Το μέγεθος της διαφθοράς και των ύποπτων αγώνων στο τένις αποκαλύπτει το BBC με μεγάλη του έρευνα. Το χαρακτηρισμένο ως το πιο «εκλεπτυσμένο άθλημα» του κόσμου φαίνεται πως πάσχει... σημαντικά από στημένα παιχνίδια με στόχο το κέρδος από το στοίχημα τένις.
Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, η έρευνα ήταν διετής, στο «μικροσκόπιο» μπήκαν περίπου 3,200 επαγγελματίες τενίστες και κόστισε 20 εκατομμύρια λίρες. Σύμφωνα με αυτήν, περισσότεροι από 100 παίκτες έχουν εμπλακεί σε «ύποπτα» παιχνίδια, ενώ οι 464 από τους ερωτηθέντες γνώριζαν από έγκυρες πηγές για τα στημένα ματς.
Από την άλλη, η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ελέγχου (Independent Review Panel - IRP) δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν κάποια συγκάλυψη των υποθέσεων αυτών από τα Διοικητικά όργανα ή την Μονάδα Ακεραιότητας του Τένις (Tennis Integrity Unit - TIU). Επιπλέον, δεν βρέθηκαν στοιχεία για εμπλοκή των κορυφαίων παικτών του αθλήματος στα ύποπτα προς χειραγώγηση παιχνίδια.
«Φαίνεται, ότι υπάρχει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα διαφθοράς στο μεσαίο και χαμηλότερο επίπεδο του αθλήματος. Επίσης το 80% των ύποπτων αγώνων εμφανίστηκε σε τουρνουά ανδρών», τονίζει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Επίσης, αναφέρεται πως υπάρχουν αποδείξεις για στήσιμο αγώνων και στα μεγάλα τουρνουά, όπως για παράδειγμα το Grand Slam, που ωστόσο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως διαδεδομένο πρόβλημα στο «ελίτ» επίπεδο.
Χαρακτηριστικό είναι πως οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι από τον Οκτώβριο έως το τέλος της χρονιάς, υπήρχαν ίχνη-υποψίες για 2-3 στημένους αγώνες καθημερινά σε διάφορα τουρνουά της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (ITF).
Όσον αφορά τα Gran Slam, οι έρευνες χαρακτηρίστηκαν ανεπαρκείς και ένας λόγος ήταν η «μικρή» υποστήριξη της Ένωσης Επαγγελματιών Αντισφαιριστών (ATP) για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Σαν συμπέρασμα της έκθεσης προκύπτει ότι είναι σημαντικό να υιοθετηθεί μία ρεαλιστική προσέγγιση για τον αριθμό των παικτών που μπορούν να λογιστούν ως επαγγελματίες, όπως και η αναγκαιότητα αναδιοργάνωσης του TIU.
Ένα επιπλέον προληπτικό μέτρο σύμφωνα με την έκθεση είναι να μπει «στοπ» σε κάθε χορηγία από στοιχηματικές πλατφόρμες στο τένις και κυρίως στα πρωταθλήματα.
Από την άλλη, οι φορείς του επαγγελματικού τένις εξέδωσαν κοινή δήλωση, συμφωνώντας με τα συμπεράσματα της έρευνας και τόνισαν ότι αναγνωρίζουν τις αδυναμίες του αθλήματος, ιδίως στα χαμηλότερου επιπέδου τουρνουά και δεσμεύονται να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματα.
Η κοινή δήλωση σημειώνει επίσης πως χαιρετίζει την διαπίστωση του IRP σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει διαφθορά ή κάλυψη της διαφθοράς από της αρμόδιες Αρχές του αθλήματος και την TIU. Ωστόσο, δεν πήρε θέση σχετικά με τις κινήσεις της Ένωσης Επαγγελματιών Αντισφαιριστών (ATP) που δεν παρείχαν την απαιτούμενη υποστήριξη για την ολοκλήρωση της έρευνας.