Πρωταθλήτρια της Super League Ελβετίας μετά από 32 ολόκληρα χρόνια αναδείχθηκε πέρσι η ομάδα της Γιούνγκ Μπόις, φέρνοντας επιτέλους ένα πρωτάθλημα στην πρωτεύουσα της χώρας. Πρώτη απώλεια μετά από μια οκταετία για την Βασιλεία, την έκπληξη έκανε η Ζυρίχη κατακτώντας το Κύπελλο για δεύτερη φορά στα τελευταία τρία έτη. Λουκέρνη και Σεν Γκάλεν θα παλέψουν για την είσοδο τους στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, δύσκολα θα διακριθούν οι Σιόν και Γκρασχόπερς. Μάχη για την παραμονή θα δώσουν η νεοφώτιστη Ξαμάξ, η Τουν των οικονομικών προβλημάτων και η Λουγκάνο.
Η πρώτη κατηγορία απαρτίζεται από δέκα ομάδες και κάθε μία αγωνίζεται απέναντι στις υπόλοιπες τέσσερις συνολικά φορές (δυο εντός και δυο εκτός έδρας). Στην ισοβαθμία πρωτεύον κριτήριο είναι η συνολική διαφορά τερμάτων, μια λεπτομέρεια που δίνει κίνητρο για έξτρα θέαμα και γκολ.
Η κακή πορεία των ομάδων στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχει φέρει τον πρωταθλητή πλέον στα προκριματικά (φάση των play-offs). Φέτος θα δούμε την Γιούνγκ Μπόις σε αυτό το ρόλο ενώ η ομάδα που θα τερματίσει δεύτερη θα ξεκινήσει από τον δεύτερο προκριματικό. Τρίτη και τέταρτη θέση δίνουν από ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο (σε 3ο και 2ο γύρο αντίστοιχα) στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ ενώ ο κάτοχος του Κυπέλλου εξασφαλίζει την απευθείας συμμετοχή στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.
Γιουνγκ Μπόις
Τι έκανε πέρσι: Μετά από 32 χρόνια έφτασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, ενώ ήταν η πρώτη ομάδα που «έσπασε» την κυριαρχία της Βασιλείας ύστερα από οκτώ σερί πρωταθλήματα. Από τα μισά του πρωταθλήματος πήρε μια ασφαλή απόσταση, τελικά τερμάτισε σε απόσταση 25 (!) βαθμών από την (κύρια) αντίπαλό της. Έφτασε μια ανάσα από το νταμπλ, όμως την κέρδισε στον τελικό η Ζυρίχη. Στην Ευρώπη συμμετείχε στο Γιουρόπα Λιγκ σε έναν σχετικά βατό όμιλο, όμως τερμάτισε στην τελευταία θέση. Νωρίτερα, είχε διεκδικήσει την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, την απέκλεισε όμως η ρωσική ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
Προπονητής: Άμεση «εξαργύρωση» του τίτλου για τον κόουτς Χούτερ, που θα βρίσκεται πλέον στα γήπεδα της Μπουντεσλίγκα (και τον πάγκο της Άιντραχτ Φρανκφούρτης). Ρίσκο (;) η έλευση του νεαρού Σεαονέ, ο οποίος πέρσι άφησε θετικά δείγματα (η αλήθεια είναι) στον πάγκο της Λουκέρνης.
Γήπεδο: Stade de Suisse (31.789)
Μεταγραφές: Κατάφερε να αποδεσμεύσει παίκτες που... κοσμούσαν τον πάγκο της, όπως ο κίπερ Λετελιέ και ο μπακ Μπούρκι (συνεχίζει στο Βέλγιο), ενώ παράλληλα δυνάμωσε στα μετόπισθεν με την έλευση των μπακ Καμαρά από τα γήπεδα του Ισραήλ και του Γκαρσία από την γερμανική Βέρντερ. «Ευκολάκι» η μεταγραφή του μέσου Λόπερ από το γειτονική Τουν (πέρσι συνέβη κάτι αντίστοιχο με τον Φάσναχτ που εντυπωσίασε).
Φιλικά: Κατά την προετοιμασία της, έδωσε νικηφόρα φιλικά παιχνίδια απέναντι σε Ξαμάξ και Άλταχ, ενώ στο καθιερωμένο πλέον Ούρεν Καπ αντιμετώπισε τις Γουλβς (0-4) και Φέγενορντ (3-0).
Εκτίμηση: Αλίμονο αν δεν ξεκινούσε με στόχο την διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας της. Άλλωστε σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρούταν «πυροτέχνημα» το περσινό της κατόρθωμα. Δεν πέφτει κάτω από την δεύτερη θέση, θα ψάξει και την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
Βασιλεία
Τι έκανε πέρσι: Στην μετά-Φίσερ εποχή και με έναν άπειρο τεχνικό (Βίκι) στον πάγκο της, δεν κατάφερε πολλά εντός συνόρων. Για την ακρίβεια, σχεδόν τίποτα με την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα και τον αποκλεισμό της στα ημιτελικά το Κυπέλλου από την Γιούνγκ Μπόις. Τρομερά πράγματα πάντως στην Ευρώπη με πρόκριση στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ από έναν όμιλο με Γιουνάιτεντ, Μπενφίκα και ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Το όνειρο της κάπου εκεί τελείωσε μετά το 0-4 του πρώτου αγώνα από την Μάντσεστερ Σίτι, αλλά της άφησε μια «γλυκιά γεύση» το τιμητικό διπλό (1-2) στον επαναληπτικό του «Έτιχαντ».
Προπονητής: Το δύσκολο βήμα το έκανε πέρσι ο Ράφαελ Βίκι, παρότι βρισκόταν ήδη «κοντά» στην ομάδα μιας και ήταν προπονητής της αντίστοιχης Νέων. Τον σώζει η πορεία στην Ευρώπη, εντός συνόρων δεν είχε τη νοοτροπία προκειμένου να πάρει τα κρίσιμα ματς, ενώ του «στράβωσε» από την πρεμιέρα με την ήττα από την Γιούνγκ Μπόις.
Γήπεδο: St. Jakob-Park (37.994)
Μεταγραφές: Σημαντικές απώλειες για την περυσινή δευτεραθλήτρια, μιας και έχασε από έναν παίκτη σε κάθε καίρια θέση. Ο Σλοβάκος κίπερ Βάτσλικ θα συνεχίσει την Σεβίλλη, ο μπακ Λανγκ που έκανε τρομερή σαιζόν θα αγωνίζεται στην Γκλάντμπαχ ενώ ο χαφ Ελγιουνούσι στην βρετανική Σαουθάμπτον. Ίσως ο Βίντμερ από την Ουντινέζε να καλύπτει κάπως το κενό του Λανγκ, κάτω από τα δοκάρια πάντως θα έχει θέμα με τον ταλαντούχο, πλην άπειρο Όμλιν από την Λουκέρνη. Δυνατή προσθήκη στη «γραμμή κρούσης» με τον Καλουλού από την Λυών να αποκτάται λίγες ημέρες αφότου γνωστοποιήθηκε πως ο ΠΑΟΚ θα είναι ο αντίπαλος της στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.
Φιλικά: Συμμετείχε κι εκείνη στο Ούρεν Καπ, δίνοντας δυο επίσημα φιλικά απέναντι σε Γουλβς (1-2) και Φέγενορντ (0-5). Είχαν προηγηθεί φιλικά κόντρα σε ερασιτεχνικές ομάδες της Ελβετίας και της Γερμανίας, ενώ στο σπουδαιότερο κατά την φάση της καλοκαιρινής προετοιμασίας, αντιμετώπισε την Μόναχο 1860 (1-1).
Εκτίμηση: «Νέα εποχή» ξεκίνησε πέρσι και μοιραία η ομάδα έχασε τα σκήπτρα μετά από οκτώ σερί κατακτήσεις. Πάντως η διοίκηση έδειξε εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του νεαρού τεχνικού Βίκι. Λογικά θα παίξει για την πρώτη δυάδα.
Λουκέρνη
Τι έκανε πέρσι: Οι δυο κακοί πρώτοι γύροι την κράτησαν αρκετά μακριά από τις πρώτες θέσεις. Η έλευση όμως του Σεαονέ την βελτίωσε και μάλιστα… ξέχασε πότε είχε χάσει τελευταία φορά. Η πορεία που έκανε από τον Φλεβάρη και έπειτα της έδωσαν ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο όπου και θα την δούμε στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ (από τον τρίτο γύρο). Φέτος ο νεαρός τεχνικός θα κοουτσάρει την πρωταθλήτρια Γιουνγκ Μπόις.
Προπονητής: Ένας «πρωταθλητής Βελγίου» θα καθίσει φέτος στον πάγκο της, με τον Ρενέ Βάιλερ να θέτει ως στόχο την αμυντική οχύρωση της ομάδας. Πριν δυο χρονιές άλλωστε είχε πανηγυρίσει τον τίτλο με την Άντερλεχτ, η θητεία στην βαυαρική Νυρεμβέργη τον έκανε σοφότερο.
Γήπεδο: Swissporarena (16.490)
Μεταγραφές: Η σταθερή απόδοση του πορτιέρο Όμλιν, έκαναν την Βασιλεία να κινηθεί για την απόκτηση του. Με δανεικές λύσεις θα ψάξει την κάλυψη της θέσης με πρώτο τον Σάλβι (ανήκει στην Γκρασχόπερς, πέρασε και από την Λουγκάνο) και ακολούθως τον Ζάκο από τη νεοφώτιστη Ξαμάξ. Διατήρησε στο ρόστερ της τον «μουντιαλικό» επιθετικό Γιούριτς.
Φιλικά: Ήδη από τα φιλικά παιχνίδια είδαμε τα πρώτα δείγματα γραφής του Βάιλερ και της νοοτροπίας που θέλει να περάσει στην ομάδα. 0-0 με την Βαντούζ, 1-1 με την Λουγκάνο και 1-1 (στο σημαντικότερο) απέναντι στην ουκρανική Ντιναμό Κιέβου.
Εκτίμηση: Παραδοσιακά όταν αγωνίζεται στην Ευρώπη τον Αύγουστο, της «στραβώνει» το ξεκίνημα της στο πρωτάθλημα. Φέτος ίσως διαφοροποιηθεί από την… συνήθεια αυτή, έχοντας τον προπονητή Βάιλερ στον πάγκο. Αφήνει πολύ θετικά δείγματα, υποψήφια για πεντάδα.
Ζυρίχη
Τι έκανε πέρσι: Μετά το διάλειμμα της μιας χρονιάς στην δεύτερη κατηγορία, η Ζυρίχη επέστρεψε πέρσι εκεί όπου ανήκει κάνοντας πραγματικά πολύ καλή σεζόν. Σε ένα σημείο ήταν σε θέση να απειλήσει και την πρωτοπόρο Γιούνγκ Μπόις, όμως η απόσταση των δυο ρόστερ ήταν εν τέλει αρκετά μεγάλη. Πάντως, έκλεισε την χρονιά με θετικό πρόσημο και την κατάκτηση του Κυπέλλου (2-1 την Γιουνγκ Μπόις).
Προπονητής: Έκλεισε ο κύκλος του Φόρτε, που την ανέλαβε λίγο πριν τον υποβιβασμό, την ανέβασε και πάλι στην πρώτη κατηγορία και κάπου στα μέσα της περυσινής χρονιάς ανέλαβε ο Μαγνιέν. Ούτε 40 ετών, με θετικά δείγματα στους λίγους μήνες που τον είδαμε και την διοίκηση του συλλόγου να του δείχνει εμπιστοσύνη ενόψει της νέας σεζόν.
Γήπεδο: Letzigrund (26.104)
Μεταγραφές: Άρεσε ο Δανός στόπερ Τελάντερ και έτσι πήρε μεταγραφή στην ολλανδική Φιτέσε. Θα της λείψει και ο ακραίος μπακ Μπρούνερ (Αρμίνια Μπίλεφελντ). Από τα γήπεδα της β’ κατηγορίας της Γερμανίας πάντως απέκτησε τον χαφ Κελίφι (Μπράουνσβαϊγκ), ενώ κίνηση ουσίας η έλευση του Κριέτσου από την Λουκέρνη.
Φιλικά: Άλλη μια ομάδα που έδωσε φιλικό προετοιμασίας απέναντι στον Ατρόμητο (0-0), το οποίο ήταν και πιο πρόσφατο. Από τα υπόλοιπα ξεχωρίζει σαφώς το βαρύ 0-3 από την Μπόχουμ, ενώ φάνηκε να «ψάχνεται» σε εκείνα κόντρα σε Βαντούζ και Ράπερσβιλ (ισάριθμες ήττες με 1-2).
Εκτίμηση: Για δεύτερη φορά μέσα στα τελευταία τρία χρόνια αναδείχθηκε Κυπελλούχος της χώρας, το πρωτάθλημα όμως είναι εκείνο που την «καίει» (φέτος συμπληρώνει μια δεκαετία χωρίς). Δύσκολα να βρεθεί σε θέσεις Τσάμπιονς Λιγκ, ίσως η πεντάδα να είναι στις δυνατότητές της. Θα συμμετάσχει και στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ ως Κυπελλούχος.
Σεν Γκάλεν
Τι έκανε πέρσι: Χρονιά-καρμπόν με τις τελευταίες της στο ελβετικό πρωτάθλημα καθώς έμεινε από νωρίς εκτός διεκδίκησης του πρωταθλήματος αλλά παράλληλα δεν κινδύνεψε και με υποβιβασμό. Τερμάτισε στο μέσον του βαθμολογικού πίνακα παίρνοντας το 5ο και τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο (σύντομα μαθαίνει τον αντίπαλο της στον 2ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ).
Προπονητής: Ο 55χρονος Πίτερ Τσάιντλερ θα βρίσκεται στον πάγκο της. Τον είδαμε και πέρσι στα τελευταία παιχνίδια της ομάδας, λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου. Τελευταίο του πέρασμα από τη γαλλική Σοσό, ενώ άρεσε η δουλειά του στην Σιόν προ διετίας.
Γήπεδο: Kybunpark (19.456)
Μεταγραφές: Πολύ σημαντική προσθήκη στο κέντρο της άμυνας αυτή του στόπερ Βίλοτιτς από την Γκρασχόπερς. Ήρθε να καλύψει (λένε πολλοί) το κενό που άφησε πίσω του ο Βαν ντε Βερφ, ο οποίος θα αγωνίζεται στην αυστριακή Σάλτσμπουργκ, παρότι ως ποιότητα ο Σέρβος είναι αρκετά καλύτερος και πιο έμπειρος.
Φιλικά: Το σημαντικότερο τεστ κόντρα σε ομάδα της χώρας δόθηκε απέναντι στην Ζυρίχη (διασυρμός με 1-4), μεταξύ άλλων αντιμετώπισε και δυο ερασιτεχνικές. Στην πρόβα τζενεράλε ενόψει της σέντρας του νέου πρωταθλήματος, ήρθε ισόπαλη 1-1 με την αγγλική Μπράιτον.
Εκτίμηση: Αν της βγει το ξεκίνημα μπορεί να φτάσει ψηλά. Έχει προπονητή που λατρεύει το θέαμα και κατ’ επέκταση το επιθετικό ποδόσφαιρο ενώ διαθέτει και μια πολύ «ζεστή» έδρα. Η τρίτη θέση είναι στις δυνατότητες της.
Σιόν
Τι έκανε πέρσι: Σε μια ακόμη «τρελή» σεζόν με τον ιδιόρρυθμο πρόεδρο Κονστανίν να τιμωρείται και με απαγόρευση εισόδου στα μέσα της χρονιάς, δεν κατάφερε να πετύχει κάτι αξιόλογο. Της στράβωσε και το Κύπελλο, εκεί όπου παραδοσιακά διακρίνεται μετρώντας και ένα απίστευτο ρεκόρ 13 κατακτήσεων σε 14 συμμετοχές σε τελικούς.
Προπονητής: Με άπειρο τεχνικό δεν θα μπορέσει ποτέ να κάνει την υπέρβαση. Συνεχίζει επομένως ο Ιταλός κόουτς Τζακομπάτσι, ο οποίος είχε αναλάβει την «ηλεκτρική καρέκλα» του πάγκου της ομάδας την περυσινή περίοδο (μετά την χειμερινή διακοπή).
Γήπεδο: Tourbillon (14.283)
Μεταγραφές: «Μαγαζί γωνία» έχει καταντήσει πλέον η ομάδα από τον ίδιο της τον πρόεδρο, πουλώντας κάθε χρονιά στην καλύτερη δυνατή τιμή οποιοδήποτε παίκτη για τον οποίο έρχεται προσφορά. Έτσι, αποτέλεσαν παρελθόν οι δυο καλοί της επιθετικοί (Μ’μπογιό και Κούνχα), με τον τελευταίο να συνεχίζει στην γερμανική Λειψία. Δεν θέλησε να ενισχυθεί με παίκτες τουλάχιστον ισάξιας δυναμικής, επιλέγοντας τον άγνωστο δρόμο. Ο 19χρονος Φορτουνέ (ομάδα νέων της Άρσεναλ) και ο 18χρονος Φιλίπ (Βίλα Νόβα) θα αποτελέσουν τις νέες επιθετικές λύσεις της ομάδας.
Φιλικά: Λίγα πράγματα στα φιλικά, παρότι είχε ξεκινήσει ιδανικά αλλά απέναντι σε αδύναμες ομάδες της χώρας (Κιάσο, Ιβερντόν). Στη συνέχεια αντιμετώπισε την Λωζάνη (ήττα 0-2), ενώ στο πρόσφατο αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 κόντρα στην γαλλική Λυών.
Εκτίμηση: Με χαμηλές προσδοκίες ξεκινάει η φετινή σεζόν για την Σιόν, η οποία να θυμίσουμε πως βρίσκεται και σε αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οπότε και στην πεντάδα να τερματίσει, θα πάρει την θέση της η επόμενη. Εμείς ούτε πεντάδα την βλέπουμε πάντως.
Τουν
Τι έκανε πέρσι: Έχοντας κάθε χρονιά όλο και πιο σφιχτή οικονομική πολιτική, ο στόχος της παραμονής περνάει σε δεύτερη μοίρα. Παρ’ όλα αυτά και με το οικονομικό να την έχει «γονατίσει», τα καταφέρνει περίφημα. Πέρσι έπαιξε δυνατά το όνομα της για υποβιβασμό, όμως τα αποτελέσματα απέναντι στις ομάδες των ιδίων με αυτήν στόχων έκαναν την διαφορά, κρατώντας την στην κατηγορία.
Προπονητής: Άπειρος μεν, ταλαντούχος δε ο 37χρονος κόουτς Σνάιντερ, θα βρίσκεται και φέτος από την αφετηρία του πρωταθλήματος στην άκρη του πάγκου της ομάδας. Άρεσε πέρσι στο πρώτο του εγχείρημα ως πρώτος προπονητής, λατρεύει το επιθετικό ποδόσφαιρο γι' αυτό άλλωστε πολλά παιχνίδια της Τουν «άνοιξαν» σε εύρος τερμάτων.
Γήπεδο: Stockhorn Arena (10.104)
Μεταγραφές: Ούτε λόγος για ποιοτικές προσθήκες, με την διοίκηση του συλλόγου να μην ξέρει από πού να περικόψει προκειμένου να βγει και αυτή η χρονιά. Πάντως, υπήρξαν πωλήσεις παικτών (η μόνη σίγουρη λύση), με τον χαφ Λόπερ να συνεχίζει στην γειτονική Γιουνγκ Μπόις, παίρνοντας μαζί του και τον στόπερ Μπούρκι.
Φιλικά: Από τα μέσα του Ιουνίου ξεκίνησε η προετοιμασία της, η οποία διήρκεσε σχεδόν ένα μήνα. Στο διάστημα αυτό έδωσε αρκετά φιλικά, άρεσε σε εκείνα με τις Κιάσο (3-2), Βιλ (1-0) και την γαλλική Σταντ Νιόν (4-0, ουσιαστικά στα τρία πρόσφατα), είχε προβληματίσει πάντως νωρίτερα σε εκείνα κόντρα σε Ξαμάξ (1-2) και Ααράου (2-3).
Εκτίμηση: Άλλη μια χρονιά με την «οικονομική θηλιά» στον λαιμό θα αγωνιστεί η ομάδα που εδρεύει στο προάστιο της Βέρνης. Πέρσι δεν κινδύνεψε και τόσο, φέτος θα δώσει μάχη με το «καλημέρα» με τις Ξαμάξ (κατά κύριο λόγο) και Λουγκάνο.
Λουγκάνο
Τι έκανε πέρσι: Πολύ πιο μακριά από την σχεδόν τέλεια πορεία της προ διετίας όταν και τερμάτισε στην τρίτη θέση ήταν αυτή που μόλις ολοκληρώθηκε. Δεν φάνηκε να την ενδιαφέρει η ευρωπαϊκή της έξοδος, με την 6η θέση να της χαρίζει μια άνετη παραμονή στην κατηγορία.
Προπονητής: Τρομερό ηλικιακό ρεκόρ από τον τεχνικό της, Αμπασκάλ που δεν είναι ούτε 30 ετών. Πέρσι τον είδαμε σε λίγα παιχνίδια στον πάγκο της ομάδας (8 στον αριθμό), άφησε υποσχέσεις με το έργο του και... μοιραία η Διοίκηση του έδωσε «τα κλειδιά» για φέτος.
Γήπεδο: Stadio Cornaredo (6.390)
Μεταγραφές: Δεν έκανε το λάθος προ διετίας, αν μοσχοπούλησε 2-3 βασικά της στελέχη, έχοντας πρόβλημα στην επόμενη σεζόν (αποκορύφωμα η πώληση του εξτρέμ Αλιόσκι στην αγγλική Λιντς). Έτσι, φέτος, διατηρήθηκε ο κορμός με την αποχώρηση του βετεράνου χαφ Λεντέσμα να μην την επηρεάζει άμεσα. Ο Ούγγρος αμυντικός Κέσκες (πρώην της Αταλάντα) και ο αριστερόπαδορος μπακ Μανσιατζέλο (πρώην της Πιατσέντζα) οι νέες προσθήκες από την ιταλική αγορά για μια γνήσια «ιταλόφωνη ομάδα».
Φιλικά: Φέτος είχε την άνεση να προετοιμαστεί με την ησυχία της, χωρίς να την αγχώνει το σκεπτικό της ευρωπαϊκής της συμμετοχής. Επέλεξε αντιπάλους από τις μικρότερες κατηγορίες της χώρας (Μπελιτζόνα, Κιάσο), ενώ άφησε για το τέλος το φιλικό επίσημου χαρακτήρα απέναντι στην Ίντερ (0-3).
Εκτίμηση: Δύσκολα να πετύχει κάτι αντάξιο με εκείνο προ διετίας. Πλέον η ομάδα έχει μπει σε μια πολιτική του «πουλάω οτιδήποτε φέρνει χρήμα». Οπότε δεν θα μας εκπλήξει εάν θέσει υποψηφιότητα από νωρίς για υποβιβασμό.
Γκρασχόπερς
Τι έκανε πέρσι: Με τελευταίο της πρωτάθλημα το μακρινό 2003, αν μη τι άλλο κάθε χρονιά που ολοκληρώνεται είναι το ίδιο κακή. Αποκορύφωμα η περσινή, όπου κινδύνεψε άμεσα με υποβιβασμό αλλά το βαρύ της όνομα την κράτησε στην κατηγορία. Θα είχε μπλεξίματα αν η Λωζάννη δεν ήταν τόσο κακή μετά την χειμερινή διακοπή, όπως και να ‘χει το πάθημα θα δείξει αν της έγινε μάθημα.
Προπονητής: Με Γερμανό τεχνικό θα πορευτεί φέτος, τον Τόρστεν Φινκ. Είχε αναλάβει προς το φινάλε της περυσινής σεζόν και έδειξε πως έχει σκοπό να περάσει την δική του φιλοσοφία. Έχει εργαστεί ξανά στο ελβετικό πρωτάθλημα (Βασιλεία) ενώ η τελευταία του δουλειά ήταν στην αυστριακή Αούστρια Βιέννης.
Γήπεδο: Letzigrund (26.104)
Μεταγραφές: Ο χαφ Χολτζχάουζερ ήρθε από την Αούστρια, με τον Φινκ να παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσθήκη. Σαν μεταγραφή θεωρήθηκε η ανανέωση της συνεργασίας με τον Αυστριακό επιθετικό Τζούριτσιν, παρότι πέρσι δεν έδειξε και πολλά πράγματα, αλλά δεν παύει να τον αγαπάει η εξέδρα. Ο νεαρός φορ Κόδρο πήρε μεταγραφή στην Κοπεγχάγη μετά το εκπληκτικό δεύτερο μισό που έκανε στο πρωτάθλημα.
Φιλικά: Ξεκίνησε με φιλικά κόντρα σε ομάδες της δεύτερης κατηγορίας (Βιλ, Ααράου), ίσα-ίσα για το «ξεμούδιασμα». Εν συνεχεία ο βαθμός δυσκολίας αυξήθηκε, ηττήθηκε από την Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης με 2-0, ενώ στο πιο πρόσφατο ήρθε ισόπαλη 1-1 με τον Ατρόμητο.
Εκτίμηση: Αν δεν αδιαφορήσει (ως συνήθως) στα μισά της περιόδου, τότε ίσως πετύχει ένα καλό πλασάρισμα στον βαθμολογικό πίνακα. Δεν την έχουμε ικανή πάντως ούτε για την εξάδα αλλά σίγουρα τερματίζει ψηλότερα από την περσινή ένατη θέση.
Ξαμάξ
Τι έκανε πέρσι: Η πτώχευση του 2012 άλλαξε την ιστορία της, που μπορεί τότε να έπεσε πέντε κατηγορίες όμως έτσι κατάφερε να φτιάξει μια ομάδα από το μηδέν. «Περίπατος» η περσινή της πορεία στο πρωτάθλημα της Τσάλεντζ Λιγκ, τερμάτισε πολύ εύκολα στην κορυφή αφήνοντας Σαφχάουζεν και Σερβέτ σε απόσταση άνω των 20 βαθμών.
Προπονητής: Στα συν της ομάδας το γεγονός πως διαθέτει τον μακροβιότερο τεχνικό αυτή την στιγμή στην πρώτη κατηγορία, με τον 62χρονο Μισέλ Ντεκαστέλ να βρίσκεται στον πάγκο της από το 2015. Έχει ξαναδουλέψει σε ομάδα της Σούπερ Λιγκ (την τριετία 2012-15 στην Σιόν).
Γήπεδο: Stade de la Maladière (12.000)
Μεταγραφές: Και μόνο που κράτησε τον πρώτο της σκόρερ πέρσι στη Λίγκα, τον Νούτσολο (26 τέρματα), ισοδυναμεί με πέντε μεταγραφές. Μάλιστα θα έχει βοήθειες από τον Τσίτσεκ (πρώην της Σαφχάουζεν) ενώ ο στόπερ Σαντάνα αναμένεται να βοηθήσει στα μετόπισθεν.
Φιλικά: «Διέλυσε» την ομάδα που διαδέχθηκε στην πρώτη κατηγορία, την Λωζάνη, με 5-1 ενώ στο πιο σημαντικό απ' όλα, αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 κόντρα στην ολλανδική Αϊντχόφεν. Ενδιάμεσα υπήρξαν κάποια ακόμη, απέναντι σε ομάδες της χώρας (Γιουνγκ Μπόις, Τουν).
Εκτίμηση: Ποτέ καμία νεοφώτιστη δεν είχε άλλον στόχο από αυτόν της παραμονής (μοναδική εξαίρεση η ιστορική Ζυρίχη προ διετίας). Δεν θα διαφέρει η ομάδα από το Νοσατέλ, μια έδρα που δύσκολα γεμίζει παρά το μικρό μέγεθος στην χωρητικότητα του γηπέδου. Εκτίμηση μας πάντως είναι πως θα παραμείνει στην κατηγορία.
Hoffman
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα