάβο από την Βόλφσμπουργκ. Επανέφερε στο ρόστερ της τον περπατημένο τερματοφύλακα στο γαλλικό ποδόσφαιρο, Στιβ Μανταντά, ο οποίος είχε παραχωρηθεί στην Κρίσταλ Πάλας αλλά δεν κατάφερε να πείσει στο άλμα για που έκανε στην Πρέμιερ Λιγκ. Με τα χρώματά της θα αγωνίζεται και πάλι ο επιθετικός Οκάμπος που ανακλήθηκε από την Μίλαν, ενώ τεράστια είναι και η προσθήκη του επιθετικού Βαλέρ Ζερμέν από την πρωταθλήτρια Μονακό. Σημαντική η αποχώρηση του γκολτζή Μπαφέ Γκομίς, που επέστρεψε αρχικά στην Σουόνσι και εν συνεχεία πουλήθηκε στην Γαλατάσαραϊ. Πίσω στην Ρόμα ο μέσος Γουίλιαμ Βενκέ, πουλήθηκε στην Χέρτα Βερολίνου ο κεντρικός αμυντικός Ρέκικ, σε μια σεζόν που γενικά έγινε ξεσκαρτάρισμα στους ποδοσφαιριστές με πολλά συμβόλαια να τερματίζονται. Επέστρεψε στις τάξεις τις ο αμυντικός Αντονιάν μετά τον δανεισμό του στην Βέροια.
Φιλικά: Έδειξε καλό πρόσωπο στα φιλικά της παιχνίδια, στα οποία μοναδική της “απώλεια” ήταν αυτή κόντρα στην Ρέιντζερς κατά το τελευταίο ανεπίσημο ματς. Ακολούθησε ο πρώτος αγώνας με την Οστάνδη για τον τρίτο προκριματικό του Europa League, κατά τον οποίο η μισή δουλειά έγινε με το τελικό 4-2 να δίνει ξεκάθαρο προβάδισμα για πρόκριση.
Εκτίμηση: Ο Γκαρσιά θέλει να αλλάξει την ομάδα του, να την κάνει πιο σοβαρή και σίγουρα μία από τις διεκδικήτριες μιας θέσης που οδηγεί στην Ευρώπη. Με τις Νις και Λυών να είναι θεωρητικά οι βασικές ανταγωνίστριες για την επίτευξη των ίδιων στόχων πολλά θα εξαρτηθούν και από αυτές. Θα μονομαχήσουν όλες μαζί μέχρι το τέλος. Δεν αποκλείεται δηλαδή να την δούμε στην τριάδα.
Μπορντό
Τι έκανε πέρυσι: Έκλεισε την σεζόν με τέσσερις ισοπαλίες και αυτό δεν της επέτρεψε να διεκδικήσει μία καλύτερη θέση. Ανάλογες οι εμφανίσεις της και στο πρώτο τρίμηνο της σεζόν (6/10 ισοπαλίες) που στην ουσία την περιόρισαν στην 6η θέση με τρεις βαθμούς από την 5η Μαρσέιγ.
Προπονητής: Ο Ζοκλίν Γκουβερνέκ ανέλαβε τον περασμένο χρόνο και παραμένει οδηγός της ομάδας και φέτος. Προηγουμένως εργαζόταν στην Γκινγκάμπ με την οποία είχε κατακτήσει το Κύπελλο Γαλλίας, επίτευγμα που του είχε δώσει το δικαίωμα να πάει την ομάδα και εκτός συνόρων, φτάνοντάς την έως και τους 16 του Europa League.
Έδρα: Stade Matmut-Atlantique (42.115)
Μεταγραφές: Απέκτησε τον Κοστίλ από την Ρεν, με τον διεθνή κίπερ να αφήνει τον πρώην πλέον σύλλογό του μετά το 2011, ενώ έκανε σημαντική προσθήκη με τον διεθνή με τις μικρές εθνικές Σερβίας, Βουκασίν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος είναι 21 ετών και αγωνίζεται ως σέντερ μπακ. Επένδυση στο μέλλον και με τον στράικερ Αλεξάντρ Μεντί, που έφυγε από την Γκινγκάμπ μετά από μία πολύ καλή σεζόν -την πρώτη και μοναδική του εκεί- για να ανέβει επίπεδο. Παρελθόν αποτελεί ο εξαιρετικός νεαρός επιθετικός μέσος, Αντάμ Ουνάς, που ανήκει πλέον στη Νάπολι. Παρελθόν και ένα γνωστό όνομα στο διεθνές στερέωμα, αυτό του επιθετικού Ζερεμί Μενέζ.
Φιλικά: Μόνο νίκες στα φιλικά της παιχνίδια η Μπορντό, που αντιμετώπισε σχεδόν αποκλειστικά γαλλικές ομάδες, με εξαίρεση την Ρεάλ Σοθιεδάδ της οποίας επικράτησε με σκορ 2-1. Ίδιο ήταν και το αποτέλεσμα στο εντός έδρας ματς για τα προκριματικά του Europa League απέναντι στην Φέχερβαρ, την οποία θα κοντράρει εκτός στις 3 Αυγούστου για να αποδειχθεί ποια από τις δύο θα περάσει στα πλέι οφ της διοργάνωσης.
Εκτίμηση: Πάνω-κάτω τα ίδια πρέπει να περιμένει για την σεζόν της η Μπορντό, που ναι μεν μπορεί να εκμεταλλευτεί καταστάσεις αλλά από την άλλη θα έχει και σημαντικές υποψήφιες με τους ίδιους στόχους.
Ναντ
Τι έκανε πέρυσι: Ο Ρενέ Ζιράρ την πήγαινε από το κακό στο χειρότερο και τώρα θα μπορούσε να βρίσκεται μια κατηγορία κάτω. Η πορεία της ήταν κάκιστη έως την απομάκρυνση του Γάλλου τεχνικού, για να έρθει ο Σέρζιο Κονσεϊσάο και να την αναμορφώσει όχι μόνο καταφέρνοντας να σώσει την παρτίδα αλλά και να την κάνει να τερματίσει σε μια πάρα πολύ καλή θέση (7η).
Προπονητής: Έναν πολύ πρόσφατο πρωταθλητή Αγγλίας θα έχει στο τιμόνι της η Ναντ, που μετά το άκυρο του πρώην ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ πριν την ανανέωσή του για λογαριασμό της Πόρτο ώστε να αντικαταστήσει εκεί τον Νούνο Εσπίριτο Σάντο, ανακοίνωσε τον Κλάουντιο Ρανιέρι για αντικαταστάτη του Πορτογάλου. Ο “μίστερ” ετοιμάζεται για επιστροφή στην Γαλλία μετά την θητεία του στην Μονακό την σεζόν 2012-14, έχοντας μείνει για λίγο διάστημα χωρίς δουλειά μετά την απομάκρυνσή του από την Λέστερ, με το κλίμα εκεί να είναι βαρύ για τον ίδιο. Ειπώθηκε πολλάκις μάλιστα, αν και διέψευσαν οι ποδοσφαιριστές, πως ήταν εκείνοι που επέλεξαν να οδηγήσουν τα πράγματα σε αυτήν την εξέλιξη ρίχνοντας σκόπιμα την απόδοσή τους.
Έδρα: La Beaujoire-Louis Fonteneau (38.004)
Μεταγραφές: Έχοντας επιλέξει να μην συνεχίσει μεταξύ άλλων και με τον Πάρντο του Ολυμπιακού, η Ναντ έκανε ελάχιστες κινήσεις προς τα μέσα, με το όνομα του τερματοφύλακα Ταταρουσάνου από την Φιορεντίνα να ξεχωρίζει μαζί με αυτό του Νικολά Παλουά (αμυντικός), που είδε την Μπορντό να επιλέγει να μην τον ανανεώσει έπειτα από τρία χρόνια συνεργασίας. Έχοντας γενικά κινηθεί για παίκτες λίγο πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, απέκτησε και τον μέσο Ζορίς Καγιέμπε από την Πόρτο, που είχε γεμάτη τελευταία σεζόν ως δανεικός στην Ρίο Άβε από την Πόρτο.
Φιλικά: Δεν τα πήγε καλά στα πέντε παιχνίδια φιλικού χαρακτήρα που έδωσε, με μοναδική ομάδα που κέρδισε να είναι η Σερβέτ (2-0). Ισοπαλίες με Λωζάνη και Χαλ, ήττες από Ίνγκολσταντ (2-0) και Τζένοα (0-1) στα δύο πιο δύσκολα ματς της.
Εκτίμηση: Για κάποιους δεν θα αποτελούσε έκπληξη στο τέλος της σεζόν να έχει προβλήματα ακόμη και για παραμονή στην πρώτη κατηγορία, κάτι στο οποίο ίσως να παίζει τον ρόλο του η... προκατάληψη προς το πρόσωπο του Ρανιέρι. Βάσει, πάντως, της αντίδρασης που έδειξε πέρυσι και με πιο ορθολογική συλλογιστική, θα είναι λίγο πιο κάτω απ’ ό,τι πέρυσι.
Σεντ Ετιέν
Τι έκανε πέρυσι: Τερμάτισε 8η και αυτό για το μέγεθός της δεν είναι αρκετό, όμως θα μπορούσε να λέει και ευχαριστώ, μιας και η μείωση στην απόδοσή της θα μπορούσε να την είχε φέρει τουλάχιστον μία θέση κάτω (σ.σ κέρδισε την 8η στην ισοβαθμία) και γιατί όχι ακόμη πιο χαμηλά. Έχασε τους αυτοματισμούς της από ένα σημείο και μετά, και συγκεκριμένα τα μέσα Φεβρουαρίου. Έκτοτε μέτρησε μόλις τρεις νίκες στο πρωτάθλημα σε σύνολο 15 αγώνων.
Προπονητής: Φάνηκε πως είχε έρθει η ώρα για αλλαγή μετά από σχεδόν μία δεκαετία, με τον Κριστόφ Γκαλτιέ να αποχαιρετά έχοντας τεράστια συνεισφορά και όντας ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για όσα έχει καταφέρει από το 2009 και μετά. Τον μέχρι πρότινος πιο παλιό προπονητή της λίγκας αντικατέστησε ο Ισπανός Όσκαρ, που μετά από δύο καλές σεζόν στην Σάλτσμπουργκ είναι έτοιμος να προσθέσει και με τη βούλα ακόμη μία χώρα στο βιογραφικό του μετά το Ισραήλ (Μακάμπι Τελ Αβίβ), την Αγγλία (Μπράιτον, Γουότφορντ) και φυσικά την Ελβετία.
Έδρα: Stade Geoffroy-Guichard (42.000)
Μεταγραφές: Πολλές οι σημαντικές αποχωρήσεις της, με τον έμπειρο μέσο Λεμουάν να οδεύει προς την Λοριάν, τον μπακ Μαλκουί προς την Λιλ και τον επιθετικό Ρου προς την Μετς. Δεν έγινε κάποια κίνηση για τους δανεικούς μέσου Βερετού και Σαϊβέ (μεσοεπιθετικός) από Άστον Βίλα και Νιούκαστλ, ενώ στις αφίξεις ξεχωρίζουν κυρίως οι αγορές των Τζάνκο (αμυντικός) από την Σέλτικ, Ντιονί από την Ντιζόν και του Ντιούς από την Έμπολι. Όχι και πολλά-πολλά δηλαδή...
Φιλικά: Κέρδισε Αζαξιό και Ντιζόν (2-0, 4-0) στα δύο πρώτα φιλικά της, για να πάρουν σειρά η ισοπαλία με την Ρεάλ Σοθιεδάδ (1-1) και οι ήττες από Μονπελιέ και Σαουθάμπτον με 1-0 και 3-0.
Εκτίμηση: Τα ίδια και ενδεχομένως και χειρότερα. Δείχνει να μην πείθει λίγο πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, κυρίως όχι λόγω του αγωνιστικού αλλά της γενικότερης διάθεσης που διακατέχει όσους τρέχουν τον σύλλογο. Δεν θα είναι έκπληξη το να βρεθεί ακόμη και εκτός δεκάδας.
Ρεν
Τι έκανε πέρυσι: Αφού έδειξε αρκετά καλό πρόσωπο αποκτώντας αρκετούς πολύτιμους βαθμούς για την συνέχεια, η Ρεν δεν απέδωσε κοντά στις προσδοκίες παραγόντων και οπαδών και με πάρα πολλές ισοπαλίες (10 στο σύνολο από τις 21/1 και μετά) άρχισε να τους δυσαρεστεί. Τερμάτισε 8η χωρίς να κυνηγάει τίποτα ουσιαστικό και περιμένοντας την ερχόμενη σεζόν για κάτι καλύτερο.
Προπονητής: Γύρισε 14 χρόνια μετά την απομάκρυνσή του από τον πάγκο της ομάδας και την σεζόν που μας πέρασε “τοποθέτησε” την Ρεν στα μισά της βαθμολογίας. Ο Κριστιάν Γκιουρκίφ μπορεί να μην έφτιαξε ένα πλήρως αξιόλογο σύνολο, ωστόσο συνεχίζει να κάνει βήματα προς τα εκεί, παραμένοντας πιστός στο πλάνο του.
Έδρα: Roazhon Park (29.778)
Μεταγραφές: Όπως αναφέρθηκε και στο ρεπορτάζ της Μπορντό, ο Κοστίλ άφησε την ομάδα μετά το 2011 και έτσι από τη νέα αγωνιστική περίοδο θα έχει άλλον βασικό τερματοφύλακα, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο Αμπντουλαγέ Ντιαλό, τον οποίο διατηρεί στις τάξεις της από το 2009 (δύο δανεισμοί τις σεζόν 2014-15, 2016-17). Έδειξε εντυπωσιασμένη από την περσινή απόδοση του 19χρονου εξτρέμ Ισμαΐλα Σαρ με τη φανέλα της Μετς, στα δικαιώματα του οποίου επένδυσε περί τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Έκανε κι άλλες προσθήκες όπως αυτή του μέσου Μπενζαμίν Μπουριγκό, τον οποίο πήρε από την Λανς έπειτα από τέσσερα γεμάτα χρόνια εκεί. Γεμάτες σεζόν στην Ρεμς είχε και ο μπακ Αμαρί Τραορέ τον οποίο αγόρασε επίσης. Στο ρόστερ της ανήκουν πλέον και οι ελπιδοφόροι Φετού Μαουάσα (αμυντικός/μέσος) και Μπράντον Τζιάμας (επιθετικός), γνωστός και ως Μπράντον... σκέτο. Όσον αφορά τις αποχωρήσεις, πουλήθηκαν στην Μονπελιέ οι Σιο (επιθετικός) και Μέντες (αμυντικός), δεν ανανέωσαν οι Αρμάντ (αμυντικός) και (αμυντικός) Λεντζάνι, επέστρεψε στην Λυών ο (επιθετικός) Καλουλού.
Φιλικά: Δύο νικηφόρα και δύο φιλικά με αρνητικό αποτέλεσμα μετράει η Ρεν, που επικράτησε τον Μπρεστ και Καέν με το ίδιο σκορ (2-1) για να ηττηθεί από τις Σιόν και Λιλ με 1-0 και 4-2 αντιστοίχως.
Εκτίμηση: Στοχεύει σε κάτι καλύτερο φέτος και αυτό είναι κάτι το οποίο εκφράζεται δημοσίως και εκ των έσω. Πέρυσι βασίστηκε κυρίως στο πρώτο κομμάτι της σεζόν για την τελική της πορεία, και αυτό (σ.σ το ξεκίνημα) θα κρίνει πολλά και για την συνέχεια. Έχουν δυναμώσει οι... γύρω της, αναμένεται ένα ανάλογο φώτο φίνις, ίσως και λίγο χειρότερο από το περσινό.
Γκινγκάμπ
Τι έκανε πέρυσι: Πενταετία χωρίς διαλείμματα στην Ligue 1 δεν είχε καταφέρει να ζήσει ποτέ, κάτι το οποίο όχι μόνο κατάφερε πέρυσι, αλλά έκανε και με στυλ. Στην αρχή της σεζόν έμοιαζε καταιγιστική εξαιρουμένων κάποιων διαδοχικών αρνητικών αποτελεσμάτων, άκρως δικαιολογήσιμων για το γαλλικό ποδόσφαιρο. Τερμάτισε εντός της δεκάδας στο όριο αυτής και εάν είχε πάρει ακόμη έναν βαθμό θα μπορούσε να έχει καταλάβει την 7η θέση.
Προπονητής: Δεν υπήρχε λόγος να γίνει αλλαγή στην τεχνική της ηγεσία και αυτό απλώς επιβεβαιώθηκε με τον κοινό σχεδιασμό συλλόγου – Αντουάν Κομπουαρέ. Ο πρώην κόουτς μεταξύ άλλων και της Παρί Σεν Ζερμέν (2009-2011) έκανε πολύ καλή δουλειά και εξασφάλισε ακόμη μία περίοδο στο πόστο του, ειδικά από την στιγμή που έκλεισε τ’ αυτιά του στις “σειρήνες” της Σεντ Ετιέν που έψαχνε για αντικαταστάτη του Γκαλτιέ.
Έδρα: Stade de Roudourou (18.250)
Μεταγραφές: “Άπειρες” οι ανακατατάξεις στο ρόστερ της, με πολλούς να έρχονται και ακόμη περισσότερους να φεύγουν. Τιουράμ (Σοσό, επιθετικός), Καμάρα (Ντέρμπι, εξτρέμ) και Ταμπανού (Σουόνσι, μέσος) οι παίκτες από αυτούς που ήρθαν και ξεχωρίζουν. Επέλεξε να κάνει γενικό ξεσκαρτάρισμα, ενώ της έφυγε ο μπακ Μαρσάλ που αρχικά επέστρεψε στην Μπενφίκα και από εκεί πίσω στην Γαλλία ως μόνιμος για λογαριασμό της Λυών. Σημαντική και η πώληση του επιθετικού Αλεξάντρ Μεντί στην Μπορντό. Στον ΠΑΟΚ ως ελεύθερος ο αμυντικός Λεβέκ, ελεύθερος και ο έμπειρος αμυντικός μέσος Ματιέ Μποντμέρ.
Φιλικά: Τρεις ήττες και δύο νίκες σε σύνολο πέντε φιλικών μέτρησε κατά την καλοκαιρινή της προετοιμασία η Γκινγκάμπ, που εκτός της Τορίνο (Η, 2-0) αντιμετώπισε μόνο γαλλικές ομάδες. Επικράτησε των Τουρ και Μπρεστ (2-1, 1-0), ηττήθηκε από τις Λοριάν (3-2) και Μπορντό (1-0).
Εκτίμηση: Μία πάνω, μία κάτω. Αυτός περίπου αναμένεται να είναι ο τερματισμός της μετά το πέρας των 38 αγωνιστικών της Ligue 1, μιας και η δεκάδα μοιάζει μια πιθανή εξέλιξη για εκείνη.
Ανζέ
Τι έκανε πέρυσι: Ένα παράπονο της έμεινε, και είναι απολύτως φυσιολογικό, αλλά γενικά μόνο χαμόγελα μπορούν να έχουν στα πρόσωπά τους οι άνθρωποι της Ανζέ. Η παραμονή στο πρωτάθλημα επί της ουσίας δεν τέθηκε ποτέ εν αμφιβόλω, ενώ για λίγο θα μπορούσε να έχει περισσότερο χρόνο να διεκδικήσει το Κύπελλο Γαλλίας απέναντι στην Παρί. Ωστόσο ένα αυτογκόλ του Ισά Σισοκό (του οποίου μάλιστα το συμβόλαιο δεν ανανεώθηκε) στα “χασομέρια” της αναμέτρησης της στέρησε το δικαίωμα παράτασης (1-0).
Προπονητής: Δεν το κουνάει ο Στεφάν Μουλέν από τον πάγκο της, έχοντας ετοιμαστεί για την έβδομη σεζόν του στο τιμόνι (σ.σ μακροβιότερος εν ενεργεία ανάμεσα στους συναδέλφους του στην Ligue 1). Γνωρίζοντας πολύ καλά τα κατατόπια, εργαζόμενος στην Β’ ομάδα νωρίτερα, δείχνει να μην κινδυνεύει να χάσει την εμπιστοσύνη της διοίκησης.
Έδρα: Stade Raymond-Kopa (16.500)
Μεταγραφές: Δεν γινόταν να τον κρατήσει μετά την σεζόν που έκανε. Η Μπέρμιγχαμ “τσίμπησε” τον Σεΐκ Εντόι και άφησε την Ανζέ χωρίς έναν φύσει και θέσει αρχηγό στον χώρο της μεσαίας γραμμής. Η σημαντική αυτή αποχώρηση δεν ήταν η μοναδική, μιας και για την Αγγλία έφυγε και ο Ντιεντιού (επιθετικός, Μπρίστολ Σίτι). Στην Γαλλία για άλλη ομάδα, και συγκεκριμένα την Λιλ, θα συνεχίσει την καριέρα του ο εκρηκτικός 22χρονος εξτρέμ, Νικολά Πεπέ. Στις αφίξεις σημειώνονται αυτή του αμυντικού Κις από την Βαλανσιέν, του επιθετικού Κριβελί από την Μπορντό (εξαιρετική σεζόν ως δανεικός στην Μπαστιά πέρυσι), του επιθετικού Γκιγιόμ από την Λιλ (δανεικός στο Στρασβούργο με πολύ καλή σεζόν επίσης) και του μέσου Πουγιό από την Νανσί.
Φιλικά: Θετικό το πρόσημο της προετοιμασίας. Μετά το 2-2 απέναντι στην Σολέ για το ζέσταμα, η Ανζέ δεν μπόρεσε να κοντράρει τις διαθέσεις της Ορλεάν (2-0), αλλά από εκεί και πέρα έδειξε να βρίσκει καλύτερα τα πατήματά της. Με σκορ 1-0 τελείωσαν και οι ερχόμενοι τρεις αγώνες της με -κατά χρονική σειρά- Τουρ, Ρίο Άβε και Καέν.
Εκτίμηση: Δεν θα έχει σημαντικές μονάδες στη νέα σεζόν αλλά μπορεί να διατηρήσει το στάτους της. Στην Γαλλία μερικοί λένε πως ενδέχεται να παλέψει για την σωτηρία της, αλλά με δύο σεζόν στα πάνω στρώματα της βαθμολογίας έχει τις βάσεις για να μην αντιμετωπίσει θέμα.
Λιλ
Τι έκανε πέρυσι: Κάκιστη η σεζόν της, κινδύνευσε ακόμη και με τον υποβιβασμό η Λιλ, που εν τέλει κατάφερε να μεγαλώσει την διαφορά από τις επικίνδυνες θέσεις και να συνεχίσει στην Ligue 1. Τον ρόλο του πυροσβέστη της φωτιάς που πήγαν να ανάψουν τα αποτελέσματα των αγώνων του πρώτου γύρου ανέλαβε να διορθώσει ο Φρανκ Πασί, που τον Δεκέμβριο του 2016 είχε αποχωρήσει από την Μαρσέιγ, για να ανακοινωθεί στις 14 Φεβρουαρίου από την Λιλ, λίγο μετά δηλαδή από την έλευση του νέου ιδιοκτήτη, για τον οποίο πολλά λέγονται και γράφονται για το πως έχει κάνει τα χρήματά του. Τερμάτισε με 46 βαθμούς στην 12η θέση, κάτι το οποίο οφείλει κυρίως στα τρία νικηφόρα από τα πέντε τελευταία παιχνίδια της.
Προπονητής: Είχε ανακοινωθεί μεσούσης της σεζόν πως στο τέλος της στον πάγκο θα κάθεται ο Μαρσέλο Μπιέλσα, όπερ κι έγινε. Ο έμπειρος Αργεντινός προπονητής επέστρεψε έτσι στην Γαλλία μετά την μία σεζόν του στην Μαρσέιγ το 2014-15. Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί από την Λάτσιο αλλά δύο ημέρες μετά αποφάσισε να μην πάρει το πόστο.
Έδρα: Stadium Pierre-Mauroy (50.157)
Μεταγραφές: Πιο γνωστά ονόματα στο γαλλικό κοινό από αυτά που ανακοίνωσε ο σύλλογος για τη νέα σεζόν και πέρα αυτής, είναι εκείνο του μπακ Μαλκουί που τα τελευταία δύο χρόνια έπαιζε με τα χρώματα της Σεντ Ετιέν, αλλά και αυτό του εξτρέμ Πεπέ από την Ανζέ. Από ‘κει και πέρα έγιναν κι άλλες προσθήκες στο ρόστερ, αλλά οι περισσότεροι δεν θυμίζουν κάτι. Ίσως να το κάνει ο κεντρικός αμυντικός Ιέ, που προέρχεται από την Μπελενένσες. Στον τομέα των αποχωρήσεων αυτές που πείραξαν περισσότερο ήταν αυτή του μέσου Μαβουμπά και εκείνη του μπακ Κορσιά που έφυγε για να παίξει στην Ισπανία και την Σεβίλλη. Οι υπόλοιποι που αποχώρησαν το έκαναν κυρίως ως δανεικοί.
Φιλικά: Γενικά το πρόσωπό της ήταν καλό κατά την προετοιμασία, με τρία από τα πέντε φιλικά να ολοκληρώνονται με νίκη. Ρεμς, Κορτάικ και Ρεν δεν κατάφεραν να σταματήσουν τους αντιπάλους τους και ηττήθηκαν κατά σειρά με 2-0, 4-0 και 4-2. Ήττα για το σύνολο του Μπιέλσα με σκορ 1-0 από την Αταλάντα, στο 0-0 έμεινε το ματς με την Οστάνδη.
Εκτίμηση: Σίγουρα η εμπειρία του Μπιέλσα και η στήριξη του κόσμου, που δείχνει να πιστεύει και πάλι πως αξίζει να δώσει τα λεφτά του για να παρακολουθήσει την ομάδα του, θα αλλάξουν το κλίμα στην Λιλ και όλοι μαζί θα κοιτάξουν να κάνουν κάτι καλύτερο το 2017-18. Αποκλείεται να κάνει ανάλογη πορεία, αφού αυτή μπορεί να είναι μόνον ανοδική.
Τουλούζ
Τι έκανε πέρυσι: Τα πήγε λίγο καλύτερα σε σύγκριση με την προπερασμένη σεζόν, αφού εκεί που είχε καταφέρει να μην μπει σε φασαρίες για μία και μόνον θέση (17η) έμεινε ξανά στην κατηγορία, τούτη τη φορά λίγο πιο άνετα. Παίζοντας το καλύτερο ποδόσφαιρό της στην αρχή της σεζόν έβαλε καλές βάσεις για να πάρει σειρά και πάλι η μετριότητα, η οποία την οδήγησε από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά να πανηγυρίσει μόλις έξι νίκες.
Προπονητής: Στην άκρη του πάγκου κάθεται ο Πασκάλ Ντιπρά, που ανέλαβε τις τύχες της ομάδας τον Μάρτιο του 2016 και αμέσως άλλαξε το κλίμα, Εν τέλει κατάφερε και να την σώσει, και την αγωνιστική περίοδο να την κάνει να ανέβει ελάχιστα στην βαθμολογία.
Έδρα: Stadium Municipal (33.150)
Μεταγραφές: Της έφυγε ο αρχηγός της, Μπρέιθγουεϊτ (επιθετικός), ενώ δεν υπήρξε νέα συμφωνία με τον επιθετικό Τρέχο που κατέληξε στην Ράγιο Βαγιεκάνο. Στις προσθήκες την διαφορά κάνει ο επιθετικός Γιαγιά Σανογκό, κυρίως για το ότι κατάφερε να ακουστεί με το πέρασμά του στην Άρσεναλ, χωρίς ωστόσο να έχει κάνει κάτι ουσιαστικό στην Αγγλία. Καουζάκ (Μπαστιά, μέσος) και Ζαν (Μονακό, επιθετικός) αποκτήθηκαν με κανονική μεταγραφή, ενώ το αυτό ισχύει και για τον Φορτές (Χάβρη, αμυντικός).
Φιλικά: Ξεκίνησε με ήττα τις φιλικές υποχρεώσεις της (1-0 η Ροντέ) για να συνεχίσει με τρεις ισοπαλίες και μόλις μία νίκη με την Οσασούνα κατά το τελευταίο ματς της πριν τα επίσημα. Με σκορ 1-1 ολοκληρώθηκαν οι αγώνες με Νιμ και Μονπελιέ, χωρίς τέρματα αυτός με την Αλαβές.
Εκτίμηση: Το κλίμα προς το πρόσωπο του Ντιπρά είναι θετικό και σύμφωνα με τα όσα ακούγονται αυτό έχει περάσει και στους παίκτες. Θα είναι μια διαφορετική σεζόν η φετινή, αλλά μπορεί να δείξει λίγο καλύτερο χαρακτήρα και να βελτιώσει κι άλλο την θέση της. Στην πιο σημαντική ενίσχυσή της απέκτησε τον Ρου από την Σεντ Ετιέν για να εμπλουτίσει την επιθετική της γραμμή.
Μετς
Τι έκανε πέρυσι: Στην 14η θέση με 43 βαθμούς τερμάτισε η Μετς, που κυρίως λόγω της επίθεσής της έμεινε στην Ligue 1. Στην αρχή της περιόδου και λίγο μετά την πρωτοχρονιά έκανε καλό σερί νικών, που στην ουσία ήταν αυτό που την κράτησε στην λίγκα.
Προπονητής: Στο πόστο που ανέλαβε από το 2015 παραμένει ο Φιλίπ Χίνσμπεργκερ, με την διοίκηση του συλλόγου να τον εμπιστεύεται για ακόμη μία φορά.
Έδρα: Stade Saint-Symphorien (25.636)
Μεταγραφές: Μεγάλες οι απώλειες των τριών πρώτων σκόρερ της στο πρωτάθλημα, Σαρ (μέσος), Ντιαμπατέ (επιθετικός) και Ερντίνγκ (επιθετικός), που σίγουρα θα της λείψουν στην προσπάθεια που θα κάνει για παραμονή. Από την άλλη ενισχύθηκε, αποκτώντας τον 29χρονο επιθετικό Ρου από την Σεντ Ετιέν. Στην φαρέτρα της μπήκε και ο Καφού, μέσος για τον οποίο ενδιαφερόταν έντονα ο ΠΑΟΚ. Μάλιστα λεγόταν ότι οι δύο πλευρές είχαν έρθει σε συμφωνία. Η Μετς δείχνει να βασίζει πολλά στο κέντρο της, καθώς απέκτησε και τον βασικό Χερόνιμο Γκαστόν της Κολόν. Τέλος, αγόρασε και τον επιθετικό Μουσά Νιακατέ από την Βαλανσιέν (72/1).
Φιλικά: Έξι τα παιχνίδια προετοιμασίας της, στα πιο σημαντικά εκ των οποίων ηττήθηκε με σκορ 4-1 από την Οσέρ και ήρθε ισόπαλη 1-1 με Σταντάρ Λιέγης και Κρίσταλ Πάλας, λίγο πριν ξεκινήσουν τα επίσημα.
Εκτίμηση: Θα είναι από εκείνες που θα παλέψουν με νύχια και με δόντια για να παραμείνουν στην κατηγορία. Μπορεί να δυσκολευτεί ιδιαιτέρως για να το κάνει, ειδικά από την στιγμή που δεν ξέρει κανείς εάν μπορεί να αναπληρώσει τα γκολ που έχασε με τις αποχωρήσεις.
Μονπελιέ
Τι έκανε πέρυσι: Βυθισμένη στην μετριότητα η Μονπελιέ την περασμένη περίοδο, που ανά διαστήματα και ιδιαιτέρως στο φινάλε δεν κέρδιζε ούτε με αίτηση. Με μηδέν βαθμούς από τα πέντε παιχνίδια που έδωσε πριν από το φινάλε δεν θα ήταν απίθανο το να συνέχιζε στην Ligue 2, αλλά την ευνόησαν τα άλλα αποτελέσματα και δεν κινδύνευσε.
Προπονητής: Πέρυσι κάθισε στον πάγκο της Ρεμς, φέτος θα καθίσει σε αυτόν της MHSC. Ο λόγος για τον έμπειρο Μισέλ Ντερ Ζακαριάν, ο οποίος στο παρελθόν έχει προπονήσει και μικρότερες ομάδες του συλλόγου. Μεγαλύτερη επιτυχία του η δεύτερη θέση το 2007 με την Ναντ στην Ligue 2.
Έδρα: Stade de la Mosson (32.939)
Μεταγραφές: Δείχνει πως δεν ετοιμάζεται για μία ακόμη μεγάλη αλλαγή, μιας και ο Μπουντεμπούζ για την ώρα δεν έχει φύγει και λογικά θα παραμείνει παρά το ενδιαφέρον που υπήρξε για εκείνον. Φυσικά η άλλη μεγάλη αλλαγή είναι αυτή στα διοικητικά, μιας και ο ιδρυτής και πρόεδρος του συλλόγου, Λουί Νικολέν, έφυγε αιφνιδιαστικά την ημέρα των 74ων γενεθλίων του από την ζωή, βυθίζοντας στο πένθος άπαντες στην Μονπελιέ. Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι προσθήκες έγιναν, με παίκτες όπως ο φορ της Ρεν, Σιο, ο τερματοφύλακας της Λοριάν Λεκόντ και ο μπακ της Οσέρ, Αγκιλάρ. Υπήρξαν όμως και αποχωρήσεις, με πιο σπουδαία εκείνη του πρώτου σκόρερ της Μουνιέ. Εξίσου σημαντικές και οι αποχωρήσεις των Ζουρντρέν (τερματοφύλακας) και του Σιλά (μέσος).
Φιλικά: Για όσα συνέβησαν η εικόνα της ήταν καλή στα φιλικά, με μοναδική ήττα αυτήν από την Ροντέ κατά την πρεμιέρα των καλοκαιρινών υποχρεώσεών της. Δύο ισοπαλίες (1-1 με Τουλούζ και Λιόν) και δύο νίκες (2-0 την Κλερμόν, 1-0 την Σεντ Ετιέν) μετράει στα άλλα τέσσερα. Το ματς με τους “λιονέ” έγινε με σκοπό να τιμηθεί ο Νικολέν, με τις δύο πλευρές να έχουν άρτιες σχέσεις.
Εκτίμηση: Είναι δεδομένο πως κάποια πράγματα θα αλλάξουν όσο και να θέλουν να κρατήσουν ίδια στις τάξεις της. Θα είναι μια δύσκολη μεταβατική περίοδος, όμως έχει την ικανότητα να συνεχίσει στο κορυφαίο πρωτάθλημα της χώρας. Έστω και δύσκολα, και εάν το πράγμα δεν στραβώσει επικίνδυνα με τα γύρω-γύρω, θα τα καταφέρει.
Ντιζόν
Τι έκανε πέρυσι: Μακριά από τα πλέι οφ καθόδου κατά έναν βαθμό και από τις θέσεις που οδηγούσαν απευθείας στην κάθοδο έμεινε η Ντιζόν, που έσωσε την κατηγορία με δύο νίκες και δύο ισοπαλίες στις τελευταίες πέντε αναμετρήσεις της στο πρωτάθλημα. Τερμάτισε 16η με 37 βαθμούς, στην ισοβαθμία με την Καέν.
Προπονητής: Ολιβιέ Νταλ’ Ολιό. Από την σεζόν 2012-13 βρίσκεται στο τιμόνι της ο Γάλλος κόουτς και θα συνεχίσει να το κάνει και φέτος υπογράφοντας διετή ανανέωση, με στόχο για ακόμη μία σεζόν την παραμονή.
Έδρα: Stade Gaston Gérard (15.995)
Μεταγραφές: Αρκετά τα πάρε-δώσε της φέτος, με τους επιθετικούς Σαΐντ και Ζανό να αφήνουν Ρεν και Λοριάν για να καλύψουν τα κενά με τις αποχωρήσεις τους οι βασικοί και αναντικατάστατοι Ντιονί (1ος σκόρερ, επιθετικός) και Μελού (επιθετικός μέσος). Σημαντικές και οι προσθήκες των Σλιτί (Λιλ, μέσος) και Γιαμπερέ (Μπορντό, αμυτνικός).
Φιλικά: Δοκίμασε πράγματα στα φιλικά και άλλοτε της βγήκαν, άλλοτε όχι. Έξι συνολικά τα ανεπίσημα παιχνίδια, από τα οποία πήρε αυτά με Λε Πουί και Σοσό, έχασε εκείνα με Σεντ Ετιέν, Μπουρζ Περονάς και Νανσί και ήρθε ισόπαλη 0-0 στην πρόβα τζενεράλε με αντίπαλο το Στρασβούργο.
Εκτίμηση: Αν μπορέσει να παντρέψει τους καινούργιους με τους παλιούς πολύ άμεσα, τότε έχει ελπίδες για να μην κουνήσει μαντήλι. Αν δεν γίνει αυτό προφανώς το πράγμα δυσκολεύει αρκετά. Πάντως εκεί βλέπουν τα πράγματα πολύ πιο αισιόδοξα και κάνουν λόγο για παρουσία στον επερχόμενο τελικό Κυπέλλου.
Καέν
Τι έκανε πέρυσι: Ομοίως με την Ντιζόν έτσι και η Καέν, που βαθμολογικά τερμάτισε στα ίδια επίπεδα (37 βαθμούς) παίρνοντας παλικαρίσιο βαθμό από την Παρί Σεν Ζερμέν, στις καθυστερήσεις ενός αδιάφορου ματς για την άλλα πλευρά μιας και η Μονακό είχε ήδη πανηγυρίσει το πρωτάθλημα. Σημαντικό ρόλο στο να μην πέσει έπαιξε και η νίκη μέσα στην έδρα της Τουλούζ.
Προπονητής: Ο Πατρίς Γκαράντ παραμένει στον πάγκο αλλά το κλίμα είναι εις βάρος του, με τον κόσμο να ζητάει σωρηδόν την απομάκρυνσή του από την τεχνική ηγεσία. Έχει εκεί από το 2012.
Έδρα: Michel-d'Ornano (20.453)
Μεταγραφές: Πάρα πολλές οι αποχωρήσεις για την Καέν, που είδε παίκτες της να περνούν μαζικά την πόρτα της εξόδου. Ξεκληρίστηκε η άμυνα και ο άξονας, αν και έγιναν κινήσεις όπως το Τζίκου από την Μπαστά, του Σανκό από την Γκινγκάμπ και του Ζιλμπέρτ Μπορντό. Σημαντικότερα “αντίο” αυτά των Αντεότι (μέσος) και Σανέ (επιθετικός), που αμφότεροι είναι πλέον στην Οσέρ.
Φιλικά: Ανάμεικτα τα συμπεράσματα από την προετοιμασία, με τις νίκες και τις ήττες στα φιλικά να είναι ίσες (2+2, συν μία ισοπαλία – 1-1 με την Χάβρη). Έπαιξε με Αβράνς, Λοριάν (Ν) και Ρεν, Ανζέ (Η).
Εκτίμηση: Δεν αποκλείεται αν δεν ξεκινήσει καλά το πράγμα να αλλαχθεί ο προπονητής, κάτι που θα επηρεάσει εάν συμβεί. Μέχρι να ρολάρει θα χρειαστεί χρόνο, και φυσικά κανείς δεν ξέρει αν μπορεί να το κάνει γενικότερα. Θα παίξει στις υποψήφιες για κάθοδο.
Στρασβούργο
Τι έκανε πέρυσι: Πρόκειται για την πρωταθλήτρια ομάδα της Ligue 2, που αν και ήρθε ισόπαλη σε δύο από τα τρία τελευταία παιχνίδια της, κατάφερε να πάρει το τρίτο και ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων στα άλλα ματς να κατακτήσει την κούπα και μαζί να πανηγυρίσει την άνοδο. Έφτασε τους 67 βαθμούς σε ένα από τα πιο τρελά πρωταθλήματα των τελευταίων ετών.
Προπονητής: Μετά την άνοδο δεν θα μπορούσε παρά να διατηρήσει στον πάγκο της τον Τιερί Λορέ, ο οποίος ήταν εκείνους που δημιούργησε την ομάδα που ανέβηκε ακόμη ένα πρωτάθλημα μετά την άνοδο από το Σαμπιονά Νασιονάλ.
Έδρα: Stade de la Meinau (29.230)
Μεταγραφές: Προσπάθησε για μερικές καλές προσθήκες και εν τέλει έφτασε σε αυτές με την απόκτηση του επιθετικού Σάαντι από την Κάρντιφ και τον πρώτο σκόρερ της Βαλανσιέν, Ντα Κόστα, να είναι ανάμεσά τους. Μεγίστης σημασίας η αποχώρηση του επιθετικού Μπουταϊμπ, αλλά και αυτή του επίσης βασικού επιθετικού Γκιγιόμ.
Φιλικά: Καλή η εικόνα στα φιλικά, καμία ήττα μετά από έξι παιχνίδια για τους νεοφώτιστους. Τελευταία αναμέτρηση ήταν το νικηφόρο 4-1 επί της UNFP, ενώ όσον αφορά τις άλλες νίκες της, αυτές ήρθαν με Νανσί (1-0) και Σοσό (3-2).
Εκτίμηση: Δείχνει να έχει τον τσαμπουκά και κυρίως την αποτελεσματικότητα να μείνει στην Ligue 1. Θα είναι δύσκολο το να μην έχει όλες τις μονάδες που θα ήθελε να έχει, αλλά εικάζεται πως έχει τον χαρακτήρα να ανταπεξέλθει. Θεωρητικά παλεύει για την παραμονή, στην οποία μπορεί να φτάσει εάν το χειριστεί έξυπνα.
Αμιάν
Τι έκανε πέρυσι: Μετά την άνοδο στην Ligue 2 ήρθε και η άνοδος στην Ligue 1 για την Αμιάν, που τερμάτισε δεύτερη πίσω από το Στρασβούργο και πήρε το τελευταίο εισιτήριο για την απευθείας αλλαγή κατηγορίας. Το έπραξε στην διαφορά τερμάτων και μάλιστα με νίκη στο τελευταίο δευτερόλεπτο απέναντι στην Ρεμς, αλλά αυτό καμία σημασία δεν έχει, αφού η περσινή λίγκα ήταν έτσι κι αλλιώς... τρελή.
Προπονητής: Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να αλλάξει τον Κριστόφ Πελισιέ, που δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστός αλλά την δουλίτσα του στην ομάδα την έχει κάνει. Βρίσκεται εκεί από το 2015 έχοντας αντικαταστήσει τον Σαμουέλ Μισέλ.
Έδρα: Stade de la Licorne (12.097)
Μεταγραφές: Τον έχασε εν τέλει τον πρώτο σκόρερ της, Καμαρά (στράικερ), που θα αγωνίζεται για λογαριασμό της Φούλαμ από ‘δω και στο εξής, όμως έκανε και μερικές κινήσεις που μπορεί να τις φανούν πολύ χρήσιμες. Μία από αυτές θα είναι σίγουρα ο μέσος Ματιέ Μποντμέρ, που ακόμη και αγωνιστικά έτοιμος να μην είναι έχει την εμπειρία να... πει δυο κουβέντες και να βοηθήσει έστω στο ψυχολογικό κομμάτι. Αγόρασε και τον κάποτε ποδοσφαιριστή της Τσέλσι και πολλά υποσχόμενο, Γκαέλ Κακουτά (μέσος), που τα τελευταία έτη έχει περιπλανηθεί πάρα, μα πάρα πολύ. Πέρυσι ανήκε στην Χεμπέι Τσάινα Φόρτσουν, απ’ όπου είχε δοθεί για λίγο δανεικός και στην Ντεπορτίβο Λα Κορούνια.
Φιλικά: Επτά φιλικά έδωσε συνολικά, μετρώντας δύο νίκες, μία ισοπαλία και τέσσερις ήττες, οι τρεις εκ των οποίων ήρθαν μαζεμένες κατά τις τελευταίες ανεπίσημες υποχρεώσεις της, με αντιπάλους της Νανσί (1-0), Στόουκ (1-0) και Τρουά (2-1). Θετικό το κλίμα.
Εκτίμηση: Με την εξέλιξη που έχει δείξει τα τελευταία χρόνια θα είναι ακόμη και άδικο να μην της δοθεί η ευκαιρία να μείνει για μία τουλάχιστον σεζόν στην Ligue 1 και να προετοιμαστεί ακόμη καλύτερα για την μεθεπόμενη. Φυσικά αυτό περνάει κατά κύριο λόγο από το χέρι της, αν και συγκριτικά με άλλες δείχνει να έχει πολλές περισσότερες πιθανότητες να καταφέρει κάτι καλό.
Τρουά
Τι έκανε πέρυσι: Η τελευταία ομάδα που ανέβηκε στην Ligue 1 ήταν η Τρουά, που μαζί με πολλές άλλες ήλπιζαν να καταλάβει μία από τις πλεονεκτικές θέσεις. Τελικά τα κατάφερε να κερδίσει και την τελευταία αγωνιστική απέναντι στην Σοσό (3-2) και τερμάτισε δεύτερη με έναν βαθμό πίσω από την πρωταθλήτρια ομάδα του Στρασβούργου. Για να παίξει το κορυφαίο πρωτάθλημα της χώρας χρειάστηκε να περάσει από τα πλέι οφ ανόδου/καθόδου με την Λοριάν, της οποίας επικράτησε 2-1 στην έδρα της και με το 0-0 στο εκτός την... βούλιαξε.
Προπονητής: Ο Ζαν Λουί Γκαρσιά συνεχίζει στην Τρουά από το 2016 και ετοιμάζεται για την παρθενική του εμφάνιση σε επίπεδο Ligue 1.
Έδρα: Stadium of the Aube (20.400)
Μεταγραφές: Τις έκανε τις προσθήκες της, αποκτώντας τους Πελέ (Μπρεστ, μέσος), Ντεπλάνι (Μονπελιέ, αμυντικός), Βισκαρόντο (Ναντ, μέσος), Γκαμπριέλ (Λιλ, αμυντικός) και Μπελουγκού (Λοριάν, μέσος), ενώ τις έφυγαν μόνον ο Μαρσιάλ (σέντερ μπακ) για λογαριασμό της Μακάμπι Πέτατς-Τίκβα και ο Τιάγκο (μέσος) για την Βαλανσιέν.
Φιλικά: Μόνον από την ομάδα της Ένωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (UNFP) ηττήθηκε κατά την καλοκαιρινή της προετοιμασία, βλέποντας Λανς, Οσέρ και Αμιάν να μην μπορούν να ξεκολλήσουν από τα όπως αποδείχθηκε τελικά 2-1. Ισόπαλο χωρίς γκολ το παιχνίδι με την Ορλεάν.
Εκτίμηση: Δεν είναι εύκολο να ανεβαίνεις σε μια κατηγορία και όλοι να ελπίζουν πως θα σε κερδίσουν. Δεν θα έχει εύκολη σεζόν, αλλά με μεθοδευμένη δουλειά μπορεί αυτήν την φορά να μείνει στην Ligue 1 και να μην αλλάξει ξανά κατηγορία, κατά την προσφιλή της συνήθεια να κάνει το αυτό τα τελευταία χρόνια.
Siafeberg
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα