Μαύρη λίστα με τους παρόχους τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο που δεν συμμορφώθηκαν με το νόμο 4002/2011 και
δεν ενετάχθησαν σε καθεστώς μεταβατικής λειτουργίας καταρτίζει η Εθνική Επιτροπή Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ).
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΕΕΕΠ κ. Ευγένιου Γιαννακόπουλου στα ΝΕΑ , οι πλατφόρμες αυτές θα αντιμετωπίσουν βαρύτατες κυρώσεις όπως προβλέπει ο νόμος , μεταξύ των οποίων, την επιβολή προστίμου για κάθε ημέρα παράνομης λειτουργίας που ανέρχεται στα 20.000 ευρώ, ενώ ο εισαγγελέας μπορεί να ασκήσει ποινική δίωξη για κακούργημα.
Όπως προβλέπει ο σχεδιασμός της ΕΕΕΠ, οι πάροχοι Internet (Forthnet, Cosmote, Wind, Hol, κ.α) μέχρι το τέλος του έτους θα λάβουν τη μαύρη λίστα και είναι υποχρεωμένοι να εμποδίσουν την πρόσβαση των πελατών τους στους συγκεκριμένους ιστότοπους,νώ
και οι τράπεζες δεν θα επιτρέπουν τις συναλλαγές μέσω καρτών στους πελάτες τους με τους παρόχους τυχερών παιγνιδιών που έχουν ενταχθεί στη λίστα.
Παράλληλα, απαγορεύεται και στα ΜΜΕ να διαφημίζουν τις πλατφόρμες αυτές αλλιώς απειλούνται με πρόστιμο έως 200.000 ευρώ.
Στο πλαίσιο του νόμου 4002/2011 που ρυθμίζει την αγορά των τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα υπήρξε στο τέλος του2011 πρόσκληση στους παρόχους του ηλεκτρονικού τζόγου να ενταχθούν σε μεταβατικό καθεστώς λειτουργίας έως ότου η Ελληνική Δημοκρατία προχωρήσει σε διαγωνισμό για τη χορήγηση αδειών.
Για να ενταχθούν στο μεταβατικό καθεστώς θα έπρεπε να πληρώσουν αναδρομικά 30% επί των μεικτών τους κερδών για τις χρήσεις του 2010 - 2011, καθώς και το 10% των κερδών που είχαν αποδώσει στους νικητές.
Οι όροι αυτοί σε συνδυασμό με το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στο διαδικτυακό αθλητικό στοίχημα έως το 2020 αποθάρρυναν σχεδόν όλους τους μεγάλους και σοβαρούς παίκτες του κλάδου να πληρώσουν και να λάβουν ΑΦΜ.
Από τις 24 πλατφόρμες που πήραν ΑΦΜ μόνο δύο συγκαταλέγονται στα μεγάλα ονόματα του διαδικτυακού τζόγου. Η Sportingbet και η Paddy Power. Oι υπόλοιπες, στην πλειονότητά τους, είναι πλατφόρμες που συστάθηκαν στο τέλος του 2011 και κατέβαλαν πολύ μικρό αντίτιμο φόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη διαδικασία αυτή το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε κάτι λιγότερο από 1 εκατ. ευρώ, όταν άλλες χώρες όπως η Ισπανία με την ίδια διαδικασία εισέπραξε περίπου 50 εκατ. ευρώ
Τώρα, ενόψει και του διαγωνισμού για την πώληση του ΟΠΑΠ καλείται η ΕΕΕΠ να εφαρμόσει το νόμο αφού δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν περίπου 400 ιστοσελίδες ηλεκτρονικού τζόγου οι οποίες πλουτίζουν στην Ελλάδα, λειτουργούν ανταγωνιστικά στο μονοπώλιο του ΟΠΑΠ, χωρίς να αποδίδουν ούτε ένα ευρώ φόρο.
Η ΕΕΕΠ με πρόσφατή ανακοίνωσή της προειδοποίησε τις πλατφόρμες αυτές ότι μετά τις 5 Δεκεμβρίου θα αρχίσει η εφαρμογή του νόμου και ήδη μεγάλες πλατφόρμες όπως Betfair, Landbrokes και William Hill ενημέρωσαν τους πελάτες τους ότι πλέον δεν θα «παίρνουν» στοίχημα από την Ελλάδα.
Από την άλλη πλευρά , η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει όπως ήταν αναμενόμενο έντονες αντιδράσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Remote Gambling Association (RGA), η μεγαλύτερη ένωση επιχειρήσεων διαδικτυακού στοιχηματισμού παγκοσμίως που αντιπροσωπεύει πλατφόρμες διαδικτυακού στοιχηματισμού και παροχής λογισμικού, προχώρησε σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς ήδη υπάρχει προσφυγή κατά του νόμου (4002/11) για την ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα αλλά και κατά του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ στα επίγεια και τα διαδικτυακά τυχερά παίγνια.
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν το εξής παράδοξο:
«Ο ΟΠΑΠ δεν έχει ακόμη διαδικτυακή πλατφόρμα, οι μεγάλοι παίκτες έχουν φραγή και πλέον ο νόμος σπρώχνει τους παίκτες να ποντάρουν στις 24 πλατφόρμες , οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν πληρώσει ψίχουλα για τη νομιμοποίησή τους. Παράλληλα, τονίζουν ότι υπάρχουν τεχνικοί τρόποι να παίξει κάποιος από την Ελλάδα σε μια μεγάλη πλατφόρμα που έχει υποστή φραγή, χωρίς να φαίνεται ότι δίνει εντολή από τη χώρα μας».