Χωρίς αμφιβολία, η αγγλική Premier League είναι ίσως το πιο «λαμπερό» πρωτάθλημα της Ευρώπης, αλλά και η πιο αμφίρροπη από τις «μεγάλες» λίγκες της Γηραιάς ηπείρου. Πουθενά αλλού άλλωστε δεν συναντάμε τόσες πολλές διεκδικήτριες του τίτλου και η σεζόν που ξεκινάει, δεν αποτελεί εξαίρεση.
Η πρωταθλήτρια Τσέλσι θα προσπαθήσει να διατηρήσει τα σκήπτρα της, ενώ απειλούν να την εκθρονίσουν μια σειρά από σπουδαίες ομάδες: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Τότεναμ.
Μεγάλη μάχη προμηνύεται και στην... ουρά, για την αποφυγή του υποβιβασμού. Οι νεοφώτιστες Μπράιτον, Χάντερσφιλντ φέρονται ως βασικές υποψήφιες για να... πουν αντίο, ενώ κίνδυνο ενδέχεται να αντιμετωπίσουν και μια σειρά από ομάδες που πέρσι κατάφεραν να σωθούν, όπως η Σουόνσι, η Μπέρνλι, η Γουότφορντ κ.α..
Η Αρσεναλ έκανε κακή χρονιά πέρσι, όμως φέτος δεν θα έχει υποχρεώσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ (σημείωση: οι δύο τελευταίες πρωταθλήτριες Αγγλίας, Λέστερ και Τσέλσι, δεν έπαιζαν στην Ευρώπη όταν κατέκτησαν το πρωτάθλημα) και ενισχύθηκε στις μεταγραφές. Σίγουρα δεν είναι το πρώτο φαβορί για τον τίτλο, σε σύγκριση με Μαν. Σίτι, Μάντσεστερ Γιουν. και Τσέλσι, όμως μάλλον την υποτιμούν οι μπουκ καθώς βρήκαμε στο 12,00 τη σχετική απόδοση (Stoiximan).
Στα του υποβιβασμού, οι μπουκ θεωρούν... ξεγραμμένη τη Χάντερσφιλντ, ίσως να έχουν δίκιο, όμως αξίζει προσοχής η περίπτωση της Σουόνσι. «Τη γλίτωσε φτηνά» δύο σερί σεζόν, δεν έχει ενισχυθεί επαρκώς και η τρίτη φορά ίσως να είναι η... φαρμακερή. Εντοπίσαμε στο 3,00 την απόδοση των Ουαλών για να... αποχαιρετήσουν (Novibet).
Στο πρωτάθλημα συμμετέχουν 20 ομάδες. Έτσι, προκύπτουν δύο γύροι των 19 αγώνων, με τις ομάδες να τίθενται αντιμέτωπες δύο φορές, μία σε κάθε έδρα. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, η κατάταξη των ομάδων αποφασίζεται με τα ακόλουθα κριτήρια:
- Διαφορά τερμάτων - Καλύτερη επίθεση - Μπαράζ
Η ομάδα που θα κατακτήσει το πρωτάθλημα, η δεύτερη και η τρίτη της κατάταξης κερδίζουν το απευθείας εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Η τέταρτη εκπροσωπείται στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ (με άλλα λόγια, στον τελευταίο προκριματικό γύρο). Η πέμπτη της κατάταξης προκρίνεται απευθείας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.
Στο Γιουρόπα Λιγκ συμμετέχουν επίσης η ομάδα που θα κατακτήσει το Λιγκ Καπ, αλλά και η ομάδα που θα κατακτήσει το Κύπελλο Αγγλίας. Αν αυτές οι ομάδες έχουν κερδίσει ήδη την εκπροσώπησή τους στο Τσάμπιονς Λιγκ (ή έχουν τερματίσει στην πρώτη πεντάδα), τότε η έκτη και η έβδομη θέση της βαθμολογίας καθίστανται «ευρωπαϊκές».
Αναφορικά με τον υποβιβασμό, στην Τσάμπιονσιπ υποβιβάζονται απευθείας οι τρεις τελευταίες ομάδες της τελικής κατάταξης.
Τσέλσι
Τι έκανε πέρυσι: Έχοντας την άνεση να επικεντρωθεί στο πρωτάθλημα, αφού δεν υπήρχαν υποχρεώσεις στην Ευρώπη, πραγματοποίησε εκπληκτική πορεία και άφησε πολύ πίσω τις υπόλοιπες διεκδικήτριες του τίτλου. Κατέλαβε δίκαια την πρώτη θέση, ενώ θα μπορούσε να φτάσει και στο νταμπλ, όμως ηττήθηκε στον τελικό Κυπέλλου από την Άρσεναλ.
Προπονητής: Αντόνιο Κόντε (48 ετών). Στην πρώτη του σεζόν στην Αγγλία κατάφερε να στεφθεί πρωταθλητής, κάτι που αποτελεί σαφέστατα σημαντική επιτυχία. Τόλμησε να αλλάξει σύστημα μέσα στη σεζόν, επιλέγοντας σχήμα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς και δικαιώθηκε απόλυτα για την επιλογή του. Πλέον οι προκλήσεις είναι μεγαλύτερες για τον Ιταλό, αφού καλείται να πετύχει με την Τσέλσι και στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Γήπεδο: Stamford Bridge (42.055)
Μεταγραφές: Η έλευση του Μοράτα από τη Ρεάλ Μαδρίτης είναι σημαντική, αφού ουσιαστικά πρόκειται για τον αντικαταστάτη του Ντιέγκο Κόστα στη γραμμή κρούσης, καθώς ο τελευταίος αναμένεται, αργά ή γρήγορα να αποτελέσει παρελθόν. Ο έμπειρος γκολκίπερ Καμπαγέρο αποκτήθηκε ως μπακ - απ του βασικού Κουρτουά. Αξιόλογη προσθήκη για τα μετόπισθεν θεωρείται ο Ρούντιγκερ από τη Ρόμα, ενώ η μεσαία γραμμή ενισχύθηκε με τον Μπακαγιόκο από τη Μονακό, ώστε να καλυφθεί το κενό του Μάτιτς, που πλέον ανήκει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αποχώρησε ο εμβληματικός αρχηγός Τζον Τέρι (στόπερ), που συνεχίζει στην Άστον Βίλα. Ο αριστερός μπακ Ακέ παραχωρήθηκε στην Μπόρνμουθ, όπως και ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας Μπέγκοβιτς, ενώ στη Λυών δόθηκε ο δεξιός εξτρέμ Τραορέ. Τέλος, με κανονική μεταγραφή πήγε στη Γιουβέντους ο μπακ - χαφ Γουαδράδο, που ήταν δανεικός μέχρι και πέρσι στην ιταλική ομάδα.
Φιλικά προετοιμασίας: Εχει ήδη ένα επίσημο ματς στο ενεργητικό της, τον τελικό του Κομιούνιτι Σιλντ (ουσιαστικά το Σούπερ Καπ Αγγλίας), όπου ηττήθηκε 4-1 στα πέναλτι από την Αρσεναλ (1-1 ο κανονικός αγώνας). Στα κυριότερα φιλικά της, νίκησε 8-2 τη Φούλαμ και 3-0 την Αρσεναλ, ηττήθηκε 3-2 από την Μπάγερν και 2-1 από την Ιντερ.
Εκτίμηση: Οι προκλήσεις φέτος είναι μεγαλύτερες, αφού υπάρχει και το Τσάμπιονς Λιγκ, όπου η Τσέλσι οφείλει να πρωταγωνιστήσει. Το ρόστερ είναι αξιόλογο, ομοιογένεια υπάρχει και μένει να φανεί πως θα λειτουργήσει η επίθεση στην μετά Ντιέγκο Κόστα εποχή. Σύμφωνα με τους μπουκ, είναι στα φαβορί για να κόψει πρώτη το νήμα, μαζί με την Μάντσεστερ Σίτι και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Τότεναμ
Τι έκανε πέρυσι: Άλλη μια εξαιρετική σεζόν για τους Λονδρέζους, ουσιαστικά ήταν η μόνη ομάδα που... κυνήγησε την πρωταθλήτρια Τσέλσι, κρατώντας... ζωντανό το ενδιαφέρον στην κορυφή. Συνδύασε τα θετικά αποτελέσματα με όμορφο ποδόσφαιρο και κατά τους περισσότερους ήταν η πιο θεαματική ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ. Κατέλαβε τη δεύτερη θέση και πήρε το απευθείας εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Στην Ευρώπη πάντως δεν είχε ανάλογη παρουσία, καθώς στο Τσάμπιονς Λιγκ τερμάτισε τρίτη στον όμιλό της. Συνέχισε στο Γιουρόπα Λιγκ, όπου αποκλείστηκε από τη βελγική Γκενκ.
Προπονητής: Μαουρίτσιο Ποκετίνο (45 ετών). Ο Αργεντίνος κάνει σπουδαία δουλειά στην Τότεναμ, κάτι που αναγνωρίζουν φίλοι και αντίπαλοι. Βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία από το 2014, έχει φτιάξει έναν αξιόλογο κορμό και η ομάδα παίζει σύγχρονο ποδόσφαιρο, θεαματικό και γρήγορο. Βέβαια, οι τίτλοι δεν ήρθαν, όμως τα τελευταία χρόνια οι «σπερς» άφησαν πίσω τους παραδοσιακές δυνάμεις του αγγλικού ποδοσφαίρου και αυτό λέει πολλά...
Γήπεδο: Wembley Stadium (90.000)
Μεταγραφές: Δεν έχει κινηθεί για κάποιον παίκτη, ουσιαστικά βασίζεται στο περσινό ρόστερ. Εχασε μόνο έναν παίκτη πρώτης γραμμής, τον αμυντικό Γουόκερ, που μεταπήδησε στη Μάντσεστερ Σίτι. Η μεταγραφική απραξία δεν αρέσει στον κόσμο της, παρότι στελέχη της διοίκησης υπεραμύνθηκαν της ακολουθούμενης πολιτικής. Αλλωστε, η Τότεναμ φτιάχνει καινούριο γήπεδο και βαδίζει πάνω σε συγκεκριμένο οικονομικό πλάνο.
Φιλικά προετοιμασίας: Εδωσε δυνατά τεστ. Νίκησε 4-2 την Παρί Σεν Ζερμέν, ηττήθηκε 3-2 από τη Ρόμα και 3-0 από τη Μάν. Σίτι, ενώ στο τελευταίο τεστ επιβλήθηκε 2-0 της Γιουβέντους.
Εκτίμηση: Το θετικό είναι ότι υπάρχει ομοιογένεια και στον πάγκο βρίσκεται ένας τεχνικός που έχει καθιερώσει την Τότεναμ σε ρόλο πρωταγωνίστριας τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη, η απουσία μεταγραφικής ενίσχυσης για πολλούς δηλώνει έλλειψη φιλοδοξίας. Επίσης, η Τότεναμ θα χρησιμοποιεί το «Γουέμπλεϊ» μέχρι να μπει στο νέο της γήπεδο, κάτι που της αφαιρεί δύναμη στα εντός έδρας παιχνίδια. Για τους μπουκ θεωρείται αουτσάιντερ για τον τίτλο, όμως έχει την ποιότητα να διεκδικήσει θέση στην πρώτη τετράδα της κατάταξης.
Μάντσεστερ Σίτι
Τι έκανε πέρυσι: Η πρώτη χρονιά με τον Πεπ Γουαρδιόλα στον πάγκο δεν συνοδεύτηκε από κάποια σπουδαία διάκριση, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Η Σίτι έμεινε πίσω στην κούρσα του πρωταθλήματος και δεν μπόρεσε να καλύψει το χαμένο έδαφος στη συνέχεια, τερματίζοντας τρίτη. Στο Τσάμπιονς Λιγκ αποκλείστηκε στη φάση των 16 από τη Μονακό.
Προπονητής: Πεπ Γουαρδιόλα (46 ετών). Ο Καταλανός τεχνικός θεωρείται εκ των κορυφαίων παγκοσμίως, άλλωστε το έργο του σε Μπαρσελόνα (κυρίως) και Μπάγερν αποτελεί την καλύτερη συστατική επιστολή. Πάντως, το επιθετικό στυλ, βασιζόμενο στην κατοχή μπάλας και στη συνεχή κίνηση των παικτών, δεν είχε ανάλογη επιτυχία στην πρώτη του χρονιά επί αγγλικού εδάφους. Μένει να φανεί αν θα αναθεωρήσει τις απόψεις του ή αν θα επιμείνει στη φιλοσοφία του.
Γήπεδο: Etihad (47.726)
Μεταγραφές: Πολύ δυνατές οι προσθήκες που έγιναν στην άμυνα και στη μεσαία γραμμή. Αποκτήθηκαν ο γκολκίπερ Εντερσον (Μπενφίκα), οι αμυντικοί Μεντί (Μονακό), Ντανίλο (Ρεάλ Μαδρίτης), Γουόκερ (Τότεναμ) και ο μέσος Μπερνάρντο Σίλβα (Μονακό). Ολοι οι παραπάνω αποτελούν εν δυνάμει βασικούς. Αποχώρησαν ως ελεύθεροι οι αμυντικοί Σανιά, Κλισί (πήγε στην τουρκική Μπασάκσεχίρ), Σαμπαλέτα (συνεχίζει στη Γουέστ Χαμ), ο επιθετικός Χεσούς Νάβας (γύρισε στη Σεβίλλη) και ο γκολκίπερ Καμπαγέρο (εντάχθηκε στην Τσέλσι). Επίσης, παραχωρήθηκαν ο επιθετικός Νολίτο στη Σεβίλλη, ο φορ Ιχεανάτσο στη Λέστερ, ο μέσος Φερνάντο στη Γαλατασαράι και ο αμυντικός Κολάροφ στη Ρόμα.
Φιλικά προετοιμασίας: Ελαβε μέρος στο International Champions Cup, στις ΗΠΑ, όπου ηττήθηκε 2-0 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, νίκησε 4-1 τη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ επικράτησε με το ίδιο σκορ (3-0) της Τότεναμ και της Γουέστ Χαμ.
Εκτίμηση: Προφανώς στη Σίτι ονειρεύονται κάτι... μεγαλύτερο από πέρυσι, αφού η παρουσία του Γουαρδιόλα στον πάγκο και οι σημαντικές μεταγραφές ανέβασαν ακόμα περισσότερο το επίπεδο της ομάδας. Οι δυνατότητες υπάρχουν, το ρόστερ είναι εξαιρετικό και για πολλούς η Σίτι είναι το πρώτο φαβορί ώστε να κατακτήσει το πρωτάθλημα.
Λίβερπουλ
Τι έκανε πέρυσι: Στην πρώτη σεζόν με τον Γιούργκεν Κλοπ στον πάγκο, υπήρξε σαφής πρόοδος, παρά τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση. Καλύτερα αποτελέσματα, ελκυστικό ποδόσφαιρο και παρότι δεν κατακτήθηκε κάποιος τίτλος, το πλασάρισμα στην τέταρτη θέση έδωσε στη Λίβερπουλ το δικαίωμα να διεκδικήσει συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
Προπονητής: Γιούργκεν Κλοπ (50 ετών). Ο Γερμανός τεχνικός προσπαθεί με υπομονή να φτιάξει μια ομάδα που θα έχει βλέψεις κορυφής. Επί των ημερών του η Λίβερπουλ έχει κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ζητούμενο είναι η σταθερότητα, που έλειψε πέρσι, χωρίς να γίνει... έκπτωση στην ποιότητα του ποδοσφαίρου. Πάντως ο Κλοπ έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου και της διοίκησης με το σπαθί του.
Γήπεδο: Anfield (45.362)
Μεταγραφές: Η επίθεση ενισχύθηκε με τους Σαλάχ (Ρόμα) και Σολάνκε (Τσέλσι, ήταν δανεικός στην Φιτέσε, θεωρείται πολλά υποσχόμενος παίκτης), ενώ αποκτήθηκε και ο αμυντικός Ρόμπερτσον από τη Χαλ. Αποχώρησαν δύο μέσοι που δεν λογίζονταν ως βασικοί, ο Λούκας Λέιβα (Λάτσιο) και ο Στιούαρτ (Χαλ). Βέβαια, όλο το... ζουμί βρίσκεται στην υπόθεση του Κουτίνιο καθώς ο εξαιρετικός Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός οδεύει προς την Μπαρσελόνα και πρέπει να βρεθεί άξιος αντικαταστάτης.
Φιλικά προετοιμασίας: Με αντιπάλους αγγλικές ομάδες η Λίβερπουλ έμεινε αήττητη, καθώς επιβλήθηκε 4-0 της Τρανμίρ, 2-0 της Κρίσταλ Πάλας, 2-1 της Λέστερ, ενώ έφερε 1-1 με τη Γουίγκαν. Κατά τα άλλα, κέρδισε 3-0 την Μπάγερν, έφερε 1-1 με την Ατλέτικο Μαδρίτης (ήττα 5-4 στα πέναλτι), ενώ στο τελευταίο τεστ επικράτησε 3-1 της Αθλέτικ Μπιλμπάο.
Εκτίμηση: Η Λίβερπουλ είναι πάντα υπολογίσιμη, όμως μοιάζει δύσκολο να απειλήσει Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι, με δεδομένη την ενίσχυση των ανταγωνιστών της. Ακόμα και αν βρει παίκτη να αντικαταστήσει τον Κουτίνιο, το κενό του Βραζιλιάνου είναι δυσαναπλήρωτο. Παρόλα αυτά, η συνεχής βελτίωση που παρουσιάζει με τον Κλοπ στον πάγκο, επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία. Μία θέση στην πρώτη τετράδα είναι εφικτή.
Δείτε εδώ τις νόμιμες στοιχηματικές πλατφόρμες
Άρσεναλ
Τι έκανε πέρυσι: Αποτυχημένη η σεζόν, παρότι διασώθηκαν στο τέλος οι εντυπώσεις με την κατάκτηση του Κυπέλλου. Εμεινε μακριά από την κορυφή και μετά από πολλά χρόνια θα είναι απούσα από το Τσάμπιονς Λιγκ, αφού τερμάτισε στην πέμπτη θέση. Η χρονιά συνοδεύτηκε από έντονη γκρίνια στις τάξεις των οπαδών, που απαίτησαν πολλές φορές την απομάκρυνση του προπονητή Αρσέν Βενγκέρ.
Προπονητής: Αρσέν Βενγκέρ (68 ετών). Ηταν διάχυτη εντύπωση ότι η περσινή σεζόν ήταν η τελευταία του στην Αρσεναλ. Η κακή πορεία της ομάδας, που έμεινε εκτός Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και οι αντιδράσεις των οπαδών οδηγούσαν σε... Διαζύγιο, ωστόσο η κατάσταση ανατράπηκε. Ο Βενγκέρ έχει την εμπιστοσύνη της διοίκησης και συνεχίζει στον πάγκο, παρά τη διάχυτη δυσαρέσκεια. Από το 1996 βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία της Αρσεναλ και είναι ο μακροβιότερος μάνατζερ στην Πρέμιερ Λιγκ.
Γήπεδο: Emirates (60.361)
Μεταγραφές: Ο αμυντικός Κολάσινατς ήρθε από τη Σάλκε, ενώ αίσθηση προκάλεσε η απόκτηση του ικανότατου Γάλλου επιθετικού Λακαζέτ από τη Λυών. Προς το παρόν δεν έχει φύγει κάποιος παίκτης πρώτης γραμμής, με τον Βενγκέρ να θεωρεί βέβαιο ότι ο πολύτιμος επιθετικός Σάντσες θα μείνει στην ομάδα, παρά τις μεταγραφικές σειρήνες. Λογικά θα αποχωρήσει ο επιθετικός Λούκας Πέρες (γνωστός στην Ελλάδα, πέρασε από τον ΠΑΟΚ).
Φιλικά προετοιμασίας: Η Αρσεναλ έχει ένα επίσημο ματς στα πόδια της, καθώς αντιμετώπισε στο Κομιούνιτι Σιλντ την Τσέλσι (ουσιαστικά στο Σούπερ Καπ της Αγγλίας) και κατέκτησε το τρόπαιο με 4-1 στα πέναλτι (1-1 ο κανονικός αγώνας). Στα σημαντικότερα φιλικά, έχασε 3-0 από την Τσέλσι και 2-1 από τη Σεβίλλη, έφερε 1-1 με την Μπάγερν (επικράτησε 3-2 στα πέναλτι), ενώ νίκησε 5-2 την Μπενφίκα.
Εκτίμηση: Κάπως... περίεργη η σεζόν που ξεκινά, καθώς το ρόστερ είναι πολύ καλό (ειδικά αν μείνει και ο Σάντσες, όπως είναι και το πιθανότερο), οπότε το πλασάρισμα στην πρώτη τετράδα θεωρείται εφικτό. Βέβαια, αν αρχίσουν οι... γκέλες, περιθώρια υπομονής στους οπαδούς δεν υπάρχουν και ο... πόλεμος στον Βενγκέρ θα αρχίσει ξανά, υπονομεύοντας το κλίμα στην ομάδα. Η Αρσεναλ χρειάζεται οπωσδήποτε ένα καλό ξεκίνημα, ώστε να πιστέψουν άπαντες ότι υπάρχει προοπτική για κάτι καλό φέτος.
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Τι έκανε πέρυσι: Επιστροφή στους τίτλους για τη Γιουνάιτεντ, που κατέκτησε το Λιγκ Καπ και (κυρίως) το Γιουρόπα Λιγκ, κάτι που της επέτρεψε να κερδίσει εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ. Στο πρωτάθλημα έμεινε αρκετά πίσω, τερματίζοντας έκτη, αν και κάποια στιγμή όλο το βάρος έπεσε στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.
Προπονητής: Ζοζέ Μουρίνιο (54 ετών). Στην πρώτη του χρονιά στη Γιουνάιτεντ, ο Πορτογάλος κατάφερε να επαναφέρει την ομάδα στις επιτυχίες και να κερδίσει το απαιτητικό κοινό της. Το ποδόσφαιρο που έπαιξε η Γιουνάιτεντ δεν διεκδικεί... δάφνες ποιότητας, όμως είναι γνωστό ότι για τον Πορτογάλο μετρούν τα αποτελέσματα και οι τίτλοι. Λογικά, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε φέτος.
Γήπεδο: Old Trafford (76.212)
Μεταγραφές: Το μεγάλο... κόλπο έγινε με τον Λουκάκου, καθώς η Γιουνάιτεντ συμφώνησε με την Εβερτον κάτω από τη... Μύτη της Τσέλσι και έκανε δικό της τον εξαιρετικό Βέλγο επιθετικό. Στην Εβερτον δόθηκε ο Γουέιν Ρούνεϊ, αφού ο Αγγλος φορ δεν χωρούσε στα πλάνα του Μουρίνιο. Ο Λουκάκου καλείται να καλύψει το κενό του Ιμπραΐμοβιτς, που αποδεσμεύτηκε, μετά το σοβαρό τραυματισμό του. Αποκτήθηκε επίσης ο Σουηδός αμυντικός Λίντελοφ από την Μπενφίκα, ενώ σημαντική προσθήκη θεωρείται και ο μέσος Μάτιτς, που ήρθε από την Τσέλσι.
Φιλικά προετοιμασίας: Στα πιο σημαντικά τεστ, επικράτησε 2-0 της Μάντσεστερ Σίτι, 3-0 της Βαλερένγκα και 2-1 της Σαμποντόρια. Έφερε 1-1 με τη Ρεάλ Μαδρίτης (νίκη 2-1 στα πέναλτι) και έχασε 1-0 από την Μπαρσελόνα. Εχει ήδη ένα επίσημο ματς στα πόδια της, καθώς αντιμετώπισε τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Σούπερ Καπ Ευρώπης, γνωρίζοντας την ήττα με 2-1.
Εκτίμηση: Η φετινή σεζόν είναι σίγουρα πιο απαιτητική για τη Γιουνάιτεντ. Καλείται να διεκδικήσει με αξιώσεις το πρωτάθλημα, αλλά και να πρωταγωνιστήσει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το ρόστερ διαθέτει ποιότητα και ομοιογένεια. Μαζί με Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι, θεωρείται ως ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.
Έβερτον
Τι έκανε πέρυσι: Ηταν σαφώς βελτιωμένη, έπαιξε καλό ποδόσφαιρο, όμως γρήγορα έγινε φανερό ότι δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί τις κορυφαίες ομάδες της Πρέμιερ. Τερμάτισε στην έβδομη θέση, η οποία πάντως αρκούσε για να της δώσει ευρωπαϊκό εισιτήριο (Γιουρόπα Λιγκ).
Προπονητής: Ρόναλντ Κούμαν (54 ετών). Η πρώτη του χρονιά στον πάγκο της Εβερτον κρίθηκε επιτυχημένη και κέρδισε το δικαίωμα να συνεχίσει στην ομάδα. Το γρήγορο και επιθετικό ποδόσφαιρο αποτελεί σήμα κατατεθέν για τον Κούμαν, που παρέμεινε στα Ζαχαρωτά, παρά το φημολογούμενο ενδιαφέρον από άλλους συλλόγους.
Γήπεδο: Goodison Park (39.752)
Μεταγραφές: Αρκετές οι αλλαγές στο ρόστερ, η Εβερτον θα έχει πολλές διαφορές με πέρσι. Δεν μπόρεσε να κρατήσει τον σούπερ σταρ Λουκάκου, ο οποίος πήγε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η επιστροφή του Ρούνεϊ (ήρθε από Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και η απόκτηση του Σάντρο Ραμίρες από τη Μάλαγα έγιναν με στόχο να καλυφθεί το κενό του Λουκάκου στην επίθεση. Αξιόλογες προσθήκες είναι επίσης ο μέσος Κλάασεν (Αγιαξ), ο γκολκίπερ Πίκφορντ (Σάντερλαντ), οι αμυντικοί Μαρτίνα (Σαουθάμπτον), Κιν (Μπέρνλι), ο εξτρέμ Ονιεκούρου (Εουπεν) και ο επιθετικός Ματίς (Μετς). Από αυτούς που έφυγαν, πλην του Λουκάκου, ξεχωρίζουν ο μέσος Κλέβερλι (Γουότφορντ), ο επιθετικός Ντεουλοφέου (Μπαρτσελόνα) και ο μεσοεπιθετικός Κονέ (Σίβασπορ).
Φιλικά προετοιμασίας: Με δεδομένη τη συμμετοχή στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ, δεν υπήρχε περιθώριο για πολλά φιλικά. Στα σημαντικότερα νίκησε 3-0 την Τβέντε, έφερε 1-1 με την Γκενκ και 2-2 με τη Σεβίλλη.
Εκτίμηση: Η σεζόν άρχισε νωρίτερα για την Εβερτον και στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ φάνηκε ότι χρειάζεται χρόνος για να αποκτήσει ομοιογένεια η ομάδα, κάτι αναμενόμενο μετά από τόσες αλλαγές. Χωρίς τον Λουκάκου πλέον, υπάρχει ένα ερωτηματικό για την ευχέρεια στο σκοράρισμα, ενώ απομένει να ξεκαθαριστεί αν θα υπάρξουν και άλλες προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ (πχ. Μπάρκλι, ο ταλαντούχος μέσος αναμένεται να αποχωρήσει, από τη στιγμή που ήρθε ο Κλάασεν και γίνεται προσπάθεια για να αποκτηθεί ο Σίγκουρντσον από τη Σουόνσι). Εφόσον η ομάδα μπει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, θα έχει να διαχειριστεί μια πρόσθετη υποχρέωση. Μοιάζει δύσκολο να τερματίσει ψηλότερα από την περσινή έβδομη θέση.
Σαουθάμπτον
Τι έκανε πέρυσι: Αρνητικό πρόσημο είχε η σεζόν για τους Αγίους, οι οποίοι έτρεφαν μεγαλύτερες φιλοδοξίες από την όγδοη θέση, στην οποία τερμάτισαν. Η ομάδα δυσκολεύτηκε να ανταποκριθεί στις παράλληλες υποχρεώσεις εντός και εκτός συνόρων, σε κάποια φάση... Ξέμεινε από ενέργεια και ταλαιπωρήθηκε αρκετά από τραυματισμούς. Η Σαουθάμπτον έφτασε έως τον τελικό του Λιγκ Καπ, όμως ηττήθηκε 3-2 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Προπονητής: Πριν ακόμα ολοκληρωθεί η περσινή σεζόν, είχε διαφανεί ότι ο τεχνικός Κλοντ Πιελ δεν θα συνέχιζε. Νέος μάνατζερ ο Αργεντίνος Μαουρίτσιο Πελεγκρίνο. Για πρώτη φορά θα δουλέψει στην Αγγλία, έχοντας περάσει από τους πάγκους των Βαλένσια, Εστουντιάντες, Ιντεπεντιέντε, ενώ πέρσι ήταν στην Αλαβές. Εκανε εξαιρετική δουλειά στους Βάσκους, με την ομάδα να φτάνει στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας, όπου ηττήθηκε 3-1 από την Μπαρτσελόνα.
Γήπεδο: St. Mary’s (32.689)
Μεταγραφές: Η μοναδική αξιόλογη προσθήκη έως τώρα είναι ο Πολωνός αμυντικός Μπέντναρεκ (από Λεχ Πόζναν), ενώ φέρεται να υπάρχει συμφωνία με τη Γιουβέντους για την απόκτηση του μέσου Λεμινά. Από αυτούς που έφυγαν, ξεχωρίζουν ο επιθετικός Ροντρίγκες (πήγε στη Γουέστ Μπρομ) και ο αμυντικός Μαρτίνα (συνεχίζει στην Εβερτον). Ουσιαστικά δεν υπολογίζεται ο βασικός πέρσι αμυντικός Φαν Ντάικ, που έχει δηλώσει ότι θέλει να πάρει μεταγραφή σε μεγαλύτερη ομάδα.
Φιλικά προετοιμασίας: Ξεκίνησε με δύο ισοπαλίες, καθώς έφερε 0-0 με τη Σεν Γκάλεν και 2-2 με την Μπρέντφορντ. Επικράτησε 3-0 της Σεντ Ετιέν, ηττήθηκε 4-0 από την Αουγκσμπουργκ και ολοκλήρωσε με νίκη 2-0 επί της Σεβίλλης.
Εκτίμηση: Νέος προπονητής, «πρωτοτάξιδος» στην Αγγλία, αυτό και μόνο δημιουργεί αμφιβολίες. Το θετικό είναι ότι με εξαίρεση τον Φαν Ντάικ (εκτός και αν αλλάξει κάτι στη συνέχεια) ο περσινός κορμός έμεινε ουσιαστικά απείραχτος. Απομένει να φανεί το πώς θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες του ρόστερ ο Πελεγκρίνο. Στόχος τα ευρωπαϊκά εισιτήρια, θεωρητικά εφικτός με βάση την ποιότητα που έχει η ομάδα.
Μπόρνμουθ
Τι έκανε πέρυσι: Στη δεύτερη σεζόν της στην Πρέμιερ Λιγκ, ξεκίνησε με ξεκάθαρο στόχο να μείνει μακριά από... περιπέτειες. Οχι απλά το κατάφερε, αλλά τερμάτισε στο πρώτο μισό του βαθμολογικού πίνακα, καταλαμβάνοντας την ένατη θέση. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η επιτυχία συνοδεύτηκε από καλό ποδόσφαιρο.
Προπονητής: Εντι Χάουι (40 ετών). Πρόκειται για τον... αρχιτέκτονα της Μπόρνμουθ. Οταν την ανέλαβε, η ομάδα κινδύνευε να μείνει εκτός επαγγελματικών κατηγοριών. Μέσα σε λίγα χρόνια την έφερε στην Πρέμιερ Λιγκ και προσπαθεί να την καθιερώσει στα... μεγάλα σαλόνια. Κατά πολλούς, είναι ο επόμενος μεγάλος προπονητής που θα αναδείξει το αγγλικό ποδόσφαιρο, ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχει αποφασίσει να κάνει το βήμα παραπάνω και να δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε έναν μεγαλύτερο σύλλογο.
Γήπεδο: Dean Court (11.700)
Μεταγραφές: Στράφηκε στην Τσέλσι και απέκτησε με κανονική μεταγραφή τον αμυντικό Ακέ (πέρσι τον είχε ως δανεικό), ενώ πήρε και τον τερματοφύλακα Μπέγκοβιτς. Από τη Σάντερλαντ ήρθε ως ελεύθερος ο πολύπειρος σέντερ φορ Ντεφόε. Από αυτούς που έφυγαν, ξεχωρίζει ο επιθετικός Γκράμπαν, ο οποίος δόθηκε δανεικός στη Σάντερλαντ.
Φιλικά προετοιμασίας: Ξεκίνησε με νίκες 2-1 επί της Εστορίλ και της Πόρτσμουθ, ενώ κέρδισε με 1-0 και την ΚΠΡ. Ηττήθηκε 1-0 από τη Βαλένθια, επιβλήθηκε 3-1 της Γέοβιλ και ολοκλήρωσε με 2-2 κόντρα στη Νάπολι.
Εκτίμηση: Κάθε χρόνο και ένα βήμα παραπάνω, αυτό είναι το δόγμα της Μπόρνμουθ. Το βασικό είναι να μην κινδυνέψει και από εκεί και πέρα, αν ξεπεράσει την περσινή ένατη θέση, θα πρόκειται αναμφίβολα για επιτυχία. Η παρουσία του Χάουι, η ομοιογένεια και τα δυο χρόνια εμπειρίας στην Πρέμιερ επιτρέπουν στους οπαδούς της να αισιοδοξούν.
Γουέστ Μπρομ
Τι έκανε πέρυσι: Ήταν η καλύτερη σεζόν των τελευταίων ετών. Μάζεψε γρήγορα τους βαθμούς που της εξασφάλιζαν την αποφυγή μπελάδων, ενώ κάποια στιγμή οι οπαδοί πίστεψαν ότι η ομάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, τερμάτισε δέκατη, αλλά το πρόσημο ήταν αναμφίβολα θετικό.
Προπονητής: Τόνι Πούλις (59 ετών). Από τις πιο ενδιαφέρουσες... περιπτώσεις μάνατζερ στην Πρέμιερ. Δουλεύει σχεδόν πάντα σε ομάδες που προσπαθούν να μείνουν στην κατηγορία και ποτέ δεν έχει γευτεί την πικρή γεύση του υποβιβασμού! Για θέαμα ούτε λόγος, οι ομάδες του είναι συνήθως... αντιτουριστικές, αλλά συνήθως οι εργοδότες του δεν έχουν τέτοια απαίτηση.
Γήπεδο: The Hawthorns (26.850)
Μεταγραφές: Τίποτα το ιδιαίτερο. Ηρθαν οι επιθετικοί Ροντρίγκες (Σάουθαμπτον) και Τσανγκ (Φιτέσε, δόθηκε αμέσως δανεικός στην Βέρντερ), καθώς και ο Αιγύπτιος αμυντικός Χεγκάζι, ως δανεικός από την Αλ Αχλί. Από αυτούς που έφυγαν, ξεχωρίζει ο μέσος Φλέτσερ, ο οποίος πήγε στη Στόουκ.
Φιλικά προετοιμασίας: Στα σημαντικότερα τεστ, έφερε 1-1 με τη Λέστερ (έχασε 7-6 στα πέναλτι), ηττήθηκε 2-0 από την Κρίσταλ Πάλας, ενώ ολοκλήρωσε με αντίπαλο τη Λα Κορούνια, από την οποία ηττήθηκε 2-0.
Εκτίμηση: Η περσινή σεζόν... άνοιξε την όρεξη στους οπαδούς, όμως μοιάζει δύσκολο να φτάσει η Γουέστ Μπρομ ψηλότερα, βάσει του υλικού της και του μπάτζετ της. Ο Πούλις το ξέρει αυτό καλύτερα από όλους και θα είναι ευχαριστημένος αν και πάλι η παραμονή εξασφαλιστεί γρήγορα. Η παρουσία του στον πάγκο καθώς και η ομοιογένεια που έχει η ομάδα, είναι τα μεγαλύτερα όπλα της.
Γουέστ Χαμ
Τι έκανε πέρυσι: Αποτυχία, με μεγάλα γράμματα! Ουδέποτε δικαιολόγησε τις υψηλές βλέψεις των οπαδών της, έφτασε να ανησυχεί ακόμα και για την παραμονή της στην κατηγορία. Μία σχετική βελτίωση την άνοιξη απομάκρυνε τους φόβους για το χειρότερο, ωστόσο δεν στάθηκε δυνατό να αλλάξει τις κακές εντυπώσεις, με την ομάδα να τερματίζει ενδέκατη.
Προπονητής: Σλάβεν Μπίλιτς (49 ετών). Μετά από μια επιτυχημένη πρώτη σεζόν, ο Κροάτης αμφισβητήθηκε πολλές φορές πέρσι και δεν ήταν λίγοι όσοι προεξοφλούσαν ότι η νέα σεζόν δεν θα τον βρει στον πάγκο της Γουέστ Χαμ. Ο ίδιος είναι αποφασισμένος να... δώσει απαντήσεις, οδηγώντας και πάλι τους Λονδρέζους στις επιτυχίες.
Γήπεδο: Olympic Stadium (60.000)
Μεταγραφές: Σημαντική η ενίσχυση στην επίθεση, με τον Ερνάντες (γνωστός ως Τσιταρίτο) να έρχεται από τη Λεβερκούζεν και τον Αρναούτοβιτς να αποκτάται από τη Στόουκ. Από τη Μάν. Σίτι αποκτήθηκαν ο γκολκίπερ Χαρτ (δανεικός) και ο μπακ Σαμπαλέτα (ελεύθερος). Στο ρόστερ εντάχθηκαν επίσης οι μέσοι Ελ Μασανί από τον Αγιαξ και Χακσαμπάνοβιτς από τη Χάλμσταντ. Αποχώρησαν οι Αρμπελόα (μπακ, σταμάτησε το ποδόσφαιρο), Νορντβέιτ (χαφ, Χοφενχάιμ), Βαλένσια (επιθετικός, Τίγκρες), Ράντολφ (γκολκίπερ, Μίντλεσμπρο), Φλέτσερ (φορ, Μίντλεσμπρο), Οξφορντ (αμυντικός, δανεικός σε Γκλάντμπαχ).
Φιλικά προετοιμασίας: Δεν... έπεισε ιδιαίτερα με την εικόνα της. Νίκησε μόνο τη Φούλαμ (2-1), αντιμετώπισε 2 φορές την Βέρντερ (ήττα 1-0 και ισοπαλία 2-2), έφερε 3-3 με την Αλτόνα και ηττήθηκε 3-0 από τη Μάντσεστερ Σίτι.
Εκτίμηση: «Περίεργη» σεζόν εν όψει. Οι οπαδοί δεν έμειναν ευχαριστημένοι πέρσι και λογικά δεν θα υπάρξει μεγάλη υπομονή, αν το ξεκίνημα δεν είναι ανάλογο των προσδοκιών τους. Σε αυτό το σημείο τονίζεται ότι η Γουέστ Χαμ θα ξεκινήσει με 3 εκτός έδρας ματς στην Πρέμιερ, αφού το γήπεδό της φιλοξενεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Το ρόστερ δεν είναι κακό, αλλά ούτε και πέρσι ήταν!
Λέστερ
Τι έκανε πέρυσι: Σεζόν... προσγείωσης, στον απόηχο του μεγάλου... μπαμ, με την κατάκτηση του πρωταθλήματος, το 2016. Χρειάστηκε να συνδυάσει εγχώριες υποχρεώσεις με Τσάμπιονς Λιγκ, δεν τα κατάφερε και βρέθηκε να κινδυνεύει. Η αλλαγή τεχνικής ηγεσίας, καίτοι επικρίθηκε από πολλούς, βοήθησε την ομάδα να ξεφύγει από τις τελευταίες θέσεις και να τερματίσει δωδέκατη.
Προπονητής: Κρεγκ Σέξπιρ (54 ετών). Ανέλαβε ως υπηρεσιακός, μετά την απόλυση του Κλαούντιο Ρανιέρι, με αποκλειστικό στόχο να αποτρέψει τον υποβιβασμό. Τα κατάφερε και πιστώθηκε την επιτυχία, κερδίζοντας τη μονιμοποίησή του. Δεν έχει δουλέψει ως πρώτος προπονητής στο παρελθόν, καθώς κατείχε το πόστο του ασίσταντ μάνατζερ.
Γήπεδο: King Power (32.500)
Μεταγραφές: Ουσιαστικά δεν μεταβλήθηκε ο βασικός κορμός, αφού η πιο αξιόλογη αποχώρηση ήταν αυτή του αναπληρωματικού γκολκίπερ Τσίλερ (Στουτγάρδη). Βέβαια, δέχεται... πίεση για την παραχώρηση του εξαιρετικού μεσοεπιθετικού Μαχρέζ και μένει να φανεί αν τελικά θα...ενδώσει. Αποκτήθηκαν ο γκολκίπερ Γιακούποβιτς (Χαλ), οι αμυντικοί Χιουζ (Τσέστερ), Μαγκουάιρ (Χαλ), ο μέσος Ιμπόρα (Σεβίλλη) και ο επιθετικός Ιχεανάτσο (Μάν. Σίτι).
Φιλικά προετοιμασίας: Στα πιο σημαντικά τεστ έφερε 1-1 με τη Γουέστ Μπρομ (νίκη 7-6 στα πέναλτι), ηττήθηκε 2-1 από τη Λίβερπουλ και στη... γενική πρόβα επιβλήθηκε 2-1 της Γκλάντμπαχ.
Εκτίμηση: Ο Σέξπιρ βοήθησε τη Λέστερ να σωθεί πέρσι, όμως πρέπει να αποδείξει ότι είναι ικανός να «χτίσει» την ομάδα από την αρχή της σεζόν. Ξεκινά με πιο... γεμάτο ρόστερ (εφόσον βέβαια μείνει ο Μαχρέζ) και χωρίς τις αποπροσανατολιστικές ... σειρήνες του Τσάμπιονς Λιγκ. Βασικός στόχος είναι να μην έχει... μπλεξίματα, μοιάζει ικανή να τον πετύχει.
Στόουκ
Τι έκανε πέρυσι: Μετά από τρεις χρονιές όπου τερμάτιζε συνεχώς ένατη, έκανε βήματα προς τα... πίσω, καταλαμβάνοντας τη δέκατη τρίτη θέση. Επί της ουσίας βέβαια δεν άλλαξαν πολλά πράγματα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αρκετά καλή για να κινδυνέψει, αλλά όχι τόσο ώστε να θέσει κάποιο υψηλότερο στόχο.
Προπονητής: Μαρκ Χιουζ (54 ετών). Ο Ουαλός βρίσκεται από το 2013 στον πάγκο της Στόουκ και έχει καταφέρει να περάσει τη φιλοσοφία του στην ομάδα. Καλή, άμυνα, ικανότητα στις αντεπιθέσεις, εκμετάλλευση της έδρας, είναι τα βασικά στοιχεία που κρατούν τους «πότερς» μακριά από μπλεξίματα. Κάποιοι οπαδοί θεωρούν ότι ο Χιουζ δεν μπορεί να... φτάσει πιο μακριά τη Στόουκ, όμως η διοίκηση εμπιστεύεται τον προπονητή.
Γήπεδο: Bet 365 Stadium (30.000)
Μεταγραφές: Δεν προκαλούν... ενθουσιασμό οι αφίξεις. Αποκτήθηκαν ο γκολκίπερ Μπούρσικ (Γουίμπλεντον), οι αμυντικοί Τάιμον (Χαλ), Ζουμά (δανεικός από Τσέλσι), ο εξτρέμ Τσούπο – Μότινγκ (Σάλκε) και οι μέσοι Φλέτσερ (Γουέστ Μπρομ), Πέμπερτον (Μπλάκμπερν). Από αυτούς που έφυγαν, ξεχωρίζει ο επιθετικός Αρναούτοβιτς (Γουέστ Χαμ), ενώ αποχώρησαν επίσης οι Γουόλτερς (φορ, Μπέρνλι), Γουίλαν (χαφ, Αστον Βίλα) και Μπάρντσλι (αμυντικός, Μπέρνλι).
Φιλικά προετοιμασίας: Ανάμικτη η εικόνα, νίκησε Ξαμάξ (1-0), Γιουνγκ Μπόις (2-2, 4-3 στα πέναλτι), Αμιάν (1-0) και Μπόλτον (2-1), ηττήθηκε από Μονακό (4-2), Σέφιλντ Γιουνάιτεντ (2-1) και Ζανκτ Πάουλι (4-2). Στο τελευταίο τεστ επικράτησε 2-1 της Λειψίας.
Εκτίμηση: Δεν μοιάζει λογικό να περιμένει κανείς παραπάνω πράγματα από τη Στόουκ, με βάση το ρόστερ της, αλλά και το γεγονός ότι οι μεταγραφές της δύσκολα θα την ανεβάσουν επίπεδο. Είναι... στρωμένη ομάδα και έχει τον τρόπο να μένει μακριά από μπλεξίματα, ενώ θα κάνει... ζημιές σε ισχυρούς αντιπάλους που θα την υποτιμήσουν. Αν όλα της πάνε καλά, μπορεί να τερματίσει στο πρώτο μισό της βαθμολογίας.
Κρίσταλ Πάλας
Τι έκανε πέρυσι: Κακή σεζόν, η απειλή υποβιβασμού ήταν έκδηλη, όμως η αλλαγή προπονητή, με τον Σαμ Αλαρντάις να αντικαθιστά τον Αλαν Πάρντιου, βοήθησε την ομάδα να μείνει στην κατηγορία. Θα έχει να θυμάται τις μεγάλες εκτός έδρας νίκες επί της Τσέλσι και επί της Λίβερπουλ. Τερμάτισε δέκατη τέταρτη.
Προπονητής: Φρανκ Ντε Μπουρ (49 ετών). Μετά τον Άγιαξ και την Ιντερ, ο Ολλανδός τεχνικός δοκιμάζει την τύχη του στην Αγγλία. Γνήσιος εκφραστής της ολλανδικής σχολής, δεν διστάζει να παρατάξει την ομάδα του με επιθετικές βλέψεις. Το 3-4-3 είναι το σύστημα που συνήθως προτιμά.
Γήπεδο: Selhurst Park (26.255)
Μεταγραφές: Τίποτα το εντυπωσιακό έως τώρα, αν και αναμένεται να κινηθεί πιο έντονα προς το τέλος της μεταγραφικής περιόδου. Αποκτήθηκαν ο στόπερ Ρίντεβαλντ (Αγιαξ) και ως δανεικοί ο Φοσού Μενσά (μπακ-χαφ, Μάντσεστερ Γιουν.) και ο Λόφτους Τσικ (μέσος, Τσέλσι). Από αυτούς που έφυγαν, ξεχωρίζουν οι Μανταντά (γκολκίπερ, Μαρσέιγ), Κάμπελ (φορ, Χαλ), Φλαμινί (χαφ, ελεύθερος), Λέντλεϊ (χαφ, ελεύθερος).
Φιλικά προετοιμασίας: Επί ασιατικού εδάφους, έχασε 2-0 από τη Λίβερπουλ και νίκησε με το ίδιο σκορ τη Γουέστ Μπρομ. Στα πιο πρόσφατα τεστ, έφερε ισοπαλία 1-1 τόσο με τη Μετς όσο και με τη Σάλκε.
Εκτίμηση: Το ρόστερ είναι αξιόλογο, ειδικά από τη μέση και μπροστά, ωστόσο υπάρχουν ερωτηματικά. Ο Ντε Μπουρ είναι άπειρος προπονητής στην Πρέμιερ και αν δεν υπάρξει ενίσχυση στην άμυνα, ενδεχομένως η Πάλας να βρεθεί προ δυσάρεστης εκπλήξεως. Πάνω που βρήκε... ταυτότητα με τον Αλαρντάις, εκείνος αποχώρησε και η διαφορετική φιλοσοφία του Ντε Μπουρ δημιουργεί αμφιβολίες για το πόσο καλά μπορούν να τα πάνε οι Λονδρέζοι.
Σουόνσι
Τι έκανε πέρυσι: Πάλι πέρασε... ξυστά από τον υποβιβασμό. Αλλαξε τρεις φορές προπονητή και ευτυχώς για την ίδια, ο Πολ Κλέμεντ βρήκε τον τρόπο να σουλουπώσει την ομάδα και να την κρατήσει στην κατηγορία. Οι Ουαλοί τερμάτισαν στην δέκατη πέμπτη θέση.
Προπονητής: Πολ Κλέμεντ (45 ετών). Παρότι έχει μικρή εμπειρία ως μάνατζερ (υπήρξε πάντως βοηθός του Κάρλο Αντσελότι σε Τσέλσι, Παρί, Ρεάλ Μ., Μπάγερν), πιστώθηκε πέρσι τη σωτηρία της Σουόνσι. Κέρδισε έτσι το δικαίωμα να συνεχίσει, καθώς κέρδισε την εμπιστοσύνη οπαδών και διοίκησης. Εχοντας πλέον την ευθύνη της ομάδας από την αρχή της σεζόν, προσπαθεί να τη χτίσει πάνω στις δικές του ιδέες.
Γήπεδο: The Liberty (20.827)
Μεταγραφές: Δεν ενισχύθηκε όσο θα ήθελαν οι οπαδοί της, όμως ίσως αναγκαστεί να το κάνει τις επόμενες μέρες, ειδικά αν προχωρήσει στην πώληση του εξαιρετικού μέσου Σίγκουρντσον, ο οποίος είναι στο μεταγραφικό στόχαστρο αρκετών κλαμπ. Από αυτούς που ήρθαν, ξεχωρίζουν ο μέσος Ρόκε (Λας Πάλμας), αλλά και ο δανεικός από την Τσέλσι επιθετικός Αμπρααμ. Εφυγαν οι Κορκ (χαφ, Μπέρνλι), Μπάροου (εξτρέμ, Ρέντινγκ), ενώ ίσως αποχωρήσει και ο έμπειρος σέντερ φορ Γιορέντε.
Φιλικά προετοιμασίας: Επί αμερικανικού εδάφους έφερε 2-2 με τη Φιλαδέλφεια Γιούνιον και 0-0 με τη Νορθ Καρολάινα, ενώ νίκησε 2-1 τη Ρίτσμοντ Κίκερς. Στα πιο πρόσφατα τεστ επικράτησε 2-0 της Μπέρμιγχαμ και 4-0 τη Σαμπντόρια.
Εκτίμηση: Αλλη μια δύσκολη σεζόν εν όψει. Η πιο προφανής διαπίστωση είναι ότι χρειάζεται ενίσχυση για να αντέξει τον ανταγωνισμό, αφού η διαφαινόμενη αποχώρηση του Σίγκουρντσον στερεί από την ομάδα τον φυσικό της ηγέτη. Ο Κλέμεντ γνωρίζει τις ανάγκες της ομάδας, αλλά δεν μπορεί να κάνει... θαύματα, αν δεν δοθεί χρήμα για μεταγραφές.
Μπέρνλι
Τι έκανε πέρυσι: Ξάφνιασε ευχάριστα, καθώς όλοι περίμεναν ότι δεν θα έμενε στην κατηγορία, αλλά εκείνη τους διέψευσε. Βασίστηκε στην έδρα της και στο δυναμικό παιχνίδι της για να τα καταφέρει, οι παίκτες έβγαζαν πάθος σε κάθε ματς και όλα αυτά με το μικρότερο μπάτζετ στην Πρέμιερ Λιγκ. Τερμάτισε δέκατη έκτη.
Προπονητής: Σον Ντάις (46 ετών). Εχει συνδέσει το όνομά του με την Μπέρνλι, θέλει να την καθιερώσει στην Πρέμιερ Λιγκ. Το θέαμα που παρουσιάζει η ομάδα είναι κάπως... ντεμοντέ, αλλά με το υλικό που έχει στα χέρια του και με τα σφιχτά οικονομικά του κλαμπ, αυτό που έχει καταφέρει μόνο ευκαταφρόνητο δεν είναι.
Γήπεδο: Turf Moor (22.546)
Μεταγραφές: Προσέθεσε εμπειρία στο ρόστερ, καθώς πήρε από τη Στόουκ τον εξτρέμ Γουόλτερς και τον μπακ Μπάρντσλι, ενώ αποκτήθηκε και ο μέσος Κορκ από τη Σουόνσι. Σημαντική απώλεια είναι ο στόπερ Κιν (Εβερτον), ο εξτρέμ Μπόιντ πήγε στη Σέφιλντ Γουένσντεϊ, «φευγάτος» και ο καλός επιθετικός Γκρέι, τον οποίο έχει προσεγγίσει η Γουότφορντ.
Φιλικά προετοιμασίας: Παρέμεινε αήττητη στα 6 ματς που έδωσε. Νίκησε τις Σάμροκ (4-0), Κιντερμίνστερ (1-0), Αλφρετον (3-2), Πρέστον (2-1), ενώ έφερε ισοπαλία με Νότιγχαμ (1-1) και Θέλτα (2-2).
Εκτίμηση: Δεν αλλάζουν πολλά πράγματα. Ρόστερ χωρίς λάμψη, η Μπέρνλι είναι ομάδα που δύσκολα κερδίζει αλλά και δύσκολα χάνει. Βασίζεται στην έδρα της, στον ικανό προπονητή της και στο πάθος των παικτών της ώστε να μείνει στην κατηγορία. Πέρσι, όλα αυτά της έφτασαν. Φέτος; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει από τώρα. Το σίγουρο είναι ότι θα παλέψει... σκυλίσια.
Γουότφορντ
Τι έκανε πέρυσι: Η δέκατη έβδομη θέση στην οποία τερμάτισε... ξεγελάει, καθώς δεν αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα με την παραμονή της. Εχοντας μαζέψει τους βαθμούς που χρειαζόταν αρκετά νωρίς, έκανε ένα αρνητικό σερί προς το τέλος και υποχώρησε στην κατάταξη, ενώ πριν τελειώσει το πρωτάθλημα είχε γίνει γνωστό ότι θα φύγει ο προπονητής Βάλτερ Ματσάρι.
Προπονητής: Μάρκο Σίλβα (39 ετών). Γνωστός στους Έλληνες, είχε επιτυχημένο πέρασμα από τον Ολυμπιακό, ενώ πέρσι πάλεψε, χωρίς επιτυχία, να κρατήσει τη Χαλ στην κατηγορία. Σοβαρός και εργατικός, οι ομάδες του έχουν συνήθως καλή ανασταλτική λειτουργία και λειτουργούν σωστά από πλευράς τακτικής, κόντρα σε δυνατούς αντιπάλους.
Γήπεδο: Vicarage Road (19.920)
Μεταγραφές: Ως σημαντικότερες προσθήκες θεωρούνται οι Χιουζ (μεσοεπιθετικός από Ντέρμπι), Ριτσάρλισον (φορ από Φλουμινένεσε), Φεμενία (αμυντικός από Αλαβές) και ο μέσος Τσαλόμπα (από Τσέλσι). Επίσης, ήρθε με κανονική μεταγραφή ο χαφ Κλέβερλι από την Εβερτον (πέρσι έπαιξε ως δανεικός στη Γουότφορντ), ενώ πολύ πιθανή μοιάζει η απόκτηση του επιθετικού Γκρέι από την Μπέρνλι. Δεν αποχώρησε κάποιος σημαντικός ποδοσφαιριστής, παρά μόνο παίκτες δεύτερης ταχύτητας, που ουσιαστικά δεν... χωρούσαν στο ρόστερ.
Φιλικά προετοιμασίας: Σε έξι ματς είχε απολογισμό 2-2-2. Νίκησε με 1-0 τη Βικτόρια Πλζεν και την Εϊμπαρ, έφερε ισοπαλία χωρίς γκολ με Αστον Βίλα και Ρεάλ Σοσιεδάδ, ενώ ηττήθηκε 3-2 από τη Γουίμπλεντον και 2-1 από τη Ρέιντζερς.
Εκτίμηση: Εννιά προπονητές σε πέντε χρόνια έχει αλλάξει η Γουότφορντ, απομένει να φανεί τι θα γίνει με τον Σίλβα. Κάθε χρόνο αλλάζει η φιλοσοφία, ωστόσο η ομάδα κατάφερε τις δύο τελευταίες σεζόν να μείνει σχετικά εύκολα στην κατηγορία. Ο Σίλβα θα ζητήσει να έρθουν και άλλοι παίκτες, αν αυτό δεν συμβεί, η μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού μοιάζει πιθανή!
Νιουκάστλ
Τι έκανε πέρυσι: Είχε το καλύτερο ρόστερ στην Τσάμπιονσιπ και παρότι δυσκολεύτηκε αρχικά να προσαρμοστεί στα δεδομένα της κατηγορίας, βρήκε τον τρόπο να τα καταφέρει. Συνδύασε την άμεση επιστροφή της στην Πρέμιερ Λιγκ με την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Προπονητής: Ράφα Μπενίτεθ (57 ετών). Κέρδισε το σεβασμό, αφού παρέμεινε στη Νιούκαστλ παρά τον υποβιβασμό από την Πρέμιερ, με στόχο να την επαναφέρει άμεσα στα μεγάλα σαλόνια. Τα κατάφερε και δικαιωματικά συνεχίζει. Εχει παραστάσεις από πολύ υψηλό επίπεδο, έχοντας κοουτσάρει σπουδαίες ομάδες (μεταξύ άλλων Βαλένθια, Λίβερπουλ, Ιντερ, Νάπολι, Ρεάλ Μ.).
Γήπεδο: St James' Park (52.354)
Μεταγραφές: Αποκτήθηκαν οι μέσοι Ατσού (ήταν δανεικός πέρσι από την Τσέλσι, πλέον ήρθε με κανονική μεταγραφή), Μέρφι (Νόριτς), Μερίνο (δανεικός από Ντόρτμουντ) και οι αμυντικοί Λεζέν (Εϊμπάρ), Μανκίγιο (Ατλέτικο Μ., ήταν δανεικός στη Σάντερλαντ). Από αυτούς που έφυγαν, ξεχωρίζουν οι Μπαμπού (αμυντικός, Γιουνγκ Μπόις), Ανίτα (μέσος, Λιντς), Γκρουφράν (μέσος, Γκετστέπε), Μέρφι (φορ, Νότιγχαμ).
Φιλικά προετοιμασίας: Ενθαρρυντική η εικόνα της, νίκησε 2-1 τη Χαρτς, 4-0 την Μπράντφορντ, 3-1 τη Βόλφσμπουργκ και 2-0 τη Βερόνα, έφερε ισοπαλία 1-1 με την Πρέστον και ηττήθηκε μόνο από τη Μάιντς (2-1).
Εκτίμηση: Από τις νεοφώτιστες, αναμφίβολα η Νιούκαστλ είναι η πιο ισχυρή. Οι απαιτητικοί οπαδοί της δεν αρκούνται απλά στην εξασφάλιση της παραμονής, αλλά περιμένουν μια καλή παρουσία στην Πρέμιερ. Για αυτό και έχουν αρχίσει να ανησυχούν, αφού οι μεταγραφές δεν υπόσχονται κάτι τέτοιο. Ο Μπενίτεθ βασίζεται προς το παρόν στο περσινό ρόστερ, που δεν είναι κακό, όμως καλείται να ανταποκριθεί σε υψηλότερο επίπεδο.
Μπράιτον
Τι έκανε πέρυσι: Η καλή δουλειά των τελευταίων ετών απέφερε καρπούς. Τερμάτισε δεύτερη στην Τσάμπιονσιπ. Αν δεν χαλάρωνε στο τέλος, θα μπορούσε να κατακτήσει και το πρωτάθλημα, το οποίο κατέληξε στη Νιούκαστλ.
Προπονητής: Κρις Χιούτον (58 ετών). Εργατικός και μεθοδικός, μετέτρεψε την Μπράιτον σε ένα σταθερότατο σύνολο, με δυνατή άμυνα και την ικανότητα να κερδίζει ακόμα και στην κακή της ημέρα. Σημαντικό είναι ότι ολα αυτά τα πέτυχε χωρίς πολυδάπανες μεταγραφές.
Γήπεδο: Falmer Stadium (30.750)
Μεταγραφές: Χωρίς κάτι το ιδιαίτερο οι νέες αφίξεις, με εξαίρεση ίσως τον μέσο Πρέπερ από την Αϊντχόφεν. Ηρθαν επίσης οι Μπράουν (επιθετικός, δανεικός από Τσέλσι), Γκρος (μέσος, Ινγκολσταντ), Σούτνερ (μπακ, Ινγκολσταντ), Ράιαν (γκολκίπερ, Βαλένθια), Νόρμαν (μέσος, Μπόντο Γκλιμτ), Ματέου (αμυντικός, Βικτόρια Πλζεν). Από αυτούς που έφυγαν, ξεχωρίζει ο τερματοφύλακας Στοκντέιλ (Μπέρμιγχαμ).
Φιλικά προετοιμασίας: Νίκησε 2-0 τη Φορτούνα Ντίσελντορφ, 6-0 την Κρόουλι και 3-0 τη Σάουθεντ. Εφερε ισοπαλία 1-1 με τη Νόριτς και 0-0 με τη Ζιρόνα, ενώ ηττήθηκε 3-2 από την Ατλέτικο Μαδρίτης.
Εκτίμηση: Η Μπράιτον βασίζεται στην ομοιογένεια, στη δυνατή έδρα και στις γερές βάσεις που έχει βάλει στο παιχνίδι της ο Χιούτον. Με μια πρώτη ματιά, το ρόστερ της μοιάζει δύσκολο να σταθεί στην Πρέμιερ Λιγκ, αφού οι μεταγραφές που έκανε δεν αύξησαν την ποιότητα (θεωρητικά πάντα). Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να μην επιστρέψει άμεσα στην Τσάμπιονσιπ.
Χάντερσφιλντ
Τι έκανε πέρυσι: Εντυπωσίασε στην Τσάμπιονσιπ, αφού κανείς δεν την... περίμενε. Μπήκε... σφήνα στους ισχυρούς της κατηγορίας, πήρε την πέμπτη θέση και μέσω την πλέι οφ και πανηγύρισε την επιστροφή στην Πρέμιερ Λιγκ, για πρώτη φορά από τη σεζόν 1971-72!
Προπονητής: Ντέιβιντ Βάγκνερ (45 ετών). Τον χαρακτηρίζουν ως το... alter ego του Γιούργκεν Κλοπ και όχι άδικα. Πέραν του ότι είναι Γερμανός και κουμπάρος του τεχνικού της Λίβερπουλ, έχει παρόμοιες ιδέες για το παιχνίδι (πρέσινγκ ψηλά, γρήγορη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση κλπ.). Εκανε το... θαύμα με την άνοδο από την Τσάμπιονσιπ και καλείται να κάνει ακόμα ένα, κρατώντας την ομάδα στην Πρέμιερ.
Γήπεδο: John Smith's Stadium (24.500)
Μεταγραφές: Ο εξτρέμ Κατσούνγκα ήρθε με κανονική μεταγραφή από την Ινγκολσταντ (ήταν δανεικός πέρσι), ενώ ίδια περίπτωση είναι ο μέσος Μούι (Μάντσεστερ Σίτι). Αποκτήθηκαν επίσης οι Ντεπότρ (φορ, Πόρτο), Ινς (εξτρέμ, Ντέρμπι), Γουίλιαμς (μέσος, Ρέντινγκ), Μουνιέ (φορ, Μονπελιέ), Μαλόουν (μπακ, Φούλαμ), Γιόργκενσεν (στόπερ, Κοπεγχάγη). Πήρε δανεικούς τους Λεσλ (γκολκίπερ, Μάιντς), Πάλμερ (μέσος, Τσέλσι). Δεν έφυγε κάποιος αναντικατάστατος), οι πιο αξιοσημείωτοι είναι οι Μπαν (εξτρέμ, Μπέρι) και Ντέμπσι (μέσος, Φλίτγουντ).
Φιλικά προετοιμασίας: Νίκησε τις Ακρινγκτον (1-0), Μπέρι (3-1), Ζιρόνα (1-0), Μπάρνσλεϊ (1-0), έφερε ισοπαλία με Στουτγάρδη (3-3) και Τορίνο (2-2), ενώ ηττήθηκε 3-2 από τη Σαντχάουζεν και 2-1 από την Ουντινέζε.
Εκτίμηση: Η Χάντερσφιλντ έχει έντονο το γερμανικό στοιχείο, τόσο λόγω προπονητή όσο και λόγω πολλών Γερμανών στο ρόστερ. Κατά τους περισσότερους, δύσκολα θα μείνει στην Πρέμιερ, όμως πρόκειται για σύνολο με άγνοια κινδύνου και μεγάλο ενθουσιασμό. Αλλωστε, περίμενε κανείς να ανέβει πέρσι από την Τσάμπιονσιπ;
Saladin
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi