Αν και οι μεγάλες ομάδες αρχίζουν να ανεβαίνουν, για ακόμα μία χρονιά η Σέλτικ απέχει έτη φωτός από τη δεύτερη καλύτερη στη διεκδίκηση του τίτλου της Πρέμιερ Σκωτίας. Ξεχνώντας όμως την πρωταθλήτρια, η οποία δύσκολα θα αλλάξει, από εκεί και κάτω θα γίνει ένας μικρός… χαμούλης. Αυτό αναμένεται να είναι ένα από τα πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα των τελευταίων ετών, ακόμα περισσότερο και από το εξαιρετικό περσινό. Οι Ρέιντζερς, Αμπερντίν και Χιμπέρνιαν θα… σφαχτούν για τη δεύτερη θέση, με τους «Τζερς» να έχουν σοβαρέψει με τον Τζέραρντ στον πάγκο τους, τη Χιμπέρνιαν και την Αμπερντίν να έχουν τον ίδιο και ενισχυμένο σχετικά κορμό. Για την πρώτη εξάδα, η Κιλμάρνοκ θέλει να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε, έρχεται με φόρα η Μάδεργουελ και παρότι έχει ενισχυθεί η Χαρτς, είναι το μεγάλο ερωτηματικό. Χαμός και στην παραμονή. Θα επικρατήσει η εμπειρία της Σεντ Τζόνστον και της Νταντί; Ο ενθουσιασμός των νεοφώτιστων Λίβινγκστον και Σεντ Μίρεν; Ή για ακόμα μία χρονιά το διαφαινόμενο πρώτο φαβορί για τον υποβιβασμό Χάμιλτον θα την γλιτώσει; Η συνέχεια στις… οθόνες μας από το ερχόμενο Σάββατο…
Σύστημα Διεξαγωγής
Διεξάγονται συνολικά 38 αγωνιστικές στην Premiership, οι οποίες χωρίζονται σε τρεις γύρους των 11 αναμετρήσεων και στη συνέχεια, οι ομάδες χωρίζονται σε δύο μέρη. Οι πρώτες έξι παίζουν μεταξύ τους για τον τίτλο και τις ευρωπαϊκές θέσεις, σε ένα μίνι πρωτάθλημα πέντε αγωνιστικών, τα επονομαζόμενα πλέι οφ. Το αυτό και για τις έξι τελευταίες, που αγωνίζονται για την αποφυγή του υποβιβασμού στα πλέι άουτ. Οι βαθμοί της κανονικής διάρκειας διατηρούνται και προστίθενται σε εκείνους της τελικής φάσης. Μετά τα 38 ματς, ακόμα και αν η πρώτη των πλέι άουτ έχει συγκεντρώσει περισσότερους βαθμούς από την τελευταία των πλέι οφ, δεν μπορεί να ανέβει στην 6η θέση. Η πρωταθλήτρια θα βρεθεί στη δεύτερη προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ στο Γιουρόπα Λιγκ θα συμμετάσχουν η 2η και η 3η της βαθμολογίας, καθώς και η νικήτρια του Κυπέλλου Σκωτίας.
Σέλτικ
Τι έκανε πέρυσι: Έκανε το καθήκον της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κατέκτησε το τρεμπλ για δεύτερη σερί σεζόν, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία της. Με τη μόνη διαφορά ότι πέρσι έκανε και... μερικές γκέλες, αφήνοντας τους αντιπάλους της να ελπίζουν ότι ίσως κάτι να αλλάξει. Ε, τους άφησε με την ελπίδα. Η διαφορά της από τις υπόλοιπες ομάδες της κατηγορίας ήταν και πάλι τεράστια, ακόμα και στις περιπτώσεις όπου ηττούνταν ή έχανε βαθμούς, το έβλεπες ότι απλά... βαριόταν ή δεν είχε κίνητρο. Τόσο η δεύτερη Αμπερντίν, όσο και η Ρέιντζερς φαίνονταν λίγες μπροστά της. Κοινώς… για ακόμα μία χρονιά ήταν μόνη εναντίων όλων και δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα σε αυτό.
Προπονητής: Ο τεχνικός Μπρένταν Ρότζερς κατάφερε να δημιουργήσει μια ομάδα άκρως επιθετική, η οποία όμως πέρσι έχοντας και το βλέμμα στην Ευρώπη, υπήρχαν πολλές φορές που έκανε συντήρηση δυνάμεων στο πρωτάθλημα. Εξαιρετική εφαρμογή του 4-4-2 όταν ήθελε να ανοίξει τον ρυθμό της Σέλτικ, αλλά και του 4-1-4-1 όταν ήθελε να κλείσει χώρους και να δημιουργήσει πρόβλημα στην αντίπαλο.
Έδρα: Celtic Park (60.832)
Μεταγραφές: Στην ουσία έχει σχεδόν τον ίδιο κορμό με πέρσι, αφού οι δύο... μεταγραφές της είναι ο Γάλλος φορ Εντουαρντ, ο οποίος άφησε καλές εντυπώσεις ως δανεικός πέρσι και φέτος αποκτήθηκε για 9,5 εκατομμύρια λίρες από την Παρί Σεν Ζερμέν. Ειδικά με τους τραυματισμούς του Ντεμπελέ και του Γκρίφιθς αυτή τη στιγμή, είναι υπερπολύτιμος. O έτερος αποκτηθείς, είναι ο κίπερ Μπέιν, ως ελεύθερος από την Νταντί. Άφησε ελεύθερο το φορ Τσιφτσί, ο οποίος είχε ήδη ξεχαστεί από πέρσι, και τα 9 εκατομμύρια τα ξαναέβαλε στα ταμεία της με την πώληση του καλού μέσου Αρμστρονγκ στη Σαουθάμπτον και του αμυντικού Σβιατσένκο στη Μίντιλαντ. Και οι δύο δεν θα λείψουν πάντως, υπάρχει μπακ απ.
Προετοιμασία: Έριξε ένα όμορφο, συμμαζεμένο και χαλαρό... τρίμπαλο στη Ρόζενμποργκ, παρά τις απουσίες που είχε. Προηγουμένως είχε κάνει πλάκα στην Αλασκέρτ από την Αρμενία και αν δεν αλλάξει κάτι, την περιμένει η ΑΕΚ και ακόμα ένα βήμα στη συνέχεια για να μπορέσει να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Στα φιλικά, εντυπωσιάζει η τεσσάρα επί της Σταντάρ Λιέγης, η 7άρα επί της Σάμροκ Ρόβερς, ενώ επικράτησε με 1-0 της Σπάρτα Πράγας.
Εκτίμηση: Έχει τη συνοχή, έχει προπονητή, έχει εξαιρετικό υλικό και τρομερό βάθος στο ρόστερ της, συν μεγαλύτερο βαθμό ετοιμότητας. Οι άλλοι είναι που θα πρέπει για ακόμα μία χρονιά να τρέξουν για να την φτάσουν, κάτι το οποίο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο και φέτος. Η λογική λέει ότι το πρωτάθλημα δύσκολα θα το χάσει, εκτός και αν έχουμε κανένα συγκλονιστικό απρόοπτο. Τα Κύπελλα τα θέλει και δεν τα αφήνει... ούτε στην U21 να τα κατακτήσει και παράλληλα φέτος θα αναζητήσει με καλύτερες αξιώσεις και την ευρωπαϊκή καταξίωση. Το έχει, το ζητά, το θέλει, αν προσέξει θα το καταφέρει. Ρέιντζερς, Χιμπέρνιαν και Αμπερντίν θα χρειαστούν ένα καλό ζευγάρι κιάλια...
Αμπερντίν
Τι έκανε πέρυσι: Ήταν για ακόμα μία χρονιά η… πρωταθλήτρια μεταξύ των υπόλοιπων 11 ομάδων, για τέταρτη στη σειρά, όμως έχασε σημαντικό έδαφος και βαθμούς στις πρώτες 10 αγωνιστικές, κυρίως ελέω της ανησυχίας μη φύγει ο τεχνικός Ντέρεκ ΜακΊνες. Και μαζί με αυτούς τους βαθμούς και όποια πιθανότητα να ζορίσει τη Σέλτικ. Από την ώρα πάντως που απομακρύνθηκε αυτό το ενδεχόμενο, ηρέμησε και έδειξε ότι έχει δυνατότητες. Η αλήθεια είναι πάντως ότι αν και την περιμέναμε καλύτερη σε σχέση με την περασμένη σεζόν αγωνιστικά, δεν ήταν, με εξαίρεση ορισμένες στιγμές... έκλαμψης. Πάντως λέει πολλά το ότι κατάφερε να κατακτήσει και πάλι τη δεύτερη θέση, έχοντας απέναντί της δυο εξαιρετικά απειλητικές Ρέιντζερς και Χιμπέρνιαν. Στην Ευρώπη αποκλείστηκε νωρίς, στα Κύπελλα αδιαφόρησε...
Προπονητής: Ντέρεκ ΜακΊνες (45 ετών). Από τον Απρίλιο του 2013 βρίσκεται στους «Ντονς» και τουλάχιστον φέτος απουσιάζουν τα σενάρια ότι θα φύγει για να κάνει για το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Η εναλλαγή μεταξύ 4-4-2 και 4-5-1, ανάλογα με τον αντίπαλο που έχει μπροστά της, δεν θα αλλάξει.
Έδρα: Pittodrie Stadium (22.199)
Μεταγραφές: Σε μία παντελώς αλλοπρόσαλλη κίνηση, ο καλός φορ Ρούνεϊ αποφάσισε να φύγει από την ομάδα για να συνεχίσει την καριέρα του στην Νάσιοναλ Λιγκ της Αγγλίας. Από πρώτο όνομα, ματς στην Ευρώπη, μάχες κόντρα σε Σέλτικ, Χαρτς, Χιμπέρνιαν και ελπίδες για μια σοβαρή μεταγραφή, πήγε στην πρώην Κόνφερενς, σε ομάδα που μόλις ανέβηκε. Δεν θα πούμε ότι είναι πολλά τα λεφτά, γιατί στην ουσία δεν είναι, τα ναρκωτικά πάντως είναι σίγουρα πολλά και θα πρέπει να τα κόψει, λέμε εμείς... Οι απουσίες του στόπερ Ο’ Κόνορ και του κίπερ Ρότζερς, αν και σημαντικές, καλύπτονται. Στα των εισερχόμενων, εντυπωσιάζει η απόκτηση του δυναμικού κεντρικού μέσου Γκλίσον από την Ιπσουιτς, ο έμπειρος κίπερ Τσέρνι (Πάρτικ Θιστλ) θα καλύψει το κενό του Ρότζερς, ενώ ο 24χρονος στόπερ Χόμπαν (Γουότφορντ) την ανεβάζει επίπεδο αμυντικά. Έχει επιπλέον ταχύτητα με τον 25χρονο μέσο Φόρεστερ (Πιτέρμπορο), καλή και η προσθήκη του στόπερ Μπολ από τη Ρόδεραμ. Δυνάμωσε γενικά.
Προετοιμασία: Είχε την ατυχία να πέσει πάνω στην Μπέρνλι, όμως ακόμα και το 1-1, ισοφαριζόμενη στο 80’-κάτι, δείχνει ότι έχει δυνατότητες ως ομάδα. Πήρε ισοπαλία με 1-1 από τη Γουέστ Μπρομ σε φιλικό ματς, 2-2 με τη Σεντ Τζόνστον, κέρδισε Φόλκερκ, Κομπ Ράμπλερς και την ερασιτεχνική Κοβ Ρέιντζερς.
Εκτίμηση: Από τη στιγμή που η συνταγή δεν αλλάζει, δεν έχει να φοβάται και πολλά. Ο ΜακΊνες παρέμεινε και είναι εξαιρετικά σημαντικό, οι παίκτες που χάθηκαν αντικαταστάθηκαν στο έπακρο, με ίσως μοναδική εξαίρεση την απώλεια του φορ Ρούνεϊ. Βέβαια στη θέση του υπάρχει ο ταχύς Μέι, ο οποίος και πέρσι ήταν πολύ καλός, ίσως και ο Αγγλος Κόσγκροουβ μπορεί να βοηθήσει, αλλά από εκεί και πέρα, όλοι οι υπόλοιποι στην φροντ λάιν είναι... πιτσιρίκια κι αυτό από μόνο του είναι ρίσκο. Χρειάζεται έναν ακόμα έμπειρο φορ και αν τον πάρει, μπορεί και πάλι να κατακτήσει τη δεύτερη θέση και ίσως πιο άκοπα απ' ότι στην προηγούμενη σεζόν.
Ρέιντζερς
Τι έκανε πέρυσι: Ενώ έφτασε στο σημείο να σκεφτεί ότι μπορεί ακόμα και να... κλέψει τον τίτλο από τη Σέλτικ, τελικά «κλάταρε» στο πιο σημαντικό σημείο και τερμάτισε και πάλι στην 3η θέση, παίρνοντας τουλάχιστον και πάλι ευρωπαϊκό εισιτήριο. Έχασε σημαντικό έδαφος στο ξεκίνημα της σεζόν με τις λάθος κινήσεις του Καϊσίνια, τα αποδυτήρια ήταν άνω κάτω, ήρθε ο Μέρτι, συμμάζεψε την κατάσταση όμως και εκείνος άντεξε απλά ως το τέλος της σεζόν. Βέβαια ο άνθρωπος το έλεγε, πως δεν άντεχε την πίεση και δεν θα ήθελε να γίνει κάτι περισσότερο από υπηρεσιακός τεχνικός, όμως σε αυτές τις δηλώσεις κάπου το έχασε, ήρθαν και κάτι ξεγυρισμένες «σφαλιάρες» από τη Σέλτικ και η 3η θέση ήταν το τελικό αποτέλεσμα. Τουλάχιστον ανέβηκε επίπεδο σε ανταγωνιστικότητα και κάτι καλό δείχνει να χτίζεται.
Προπονητής: Στίβεν Τζέραρντ (38 ετών). Ο πολυγαπημένος Stevie G στην πρώτη του παρουσία σε πάγκο, μετά από τα ήδη αποτυχημένα πειράματα των Καϊσίνια και Μέρτι. Το ότι είναι η πρώτη δουλειά του Τζέραρντ προπονητικά είναι κάτι το οποίο μπορεί να είναι ταυτόχρονα καλό και κακό, καθώς θα έχει τον ενθουσιασμό και τις νέες ιδέες, όχι όμως την εμπειρία. Τα πρώτα δείγματα φανερώνουν τάση για μια πιο αμυντική προσέγγιση, με το 4-2-3-1 να είναι η – μάλλον αναμενόμενη – επιλογή του νέου κόουτς των «Τζερς».
Έδρα: Ibrox Stadium (51.082)
Μεταγραφές: Μια στρατιά παικτών έφυγαν, άλλοι τόσοι ήρθαν. Ο 38χρονος σκόρερ Μίλερ αποτελεί παρελθόν, πήγε στη Λίβινγκστον για να κλείσει την καριέρα του, τέλος και ο 36χρονος στόπερ Αλβες, με μεγαλύτερες απώλειες να είναι εκείνες του στόπερ Μπέιτς και του σέντερ φορ Χάρντι. Όλοι οι άλλοι που έφυγαν, απλά έπιαναν θέση στο ρόστερ και δεν ακούμπησαν ποτέ. Στα των νέων παικτών, ξεχωρίζουν η απόκτηση του στόπερ Γκόλντσον από τη Μπράιτον, του επίσης σέντερ μπακ Κάτιτς από την Σλάβεν Μπελούπο, όπως και του καλού αριστεροπόδαρου και ταχύτατου μέσου Άρφιλντ από τη Μπέρνλι. Επέστρεψε στα 36 του από τη Χαλ ο πολύπειρος κίπερ ΜακΓκρέγκορ για να δώσει ασφάλεια στα γκολπόστ της ομάδας, εξαιρετική και η κίνηση απόκτησης του μπακ Φλάναγκαν από τη Λίβερπουλ, όπως και εκείνη του νεαρού φορ Σαντίκ από τη Ρόμα. Εξαιρετικά ενισχυμένη, σε όλες τις γραμμές, με το ρόστερ της να είναι πλέον πολύ πιο σοβαρό.
Προετοιμασία: Ο Τζέραρντ απέφυγε τα περσινά λάθη του Καϊσίνια, πήγε απλά, ήρεμα και συντηρητικά, πέρασε το εμπόδιο της Σκούπι από την ΠΓΔΜ με μία νίκη και μία ισοπαλία, χωρίς να δυσκολευτεί (2-0, 0-0), πήρε και την εκτός έδρας νίκη κόντρα στην Οσιγιεκ και είναι στο χέρι της η πρόκριση στην επόμενη φάση. Στα φιλικά, ξεχωρίζει η νίκη της με το επιβλητικό 6-0 επί της Μπέρι, γενικά αφήνει υποσχέσεις...
Εκτίμηση: Οι πολλές προσθήκες είναι θέμα το πότε και αν θα καταφέρουν να… κουμπώσουν όλες μαζί όπως πρέπει. Τα πρώτα δείγματα πάντως είναι εξαιρετικά και αρκετά σοβαρά αναφορικά με την εικόνα της ομάδας. Δεν θα σε... τρελάνει με το ποδόσφαιρο που παίζει, όσο βρίσκει τα πατήματά της πάντως και έχοντας ένα εξαιρετικά καλό υλικό, μπορεί να ελπίζει σε καλύτερη παρουσία από πέρσι. Όχι για πρωτάθλημα, έχει πολύ δρόμο για κάτι τέτοιο, αλλά μπορεί να διεκδικήσει τα 2 Κύπελλα. Θα παλέψει για τη δεύτερη θέση προφανώς, αλλά θέλει ακόμα πολύ δουλειά για να γίνει ξανά η Ρέιντζερς που ξέραμε…
Χιμπέρνιαν
Τι έκανε πέρυσι: Δεν θα λέγαμε ότι ήταν απρόσμενο, μιας και είχε εξαιρετικό υλικό, κανένας δεν περίμενε όμως από τη Χιμπέρνιαν τέτοιο δυναμισμό και σταθερότητα. Τερμάτισε στην 4η θέση, μάλιστα αν ήταν και πιο προσεκτική, θα μπορούσε εύκολα να έχει κλείσει τη σεζόν στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Πήρε το ευρωπαϊκό εισιτήριο, μιας και η Σέλτικ κατέκτησε το Κύπελλο και άνοιξε η 4η θέση για είσοδο στην Ευρώπη. Τρομερή επιθετικά, είχε λύσεις για το σκοράρισμα, είχε δυνατή άμυνα, αλλά βελτιώθηκε ακόμα περισσότερο από τα μέσα της χρονιάς και μετά με την προσθήκη του φορ Καμπερί, ο οποίος σε 14 ματς σκόραρε 9 φορές. Πολύ καλό ποδόσφαιρο και κρατάμε το ότι πέρσι πήρε ουκ ολίγες φορές βαθμούς από την πρωταθλήτρια Σέλτικ.
Προπονητής: Νιλ Λένον (47 ετών). Τρίτη χρονιά του στον πάγκο της ομάδας και ο στόχος, όπως απέδειξε περίτρανα και στις προηγούμενες δύο σεζόν, είναι να φτιάξει μια μικρή… Σέλτικ. Επιθετικογενές ποδόσφαιρο, με το 4-2-3-1 να παραμένει κλασικά στα πλάνα του Λένον.
Έδρα: Easter Road Stadium (20.500)
Μεταγραφές: Έκανε την πιο σωστή κίνηση, αποκτώντας τον φορ Καμπερί με μεταγραφή και ήδη ο παίκτης τους έχει ανταμείψει με γκολ της νίκης κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης στις καθυστερήσεις, ακόμα τρία τέρματα κόντρα στην Ρούναβικ στο πρώτο ματς και γενικά εξαιρετικές εμφανίσεις. Δυνάμωσε κάτω από τα γκολπόστ με την παρουσία του 30χρονου κίπερ Μπόγκνταν, πολύ καλή και η προσθήκη του κεντρικού μέσου Μάλαν από την Μπέρνλι. Στην ουσία αντικατέστησε επάξια τον κίπερ Μπελ που πήγε στην Πάρτικ Θιστλ και τον κεντρικό μέσο ΜακΤζίουχ, από εκεί και πέρα έχει ίδιο κορμό και αυτό θα την βοηθήσει.
Προετοιμασία: Εξαιρετική εμφάνιση κόντρα στη Ρούναβικ στο πρώτο ματς, επικράτησε εύκολα με 6-1, πέταξε λίγο... αετό στο δεύτερο ματς, αλλά κέρδισε με 6-4 (!), προβληματίστηκε στο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης, αλλά επικράτησε με 3-2, αν και είχε μείνει πίσω στο σκορ με 2-0 στο ημίχρονο, βγάζοντας πείσμα και χαρακτήρα. Στα φιλικά, έχασε από την Μπλάκμπερν κάνοντας καλή εμφάνιση, νίκησε τη Μπέργουικ αναμενόμενα.
Εκτίμηση: Είναι έτοιμη και στρωμένη ομάδα, ο Νιλ Λένον έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και φαίνεται ήδη από το ξεκίνημα της σεζόν μέσα στο γήπεδο. Αν προσέξει και λίγο παραπάνω τα κενά που δημιουργούνται κατά καιρούς στην άμυνα μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα σε οποιαδήποτε αντίπαλο, ακόμα και στη Σέλτικ. Είναι στο χέρι της το να βρεθεί στην τετράδα, ίσως και λίγο πιο ψηλά, αλλά και εντός των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ.
Κιλμάρνοκ
Τι έκανε πέρυσι: Η 5η θέση στην οποία ολοκλήρωσε η ομάδα τη χρονιά ήρθε σαν... θαύμα, αν αναλογιστούμε ότι μέχρι λίγο πριν από τα Χριστούγεννα ήταν από τα διαφαινόμενα φαβορί για τον υποβιβασμό. Η απόλυση του Λι Κλαρκ και ο ερχομός του πιο σοβαρού και έμπειρου Στιβ Κλαρκ (καμία μεταξύ τους σχέση), άλλαξε όλη τη δυναμική της ομάδας, η οποία έκανε πορεία πρωταθλητισμού. Πήρε νίκες κόντρα σε Σέλτικ, Ρέιντζερς, Χαρτς, ενώ έφτασε να διεκδικεί ακόμα και το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Στα πλέι οφ έχασε τον δυναμισμό της και μαζί τα πρώτα 2 παιχνίδια, παράλληλα με την ευκαιρία να διεκδικήσει από τη Χιμπέρνιαν την 4η θέση. Στο Κύπελλο έφτασε ως τα προημιτελικά, έπεσε πάνω στην Αμπερντίν και δεν μπόρεσε να επιβληθεί, αν και το ματς έληξε 1-1 στην κανονική του διάρκεια.
Προπονητής: Στιβ Κλαρκ (54 ετών). Είναι η δεύτερη του χρονιά στον πάγκο της ομάδας, αλλά η πρώτη στην οποία την αναλαμβάνει εξ αρχής. Οι προσδοκίες είναι ακόμα μεγαλύτερες μετά από την περσινή σεζόν, θιασώτης του κλασικού 4-4-2 με δύο αμυντικά χαφ, στα ζόρικα ωστόσο γυρίζει το ματς σε 4-5-1. Του αρέσει να ασκεί η ομάδα του ψηλά πίεση, αλλά και το σωστό πάσινγκ γκέιμ.
Έδρα: Rugby Park (18.128)
Μεταγραφές: Δεν έχασε κάποιον αξιοσημείωτο παίκτη, αφού ακόμα και ο έμπειρος Μουλούμπου, δεν έδωσε αυτά που όλοι περίμεναν στην Κιλμάρνοκ. Σημαντικό το ότι πλέον ο αμυντικός Φίντλεϊ, ανήκει μόνιμα στο δυναμικό της. Ο παίκτης αγωνιζόταν ως δανεικός από τη Νιούκαστλ και ήταν ξεκάθαρα βασικό μέρος της επιτυχίας των «Κίλις» στην περσινή σεζόν. Η προσθήκη του νεαρού δεξιού μπακ Μίλεν θα δώσει στην ομάδα ταχύτητα, πνευμόνια και ενθουσιασμό, όπως και εκείνη του αριστερού μπακ Κάλουμ Γουότερς. Φέρελπις ο εξτρέμ Ντζόλι, δανεικός από την Μπόρνμουθ.
Προετοιμασία: Φιλικά προκοπής δεν έδωσε, άφησε όμως να μιλήσουν οι πράξεις της στους ομίλους του Λιγκ Καπ. Τερμάτισε με 9 βαθμούς, αφού είχε τρεις νίκες και μία ισοπαλία, η οποία όμως οδήγησε σε ήττα στα πέναλτι. Μόνο κόντρα στη Σεντ Μίρεν ζορίστηκε λοιπόν, από εκεί και πέρα ήταν η γνωστή και αγαπημένη Κιλμάρνοκ.
Εκτίμηση: Ξεκινάει με κεκτημένη ταχύτητα από την περσινή σεζόν και στην ουσία είναι μια ομάδα η οποία ξέρει τι θέλει και τι αναζητά στο γήπεδο. Σκληρή, δυνατή, παθιασμένη, ζορίζονται όλες οι ομάδες να τη νικήσουν και όσο ο αειθαλής φορ Μπόιντ τα... παστελώνει, δεν έχει να φοβάται τίποτα και κανέναν. Περιμένουμε ότι θα βρεθεί μέσα στις επτά πρώτες θέσεις, θα παίξει οριακά μεταξύ πλέι οφ και πλέι άουτ.
Χαρτς
Τι έκανε πέρυσι: Απορεί όλος ο κόσμος πως αυτή η ασταθής και συνολικά... άνοστη Χαρτς κατέληξε να βρίσκεται στα πλέι οφ και να τερματίσει τελικά στην 6η θέση. Η απάντηση ωστόσο είναι πολύ απλή, ότι αν αυτή ήταν μία φορά κακή, οι υπολειπόμενες έξι ήταν ακόμα χειρότερες και κάπως έτσι, ο μονόφθαλμος επικράτησε των τυφλών... Ελάχιστα είναι τα καλά ματς που έχουμε να θυμόμαστε από τους περσινούς «Τζάμπος», με το πρώτα πράγματα που έρχονται στο μυαλό να είναι η επιθετική τους... δυσκοιλιότητα και ο μόνιμος σκόρερ Λάφερτι. Δημιουργικά υστέρησε απίστευτα και αυτό αναμενόμενα την άφησε εκτός διεκδίκησης ευρωπαϊκής θέσης.
Προπονητής: Κρεγκ Λιβάιν (53 ετών). Δεύτερο έτος στην ομάδα, στην οποία βρισκόταν βέβαια και αρκετά χρόνια πριν, αλλά στο παρασκήνιο και όχι στο προσκήνιο. Η απόλυση του νεαρού Κάθρο τον έφερε στο φως, με το αρνητικό του να είναι ότι συνηθίζει να παίζει αμυντικά και κλειστά, ακόμα και αν χρησιμοποιεί το κλασικό 4-4-2 με παικταράδες όπως οι Νέισμιθ και Λάφερτι. Γενικά πέρσι είχε θέμα στη δημιουργία η ομάδα από το Εδιμβούργο, αμυντικά ήταν καλή, αλλά συνολικά άνοστη. Ό,τι είχε συμβεί δηλαδή και στην εθνική Σκωτίας και στα τελευταία του στη Νταντί Γιουνάιτεντ κι ας πήρε το 2010 το Κύπελλο Σκωτίας.
Έδρα: Tynecastle Stadium (17.420)
Μεταγραφές: Κράτησε τον πολύπειρο φορ Νέισμιθ, του οποίου ο δανεισμός από τη Νόριτς ολοκληρώθηκε, αλλά αποκτήθηκε ως ελεύθερος. Έδωσε δανεικό στη Μάδεργουελ τον τιτάνα Κόνορ Σάμον, τον απόλυτο ντούκι-ντερέκι-ξυλοκόπο φορ και στην ουσία αυτή είναι η μεγάλη της απώλειας. Τον αντικατέστησε ωστόσο με τον 35χρονο ΜακΛιν από την Σεντ Τζόνστον, ο οποίος αν και δεν μπορεί να παίζει σε τεχνητό χλοοτάπητα λόγω του προβλήματός του στο γόνατο (μετά από 2 σοβαρούς τραυματισμούς), είναι μια αξιόπιστη μηχανή σκοραρίσματος! Κινήθηκε όμως δυναμικά στο μεταγραφικό παζάρι, 12 νέα πρόσωπα στην ομάδα. Ξεχωρίζει ο επιθετικός μέσος Έντουαρντς από την Πάρτικ Θιστλ, ο κεντρικός μέσος Μπόζανιτς από την Μέλμπουρν Σίτι και ο αριστερός μπακ Γκαρούτσιο από την Αδελαΐδα Γιουνάιτεντ, σπουδαία προσθήκη.
Προετοιμασία: Η εικόνα της στα φιλικά και στα πρώτα επίσημα ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Στο Λιγκ Καπ έκανε το 4 στα 4, με πεντάρες κόντρα σε Κάουντενμπιθ και Ινβερνές, ζορίστηκε με την ερασιτεχνική Κοβ Ρέιντζερς (2-1 εκτός), αλλά και με τη Ρέιθ Ρόβερς (1-1, νίκησε στα πέναλτι), αλλά της δίνουμε και ένα ελαφρυντικό ότι δεν ήταν απόλυτα έτοιμοι. Στα φιλικά νίκησε Αρμπρόουθ, Νταμπάρτον, Πάρτικ Θιστλ, Φόρφαρ κι έχασε από την Κουίν Οφ Σάουθ, συνολικά είναι θετικός ο απολογισμός της αν μη τι άλλο.
Εκτίμηση: Τα πρώτα δείγματα είναι πολύ καλά, είναι η αλήθεια, όμως άλλο το να παίζεις κόντρα σε Κάουντενμπιθ, Ινβερνές και άλλο κόντρα στις τοπ ομάδες της κατηγορίας. Δεν έχει κακό υλικό, τουναντίον πλέον, είναι ένα θέμα ωστόσο το πως θα το διαχειριστεί ο Λιβάιν. Θα παίξει για την εξάδα, αλλά ακόμα και στην 7η-8η θέση να καταλήξει, δεν θα μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση...
Μάδεργουελ
Τι έκανε πέρυσι: Αξιοπρεπέστατη, δυνατή επιθετικά, τίμια, αλλά και σκληρή όπου χρειάστηκε. Χάιλαϊτ το γεγονός ότι έφτασε στον τελικό, τόσο στο Λιγκ Καπ, όσο και στο Κύπελλο, σε αμφότερα έχασε με 2-0 από τη Σέλτικ και... έπεσε για ύπνο. Το αρνητικό της ωστόσο, ήταν ότι δεν είχε πολλές εναλλακτικές λύσεις στον πάγκο και σε συνδυασμό με τους τραυματισμούς που είχε στη διάρκεια της σεζόν, αλλά και το ότι έχασε τον καλύτερο επιθετικό της, τον φορ Μόουλτ, ο οποίος πήρε μεταγραφή, δεν κατάφερε να μπει στην εξάδα και τελικά τερμάτισε στην 7η θέση της βαθμολογίας, παίρνοντας τα χρήματα της πρωτιάς στα πλέι άουτ.
Προπονητής: Στίβεν Ρόμπινσον (43 ετών). Συνεχίζει στον πάγκο της Μάδεργουελ, καθώς έδειξε ότι έχει τον τρόπο και να αναδεικνύει παίκτες, αλλά και με λίγα, να παράγει το περισσότερο δυνατό! Ο πρώην τεχνικός της Όλνταμ και της εθνικής Βορείου Ιρλανδίας, εκμεταλλεύεται την εμπειρία του και δημιουργεί μια «πολύ σκληρή για να πεθάνει» ομάδα. 4-2-3-1 για τον «Ρόμπο», όπως είναι το παρατσούκλι του και… Άγιος ο Θεός.
Έδρα: Fir Park (13.742)
Μεταγραφές: Έχασε 2-3 καλούς παίκτες, όπως ο κίπερ Γκρίφιθς, ο δεξιός μπακ Γουάτ και ο στόπερ Πλάμερ, όλοι τους είχαν μεγάλη συνεισφορά στην περσινή πορεία. Ενισχύθηκε επιθετικά με το όρθιο καδρόνι, τον φορ Κόνορ Σάμμον, ο οποίος ήρθε δανεικός από την Χαρτς, άλλωστε με το ύψος και το εκτόπισμά του θα βοηθήσει στο ψηλό παιχνίδι. Δυνατή η προσθήκη του Ισπανού κεντρικού μέσου Γκορίν, δυναμώνει στα γκολπόστ με τον κίπερ Γκιλέσπι από τη Γουόλσολ. Θετικό το πρόσημο στις μεταγραφές!
Προετοιμασία: Τερμάτισε πρώτη στον όμιλό της, έχοντας 9 βαθμούς σε 4 ματς, μετρώντας 3 νίκες και μία ισοπαλία η οποία κατέληξε σε ήττα στα πέναλτι από την Στρανράερ. Οι νίκες κόντρα σε Κρουσέιντερς και Ντάρλινγκτον (5-1 μάλιστα κόντρα στην τελευταία), αφήνουν υποσχέσεις για τη συνέχεια.
Εκτίμηση: Πέρσι ήταν από τα φαβορί για υποβιβασμό ή έστω για να βρεθεί στα πλέι άουτ παραμονής. Διέψευσε τους πάντες με την πορεία της σε πρωτάθλημα και Κύπελλα και είναι θέμα το αν μπορεί να κάνει και φέτος τέτοιου είδους υπερβάσεις. Έχει ενισχυθεί στα σημεία στα οποία υστερούσε και με βάση τις προσθήκες της, έχει αποκτήσει βάθος στο ρόστερ ώστε να μπορέσει να βγάλει τη χρονιά και να κυνηγήσει τα πλέι οφ με καλύτερες προϋποθέσεις. Είναι ικανή να βρεθεί εντός της εξάδας!
Σεντ Τζόνστον
Τι έκανε πέρυσι: Κάπου θα υπήρχε και η αναμενόμενη πτώση, ειδικά αφού δεν... έπεφταν χρήματα για να έρθουν παίκτες και να γίνει το επόμενο βήμα... Μετά από 4 διαδοχικές τέταρτες θέσεις και ευρωπαϊκές εξόδους, ήρθε η ώρα να.. βολευτεί με την 8η, διεκδικώντας ως το τέλος την πρωτιά στα πλέι άουτ, όμως ακόμα και εκεί, η μόνιμη αστάθειά της, της κόστισε. Έκανε ξεκάθαρα την χειρότερη χρονιά της την τελευταία πενταετία, αμυντικά είχε πολλά προβλήματα, στην επίθεση δεν έβρισκε συχνά λύσεις, συν ότι δεν μπορούσε να εκμεταλλευτεί το «ΜακΝταϊάρμιντ Παρκ» κι αυτό από μόνο του ήταν αρκετό.
Προπονητής: Τόμι Ράιτ (54 ετών). Ο Βορειοϊρλανδός θα βρεθεί στον πάγκο της ομάδας από το Περθ για 6η διαδοχική σεζόν και οι προηγούμενες δικαιώνουν την επιλογή της διοίκησης. Ακόμα και πέρσι όπου η ομάδα τερμάτισε στην 8η θέση και μια ανάσα από την 7η, ήταν αρκετό, αν αναλογιστούμε το υλικό που είχε στα χέρια του. Ξέρει να στήνει καλά την ομάδα του στο αμυντικό κομμάτι, πρέπει να κάνει κάτι καλύτερο όμως στο δημιουργικό σκέλος, καθώς δύσκολα βλέπουμε από τη Σεντ Τζόνστον μεγάλα επιθετικά ξεσπάσματα.
Έδρα: McDiarmid Park (10.673)
Μεταγραφές: Η απώλεια του δανεικού από τη Ρέιντζερς εξτρέμ Ο’ Χάλοραν «πόνεσε», ενώ παρελθόν αποτελεί μετά από πολλά χρόνια από την ομάδα ο σημαντικός σέντερ φορ ΜακΛιν, ο οποίος ειδικά πριν από τον τραυματισμό του, ήταν μια μηχανή γκολ. Στα 36 του ο κίπερ Μάνους αποχαιρέτησε τη Σκωτία (θα κλείσει την καριέρα του στη Σάμροκ Ρόβερς). Η προσθήκη του φορ Γουάτ (πρώην Σέλτικ, Τσάρλτον), ανεβάζει επίπεδο την πολύπαθη επιθετική γραμμή, ενώ η παραμονή του φορ Κέιν είναι εξαιρετικά σημαντική. Ενισχύθηκε στα γκολπόστ με τον κίπερ Μίτσελ (δανεικός από Μπέρνλι), αλλά και στο δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής με τον Ράιτ από την Κόλτσεστερ.
Προετοιμασία: Έχει γίνει... παράδοση να δίνει φιλικά με την Αμπερντίν, με την οποία έμεινε στο ισόπαλο 2-2. Έχασε εύκολα από την Οσιγιεκ με 3-0 και ακολούθησαν νίκες επί της Μπέργουικ (φιλικό), αλλά και το «4 στα 4» στο Λιγκ Καπ (αν και στο ένα ματς επικράτησε στα πέναλτι). Αν μη τι άλλο, είναι θετικό το πρόσημό της
Εκτίμηση: Αν και είναι ελαφρώς καλύτερο το ρόστερ της από εκείνο της περσινής σεζόν, δύσκολα θα καταφέρει να βρεθεί και πάλι στην πρώτη εξάδα η Σεντ Τζόνστον. Αν δεν έχει κάποιον… άσο στο μανίκι του ο Ράιτ και ειδικά αν ο τελευταίος φύγει από το Περθ, μιλάμε για πιθανότητα 7ης με 8η θέση. Στην ουσία περιμένουμε κάτι σχεδόν ίδιο με πέρσι, απλά... κάπως βελτιωμένο.
Νταντί
Τι έκανε πέρυσι: Ήθελε το κάτι παραπάνω, αλλά δεν μπορούσε, κάτι της έλειπε, ειδικά στην επίθεση. Τελικά τουλάχιστον κατάφερε να γλιτώσει σχετικά εύκολα τον υποβιβασμό και τα πλέι άουτ παραμονής, αν και η αλήθεια είναι ότι η Νταντί έπαιξε για τα καλά με τη φωτιά σε πολλές περιπτώσεις. Εκεί που χρειάστηκε πάντως, ειδικά στις τελευταίες αγωνιστικές, ανέβασε στροφές, έδειξε χαρακτήρα και με συγκομιδή 39 βαθμών, ολοκλήρωσε στην 9η θέση του βαθμολογικού πίνακα.
Προπονητής: Νιλ ΜακΚαν (43 ετών). Στην ουσία φρόντισε και προσπάθησε να αλλάξει τη νοοτροπία των παικτών και να τους βάλει να σκέφτονται λιγότερο αμυντικά και περισσότερο επιθετικά. Εν μέρει το κατάφερε, θα έχει την ομάδα στα χέρια του για δεύτερη σερί σεζόν, έχει μάθει – θεωρητικά – από τα περσινά του λάθη και στο χέρι του είναι να δείξει κάτι καλύτερο. Με 4-2-3-1 θα πάει και εκείνος, ενίοτε μετατρέπει το σχήμα σε 4-1-3-2.
Έδρα: Kilmac Stadium at Dens Park (12.085)
Μεταγραφές: Η απώλεια του κίπερ Μπέιν, ο οποίος πήγε στη Σέλτικ, είναι μακράν η πιο «βαρύγδουπη», ενώ έχασε και τον πολύπειρο μέσο Λόου, τον βασικό πέρσι στόπερ Ετσαμπεγκούρεν, τον επίσης σημαντικό κεντρικό αμυντικό Γκαντζάλοφ, αλλά και τους αριστερούς μπακ Ορτενέτζε και Χολτ. Παίκτες οι οποίοι δεν έχουν αντικατασταθεί ακόμα, πλην της μίας θέσης στα αριστερά, η οποία καλύφθηκε από τον Νέιθαν Ραλφ της Γουόκινγκ. Γυρίζουν από δανεισμό και θα πάρουν χρόνο φέτος οι φορ Χέιμπερ και Μπαχταουί, αμφότεροι είναι καλοί επιθετικοί, με ταχύτητα και αίσθηση του γκολ. Πήρε τον κίπερ Χάμιλτον από την Χαρτς, τουλάχιστον κάλυψε σχετικά επάξια το κενό του Μπέιν, ενίσχυσε επίσης τη μεσαία γραμμή με τον αμυντικό χαφ Μαντιαγκά και τον επιθετικό μέσο Ν’ Γκουατάλα από την Κιντερμίνστερ. Θετικό το πρόσημο μεσοεπιθετικά, αμυντικά όμως...
Προετοιμασία: Στο Λιγκ Καπ μάζεψε 9 βαθμούς, πέρασε σαν μία από τις καλύτερες δεύτερες ομάδες στην επόμενη φάση. Ικανοποιητική ήταν η παρουσία της στο ματς με τη Φαρένσε, έχασε όμως με 3-2, όπως και από την Πορτιμονένσε. Επίσης, έφερε 1-1 με την Μπρέχιν σε φιλικό και κέρδισε 1-0 την Κάουντενμπιθ.
Εκτίμηση: Είναι το μεγάλο ερωτηματικό της κατηγορίας η Νταντί, κυρίως γιατί αλλάζει η ισορροπία μεταξύ άμυνας και επίθεσης. Στην πρώτη έχει αποδυναμωθεί, στη δεύτερη έχει βελτιωθεί, όμως στο πρωτάθλημα τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα, αφού φέτος το επίπεδο έχει ανέβει αρκετά. Όμως, αν προσέξει και επενδύσει λίγο περισσότερο στο αμυντικό μέρος, μιας και στην επίθεση δείχνει να έχει καλύτερη παρουσία, μπορεί να κερδίσει την παραμονή.
Χάμιλτον
Τι έκανε πέρυσι: Τα ίδια κάθε χρόνο. Καταφέρνει και σώζεται από το καμπανάκι στο τελείωμα του γύρου, ελάχιστα προτού πέσει οριστικά στο καναβάτσο. Ο πυγμαχικός αυτός όρος ταιριάζει απόλυτα στη Χάμιλτον. Πέρσι σώθηκε στα πλέι άουτ, φέτος γλίτωσε τα πλέι άουτ και έστειλε εκεί την Πάρτικ Θιστλ (η οποία εν τέλει υποβιβάστηκε), κυρίως ξεπερνώντας την τελευταία στην ισοβαθμία, χάρη σε καλύτερη διαφορά τερμάτων. Ήταν με τα φεγγάρια της, είχε τεράστια σερί με ήττες, αμυντικά ήταν η χαρά κάθε αντιπάλου, άμα της έβγαινε όμως το παιχνίδι, έκανε τις ζημιές της. Ολοκλήρωσε στην 10η θέση και για ακόμα μία χρονιά είναι εδώ, για να βοηθήσει τα μάτια μας να υγρανθούν από το κολλύριο που θα χρησιμοποιήσουμε.
Προπονητής: Μάρτιν Κάνινγκ (36 ετών). Κόντρα σε ότι διαφαίνεται στη διάρκεια της σεζόν, εκείνος καταφέρνει να επιβιώνει στον πάγκο των «Ακαδημαϊκών» ως άλλη… κατσαρίδα. Στην ουσία, η σχέση Χάμιλτον – Κάνινγκ θυμίζει αποτυχημένο γάμο όπου και οι δύο πλευρές είναι σε φάση «ωχου μωρέ, δεν βαριέσαι, απλά τον ανέχομαι» κι αυτό προκύπτει κυρίως από το βασικό πρόβλημα ότι η διοίκηση δεν έχει λεφτά για να φέρει άλλον. Ειδικά μετά από τη... νίλα που έπαθε πέρσι (έχασε χρήματα από απάτη η οποία της κόστισε αρκετές χιλιάδες λίρες στα ταμεία της). Γλίτωσε για άλλη μία φορά τον υποβιβασμό, έφτασε κοντά σε αυτόν τρεις διαδοχικές σεζόν και γενικά κάθε πέρσι και καλύτερα. Η άμυνα που στήνει ο Κάνινγκ, είναι συνήθως από εκείνες… που ζορίζονται να στρίψουν.
Έδρα: The SuperSeal Stadium (6.078)
Μεταγραφές: Λίγους παίκτες προκοπής είχε, τους έχασε όλους. Πάει ο εξτρέμ/φορ Τέμπλτον, πάει και ο εξαιρετικός αριστεροπόδαρος μέσος Κρόφορντ, τέρμα και ο αριστερός μπακ Βαν Ντερ Βεγκ, αλλά και οι μέσοι Ρέντμοντ και Φέργκιουσον. Έχασε και τον στόπερ Σαρρή, ο οποίος έμεινε ελεύθερος, τον επιθετικό Ροχάνο, ο οποίος σκόραρε κάμποσα σημαντικά τέρματα πέρσι, αλλά και τον καλό στόπερ Τομάς. Στα των προσθηκών, καλή επιλογή είναι ο αμυντικός μέσος Ταϊβό (πρώην Φόλκερκ), ενώ επέστρεψε στα γνώριμα λημέρια ο δεξιός μπακ Ζίγκι Γκόρντον, μετά από μία σεζόν στην Πογκόν Σιέλτζε. Μέτριες οι υπόλοιπες επιλογές και είναι φανερά αποδυναμωμένη.
Προετοιμασία: Από νωρίς έμεινε εκτός συνέχειας του Λιγκ Καπ. Έχασε από την Άνναν, ισοπαλία με την Λίβινγκστον και ήττα στα πέναλτι, κέρδισε την Μπέργουικ κι εν συνεχεία την Έρντρι στα πέναλτι. Στα φιλικά ηττήθηκε από την Κλάιντ και κέρδισε τη Στενχάουσμιουρ. Κακός ο απολογισμός στα πρώτα δείγματα...
Εκτίμηση: Μπορεί να βγαίνει άκρατη ειρωνεία για τους «Ακαδημαϊκούς», αλλά ειλικρινά, δεν αντέχονται να τους βλέπουμε μέσα στο γήπεδο. Ως τώρα είχαν την τύχη με το μέρος τους, αλλά κάπου η τύχη τελειώνει και πλέον απλά ίσως να είναι η ώρα τους να πάρει το δρόμο για προς τα κάτω… Άλλωστε και μόνο το γεγονός ότι έχασαν όλα τα πρώτα τους ονόματα, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για υποβιβασμό, δύσκολα να μπορέσουν να σταθούν με αυτό το υλικό στην μεγάλη κατηγορία. Θα μας κάνει μεγάλη εντύπωση αν δεν γίνουν ο μεγάλος... περίγελος της κατηγορίας!
Σεντ Μίρεν
Τι έκανε πέρυσι: Η αλήθεια είναι ότι δεν γέμιζε το μάτι με την εικόνα της στο ξεκίνημα της περσινής σεζόν, από την ώρα όμως που βρήκε ρυθμό, πήγε τρένο και όλο αυτό ήταν η δικαίωση των επιλογών και του στησίματος του κόουτς Ρος. Τερμάτισε άνετα στην πρώτη θέση, κατά διαστήματα έπαιξε καλό ποδόσφαιρο, στηριζόμενη σε μεγάλο βαθμό στο ταλέντο του εξτρέμ Μόργκαν (από φέτος ανήκει στο δυναμικό της Σέλτικ) και πήρε το εισιτήριο της ανόδου, επιστρέφοντας στην μεγάλη κατηγορία μετά από τρία χρόνια απουσίας!
Προπονητής: Αλαν Σταμπς (46 ετών). Θα είναι εκείνος ο οποίος καλείται να αντικαταστήσει τον επιτυχημένο Τζακ Ρος, ο οποίος έκατσε στον πάγκο της ομάδας για τρεις σεζόν και έφερε την άνοδο. Πρώην κόουτς της Χιμπέρνιαν και της Ρόδεραμ, δεν έχει στόχο να αλλάξει κατά πολύ την εικόνα της ομάδας και την συνταγή της επιτυχίας. Με 4-4-2 ο προκάτοχός του, μία από τα ίδια κι αυτός, αν φροντίσει την άμυνα λίγο περισσότερο από ότι έκανε στις προηγούμενες 2 ομάδες του, τότε κάτι καλό θα δημιουργηθεί.
Έδρα: The Simple Digital Arena (8.023)
Μεταγραφές: Από όσους έχασε «κλαίει» μόνο για τον εξτρέμ Λιούις Μόργκαν, ο οποίος ήταν μακράν ο καλύτερος παίκτης της πέρσι. Σημαντικές είναι επίσης οι απώλειες των φορ Ράιλι και Ντάφι, και του αριστερού μπακ Δημητρίου. Ξεχωρίζει η απόκτηση του επιθετικού μέσου Κινγκ από τη Μπόλτον, δυνάμωσε στα μπακ με την προσθήκη του ΜακΓκιν από την Πάρτικ Θιστλ (βασικός πέρσι), αλλά και στα γκολπόστ με την απόκτηση του Ντάνι Ρότζερς από την Αμπερντίν. Αναμένεται εξαιρετική η προσθήκη του νεαρού κεντρικού χαφ Γουίλοκ από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και γενικά έχει ενισχυθεί αρκετά και με ποιοτικούς παίκτες. Δεδομένα κερδισμένη.
Προετοιμασία: Η ήττα από τη Σάντερλαντ δείχνει ξεκάθαρα ότι απέχει πολύ από το να κοντράρει τις δυνατές ομάδες ακόμα και της Πρέμιερ Σκωτίας. Στο Λιγκ Καπ τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της, συγκεντρώνοντας 9 βαθμούς σε 3 ματς, αν και στα δύο από αυτά επικράτησε στα πέναλτι, επιδεικνύοντας τρανταχτές αμυντικές αδυναμίες.
Εκτίμηση: Θέλει ακόμα δουλειά, ειδικά στο κομμάτι της άμυνας. Δεν περιμένουμε πολλά από εκείνη, αν βρεθεί στην 11η θέση στα πλέι άουτ, θα μας φανεί μάλλον φυσιολογικό, όπως ακόμα και αν σωθεί απευθείας, αφού σίγουρα χειρότερη από εκείνη είναι η Χάμιλτον και η απευθείας παραμονή θα παιχτεί μεταξύ εκείνης, της Νταντί και της Λίβινγκστον. Όπως και να έχει όμως, αν δεν φτιάξει την άμυνα, θα είναι εκείνη που θα βρεθεί στην 11η θέση…
Λίβινγκστον
Τι έκανε πέρυσι: Όλα όσα έκανε πέρσι, με αποκορύφωμα την άνοδό της στην μεγάλη κατηγορία συνιστούν τεράστιες υπερβάσεις, αν αναλογιστούμε ότι άφησε από κάτω της ομάδες όπως η Νταντί Γιουνάιτεντ και η Φόλκερκ. Ολοκλήρωσε στην 2η θέση της Τσάμπιονσιπ στην κανονική διάρκεια, παίζοντας επιθετικό και δυναμικό ποδόσφαιρο στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν. Πέρασε με εξαιρετικές εμφανίσεις το εμπόδιο της Νταντί Γιουνάιτεντ (ειδικά στην εκτός έδρας νίκη με 3-2… χόρευε μέσα στο γήπεδο και θα μπορούσε να έχει κερδίσει ακόμα πιο εύκολα) και το κερασάκι στην τούρτα ήταν η επικράτηση κόντρα στην πιο έμπειρη Πάρτικ Θιστλ, στον τελικό των πλέι άουτ, με δύο νίκες σε ισάριθμα ματς και συνολικό σκορ 3-1! Βρίσκεται πανάξια στην Πρέμιερ Σκωτίας!
Προπονητής: Κένι Μίλερ (38 ετών). Μετά από μία εξαιρετική σεζόν – ειδικά για την ηλικία του – στη Ρέιντζερς, αποφάσισε να κάνει το τελευταίο βήμα στην καριέρα του ως παίκτης και παράλληλα την μετάβασή του στους πάγκους. Θα είναι παίκτης-προπονητής στην Λίβινγκστον, είναι η πρώτη του δουλειά ως τεχνικός και αυτό από μόνο του είναι… καλό και κακό ταυτόχρονα σε συνάρτηση με την έλλειψη εμπειρίας, αλλά και τον άκρατο ενθουσιασμό του.
Έδρα: Tony Macaroni Arena (9.521)
Μεταγραφές: Πρώτη και κυριότερη του παίκτη προπονητή Κένι Μίλερ, ο οποίος ακόμα και σε αυτή την ηλικία είναι ικανός να κάνει τη διαφορά στην επίθεση της Λίβινγκστον. Έχασε τον αριστερό μπακ Λόνγκριτζ (βασικός πέρσι), αλλά και τον δεξιό ταχύ μέσο Μάλιν. Δυνάμωσε στην άμυνα με τις προσθήκες του δεξιού μπακ Σόντερς από την Νιου Σεντς, του αριστερού μπακ Κρέιν από τη Χιμπέρνιαν, αλλά και του στόπερ Λέιμι από τη Μόρτον (πυλώνας της αμυντικής λειτουργίας της τελευταίας πέρσι). Είχε έναν καλό κορμό, τον οποίο ενίσχυσε σε γενικές γραμμές.
Προετοιμασία: Εξαιρετική ήταν η παρουσία της στο Λιγκ Καπ, με 11 βαθμούς πέρασε ως πρώτη στην επόμενη φάση από τον όμιλό της, επιδεικνύοντας συνολικά καλή αμυντική λειτουργία. Σε φιλικό ματς, έμεινε στο 2-2 με την Κουίν Οφ Σάουθ και γενικά αφήνει καλές εντυπώσεις.
Εκτίμηση: Το καλό έχει γίνει ήδη καλύτερο. Ο περσινός ενθουσιασμός πολλαπλασιάζεται με την πρώτη δουλειά του Κένι Μίλερ ως προπονητή.Έχει αξιοπρεπέστατο ρόστερ και αν δεν… κλατάρει στα δύσκολα, τότε μπορεί να είναι εκείνη η οποία θα κερδίσει το μίνι πρωτάθλημα παραμονής μεταξύ των Σεντ Μίρεν, Χάμιλτον, Νταντί, ίσως «χτυπήσει» και τη Σεντ Τζόνστον.
Πάνος Κοτσιμπός
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα