Κάποια να κυνηγήσει την Μπάγερν...
Σπάνιο φαινόμενο να βρίσκεται στους βατήρες τελευταία, σε ημερομηνία έναρξης των μεγάλων πρωταθλημάτων, η Bundesliga. Καλώς την λοιπόν κι ας άργησε. Αρχίζει το κυνήγι προς την κορυφή και το θήραμα ακούει στο όνομα Μπάγερν Μονάχου, 17 μονομάχοι και μία βασίλισσα στο θρόνο της επί 6 συναπτά έτη. Θέλει να τα κάνει 7 σερί τα πρωταθλήματά της. Μπορεί; Ναι μεν, αλλά είναι σε ένα μεταβατικό στάδιο. Καραδοκούν Ντόρτμουντ, Λειψία, Λεβερκούζεν, Σάλκε, ίσως και Χόφενχαϊμ, Γκλάντμπαχ. Πτώση προβλέπεται για τις Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Μάιντς, ανοδικές οι τάσεις για Βέρντερ και Βόλφσμπουργκ. Η Φορτούνα Ντίσελντορφ επέστρεψε μετά από 5 χρόνια και ήρθε για να μείνει. Η Νυρεμβέργη πανηγυρίζει την 8η άνοδό της, εντούτοις μάλλον θα μας αποχαιρετήσει σύντομα.
Η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στα γερμανικά γήπεδα και πλέον θα μπορούν να παρακολουθούν και οι οπαδοί στις γιγαντοοθόνες, και σε μήνυμα και σε εικόνα, γιατί έχει διακοπεί το παιχνίδι και τι εξετάζει ο διαιτητής (γκολ, πέναλτι, αποβολή), κάτι που δοκιμάστηκε με επιτυχία και στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Καλή αρχή σε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου, το οποίο υπόσχεται φέτος υψηλότερο ανταγωνισμό. Ξεζουμίστε το αφιέρωμα που σας προσφέρουμε στο foxbet.gr και θα έχετε πλήρη εικόνα για το γίγνεσθαι της Bundesliga.
Σύστημα διεξαγωγής
Κλασικά με 18 ομάδες διεξάγεται η Bundesliga και η σεζόν επεκτείνεται σε 34 αγωνιστικές. Όπως την περυσινή σεζόν, έτσι και φέτος, οι 4 πρώτες ομάδες της βαθμολογίας κερδίζουν το εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2019-20. Η 5η θέση και ο Κυπελλούχος Γερμανίας δίνουν εισιτήριο απευθείας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Ο 6ος της βαθμολογίας θα ξεκινήσει από τον 2ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ.
Ο 16ος της βαθμολογίας θα παίξει μπαράζ με αντίπαλο τον 3ο της Τσβάιτε Λίγκα. Οι δύο τελευταίοι υποβιβάζονται. Σε περίπτωση ισοβαθμίας τα κριτήρια είναι κατά σειρά τα εξής: α) διαφορά τερμάτων, β) καλύτερη επίθεση, γ) μεταξύ τους ματς, δ) διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους ματς, ε) καλύτερη εκτός έδρας επίθεση στα μεταξύ τους ματς, στ) καλύτερη επίθεση στα εκτός έδρας παιχνίδια, ζ) μπαράζ.
Μπάγερν
Τι έκανε πέρυσι: Περίπατο στην Bundesliga, ημιτελικά στο Τσάμπιονς Λιγκ, ήττα στον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας. Κοινώς, μέτρια πράγματα. Έκτο σερί πρωτάθλημα, χωρίς κόπο, χωρίς αντίσταση, χωρίς αντίπαλο. Διευκρινίζουμε δε, πως στο ξεκίνημα, με τον Κάρλο Αντσελότσι στον πάγκο, έβλεπε την πλάτη της Ντόρτμουντ (-5). Βγήκε από τη ναφθαλίνη ο Γιουπ Χάινκες (6 Οκτωβρίου) και «καθάρισε» για τους Βαυαρούς (+21 βαθμοί). Με τη Ρεάλ στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ έλειπαν λεπτομέρειες, αγγαρεία ο τελικός του Κυπέλλου και ήττα 3-1 στο Βερολίνο από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης.
Προπονητής: Πόσο ακόμα να ταλαιπωρηθεί ο Χάινκες στα 73 του χρόνια; Καιρός για αλλαγή. Ηχηρά ονόματα τέλος. Μετά τους Γκουαρδιόλα και Αντσελότι, αφίχθη στο Μόναχο ο... Νίκο Κόβατς (Κροάτης, 46 ετών). Σούπερ δουλειά επί 2μιση χρόνια στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης, γνωρίζει το Μόναχο (πρώην παίκτης επί μία διετία 2001-03), μιλάει γερμανικά (έπειτα από απαίτηση της διοίκησης) και (θεωρητικά) είναι υπό τον έλεγχο των... αρχηγών, Χένες και Ρούμενιγκε. Θα φέρει κάτι νέο, κάτι φρέσκο στο Μόναχο. Έχει το DNA του νικητή, αλλά και πολλά αστέρια να διαχειριστεί.
Έδρα: Allianz Arena (75.000)
Μεταγραφές: Λίγα πράγματα για τα δεδομένα της. Αποκτήθηκε ως ελεύθερος από τη Σάλκε ο Λεόν Γκορέτσκα (πολύ καλή κίνηση) και για τον Ιανουάριο ο Αλφόνσο Ντέιβις (10 εκατ. ευρώ), το 18χρονο παιδί-θαύμα του Καναδά. Επανήλθαν από τους δανεισμούς τους οι Γκναμπρΐ (Χόφενχαϊμ) και Ρενάτο Σάντσες (α-μ). Αποχώρησαν οι Βιδάλ (μ, Μπαρτσελόνα) και Κόστα (μ-ε, οριστικά στη Γιουβέντους). Αυτά. Τίποτα άλλο. Σημαντικό ότι έμεινε ο Λεβαντόφσκι, ενώ επαναπαύτηκε στην ανανέωση των συμβολαίων των Ριμπερί-Ρόμπεν (35 και 34 ετών αντίστοιχα) και δεν κινήθηκε για ένα αξιόλογο εξτρέμ.
Προετοιμασία: Σε ΗΠΑ και Βαυαρία η προετοιμασία της. Έδωσε δυνατά φιλικά ματς στο πλαίσιο του International Champions Cup. Νίκησε τις Παρί Σεν Ζερμέν (3-1), Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1-0), ηττήθηκε από Γιουβέντους (0-2) και Μάντσεστερ Σίτι (2-3). Στο Σούπερ Καπ Γερμανίας επιβλήθηκε άνετα της Άιντραχτ Φρανκφούρτης με σκορ 5-0. Μόλις στο 80’ σκόραρε στο Κύπελλο με την ερασιτεχνική Ντρόχτερσεν-Άσελ για το 1-0.
Εκτίμηση: Είναι το Α και το Ω στη Γερμανία. Ποιότητα, κλάση και εμπειρία. Τα διαθέτει όλα. Ακόμα και ο νέος κόουτς Νίκο Κόβατς ξέρει ποια είναι τα χαρακτηριστικά του συλλόγου. Είναι σε ένα μίνι-μεταβατικό στάδιο, εντούτοις στην Bundesliga δεν έχει αντίπαλο. Στην Ευρώπη θα δυσκολευτεί να διακριθεί. Οι Ρόμπεν και Ριμπερί είναι μεγάλοι σε ηλικία και οι Γκναμπρΐ – Κομάν επιρρεπής σε τραυματισμούς. Στόχος το νταμπλ και βλέπουμε.
Σάλκε
Τι έκανε πέρυσι: Απίθανη σεζόν για τη Σάλκε. Τερμάτισε στη 2η θέση, πίσω από τη μεγάλη Μπάγερν, αλλά, το κυριότερο, μπροστά από τη μισητή Ντόρτμουντ. Άνετη σεζόν κιόλας. Θαύματα έκανε ο Τεντέσκο στον πάγκο της, ηγέτης ο Γκορέτσκα και έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Κυρίως, ωστόσο, καθιερώθηκε ξανά στις υψηλές θέσεις της Bundesliga. Μπορεί να μην εντυπωσίασε με το ποδόσφαιρο που έπαιξε (πολλές νίκες με 1-0, 37 γκολ παθητικό), αλλά η αποτελεσματικότητά της ήταν το μεγάλο ατού. Σε γενικές γραμμές, πήρε όντως αυτό που άξιζε. Στο Κύπελλο έφτασε μέχρι τα ημιτελικά αλλά αποκλείστηκε από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης (0-1).
Προπονητής: Ο προπονητής της χρονιάς πέρυσι στην κατηγορία. Ντομένικο Τεντέσκο, 32 ετών. Απίστευτες ικανότητες από έναν τόσο νεαρό κόουτς. Ανανέωσε το καλοκαίρι έως το 2022. Στην προετοιμασία θέλησε να κάνει τη Σάλκε πιο σίγουρη με την μπάλα στα πόδια και πιο αποφασιστική στο παιχνίδι προς τα μπρος. Δοκίμασε και νέα σχήματα.
Έδρα: Veltins Arena (62.271)
Μεταγραφές: Παρουσίασε σημαντικές απώλειες, με τους Γκορέτσκα (μ) και Κέρερ (α) να φεύγουν. Ο πρώτος ως ελεύθερος, άρα μηδέν χρήμα ως έσοδα, ο δεύτερος έναντι ποσού-ρεκόρ για αμυντικό στη Γερμανία με 37 εκατ. ευρώ στην Παρί Σεν Ζερμέν. Στην Κρίσταλ Πάλας μετακόμισε ο αμυντικός μέσος Μαξ Μάιερ, που, όμως, ήταν ξένο σώμα στο φινάλε της σεζόν και δεν στοιχίζει η αποχώρησή του. Ξόδεψε 38 εκατ. ευρώ για να καλύψει το κενό στην άμυνα με τον Σανέ (Αννόβερο) και στο κέντρο με τους Σερντάρ (Μάιντς) και Μασκαρέλ (Άιντραχτ Φρ.). Για την επίθεση ούτως ή άλλως είχε αποκτηθεί ο Μαρκ Ουτ (14/7) ως ελεύθερος από τη Χόφεναϊμ. Για την άμυνα επίσης αφίχθη τις τελευταίες ημέρες των μεταγραφών ο αριστερός μπακ Μεντίλ από τη Λιλ.
Προετοιμασία: Πήγε καταρχάς για περιοδεία (και δημόσιες σχέσεις) στην Κίνα. Εκεί έμεινε στο 3-3 με τη Σαουθάμπτον και νίκησε τη Χεμπέι με 3-1. Στην Αυστρία ηττήθηκε 1-0 από την Άουε, νίκησε 1-0 την Ανζέ και στην πρόβα τζενεράλε, στο γήπεδό της, επικράτησε με σκορ 3-0 της Φιορεντίνα. Στο Κύπελλο νίκησε με 2-0 τη Σβάινφουρτ, πάλι χωρίς να πείσει.
Εκτίμηση: Η εξέλιξη είναι το σημαντικότερο για τη Σάλκε. Δεν είναι αυτονόητο να μείνει στην πρώτη 4άδα, ειδικά με την επιβάρυνση του Τσάμπιονς Λιγκ. Ισοφάρισε τις απώλειες στο μεταγραφικό παζάρι, πάντα πιο δύσκολη η 2η σεζόν στον πάγκο, ειδικά για τον Τεντέσκο, εντούτοις θα πρέπει να της πάνε όλα καλά για να επαναλάβει το περσινό επίτευγμα. Θέσεις από 3 έως 5 φαντάζουν ρεαλιστικές.
Χόφενχαϊμ
Τι έκανε πέρυσι: Τρομερό ντεμαράζ πέτυχε στο φινάλε της σεζόν η Χόφενχαϊμ και τερμάτισε στην καλύτερη θέση (3η) της ιστορίας της. Για πρώτη φορά εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ήδη συμμετείχε το φθινόπωρο στο Γιουρόπα Λιγκ, εντούτοις της κάθισε... βαρύ και δεν πέρασε τη φάση των ομίλων (η αλήθεια είναι πως, ως πρωτάρα, έπεσε σε δύσκολο όμιλο με Μπράγκα, Λουντογκόρετς, Μπασακσεχίρ). Στην 24η αγωνιστική ήταν στην 9η θέση. Ακολούθησαν 7 νίκες, 2 ισοπαλίες και μόλις μία ήττα για να ανέβει εν τέλει στην 3η θέση της βαθμολογίας, με ένα εξαιρετικό 3-1 στο φινάλε κόντρα στην Ντόρτμουντ.
Προπονητής: Το παιδί-θαύμα των γερμανικών πάγκων τα κατάφερε πάλι. Ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν πέρασε με άριστα το περυσινό τεστ της διπλής επιβάρυνσης της ομάδας του. Να βγάλει τόσες δυνάμεις από τους παίκτες του και να γίνει αυτό το απίστευτο ντεμαράζ; Respect. Μην ξεχνάμε πως είναι 31 ετών. Είναι η τελευταία χρονιά του στη Χόφενχαϊμ, καθώς συμφώνησε από τη νέα σεζόν να αναλάβει τις τύχες της Λειψίας. Μεγάλη επιτυχία για τον νεαρό κόουτς.
Έδρα: Wirsol Rhein-Neckar-Arena (30.150)
Μεταγραφές: Έχασε 16 από τα περυσινά γκολ της ή αλλιώς τους Ουτ και Γκναμπρΐ. Έμεινε μόνο ο Κράμαριτς, ο οποίος μάλιστα ανανέωσε το συμβόλαιό του με την ομάδα. Αφίχθησαν για το επιθετικό κομμάτι οι Γκρίφο (Γκλάντμπαχ, μέτρια χρονιά πέρυσι), Μπελφοντίλ (άφαντος πέρυσι στη Βέρντερ) και Μπίτενκουρτ (Κολωνία, πολλούς τραυματισμούς), που θα βοηθήσουν τον Κροάτη στην υπόθεση του γκολ.
Προετοιμασία: Διεξήχθη στη Βαυαρία και στην Αυστρία. Νίκες με Ουντερχάκινγκ (3-0), ΚΠΡ (3-0), Κιέβο (5-0), Χέρενφεν (8-2), ισοπαλίες (πάλι) με ΚΠΡ (2-2) και Έιμπαρ (1-1), ενώ από τους Ισπανούς δέχτηκε και τη μοναδική ήττα της με σκορ 3-1. Έτοιμη φάνηκε στο Κύπελλο με το εμφατικό 6-1 κόντρα στην Καϊζερσλάουτερν (Γ’ κατηγορία). Φοβερός ο Ζοελίντον που επέστρεψε από δανεισμό και σκόραρε ακατάπαυστα στην προετοιμασία.
Εκτίμηση: Η ομάδα θα φτάσει εκεί που θα ορίσει ο Νάγκελσμαν. Αυτός τους ανεβάζει πέραν του 100%, αυτός γνωρίζει τι μπορεί να πετύχει εφέτος η Χόφενχαϊμ. Θα είναι απόλυτα αφοσιωμένος στο στόχο του. Δεν σκέφτεται επ’ ουδενί τη Λειψία. Η ομάδα έχασε υλικό από την επίθεση, απομένει να δούμε αν θα αντέξει και την επιβάρυνση του Τσάμπιονς Λιγκ. Ποια θα είναι η επόμενη υπέρβασή της; Να πάρει τίτλο; Ε όχι... Ήδη τραυματίστηκαν οι Αμιρί και Ντεμιρμπάι και η ποιότητα στο κέντρο μειώνεται. Δύσκολα τα πράγματα. Εξάδα και πολύ της είναι.
Ντόρτμουντ
Τι έκανε πέρυσι: Όσα λάθη μπορούσε έκανε πέρυσι η Ντόρτμουντ. Ξεκίνησε δίνοντας το τιμόνι στον Ολλανδό Πέτερ Μπος. Αυτός την είχε στην κορυφή μετά από μερικές αγωνιστικές, αλλά έπαιζε άμυνα από άλλον πλανήτη, κάτι το οποίο το πλήρωσε κυρίως στην Ευρώπη (Τότεναμ και Ρεάλ την διέλυσαν στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ). Είχε και το θέατρο με τον Ντεμπελέ το καλοκαίρι. Απογοητευτική η πορεία της, τον Δεκέμβριο απολύεται ο Μπος, έρχεται ο Πέτερ Στέγκερ που μόλις είχε χωρίσει με την Κολωνία. Τίποτα. Καμία ταυτότητα η ομάδα. Με το ζόρι πέρασε τον ΑΠΟΕΛ στην ισοβαθμία και προκρίθηκε στο Γιουρόπα Λιγκ, όπου δεν προχώρησε καν. Έφυγε τον Ιανουάριο ο 1ος σκόρερ Ομπαμεγιάνγκ, ήρθε ο Μπατσουαγΐ για να σώσει την παρτίδα (7 γκολ). Μόλις δύο νίκες στην τελευταία 7άδα αγώνων και τουλάχιστον έσωσε την 4η θέση και το Τσάμπιονς Λιγκ. Όσους τραυματισμούς κι’ αν είχε, η εικόνα ήταν κάτω του μετρίου, για δεδομένα Μπορούσια.
Προπονητής: Η συνεργασία δεν ανανεώθηκε φυσικά με τον Πέτερ Στέγκερ. Εκλεκτός της «κιτρινόμαυρης» διοίκησης, ο Λουσιέν Φαβρ. Άριστη επιλογή. Ο Ελβετός έχει διατελέσει στο παρελθόν κόουτς των Χέρτα και Γκλάντμπαχ. Ήρθε από τη Νις. Ξέρει τι εστί Ντόρτμουντ και Bundesliga. Σούπερ στην τακτική, πολύ αυστηρός με τους παίκτες του. Χρειάζεται ένα μαστίγιο αυτόν τον καιρό η Ντόρτμουντ.
Έδρα: Signal Iduna Park (81.359)
Μεταγραφές: Ξεκινάμε από τα βασικά. Ακόμα να πάρει έναν φορ-κορυφής. Έναν κίλερ, έναν εκτελεστή (φήμες λένε για Πάκο Αλκάθερ). Στα φιλικά και στο Κύπελλο έπαιξε με ψευτο9άρι. Συν τοις άλλοις άφησε να φύγουν οι Γιαρμολένκο και Σίρλε, που είναι έμπειροι και εν τέλει κάτι προσφέρουν. Δεν αποκτήθηκε από την Τσέλσι ο Μπατσουαγΐ, τον οποίο ήθελε. Αποχώρησαν οι Παπασταθόπουλος (Άρσεναλ, 16 εκατ. ευρώ), Κάστρο (μ, Στουτγκάρδη), Ντουρμ (α, Χάντερσφιλντ). Ήρθε κόσμος και κοσμάκις. Για την άμυνα ο Ντιαλό από τη Μάιντς (28 εκατ. ευρώ), για το κέντρο οι Ντιλέινι (Βέρντερ, 20 εκατ. ευρώ) και Βίτσελ (Τιανγίν Κουανγιάν, 20 εκατ. ευρώ), για τα εξτρέμ ο Βολφ (Άιντραχτ Φρ., 5 εκατ. ευρώ), για τα μπακ ο Χακίμι (Ρεάλ Μαδρ., δανεικός) και για 2ο γκολκίπερ ο Μάρβιν Χιτς της Άουγκσμπουργκ.
Προετοιμασία: Τα φιλικά παιχνίδια της έγιναν ως επί το πλείστον στην Ελβετία. Νίκες με Αούστρια Βιέννης (1-0), Μάντσεστερ Σίτι (1-0), Λίβερπουλ (3-1), Ζυρίχη (4-3), Λάτσιο (1-0). Ήττες από Νάπολι (1-3), Μπενφίκα (3-4 πέν.), ισοπαλία με τη Ρεν. Σώθηκε στο Κύπελλο με την Γκρόιτερ Φιρτ. Ισοφάρισε στο 95’ ο Βίτσελ για να στείλει το ματς στην παράταση. Εκεί ο Ρόις, μετά από ωραία ενέργεια του Σάντσο, χάρισε την πρόκριση στο 121’ με σκορ 2-1.
Εκτίμηση: Ερωτηματικό. Ο προπονητής εγγυάται την ομαλή λειτουργία μέσα στη χρονιά. Με την Γκλάντμπαχ έκανε... παπάδες. Το ρόστερ; Έτσι κι έτσι; Αν έρθει ένα θωρηκτό στην επίθεση που θα βάλει 15-20 γκολ, πάει για τη 2η θέση. Αν φυσικά μείνει υγιής ο Μάρκος Ρόις. Αλλιώς η 4άδα είναι λογικός στόχος. Τίποτα παραπάνω.
Λεβερκούζεν
Τι έκανε πέρυσι: Άνευ Ευρώπης ή Μπάγερ, είχε την ευκαιρία να επικεντρωθεί στο πρωτάθλημα. Με νέο κόουτς τον Χάικο Χέρλιχ και παράλληλα με νεανικό σχήμα, επανήλθε στο σωστό δρόμο. Βέβαια χρειάστηκε ένα γενναίο χρονικό διάστημα μέχρι να στρώσει. Από την 15η αγωνιστική και μετέπειτα ήταν μόνιμα στις ευρωπαϊκές θέσεις. Ήττες 4-0 από την Ντόρτμουντ, 1-0 από τη Στουτγκάρδη και ισοπαλία με τη Βέρντερ Βρέμης (0-0) της αφαίρεσαν στο φινάλε το δικαίωμα για την πρώτη 4άδα και το Τσάμπιονς Λιγκ (ισοβάθμησε στους 55 με Χόφενχαϊμ και Ντόρτμουντ, είχε τη χειρότερη διαφορά τερμάτων). Στο Κύπελλο έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, αλλά αποκλείστηκε από την Μπάγερν (2-6). Βγήκε Ευρώπη, άρα κερδισμένη η χρονιά.
Προπονητής: Δεύτερη χρονιά για τον Χάικο Χέρλιχ (46). Σίγουρα πιο δύσκολη, σίγουρα πιο διαβασμένοι οι αντίπαλοι απέναντί του. Ήρεμος, ψύχραιμος και μελετηρός κόουτς. Έχει δουλέψει αρκετά σε Ακαδημίες και μικρές Εθνικές ομάδες. Μπορεί να οδηγήσει το νεανικό σύνολο ακόμα πιο μακριά.
Έδρα: Bay Arena (30.210)
Μεταγραφές: Έφυγε για την Άρσεναλ το νούμερο 1, Μπερντο Λένο, αλλά ο πολύ καλός Λούκας Χραντέτσκι (Άιντραχτ Φρανκφούρτης) μπορεί να τον αναπληρώσει. Κινήσεις δεν έκανε πολλές, εντούτοις στην ουσία βγαίνει κερδισμένη. Ο Λιόν Μπέιλι ανανέωσε και άφησε στην άκρη τις σειρήνες από Πρέμιερ Λιγκ μεριά. Αποκτήθηκαν οι Παουλίνιο (18 ετών, Βάσκο, 18,5 εκατ. ευρώ, εξτρέμ) και Βάιζερ (24, Χέρτα, 12 εκατ. ευρώ, δεξί μπακ), ενώ για μπακ-απ στην επίθεση ο Σουηδός Τέλιν της Άντερλεχτ. Ο μπακ Χένριχς φλερτάρει με τη Μονακό, ενώ δεν αποχωρεί ο έτερος μπακ Γουέντελ, τον οποίο ήθελε η Παρί Σεν Ζερμέν. Εγκατέλειψε την ενεργό δράση ο Στέφαν Κίσλινγκ, το τοτέμ του συλλόγου. Αγωνιστικά δεν επηρεάζει.
Προετοιμασία: Πειστική η Μπάγερ στην προετοιμασία της. Στην Αυστρία έδωσε τα περισσότερα παιχνίδια. Ήταν αήττητη μέχρι την πρόβα τζενεράλε κόντρα στη Βαλένθια (0-3). Νίκησε τις Ζίγκεν (3-0), Βούπερταλ (2-0), Φορτούνα Σιτάρντ (2-0) και έμεινε στο 1-1 με την Μπασακσεχίρ. Αρνητικό στοιχείο πως στο τελευταίο φιλικό τραυματίστηκαν οι αμυντικοί μέσοι Αράνγκις και Μπάουμγκαρτλινγκερ, με συνέπεια να μένει κενό στη θέση του 6αριού. Τραυματίας και ο Παναγιώτης Ρέτσος, που είναι να επανέλθει σε έναν μήνα. Δύσκολο 1-0 κόντρα στην ερασιτεχνική Πφόρτσχαϊμ στο Κύπελλο.
Εκτίμηση: Κλασικό πλέον το μείγμα της Μπάγερ με νέους κι έμπειρους. Ο μόνος που πρέπει να εγκλιματιστεί είναι ο Παουλίνιο. Η υπόλοιπη τρελο-παρέα είναι σε ετοιμότητα: Μπέιλι, Μπραντ, Χάβερτς, Φόλαντ, Αλάριο. Έχει επιλογές, δυνάμωσε το ρόστερ και παίζει «απλά» στο Γιουρόπα Λιγκ. Έτοιμη για το βήμα παραπάνω η Μπάγερ. Θα μπει τετράδα: θέσεις 2 έως 4.
Λειψία
Τι έκανε πέρυσι: Πρώτη χρονιά με ευρωπαϊκές υποχρεώσεις για τη Λειψία. Παρθενική συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τα πήγε περίφημα, καθώς τερμάτισε στην 3η θέση και έπαιξε στη συνέχεια στο Γιουρόπα Λιγκ (αποκλεισμός στα προημιτελικά από τη Μαρσέιγ). Η 2η θέση στη Γερμανία έκανε χώρο για την 6η εν τέλει στη δεύτερη σεζόν της παρουσίας της στα σαλόνια. Λογικό καθώς είχε τη διπλή επιβάρυνση. Στις αγωνιστικές 29 έως 32 υπέστη 3 ήττες σε 4 ματς και κάπως έτσι χάθηκε το τρένο του Τσάμπιονς Λιγκ. Είχε τραυματισμούς βασικών παικτών, ο Βέρνερ δεν ήταν τόσο εύστοχος όσο τη σεζόν 2016-17 και η άμυνα επίσης παρουσίασε περίεργα κενά. Λογική εξέλιξη η 6η θέση, που θα της έδινε την απευθείας πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, αν κατακτούσε το Κύπελλο η Μπάγερν. Το πήρε η Άιντραχτ και η ίδια προκρίθηκε για τον 2ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ.
Προπονητής: Ο Ραλφ Ράνγκνικ είναι ο «νέος» προπονητής της Λειψίας. Κι’ αν σας ακούγεται κάτι παράξενο, τότε έχετε δίκιο. Ο Ράνγκνικ είναι ο πρωτομάστορας της επιτυχίας των «ταύρων» (στην ομάδα από το 2012), αλλά στο οργανωτικό κομμάτι. Παραμένει στο πόστο του τεχνικού διευθυντή και γενικότερα έχει τον πρώτο λόγο στο κομμάτι «ποδοσφαιρικό τμήμα». Δεν συμφώνησε ο Αυστριακός Ραλφ Χάζενχιτλ στα τερτίπια του και αποχώρησε. Ο Ράνγκνικ έκανε το κόλπο γκρόσο και έκλεισε για τη σεζόν 2019-20 τον Γιούλιαν Νάγκελσμαν της Χόφενχαϊμ (πληρώνοντας τη ρήτρα των 5 εκατ. ευρώ). Μέχρι τότε; Σηκώνει ο ίδιος τα μανίκια και στα 60 του χρόνια θα θυμηθεί τα παλιά όταν ήταν κόουτς σε Στουτγκάρδη, Χόφενχαϊμ, Αννόβερο, Σάλκε, Σάλτσμπουργκ και Λειψία (τη χρονιά της ανόδου, 2015-16 στην Τσβάιτε Λίγκα).
Έδρα: Red Bull Arena (42.558)
Μεταγραφές: Σημαντική απώλεια ο Ναμπΐ Κειτά έναντι 60 εκατ. ευρώ στη Λίβερπουλ. Ήταν, όμως, ήδη γνωστό πως ο ιθύνων νους στο κέντρο θα αποχωρήσει και η ομάδα προετοιμάστηκε κατάλληλα. Άμεσος αντικαταστάτης δεν πάρθηκε. Θα το καλύψει εκ των έσω. Αν γίνεται. Ενισχύθηκε στα μπακ με Μουκιέλε (Μονπελιέ, 16 εκατ. ευρώ) και Σαράτσι (Ρίβερ Πλέιτ, 12 εκατ. ευρώ) και στη θέση του φορ (Ματέους Κούνια, Σιόν, 15 εκατ. ευρώ). Από βασικούς έφυγε και ο αριστερός μπακ Μπερνάρντο (Μπράιτον, 10 εκατ. ευρώ). Σημαντικό ότι έμειναν οι άλλοι δύο σωματοφύλακες, Φόρσμπεργκ και Βέρνερ.
Προετοιμασία: Νωρίς είχε προκριματικά στην Ευρώπη, νωρίς και η προετοιμασία στην Αυστρία. Μόνο από τη Χάντερσφιλντ ηττήθηκε σε φιλικό παιχνίδι. Στα προκριματικά έπαιξε με Χάκεν (4-0, 1-1) και Ουνιβερσιτατέτα Κράιοβα (3-1, 1-1), ενώ τώρα αντιμετωπίζει την Ζόρια για την είσοδο στους ομίλους. Στο Κύπελλο πέτυχε ανατροπή με τη Βικτόρια Κολωνίας, με το 0-1 να γίνεται 3-1. Εντυπωσίασε γενικότερα ο Ογκουστέν. Πιο σοβαρός και πιο αποτελεσματικός ο Γάλλος στράικερ.
Εκτίμηση: Άλλη μία χρονιά με Γερμανία και Ευρώπη για τη Λειψία. Τον Ράνγκνικ δεν τον φοβόμαστε, ξέρει τι κάνει. Πάντα υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για το κάτι παραπάνω, σε επίπεδο μεταγραφών. Είχε έναν μέσο όρο ηλικίας στα 23,5 πέρυσι. Και πέτυχε πολλά πράγματα. Χωρίς Κεϊτά πλέον η ζωή στον πλανήτη Λειψία. Αλλά πάντα βγάζει νέα φυντάνια. Στόχος είναι ξανά το Τσάμπιονς Λιγκ. Όλοι τη φοβούνται και τη σέβονται πλέον. Θέσεις 3 έως 5 για τη Λειψία.
Στουτγκάρδη
Τι έκανε πέρυσι: Τρελό καμ-μπακ στον δεύτερο γύρο από τη Στουτγκάρδη. ήταν η δεύτερη καλύτερη ομάδα σε συγκομιδή βαθμών μετά από την Μπάγερν. Ήταν νεοφώτιστη. Είχε κατακτήσει τον τίτλο στην Τσβάιτε Λίγκα. Πολύ καλή δουλειά από τον Χάνες Βολφ, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν ανάλογα της κλάσης του νεαρού κόουτς. Απόλυση τον Ιανουάριο, ήρθε ο Ταϊφούν Κορκούτ για να τη σώσει. Και τα κατάφερε με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο. Στην 22η αγωνιστική ήταν ακόμα 14η. Ολοκλήρωσε τη σεζόν με 9 νίκες, 3 ισοπαλίες και μόλις μία ήττα (!), για να τερματίσει στην 7η θέση και να χάσει το ευρωπαϊκό εισιτήριο μόνο και μόνο επειδή η Άιντραχτ Φρανκφούρτης κέρδισε το Κύπελλο. Η ίδια έκλεισε τη σεζόν με 4άρα μέσα στο Μόναχο κόντρα στην πρωταθλήτρια Μπάγερν. Εκπληκτική απόδοση τότε του Τάσου Δώνη, ο οποίος συνεχίζει στην ομάδα. Υπέρβαση αν μη τι άλλο η πορεία της. Είχε την 2η καλύτερη άμυνα της κατηγορίας με 36 γκολ παθητικό.
Προπονητής: Δικαιωματικά μένει στον πάγκο ο Τούρκος Ταϊφούν Κορκούτ (44) για να δοκιμάσει την τύχη του ξανά με μία ακόμα ομάδα. Ως πυροσβέστης είναι μια χαρά, αυτό αποδείχτηκε και πέρυσι. Όταν αναλαμβάνει μία ομάδα εξ’ αρχής, βλέπε Αννόβερο και Καϊζερσλάουτερν, τότε τα κάνει μαντάρα. «Λίγος» για την κατηγορία.
Έδρα: Mercedes Benz Arena (60.449)
Μεταγραφές: Σούπερ κερδισμένη από το μεταγραφικό παζάρι η Στουτγκάρδη. Καλά ονόματα αφίχθησαν για το κέντρο, όπως οι Κάστρο (Ντόρτμουντ, 5 εκατ. ευρώ) και Ντίνταβι (Βόλφσμπουργκ, 4 εκατ. ευρώ). Νεοφερμένοι και παίκτες για το μέλλον οι Μάφεο (δεξί μπακ, Μάντσεστερ Σ., 9 εκατ. ευρώ), Σόσα (αριστερό μπακ, Ντινάμο Ζάγκρεμπ, 6 εκατ. ευρώ) και Νίκολας Γκονζάλες (φορ, Αρχεντίνος, 8,5 εκατ. ευρώ). Στα υπέρ της ότι δεν αποχώρησε ο Παγκόσμιος πρωταθλητής Μπενζαμέν Παβάρ. Απώλεια μόνο ο καλός φορ Γκίντσεκ (Βόλφσμπουργκ), αλλά μπορεί να τον αναπληρώσει, ειδικά αφού έμεινε ο Μάριο Γκόμεζ. Στη Σάλτσμπουργκ παραχωρήθηκε ο αναπληρωματικός στόπερ Ονγκουένε.
Προετοιμασία: Όλα μέλι-γάλα και στα φιλικά προετοιμασίας. Το χτίσιμο της ομάδας έγινε στη Βαυαρία. Η Στουτγκάρδη νίκησε τις Ρόιτλινγκεν (4-0), Ζόνενχοφ (3-1), Έιμπαρ (2-1), Μπασακσεχίρ (3-1) και Σοσιεδάδ (1-0), ενώ κράτησε στο 1-1 την Ατλέτικο Μαδρίτης. Και εκεί που έδειχναν όλα ωραία και καλά, ήρθε η σφαλιάρα στο Κύπελλο και ο αποκλεισμός από τον 1ο γύρο κόντρα στη Χάνσα Ρόστοκ. Ίσως και καλύτερα. Για να επικεντρωθεί στα δέοντα.
Εκτίμηση: Στόχος της είναι να καταξιωθεί στο πρώτο μισό της βαθμολογίας. Λογικές απαιτήσεις από μία ομάδα που έκανε σπουδαίο καμ-μπακ, έχει στη σύνθεσή της έμπειρους παίκτες (Τσίλερ, Μπάντστουμπερ, Γκόμεζ, Γκέντνερ, Μπεκ), έναν παγκόσμιο πρωταθλητή και ελπιδοφόρους πιτσιρικάδες. Στην όλη ιστορία με χαλάει ο Κορκούτ. Δεν του έχω καμία εμπιστοσύνη. Εξ’ ου μία θέση από 8 έως 9 για τους Σουηβούς.
Άιντραχτ Φρ.
Τι έκανε πέρυσι: Απίθανη χρονιά για την Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Με 14-7-13 τερμάτισε στην 8η θέση της βαθμολογίας. Αν δεν ξεφούσκωνε στο τέλος, θα μπορούσε να βγει απευθείας στην Ευρώπη, μέσω πρωταθλήματος. Το κράμα του Νίκο Κόβατς έκανε απίστευτα πράγματα ώρες-ώρες, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Κυπέλλου με 3-1 κόντρα στην Μπάγερν. Πρώτος τίτλος μετά από 30 χρόνια. Στην 23η αγωνιστική ήταν στην 3η θέση. Μετά έπεσε, αλλά το Κύπελλο της δίνει το εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ. Κέρδος και με το παραπάνω για μία ομάδα που ήταν απλά ομάδα, χωρίς ηγέτες, χωρίς αστέρια. Ατού της η άμυνα (45 γκολ παθητικό), αποκάλυψη ο Μάριους Βολφ. Πολλά χαμόγελα στη Φρανκφούρτη.
Προπονητής: Και ξαφνικά, Νίκο Κόβατς τέλος. Μετακόμισε στο Μόναχο ο επί 2μιση χρόνια κόουτς των «Αετών». Σούπερ δουλειά. Διάδοχός του ο Άντι Χίτερ (48), Αυστριακός με θητεία σε Σάλτσμπουργκ και Γιανγκ Μπόις. Με τους «ταύρους» έκανε τα αυτονόητα σε Αυστρία και Ευρώπη. Στη Ελβετία, όμως, έσπασε την πρωτοκαθεδρία της Βασιλείας και κατέκτησε πέρυσι το πρωτάθλημα. Νέα πρόκληση. Φουλ επίθεση στο μυαλό του. Μόνο αυτό. Πίεση, πίεση και μετά αντεπίθεση. Ρίσκο η επιλογή του από πλευράς διοίκησης, όπως και ρίσκο η δική του πρώτη στάση στην αγαπημένη του Bundesliga.
Έδρα: Commerzbank Arena (51.500)
Μεταγραφές: Χαμένη εντελώς στο μεταγραφικό παζάρι. Βασικοί πυλώνες της ομάδας αποχώρησαν. Εκτός ομάδας πλέον οι Χραντέτσκι (τ, Λεβερκούζεν), Βολφ (μ-ε, Ντόρτμουντ), Μπόατενγκ (μ, Σασουόλο), Μασκαρέλ (α-μ, Σάλκε). Μοναδικό κέρδος ότι ανανέωσε με τον Μουντιαλικό Άντε Ρέμπιτς, εκτός αν φύγει κι’ αυτός την τελευταία στιγμή. Ήρθαν για τα εξτρέμ οι επιρρεπής σε τραυματισμούς Μίλερ και Κόστιτς από το Αμβούργο. Νέα πρόσωπα οι Τορό (α-μ, Ρεάλ Μαδρ), Ρένοβ (τ, Μπρόντμπι), Εν’ Ντικά (α, Οσέρ), Πασιένσια (ε, Πόρτο), Ζεράλδες (μ, Σπόρτινγκ Λις.), Άλαν (μ, Λίβερπουλ). Επίσης χρειάστηκε να καταβάλλει 5 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει οριστικά από τη Γουαδαλαχάρα τον στόπερ Σαλσέδο, που ήταν πέρυσι δανεικός στην Άιντραχτ. Ξόδεψε περισσότερα απ’ όσα πήρε, εντούτοις δεν ενισχύθηκε με βαρβάτα ονόματα που θα την βοηθήσουν άμεσα.
Προετοιμασία: Μεγάλη προσπάθεια από τον Χίτερ να ξεφύγει η ομάδα από το αμυντικογενή στιλ παιχνιδιού. Πλησιάζει κάπως στο σχήμα του Κόβατς, εν τέλει, όμως, θέλει δουλειά για να βάλει τις δικές του πινελιές. Στις ΗΠΑ πολύ μέτρια εικόνα με Σολτ Λέικ (1-1) και Φιλαδέλφια (0-1). Στην Ιταλία απογοητευτική με Έμπολι (0-2) και Σπαλ (1-2). Λογική εξέλιξη το 0-5 στο Σούπερ Καπ από την Μπάγερν. Κερασάκι στην τούρτα, η αποκαρδιωτική εμφάνιση με την Ουλμ στον 1ο γύρο του Κυπέλλου. Αποκλεισμός με σκορ 2-1 από ομάδα 4ης κατηγορίας. Αυτά...
Εκτίμηση: Μόνο προς τα κάτω δείχνει το... βελάκι της Άιντραχτ. Οι βασικοί παίκτες που έφυγαν δεν αναπληρώθηκαν ποτέ. Τη στιγμή που θα παίζει στο Γιουρόπα Λιγκ και θα έχει διπλή επιβάρυνση. Το ρόστερ θα χρειαστεί χρόνο να αφομοιώσει αυτά που ζητά ο νέος προπονητής. Όλοι κρατούν χαμηλά τον πήχη. Πάει ο τελικός του Κυπέλλου, είναι πλέον μία καλή ανάμνηση. Η σκληρή πραγματικότητα θα πρέπει να την προσγειώσει, αλλιώς θα την πάθει όπως πέρυσι η Κολωνία. Αν κυλήσουν όλα ομαλά και βρει ισορροπία ανάμεσα σε Bundesliga και Ευρώπη, τότε απλά θα σωθεί. Θέσεις 14 και 15 είναι στο στόχαστρό της.
Γκλάντμπαχ
Τι έκανε πέρυσι: Μέτρια πράγματα από τα «πουλάρια» του Μενχενγκλάντμπαχ. Περίμενα καλύτερη πορεία για την Μπορούσια, ειδικά με το ρόστερ που είχε στη διάθεσή του ο Ντίτερ Χέκινγκ. Τη στιγμή μάλιστα που απείχε από ευρωπαϊκή διοργάνωση, ήταν μία κατάλληλη ευκαιρία για την αντεπίθεσή της. Εντούτοις οι συχνοί τραυματισμοί του Ράφαελ και η εξάρτηση του παιχνιδιού της Μπορούσια από τον Βραζιλιάνο μάγο, ήταν λόγοι που δεν την ώθησαν πιο ψηλά. Στο φινάλε της σεζόν μάλιστα πέτυχε μόλις 4 νίκες σε 15 ματς. Και πάλι ήταν κοντά στην 6η θέση, αλλά εν τέλει έμεινε με άδεια χέρια. Στο Κύπελλο είχε χάσει ήδη στον 3ο γύρο από τη Λεβερκούζεν.
Προπονητής: Τρίτη χρονιά στον πάγκο της Μπορούσια πλέον ο 53χρονος Ντίτερ Χέκινγκ. Ψάχνει το κάτι παραπάνω, εξ’ ου και η προσπάθεια να δοκιμάσει νέα σχήματα στην προετοιμασία (αφήνει το 4-4-2, πάει στο 4-3-3). Πρέπει να γίνει και αυτός πιο απρόβλεπτος, καθώς είναι «παλιός» στην κατηγορία και θα χρειαστεί να έχει ένα Plan B εφέτος. Επίσης ακριβώς επειδή μπαίνει στον 3ο χρόνο του, δεν υπάρχει πλέον κανένα άλλοθι αποτυχίας και η έξοδος στην Ευρώπη είναι must για τον ίδιο, ώστε να σώσει τη θέση του.
Έδρα: Borussia Park (54.067)
Μεταγραφές: Μάλλον κερδισμένη βγαίνει από το παζάρι η Γκλάντμπαχ. Πήρε έναν κλασικό φορ-σκόρερ μετά από καιρό. Αλασάν Πλέα, 23 εκατ. ευρώ από τη Νις. Πέρυσι ήταν στην ομάδα του Λουσιέν Φαβρ συμπαίκτης με τον Μπαλοτέλι. Κάποτε έπαιζε μαζί με Πογκμπά και Ουμτιτί στις μικρές Εθνικές ομάδες της Γαλλίας. Καλές προσθήκες οι «μικροί» ακραίοι Πούλσεν (Μίντιλαντ, 4,5 εκατ. ευρώ) και Μπένετς (Τότεναμ U23, 2,2 εκατ. ευρώ), για βασικός ήρθε ο Μουντιαλικός δεξιός μπακ Λανγκ (Ελβετία, Βασιλεία, 3 εκατ. ευρώ). Αποχώρησε ο ηγέτης στην άμυνα, Φέστεργκααρντ (Σαουθάμπτον, 25 εκατ. ευρώ), μη βασικές οι απώλειες των Γκρίφο (μ) και Μπομπαντίγια (ε).
Προετοιμασία: Πολλά υποσχόμενη η προετοιμασία, με θετικά αποτελέσματα. Επτά νίκες και δύο ήττες ο απολογισμός. Το βασικότερο στοιχείο, ωστόσο, είναι πως προέκυψαν τραυματισμοί. Εκτός του ήδη γνωστού άτυχου, Λαρς Στιντλ (έχασε και το Παγκόσμιο Κύπελλο), προστέθηκαν και οι Τραορέ (εξτρέμ), Ελβέντι (βασικός μπακ) και Λανγκ (νεοφερμένος μπακ). Αποκάλυψη της προετοιμασίας ο μέσος Νόιχαους, που έκανε πέρυσι αγροτικό στη Φορτούνα, την ανέβασε κατηγορία και επιστρέφει για να πάρει θέση βασικού στην Μπορούσια. Εύκολη υπόθεση στο Κύπελλο, νίκη 11-1 το... χωριό της Χέστεντ.
Εκτίμηση: Ουδείς, εκ των έσω, εκφέρει άποψη για τους στόχους του συλλόγου. Διακαής πόθος φυσικά η ευρωπαϊκή εκπροσώπηση από τη νέα χρονιά. Στόχος εφικτός αν κρίνουμε από το ρόστερ. Εντούτοις έχει απώλειες στο ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου και πρέπει να της βγει ο Πλέα, ώστε να έχει το εύκολο γκολ. Σε διαφορετική περίπτωση θα μείνει στάσιμη και θα κινδυνεύσει και η θέση του Χέκινγκ. Μόνο αν ταιριάξουν όλα τα κομμάτια του παζλ στοχεύει στις θέσεις 6-7.
Χέρτα
Τι έκανε πέρυσι: Έμπλεξε με την Ευρώπη και εν τέλει δεν έβγαλε κιόλας άκρη. Συμμετοχή στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, ελάχιστη, όμως, η προσπάθειά της σε όμιλο με Μπιλμπάο, Έστερσουντ και Ζόρια (1-2-3 ο απολογισμός της). Επειδή ακριβώς το ρόστερ της ήταν «λίγο» για τη διπλή πρόκληση, ο κατήφορος στην Bundesliga δεν άργησε να έρθει. Μόλις δύο νίκες στις 10 πρώτες αγωνιστικές. Εκτός από την πρεμιέρα, δεν ήταν ποτέ καλύτερη από την 8η θέση. Ούτε κινδύνευσε βέβαια. Άρα, μία χαμένη χρονιά για τη Χέρτα. Λέμε εμείς. Οι ίδιοι οι πρωτευουσιάνοι ήταν ευχαριστημένοι με την 10η θέση.
Προπονητής: «Παλιός» στην κατηγορία και στον πάγκο της Χέρτα ο Παλ Ντάρνταϊ (42). Από τον Φεβρουάριο του 2015 είναι στο τιμόνι της. Μόνο ο Στράιχ της Φράιμπουργκ τον περνάει σε διάρκεια. Στα υπέρ του ότι έχει αλλάξει πολλά στο Βερολίνο και η ομάδα πετυχαίνει τους στόχους της. Η Ευρώπη πέρυσι ήταν μεγάλο ατού για τον Ούγγρο, ώστε να συνεχίσει τη δουλειά του. Ακρίβεια, πειθαρχία και ηγέτης. Τα έχει όλα αυτά ο Ντάρνταϊ και ταιριάζει γάντι στη «Γηραιά Κυρία».
Έδρα: Olympiastadion (74.400)
Μεταγραφές: Σχετικά ήρεμη η μεταγραφική κατάσταση στο Βερολίνο. Καταρχάς χρειάστηκε να πληρώσει 6,5 εκατ. ευρώ για να οριστικοποιήσει την απόκτηση (μετά από τον δανεισμό) του Λαζάρο από τη Σάλτσμπουργκ. Εν συνεχεία πήρε ως νέο δεξί μπακ τον Κλίντερ της Κολωνίας, μιας και ο Μίτσελ Βάιζερ έφυγε για τη Λεβερκούζεν (12 εκατ. ευρώ). Αποχώρησε και ο βασικός εξτρέμ Χαραγκούτσι (Αννόβερο, 4,5 εκατ. ευρώ), με το κενό του να καλύπτεται από τον Ντιλροσούν (Μάντσεστερ Σίτι U23). Δανεικός από τη Λίβερπουλ ο μέσος Γκρούιτς, για την επίθεση ήρθε ο Κέπκε (Άουε, 2 εκατ. ευρώ), ελέω του τραυματισμού του Ντέιβι Ζέλκε, που θα λείψει μέχρι τον Οκτώβριο.
Προετοιμασία: Σε Γερμανία και Αυστρία η προετοιμασία της Χέρτα Βερολίνου. Κόντρα σε χαμηλής δυναμικότητας τα φιλικά τεστ της, μεταξύ των οποίων και το 7-0 κόντρα στον Αιγινιακό. Δεν μπόρεσαν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Ηττήθηκε επίσης με 3-2 από την Αταλάντα. Στην πρόβα τζενεράλε νίκησε τη Χάλεσερ με 4-1. Δυσκολίες στο Κύπελλο κόντρα στην Μπράουνσβαϊγκ. Απάντησε άμεσα στο 1-1 της Άιντραχτ με το γκολ του Ιμπίσεβιτς, αλλιώς θα είχε άσχημα ξεμπερδέματα. Αποκάλυψη της προετοιμασίας ο 19χρονος Τούρκος φορ, Μουχάμεντ Κίπριτ. Σκόραρε 26 γκολ πέρυσι για την πρωταθλήτρια στην U19 Bundesliga, Χέρτα και ο Ντάρνταϊ στάζει μέλι για την περίπτωσή του.
Εκτίμηση: Ρολάρει η ομάδα. Στοχεύει στο βήμα παραπάνω. Αρκετά νεανικό το σχήμα. «Παππούς» φαντάζει μπροστά στους συμπαίκτες του ο 34χρονος Ιμπίσεβιτς. Ο Ζέλκε ήδη θα λείψει ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Αν τραυματιστούν κι’ άλλοι παίκτες-κλειδιά, τότε θα μπλέξει άσχημα. Αν όχι και της βγουν 2-3 πιτσιρικάδες, πάει για μία άνετη σεζόν. Μικρό βήμα παραπάνω για την πρωτευουσιάνα. Θέσεις 9-10.
Βέρντερ Βρέμης
Τι έκανε πέρυσι: Πήγε να γίνει η... στραβή, μιας και ο Αλεξάντερ Νούρι ναι μεν την έσωσε στο τέλος της σεζόν 2016-17, εντούτοις η αρχή της περυσινής χρονιάς δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Μέχρι την 20η αγωνιστική ήταν στην επικίνδυνη ζώνη. Νωρίτερα βέβαια είχε φύγει ο Νούρι και ανέλαβε ο Φλόριαν Κόφελντ. Από ένα σημείο και μετά η ομάδα έδειξε στο γήπεδο αυτά που επιθυμούσε ο κόουτς και κατέληξε να παλεύει ακόμα και για το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Δεν, είχε, όμως, αντοχές μέχρι το τέλος. Απίθανη εν τέλει η 11η θέση, έχοντας την 5η καλύτερη συγκομιδή βαθμών στον 2ο γύρο. Εντός έδρας είναι ακόμα αήττητη με τον Κόφελντ στον πάγκο (13 ματς).
Προπονητής: Από τον έναν μικρό στον άλλο. Ο Νούρι είναι 38 ετών και απολύθηκε τον Οκτώβριο. Ανέλαβε από την β’ ομάδα ο Φλόριαν Κόφελντ, ετών 35. Τότε η ομάδα ήταν 17η, εντούτοις ο νεαρός κόουτς κέρδισε την εμπιστοσύνη των διοικούντων και παρέμεινε μέχρι το τέλος. Πρώτη «γεμάτη» σεζόν του, με προετοιμασία, με μεταγραφικές εισηγήσεις κτλ κτλ κτλ. Λάτρης της τακτικής, συμπαθητική φυσιογνωμία, άντεξε στην πίεση της παρθενικής παρουσίας του στην Bundesliga.
Έδρα: Weserstadion (42.100)
Μεταγραφές: «Τρελή» μεταγραφή για τα δεδομένα της ο Ντάβι Κλάασεν. Κόλπο γκρόσο από τον τεχνικό διευθυντή, Φρανκ Μπάουμαν. Δαπάνησε 13,5 εκατ. ευρώ για να φέρει τον Ολλανδό άσο από την Έβερτον, όπου δεν έπιασε. Βασική θέση θα πάρει και ο εξτρέμ Οσάκο, που αφίχθη από την Κολωνία έναντι 4,5 εκατ. ευρώ, επιστροφή για τους επιθετικούς Χάρνικ και Πισάρο, που μπορούν να δώσουν ανάσες στον Μαξ Κρούζε. Έχασε τους Ντιλέινι (μ, Ντόρτμουντ) και Γιουνούζοβιτς (μ, Σάλτσμπουργκ). Υπερ-χρήσιμοι παίκτες, αλλά σε γενικές γραμμές τους αντικατέστησε επάξια. Κέρδος και η ανανέωση των συμβολαίων των Παβλένκα (τ) και Αουγκούστινσον (α). Αποκτήθηκε για 2ος γκολκίπερ ο Στέφανος Καπίνο, αλλά τραυματίστηκε και θα χάσει το επόμενο 3μηνο. Της λείπει ένα καλό δεύτερο 6άρι, αν τυχόν τραυματιστεί ο Μπάργκφρεντε.
Προετοιμασία: Ξεκίνησε προετοιμασία στην Αυστρία και το δεύτερο στάδιο πραγματοποιήθηκε στη Βαυαρία. Σε φιλικά ματς: Πρίμπραμ 1-1, Ντούισμπουργκ 1-0, Κολωνία 0-1, Μπίλεφελντ 1-0, Χρόνινχεν 0-0, Φένλο 1-1 και πρόβα τζενεράλε με τη Βιγιαρεάλ 2-3. Στο Κύπελλο νίκησε άνετα με 6-1 τη Βορμάτσια Βορμς. Υποχρέωση ήταν το Κύπελλο. Πολύ μέτρια τα αποτελέσματα στα φιλικά παιχνίδια. Δείχνει ότι θέλει ακόμα δουλειά. Αρκετοί Μουντιαλικοί δεν έβγαλαν όλη την προετοιμασία και αυτό φαίνεται.
Εκτίμηση: Παραδόξως έχει αρκετό αέρα στα πανιά της για να βγει από τη μιζέρια και καταρχάς να βγάλει μία ήρεμη σεζόν. Οι προσθήκες προσφέρουν αρκετή εμπειρία. Χάρνικ, Οσάκο και Πισάρο γνωρίζουν την κατηγορία, ενώ ο Κλάασεν την ανεβάζει επίπεδο. Λογικά θα καταλάβει καλύτερη θέση από την περσινή σεζόν, ειδικά αν ο Κόφελντ έχει τις ίδιες καλές ιδέες με πέρυσι. Θέσεις 7 έως 9 για τη Βρέμη.
Άουγκσμπουργκ
Τι έκανε πέρυσι: Ομάδα που υποτίθεται θα είχε πρόβλημα, εν τέλει έκανε έναν υγιεινό περίπατο καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Στο πρώτο μισό ήταν πιο φρέσκια και φλέρταρε με τις ευρωπαϊκές θέσεις. Στο δεύτερο μισό της σεζόν της έλειψε η υπέρβαση. Δεν ήταν εφικτό να πετύχει το κάτι παραπάνω, με συνέπεια να περιοριστεί στην 12η θέση. Εξαιρετικό το δίδυμο των Γκρέγκοριτς (13) και Φινμπόγκασον (12), που σκόραραν συνολικά 25 από τα 43 γκολ της ομάδας. Ξεχώρισε και ο εξαιρετικός αριστερός μπακ, Φίλιπ Μαξ με τις 13 ασίστ του.
Προπονητής: Από τον Δεκέμβριο του 2016 είναι στον πάγκο της ο Μάνουελ Μπάουμ. Είναι 38 ετών και την ανέλαβε ενώ ήταν υπεύθυνος Ακαδημιών του συλλόγου. Δεύτερη ολοκληρωμένη σεζόν την οποία ξεκινά με τους «σφουγγαράδες». Καμία βιασύνη, καμία επιπολαιότητα, όλα θέλει να δουλεύουν ρολόι. Παραμένει χαμηλών τόνων, κατεβάζει πάντα τον πήχη σε τυχόν θετική πορεία του συλλόγου.
Έδρα: WWK Arena (30.660)
Μεταγραφές: Πρώτο κέρδος και μάλιστα μεγάλο. Δεν αποχώρησε κανένα βασικό στέλεχος της περυσινής σεζόν, αν εξαιρέσουμε τον ικανό γκολκίπερ Μάρβιν Χιτς, που προτίμησε να γίνει νούμερο 2 στην Ντόρτμουντ. Οι Λάιτνερ (μ), Χέλερ (ε), Κάτσαρ (μ) δεν συνιστούν απώλειες στα χέρια του Μπάουμ. Επανήλθε στην ομάδα ο Αντρέ Χαν μιας και δεν έπιασε ποτέ στο Αμβούργο. Επιθετική προσθήκη και ο Ολλανδός Φρέντρικ Γιένσεν της Τβέντε (20 ετών, 3 εκατ. ευρώ), όπως και ο Σίμπερ (ε, Χέρτα). Επέστρεψε από τον δανεισμό του ο Κώστας Σταφυλίδης, εντούτοις είναι αβέβαιο το μέλλον του στην ομάδα.
Προετοιμασία: Δουλεμένο σύνολο μιας και είναι σχεδόν η ίδια ομάδα. Ο Αλεξάντερ Λούτε λογικά θα είναι το νέο νούμερο 1, ενώ και ο Χαν μπορεί άμεσα να καταλάβει θέση βασικού στα εξτρέμ. Κινδυνεύει η θέση του Καϊούμπι, μόνιμου αριστερού εξτρέμ τα τελευταία χρόνια, καθώς ο γηγενής Μάρκο Ρίχτερ άφησε εξαιρετική εικόνα στην προετοιμασία. Σε φιλικά ματς δεν τα πήγε και τόσο καλά: Βίρτσμπουργκερ Κίκερς 2-0, Μίντλεσμπρο 2-1, Γκλάντμπαχ 1-2, Νιούκαστλ 1-0, Μπιλμπάο 0-1.
Εκτίμηση: Θετική αύρα μας βγάζει η ομάδα. Υγιές σύνολο, με σχετικά καλό προπονητή, που δουλεύει και βγάζει νέες ιδέες. Ναι μεν καλές οι αντεπιθέσεις, αλλά πρέπει να μάθει επιτέλους να δημιουργεί παιχνίδι. Αν της βγει, πάει για μεγάλα πράγματα. Για παραμονή δεν το συζητάμε. Άνετα θα πάει στις θέσεις 8 έως 10, πόσω μάλλον αν δεν τραυματιστεί ο Φινμπόγκασον.
Αννόβερο
Τι έκανε πέρυσι: Ήταν από τα φαβορί για υποβιβασμό, μιας και ήταν η νεοφώτιστη ομάδα που ήρθε από την Τσβάιτε Λίγκα. Είχε, όμως, στα κέφια της τον Νίκλας Φίλκρουγκ και χάρη στα δικά του 14 γκολ κατάφερε εν τέλει να μείνει στην κατηγορία. Ξεκίνησε με ένα αήττητο σερί 6 αγώνων. Είχε ένα νεκρό διάστημα από την 24η έως την 28η αγωνιστική με 5 σερί ήττες, αλλά από την 27η αγωνιστική έμεινε «κολλημένη» στην 13η θέση και αυτό δεν άλλαξε έως το τέλος. Στόχος ήταν η σωτηρία και ο στόχος επετεύχθη. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε από τον 2ο γύρο.
Προπονητής: Τον Μάρτιο του 2017 ανέλαβε τις τύχες της ομάδας και την ανέβασε κατηγορία. Στα 44 του χρόνια ο Αντρέ Μπράιτενραϊτερ είναι παιδί του Αννόβερου με θητεία στις Ακαδημίες και ως παίκτης (Κυπελλούχος Γερμανίας ως 18χρονος με την ομάδα). Υπέγραψε νέο συμβόλαιο συνεργασίας με τον σύλλογο που αγαπά όσο τίποτα άλλο. Η αποφυγή του υποβιβασμού πέρυσι ήταν μεγάλο επίτευγμα σύμφωνα με τον ίδιο. Έχει ενθουσιασμό, αλλά αυτός μερικές φορές δεν είναι αρκετός.
Έδρα: HDI Arena (49.000)
Μεταγραφές: Το πάρε-δώσε του Αννόβερου δεν ήταν και τόσο ρόδινο. Οι φίλοι της ομάδας από την Κάτω Σαξονία είδαν τους Σανέ (αμυντικός ογκόλιθος, Σάλκε), Κλάους (βασικός εξτρέμ, Βόλφσμπουργκ) και τον έμπειρο φορ Χάρνικ (Βέρντερ Βρ.) να αποχωρούν. Στα ταμεία μπήκαν πάνω από 12 εκατ. ευρώ. Αυτά δαπανήθηκαν για τον ερχομό του αφερέγγυου αμυντικού μέσου Γουάλας (Αμβούργο), του φιλότιμου εξτρέμ Χαραγκούτσι (Χέρτα), ενώ αποκτήθηκε οριστικά (μετά από τον δανεισμό του) ο στόπερ Έλεζ. Δανεικοί οι Βίμερ (επίσης στόπερ, Στόουκ), Γουντ (ε, Αμβούργο) και Ασάνο (μ, Άρσεναλ), που υπολογίζονται για βασικοί. Ηγέτες έφυγαν, παίκτες ικανοί ήρθαν, άγνωστο, ωστόσο, αν είναι αρκετοί για να καλύψουν τα κενά.
Προετοιμασία: Σε 9 φιλικά παιχνίδια πέτυχε 8 νίκες το Αννόβερο. Μόνο από τη ΒΑΚ Πέλκετς ηττήθηκε με 3-2. Στην πρόβα τζενεράλε πέτυχε τη νίκη με σκορ 2-0. Επικράτησε επίσης των Ουντινέζε (2-1), Τσβόλε (3-1). Άνετη και στο Κύπελλο, μάλιστα κόντρα σε δυνατό αντίπαλο, όπως η Καρλσρούη από τη Γ’ κατηγορία. Το τελικό 6-0 τα λέει όλα. Δείχνει να ρολάρει εξ’ αρχής. Ηγέτης πλέον στην άμυνα ο Άντον, εντυπωσίασε ο μικρός Μάινα, οι δύο Ιάπωνες παίρνουν θέση πίσω από τον Φίλκρουγκ.
Εκτίμηση: Η δεύτερη χρονιά στην Bundesliga πάντα είναι πιο δύσκολη, ακόμα και για ένα βαρύ όνομα όπως το Αννόβερο. Εύκολα μπορείς να φτάσεις από τα ψηλά στα χαμηλά. Η 13η θέση δεν ήταν άσχημη. Κάτι εκεί τριγύρω θα της είναι πάλι αρκετό φέτος, μιας και έχασε σημαντικούς παίκτες. Γερή δοκιμασία η φετινή χρονιά για τους Σάξονες. Θέσεις 12 έως 14.
Μάιντς
Τι έκανε πέρυσι: Πολύ δύσκολη η προηγούμενη σεζόν για τη Μάιντς. Ούτε μία αγωνιστική δεν βρέθηκε σε μονοψήφια θέση στη βαθμολογία. Στόχος της ήταν η παραμονή, αν και αυτή ήταν αμφίβολη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μέχρι την 29η αγωνιστική ήταν καθηλωμένη στην 16η θέση, αυτή των μπαράζ. Τρεις νίκες (από τις 9 συνολικά μέσα στη σεζόν) στις πέντε τελευταίες αγωνιστικές της έδωσαν το δικαίωμα να παραμείνει στη μεγάλη κατηγορία. Δεν ήταν για παραπάνω. Αρκετές αστάθειες έδειξε ως ομάδα. Πάλι καλά να λέει που ξέμπλεξε από τα προβλήματα έστω και στις τελευταίες αγωνιστικές. Στο Κύπελλο προχώρησε έως τα προημιτελικά, εντούτοις δεν είχε τύχη απέναντι στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης (0-3).
Προπονητής: Στο τιμόνι θα συνεχίζει να βρίσκεται ο Σάντρο Σβαρτς. Συμπλήρωσε έναν χρόνο στον πάγκο της ο 39χρονος κόουτς. Κλασικά ανέβηκε τότε από τη β’ ομάδα, όπως ακριβώς συμβαίνει πάντα τα τελευταία χρόνια στον συγκεκριμένο σύλλογο (βλέπε Τούχελ, Σμιντ, Σβαρτς). Έδειξε δυναμικά στοιχεία στην περυσινή μάχη παραμονής και ωρίμασε. Δεν είναι πλέον βιαστικός στις επιλογές του. Παίρνει αυτό που μπορεί από το εκάστοτε ρόστερ του.
Έδρα: Opel Arena (34.000)
Μεταγραφές: Κλασικά επέτρεψε στα αστέρια της να αποχωρήσουν. Αυτήν τη φορά ήταν ο στόπερ Ντιαλό (Ντόρτμουντ, 28 εκατ. ευρώ), ο αμυντικός μέσος Σερντάρ (Σάλκε, 10,5 εκατ. ευρώ) και ο φορ Μούτο (27/8, Νιούκαστλ, 11 εκατ. ευρώ), ο βασικός γκολκίπερ Λεσλ (Χάντερσφιλντ οριστικά μετά από τον δανεισμό του) και ο βασικός στόπερ Μπαλογκούν (ελεύθερος, Μπράιτον). Για τα δεδομένα της εισέπραξε τρελά λεφτά, εντούτοις γνωρίζει πως έπρεπε να ενισχυθεί. Και αυτό έκανε. Από Γαλλία μεριά αγόρασε και πάλι. Αντικαταστάτης στην άμυνα είναι ο Νιακατέ (Μετς, 6 εκατ. ευρώ), στο κέντρο ο Κουντέ (Ατλέτικο Μαδρ., 7,5 εκατ. ευρώ) και στην επίθεση ο Ματετά (Λυών, 8 εκατ. ευρώ). Δυνατή ενίσχυση και στα μπακ με τον Ααρόν της Εσπανιόλ. Ναι μκεν έχασε αρκετούς βασικούς, αλλά σίγουρα φρόντισε να φέρει νέα ελπιδοφόρα πρόσωπα. Το ότι είναι επί το πλείστον νεαροί σε ηλικία και άνευ παραστάσεων στη μεγάλη κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου, σίγουρα αφήνει μερικά ερωτηματικά.
Προετοιμασία: Νωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα άρχισε τις προπονήσεις η Μάιντς (24/6). Οι παίκτες του Σάντρο Σβαρτς έχυναν ιδρώτα από νωρίς, μιας και το εφετινό χτίσιμο πρέπει να μελετηθεί μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας. Στην Ολλανδία και στην Αυστρία μπήκαν οι βάσεις για μία απαιτητική αγωνιστική περίοδο. Νίκησε τη Σαρλερουά (2-0), σε τουρνουά έπαιξε με τις Γουεστ Χαμ (7-8 στα πέν.), Μπιλμπάο (5-3 στα πέν.), ενώ ηττήθηκε με 5-3 από την Κολωνία. Θετική η πρόβα τζενεράλε κόντρα στη Θέλτα και νίκη 2-1. Με το... δεξί μπήκε και στον θεσμό του Κυπέλλου, χάρη στο 3-1 κόντρα στην Άουε. Τραυματίας παραμένει ο βασικός Ρενέ Άντλερ και θα μπει στη σεζόν με τον 20χρονο, άκρως ελπιδοφόρο, Φλόριαν Μίλερ.
Εκτίμηση: Μπαίνει στην 10η σεζόν της στα σαλόνια της Bundesliga. Ενίοτε έχει κοιτάξει και προς τα πάνω, όχι, όμως, εφέτος. Αν πέρυσι με δυνατό ρόστερ σώθηκε στο... τσακ, εφέτος θα παίξει στο όριο. Πρέπει να της βγουν όλα τα αποκτήματα για να έχει ήρεμη χρονιά. Δύσκολο σενάριο. Πάει για μία ακόμα αγχωτική προσπάθεια παραμονής. Θέσεις 14 έως 16 για τη Μάιντς.
Φράιμπουργκ
Τι έκανε πέρυσι: Κακή χρονιά για τη Φράιμπουργκ. Λυτρώθηκε στην τελευταία αγωνιστική με τη νίκη επί της Άουγκσμπουργκ. Είχε μπει από νωρίς στους βατήρες, καθώς έπαιξε στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ. Αποκλείστηκε άμεσα από την Ντομζάλε και της έμεινε η κούραση από την γρήγορη αρχή. Μία νίκη στα 12 πρώτα ματς και η ζώνη του υποβιβασμού την καλούσε επίμονα. Ακολούθησε αήττητο σερί 9 αγωνιστικών, κατρακύλα ξανά με 6 σερί ήττες, αλλά ολοκλήρωσε την αγωνιστική περίοδο με 2/3 νίκες και σώθηκε. Έστω και στο τσακ. Έστω κι’ αν αυτήν τη φορά, ίσως και να μην το άξιζε. Ο Νιλς Πέτερσεν τη βοήθησε με τα γκολ του (15, καλύτερος Γερμανός σκόρερ) και παραλίγο να κερδίσει μία θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Προπονητής: Το Α και το Ω του συλλόγου είναι ο προπονητής. Κρίστιαν Στράιχ, 53 ετών, στο επάγγελμα... τρελός. Απολαυστικές οι Συνεντεύξεις Τύπου του. Γνήσιος τύπος, τα λέει όλα με το όνομά τους. Στο τιμόνι από τις 29 Δεκεμβρίου του 2011. Συμπληρώνει εφέτος 250 ματς στον πάγκο της. Δημιουργικός, τελειομανής και γεμάτος με ιδέες.
Έδρα: Schwarzwald Stadion (24.000)
Μεταγραφές: Σπάνια περίπτωση εφέτος για τη Φράιμπουργκ να μη χρειαστεί να αναπληρώσει την αποχώρηση 3-4 βασικών παικτών της. Μοναδικός αξιόλογος παίκτης που έφυγε είναι ο στόπερ Σογιουντσού, που άφησε και 21 εκατ. ευρώ στα ταμεία του συλλόγου, με τη μεταγραφή του στη Λέστερ. Τρεις παίκτες που αποκτήθηκαν μπορούν να υπερηφανεύονται για μία αξιόλογη πορεία έως τώρα στην Bundesliga. Οι Χάιντς (στόπερ, Κολωνία), Βάλντσμιντ (ε, Αμβούργο, 5 εκατ. ευρώ) και Γκόντορφ (μ, Βέρντερ Βρ.) είναι παίκτες που μπαίνουν άμεσα στη βασική 11άδα.
Προετοιμασία: Μέτρια εικόνα παρουσίασε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της. Απέχει από το να θεωρείται ομάδα της Bundesliga. Αυτό το παραδέχτηκε ακόμα και ο έμπειρος φορ, Πέτερσεν. Στην πρόβα τζενεράλε της έμεινε στο 1-1 με τη Σοσιεδάδ. Σε αυστριακό έδαφος νίκησε τη Σουόνσι με σκορ 3-0, αλλά έχασε μετά από τη Στρασμπούρ με 3-2. Επεισοδιακά ξεκίνησε την πορεία της στο Κύπελλο Γερμανίας. Ισοπαλία 1-1 και 2-2 στην παράταση με την Κότμπους (Γ’ κατηγορία), για να κερδίσει εν τέλει την πρόκριση στη διαδικασία των πέναλτι (5-3).
Εκτίμηση: Πέρυσι τη γλίτωσε. Φέτος δεν βλέπω τον τρόπο να συμβαίνει το ίδιο. Αν πάει στα μπαράζ θα είναι τυχερή. Βασίζεται ως επί το πλείστον στην έδρα της. Δεν μπορεί, όμως, πάντα αυτή να την ξελασπώνει. Μέτριο ρόστερ. Πάντα περιμένει μήπως βγάλει ο κόουτς Στράιχ λαγούς από το καπέλο του. Θέσεις 15 έως 17.
Βόλφσμπουργκ
Τι έκανε πέρυσι: Γλίτωσε τα χειρότερα πηγαίνοντας στα μπαράζ με την Χόλσταϊν Κιελ. Εκεί μίλησε η ποιότητά της, την οποία, πάντως, αμέλησε να παρουσιάσει επί μία ολόκληρη σεζόν στην Bundesliga. Μία νίκη στα πρώτα 11 παιχνίδια. «Κόλλησε» στις ισοπαλίες ο Μάρτιν Σμιντ, που διαδέχτηκε τον Άντρις Γιόνκερ από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Τίποτα δεν του έβγαινε. Βέβαια δεν έχανε κιόλας. Η ομάδα ολοκλήρωσε τη σεζόν με 15 ισοπαλίες και μόλις 6 νίκες. Ο Σμιντ παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο και ήρθε ο πυροσβέστης Μπρούνο Λαμπαντία. Την ανέλαβε στην 14η θέση και την έριξε στην 16η, με μόλις δύο νίκες σε 11 ματς. Νίκησε στην τελευταία αγωνιστική 4-1 την Κολωνία και πήγε στα μπαράζ. Εκεί επικράτησε στ πρώτο ματς της Χόλσταϊν με 3-1 και στη ρεβάνς με 1-0. Πολύ τυχερή. Ανεκδιήγητο, πάντως, για το ρόστερ και τις δυνατότητές της να παλεύει για την παραμονή στην κατηγορία. Ήταν η δεύτερη σερί σεζόν που πιάνει πάτο και σώνεται μέσω των μπαράζ.
Προπονητής: Αναλαμβάνει εξ’ αρχής τη Βόλφσμπουργκ. Ισχύει ότι και στον Κορκούτ στη Στουτγκάρδη. Δεν «κάνει» όταν έχει τα ηνία από την αρχή της σεζόν. Είναι «πυροσβέστης». Χρειάζεται μόνο όταν η ομάδα βρίσκει τα σκούρα. Βελτίωσε τη φυσική κατάσταση, πάντα κοιτάζει πρώτα την άμυνα, παίζοντας με έντονο πρέσινγκ. Είναι 52 ετών και έχουμε καιρό να δούμε κάτι καινούργιο από τον συγκεκριμένο κόουτς. Δύσκολα θα βγάλει τη χρονιά, κάτι που αποδείχτηκε πολλάκις σε Αμβούργο και Λεβερκούζεν παλαιότερα.
Έδρα: Volkswagen Arena (30.000)
Μεταγραφές: Αρχές Ιουνίου παρουσιάστηκε ο νέος τεχνικός διευθυντής, Γιεργκ Σμάντκε. Ισορροπία και παραπάνω δυνατότητες θέλησε να προσφέρει στο ρόστερ. Αποκτήθηκε ο υψηλόσωμος φορ Γκίντσεκ από τη Στουτγκάρδη (επιρρεπής στους τραυματισμούς, ρίσκο τα 14 εκατ. ευρώ) και ο Ολλανδός διεθνής Βίγκχορστ (10,5 εκατ. ευρώ, 18 γκολ πέρυσι με την Αλκμάαρ, αλλά στην Ολλανδία βάζω και εγώ τόσα γκολ). Αποκτήθηκε με 7 εκατ. ευρώ οριστικά από την Ίνγκολσταντ ο αμυντικός Τισεράν, ενώ ήρθε και ο αριστερός μπακ Ρουσιγιόν από τη Μονπελιέ (5 εκατ. ευρώ) και ο Κλάους (Αννόβερο, εξτρέμ). Ξόδεψε 40 εκατ. ευρώ, τσέπωσε... 4 εκατ. ευρώ από τον Ντίνταβι (9/6 πέρυσι, πίσω στη Στουτγκάρδη). Ναι μεν σε κρίση η Volkswagen, η υπέρβαση, ωστόσο, είναι γεγονός, έπειτα από μία στείρα διετία.
Προετοιμασία: Όμορφα πράγματα έδειξαν οι «λύκοι» στα φιλικά ματς. Δεν πήγε σε κάποιο προπονητικό κέντρο, αλλά προτίμησε να είναι από δω και από κει. Επτά φιλικά, πέντε νίκες και μία ισοπαλία. Κόντρα στους «μικρούς» δεν είχε θέμα, με τη Νόργουιτς έφερε ισοπαλία (1-1), από τη Λυών γνώρισε την ήττα με 2-1. Πρόβα τζενεράλε πετυχημένη με Άγιαξ (3-0) και Νάπολι (3-1). Δυσκολίες στο Κύπελλο, μόλις 1-0 την Έλβερσμπεργκ (76’ Γκίντσεκ). Στα θετικά ότι αποθεραπεύτηκε ο Μεχμέντι, που είχε έρθει από τη Λεβερκούζεν τον Ιανουάριο, εντούτοις τραυματίστηκε και απείχε καιρό. Μάλιστα προκάλεσε αίσθηση με τα γκολ του.
Εκτίμηση: Αν είναι να κινδυνεύει η Βόλφσμπουργκ, τι να πουν και οι υπόλοιπες ομάδες του βυθού; Βαριέμαι, πάντως, κάθε χρόνο να βγαίνω... οφσάιντ με την πρόταση της θέσης των «λύκων». Δεν αξιοποιούν το υλικό και τις δυνατότητές τους. Ξεκάθαρο αυτό. Λογικά έχει μία θέση στο κέντρο της βαθμολογίας και χωρίς κανέναν κίνδυνο. Λογικά... Αλλά με Λαμπαντία στον πάγκο δεν μου αρέσει το όλο κόνσεπτ. Θα είμαι συγκρατημένος. Θέσεις 11 έως 13.
Φορτούνα Ντίσελντορφ
Τι έκανε πέρυσι: Δυνατή παράσταση από τη Φορτούνα στην περυσινή Τσβάιτε Λίγκα. Τερμάτισε με 63 βαθμούς, 7 μπροστά από την 3η Χόλσταϊν. Πάλεψε έως το τέλος για να πάρει τον τίτλο από τη Νυρεμβέργη. Σωστή άνοδο έπειτα από 5 χρόνια απουσίας από τα σαλόνια. Είχε τα φόντα, το υλικό, τις βάσεις, ήταν τέλος πάντων η στιγμή της. Συνολικά ήταν 23 αγωνιστικές στην 1η θέση. Αν εξαιρέσουμε την αρχή, δεν βγήκε ποτέ από την πρώτη τριάδα. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε από τον 2ο γύρο (0-1 Γκλάντμπαχ). «Πατέρας» της επιτυχίας φυσικά ο Φρίντχελμ Φούνκελ, η αλεπού των πάγκων. Είναι η 6η άνοδός του στην Bundesliga με οποιαδήποτε ομάδα.
Προπονητής: Τη σεζόν 2015-16 η Φορτούνα κινδύνευε με υποβιβασμό. Τον Μάρτιο του 2016 ανέλαβε τις τύχες της ο Φρίντχελμ Φούνκελ (65 ετών), την έσωσε και την επόμενη χρονιά έκανε το κόλπο γκρόσο. Το έχει ακόμα μέσα του. Από το 1990 γυροφέρνει στους γερμανικούς πάγκους, έχει πάνω από 1.100 ματς ως παίκτης και προπονητής. Στην Τσβάιτε Λίγκα πρόσφερε θέαμα, τώρα γνωρίζει πως θέλει άλλα πράγματα για να σωθεί η παρτίδα.
Έδρα: Merkur Spielarena (54.600)
Μεταγραφές: Βοήθησε πέρυσι ο δανεικός εξτρέμ Χαραγκούτσι, όπως και ο μέσος Νόιχαους (6 γκολ, Γκλάντμπαχ), αλλά αμφότεροι επέστρεψαν στις ομάδες τους. Αποκτήθηκε ωστόσο ο Ουσάμι, που ήταν δανεικός από την Άουγκσμπουργκ και στα 12 τελευταία ματς πέτυχε 6 γκολ και μοίρασε 3 ασίστ. Αγαπημένος παίκτης του Φούνκελ. Από τη Σταντάρ αποκτήθηκε επίσης, μετά από τον δανεισμό του, ο εξτέμ Ραμάν. Πρώτος σκόρερ πέρυσι στην Τσβάιτε Λίγκα με τη Χόλσταϊν ο Ντουκς (18 γκολ, 12 ασίστ), τώρα ανήκει στη Φορτούνα. Σημαντικές προσθήκες με Τσίμερ (μπακ, Στουτγκάρδη), Μπαρκόκ (εξτρέμ, Άιντραχτ), Στέγκερ (εξτρέμ, Μπόχουμ), Μοράλες (μέσος, Ίνγκολσταντ), Κοντέντο (μπακ, Μπορντό), Λουμπεμπάκιο (εξτρέμ, Γουότφορντ δανεικός) και Καραμάν (μέσος), Αννόβερο).
Προετοιμασία: Εντός Γερμανίας και εν συνεχεία στην Αυστρία η προετοιμασία της ομάδας. Πέραν των αναμετρήσεων με τα... χωριά, ηττήθηκε με 3-1 από τη Γουότφορντ και έφερε ισοπαλία 1-1 με τη Φιορεντίνα. Δεν φάνηκε να ρολάρει. Μετά έπαιξε πάλι με ερασιτεχνικές ομάδες. Στο Κύπελλο επικράτησε άνετα της Κόμπλεντς με σκορ 5-0. Δύο γκολ ο Λουμπεμπάκιο. Θετικές εντυπώσεις ο Αυστριακός εξτρέμ Στέγκερ, που ανέβηκε και αυτός από την Τσβάιτε Λίγκα και την Μπόχουμ.
Εκτίμηση: «Ήρθαμε για να μείνουμε» το σύνθημα της Φορτούνα. Λογικό. Είναι οντότητα, έχει βαριά φανέλα, ο κόσμος ξεχειλίζει στο γήπεδό της, γνωρίζει τα κατατόπια της κατηγορίας ο Φούνκελ και έχει δημιουργήσει μια χαρά ομάδα για τα δεδομένα της Bundesliga. Άπαντες θυμούνται πόσο όμορφα ήταν όταν ανέβηκε κατηγορία προ 5ετίας και πόσο σύντομα έπεσε από το χαρούμενο συννεφάκι. Τότε ήταν η 22η αγωνιστική και είχε 12 βαθμούς απόσταση. Και μετά, ο κατήφορος. Υπάρχει καλό μείγμα με έμπειρους και άπειρους, με παλιούς και νέους. Το ομαδικό πνεύμα είναι σε πρώτο πλάνο. Δυσκολίες θα υπάρξουν. Ίσως τα καταφέρει. Θέσεις 14 έως 17.
Νυρεμβέργη
Τι έκανε πέρυσι: Κατέλαβε τη 2η θέση στην Τσβάιτε Λίγκα και μετά από μία 4ετή παρουσία στα χαμηλά στρώματα της Γερμανίας, ήρθε ξανά η ώρα της να δοκιμαστεί. Ιστορική ομάδα (8η άνοδος, ρεκόρ), με 6 πρωταθλήματα προπολεμικά, 1 ακόμα τη δεκαετία του ’40 και δύο τη δεκαετία του ’60. Μάλιστα το 1967-68 είχε ιδρυθεί κιόλας η Bundesliga (1963), άρα μεγάλο το επίτευγμα τότε. Τελευταίος άθλος της, το Κύπελλο το 2007. Έκτοτε ψάχνει τη σταθερότητά της. Στο -3 από τη Φορτούνα και στο +4 από τη Χόλσταϊν η τελική κατάταξή της. Μέτρια πράγματα μέχρι την 13η αγωνιστική. Έκτοτε και έως την 24η αγωνιστική έμεινε αήττητη, δέχτηκε δύο ήττες, άλλο ένα αήττητο σερί 7 αγώνων, για να χάσει τον τίτλο της πρωταθλήτριας στην αυλαία, στο γήπεδό της, από τη Φορτούνα με 3-2. Και πάλι, στόχος επιτεύχθηκε. Ο κόσμος διψάει (30.522 μέσος όρος προσέλευσης θεατών), θέλει να γεμίζει πάντα το Μαξ Μόρλοκ Στάντιον.
Προπονητής: Είναι 48 ετών ο Μίχαελ Κέλνερ. Ανέλαβε την ομάδα στις αρχές Μαρτίου του 2017. Ήταν από το 2016 στο τιμόνι της β’ ομάδας. Πέρασε στο παρελθόν από μικρές ομάδες συλλόγων, αλλά και της Εθνικής Γερμανίας. Θεωρείται λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου, ωστόσο γνωρίζει πως θα αλλάξει ρότα με την τωρινή άνοδο της ομάδας. Επίσης έχει την άνεση να μεταφέρει την θετική αύρα στους παίκτες του. Σημαντικό διότι σε περίπτωση αποτυχημένων αποτελεσμάτων, αυτός πρέπει να τους αποφορτίσει με το άγχος. Δεν ήταν ποτέ ποδοσφαιριστής. Πρώτη εμπειρία σε επίπεδο Bundesliga.
Έδρα: Max Morlock Stadion (50.000)
Μεταγραφές: Επένδυσε εκεί που πονούσε. Σε τέρμα και επίθεση. για το πρώτο σκέλος αφίχθη ο Ματένια από το Αμβούργο, που θα δώσει τη μάχη με τον Μπρέντλοβ για τη θέση με το νούμερο 1. Στο επιθετικό κομμάτι θα κινεί τα νήματα ο Ιάπωνας Κούμπο, δανεικός από την Άντερλεχτ. Δανεικός επίσης ήρθε ο Μπάουερ (μπακ, Βέρντερ Βρ.). Μικρή ενίσχυση. Από βασικούς έφυγαν οι Κίρσμπαουμ (τ, Λεβερκούζεν) και Μέβαλντ (εξτρέμ, Βέρντερ Βρ.). πάνω-κάτω ίδιο ρόστερ με πέρυσι, με μία καλή προσθήκη στην επίθεση. Ίσως να μην είναι αρκετό αυτό.
Προετοιμασία: Η προετοιμασία έγινε σε Βαυαρία και Ιταλία. Άνετες νίκες με ερασιτεχνικές ομάδες. Ήττα από την Μπολόνια με σκορ 1-0 και από τη Χάλεσερ με 2-1, νίκη στην πρόβα τζενεράλε επί της Βαγιαδολίδ με σκορ 1-0. Δουλεμένη ομάδα, καλή στην άμυνα, αρκετά σφιχτή, δείχνει τον δρόμο για τα επίσημα ματς. Πολλές δυσκολίες στο Κύπελλο. Νίκη 2-1 με το ζόρι τη Λινξ (5η κατηγορία), με δύο γκολ του Ίσακ (το 2ο στο 88’). Ο Τόρλες Κνολ ήρθε από τις ρεζέρβες του Αμβούργου ως πρώτος σκόρερ της 4ης κατηγορίας του Βορρά και έπεισε στην προετοιμασία. Ίσως πάρει τις ευκαιρίες του.
Εκτίμηση: Μοναδικός στόχος η παραμονή στην κατηγορία. Εντούτοις έχει εξ’ αρχής αρκετά μειονεκτήματα για την επίτευξη αυτού. Άπειρο ρόστερ, άπειρος προπονητής, χαμηλότερο μπάτζετ στην κατηγορία. Λογικά τέτοιες ομάδες πέφτουν, όπως ακριβώς ανέβηκαν. Δεν είναι άσημη ομάδα, έχει βαριά φανέλα, αλλά δεν είναι αρκετό. «Λίγη» η Νυρεμβέργη για να επιβιώσει. Θέσεις 17 έως 18.
Άλκης Τσαβδαράς
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα