Το καλοκαίρι που μας πέρασε η Ανατολική περιφέρεια του NBA έχασε αρκετή από την αίγλη της. All-star παίχτες, όπως οι Buttler, George και Anthony έφυγαν για τη Δύση, ενώ κι όσοι all-star έμειναν πίσω έχουν μαζευτεί σε δύο-τρεις ομάδες. Δυνατή περιφέρεια σίγουρα δεν είναι η Ανατολική, με αρκετές όμως ομάδες να είναι ανάμεσα στο μέτριο και το καλό, σίγουρα θα έχουμε ανταγωνισμό στις τελευταίες θέσεις της οχτάδας. Φυσικά, το ελληνικό ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο στην από εδώ πλευρά της Αμερικής, μιας και φέτος ο Αντετοκούνμπο λογικά θα είναι ανάμεσα στους δυο-τρεις top παίχτες της περιφέρειας. Και δεν αποκλείεται να τον δούμε και πάλι στο all-star game.
Boston Celtics
Τι έκαναν πέρυσι: Για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2007/08, οι Celtics τερμάτισαν στην πρώτη θέση της Ανατολικής περιφέρειας, βάζοντας από κάτω ομάδα του LeBron. Κι αφού πέρασαν από τα προημιτελικά και τα ημιτελικά των play-offs, πήγαν να βρουν τον LeBron στους τελικούς της περιφέρειας. Για πρώτη φορά σε τελικούς, μετά το 2012. Αυτό ήταν και το ταβάνι τους. Όσο καλοί ήταν στις δύο προηγούμενες φάσεις, "χτυπημένοι" κι από σημαντικές απουσίες στους τελικούς, αποκλείστηκαν με το διόλου τιμητικό, 4-1.
Τι κρατάνε: Την all-star σεζόν που έκανε ο Isiah Thomas. Το ξεπέταγμα του Rozier, που λογικά φέτος θα μπει ακόμα περισσότερο στο rotation της ομάδας. Το γεγονός ότι η ομάδα επέστρεψε στην κορυφή της Ανατολής και το γεγονός ότι όλο αυτό είναι δουλειά του coach, που δουλεύει ένα συγκεκριμένο πλάνο εδώ και πολλά χρόνια.
Τι θέλουν να ξεχάσουν: Ο Thomas έγινε all-star, αλλά έφυγε. Προφανώς κι ο αντικαταστάτης του είναι εγνωσμένης αξίας, πλην όμως δεν έχει χημεία με την ομάδα. Από πλευράς GM, ο Danny Ainge ίσως θα ήθελε να γυρίσει το χρόνο πίσω και να πάρει έναν all-star μέχρι το Φλεβάρη. Τότε που πήγε για George, πήγε για Buttler κι εν τέλει δεν πήρε κανέναν. Ίσως με λίγη περισσότερη εμπειρία στο παρκέ, η ομάδα να είχε άλλες τύχες στους τελικούς της Ανατολής.
Αποχωρήσεις: 11 παίχτες αποχώρησαν. Όχι όλοι από το "πάνω ράφι". Κρατάω τις αποχωρήσεις των Bradley και Crowder που ήταν δύο παίχτες εργαλεία στα χέρια του Stevens. Και το κυριότερο, εξαιρετικοί αμυντικοί. Προφανώς ξεχωρίζει η απώλεια του Thomas, αλλά στη θέση του ήρθε καλύτερος -τουλάχιστον ατομικά- παίχτης.
Τα νέα πρόσωπα: Ο Ainge το κατάλαβε. Καλά τα rebuild, καλά τα πρώτα pick των draft και τα hot prospects, αλλά για να κερδίσεις τον LeBron θες σταρ. Κι ήρθαν. Δύο. Gordon Hayward και Kyrie Irving. Το μόνο αρνητικό είναι ότι θα μπουν στην starter πεντάδα κι οι δύο, αλλά δεν φημίζονται για την άμυνα τους. Ειδικά ο Irving, ώρες ώρες στο Cleveland θύμιζε...κώνο μέσα στο παρκέ. Ο Baynes είναι ένας καλός "ξυλοκόπος" για τη ρακέτα (ο αντί-Olynyk), ενώ θα ρίχνουμε κι ένα βλέφαρο στον ρούκι τους, Jayson Tatum.
Depth Chart:
Ο σταρ: Big Three έχουν πλέον και στη Βοστόνη, με την κοινή παρουσία των Horford, Hayward και Irving. Αν έπρεπε να διαλέξω έναν από τους τρεις, ε θα κράταγα τον κοντό, που έχει κι ένα πρωτάθλημα κι ακόμα δύο παρουσίες σε τελικούς ΝΒΑ. Όσο να πεις....
Πλεονεκτήματα: Προπονητής που δουλεύει την ομάδα που έχει δημιουργηθεί από τα...σπάργανα της. Κι έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια, πως ότι κομμάτι κι αν του δώσεις να δουλέψει, θα το ταιριάξει στο παζλ του. Υπάρχει ποιότητα στην επίθεση της ομάδας και σουτ με άνεση από όλες τις γωνιές του παρκέ.
Μειονεκτήματα: Το γράφω και πιο πάνω. Οι απώλειες των Crowder και Bradley θα κάνουν την ομάδα πιο soft στην άμυνα. Βέβαια, έτσι είναι. Ο Crowder είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, αλλά δεν μπορείς να ποντάρεις πάνω στην αστάθεια του στο επιθετικό κομμάτι. Κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις. Το ροτέισον στη ρακέτα είναι μικρό. Για την ακρίβεια, αν τραυματιστεί ο Horford, κλάφτα. Εκτός αν καταφέρει κι ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της θέσης -έστω- τέσσερα, ο Tatum και κάπως "απλωθεί" το ρόστερ.
Προσδοκίες για φέτος: Μετά τις φετινές κινήσεις, νομίζω ότι όλοι στον οργανισμό των Celtics ένα πράγμα περιμένουν. Να δουν το "βασιλιά" εκτός τελικών ΝΒΑ μετά από οχτώ χρόνια. Θα τα καταφέρουν;
Cleveland Cavaliers
Τι έκαναν πέρυσι: Το έριξαν αρκετά στο "σορολόπ" από ένα διάστημα και μετά κι έκαναν αρκετές ήττες για τα δεδομένα τους. Συγκρίνοντας και με βάση τα δύο προηγούμενα έτη. Αποτέλεσμα; Να χάσουν την πρωτιά στην Ανατολική περιφέρεια. Ε και; 4-0, 4-0, 4-1 και έφτασαν στους τελικούς NBA. Εκεί ήταν αλλιώς. Οι Warriors ήταν πολύ καλοί. Για την ακρίβεια, ήταν ανίκητοι! Με 4-1 τελείωσαν με συνοπτικές διαδικασίες μια από τις πιο "βαρετές" τελικές φάσεις NBA τα τελευταία χρόνια.
Τι κρατάνε: Όταν την προηγούμενη χρονιά έχεις πάρει πρωτιά στην Ανατολή και δαχτυλίδι NBA με ανατροπή από 3-1 σε 4-3 και με μειονέκτημα έδρας, τι να κρατήσεις από την χρονιά που μας πέρασε. Γενικά, τίποτε δεν ήταν για να έχουν να θυμούνται οι Cavs από τη χρονιά που μας πέρασε.
Τι θέλουν να ξεχάσουν: Την απογοητευτική τους εικόνα στους τελικούς του NBA. Και πριν δύο χρόνια είχαν χάσει τον τίτλο από τους Warriors. Ήταν όμως μαχητικοί, ο LeBron έπαιζε μόνος του και γενικά η ομάδα έβγαζε πάθος. Πέρυσι ανούσιοι. Ευθύνες και στο front office της ομάδας, που γέμισε το ρόστερ "σαπάκια" και παίχτες πολύ δεύτερης διαλογής. Ευθύνες και στα της ομάδας, αφού ο coach Lou δεν μπόρεσε να διαχειριστεί καμία κρίση στα αποδυτήρια των Cavs.
Αποχωρήσεις: Πέντε παίχτες έφυγαν, οι τέσσερις αδιάφοροι. Ο πέμπτος και τελευταίος... ο Kyrie Irving. Το "μπαμ" της αποχώρησης ακούστηκε μέχρι εδώ. Για όσους παρακολουθούσαν τον οργανισμό, ή έστω λίγο τα του NBA, ψιλοήταν διαφαινόμενη κι από πέρυσι τον Ιούνη.
Τα νέα πρόσωπα: Ε, αφού φέτος η ομάδα κατέληξε να έχει ένα τραγικό rotation, φέτος ήρθαν πολλοί. Άλλοι πιο καλοί, άλλοι πιο έμπειροι, άλλοι με πολλούς τραυματισμούς. Στα χαρτιά πάντως η ομάδα έχει πλήρες ρόστερ. Πολύ γεμάτο. Και βάση ονομάτων... Wade, Calderon, Jeff Green, Rose, Thomas. Τώρα, πόσοι από αυτούς θα δικαιώσουν το όνομα τους είναι ερωτηματικό. Από ρεκλάμα πάντως, καλά πάμε.
Depth Chart:
Ο σταρ: Στην ομάδα του LeBron, σταρ είναι ο James. Εντάξει, μιλάμε κατά κοινή ομολογία για τον πληρέστερο παίχτη του αθλήματος τα τελευταία χρόνια.
Πλεονεκτήματα: Ο Crowder που ήρθε αν μη τι άλλο θα δώσει ενέργεια στην άμυνα. Στοιχείο που έλειπε φέτος. Οι Cavs κατέληξαν προς το τέλος να τρώνε 105+ από οποιονδήποτε αντίπαλο. Και κόντρα στους Warriors, αυτό το όσα φάμε κι όσα βάλουμε, αποδείχθηκε καταστροφή. Ο Wade μπορεί να έχει γεράσει, αλλά μαζί με Smith και Thomas θα αποτελέσουν μια εξαιρετική τριάδα παιχτών στα guard, που έχει τρομερή ευχέρεια στο σκοράρισμα. Μένει να μείνουν και οι τρεις υγιείς στα play-offs.
Μειονεκτήματα: Το ρόστερ είναι ποιοτικό πλην "γυάλινο". Δηλαδή, τα δύο βασικά point-guard, Rose και Thomas είναι επιρεπέστατοι στους τραυματισμούς. Τα γόνατα του Wade τα τελευταία χρόνια δεν τον κρατάνε. Ο Love πάντα έχει θέματα μέσα στις σεζόν. Πόσο να αντέξει ο "βιονικός" LeBron; Το δεύτερο έχει να κάνει με την ψυχολογία της ομάδας. Από το καλοκαίρι που μας πέρασε "κυκλοφορεί" ότι ο "βασιλιάς" του χρόνου θα φύγει από το Cleveland. Όταν ξεκινάς έτσι, μέχρι που μπορείς να πας; Γενικά από πέρυσι και τη σειρά των τελικών με τους Warriors, υπάρχει περίεργο κλίμα στους Cavs. Ακόμα και μέχρι τούτη τη στιγμή, που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι Cavs μετρούν ρεκόρ 0-4 στην pre-season.
Μεγάλη γκάμα στοιχημάτων στο Live - Άμεση ανάληψη Κερδών
Προσδοκίες για φέτος: Προφανώς και οι προσδοκίες της ομάδας, φτάνουν μέχρι τους τελικούς του ΝΒΑ. Λογικό, όταν στην ομάδα έχεις τον καλύτερο παίχτη του αθλήματος. Εγώ πάντως βλέπω πολλά "σύννεφα" πάνω από τον οργανισμό Cavaliers κι αν δεν φυσήξει ένας δυνατός αέρας να τα πάρει, ίσως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, δεν δούμε τον "βασιλιά" σε τελικούς NBA.
Toronto Raptors
Τι έκαναν πέρυσι: Έκαναν τα αναμενόμενα στην regular season και μπήκαν στην οχτάδα. Απογοήτευσαν εκεί που η μπάλα... "καίει". Ότι κάνουν δηλαδή τα τελευταία χρόνια (πλην της προπέρσινης) στα play-offs. Αφού πέρασαν, πιο δύσκολα από ότι δείχνει το τελικό 4-2, τους Bucks, "σκουπίστηκαν" με συνοπτικές διαδικασίες από τους Cavaliers.
Τι κρατάνε: Σαν ομάδα, τίποτα. Πρόπερσι έφτασαν μέχρι τους τελικούς του NBA. Πέρυσι αποκλείστηκαν ένα γύρο νωρίτερα, από την ίδια ομάδα, αλλά πολύ πιο εύκολα. Ατομικά, οι Poeltl και Siakam πήραν χρόνο συμμετοχής και φέτος θα τους δοθεί ευκαιρία να αποδείξουν ότι μπορούν να προσφέρουν ακόμα περισσότερα στην ομάδα.
Τι θέλουν να ξεχάσουν: Ότι έφυγαν από το στυλ του αμυντικού μπάσκετ που τους χαρακτήριζε τα τελευταία χρόνια κι έγιναν πιο soft. Ήταν ένας από τους λόγους που έχασαν την πρωτιά στην Atlantic και αποκλείστηκαν τόσο εύκολα από τους Cavs. Το γεγονός ότι έδωσαν ένα σκασμό λεφτά στον Carroll για να έχει μέσους όρους για κλάματα.
Αποχωρήσεις: Δεν έφυγαν πολλοί. Αποχώρησε ο Carroll που ήρθε και δεν ακούμπησε. Εκτός και οι Tucker, Joseph και Patterson. Καμία από τις άνωθεν απώλειες, δεν "πόνεσε" τον οργανισμό.
Τα νέα πρόσωπα: Λίγα πράγματα κι εδώ. Οι Raptors προσπάθησαν και κράτησαν τους Lowry, DeRozan, Ibaka στην ομάδα, οπότε το cap δεν έφτανε για γενναίες προσθήκες από την FA. Η προσθήκη του CJ Miles (10.7π. πέρυσι στους Pacers) ξεχωρίζει.
Depth Chart:
Ο σταρ: Ο DeMar Derozan έκανε πέρυσι εξαιρετική σεζόν. Ξεκίνησε μάλιστα τρομακτικά καλά και για 10-15 ματς είχε μέσους όρους πόντων πάνω από 30. Πέρυσι δεν φοβήθηκε ούτε τα play-offs. Το κακό για αυτόν ήταν ότι "εξαφανίστηκε" και πάλι ο Lowry.
Πλεονεκτήματα: Κρατάνε ίδιους παίχτες στις θέσεις 1, 2 και 5 εδώ και τέσσερα χρόνια. Ο Ibaka φέτος παίζει από την αρχή με την ομάδα. Τραυματισμούς πολλούς δεν έχουν. Οπότε υπάρχει χημεία. Γενικά θα δουλέψουν πολύ καλά και φέτος στην επίθεση τους και στη regular δε θα έχουν πρόβλημα. Στα συν και το γεγονός ότι πλέον έχουν "δεμένους" τους σταρ της ομάδας και μπορούν να δουλέψουν κι ίδιοι απερίσπαστοι.
Μειονεκτήματα: Η νοοτροπία looser που έχουν αποκτήσει στα play-offs. Το γεγονός ότι έχουν "φύγει" από το αμυντικό στυλ παιχνιδιού που τους χαρακτήριζε. Κι αυτό δεν τους βοήθησε καθόλου πέρυσι. Με την προσθήκη του Miles, θα δώσουν λίγο παραπάνω ένταση στο αμυντικό τους παιχνίδι φέτος.
Προσδοκίες για φέτος: Η ομάδα να μπει και πάλι στα play-offs και να "κοιτάξει" στα μάτια τους δύο "μεγάλους" της περιφέρειας. Ibaka, Lowry και Derozan είναι μια τριάδα παιχτών που μπορεί να οδηγήσει την ομάδα ψηλά. Μένει να φανεί και στο παρκέ, το πόσο ψηλά.
Washington Wizzards
Τι έκαναν πέρυσι: Έπαιξαν ωραίο μπάσκετ στην regular, "φλέρταραν" και με την πρωτιά, εν τέλει περιορίστηκαν στην τέταρτη θέση. Στα play-offs πλήρωσαν σε μεγάλο βαθμό την απουσία μιας πιο ποιοτικής ρακέτας και την ύπαρξη ενός μεγαλύτερου ροτέισον. Πέρασαν σχετικά άνετα το εμπόδιο των Hawks, πριν ηττηθούν στο game7 της σειράς με τους Celtics.
Τι κρατάνε: Την εξαιρετική σεζόν του Wall. Εξελίσσεται σε all-star πλέον και σε παίχτη που μπορεί να κουβαλήσει την ομάδα και μόνος του. Το ξεπέταγμα του Otto Porter και την καθιέρωση του πλέον στην starter πεντάδα. Θέλει πάντως ακόμα δουλειά ο πιτσιρικάς. Το ότι ήταν σχεδόν ανίκητοι στο Verizon Center από το Νοέμβρη και μετά. Ομάδες που έχουν έδρα-"φρούριο" πάντα έχουν αυξημένες πιθανότητες για καλό "πλασάρισμα" στην regular season.
Τι θέλουν να ξεχάσουν: Γενικά δεν ήταν κακή χρονιά για τους "μάγους". Το μόνο αρνητικό σημείο πέρυσι ήταν η τραγική τους εμφάνιση στο game7 της σειρά με τους Celtics. Όπως επίσης και το γεγονός ότι παρά το ότι έπαιξαν καλύτερα στα τέσσερα πρώτα ματς κόντρα στους Celtics, πήραν μόνο δύο νίκες λόγω κακών επιλογών στο τέλος των αναμετρήσεων.
Αποχωρήσεις: Από τους τρεις που έφυγαν, πιθανολογώ ότι θα λείψουν πάρα πολύ οι εύκολοι πόντοι του Bojan Bogdanovic, ερχόμενος από τον πάγκο.
Τα νέα πρόσωπα: Τίποτα το ιδιαίτερο. Δόθηκαν πολλά χρήματα σε ανανεώσεις συμβολαίων και το μεγαλύτερο όνομα που ήρθε στην πρωτεύουσα το καλοκαίρι, ήταν αυτό του Meeks από τους Magic (9.1π. ΜΟ πέρυσι στο Orlando).
Depth Chart:
Ο σταρ: Το δίχως άλλο, ο John Wall διάγει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του και βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα. Αν κοντά του ανέβει λίγο ακόμα κι ο Beal, οι Wizzards θα έχουν ένα εξαιρετικό δίδυμο κοντών.
Πλεονεκτήματα: Η ομάδα έμεινε ίδια με πέρυσι. Ότι προσθήκες έγιναν, αφορούσαν την second unit και το ροτέισον της ομάδας. Καλό αυτό, μιας και η χημεία είναι πολύ σημαντική για μια ομάδα μπάσκετ. Υπάρχει και ίδιος κόουτς, οπότε περίπου ξέρουμε τι θα περιμένουμε από τους Wizzards φέτος. Δυνατό και το κομμάτι του περιφερειακού σουτ, αφού οι Beal και Wall είναι εξαιρετικοί σουτέρ.
Μειονεκτήματα: Δείτε το depth chart παραπάνω και θα καταλάβετε. Η ποιότητα στην frontline και φέτος, ελλειπής. Στο μόνο που μπορούν να ελπίζουν οι Wizzards είναι να μείνει υγιής και ο Mahinmi και να αποτελέσει ένα καλό back-up για τον Gortat. Μήπως έτσι φανεί λίγο καλύτερος ο δεύτερος φέτος.
Προσδοκίες για φέτος: Δεν έγιναν τρομερές κινήσεις, για να πούμε ότι η ομάδα θέλει να "καθαιρέσει" τους Cavaliers ή τους Celtics από την κορυφή. Κρατήθηκε ο ίδιος κορμός, γέμισε κάπως το ροτέισον, θεωρώ ότι στόχος είναι έστω ο δεύτερος γύρος των play-offs κι από κει και πέρα ότι βγει. Σίγουρα κοιτούν και την εξέλιξη των Portar και Oubre, προκειμένου να υπάρχει μια πολύ γεμάτη περιφέρεια τα επόμενα χρόνια, κι από κει και πέρα να δουν τι θα κάνουν με τη γραμμή ψηλών.
Atlanta Hawks
Τι έκαναν πέρυσι: Μέχρι το Γενάρη δούλευαν "ρολόι". Και μετά άρχισε μια απίθανη καθίζηση. Από πρώτη στην Southeast, κατέληξε να παλεύει για την είσοδο της στα play-offs. Εν τέλει τα κατάφερε και τερμάτισε και στην πέμπτη θέση. Στα play-offs δεν έκανε κάτι παραπάνω από δύο νίκες κόντρα στους Wizzards. Κι αυτό από σπόντα. Και πάλι καλά να λένε.
Τι κρατάνε: Τίποτα. Τραγική χρονιά, από όπου κι αν τη δεις. Βήματα πίσω σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, όπου η ομάδα "μάχονταν" με Raptors και Cavaliers για την πρωτιά της Ανατολής. Ατομικά; Ο Howard ήρθε και καλά για να "αναγεννηθεί" στη γενέτειρά του. Πέρασε και δεν ακούμπησε. Ο Schroder θα έδειχνε τις ηγετικές του ικανότητες. Θέλει ακόμα δουλειά. Α, για να μην τους αδικούμε. Επιτυχία για ομάδα του NBA είναι πάντα η είσοδος στην οχτάδα. Από τους Hawks όμως περιμένεις (όπως κι αυτοί) κάτι παραπάνω.
Τι θέλουν να ξεχάσουν: Τα πάντα! Όπως αναφέρεται και παραπάνω. Δεν δούλεψε κάτι καλά στον οργανισμό των Hawks και μάλλον η χρονιά θα θελήσουν να περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Αποχωρήσεις: Έφυγε αρκετός κόσμος και κυρίως από τη ρακέτα της ομάδας. Προφανώς ξεχωρίζει ανάμεσα στις υπόλοιπες, η αποχώρηση του Millsap. Πλέον στην Atlanta κοιτούν πως θα "δομήσουν" το project της ομάδας γύρω από τον Schroder.
Τα νέα πρόσωπα: Αρκετοί έφυγαν, αλλά και αρκετοί ήρθαν. Όχι όμως κάτι το ιδιαίτερο. Πλην του Marco Belinelli, που αποκτήθηκε για να δώσει εύκολους πόντους από την περιφέρεια.
Depth Chart:
Ο σταρ: Όπως αναφέρεται και παραπάνω, μετά και τη φυγή του Millsap οι Hawks θα δουλέψουν ένα project γύρω από τον Schroder. Οπότε ο Γερμανός θα είναι ο άνθρωπος από τα χέρια του οποίου θα περνάει το μεγαλύτερο μέρος των επιθέσεων.
Πλεονεκτήματα: Ο Buldenhozer είναι ένας πολύ καλός προπονητής. Και οι προηγούμενοι Hawks ήταν δικό του δημιούργημα. Ποντάρουν πολλά πάνω του οι Hawks προκειμένου να παρουσιάσει ένα εξαιρετικό σύνολο. Σήμα κατάτεθεν, λογικά η περιφέρεια, αφού εκεί υπάρχει εκτεταμένο ροτέισον και μια σχετική ποιότητα.
Μειονεκτήματα: Έφυγαν σχεδόν όλοι οι ψηλοί και η ρακέτα των Hawks είναι πραγματικά... για κλάματα. Το βασικό πεντάρι των Hawks παίζει να είναι το χειρότερο στο NBA. Βασικά, όλη το ροτέισον στη ρακέτα των Hawks, ίσως είναι το πιο "φτωχό" ποιοτικά στη λίγκα.
Προσδοκίες για φέτος: Λίγες. Εκτιμώ ότι στον οργανισμό Hawks, φέτος δεν πρέπει να κάνουν αναφορά για play-offs. Κι αν κάνουν, μάλλον σύντομα θα τις ξεχάσουν. Αυτό που θα θελήσουν είναι να δουν πόσο καλά μπορεί να δουλέψει η ομάδα γύρω από τον Schroder και τι αλλαγές θα χρειαστεί να γίνουν στην πορεία προκειμένου η ομάδα να πρωταγωνιστήσει και πάλι.
Milwaukee Bucks
Τι έκαναν πέρυσι: Επέστρεψαν στα play-offs και με οδηγό τον Αντετοκούνμπο. Ξεκίνησαν εντυπωσιακά τη σειρά με τους Raptors, "έσπασαν" την έδρα και προκρίθηκαν με 2-1. Στη συνέχεια όμως έχασαν την αυτοσυγκέντρωση του, και οι Raptors γύρισαν την σειρά και έτσι οι Bucks έμειναν εκτός από τον πρώτο γύρο με σκορ 4-2.
Τι κρατάνε: Την επιστροφή τους στα play-offs. Κι από κει και πέρα ότι είχαν τον rookie της σεζόν (Brogdon), αλλά και τον πιο βελτιωμένη παίχτη της σεζόν (Αντετοκούνμπο). Γενικά στον οργανισμό Bucks δούλεψαν όλα θετικά, έτσι ώστε να εξελιχθούν όλα τα hot prospect των επόμενων ετών.
Τι θέλουν να ξεχάσουν: Τον τραυματισμό του Jabari Parker, που τους πήγε πίσω στο σχεδιασμό της ομάδας, με Αντετοκούνμπο και Parker στο παρκέ. Οι Bucks δουλεύουν πάνω σε αυτό εδώ και δύο χρόνια και η περσινή χρονιά ήταν κομβικής σημασίας. Θα πρέπει να κάνουν λίγο παραπάνω υπομονή. Επίσης, την χρυσή ευκαιρία να βρεθούν στο δεύτερο γύρο των play-offs, αφού είχαν καταφέρει να "σπάσουν" την έδρα των Raptors.
Αποχωρήσεις: Μόλις δύο. Αποχώρησαν από την ομάδα οι Beasley και Hawes. Ούτε γάτα, ούτε ζημιά.
Τα νέα πρόσωπα: Μια από τα ίδια. Οι Bucks ότι κινήσεις ήταν να κάνουν, τις έκαναν πέρυσι. Πλέον θέλουν να δουλέψουν το υπάρχον ρόστερ και να δουν που μπορούν να φτάσουν. Από όσους ήρθαν (έξι τον αριθμό), ξεχωρίζει ο Gerald Green.
Depth Chart:
Ο σταρ: Ε, υπέγραψε και νέο συμβόλαιο με "μυθικές" απολαβές, οι Bucks το καλοκαίρι τον προφύλαξαν και δεν τον άφησαν να πάει στο Ευρωμπάσκετ και γενικά τα πάντα στον οργανισμό δουλεύουν γύρω από το όνομα του. Και δικαίως, αφού στην Αμερική φέτος οι "ειδικοί" τον δίνουν μέσα στα 10 πρώτα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου του MVP. Γιάννης Αντετοκούνμπο.
Πλεονεκτήματα: Πρόκειται για μια εξαιρετικά αθλητική ομάδα με αρκετό ταλέντο και παίχτες σε νεαρή ηλικία. Από τα βασικά προτερήματα των Bucks, η πολύ καλή άμυνα. Σε αυτό βοηθάει αρκετά και το γεγονός ότι είναι μια ψηλή ομάδα.
Μειονεκτήματα: Δεν υπάρχει αξιόπιστος σουτέρ στην περιφέρεια. Ο Middleton είναι ένας τέτοιος, αλλά είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς. Γενικά, η ομάδα δεν έχει καλούς σουτέρ σε καμία θέση. Κι αυτό είναι μεγάλο μείον και φάνηκε και στα ματς με τους Raptors πέρυσι, όπου τα "ελάφια" ήθελαν το σουτ όταν το ματς ήταν οριακό και δεν το έβρισκαν από πουθενά.
Προσδοκίες για φέτος: Φέτος θα περιμένουν να δουν και πάλι τον Parker στο παρκέ και να τσεκάρουν το πως θα δουλέψει στην ίδια πεντάδα με Brogdon και Γιάννη. Αν γίνεται δηλαδή να παίξουν και ο Parker και ο Γιάννης στην ίδια πεντάδα. Επίσης, θα περιμένουν να δουν πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει φέτος ο Γιάννης κι αν θα μπορέσει να γίνει ο go to guy της ομάδας και ο απόλυτος σταρ για τα επόμενα χρόνια. Προφανώς στόχος είναι και πάλι η είσοδος στην οχτάδα, αλλά και -γιατί όχι- ένα καλό πλασάρισμα που ίσως τους αυξήσει τις πιθανότητες για πρόκριση πέραν του πρώτου γύρου.
Indiana Pacers
Τι έκαναν πέρυσι: Έφτιαξαν μια ομάδα με γυρολόγους. Καλούς παίχτες αλλά γυρολόγους. Σε αυτή την Ανατολή κατάφεραν, έστω και με το ζόρι, να μπουν στην οχτάδα. Στον πρώτο γύρο συνάντησαν τους Cavaliers και κάπου εκεί τελείωσαν όλα. 4-0 κι έξω οι Pacers.
Τι κρατάνε: Στα συν το γεγονός ότι κατάφεραν να μπουν στα play-offs. Κάποιες καλές εμφανίσεις των Young και Turner που αφήνουν υποσχέσεις για το μέλλον. Γενικά πάντως δεν υπάρχουν πολλά πραγματάκια που θα θέλουν να θυμούνται από την περσινή χρονιά οι Pacers.
Τι θέλουν να ξεχάσουν: Το γεγονός ότι από το Φλεβάρη και μετά μίκρυναν σαν οργανισμός, με την παραφιλολογία γύρω από το όνομα του George. Θα φύγει, θα μείνει, δε θα φύγει, δε θα μείνει. Και η ομάδα είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα. Το γεγονός ότι δόθηκαν πολλά χρήματα σε παίχτες που αποδείχθηκαν φούσκες και δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από αυτό που ίσως θα κατάφερνε η ομάδα και με μικρότερο salary cap.
Αποχωρήσεις: Αφού τίποτα δε δούλεψε σωστά την ομάδα, αποφασίστηκε να επιχειρηθεί ολική αναδόμηση στην ομάδα. Ανάμεσα στους αποχωρήσαντες, οι Teague, Seraphin, CJ Miles και Elis. Κι όλα ξεκίνησαν από την μετακίνηση που έκανε "μπαμ". Αυτή του Paul George στους Thunder.
Τα νέα πρόσωπα: Από εκεί ήρθαν οι Oladipo και Sabonis. Not bad. Ήρθε ο Bogdanovic από τους Wizards. Εύκολοι πόντοι από την περιφέρεια είναι αυτοί. Collison και Joseph από Kings και Raptors. Χρήσιμα εργαλεία. Γενικά αποκτήθηκαν ρολίστες, με λογικές τιμές στα συμβόλαια τους και οι Pacers φέτος θα δουλέχουν με μεγαλύτερη ηρεμία.
Depth Chart:
Ο σταρ: Δεν υπάρχει. Υπάρχει ένα σύνολο παιχτών που λίγο έως πολύ κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα. Απλά μένει να φανεί, αν ο Turner μπορεί πλέον να εξελιχθεί και να γίνει ένας center από το "πάνω ράφι". Και να αποτελέσει τον επόμενο σταρ της ομάδας.
Πλεονεκτήματα: Paul George δεν υπάρχει, άρα δεν υπάρχει και άγχος για να πάει η ομάδα ψηλά. Αυτό θα επιδράσει θετικά στο πως θα παρουσιαστεί η ομάδα στο παρκέ. Και το γεγονός ότι υπάρχουν παίχτες στην ομάδα που θα θελήσουν να παίξουν καλά για να κλείσουν καλά συμβόλαια στο μέλλον, ευνοεί.
Μειονεκτήματα: Το ότι δεν υπάρχει George όμως, σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένα σταρ να οδηγήσει την ομάδα. Κι αυτό, αν δεν έρθουν και νίκες, ίσως λειτουργήσει αρνητικά για τον οργανισμό και τον "μικρύνει" κι άλλο. Και η ομάδα γίνει εύκολη λεία για τις υπόλοιπες ομάδες της Ανατολής.
Προσδοκίες για φέτος: Σίγουρα η ομάδα στα χαρτιά δεν έχει καλύτερες μονάδες από πέρυσι. Καμιά φορά όμως αυτό το "μείγμα" ρολιστών με παίχτες-εργαλεία, μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα. Βλέποντας και κάνοντας θα πάνε φέτος οι Pacers. Κι αναλόγως θα πορευτούν του χρόνου. Η θα κάνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις, ή θα τα διαλύσουν όλα εντελώς για να ξεκινήσουν από την αρχή.
Chicago Bulls
Τι έκαναν πέρυσι: Αλλιώς ξεκίνησαν της σεζόν. Με άλλες προσδοκίες. Η χρονιά εξελίχθηκε εντελώς διαφορετικά και εν τέλει έφτασαν να λένε "πάλι καλά που μπήκαμε στα play-offs". Κι εκεί ο Rondo αναγεννήθηκε. Κι οδήγησε τους Bulls σε διπλό break στην έδρα των Celtics. 0-2. Και μετά τραυματίστηκε. Κι οι Bulls αποκλείστηκαν με 4-2. The story of their -last year- life.
Τι κρατάνε: Wade, Rondo, Buttler, Lopez, Mirotic. Ομάδα για play-offs. Και τελικά μπήκαν... από το παράθυρο. Και μετά η ανάκαμψη. Και στη συνέχεια ο τραυματισμός του Rondo και ένας οδυνηρός αποκλεισμός. Μια χρονιά ότι να ναι. Τι να κρατήσουν; Κι ένα "τσουβάλι" ανταλλαγές. Η ομάδα δεν μπόρεσε να δουλέψει σταθερά. Κι εντάσεις κατά τη διάρκεια της σεζόν, ανάμεσα σε κόουτς και σταρ. Μάλλον θέλουν να ξεχάσουν γρήγορα τα όσα έγιναν πέρυσι.
Τι θέλουν να ξεχάσουν: Ότι αναφέρεται στην παραπάνω παράγραφο. Από όλα όμως τα παραπάνω, αυτό που πλήγωσε περισσότερο τους Bulls, ήταν ο τραυματισμός του Rondo. Κι αυτό το "what if" που άφησε πίσω του. Τι θα συνέβαινε τελικά αν ο Rondo έμενε υγιής και μέχρι που θα πήγαιναν οι Bulls. Η ιστορία δυστυχώς γράφτηκε αλλιώς.
Αποχωρήσεις: Η ομάδα διαλύθηκε. Έφυγε ο Butler. Στη συνέχεια έφυγε ο MCW. Ακολούθησε ο Rondo και τέλος αποχώρησε κι ο Wade. Είναι προφανές ότι η ομάδα πάει να χτίσει και πάλι από την αρχή.
Τα νέα πρόσωπα: Επτά έφυγαν, 11 ήρθαν. LaVine και Dunn από Minnesota, είναι παίχτες που οι Bulls θα στηρίξουν αρκετά πάνω τους για την ομάδα των επόμενων χρόνων. Αν δεν κάνουν και φέτος πολλές ανταλλαγές οι Bulls και μείνουν σταθεροί σε ένα πλάνο. Από τους πέντε ρούκι που πήρε η ομάδα, προφανώς και θα προσέξουμε τον Lauri Markanen.
Depth Chart:
Ο σταρ: Δεν έχει μείνει και κανένας. Ομάδα με αρκετούς ρούκι και πιτσιρικάδες είναι φέτος οι Bulls. Ο Nicola Mirotic ίσως φανεί λίγο περισσότερο φέτος και "κουβαλήσει" σε κάποια ματς τους Bulls. Εφόσον έχει και το εύκολο σουτ από την περιφέρεια.
Πλεονεκτήματα: Δύσκολα να βρεις πλεονεκτήματα σε αυτή την ομάδα. Ναι, είναι μια ομάδα με πιτσιρικάδες, ορεξάτους για μπάσκετ, αλλά είναι πολύ... πιτσιρικάδες. Και παίζουν για πρώτη χρονιά μαζί. Αν τα καταφέρουν οι Bulls και τους κρατήσουν, ίσως του χρόνου δούμε πραγματάκια.
Μειονεκτήματα: Καινούρια ομάδα, εσχάτως διαλυμένη και δίχως εμπειρία από NBA πλέον. Θα αποτελέσει εύκολο αντίπαλος για πάρα πολλές ομάδες φέτος. Σε αγωνιστικά χαρακτηριστικά, σουτ δεν υπάρχει, αμυντικοί παίχτες δεν υπάρχουν. Γενικά, τίποτα καλό δεν υπάρχει.
Προσδοκίες για φέτος: Προφανώς και δεν γίνεται λόγος για play-offs και τα σχετικά. Οι Bulls φέτος θα δουν πως θα δουλέψουν όλοι αυτοί οι πιτσιρικάδες που έχουν μαζευτεί στο United Center. Dunn, LaVine, Zipser, Felicio, Markanen, όλοι παίχτες που θα εξελιχθούν. Το θέμα είναι πόσο και σε τι επίπεδο μπορούν να φτάσουν την ομάδα. Δουλειά, δουλειά δουλειά, κι από του χρόνου βλέπουμε.
Miami Heat
Τι έκαναν πέρυσι: Έκαναν δύο χρονιές μέσα σε μια. Μέχρι το all-star έκαναν πορεία tanking. Και μετά το all-star πρέπει να ήταν η ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ στο NBA. Βάση π.at δεν δικαιούνταν να είναι στα play-offs. Βάση μ.at ήταν από τις μεγαλύτερες αδικίες του NBA το γεγονός ότι έμειναν εκτός. Όπως και να έχει, άφησαν υποσχέσεις για το μέλλον.
Τι κρατάνε: Το δεύτερο μισό της περσινής σεζόν. Χωρίς περαιτέρω ανάλυση. Και το φοβερό ξεπέταγμα των James Johnson και Rodney McGruder. Πολύ καλή και η παρουσία των Richardson, Ellington και White. Φυσικά, ξεχώρισε με την απόδοση του ο Goran Dragic στην πιο παραγωγική και καλύτερη του σεζόν στο NBA.
Τι θέλουν να ξεχάσουν: Το πρώτο μισό της περσινής σεζόν. Χωρίς περαιτέρω ανάλυση. Το γεγονός ότι "έπαιζε" για ένα διάστημα και η αποχώρηση του Whiteside από την ομάδα, κάτι που δεν τον βοηθούσε να παίζει με καθαρό μυαλό. Εν τέλει, υπέγραψε καινούριο συμβόλαιο.
Αποχωρήσεις: Δεν έγιναν σημαντικές κινήσεις. Ξεχωρίζει η φυγή του Bosh, αλλά έτσι κι αλλιώς ο παίχτης και πέρυσι δεν αγωνίστηκε λεπτό, λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας. Ένα πρόβλημα που τον ανάγκασε να διακόψει πρόωρα την καριέρα του.
Τα νέα πρόσωπα: Και εδώ δεν είχαμε κάτι το ιδιαίτερο. Ο Riley θέλησε απλά να κρατήσει την ομάδα ίδια. Οπότε στην FA δεν έγιναν τρομερές κινήσεις. Οι Bosh και McRoberts έφυγαν κι έπρεπε να αποκτηθεί κάποιος για τη ρακέτα. Κι αποκτήθηκε ένα εξαιρετικό εργαλείο. Ο Kelly Olynyk. Και άμυνα θα παίξει και ξύλο θα ρίξει και ξύλο θα φάει και τρίποντο θα βάλει. Τα κάνει όλα και συμφέρει.
Depth Chart:
Ο σταρ: Ο Dragic πέρυσι έκανε τρομερή χρονιά. Το καλοκαίρι σήκωσε τη Σλοβενία στις πλάτες του και της έδωσε το Πανευρωπαϊκό. Είναι φανερό ότι διανύσει την καλύτερη και πιο φορμαρισμένη περίοδο της καριέρας του. Και φέτος θα είναι αυτός που θα οδηγήσει την ομάδα στα play-offs.
Πλεονεκτήματα: Η ομάδα παρέμεινε ίδια. Ο κόουτς είναι ίδιος στον οργανισμό εδώ και χρόνια. Και τον εμπιστεύονται όλοι. Το κλίμα είναι εξαιρετικό. Η ομάδα αποδίδει πολύ καλά σε άμυνα και επίθεση. Και έχει έναν πολύ αξιόλογο point guard και έναν center που είναι ανάμεσα στους τρεις καλύτερους αμυντικούς της λίγκας.
Μειονεκτήματα: Καλοί οι υπόλοιποι περιφερειακοί των Heat -πλην του Dragic- αλλά αυτό ακριβώς. Είναι απλά καλοί. Πέρυσι, εγώ ο ίδιος τους χαρακτήριζα D-Leagers και rejected παίχτες από άλλες ομάδες. Δεν έλεγα ψέματα. Αυτό ήταν. Απλά απέδωσαν πάρα πολύ καλά, για τα δεδομένα τους. Πόσο πιο ψηλά μπορούν να φτάσουν; Αν και αξιόμαχο σύνολο οι Heat, θεωρώ ότι έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες και ταβάνι. Δεν είναι ότι πιο ποιοτικό υπάρχει στο NBA.
Προσδοκίες για φέτος: Το δεύτερο περσινό μισό, "ανοίγει" την όρεξη στους ανθρώπους των Heat. Ο Riley κράτησε ίδια την ομάδα, προφανώς με στόχο να κάνουν και φέτος μια καλή πορεία και να φτάσουν μέχρι την οχτάδα. Από κει και πέρα μένα να φανεί αν μπορούν να πάνε ακόμα πιο ψηλά, διεκδικώντας την είσοδο τους στους τέσσερις καλύτερους της Ανατολής. Το σίγουρο πάντως είναι ότι φέτος, για πρώτη φορά στη μετά-LeBron εποχή, κάτι καλό φαίνεται να γίνεται στον οργανισμό Heat.
Detroit Pistons
Τι έκαναν πέρυσι: Βήματα προς τα πίσω σε σχέση με την προπέρσινη χρονιά. Κι από κει που ήταν ομάδα play-offs, πέρυσι περιορίστηκαν στη 10η θέση, σε μια πολύ εύκολη Ανατολή.
Τι κρατάνε: Δεν έγινε κάτι καλό για να θέλουν να θυμούνται οι Pistons. Το καλό δίδυμο Drummond-Jackson που πήγε να δημιουργηθεί την προπέσρινη σεζόν, δεν δούλεψε αφού ο δεύτερος ήταν τραυματίας πέρυσι, σχεδόν όλη τη σεζόν. Ούτε όμως και σαν ομάδα, υπήρξε κάποιος τομέας που βγήκε κάτι θετικό πέρυσι.
Τι θέλουν να ξεχάσουν: Με βάση και τα παραπάνω, μάλλον όλη τη χρονιά. Τόσο ατομικά, όσο και επίπεδο ομάδας, η χρονιά ήταν κακή.
Αποχωρήσεις: Αποχώρησαν πέντε παίχτες από την ομάδα. Από τις απώλειες που ξεχωρίζουν, αυτές των Caldwell-Pope και Morris. Παίχτες που πέρυσι ήταν στο βασικό ροτέισον της ομάδας.
Τα νέα πρόσωπα: Ήρθαν παίχτες, όχι όμως κάτι το ιδιαίτερο. Πλην ενός. Ο Bradley από τους Celtics είναι προφανώς μια εξαιρετική επιλογή. Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους αμυντικούς παίχτες της λίγκας, με ικανότητα και στο επιθετικό κομμάτι.
Depth Chart:
Ο σταρ: Ο Jackson πρόπερσι ήταν τρομερός. Κι ο Drummond το ίδιο. Πέρυσι έκαναν βήματα προς τα πίσω. Φέτος θα ψάξουν την "αναγέννηση" τους. Αν το καταφέρουν, προφανώς και μιλάμε για δύο πολύ καλούς παίχτες, που μπορούν να κάνουν τρομερό δίδυμο ψηλού-κοντού στο παρκέ.
Πλεονεκτήματα: Πήραν στο δύο έναν καλύτερο παίχτη σε σχέση με πέρυσι. Έχουν καλύτερη άμυνα στην περιφέρεια φέτος και πολύ καλύτερο περιφερειακό σουτ. Αρκεί να μείνει υγιής ο Jackson και να βρει τον καλό του εαυτό κι ο Drummond και οι Pistons θα έχουν μια πολύ δυνατή starter πεντάδα.
Μειονεκτήματα: Οι πέντε πρώτοι είναι καλοί, αλλά ο πάγκος δεν έχει βάθος. Στο ένα, στο δύο, στο τρία και στο τέσσερα. Ε, ας πούμε ότι στο πέντε υπάρχει ο Μπόμπαν Μαριάνοβιτς που είναι ένα αξιόλογο μπακ-απ. Θεωρώ ότι οι Pistons έχουν ίσως την χειρότερη αναλογία starters-bench players σε ποιότητα, σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες της λίγκας.
Προσδοκίες για φέτος: Κοιτώντας την αρχική πεντάδα, θεωρώ ότι στον οργανισμό των Pistons στοχεύουν τουλάχιστον στην είσοδο τους στην οχτάδα. Με τέτοιο βάθος στον πάγκο όμως, εκτιμώ ότι γρήγορα θα καταλάβουν ότι δεν μπορούν να πάνε μακριά.
Charlotte Hornets
Τι έκαναν πέρυσι: Κι αυτοί, όπως και οι Pistons, πήγαν πιο πίσω σε σχέση με πρόπερσι. Κι από ομάδα play-offs, αρκέστηκαν στην 11η θέση της Ανατολικής Περιφέρειας. Κι όλα αυτά, ενώ ξεκίνησαν πολύ καλά, αλλά η συνέχεια, και ειδικά μετά το Γενάρη, ήταν τραγική.
Τι κρατάνε: Το καλό τους ξεκίνημα. Και το θετικό τους τελείωμα. Παρόλα αυτά, δεν ήταν αρκετά για να τους δώσουν την είσοδο τους στην 8άδα. Στα συν και η παρουσία του Kemba Walker. Ο Kemba εξελίσσεται σε έναν all-star point guard κι αυτό μόνο θετικά μπορεί να "εγγυμονεί" για τους Hornets στο μέλλον.
Τι θέλουν να ξεχάσουν: Την απόφαση να αφήσουν πέρυσι τέτοια εποχή, τον Jefferson να φύγει. Καλός ο Kaminsky, καλός ο Zeller, αλλά ας μη γελιόμαστε. Η ομάδα έπαιζε δίχως center. Δίχως αξιόλογο center. Kαι για πολλούς ήταν κι ο λόγος που πέρυσι οι Hornets δεν κατάφεραν να βρεθούν στην post-season. Συμφωνώ.
Αποχωρήσεις: Έφυγαν οι Belinelli και Plumlee για την Atlanta, για χάρη ενός trade. Ο Roberts άφησε το NBA για χάρη του Ολυμπιακού κι ο Ramon Sessions πήγε στη Νέα Υόρκη.
Τα νέα πρόσωπα: Tο trade που λέγαμε παραπάνω. Από την Atlanta ήρθε ο "πολύς" Howard. Σε μια ακόμα απέλπιδα προσπάθεια να φτιάξει την καριέρα του, δίπλα στον κόουτς που τον ανέδειξε στο Orlando. Αν δεν τα καταφέρει, ας πάει μετά να κάνει παρέα στους Shaq & Chuck στην εκπομπή του NBC για το NBA. Καλή και η προσθήκη του MCW, που όταν θα είναι υγιής (καμιά 20αριά παιχνίδια όλη τη σεζόν) θα είναι ένα καλό μπακ-απ του Walker.
Depth Chart:
Ο σταρ: Ο Kemba Walker είναι ότι καλύτερο διαθέτει η ομάδα του Jordan στο ρόστερ της. Είναι σταρ, παίζει σαν σταρ και αν οι Hornets φέτος τα καταφέρουν να μπουν οχτάδα, θα το χρωστάνε στον Kemba.
Πλεονεκτήματα: Έχουν έναν εξαιρετικό point-guard που σκοράρει, πασάρει και μαρκάρει. Ο Walker έχει όλο το πακέτο. Έχουν έναν εξαιρετικό αμυντικό στο τρία (Gilchrist), οπότε η περιφέρεια τους μπορεί να γίνει πιεστική. Αν ο Howard θυμηθεί το μπάσκετ που ήξερε, θα έχουν κι έναν rim protector στο πέντε. Επιθετικά, έχουν την πολυτέλεια να διαθέτουν ένα τεσσάρι με φοβερό σουτ από μακρινή απόσταση (Kaminsky), στοιχείο που τους ανοίγει τη ρακέτα.
Μειονεκτήματα: Ο Belinelli έφυγε, ο Batum τραυματίστηκε και η ομάδα θα ξεκινήσει τους δύο πρώτους μήνες, χωρίς σουτέρ από την περιφέρεια. Εξτρά κούραση για τον Walker. Αν δεν τα καταφέρει ο Howard, ο Williams (PF) είναι περιορισμένων δυνατοτήτων, το ίδιο κι ο Zeller. Η ρακέτα της ομάδας θα είναι αφύλαχτη διάβαση.
Προσδοκίες για φέτος: Πολλά θα εξαρτηθούν από το πως θα παρουσιαστεί ο Howard (όλο το project της ρακέτας φέτος έχει στηριχθεί πάνω του), κι από το πότε και πόσο έτοιμος θα επιστρέψει ο Batum. Πάντως πρόκειται για ένα καλό σύνολο, με δύο..."αν". Αν αυτά τα δύο "αν" έχουν θετική κατάληξη, οι Hornets πρέπει να μιλάνε για play-offs.
New York Knicks
Τι έκαναν πέρυσι: Πολύ φασαρία και πάλι για το τίποτα. Ήρθε ο Rose, ήρθε ο Noah, έμεινε ο Anthony, o Porzingis ερχόταν από τρομερή ρούκι σεζόν. Αγγούρια. Μια από τα ίδια. Βολόδερναν στις τελευταίες θέσεις της Ανατολής, πήραν την τιμητική 12η θέση.
Τι κρατάνε: Ότι και πέρυσι. Την καλή χρονιά του Porzingis. Και το ευτύχημα ότι τελικά έμεινε στην ομάδα, γιατί το όνομα του συνδέθηκε με πολλά trade μέσα στο καλοκαίρι. Τουλάχιστον έχουν κάτι για να "χτίσουν" πάνω του.
Τι θέλουν να ξεχάσουν: Όλη τη χρονιά. Αλλά από όοοολη τη χρονιά, το τραγικότερο όλων είναι τα 76Μ που δόθηκαν για να υπογράψει τετραετές συμβόλαιο το "παραμύθι" που ακούει στο όνομα Joakim Noah. 40 ματς ήταν τραυματίας, 42 ματς έπαιξε (στα 20 βασικός) για να σκοράρει 5π. ΜΟ. Κλαίει το μπάσκετ.
Αποχωρήσεις: Έφυγε ο Rose, έκανε αμάν να φύγει κι ο Anthony και η ομάδα πλέον μπορεί να ανασάνει. Αν φύγει κι ο Noah, νομίζω μόνο καλά πράγματα μπορούν να συμβούν στον οργανισμό των Knicks. Θα υπάρχει ένα Porzingis και πολλά φράγκα για να δομηθεί από την αρχή ένα καλό πλάνο.
Τα νέα πρόσωπα: Ρολίστες και πιτσιρικάδες που σίγουρα θα παλέψουν και για ένα καλό μελλοντικό συμβόλαιο. Δεν είναι ανθηρά τα πράγματα στον "πλανήτη" των Knicks, αλλά θα περιμένουμε να τους δούμε στο παρκέ όλους αυτούς που μαζεύτηκαν στη Νέα Υόρκη. Beasley, Hardaway Jr., Jack, Kanter, McDermott και Session ήρθαν και τουλάχιστον, μεγάλωσε το rotation της ομάδας.
Depth Chart:
Ο σταρ: Ο Kristaps Porzingis είναι πλέον ότι πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο έχει ο οργανισμός. Μένει να δούμε που μπορεί να φτάσει φέτος.
Πλεονεκτήματα: Ομάδα πλέον δίχως σταρ, δίχως το άγχος του στόχου και με ένα τεράστιο ρόστερ. Μπορεί και να λειτουργήσουν θετικά όλα αυτά. Προφανώς, οι πρώτες εκτιμήσεις (μου) κάνουν λόγο για tanking. Πλην όμως θα ήθελα να τους δω και στα ματς της regular. Στην pre-season δεν ξεκίνησαν καθόλου καλά.
Μειονεκτήματα: Γέμισε το ρόστερ, ήρθαν ρολίστες που θα παίξουν καλά για να βρουν κι ένα καλό συμβόλαιο παρακάτω, αλλά ας μη γελιόμαστε. Η ποιότητα των Knicks φέτος είναι για κλάματα. Βέβαια, είναι περίπου στην ίδια κατάσταση που ήταν πέρυσι οι Heat. Κάπως έτσι έβλεπα πέρυσι και την ομάδα από τη Florida. Κι όλοι αυτοί οι "άμπαλοι" που μαζεύτηκαν στο Miami έκαναν μια αξιοθαύμαστη ομάδα από το Φλεβάρη και μετά. Η αρχή πάντως κι εδώ θα είναι δύσκολη. Και μην ξεχνάμε ότι στο Miami είχαν τον Spoelstra. Πολύ καλύτερος του Hornacek.
Προσδοκίες για φέτος: Να εξελιχθεί κι άλλο ο Porzingis και από τους τόσους παίχτες που μαζεύτηκαν στη Νέα Υόρκη, δυο-τρεις να δείξουν ότι μπορούν να ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα. Και να βελτιώσουν την κατάσταση των τελευταίων ετών. Να δημιουργηθεί ένα σύνολο έξι-εφτά καλών μονάδων και να αρχίσει να δουλεύει ένα καινούριο project.
Orlando Magic
Τι έκαναν πέρυσι: Ήταν μια ομάδα super-market και πέρυσι. Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στον οργανισμό Magic. Παίχτες έρχονται, παίχτες φεύγουν κι οι Magic ξεκινούν με όνειρα και καταλήγουν στον πάτο της Ανατολής. Φυσιολογικά και πέρυσι, με τόσα trade μέσα στη σεζόν, έμειναν στη 13η θέση.
Τι κρατάνε: Τίποτα. Όλα δούλεψαν στραβά στο Orlando. Από άλλη βάση ξεκίνησε η περσινή χρονιά, με την έλευση και του Ibaka, κι αλλιώς κατέληξε.
Τι θέλουν να ξεχάσουν: Στράβωσε η χρονιά, το Φλεβάρη έγιναν κι ανταλλαγές και εν τέλει οι Magic κατέληξαν να παίζουν με τους Nets και τους 76ers για το ποιος θα τερματίσει πιο χαμηλά, για να έχει καλές πιθανότητες στο draft. Κι εκεί, πάλι δεν τα κατάφεραν. Κακή χρονιά, από όπου κι αν την πιάσεις.
Αποχωρήσεις: Το καλοκαίρι πάντα είναι λίγες οι αποχωρήσεις. Το πανηγύρι αρχίζει το Γενάρη. Για του λόγου το αληθές, έξι παίχτες έφυγαν, μόνο οι Meeks και Green είχαν λίγο παραπάνω χρόνο συμμετοχής στο rotation της ομάδας.
Τα νέα πρόσωπα: Εννιά παίχτες ήρθαν στο Orlando. Σημαντική η προσθήκη του Afflalo που θα δώσει σκορ από την περιφέρεια, αυτή του Mack που γεμίζει το rotation στα guard κι ο τίμιος Marreese Speights που θα δώσει "ξύλο" τα επτά λεπτά που θα πάρει.
Depth Chart:
Ο σταρ: Ο Elfrid Payton ήρθε η ώρα φέτος να αποδείξει ότι δικαίως είχε επιλεγεί στο Νο10 του draft προ τεσσάρων ετών. Και ότι δικαίως οι Magic τον κρατάνε γιατί στο πρόσωπο του βλέπουν το νέο ηγέτη της ομάδας. Τα στατιστικά του ανεβαίνουν σταθερά το διάστημα αυτό. Φέτος όμως πρέπει να κάνει το κάτι παραπάνω.
Πλεονεκτήματα: Η ομάδα είναι αρκετά αθλητική. Και μπορεί να παίξει σκληρή άμυνα, ειδικά στα "χέρια" ενός κόουτς όπως είναι ο Vogel. Αν δεν έχουμε δραματικές αλλαγές στο ρόστερ μέσα στη σεζόν, η άμυνα των Magic θα είναι από τις δυνατές του πρωταθλήματος.
Μειονεκτήματα: Δεν υπάρχει σούπερ σταρ στην ομάδα. Να δώσει το κάτι παραπάνω όταν η μπάλα "καίει" και τα παιχνίδια γίνονται ειδικών συνθηκών. Επίσης, με τόσες αλλαγές, δύσκολο να βρεθεί "χημεία" στο ροτέισον της ομάδας.
Προσδοκίες για φέτος: Στην ομάδα δεν υπάρχουν μεγάλοι σε ηλικία παίχτες. Ειδικά στην starter πεντάδα. Αν στον οργανισμό δεν κάνουν πολλές προσθαφαιρέσεις μέσα στη σεζόν, θεωρώ ότι φέτος μπορούν να δουν την πορεία της ομάδας και να προχωρήσουν σε διορθωτικές αλλαγές το καλοκαίρι. Στόχος είναι φέτος η ομάδα να παίξει ωραίο μπάσκετ, να βγάλει ενέργεια στην άμυνα και να δείξει αν είναι ικανή για να πάρει για παραπάνω πράγματα τα επόμενα χρόνια.
Philadelphia 76ers
Τι έκαναν πέρυσι: Έζησαν ιστορικές στιγμές και μετά τη σεζόν 2012-2013 η ομάδα ξεπέρασε τις 20 νίκες στο πρωτάθλημα και μπορεί να κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία. Δεν κατάφερε βέβαια να ξεκολλήσει από τις δύο τελευταίες θέσεις, όπως συμβαίνει την τελευταία τετραετία, αλλά οι 76ers...έρχονται.
Τι κρατάνε: Το γεγονός ότι έκαναν 28 νίκες. Έπαιξαν κατά διαστήματα τρομερό μπάσκετ. Εκεί κατά τα μέσα της σεζόν, στη Philadelphia μιλούσαν και για play-offs. Λογικό. Είχαν διάστημα με σερί νίκες. Γενικά, πέρυσι οι 76ers βίωσαν μια πρωτόγνωρη για τα δεδομένα των τελευταίων ετών σεζόν. Ατομικά, πάτησε παρκέ ο Joel Embiid. Κι έδειξε ότι είναι ένας από τους καλύτερους σέντερ των ερχόμενων ετών.
Τι θέλουν να ξεχάσουν: Τον τραυματισμό του Ben Simmons πριν την αρχή της σεζόν και του Joel Embiid κατά τη διάρκεια της σεζόν. Τους πήγε πίσω το πλάνο για τη φετινή χρονιά. Ψιλολειτούργησε θετικά βέβαια, καθώς η ομάδα τερμάτισε στις τελευταίες θέσεις και προσέθεσε στο "οπλοστάσιο" και τον Fultz.
Αποχωρήσεις: Όχι κάτι το ιδιαίτερο. Έφυγαν οι Rodriguez και Gerald Henderson. Ο πρώτος θα είχε να δώσει και φέτος, αλλά προτίμησε να επιστρέψει στην Ευρώπη.
Τα νέα πρόσωπα: Τα μάτια στραμμένα στον Fultz. Και στον Simmons που επί της ουσίας είναι η ρούκι του χρονιά φέτος. Χρήσιμο εργαλείο ο Amir Johnson, καθώς επίσης κι ο JJ Redick.
Depth Chart:
Ο σταρ: Η ομάδα σταρ δεν έχει, αλλά πέντε-έξι παίχτες της στο μέλλον θα μπορούν να θεωρούνται σταρ στις ομάδες που θα βρίσκονται (αν φύγουν από τους 76ers). Με τα όσα έχουμε δει μέχρι τώρα, ο Embiid είναι ότι καλύτερο έχουν στο ρόστερ τους οι 76ers. Μέχρι να δούμε σε δράση τους Simmons και Fultz.
Πλεονεκτήματα: Το ταλέντο στη Philadelphia ξεχειλίζει. Μιλάμε για την ομάδα που έχει μέσα τα καλύτερα pick των τελευταίων draft. Δίπλα τους υπάρχουν και αξιόλογοι παίχτες με εμπειρία (Reddick, Johnson) και οι 76ers έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους.
Μειονεκτήματα: Όσο θετικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν παίχτες με ταλέντο στην ομάδα, άλλο τόσο αρνητικό είναι το γεγονός ότι τους λείπει η εμπειρία. Σε δύο-τρία χρόνια θα μιλάμε υπό άλλη βάση, αλλά προς ώρας η έλλειψη εμπειρίας ίσως τους στερήσει στο τέλος την είσοδο στην οχτάδα.
Προσδοκίες για φέτος: Στον οργανισμό πλέον μπορούν να κάνουν όνειρα για play-offs. Από την αρχή της σεζόν. Τρεις ταλαντούχοι παίχτες (Embiid, Simmons, Fultz) και δύο πιο έμπειροι (Convington, Reddick), συνθέτουν μια starter πεντάδα που μπορεί να παλέψει για την είσοδο της στην οχτάδα.
Brooklyn Nets
Τι έκαναν πέρυσι: Ξεχρέωσαν ακόμα ένα γραμμάτιο της τραγικής ανταλλαγής που έκαναν πριν τέσσερα χρόνια. Στέλνοντας όλα τα pick των επόμενων ετών στους Celtics. Άλλη μια χρονιά τους έμεινε. Και μετά μπορούν να ανασάνουν. Τελευταίοι τερμάτισαν, κάνοντας ακόμα μια χρονιά στη σκιά των υπόλοιπων ομάδων της Ανατολής.
Τι κρατάνε: Τι να κρατήσουν; Τίποτα. Χάθηκε κι ο Lopez με το τέλος της σεζόν, οπότε η χρονιά πέρυσι ήταν καταστροφική. Το χειρότερο όλων, το γεγονός ότι τερμάτισαν τελευταίοι, και είδαν το Νο1 του draft να πηγαίνει στην πρώτη ομάδα της Ανατολής. Τραγικό, αλλά καλά να πάθουν!
Τι θέλουν να ξεχάσουν: Τα πάντα. Αλλά αυτό που θέλουν να ξεχάσουν στον οργανισμό Nets τα τελευταία χρόνια, είναι εκείνη η ανταλλαγή πριν μια τετραετία. Υποθήκευσε το μέλλον της ομάδας για τουλάχιστον έξι-εφτά χρόνια.
Αποχωρήσεις: Δεν υπήρχαν και πολλοί παίχτες για να φύγουν, που θα έκαναν "αίσθηση" στον οργανισμό. Κι ένας αξιόλογος που υπήρχε, Lopez, έφυγε.
Τα νέα πρόσωπα: Σε σημεία των καιρών και παρά το γεγονός ότι οι Nets έχασαν και τον Brook Lopez, κινήθηκαν για την ενίσχυση του ρόστερ στην FA. Αρχικά, πήραν τους Mozgov και Russell από τους Lakers. Δεν παραχωρήθηκε για το τίποτα ο Lopez. Ήρθαν δύο πολύ καλοί ρολίστες-σουτέρ (Carroll, Crabe) κι ακόμα ένα ψηλός (Zeller) για να μεγαλώσει το rotation στη ρακέτα.
Depth Chart:
Ο σταρ: Έφυγε κι ο Lopez, δύσκολα θα βρεις παίχτη να του δώσεις τον τίτλο. Ο Russell πάντως, κι από τα πρώτα του χρόνια στους Lakers ως σταρ παρουσιαζόταν. Στο LA δεν το έδειξε. Εδώ τι μπορεί να κάνει;
Πλεονεκτήματα: Ήρθαν αρκετοί παίχτες-ρολίστες που μεγάλωσαν το rotation της ομάδας. Μπορεί να δουλέψει θετικά αυτό. Η ομάδα παίζει αρκετά γρήγορα, και πολύ καλά στο transition παιχνίδι. Και έχει τρομερή ενέργεια στην επίθεση της.
Μειονεκτήματα: Υστερεί όμως τρομερά στην άμυνα. Και οι παίχτες που αποκτήθηκαν, είναι περισσότερο επιθετικής φιλοσοφίας (πλην του Crabe). Με άμυνα "αεροδρόμια", οι Nets φέτος θα χάσουν αρκετά ματς. Αφού, ναι μεν είναι επιθετικοί, αλλά όχι και η καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος. Οπότε, απέναντι σε καλές άμυνες, μάλλον θα τα βρίσκουν σκούρα.
Προσδοκίες για φέτος: Το rotation είναι μεγάλο. Όχι με πολύ ποιότητα, αλλά μεγάλο. Σε αυτή την Ανατολή, ακόμα και οι Nets μπορούν να ονειρεύονται οχτάδα. Πάντως, εκτιμώ ότι απλά θα περιμένουν να περάσει και η φετινή χρονιά, να χάσουν και το φετινό τους pick στο draft και αναλόγως το πως θα πάνε φέτος και πως θα αποδώσουν οι παίχτες της ομάδας, θα προχωρήσουν σε πιο ριζικές αλλαγές το καλοκαίρι.
L-Train
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα