Κατά γενική ομολογία, η αγγλική Premier League είναι ίσως το πιο «φανταχτερό» πρωτάθλημα της Ευρώπης, αλλά και η πιο αμφίρροπη από τις «μεγάλες» λίγκες της Γηραιάς ηπείρου. Πουθενά αλλού δεν συναντάμε τόσες πολλές διεκδικήτριες του τίτλου και η σεζόν που ξεκινάει, δεν αποτελεί εξαίρεση. Η πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι θα προσπαθήσει να διατηρήσει τα πρωτεία, ενώ απειλούν να την εκθρονίσουν μια σειρά από ποιοτικές ομάδες: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Τότεναμ. Μεγάλη μάχη προμηνύεται και στην… ουρά, για την αποφυγή του υποβιβασμού. Η νεοφώτιστη Κάρντιφ φέρεται ως βασική υποψήφια για να… πει αντίο, ενώ κίνδυνο ενδέχεται να αντιμετωπίσουν και μια σειρά από ομάδες που πέρσι κατάφεραν να σωθούν, όπως η Μπράιτον, η Χάντερσφιλντ, η Γουότφορντ κ.α.
Μακροχρόνια Στοιχήματα
Από τις νεοφώτιστες, η πλέον ποιοτική είναι η Γουλβς. Οι μπουκ περιμένουν ότι δεν θα παλέψει για την αποφυγή του υποβιβασμού, αλλά θα στοχεύσει... ψηλότερα. Για όσους θέλουν να πάρουν το ρίσκο, η Stoiximan προσφέρει απόδοση 10.00 στο ενδεχόμενο οι «λύκοι» να τερματίσουν στην πρώτη εξάδα. Αναφορικά με τις ομάδες που θα αποχαιρετήσουν την κατηγορία, ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι η Γουότφορντ. Χωρίς να έχει ενισχυθεί σημαντικά (έχασε μάλιστα τον εξαιρετικό μεσοεπιθετικό Ριτσάρλισον), δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα. Στο 3.00 η απόδοση στη Novibet για πιθανό υποβιβασμό των «χόρνετς»...
Σύστημα Διεξαγωγής
Στο πρωτάθλημα συμμετέχουν 20 ομάδες. Έτσι, προκύπτουν δύο γύροι των 19 αγώνων, με τις ομάδες να τίθενται αντιμέτωπες δύο φορές, μία σε κάθε έδρα. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, η κατάταξη των ομάδων αποφασίζεται με τα ακόλουθα κριτήρια: Διαφορά τερμάτων, καλύτερη επίθεση, μπαράζ. Η ομάδα που θα κατακτήσει το πρωτάθλημα, η δεύτερη, η τρίτη και η τέταρτη της κατάταξης κερδίζουν απευθείας εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Η πέμπτη της κατάταξης προκρίνεται στο Γιουρόπα Λιγκ. Επίσης, στο Γιουρόπα Λιγκ συμμετέχουν η ομάδα που θα κατακτήσει το Λιγκ Καπ, αλλά και η ομάδα που θα κατακτήσει το Κύπελλο Αγγλίας. Αν αυτές οι ομάδες έχουν κερδίσει ήδη την εκπροσώπησή τους στο Τσάμπιονς Λιγκ (ή έχουν τερματίσει στην πρώτη πεντάδα), τότε η έκτη και η έβδομη θέση της βαθμολογίας καθίστανται «ευρωπαϊκές». Αναφορικά με τον υποβιβασμό, στην Τσάμπιονσιπ υποβιβάζονται απευθείας οι τρεις τελευταίες ομάδες της τελικής κατάταξης.
Μάντσεστερ Σίτι
Τι έκανε πέρσι: Ήταν μακράν η καλύτερη ομάδα της Αγγλίας και κατέκτησε με χαρακτηριστική άνεση το πρωτάθλημα, συντρίβοντας μία σειρά από ρεκόρ. Λίγο έλειψε μάλιστα να το κατακτήσει αήττητη. Μάλιστα, έφτασε στον τίτλο παίζοντας όμορφο ποδόσφαιρο, ενώ πήρε και το Λιγκ Καπ. Εκεί που δεν τα κατάφερε σύμφωνα με τις προσδοκίες των οπαδών της, ήταν το Τσάμπιονς Λιγκ, όπου αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τη Λίβερπουλ.
Προπονητής: Πεπ Γουαρδιόλα (από το 2016). Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις ο Καταλανός, που θεωρείται στους κορυφαίους τεχνικούς παγκοσμίως. Μεγαλούργησε με την Μπαρτσελόνα (2008-2012) και πολλά από τα στοιχεία εκείνης της σπουδαίας ομάδας συναντά κανείς στη σημερινή Σίτι (στρωτό ποδόσφαιρο, κατοχή μπάλας, πίεση ψηλά κλπ.).
Γήπεδο: Etihad Stadium (55.097)
Μεταγραφές: Τι να αλλάξεις σε μία ομάδα που κυριάρχησε πλήρως; Από όσους έφυγαν, ξεχωρίζει ο μέσος Γιάγια Τουρέ, που δεν ανήκε πάντως στις βασικές επιλογές του Γουαρδιόλα. Δόθηκε δανεικός στη Γουέστ Μπρομ ο νεαρός αμυντικός Ανταραμπιόγιο. Αποκτήθηκε από τη Λέστερ ο ταλαντούχος μεσοεπιθετικός Μαχρέζ.
Προετοιμασία: Η Σίτι έχει δώσει ήδη ένα επίσημο ματς, τον τελικό του Κομιούνιτι Σιλντ (ουσιαστικά το Σούπερ Καπ Αγγλίας) με αντίπαλο την Τσέλσι, όπου νίκησε 2-0. Στα τεστ προετοιμασίας, ηττήθηκε 1-0 από την Ντόρτμουντ και 2-1 από τη Λίβερπουλ, ενώ νίκησε 3-2 την Μπάγερν.
Εκτίμηση: Θεωρείται και φέτος το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου και έχει όλα τα εφόδια για να κόψει και πάλι πρώτη το νήμα. Η ποιότητά της είναι αδιαμφισβήτητη, ενώ θα αναζητήσει και κάτι καλύτερο στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Τι έκανε πέρσι: Προσπάθησε να... κυνηγήσει τη Μάντσεστερ Σίτι, αλλά αυτό στάθηκε αδύνατο. Περιορίστηκε στη δεύτερη θέση, ενώ στο Τσάμπιονς Λιγκ αποκλείστηκε από τη Σεβίλλη στη φάση των 16. Έχασε την ευκαιρία να κερδίσει ένα τρόπαιο, γνωρίζοντας την ήττα με 1-0 από την Τσέλσι στον τελικό Κυπέλλου.
Προπονητής: Ζοζέ Μουρίνιο (από το 2016). Ο Πορτογάλος εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στην ελίτ, αν και μεγαλώνει ο αριθμός εκείνων που πιστεύουν ότι έχει... στερέψει από ιδέες και έχει εγκλωβιστεί σε στερεότυπα. Είναι γνωστό ότι δεν παίρνει ρίσκο στο παιχνίδι του και θυσιάζει τα πάντα στο βωμό του αποτελέσματος, ενώ στις... στραβές πάντα φταίει κάτι... άλλο και ποτέ ο ίδιος! Ίσως φέτος να επιχειρήσει μια πιο τολμηρή προσέγγιση, αν και φημίζεται για το πείσμα του.
Γήπεδο: Old Trafford (74.994)
Μεταγραφές: Αποκτήθηκαν ο αμυντικός Νταλό (Πόρτο), ο μέσος Φρεντ (Σαχτάρ) και ο γκολκίπερ Γκραντ (Στόουκ), με τον τελευταίο να προορίζεται για αναπληρωματικός του Ντε Χέα. Σταμάτησε το ποδόσφαιρο ο έμπειρος μέσος Κάρικ, «φευγάτος» ο επιθετικός Μαρσιάλ, ενώ στον Άγιαξ παραχωρήθηκε ο αμυντικός Μπλιντ.
Προετοιμασία: Δεν ικανοποίησε με την εικόνα της στα φιλικά. Έφερε ισοπαλία με Κλαμπ Αμέρικα (1-1), Ερθκουέικς (0-0), Μίλαν (1-1, νίκη 9-8 στα πέναλτι), ενώ έχασε 4-1 από τη Λίβερπουλ και 1-0 από την Μπάγερν. Ενδιάμεσα πάντως, επικράτησε 2-1 της Ρεάλ Μαδρίτης.
Εκτίμηση: Προφανώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη Γιουνάιτεντ από τη μάχη του τίτλου, ωστόσο το μεγάλο ερώτημα είναι αν μπορεί να ανταγωνιστεί τη συμπολίτισσα Σίτι και δευτερευόντως τη Λίβερπουλ. Μένει να φανεί ποιες είναι οι ιδέες του Μουρίνιο, ώστε να επιστρέψει η ομάδα στους τίτλους.
Τότεναμ
Τι έκανε πέρσι: Καλό ποδόσφαιρο, όπως μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, τερμάτισε στην τρίτη θέση και θα είναι παρούσα στο Τσάμπιονς Λιγκ της νέας σεζόν. Δεν τη βοήθησε και τόσο το γεγονός ότι χρησιμοποίησε ως έδρα το «Γουέμπλεϊ», δεδομένου ότι το νέο της γήπεδο ήταν υπό κατασκευή. Στο Τσάμπιονς Λιγκ, αποκλείστηκε από τη Γιουβέντους στη φάση των 16.
Προπονητής: Μαουρίτσιο Ποκετίνο (από το 2014). Έχει πετύχει απόλυτα στο έργο του, έχοντας καταφέρει τα τελευταία χρόνια να καθιερώσει την Τότεναμ στην ελίτ του αγγλικού ποδοσφαίρου, έστω και αν αυτό δεν συνδυάστηκε με τίτλους. Δεν είναι τυχαίο ότι η Τότεναμ αποτελεί τη βάση της εθνικής Αγγλίας. Το όνομα του Ποκετίνο έχει ακουστεί για πιο φημισμένους συλλόγους, ωστόσο ο Αργεντινός μένει πιστός στους «σπερς».
Γήπεδο: Tottenham Hotspur Stadium (62.062)
Μεταγραφές: Τίποτα το αξιοσημείωτο, δεν αποκτήθηκε κάποιος παίκτης πρώτης γραμμής, αλλά και δεν υπήρξε κάποια σημαντική αποχώρηση. O περσινός κορμός έμεινε απείραχτος.
Προετοιμασία: Τα σημαντικότερα φιλικά δόθηκαν επί αμερικανικού εδάφους. Νίκησε 4-1 τη Ρόμα και 1-0 τη Μίλαν, ενώ ενδιάμεσα ηττήθηκε 5-3 στα πέναλτι από την Μπαρτσελόνα (2-2 ο κανονικός αγώνας. Στο τελευταίο τεστ, στην Ισπανία, ηττήθηκε 4-1 από τη Ζιρόνα, αγωνιζόμενη με αρκετούς νεαρούς.
Εκτίμηση: Στρωμένη ομάδα, με ομοιογένεια και αυτοματισμούς, ενώ το γεγονός ότι θα αγωνίζεται στο νέο της γήπεδο προσδίδει έξτρα ενθουσιασμό. Ρεαλιστικός στόχος είναι μια θέση στην τετράδα, έχει δείξει τα προηγούμενα χρόνια ότι έχει τον τρόπο να τον πετύχει.
Λίβερπουλ
Τι έκανε πέρσι: Δεν είχε τα φόντα να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, οπότε περιορίστηκε στην 4η θέση, ώστε να σιγουρέψει τη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στην Ευρώπη πάντως τα πήγε περίφημα, έφτασε μέχρι τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου ηττήθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης.
Προπονητής: Γιούργκεν Κλοπ (από το 2015). Ο Γερμανός προσπαθεί να κάνει τη Λίβερπουλ ξανά πρωταγωνίστρια, μένοντας πιστός στη φιλοσοφία του. Λάτρης του επιθετικού και γρήγορου ποδοσφαίρου, δείχνει να βελτιώνει κάθε χρόνο τους «ρεντς». Αυτό που απομένει είναι να αρχίσει να κερδίζει τίτλους.
Γήπεδο: Anfield (54.074)
Μεταγραφές: Η μοναδική σημαντική αποχώρηση ήταν αυτή του μέσου Τσαν, που πήγε στη Γιουβέντους. Κάτι παραπάνω από αξιόλογα τα νέα αποκτήματα, με τον μεσοεπιθετικό Σακίρι (Στόουκ), τον τερματοφύλακα Αλισον (Ρόμα) και τους μέσους Κεϊτά (Λειψία), Φαμπίνιο (Μονακό) να προσθέτουν ποιότητα στο ρόστερ.
Προετοιμασία: Σε 3 φιλικά στις ΗΠΑ, ηττήθηκε 3-1 από την Ντόρτμουντ, ενώ νίκησε 2-1 τη Μάντσεστερ Σίτι και 4-1 τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Επί βρετανικού εδάφους, στα σημαντικότερα τεστ κέρδισε 5-0 τη Νάπολι και 3-1 την Τορίνο.
Εκτίμηση: Κάθε χρόνο και καλύτερη εμφανίζεται η Λίβερπουλ, δεν είναι τυχαίο ότι οι μπουκ τη θεωρούν δεύτερο φαβορί για τον τίτλο, πίσω από τη Μάντσεστερ Σίτι. Θα προσπαθήσει να κοντράρει τη σπουδαία ομάδα του Γουαρδιόλα και να αποτινάξει την... κατάρα, που την θέλει χωρίς πρωτάθλημα από το 1990! Το βέβαιο είναι ότι έχει όλα τα φόντα να προσφέρει και φέτος όμορφο ποδόσφαιρο...
Τσέλσι
Τι έκανε πέρσι: Αποτυχημένη σεζόν εντός και εκτός συνόρων. Απέτυχε να υπερασπιστεί τον τίτλο της πρωταθλήτριας, τερμάτισε 5η και έτσι έμεινε έξω από το Τσάμπιονς Λιγκ. Διέσωσε κάπως τις εντυπώσεις με την κατάκτηση του Κυπέλλου και τουλάχιστον δεν έκλεισε τη χρονιά χωρίς τίτλο.
Προπονητής: Μαουρίτσιο Σάρι (νέος). Η Τσέλσι επιμένει... ιταλικά στο θέμα των τεχνικών. Ο Αντόνιο Κόντε απολύθηκε (καθυστερημένα και επεισοδιακά είναι η αλήθεια) και ο Σάρι αναλαμβάνει να επαναφέρει την Τσέλσι στο δρόμο των επιτυχιών. Ο Ιταλός έκανε σπουδαία δουλειά στη Νάπολι, με την ομάδα του να προσφέρει όμορφο θέαμα και με αυτή την... προίκα έφτασε στην Αγγλία.
Γήπεδο: Stamford Bridge (41.631)
Μεταγραφές: Στο ρόστερ προστέθηκε ο μέσος Ζορζίνιο, ο οποίος ήρθε από τη Νάπολι, ακολουθώντας τον Σάρι. Αποκτήθηκε και ο γκολκίπερ Γκριν από τη Χάντερσφιλντ και προορίζεται για αναπληρωματικός. «Φευγάτος» ο βασικός τερματοφύλακας Κουρτουά, στη θέση του αποκτήθηκε ο Κέπα (Αθλέτικ Μπιλμπάο).
Προετοιμασία: Η Τσέλσι έπαιξε στο Κομιούνιτι Σιλντ με τη Μάντσεστερ Σίτι και ηττήθηκε 2-0. Στα σημαντικότερα φιλικά αναδείχτηκε ισόπαλη 1-1 με την Ιντερ (νίκη 5-4 στα πέναλτι) και με την Αρσεναλ (ήττα 6-5 στα πέναλτι), ενώ έφερε 0-0 με τη Λυών (νίκη 5-4 στα πέναλτι).
Εκτίμηση: Ο Σάρι είναι ικανός προπονητής, αλλά όχι... θαυματοποιός. Ο προκάτοχός του και συμπατριώτης του Κόντε είχε παράπονα από την απουσία μεταγραφικής στήριξης. Η Τσέλσι διαθέτει κάποιους παίκτες κορυφαίου επιπέδου, αλλά χρειάζεται ενίσχυση για να σταθεί στον υψηλό ανταγωνισμό της κορυφής.
Αρσεναλ
Τι έκανε πέρσι: Κακή σεζόν, έχασε την επαφή με τις θέσεις κορυφής και ουδέποτε κατάφερε να επιστρέψει. Τερμάτισε 6η, ενώ έφτασε στα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ, διοργάνωση στην οποία θα αγωνιστεί και φέτος.
Προπονητής: Ουνάι Εμερι (νέος). Ο Βάσκος επωμίστηκε την βαριά κληρονομιά που άφησε η αποχώρηση του επί σειρά ετών τεχνικού Αρσέν Βενγκέρ. Πήρε πρωταθλήματα με τον... γαλαξία αστέρων της Παρί Σεν Ζερμέν στη Γαλλία, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει το κάτι παραπάνω στο Τσάμπιονς Λιγκ. Θεωρείται πάντως ικανός προπονητής και η μεγαλύτερη απόδειξη είναι οι τρεις κατακτήσεις Γιουρόπα Λιγκ με τη Σεβίλλη.
Γήπεδο: Emirates (59. 867)
Μεταγραφές: Αξιοπρόσεκτες, αν μη τι άλλο, οι κινήσεις της. Αποκτήθηκαν ο τερματοφύλακας Λένο (Λεβερκούζεν), οι αμυντικοί Λιχστάινερ (Γιουβέντους), Παπασταθόπουλος (Ντόρτμουντ) και ο μέσος Τορέιρα (Σαμπντόρια). Αποδευσμεύτηκαν ο σέντερ μπακ Μέρτεζακερ και ο μέσος Καθόρλα (Βιγιαρεάλ), ενώ ο αμυντικός Τσέιμπερς δόθηκε δανεικός στη Φούλαμ.
Προετοιμασία: Σχετικά καλή η εικόνα της. Έφερε ισοπαλία 1-1 με Ατλέτικο Μαδρίτης (ήττα 3-1 στα πέναλτι) και Τσέλσι (νίκη 6-5 στα πέναλτι), ενώ νίκησε 5-1 την Παρί Σεν Ζερμέν. Στο τελευταίο τεστ επιβλήθηκε 2-0 της Λάτσιο.
Εκτίμηση: Η Άρσεναλ μπαίνει σε νέα εποχή και χρειάζεται χρόνο. Ο Έμερι είναι μεθοδικός προπονητής και έχει τα φόντα να επιτύχει, από τη στιγμή που η... γκρίνια των οπαδών για τον Βενγκέρ δεν στοιχειώνει πλέον την ομάδα. Ο πρώτος στόχος είναι η διεκδίκηση θέσης στην τετράδα και η επιστροφή στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Μπέρνλι
Τι έκανε πέρσι: Η ευχάριστη έκπληξη της σεζόν, ξεκίνησε με στόχο την παραμονή και τερμάτισε 7η, κερδίζοντας ευρωπαϊκό εισιτήριο. Άφησε πίσω της ομάδες με πολλαπλάσιο μπάτζετ, παρότι δεν... έθελξε με το ποδόσφαιρο που έπαιξε.
Προπονητής: Σον Ντάιτς (από το 2012). Έχει συνδέσει το όνομά του με την Μπέρνλι. Μαθημένος να δουλεύει χωρίς μεγάλο μπάτζετ και με υλικό που δεν θεωρείται ιδιαίτερα ποιοτικό, έχει πετύχει... θαύματα, με αποκορύφωμα την περσινή σεζόν. Βασίζει την τακτική του στην καλή αμυντική λειτουργία (δεν γίνεται και αλλιώς), όμως κανείς δεν τον ζητάει θεαματικό ποδόσφαιρο.
Γήπεδο: Turf Moor (22.546)
Μεταγραφές: Οι μικρές οικονομικές δυνατότητες της Μπέρνλι δεν επιτρέπουν την απόκτηση ακριβών παικτών. Έκανε ρεκόρ δαπάνης με τα 15 εκ. λίρες που έδωσε στη Μίντλεσμπρο για τον αμυντικό Γκίμπσον, ενώ σημαντική είναι και η απόκτηση του γκολκίπερ Χαρτ (Μάντσεστερ Σίτι). Στο ρόστερ προστέθηκαν παίκτες που δεν χωρούσαν σε άλλες ομάδες της Πρέμιερ, όπως οι Πάτερσον (μπακ, Τότεναμ), Μπένσον (χαφ, Αρσεναλ), Ντρίσκολ-Γκλένον (μπακ, Λίβερπουλ), Γκούντριτζ (χαφ, Νιούκαστλ). Από αυτούς που έφυγαν, ξεχωρίζουν ο μέσος Αρφιλντ (Ρέιντζερς) και ο μέσος Μάρνι (Φλίτγουντ). Προσθήκη της τελευταίας στιγμής ο επιθετικός Βίντρα (21 γκολ με Ντέρμπι πέρσι στην Τσάμπιονσιπ).
Προετοιμασία: Η Μπέρνλι έχει ήδη κάποια επίσημα ματς στα πόδια της, λόγω των προκριματικών του Γιουρόπα Λιγκ. Στα σημαντικότερα φιλικά, έφερε 0-0 με την Μονπελιέ και ηττήθηκε 2-0 από την Εσπανιόλ.
Εκτίμηση: Μοιάζει πολύ δύσκολο να επαναληφθεί μία πορεία ανάλογη της περσινής. Ο Ντάιτς είναι προσγειωμένος και ξέρει ότι ο πρώτος στόχος είναι κρατήσει την ομάδα μακριά από... μπελάδες. Με όπλα την ομοιογένεια και την καλή άμυνα ξεκινάει και φέτος η Μπέρνλι...
Εβερτον
Τι έκανε πέρσι: Κακή σεζόν για τα «ζαχαρωτά». Ξεκίνησαν άσχημα στο πρωτάθλημα και η αλλαγή τεχνικής ηγεσίας ήταν αναπόφευκτη. Η έλευση του Σαμ Αλαρντάις «συμμάζεψε» την ομάδα, η οποία βελτίωσε την βαθμολογική της θέση, τερματίζοντας 8η, ωστόσο έμεινε μακριά από τα ευρωπαϊκά εισιτήρια.
Προπονητής: Μάρκο Σίλβα (νέος). Γνωστός στους Έλληνες ποδοσφαιρόφιλους μετά το επιτυχημένο πέρασμα από τον Ολυμπιακό. Προσπαθεί να καθιερωθεί στην Αγγλία, δεν πέτυχε κάτι ιδιαίτερο σε Χαλ και Γουότφορντ, ωστόσο είναι εγνωσμένης αξίας τεχνικός. Φτιάχνει συμπαγείς αμυντικά ομάδες, οι οποίες πάντως παίζουν καλό ποδόσφαιρο.
Γήπεδο: Goodison Park (39.572)
Μεταγραφές: Επιχειρείται... ξεσκαρτάρισμα στο ρόστερ, με σημαντικότερες αποχωρήσεις εκείνες των Ρόμπλες (γκολκίπερ, Μπέτις), Φούνες Μόρι (αμυντικός, Βιγιαρεάλ), Ρούνεϊ (επιθετικός, DC United), Κλάασεν (μέσος, Βέρντερ Βρέμης), Μιραλάς (μεσοεπιθετικός, Φιορεντίνα), Γουίλιαμς (αμυντικός, Στόουκ). Αποκτήθηκαν ο μπακ Ντιν (Μπαρτσελόνα) και οι μεσοεπιθετικοί Μπερνάρντ (Σαχτάρ Ντ.), Ριτσάρλισον (Γουότφορντ).
Προετοιμασία: Δεν κέρδισε σε κανένα σημαντικό φιλικό. Έφερε 0-0 με τη Λιλ (ήττα 4-2 στα πέναλτι) και έχασε 1-0 από την Πόρτο, 3-0 από την Μπλάκμπερν, 4-1 από τη Ρεν και 3-2 από τη Βαλένθια!
Εκτίμηση: Οι οπαδοί της Έβερτον δεν... αντέχουν άλλη μία αποτυχημένη σεζόν. Η παρουσία του Σίλβα στην τεχνική ηγεσία υπόσχεται ότι η ομάδα θα είναι βελτιωμένη. Ρεαλιστικός στόχος η διεκδίκηση ενός εισιτηρίου για το Γιουρόπα Λιγκ, δύσκολο το κάτι... παραπάνω!
Λέστερ
Τι έκανε πέρσι: Χρονιά με μεταπτώσεις, ξεκίνησε άσχημα και τον Οκτώβρη άλλαξε προπονητή. Η έλευση του Κλοντ Πιελ την βοήθησε να βελτιωθεί και να κερδίσει έδαφος στη βαθμολογία. Ωστόσο, δεν είχε τη σταθερότητα που χρειαζόταν ώστε να διεκδικήσει ευρωπαϊκό εισιτήριο και τερμάτισε 9η.
Προπονητής: Κλοντ Πιελ (από τον Οκτώβριο του 2017). Παρά τις φήμες ότι θα αποχωρούσε, κρίθηκε σκόπιμο να συνεχίσει. Έμπειρος και εργατικός προπονητής ο Γάλλος, οι ομάδες του παίζουν στρωτό ποδόσφαιρο. Εχει καλό... όνομα στην πατρίδα του, το «παλεύει» και στην Αγγλία (δεν στέριωσε πάντως στη Σάουθαμπτον).
Γήπεδο: King Power (32. 312)
Μεταγραφές: Αποδεσμεύτηκαν ο στόπερ Χουτ και ο αναπληρωματικός γκολκίπερ Χάμερ, επιθετικός Μούσα δόθηκε στην Αλ Νασρ της Σαουδικής Αραβίας, ενώ η παραχώρηση του εξαιρετικού μεσοεπιθετικού Μαχρέζ στη Μάντσεστερ Σίτι έφερε χρήμα στο ταμείο. Από τα νέα αποκτήματα ξεχωρίζουν ο μεσοεπιθετικός Μάντισον (καλή σεζόν με τη Νόριτς), ο έμπειρος στόπερ Έβανς (Γουέστ Μπρομ), ο μπακ Περέιρα (Πόρτο) και ο τερματοφύλακας Γουόρντ (Λίβερπουλ).
Προετοιμασία: Ανάμικτες οι εντυπώσεις στα φιλικά παιχνίδια. Έφερε 0-0 με την Ακίσασπορ και 1-1 με τη Βαλένθια. Ενδιάμεσα ηττήθηκε 2-1 από την Ουντινέζε, ενώ στο τελευταίο σημαντικό τεστ επιβλήθηκε 2-1 της Λιλ.
Εκτίμηση: Η παραχώρηση του Μαχρέζ στερεί από δημιουργία και σκοράρισμα, όμως βοήθησε τη Λέστερ να αποκτήσει βάθος στο ρόστερ. Οι «αλεπούδες» έχουν αρκετή ποιότητα για να κινδυνέψουν, μοιάζει λογικό ένα πλασάρισμα στο πρώτο μισό της κατάταξης και αν όλα έρθουν... βολικά, θα διεκδικήσουν ευρωπαϊκό εισιτήριο.
Νιούκαστλ
Τι έκανε πέρσι: Παρότι πορεύτηκε ουσιαστικά με το ρόστερ που είχε από την Τσάμπιονσιπ, χωρίς σημαντική ενίσχυση από την... απούσα διοίκησή της, τα κατάφερε μια χαρά. Κατάφερε να μείνει μακριά από μπελάδες και πέτυχε ένα αξιοπρεπές πλασάρισμα, τερματίζοντας 10η.
Προπονητής: Ράφα Μπενίτεθ (από το 2016). Ο πολύπειρος Ισπανός έχει κερδίσει τον σεβασμό των οπαδών της Νιούκαστλ. Έμεινε στην ομάδα όταν αυτή υποβιβάστηκε, την επανέφερε στην Πρέμιερ και κατάφερε να την κρατήσει εκεί. Όλα αυτά χωρίς ουσιαστική βοήθεια από τη διοίκηση, ωστόσο ο Μπενίτεθ αντέχει...
Γήπεδο: St James' Park (52.405)
Μεταγραφές: Η σημαντικότερη προσθήκη είναι αυτή του σέντερ φορ Ροντόν από τη Γουέστ Μπρομ, στην οποία δόθηκε δανεικός ο Γκέιλ (επιθετικός). Αποκτήθηκε με κανονική μεταγραφή ο γκολκίπερ Ντουμπράβκα (ήταν δανεικός) από τη Σπάρτα Πράγας. Ήρθαν επίσης οι Κένεντι (μέσος, δανεικός από Τσέλσι, όπως και πέρσι), ο αμυντικός Σαρ (Λα Κορούνια) ο επιθετικός Μούτο (Μάιντς) και ο μέσος Κι (Σουόνσι). Οι πιο αξιόλογες αποχωρήσεις ήταν αυτές των Μίτροβιτς (φορ, οριστικά στη Φούλαμ όπου πέρσι ήταν δανεικός), Κόλμπακ (χαφ, δανεικός σε Νότιγχαμ, όπως και πέρσι), Χαϊνταρά (μπακ, Λανς), Μερίνο (χαφ, Σοσιεδάδ), Μπεμπά (σέντερ μπακ, Πόρτο).
Προετοιμασία: Έμεινε χωρίς νίκη στα 4 σημαντικότερα φιλικά. Έφερε 2-2 με τη Χαλ και 0-0 με την Πόρτο, ενώ ηττήθηκε 4-0 από την Μπράγκα και 1-0 από την Αουγκσμπουργκ.
Εκτίμηση: Όσο ο Μπενίτεθ αντέχει να δουλεύει σε «περίεργες» συνθήκες, εγγυάται ότι η Νιούκαστλ θα παραμένει αξιόμαχη. Από εκεί και πέρα, ένα αξιοπρεπές πλασάρισμα μοιάζει να είναι το ταβάνι της ομάδας, αφού δεν μοιάζει να έχει αλλάξει επίπεδο.
Κρίσταλ Πάλας
Τι έκανε πέρσι: Ξεκίνησε εφιαλτικά τη σεζόν και όδευε ολοταχώς προς υποβιβασμό. Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον έμπειρο Ρόι Χόντσον βοήθησε την ομάδα να ανακάμψει και να αξιοποιήσει τις αρετές της, καταφέρνοντας να κερδίσει πανάξια την παραμονή της. Τερμάτισε στην 11η θέση.
Προπονητής: Ρόι Χόντσον (από τον Σεπτέμβριο του 2017). Ούτε ο ίδιος δεν θυμάται τον ακριβή αριθμό των ομάδων από τον πάγκο των οποίων έχει περάσει! Πάντως, πέτυχε απόλυτα σε μια αποστολή που λήγει θα αναλάμβαναν, κρατώντας στην κατηγορία την Κρίσταλ Πάλας. Προσαρμοστικός σε δύσκολες καταστάσεις, κέρδισε τον σεβασμό των οπαδών για τον τρόπο που χειρίστηκε τα θέματα της ομάδας.
Γήπεδο: Selhurst Park (25.456)
Μεταγραφές: Απέκτησε τον τερματοφύλακα Γκουαΐτα από τη Χετάφε και τους μέσους Κουγιατέ (Γουέστ Χαμ), Μέγιερ (Σάλκε). Από τις αποχωρήσεις ξεχωρίζουν εκείνες του μέσου Καμπάιγ, του αμυντικού Ντιλέϊνι και των μεσοεπιθετικών Μπ. Σακό, Λι Τσουνγκ.
Προετοιμασία: Επί σουηδικού εδάφους έφερε 2-2 με τη Χέλσινγκορ και νίκησε 6-1 τη Χάλμσταντ. Τα υπόλοιπα φιλικά δόθηκαν στην Αγγλία και είχε μόνο νίκες, 3-1 την Οξφορντ, 2-1 τη Στιβενέιτζ, 4-0 τη Ρέντινγκ και 4-1 την Τουλούζ.
Εκτίμηση: Η γενικότερη αίσθηση είναι ότι το περσινό πάθημα έγινε μάθημα και φέτος δεν θα τραβήξει τα ίδια... βάσανα. Αυτό μένει να αποδειχθεί, το υλικό της είναι αρκετά καλό για να κινδυνεύσει. Η εμπειρία του Χόντσον μπορεί να την βοηθήσει ώστε να μείνει μακριά από... μπελάδες.
Μπόρνμουθ
Τι έκανε πέρσι: «Ζορίστηκε», αλλά πέτυχε τον βασικό στόχο, που ήταν να μείνει μακριά από τη ζώνη του υποβιβασμού. Το γεγονός ότι προσπαθούσε να παίξει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας δεν ήταν πάντα σύμμαχος στην προσπάθειά της. Αφενός είναι σημαντικό που ένας σύλλογος στα... κυβικά της συνεχίζει στην Πρέμιερ, όμως δεν έγινε το βήμα παραπάνω, ώστε να καθιερωθεί ως ομάδα του πρώτου μισού στον βαθμολογικό πίνακα. Τερμάτισε 12η.
Προπονητής: Έντι Χάουι (από το 2012, δεύτερη θητεία). Έχει συνδέσει το όνομά του με την Μπόρνμουθ τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής. Είναι αυτός που παρέλαβε την ομάδα στις μικρές κατηγορίες και την έφερε στην Πρέμιερ Λιγκ. Πιστός στις αρχές του για στρωτό και επιθετικό ποδόσφαιρο, έχει κερδίσει τον σεβασμό φίλων και αντιπάλων.
Γήπεδο: Vitality Stadium (11.360)
Μεταγραφές: Ξόδεψε περί τα 25 εκατομμύρια λίρες για τον μέσο Λέρμα της Λεβάντε. Αποκτήθηκαν επίσης ο μεσοεπιθετικός Μπρουκς από τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και ο αριστερός μπακ Ρίκο από τη Λεγκανές. Αναφορικά με τις πιο σημαντικές αποχωρήσεις, έφυγαν οι επιθετικοί Αφόμπε (στη Γουλβς, όπου αγωνίστηκε πέρσι ως δανεικός), Γκράμπαν (στη Νότιγχαμ, δανεικός πέρσι σε Σάντερλαντ και Αστον Βίλα), ο εξτρέμ Γκραντέλ (δόθηκε οριστικά στην Τουλούζ, όπου πέρσι ήταν δανεικός) και ο τερματοφύλακας Φεντερίτσι (στη Στόουκ).
Προετοιμασία: Στην Ισπανία αντιμετώπισε τη Σεβίλλη (1-1) και τη Λεβάντε (νίκη 4-3). Επί αγγλικού εδάφους έφερε 1-1 με την Μπρίστολ Σίτι, έχασε 2-0 από τη Νότιγχαμ και την Μπέτις, ενώ στο τελευταίο τεστ επικράτησε 5-2 της Μαρσέιγ.
Εκτίμηση: Δεν αλλάζει κάτι δραματικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, πέρα από το ότι η ομάδα προσθέτει όλο και μεγαλύτερη εμπειρία σε επίπεδο Πρέμιερ στο ενεργητικό της. Η Μπόρνμουθ έχει ως βασικό στόχο να μείνει μακριά από την επικίνδυνη ζώνη. Αν ξεπεράσει την περσινή 12η θέση άπαντες θα είναι ικανοποιημένοι. Άλλωστε, εντελώς ρεαλιστικά, κάπου εκεί βρίσκεται το... ταβάνι της.
Γουέστ Χαμ
Τι έκανε πέρσι: Μία ακόμα άσχημη σεζόν, συνέχεια της προηγούμενης. Ήταν εγκλωβισμένη για μεγάλο διάστημα στις τελευταίες θέσεις και η πίεση που δημιουργούσε η απειλή του υποβιβασμού κόντεψε να τη... διαλύσει. Κάποια στιγμή οι οπαδοί έχασαν την υπομονή τους και δεν έλειψαν τα... παρατράγουδα. Το μόνο θετικό από τη χρονιά ήταν ότι τελικά η ομάδα έμεινε στην κατηγορία, τερματίζοντας 13η.
Προπονητής: Μανουέλ Πελεγκρίνι (νέος). Έμπειρος και ικανός προπονητής ο Χιλιανός, έχει περάσει στο παρελθόν από κορυφαίους συλλόγους (Ρίβερ Πλέιτ, Βιγιαρεάλ, Μάλαγα, Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Σίτι κ.α.). Υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με τη Γουέστ Χαμ και η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε ως ένδειξη προθέσεων από τους Λονδρέζους να ξεφύγουν από τη... μιζέρια των τελευταίων ετών.
Γήπεδο: London Stadium (60.000)
Μεταγραφές: Ήταν βέβαιο ότι ο Πελεγκρίνι θα ζητούσε ενίσχυση και παράπονο δεν μπορεί να έχει. Αποκτήθηκαν ο γκολκίπερ Φαμπιάνσκι (Σουόνσι), οι αμυντικοί Ντιοπ (Τουλούζ), Φρέντερικς (Φούλαμ), Μπαλμπουένα (Κορίνθιανς), οι μέσοι Γουίλσιρ (Αρσεναλ), Νεμπίλα (Σπαρτάκ Τρνάβα), o σέντερ φορ Λούκας Πέρες (Αρσεναλ) και οι μεσοεπιθετικοί Γιαρμολένκο (Ντόρτμουντ), Αντερσον (Λάτσιο), Σίλβα (Γκιμαράες). Από αυτούς που έφυγαν, ξεχωρίζουν οι Κόλινς, Εβρά (αμυντικοί, αποδεσμεύτηκαν), Κουγιατέ (μέσος, πήγε στην Κρίσταλ Πάλας).
Προετοιμασία: Στα σημαντικότερα φιλικά έμεινε αήττητη. Έφερε ισοπαλία 2-2 με την Πρέστον και 1-1 με τη Μάιντς (νίκη 7-6 στα πέναλτι), ενώ κέρδισε 3-1 την Άστον Βίλα, 2-1 την Ίπσουιτς και 1-0 την Ανζέ.
Εκτίμηση: Εγνωσμένης αξίας προπονητής, μεταγραφές από το... πάνω ράφι, η σεζόν ξεκινά με καλές προϋποθέσεις. Αν τα καλά αποτελέσματα έρθουν νωρίς, ο ενθουσιασμός του κόσμου θα βοηθήσει την ομάδα. Διαφορετικά, ίσως υπάρξει πρόβλημα, αφού οι πρόσφατες κακές χρονιές έχουν εξαντλήσει την αντοχή των οπαδών.
Γουότφορντ
Τι έκανε πέρσι: Έδειξε δύο πρόσωπα. Τα πήγε σχετικά καλά στο πρώτο μισό της σεζόν, ενώ προβλημάτισε στη συνέχεια. Είχε πάντως μαζέψει αρκετούς βαθμούς για να κινδυνέψει πραγματικά και τερμάτισε 14η, τρεις θέσεις πιο πάνω από το τελικό πλασάρισμα το 2017.
Προπονητής: Χάβι Γκράσια (από τον Ιανουάριο του 2018). Ο Ισπανός (έχει περάσει και από την Ελλάδα, δουλεύοντας σε Ολυμπιακό Βόλου και Κέρκυρα) δεν εντυπωσίασε στους λίγους μήνες που πρόλαβε να δουλέψει, διαδεχόμενος τον αποχωρήσαντα Μάρκο Σίλβα. Άλλωστε, δεν τον βοήθησαν τα αποτελέσματα. Το γεγονός ότι συνεχίζει, αποτελεί μίνι – έκπληξη, δεδομένης της... ευκολίας με την οποία οι Ιταλοί ιδιοκτήτες της Γουότφορντ απολύουν προπονητές. Χαμηλών τόνων τεχνικός, εργατικός και υπομονετικός.
Γήπεδο: Vicarage Road (21.577)
Μεταγραφές: H πιο ηχηρή αποχώρηση είναι αυτή του μεσοεπιθετικού Ριτσάρλισον (στην Εβερτον). Έφυγαν επίσης ο γκολκίπερ Παντιλίμον (Νότιγχαμ), ο επιθετικός Σάρατε (Μπόκα) και ο εξτρέμ Αμραμπάτ (Αλ Νάσρ). Αποκτήθηκαν οι Ντεουλοφέου (μεσοεπιθετικός, Μπαρτσελόνα, δανεικός πέρσι στη Γουότφορντ), Ναβάρο (μπακ, Εσπανιόλ), Μασίνα (μπακ, Μπολόνια), Σέμα (εξτρέμ, Εστερσουντ), Φόστερ (γκολκίπερ, Γουέστ Μπρομ).
Προετοιμασία: Έμεινε αήττητη σε 5 φιλικά. Έφερε ισοπαλία 1-1 με Κολωνία και Σαμπντόρια, ενώ νίκησε 3-1 τη Φορτούνα Ντίσελντορφ, 1-0 τη Στιβενέιτζ και 2-1 την Μπρέντφορντ.
Εκτίμηση: Περίεργη σεζόν ξεκινάει. Από το ρόστερ δεν λείπει η ποιότητα, όμως υπάρχει η αίσθηση ότι αν τα πρώτα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά, ο Γκράσια θα απομακρυνθεί. Δεν αποκλείεται οι «χόρνετς» να χρειαστεί να παλέψουν για την παραμονή τους.
Μπράιτον
Τι έκανε πέρσι: Ήταν νεοφώτιστη στην Πρέμιερ και από τα βασικά φαβορί για υποβιβασμό. Βασιζόμενη στην έδρα της και την καλή άμυνα, κατάφερε να μείνει στην κατηγορία, κάτι που συνιστά επιτυχία. Τερμάτισε 15η.
Προπονητής: Κρις Χιούτον (από το 2015). Ο κατάλληλος τεχνικός στην κατάλληλη ομάδα. Είναι αυτός που την ανέβασε στην Πρέμιερ Λιγκ και πέρσι την κράτησε εκεί. Έχει μάθει να δουλεύει χωρίς μεγάλο μπάτζετ και η Μπράιτον των τελευταίων ετών είναι ένα συμπαγές σύνολο, δυνατό στην άμυνα και ικανότατο στο να σκοράρει μέσω αντεπιθέσεων και στατικών φάσεων.
Γήπεδο: Amex Stadium (30.750)
Μεταγραφές: Αποδείχτηκε δραστήρια, αποκτώντας τους Αλιρέζα (εξτρέμ, Αλκμααρ), Ντρέιρερ (εξτρέμ, Εσμπιεργκ), Μπισουμά (μέσος, Λιλ), Μπερνάρντο (αμυντικός, Λειψία), Αντόν (επιθετικός, Λα Κορούνια), Μπολαγκούν (αμυντικός, Μάιντς), Τάου (επιθετικός, Σαντάουνς), Στιλ (τερματοφύλακας, Σάντερλαντ), Μπάτον (τερματοφύλακας, Φούλαμ). Δεν έφυγε κάποιος παίκτης πρώτης γραμμής, από τους αποχωρήσαντες ξεχωρίζουν οι Χούνενμαϊερ (αμυντικός, Πάντερμπορν), Σκάλακ (εξτρέμ, Μίλγουολ), Μπάλντοκ (επιθετικός, Ρέντινγκ).
Προετοιμασία: Έφερε ισοπαλία 1-1 με αντιπάλους τις Σεντ Γκάλεν, Τσάρλτον και Μπέρμιγχαμ. Ηττήθηκε 2-1 από τη Γουίμπλεντον, σκορ με το οποίο επικράτησε της Ναντ, στο τελευταίο φιλικό.
Εκτίμηση: Δεν αλλάζει κάτι ως προς τους στόχους, η Μπράιτον θα παλέψει και φέτος για την παραμονή της. Ο Χιούτον έχει μεγαλύτερη γκάμα επιλογών στη διάθεσή του, ωστόσο δεν έχει συντελεστεί κάποια τεράστια πειστική αναβάθμιση στο ρόστερ. Όπλο της η εμπειρία που αποκόμισε από πέρσι.
Χάντερσφιλντ
Τι έκανε πέρσι: Ήταν νεοφώτιστη στην Πρέμιερ και πρώτο φαβορί για υποβιβασμό. Επιστρατεύοντας το πάθος και τη δυνατή άμυνα, διέψευσε τις εκτιμήσεις και κατάφερε να μείνει στα... μεγάλα σαλόνια. Τερμάτισε 16η.
Προπονητής: Ντέιβιντ Βάγκνερ (από το 2015). Ο Γερμανός συγκρίνεται με τον Γιούργκεν Κλοπ, όχι μόνο λόγω της κοινής καταγωγής, αλλά και γιατί είναι κουμπάροι με τον διάσημο τεχνικό της Λίβερπουλ. Πέρσι πάντως χρειάστηκε να κάνει... εκπτώσεις στο επιθετικό στυλ που χαρακτήριζε τη Χάντερσφιλντ τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να μείνει η ομάδα στην κατηγορία. Δύσκολα θα αλλάξει αυτό φέτος...
Γήπεδο: John Smith's Stadium (25.000)
Μεταγραφές: Αρκετά τα νέα πρόσωπα, ξεχωρίζουν οι Χάμερ (τερματοφύλακας, Λέστερ), Ντουρμ (αμυντικός, Ντόρτμουντ), Μπακούνα (μέσος, Γκρόνινγκεν), Ντιακαμπί (μεσοεπιθετικός, Μονακό), Σόμπι (εξτρέμ, Στόουκ). Αποκτήθηκαν σε μόνιμη βάση, καθώς πέρσι ήταν δανεικοί, ο γκολκίπερ Λεσλ (Μάιντς) και ο αμυντικός Κονγκολό (Μονακό). Από αυτούς που έφυγαν, ξεχωρίζει ο μεσοεπιθετικός Ινς (στη Στόουκ).
Προετοιμασία: Τα πήγε σχετικά καλά στα πιο σημαντικά φιλικά. Έφερε ισοπαλία 0-0 με την Ντ. Δρέσδης και 1-1 με την Ντάρμσταντ, ενώ νίκησε τις Λυών (3-1), Μπολόνια (2-1) και Λειψία (3-0).
Εκτίμηση: Οι μεταγραφές προσφέρουν βάθος, ωστόσο συνολικά το ρόστερ δεν ξεπερνά τη μετριότητα με δεδομένο τον υψηλό ανταγωνισμό στην Πρέμιερ. Πέρσι η Χάντερσφιλντ προκάλεσε έκπληξη με την αποφυγή του υποβιβασμού, έκπληξη θα είναι και πάλι αν τη... γλιτώσει φέτος.
Σάουθαμπτον
Τι έκανε πέρσι: Τραγική σεζόν. Εγκλωβίστηκε στις τελευταίες θέσεις και ο φόβος του πιθανού υποβιβασμού την ακολούθησε έως και την τελευταία αγωνιστική. Τερμάτισε 17η, ακριβώς πάνω από την τριάδα ομάδων που αποχαιρέτησαν την κατηγορία.
Προπονητής: Μαρκ Χιουζ (από τον Μάρτιο του 2018). Πιστώνεται το γεγονός ότι ανέλαβε τη Σάουθαμπτον στο... χείλος του γκρεμού και απέτρεψε τον υποβιβασμό. Έχει μάθει να δουλεύει σε συλλόγους με το μέγεθος των «Αγίων» και προσπαθεί να δώσει νέα ώθηση σε μια καριέρα που μοιάζει να έχει... βαλτώσει.
Γήπεδο: St Mary's Stadium (32.505)
Μεταγραφές: H σημαντικότερη αποχώρηση ήταν εκείνη του Τάντιτς (μεσοεπιθετικός, Αγιαξ). Έφυγαν επίσης οι Καρίγιο (επιθετικός, Λεγανές), Μπουφάλ (μεσοεπιθετικός, Θέλτα), Κλάσι (μέσος, Φέγενορντ). Σημαντικότερες προσθήκες θεωρούνται οι Αρμστρονγκ (μέσος, Σέλτικ), Ελιονούσι (εξτρέμ, Βασιλεία), Βέστεργκααρντ (αμυντικός, Γκλάντμπαχ), Γκαν (τερματοφύλακας, Μάντσεστερ Σίτι).
Προετοιμασία: Ο απολογισμός στα φιλικά ήταν 3 νίκες, 1 ισοπαλία και 2 ήττες. Νίκησε 3-2 την κινεζική Γιανγκσού και τη Θέλτα, καθώς και 2-0 την Ντιζόν. Έφερε 3-3 με τη Σάλκε, ενώ έχασε 3-0 από την Ντέρμπι και με το ίδιο σκορ από την Γκλάντμπαχ.
Εκτίμηση: Βασικός στόχος είναι να μην επαναληφθούν τα... περσινά και λογικά σε κάτι τέτοιο θα αρκεστεί. Πρόβλημα η αναπλήρωση του Τάντιτς, που ήταν ό,τι καλύτερο είχε πέρσι η ομάδα. Το ρόστερ δεν είναι κακό, αλλά δεν πείθει ότι μπορεί να υπηρετήσει υψηλούς στόχους.
Γουλβς
Τι έκανε πέρσι: Ήταν με διαφορά η καλύτερη ομάδα στην Τσάμπιονσιπ και κατέκτησε με άνεση το πρωτάθλημα, έχοντας ξεφύγει με μεγάλη διαφορά από τους ανταγωνιστές της. Συνδύασε την επιτυχία με γρήγορο και θεαματικό ποδόσφαιρο.
Προπονητής: Νούνο Εσπίριτο Σάντο (από το 2017). Εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το καλό υλικό της Γουλβς, παρουσιάζοντας μια εξαιρετική ομάδα. Φουλ επιθετική η νοοτροπία του, προσαρμόστηκε ταχύτητα στο αγγλικό ποδόσφαιρο και τις απαιτήσεις της Τσάμπιονσιπ, θα χρειαστεί να κάνει το ίδιο και στην Πρέμιερ Λιγκ.
Γήπεδο: Molineux (31.700)
Μεταγραφές: Μονιμοποίησε τους δανεικούς πέρσι Ζότα (μεσοεπιθετικός, Ατλέτικο Μ.), Μπολί (αμυντικός, Πόρτο), Μπονατίνι (φορ, Αλ Χιλάλ), Βινάγκρε (μπακ, Μονακό), ενώ απέκτησε τους Μουτίνιο (μέσος, Μονακό), Χιμένες (επιθετικός, Μπενφίκα), Τζόνι (μπακ, Ατλέτικο Μ.), Τραορέ (επιθετικός, Μίντλεσμπρο), Ρουί Πατρίτσιο (γκολκίπερ, Σπόρτινγκ), Τραορέ (μεσοεπιθετικός Μίντλεσμπρο). Οι σημαντικότερες αποχωρήσεις ήταν αυτές των Αφόμπ (επιθετικός, Στόουκ), Ντάγκλας (μπακ-χαφ, Λιντς), Μιράντα (αμυντικός, Ολυμπιακός).
Προετοιμασία: Ταξίδεψε σε Ελβετία και Γερμανία, όπου έφερε 1-1 με Άγιαξ και Ξαμάξ, καθώς και 0-0 με Μπόχουμ (ήττα 5-4 στα πέναλτι), Μπέτις, ενώ νίκησε 2-1 τη Βασιλεία και 4-0 τη Γιουνγκ Μπόις. Επί αγγλικού εδάφους έφερε 0-0 με τη Στόουκ, ηττήθηκε 2-1 από την Ντέρμπι και νίκησε με το ίδιο σκορ τη Βιγιαρεάλ.
Εκτίμηση: Χωρίς αμφιβολία, η Γουλβς είναι η πιο ποιοτική από τις τρεις νεοφώτιστες και προφανώς δεν έχει απλά στόχο την παραμονή στην κατηγορία. Το ήδη καλό ρόστερ έχει ενισχυθεί και άλλο. Αν προσαρμοστεί γρήγορα στα δεδομένα της Πρέμιερ, έχει την ποιότητα να τερματίσει στο πρώτο μισό της βαθμολογίας.
Κάρντιφ
Τι έκανε πέρσι: Δεν εντυπωσίασε με το ποδόσφαιρο που έπαιξε, όμως είχε διάρκεια και αποτελεσματικότητα. Κατάφερε να αφήσει πίσω της θεωρητικά καλύτερες ομάδες, τερμάτισε δεύτερη στην Τσάμπιονσιπ και πανηγύρισε την άνοδο.
Προπονητής: Νιλ Γουόρνοκ (από το 2016). Από τους πλέον έμπειρους τεχνικούς, έχει περάσει από τον πάγκο πολλών αγγλικών ομάδων. Η περσινή άνοδος ήταν η όγδοη συνολικά για τον ίδιο στις επαγγελματικές κατηγορίες της Αγγλίας, κάτι που τον καθιστά ρέκορντμαν! Η περσινή Κάρντιφ είχε ως μεγάλο όπλο την άμυνα, λογικά το συγκεκριμένο στυλ δεν θα αλλάξει.
Γήπεδο: Cardiff City Stadium (33.280)
Μεταγραφές: Καμία σημαντική αποχώρηση, ωστόσο οι προσθήκες που έκανε δεν μοιάζουν ικανές να κάνουν τη διαφορά. Αποκτήθηκαν οι Σμίθις (τερματοφύλακας, ΚΠΡ), Ριντ (επιθετικός, Μπρίστολ Σίτι), Μέρφι (μεσοεπιθετικός, Νόριτς), Κάνινγκχαμ (μπακ, Πρέστον).
Προετοιμασία: Στα 4 πιο σημαντικά από τα φιλικά που έδωσε, έφερε 1-1 με την Τορκί, ενώ ηττήθηκε 2-1 από τη Ρόδεραμ και την Μπέτις. Ενδιάμεσα κέρδισε 5-1 την Μπέρτον.
Εκτίμηση: Το ρόστερ της Κάρντιφ είναι αξιόλογο για την Τσάμπιονσιπ, ωστόσο μοιάζει ανεπαρκές για τις απαιτήσεις της Πρέμιερ. Αναπόφευκτα, οι Ουαλοί είναι το πρώτο φαβορί για υποβιβασμό και θα χρειαστεί μια πραγματική υπέρβαση για να μείνουν στην κατηγορία.
Φούλαμ
Τι έκανε πέρσι: Μαζί με τη Γουλβς, έπαιξε το πιο όμορφο ποδόσφαιρο στην Τσάμπιονσιπ. Δεν μπόρεσε να πάρει την απευθείας άνοδο, καθώς τερμάτισε τρίτη, όμως είχε μια δεύτερη ευκαιρία μέσω των πλέι οφ και δεν την άφησε να πάει χαμένη.
Προπονητής: Σάσα Γιοκάνοβιτς (από το 2015). Έχει κερδίσει τον σεβασμό για την ομάδα που έχει φτιάξει στη Φούλαμ, καθώς συνδύασε τα θετικά αποτελέσματα με καλό θέαμα. Τα προηγούμενα χρόνια η σχέση του με τους ιδιοκτήτες του κλαμπ δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, ωστόσο το θέμα αυτό μοιάζει να έχει διευθετηθεί.
Γήπεδο: Craven Cottage (25. 700)
Μεταγραφές: Αποκτήθηκε μόνιμα ο Μίτροβιτς (φορ, Νιούκαστλ), που διέπρεψε πέρσι ως δανεικός. Η πιο... λαμπερή προσθήκη είναι αυτή του μεσοεπιθετικού Σίρλε (Ντόρτμουντ). Στο ρόστερ προστέθηκαν επίσης οι Σερί (μέσος, Νις), Λε Μαρσάν (αμυντικός, Νις), Μόουσον (αμυντικός, Σουόνσι), Φάμπρι (γκολκίπερ, Μπεσίκτας), Τσέιμπερς (αμυντικός, Αρσεναλ). Οι σημαντικότερες αποχωρήσεις ήταν αυτές του μπακ Φρέντερικς (Γουέστ Χαμ) και του γκολκίπερ Μπάτον (Μπράιτον).
Προετοιμασία: Χωρίς νίκη στα σημαντικότερα φιλικά. Έφερε 0-0 με τη Ρέντινγκ και 2-2 στο πλέον πρόσφατο τεστ, με αντίπαλο τη Θέλτα. Πριν από αυτό το ματς μετρούσε 3 ήττες, 3-0 από τη Φενέρ, 4-0 από τη Λυών και 1-0 από τη Σαμπντόρια.
Εκτίμηση: Δεν είναι κακή ομάδα οι Λονδρέζοι, μόνο που το φουλ επιθετικό στυλ ενδέχεται να έχει μεγάλο κόστος σε επίπεδο Πρέμιερ Λιγκ. Ο Γιοκάνοβιτς μοιάζει να το έχει αντιληφθεί και λογικά φέτος θα προσέξει περισσότερο την άμυνα. Βασικός στόχος η παραμονή, «κρυφοκοιτάζει» ψηλότερα.
Saladin
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα