Ο 5ος όμιλος του Asian Cup απαρτίζεται από Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Λίβανο και Βόρεια Κορέα.
Οι ομάδες
Σαουδική Αραβία
Σκιά του καλού της εαυτού η Σαουδική Αραβία στα δύο τελευταία τουρνουά, όπου έχει αποκλειστεί από τη φάση των ομίλων. Έχει κατακτήσει τρεις φορές το τρόπαιο, αλλά και τρεις έχει φτάσει ως τον τελικό. Φάνηκε να επανέρχεται την προηγούμενη τετραετία, όμως το «αυτογκόλ» από την ομοσπονδία ήταν τεράστιο, αφού δεν κράτησε τον αναμορφωτή Μπεν Φαν Μάρβαϊκ, που την οδήγησε στην πρόκριση στο Μουντιάλ της Ρωσίας.
Το ρόστερ της Σαουδικής Αραβίας Τερματοφύλακες: Μοχάμεντ Αλ Οβαϊς, Μοχάμεντ Αλ Ρουμπέι, Ουαλίντ Αμπντουλάχ Αμυντικοί: Αλ Σαχρανί , Ομάρ Χαουσάουι, Μοχάμεντ Αλ Μπρέικ, Μοχάμεντ Αλ Φατίλ, Αλί Αλ Μπουλαχί, Χαμντάλ Αλ Σαμράνι, Αλ Αμρί Μέσοι: Σαλέμ Αλ Νταουσάρι, Γιάχια Αλ Σεχρί, Χουσεΐν Αλ Μογκάουι, Χατάν Μπαχέμπρι, Χαφάντ Αλ Μουαλάντ, Σαλμάν Αλ Φαράτζ, Αμντουλάχ Οτάγφ, Αμπντουλαζίζ Αλ Μπισί, Αμπντουλραχμάν Γκαρίμπ, Αϊμάν Αλ Χουλαΐφ, Ιμπραχίμ Γκαλέμπ Επιθετικός: Μοχάμεντ Αλ Σαϊρί
Προπονητής: Δεν μπορεί να βρει χημείο ο Χοσέ Αντόνιο Πίτσι, που καθοδήγησε τη Σαουδική Αραβία στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Δεν μπορεί να πιάσει ούτε στο 50% την απόδοση, που είχε η ομάδα του με τον Φαν Μάρβαϊκ. Δεν αποκλείεται να αποτελέσει παρελθόν σε περίπτωση αποτυχίας, ενώ οι εμφανίσεις στα φιλικά είναι αποκαρδιωτικές.
Το αστέρι: Ο πλάγιος επιθετικός Φαχάντ Αλ Μουαλάντ (51/11) δεν διανύει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, αφού βλέπει την ομάδα του την Αλ Ιτιχάντ να δίνει μάχη για την παραμονή. Είναι όμως χαρακτήρας με νεύρα και τσαμπουκά και δεν παρατάει εύκολα το ματς ακόμα και αν είναι τελειωμένο. Είναι ο άνθρωπος που με το δικό του γκολ έδωσε τη νίκη – πρόκριση απέναντι στην Ιαπωνία για το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Απουσίες: Ακατανόητες είναι οι περισσότερες επιλογές του Πίτσι, αφού άφησε εκτός πολλούς παίκτες οι οποίοι είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο τα προηγούμενα χρόνια. Μένει να δούμε αν θα δικαιωθεί, ωστόσο οι οιωνοί δεν φαίνεται να είναι μαζί του.
Εκτίμηση: Έχουν πολύ βαριά φανέλα οι Σαουδάραβες για να διασυρθούν για 3ο διαδοχικό τουρνουά. Θεωρούμε πως υπάρχει θέμα προπονητή, κάτι που αποτυπώνεται και στα πρόσφατα αποτελέσματα. Αν διορθώσει τις αδυναμίες του ο Πίτσι, θα μπορέσει η ομάδα του να φτάσει μακριά στο τουρνουά. Αποδεκτό το 1.65 για να φτάσει έως τα προημιτελικά, αφού έχει βατό έργο μέχρι και τους «16».
Κατάρ
Παρά τις τεράστιες προσπάθειες που έχει κάνει η ομοσπονδία του Κατάρ, δεν έχει καταφέρει να πετύχει κάποια διάκριση, ενώ δεν έχει φτάσει ποτέ έως τους «4» του Κυπέλλου Ασίας. Μάλιστα κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ, αφού έγινε η πρώτη ομάδα που θα διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο χωρίς να έχει προκριθεί νωρίτερα σε τελική φάση.
Το ρόστερ του Κατάρ Τερματοφύλακες: Αλ Σιμπ, Αλ Μπακρί, Χασάν Αμυντικοί: Ρο, Χασάν, Σαλμάν, Ισμαΐλ, Αλ Μουχαζά, Αλ Αλί, Μαντιμπό, Αλ Ράουι Μέσοι: Φατεχί, Χατέμ, Μοεΐν, Μπουντιάφ, Αλ Χατζρί, Χούχι , Μουσταφά, Αφίφ Επιθετικοί: Αλαελντίν, Αλ Χάιντος, Ακράμ Αφίφ, Αλί
Ο προπονητής: Προσπαθεί να μαζέψει τα συντρίμμια ο Ισπανός Φέλιξ Σάντσες, ο οποίος δούλευε στις μικρές εθνικές του Κατάρ για περίπου 5 χρόνια. Καθήκοντα στην ανδρική ομάδα ανέλαβε πριν από περίπου 18 μήνες. Στην αρχή ξεκίνησε πολύ άσχημα, όμως φαίνεται να βρήκε χημεία και οι Άραβες παρουσιάζονται αρκετά βελτιωμένοι εδώ και αρκετούς μήνες και δείχνουν έτοιμοι για μία καλή πορεία στο Κύπελλο Ασίας.
Το αστέρι: Ο επιθετικός της Αλ Σαντ, Χασάν Αλ Χάιντος (109/24) είναι αυτός που θα πάρει την ομάδα στις πλάτες του, αφού ο Σάντσες επιχείρησε σταδιακή ανανέωση ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.
Απουσίες: Χωρίς προβλήματα τραυματισμών έγινε η επιλογή για την αποστολή. Πέρασαν τα χρόνια για τον μεσοεπιθετικό Ροντρίγκο Ταμπάτα (19/2), ενώ εκτός έμεινε και ο βετεράνος επιθετικός Σεμπαστιάν Σορία (123/40).
Εκτίμηση: Θεωρητικά δεν θα τα κάνουν «θάλασσα» οι Καταριανοί, αφού έχουν σταθερά καλή εικόνα στα φιλικά που έχουν δώσει. Πολύ χαμηλά πληρώνει όμως το να προκριθούν από τον όμιλο. Ίσως αξίζει ένα μικρό ποντάρισμα στο 3.00 για να φτάσουν τουλάχιστον στην οχτάδα.
Λίβανος
Είναι έκπληξη ότι ο Λίβανος θα αγωνιστεί μόλις για 2η φορά στο Κύπελλο Ασίας, ενώ την πρώτη φορά πήρε το εισιτήριο το 2000 επειδή είχε αναλάβει τη διοργάνωση. Βρίσκεται όμως σε ανοδική πορεία εδώ και αρκετά χρόνια και δικαίως προκρίθηκε στα γήπεδα των ΗΑΕ.
Το ρόστερ του Λιβάνου Τερματοφύλακες: Χαλίλ, Τακτούκ, Μάταρ Αμυντικοί: Ελ Ζέιν, Αλ Τζουναϊντί, Μανσούρ, Ουμαρί. Μελκί, Ταχάν, Ισμαΐλ, Χαμάμ Μέσοι: Αγιάς, Χαϊντάρ, Αντνάν Χαϊντάρ, Φέλιξ Μελκί, Μάταρ, Φαούρ, Σιμπρικό Επιθετικοί: Μαατούκ, Μονί, Ελ Χελούε, Αταγιά, Τζραντί
Προπονητής: Ο Μαυροβούνιος τεχνικός Μιοντράγκ Ραντούλοβιτς κάνει πολύ καλή δουλειά τα τελευταία 3.5 χρόνια που βρίσκεται στον πάγκο, καθώς οδήγησε την ομάδα του με σχετική ευκολία στα τελικά του Κυπέλλου Ασίας έπειτα από 19 ολόκληρα χρόνια.
Το αστέρι: Ο επιθετικός Χασάν Μαατούκ (72/19) είναι ο ηγέτης του Λιβάνου και παρότι είναι στα 31, αγωνίζεται στην εθνική από τα 19. Είναι καλός σκόρερ και την τελευταία διετία επέστρεψε στο εθνικό πρωτάθλημα και αγωνίζεται με τη Νέτζμεχ.
Απουσίες: Δυνατή απουσία αυτή του βασικότατου τερματοφύλακα Αμπάς Χασάν (25/0), που τα τελευταία χρόνια ήταν βασικός. Οι υπόλοιποι τραυματισμοί δεν επηρεάζουν στο ελάχιστο, αφού υπάρχει ποιότητα στο ρόστερ.
Εκτίμηση: Με την εικόνα που μας παρουσιάζει ο Λίβανος είναι θεωρητικά η ομάδα που θα τερματίσει στην τριάδα του ομίλου και παράλληλα θα βάλει δύσκολα σε Σαουδική Αραβία και Κατάρ. Στο 2.10 αξίζει ένα μικρό ποντάρισμα στο να περάσει στην επόμενη φάση, αφού και 3ος να τερματίσει, πιθανότατα θα είναι στους τέσσερις καλύτερους.
Βόρεια Κορέα
Σε «ελεύθερη» πτώση η Βόρεια Κορέα μετά τη συμμετοχή της στο Μουντιάλ του 2010. Στις τελευταίες δύο διοργανώσεις του Κυπέλλου Ασίας έχει αποκλειστεί από τη φάση των ομίλων. Ούτε ο πολύ καλός Νορβηγός προπονητής Γιαν Άρνεσεν, που αποτέλεσε τον πρώτο ξένο τεχνικό στην ιστορία της μπόρεσε να αλλάξει κάτι στην εικόνα της κι αυτό λέει πολλά για την κατάσταση στο εσωτερικό της.
Το ρόστερ της Β.Κορέας Τερματοφύλακες: Μγιουνγκ Γκουκ, Σιν Χγιοκ, Τζου Χγιοκ Αμυντικοί: Τσολ Μπομ, Κουκ Τσολ, Σονγκ Γκι, Σονγκ Ιλ, Θονγκ Ιλ, Χγιον Τζν, Τσανγκ Χο, Ιλ Τζιν Μέσοι: Γιονγκ Ιλ, Γκιονκ Χουν, Κουκ Τσολ, Ουν Τσολ, Γιονγκ Τζικ, Σονγκ Χγιοκ, Κουμ Τσολ Επιθετικοί: Κουάνγκ Σονγκ, Χιοκ Τσολ, Κουάνγκ Ργιονγκ, Ιλ Γουάν, Κουάνγκ Χιοκ
Προπονητής: Ο νεαρός τεχνικός Κιμ Γιονγκ – Τζουν στα 35 του έχει αναλάβει τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του. Μετράει πάντως 59 συμμετοχές και 7 τέρματα με το εθνόσημο και αγωνίστηκε ως μέσος μέχρι τα 28. Από το 2013 κι έπειτα βρισκόταν στις μικρές εθνικές της χώρας μέχρι να πάρει το «βάφτισμα του πυρός» πριν από μερικούς μήνες.
Το αστέρι: Ο επιθετικός Τζον Ιλ Γκουάν (63/21) είναι ο μόνιμος σκόρερ της εθνικής τα τελευταία χρόνια και άπαντες ποντάρουν πολλά πάνω του. Δεν έχει αγωνιστεί αρκετά τον τελευταίο 1.5 χρόνο στην Ελβετία, παρότι ξεκίνησε τη καριέρα του με την προοπτική να παίξει σε κάποιο μεγάλο πρωτάθλημα, όταν κέρδισε το βραβείο του κορυφαίο νεαρού παίκτη της Ασίας το 2010.
Απουσίες: Τεράστια η απώλεια του επιθετικού της Σεντ Πολτεν, Πακ Κουάνγκ – Ργιονγκ (34/13), ο οποίος πραγματοποιεί καλές εμφανίσεις σε Ελβετία και Αυστρία τα τελευταία χρόνια.
Εκτίμηση: Μόνο πειστικοί δεν είναι οι Βορειοκορεάτες, τουλάχιστον τα τελευταία τέσσερα χρόνια που τους παρακολουθούμε. Θα είναι υπέρβαση αν περάσουν στην επόμενη φάση με την εικόνα που παρουσιάζουν.
Επιμέλεια: Δημήτρης Σιώρης
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα