foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ45
⭐ ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΑΝΕΙ! ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Ιαπωνία, JLeague: Preview σεζόν 2019

Previews Πρωταθλημάτων | 19 Φεβ 2019 16:41
Japan.png

Yokoso (σ.σ καλώς ήρθατε)! «Ποδαρικό» στη JLeague για 27η σεζόν, αφού μόλις το 1992 συστάθηκε επαγγελματική λίγκα για τις ομάδες της χώρας. Η αγωνιστική περίοδος διαρκεί δέκα μήνες (Μάρτης-Δεκέμβρης) με ένα διάστημα διακοπής δύο εβδομάδων να παρεμβάλλεται (Ιούνιος). Τότε, υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν μεταγραφές, αν και οι σημαντικές κινήσεις γίνονται στο… μεγάλο «παράθυρο» της χειμερινής διακοπής. Οι παραδοσιακές «δυνάμεις» της κατηγορίας, Κασίμα και Γιοκοχάμα Μαρίνος, βρίσκονται στον ποδοσφαιρικό χάρτη της χώρας πριν τη σύσταση επαγγελματικής λίγκας (πρώτες σε κατακτήσεις, 8 & 3 αντίστοιχα), ενώ αρκετές ομάδες δημιουργήθηκαν όταν κόπηκε… η κορδέλα της JLeague.

Από τις υπόλοιπες ομάδες που στελεχώνουν την κατηγορία, ξεχωρίζουν οι ιστορικές Γιούμπιλο Ιβάτα και Χιροσίμα, αν και η πρώτη εξ’ αυτών έχει αρκετά χρόνια να πρωταγωνιστήσει και μάλιστα χρειάστηκε να παλέψει μέχρι τέλους για την παραμονή της πέρυσι (playoffs ανόδου/υποβιβασμού, J1/J2). Οι δύο ομάδες της Οσάκα (Γκάμπα, Τσερέζο) συγκαταλέγονται εντός εκείνων που διεκδικούν τα τελευταία χρόνια την κούπα. Το ίδιο ισχύει και για την Ουράβα, ενώ η Καβασάκι κατάφερε να κατακτήσει τον «παρθενικό» της τίτλο το 2017 ύστερα από «μυθική» ανατροπή που ολοκληρώθηκε την τελευταία αγωνιστική. Η ίδια ομάδα έκοψε πρώτη το νήμα και πέρυσι (2018), κάνοντας τελικά το repeat. Η ομάδα της πρωτεύουσας, Τόκυο, δεν έχει κατορθώσει να φτάσει ποτέ στην κορυφή, όμως αποτελεί μία από τις ομάδες-ρυθμιστές, ενώ η Βίσσελ Κόμπε κάνει δυναμικό «μπάσιμο» τις τελευταίες σεζόν και παλεύει κάθε χρόνο για να αναρριχηθεί στις πρώτες θέσεις.Ακολουθεί η Σαπόρο, αφού τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να μπει στο… κλαμπ της πεντάδας.

Πρωτάθλημα με ιδιορρυθμίες, όπου φαβορί δεν υπάρχουν και οι έδρες δεν παίζουν σημαντικό ρόλο. Μικρές οι διαφορές μεταξύ των ομάδων, με τις περισσότερες να δίνουν σκληρή μάχη σε κάθε διάστημα της σεζόν. Σπανίως υπάρχουν αδιάφορα ματς. Αυτό ενισχύθηκε μετά τη διαφοροποίηση του συστήματος διεξαγωγής (ένας γύρος, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα), αφού παλαιότερα η σεζόν χωριζόταν σε δύο τουρνουά και έδινε τη δυνατότητα σε μερικές ομάδες να είναι «χαλαρές» στο δεύτερο μισό της σεζόν, εάν είχαν καλή βαθμολογική συγκομιδή στο πρώτο τουρνουά.

Οι σύλλογοι που κυριαρχούν σε κατακτήσεις κατά την τρέχουσα δεκαετία είναι οι εξής: Χιροσίμα (3), Καβασάκι (2), Κασίμα (1), Γκάμπα Οσάκα (1), Ναγκόγια (1), Κασίβα (1). Η διοργανώτρια αρχή διαφοροποιεί κάθε χρόνο τον κανονισμό των «ξένων» παικτών που δικαιούται κάθε ομάδα να έχει στο ρόστερ της. Βάσει του ισχύοντος κανονισμού, δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός αναφορικά με τους «ξένους» παίκτες που ανήκουν στον σύλλογο. Ορίζεται πάντως ότι μπορούν να αγωνιστούν μέχρι πέντε (5) «ξένοι» ποδοσφαιριστές σε μία αναμέτρηση (ανά ομάδα). Οι παίκτες που κατάγονται από χώρες-συνεργάτες της JLeague (Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Μιανμάρ, Καμπότζη, Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Μαλαισία, Κατάρ) δε λογίζονται ως «ξένοι».

Σύστημα διεξαγωγής

Οι 18 ομάδες που στελεχώνουν την κατηγορία θα αναμετρηθούν σε 34 αγωνιστικές (μία σε κάθε έδρα), με τις δύο τελευταίες να υποβιβάζονται αυτομάτως στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία (J2). Η 16η ομάδα της βαθμολογίας θα αντιμετωπίσει εκείνη που θα προκριθεί από τα playoffs της J2 σε αγώνα νοκ-άουτ (playoffs ανόδου/υποβιβασμού), έχοντας μία δεύτερη… ευκαιρία για να εξασφαλίσει την παραμονή της. Αυτό συνέβη και πέρυσι, με τη Γιούμπιλο Ιβάτα να επικρατεί της Τόκυο Βέρντι, παραμένοντας στα «σαλόνια». Οι ομάδες που θα καταφέρουν να τερματίσουν στις θέσεις 2-3 συμμετέχουν στον τελευταίο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ Ασίας (Χιροσίμα, Κασίμα πέρυσι), με την πρωταθλήτρια (Καβασάκι, 2018) και την Κυπελλούχο Ιαπωνίας (Ουράβα, 2018) να κερδίζουν εισιτήριο για τους ομίλους της διοργάνωσης. Σε ότι αφορά στο Τσάμπιονς Λιγκ Ασίας, αρκετές ομάδες επιλέγουν να «θυσιάσουν» την πορεία τους στη διοργάνωση, καθώς τα οικονομικά οφέλη είναι μικρότερα συγκριτικά με εκείνα της εγχώριας λίγκας. Η πρωταθλήτρια Ασίας καρπώνεται περίπου το ίδιο χρηματικό έπαθλο με τους συλλόγους που τερματίζουν κοντά στην πρώτη 10άδα (θέσεις 11-12) της JLeague. Αυτό πάντως δεν επηρέασε τις Ουράβα (2017) και Κασίμα (2018), με το τρόπαιο να «κατασκηνώνει» σε ιαπωνικό έδαφος την τελευταία διετία.

Οι ομάδες της JLeague

 

Καβασάκι

Τι έκανε πέρυσι: Δεν αστειεύεται! Κατέκτησε τον παρθενικό της τίτλο το 2017, ολοκληρώνοντας μία από τις πιο εντυπωσιακές ανατροπές στην ιστορία του πρωταθλήματος. Πέρυσι, βρέθηκε ακόμη και στο -14 από την πρωτοπόρο Χιροσίμα πριν ανατρέψει ξανά τα δεδομένα και βρεθεί στην κορυφή για 2η διαδοχική σεζόν. Διαθέτει ταλαντούχο ρόστερ και αποτελεί μία από τις πιο ισχυρές ομάδες της κατηγορίας. Κατόρθωσε να καλύψει τη διαφορά ύστερα από το «ντεμαράζ» των τελευταίων αγωνιστικών, καθώς υποχρεώθηκε μόλις σε δύο ήττες από την Αύγουστο και μετά (11-3-2)! Με τον επιθετικό Κομπαγιάσι (27/14) να μετατρέπεται πλέον σε «ήρωα» στην Καναγκάβα (9η σεζόν του στην ομάδα, 92 γκολ σύνολο) και τον περσινό MVP, Ακιχίρο Ιενάγκα (εξτρέμ, 32/5), να ανεβάζει επίπεδο την επιθετική της γραμμή (57 γκολ σε 34 ματς, κορυφαία της κατηγορίας), όλα πήγαν όπως η ίδια ήθελε. Υπάρχει φυσικά και 38χρονος «θρύλος», Κομπαγιάσι (επιτελικός, 33/6), ο οποίος κυριάρχησε στη μεσαία γραμμή. Ελάχιστες μπορούν να την κοιτάξουν… στα μάτια ειδικά όταν αγωνίζεται μπροστά στο κοινό της (11-2-4 πέρυσι).

Προπονητής: Ομάδα που κερδίζει δεν… αλλάζει. Προπονητής που πετυχαίνει… παραμένει. Αναφερόμαστε στον άπειρο Τόρου Ονίκι που από όταν κάθισε στον πάγκο της, κατάφερε να την οδηγήσει σε δύο τίτλους. Βαδίζει προς την 3η διαδοχική σεζόν του ως «καπετάνιος» της Καβασάκι. Απολαμβάνει πλήρους στήριξης από διοίκηση και φιλάθλους.

Γήπεδο: Todoroki Stadium (27.495)

Μεταγραφές: Βγαίνει… νικήτρια από το μεταγραφικό πάρε-δώσε. Δεν έχασε κάποια σημαντική μονάδα εκτός του Ελσίνιο (μπακ, 32/2, Σιμίζου), με τους Μορίγια (3/0) και Εντουάρντο (3/1) να μετακομίζουν επίσης στις Γιούμπιλο Ιβάτα και Ματσούμοτο. Οι Ακασάκι (φορ) και Τασάκα (χαφ) δεν προσέφεραν τα αναμενόμενα και αποχώρησαν. Ο Κο Ιτακούρα (24/3 πέρυσι με Σεντάι-δανεικός) μετακόμισε στο Μάντσεστερ για χάρη της Σίτι, με την ίδια να αφήνει τον νεαρό μπακ να ζήσει… το όνειρό του. Ο μεσοεπιθετικός Μιγιόσι (27/3 πέρυσι) έβγαλε… μάτια με τη φανέλα της Σαπόρο, όμως δόθηκε εκ νέου δανεικός στη Μαρίνος. Σε ότι αφορά στις νέες προσθήκες, ο επιθετικός Καζούγια Γιαμαμούρα έρχεται από γεμάτη σεζόν με την Τσερέζο (24/2), ενώ τις θέσεις ξένων που έμειναν «ορφανές» θα καλύψουν τρεις Βραζιλιάνοι. Οι Ζεσιέλ (18/0) και Μαγουίνιο (12/3) ήρθαν από τις Ατλέτικο Μινέιρο και Βίλα Νόβα αντίστοιχα για να καλύψουν «τρύπες» στην άμυνα. Στην άλλη πλευρά του γηπέδου θα κάνει τα… μαγικά του ο φορ Λεάντρο Νταμιάο (30/10 πέρυσι) που ήρθε από την Ιντερνασιονάλ. Περιμένει το ντεμπούτο του και ο επιθετικός Κάιο που έχει αποκτηθεί από τον Αύγουστο (25/3 με Τομπένσε, πέρυσι).

Προετοιμασία: Απέδειξε με το… καλημέρα ότι θα βασιστεί και φέτος στην επιθετική της γραμμή. Μπορεί να ηττήθηκε (5-4) στο πρώτο φιλικό που έδωσε κόντρα στη Μίτο Χόλικοκ, όμως συνέτριψε την Τόκιο Βέρντι (5-0) σε εκείνο που ακολούθησε. Κατέκτησε το τρόπαιο του Σούπερ Καπ κόντρα στην Κυπελλούχο Ουράβα (1-0), με τον νεοαποκτηθέντα φορ Λεάντρο Νταμιάο να ανοίγει… λογαριασμό με τη φανέλα της.

Εκτίμηση: Την πρώτη φορά ίσως είναι σύμπτωση, τη δεύτερη σίγουρα όχι. Η Καβασάκι ήρθε δυναμικά στο προσκήνιο μετά τις δύο διαδοχικές κατακτήσεις, ενώ φιγουράρει και φέτος ως ένα από τα φαβορί για τον τίτλο. Ποιοτικό σύνολο, δυνατή έδρα, «μέταλλο» πρωταθλήτριας. Αν δεν μπορεί να τα καταφέρει εκείνη, τότε ποια;

 

Χιροσίμα

Τι έκανε πέρυσι: Αυτοκτονία! Δυναμικό το ξεκίνημα στην περσινή σεζόν αλλά έφυγε τελικά με άδεια… χέρια. Κανείς δεν περίμενε να οδηγεί την κούρσα του πρωταθλήματος μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, όμως συνέχιζε να κάνει… θαύματα. Όλα αυτά μέχρι να την «αγγίξει» η αγωνιστική κρίση και να κινδυνέψει ακόμη και με απώλεια της δεύτερης θέσης, ενώ νωρίτερα είχε χτίσει σημαντικά διαφορά (+14) από τις έτερες διεκδικήτριες του τίτλου. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός Πάτρικ (33/20) την πήρε από το… χέρι μέχρι και ο ίδιος να «σκάσει» από την κούραση και να δει κάθε άμυνα του πρωταθλήματος να προσαρμόζεται πάνω του. Εκεί άρχισε το αρνητικό σερί για το σύνολο του Τζοφούκου, με την ομάδα να αγνοεί το τρίποντο στις εννιά τελευταίες αγωνιστικές (0-2-7) και τον τίτλο να κάνει… φτερά. Δεν κατάφερε να μαζέψει βαθμούς ούτε μακριά από τη Χιροσίμα παρότι εντυπωσίασε στα 2/3 της σεζόν. Μετρούσε μία ήττα σε 12 εκτός έδρας αναμετρήσεις (9-2-1) για να υποχρεωθεί σε τέσσερις «μαζεμένες» (0-1-4) κόντρα σε υποδεέστερες αντιπάλους. Η άμυνά της κατέρρευσε στο δεύτερο μισό της σεζόν και αυτό δεν επέτρεψε στη Χιροσίμα να διεκδικήσει περισσότερο. Επιτυχημένη σεζόν παρά την απώλεια του τίτλου, αφού κανείς δεν περίμενε να βρεθεί τόσο ψηλά.

Προπονητής: Επιτυχημένη κρίνεται η πρώτη σεζόν του Τζοφούκου στον πάγκο της. Ο 60χρονος τεχνικός ανέλαβε μια «διαλυμένη» ομάδα, με τη Χιροσίμα να εξασφαλίζει στο τέλος την παραμονή της μία χρονιά νωρίτερα (15η, 2017). Κατάφερε να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο και να παλέψει ακόμη και για τον τίτλο. Δεν υπήρχε λόγος να αποχωρήσει αφού οι ιθύνοντες του συλλόγου δηλώνουν ικανοποιημένοι με το έργο του.

Γήπεδο: EDION Stadium (50.000)

Μεταγραφές: Έφυγαν παίκτες που δε βοήθησαν πέρυσι (Φελίπε Σίλβα, Κούντο, φορ, 12/1-δανεικός Ρενόφα), με τους Τιρασίλ Ντανγκντά (φορ, 23/6 πέρυσι) και Τσίμπα (μπακ, 11/2) να αποτελούν τις ηχηρές αποχωρήσεις. Ο πρώτος επέστρεψε στη Μουανγκ Τχονγκ (δανεικός), με τον έμπειρο Ιάπωνα κεντρικό μπακ να μετακομίζει στη Ναγκόγια αφού βρισκόταν… θαμμένος πίσω από τους Νογκάμι και Μιζουμότο. Η απόκτηση του μέχρι πρότινος δανεικού-Πάτρικ (πρώτος σκόρερ πέρυσι, 20 γκολ) αποτέλεσε τη σημαντικότερη κίνηση αφού ο Βραζιλιάνος «οργίασε» πέρυσι. Η βραζιλιάνικη παροικία «μεγάλωσε» μετά την έλευση του επιθετικού Ντάγκλας Βιέιρα (30/14 πέρυσι) από την Τόκυο Βέρντι. Ο φορ Μιναγκάβα έρχεται από καλή σεζόν (41/11) με το «χρώματα» της Ροάσο Κουμαμότο (Β’) και πιθανότατα θα αποτελέσει την πιο αξιόπιστη επιθετική λύση στον πάγκο της. Ο ακραίος μπακ Σαλόμονσον (29/1 πέρυσι) ήρθε από τη σουηδική Γκέτεμποργκ, ενώ o μεσοεπιθετικός Κοχέι Σιμίζου (9/0 πέρυσι) αποκτήθηκε με τη μορφή δανεισμού από τη Σιμίζου (είχε αγωνιστεί με τη φανέλα της Χιροσίμα για 10 σεζόν).

Προετοιμασία: Ηττήθηκε (2-1) από την Τσονμπούρι (Ταϊλάνδη) στο πρώτο φιλικό που έδωσε στο διάστημα της διακοπής. Απέδειξε πάντως ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση σε εκείνα που ακολούθησαν. Αντιμετώπισε αρχικά την αδύναμη Μπλαουμπλίτζ Ακίτα (2-1), πριν επικρατήσει κόντρα στη Γιούμπιλο Ιβάτα (3-2). Στο τελευταίο φιλικό που «έκλεισε» κατάφερε να επικρατήσει της μαχητικής Ρενόφα Γιαμαγκούτσι (1-0), επιβεβαιώνοντας ότι επιθετικά… ρολάρει πριν καν αρχίσει η σεζόν.

Εκτίμηση: Μάλλον έπιασε… ταβάνι πέρυσι. Η απογοήτευση για την απώλεια του τίτλου ενδέχεται να την επηρεάσει και αυτό ίσως την κρατήσει πιο χαμηλά φέτος. Όλα θα κριθούν από το εάν θα μπορέσει ο Πάτρικ να κινηθεί στα περσινά… επίπεδα και οι έτεροι στράικερς (Ντάγκλας, Μιναγκάβα) συνεισφέρουν. Όπως και να έχει, περιμένουμε να βρεθεί στην πρώτη εξάδα.

 

Κασίμα

Τι έκανε πέρυσι: Ένας «χαμένος» γύρος, ξύπνησε στο τέλος και… τριάδα. Εμφανίστηκε «μουδιασμένη» μετά την απώλεια του τίτλου από την Καβασάκι (την τελευταία αγωνιστική, 2017) και αυτό την έκανε να χάσει… έδαφος στον πρώτο γύρο, μαζί και όποιες ρεαλιστικές ελπίδες είχε για τον τίτλο. Η άμυνά της τα έκανε... θάλασσα όσες φορές αποχωρίστηκε το Ιμπαράκι και αυτό δυσκόλεψε το έργο της. Ηττήθηκε μόλις τρεις φορές στο «σπίτι» της (9-5-3), δεχόμενη μάλιστα 11/39 τέρματά της. Έδειξε αδυναμία να διαχειριστεί τόσες διοργανώσεις (Κύπελλο, Λιγκ Καπ, Τσάμπιονς Λιγκ), αν και κατάφερε τελικά να κρατήσει το τρόπαιο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της Ασίας σε ιαπωνικό έδαφος. Επικράτησε στους τελικούς (2-0, 0-0) της Περσέπολις «σώζοντας» τελικά τη χρονιά της. Η 3η θέση στο πρωτάθλημα της δίνει τη δυνατότητα να βρεθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ αν καταφέρει να πάρει την πρόκριση από τον τελευταίο προκριματικό γύρο.

Προπονητής: Ο Γκο Οΐβα κάθισε στον πάγκο της τον προηγούμενο Ιούνιο και λίγο έλειψε να την οδηγήσει στον τίτλο (2017). Αυτό δεν κατέστη δυνατό αλλά παρέμεινε αφού η δουλειά του εκτιμήθηκε. Ο τίτλος δεν ήρθε ούτε πέρυσι αλλά η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ «γλύκανε» το κλίμα και ο ίδιος κατάφερε να κρατήσει τη θέση του. Φέτος πάντως δε θα είναι το ίδιο εύκολο αν τα «Ελάφια» δεν σηκώσουν την κούπα.

Γήπεδο: Kashima Soccer Stadium (40.728)

Μεταγραφές: «Τρύπες» στην άμυνα αλλά ενίσχυση μπροστά. Δε θέλησε να αντιδράσει μετά τις αποχωρήσεις των βασικών αμυντικών Σότζι (16/1, Τουλούζ) και Νίσι (23/3, Κόμπε). Ο πρώτος ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς πέρυσι και αυτός ήταν ο κύριος λόγος που επέλεξε να τον παραχωρήσει αν και συγκαταλέγεται εντός των κορυφαίων κεντρικών αμυντικών της χώρας (διεθνής με την Εθνική ομάδας της Ιαπωνίας). Ο Νίσι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον παραγκωνισμό του και ζήτησε μεταγραφή. «Τίτλοι τέλους» για τον εμβληματικό αρχηγό της ομάδας, Μιτσούο Ογκασαβάρα (14/0 πέρυσι), με τον ίδιο να ολοκληρώνει την καριέρα του στην ομάδα που αγάπησε όσα καμία (286 συμμετοχές, 23 γκολ σε 12 σεζόν στη JLeague)! Μετά το σύντομο πέρασμά του από την κινεζική Γουχάν Ζαλ (6/6 πέρυσι, δανεικός), ο φορ Πέντρο Ζούνιορ επέστρεψε στην Κασίμα πριν πωληθεί στη Φορταλέζα. Αρκετά τα νέα πρόσωπα σε αυτό το μεταγραφικό παράθυρο, με τους νεαρούς Μπουένο (μπακ, 15/1 πέρυσι) και Χιράτο (χαφ, 40/8) να επιστρέφουν από δανεισμό (Τοκουσίμα, Μασίντα αντίστοιχα). Ο «μαέστρος» Ριοχέι Σιρασάκι (27/2 πέρυσι) ήρθε από τη Σιμίζου για να δώσει λύσεις στη μεσαία γραμμή, ενώ ο έμπειρος φορ Ίτο (26/8) αποκτήθηκε από τη Γιοκοχάμα Μαρίνος. Οι δύο τελευταίοι αναμένεται να έχουν ενεργό ρόλο στο ροτέισον του Οΐβα.

Προετοιμασία: Ρίχτηκε στη… μάχη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων ως πρωταθλήτρια Ασίας. Επικράτησε της Γουαδαλάχαρα (3-2) στην πρώτη αναμέτρηση, πριν ηττηθεί από τη Ρεάλ Μαδρίτης (3-1) στα ημιτελικά. Στον αγώνα κατάταξης (3η θέση) συνετρίβη από την κάτοχο του Λιμπερταδόρες, Ρίβερ Πλέιτ (4-0). Ανέβασε την απόδοσή της στα φιλικά που έδωσε σε ιαπωνικό έδαφος επικρατώντας των Ομίγια (4-2) και Μίτο Χόλικοκ (1/0, 9/2).

Εκτίμηση: Δεν υπάρχει σεζόν που να μην κυνηγάει τον τίτλο. Αυτό θα κάνει και φέτος. Είναι εντός των δυνατοτήτων της να διεκδικήσει την κούπα. Δεν… διαπραγματεύεται την τριάδα.

 

Σαπόρο

Τι έκανε πέρυσι: Έχοντας ως «ορμητήριο» το γήπεδό της (9-3-5) κατάφερε να τερματίσει στην 4η θέση, δείχνοντας έτοιμη να κάνει το μεγάλο… βήμα. Ο κόουτς Πέτροβιτς κατάφερε να φέρει στα μέτρα του την ομάδα, υιοθετώντας ένα επιθετικό στυλ. Αυτό λειτούργησε θετικά για τη Σαπόρο, αν και δεν μπόρεσε να κλείσει ποτέ τις αμυντικές «πληγές» της. Ο «μαέστρος» Σονγκράσιν, μαζί με τους Μιγιόσι και Τοκούρα τις χάρισαν πολύτιμους βαθμούς. Οι δύο τελευταίοι πάντως αποχώρησαν φέτος και η ομάδα θα «ψάξει» άλλες λύσεις. Επιβεβαίωσε τις τελευταίες σεζόν ότι θα παλέψει με αξιώσεις για το εισιτήριο του Τσάμπιονς Λιγκ. Θετικό στοιχείο ότι δεν υπάρχει πίεση, καθώς φίλαθλοι και διοίκηση έχουν θέσει «χαμηλά» τον πήχη. Θα βασιστεί ξανά στη δυναμική του «Ντομ» και θα προσπαθήσει να μαζέψει όσους περισσότερους βαθμούς μπορέσει μακριά από αυτό. Γνωρίζει τις αδυναμίες της και έχει μάθει να τις… παλεύει.

Προπονητής: Ο Πέτροβιτς αποχώρησε από τον πάγκο της Ουράβα ύστερα από έξι σεζόν, με τη διοίκηση της Σαπόρο να τον εμπιστεύεται και τα αποτελέσματα να τον δικαιώνουν στην πρώτη του χρονιά στο Χοκάιντο. Δεν υπήρχε λόγος αλλαγής στην τεχνική ηγεσία ύστερα από μία επιτυχημένη συνολικά χρονιά. Κατάφερε μάλιστα να αποκομίσει τον τίτλο του καλύτερου προπονητή της σεζόν, βραβείο που πιστοποίησε την… σκληρή δουλειά του στον πάγκο της Σαπόρο.

Γήπεδο: Sapporo Dome (53.845)

Μεταγραφές: Ήταν κινητική στο μεταγραφικό παζάρι, αποκτώντας «μονάδες» που μπορούν να τη βοηθήσουν να πετύχει τους στόχους της. Οι Τοκούρα (φορ, 30/12, πρώτος σκόρερ πέρυσι) και Μιγιόσι (μεσοεπιθετικός, 27/3) αποχώρησαν για τις Τσερέζο Οσάκα και Γιοκοχάμα Μαρίνος (δανεικός από Καβασάκι) αντίστοιχα και έπρεπε να βρει τρόπο να κλείσει τις τρύπες στο ρόστερ της. Αποτελεί, έτσι κι αλλιώς, μία από τις πιο καλοδουλεμένες και ταλαντούχες ομάδες της κατηγορίας και επέλεξε να μεγαλώσει το ρόστερ της σε θέσεις όπου αυτό ήταν αναγκαίο. Οι επιθετικοί Μουσάσι Σουζούκι (29/11 πέρυσι με τη Β. Βάρεν) και Άντερσον Λόπες (30/6, Σεούλ) ήρθαν για να πλαισιώσουν τον Άγγλο φορ Μποθρόιντ (24/9). Δε χρειάστηκε να αποκτήσει κάποιο «μεγάλο» όνομα στα χαφ, αφού διέθετε έτσι κι αλλιώς παίκτες που άξιζαν φανέλα βασικού και δε χρησιμοποιούνταν πέρυσι. Δείχνει ενισχυμένη και αυτό θα τη βοηθήσει.

Προετοιμασία: Εμφανίστηκε «καυτή» στις δύο φιλικές αναμετρήσεις που έδωσε. Αρχικά συνέτριψε την Μπανγκόκ Γιουνάιτεντ (1-5) στην Ταϊλάνδη, πριν φιλοδωρήσει με πέντε τέρματα και την Τόκιο Βέρντι (5-0). Ο κόουτς Πέτροβιτς παρέταξε την ομάδα με επιθετικές… διαθέσεις και στις δύο αναμετρήσεις, δίνοντας με αυτό τον τρόπο το «στίγμα» για την τακτική που θα ακολουθήσει και φέτος.

Εκτίμηση: Ομάδα που διαθέτει ταλαντούχο ρόστερ και ψάχνει διακαώς τη διάκριση. Με τον Πέτροβιτς στον πάγκο της μπορεί να κυνηγήσει την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ, όμως θα χρειαστεί να είναι αλάνθαστη. Η εξάδα της ταιριάζει περισσότερο.

 

Ουράβα

Τι έκανε πέρυσι: Η σεζόν σώθηκε στο… τέλος με την κατάκτηση του Κυπέλλου, κάτι που αυτομάτως τη στέλνει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ Ασίας (κάτοχος 2017). O «νόμος» της Σαϊτάμα υπερίσχυσε, χαρίζοντάς της στο τέλος την πέμπτη θέση στο πρωτάθλημα, αφού ενίσχυσε το ρόστερ της (Φαμπρίτσιο) και εμπιστεύτηκε τον Οσβάλντο για τη θέση στον πάγκο της. Μπορεί στην άμυνα να υπήρχαν σημαντικές αδυναμίες, όμως επιθετικά έτρεχε… με χίλια (σκόραρε στις 25/34 αγωνιστικές). Αυτό της επέτρεψε να ηττηθεί σε δύο από τα εννέα τελευταία παιχνίδια και να καλύψει τη διαφορά από τις ομάδες που διεκδικούσαν επίσης την 5η θέση. Η σεζόν δεν κρίνεται επιτυχημένη πάντως χωρίς τον τίτλο. Εκεί θα στοχεύσει και φέτος, αφού οι «απαιτητικοί» φίλαθλοί της δεν μπορούν να αρκεστούν σε κάτι λιγότερο από το τρόπαιο.

Προπονητής: Ο κόουτς Χόρι αποχώρησε αιφνιδίως λίγους μήνες μετά την έναρξη της σεζόν. Η διοίκηση τον αντικατέστησε άμεσα με τον Βραζιλιάνο Οσβάλντο ντε Ολιβέιρα, ο οποίος είχε οδηγήσει σε τρεις τίτλους (2007-2009) την Κασίμα, πριν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της προπονητικής του καριέρας στη χώρα του. Τελικά το πείραμα… πέτυχε, με την ομάδα να εμφανίζεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία της.

Γήπεδο: Saitama Stadium 2002 (63.700)

Μεταγραφές: Σε ότι αφορά στις μεταγραφικές της κινήσεις, αποχώρησαν παίκτες που δεν είχαν θέση στο ροτέισον του Βραζιλιάνου τεχνικού της (Κικούτσι, Κομάι, Οναΐβου), με τον φορ Ταντανάρι Λι (20/3 πέρυσι) να αποτελεί τη σημαντικότερη απώλειά της (Γιοκοχάμα). Αποκτήθηκε πάντως το «κανόνι» της Τσερέζο Οσάκα, Σουγκιμότο, ενώ οι μπακ Σουζούκι (Κασίβα) και ο εξτρέμ Έβερτον (Πόρτο) θα πάρουν ευκαιρίες φέτος. Αποκτήθηκαν αρκετοί νεαροί ποδοσφαιριστές οι οποίοι είναι έτοιμοι να τη βοηθήσουν όταν χρειαστεί. Από το ρόστερ της ξεχωρίζει ο αμυντικός «ογκόλιθος» Μακίνο, με τον φορ Κορόκι να σημειώνει για 7η διαδοχική σεζόν διψήφιο αριθμό τερμάτων (33/15 πέρυσι).

Προετοιμασία: «Πρόβα τζενεράλε» ενόψει της πρεμιέρας του πρωταθλήματος αποτέλεσε η αναμέτρηση με αντίπαλο την πρωταθλήτρια Καβασάκι (Σούπερ Καπ). Εκεί, ηττήθηκε με 1-0 χωρίς να καταφέρει να βρει ρυθμό και να γίνει απειλητική.

Εκτίμηση: Ενισχύθηκε σημαντικά στο μεταγραφικό «παράθυρο» και αυτό την… αναγκάζει να παλέψει ξανά για τον τίτλο. Θα βασιστεί στην έδρα της αλλά και την ποιοτική επιθετική της γραμμή. Αν καταφέρει να συμμαζευτεί και ανασταλτικά τότε όλα θα κυλήσουν αρμονικά. Δύσκολα θα την δούμε να τερματίζει κάτω από την 6η θέση.

 

Τόκυο

Τι έκανε πέρυσι: Είχε αγκυροβολήσει για αρκετούς μήνες στη 2η θέση, αφού η συμπαγής άμυνά της έδινε… αποτελέσματα. «Νέκρωσε» μετά τον Αύγουστο (2-4-8) και αυτό την έκανε να τερματίσει στην έκτη θέση. Απογοήτευση για τους φιλάθλους της οι οποίοι ευελπιστούσαν σε καλή πορεία φέτος. Ο τεχνικός Χασεγκάβα κατάφερε να παρουσιάσει ένα καλοδουλεμένο σύνολο στην πρώτη σεζόν στον πάγκο της, με τον φορ Ντιέγκο Ολιβέιρα (32/13) να κάνει σπουδαία σεζόν μετά τον ερχομό του από την Κασίβα. Ο τελευταίος είχε ως άξιους συμπαραστάτες τους Ναγκάι και Χιγκάσι. Τα τελευταία χρόνια αδυνατεί να διεκδικήσει κάποιο τρόπαιο και αυτό δεν επιτρέπει στην ομάδα να δει καμία χρονιά με αισιοδοξία.

Προπονητής: Ο «μαέστρος» των πάγκων, Χασεγκάβα ήρθε στην αρχή της περασμένης σεζόν από την Γκάμπα Οσάκα, καταφέρνοντας να μετατρέψει ένα… διαλυμένο σύνολο σε μία ανταγωνιστική ομάδα που βρισκόταν ψηλά στη βαθμολογία μέχρι τα μέσα της σεζόν. Δεδομένη η παραμονή του και φέτος, αφού η ομάδα έχει «χτιστεί» από τον ίδιο και η διοίκηση τον εμπιστεύεται.

Γήπεδο: Ajinomoto Stadium (50.100)

Μεταγραφές: Αποχώρησαν αρκετοί παίκτες που δεν υπολογίζονταν και δεν πήραν ευκαιρίες πέρυσι. Ο «δεύτερος» κίπερ Οκούμπο παραχωρήθηκε στην Τόσου, ενώ ο έμπειρος χαφ Γιονεμότο αποτελεί την πιο ηχηρή αποχώρηση (Ναγκόγια). Οι επιθετικοί Λινς και Μαέντα δεν κατάφεραν να πείσουν με την παρουσία τους και αποδεσμεύτηκαν. Επέστρεψε ο ελπιδοφόρος μεσοεπιθετικός Κούμπο (φορ, 18/3) από τη Γιοκοχάμα Μαρίνος, με την ομάδα να αποκτά τον φορ Ταγκάβα (23/2 πέρυσι) από την Τόσου. Ο Ταϊλανδός φορ Σουκσούμ ήρθε από την Μπανγκόκ Γιουνάιτεντ, ενώ ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός Άρθουρ Σίλβα αποκτήθηκε από την Βοτουπορανγκουέσε. Δεν ευνοήθηκε ουσιαστικά, ούτε αποδυναμώθηκε. Διαθέτει καλό ρόστερ και αυτό δεν άλλαξε. H ομάδα εξέφρασε «ανοιχτά» το ενδιαφέρον της για τον σταρ Αριέν Ρόμπεν, όμως η περίπτωσή του ήταν εξαρχής… δύσκολη και τελικά δεν κατάφερε να τον κάνει δικό της!

Προετοιμασία: Προτίμησε να ξεκουραστεί τον τελευταίο μήνα και να μη δώσει καμία φιλική συνάντηση. Σε εκείνες που προηγήθηκαν (Ιανουάριος), επικράτησε της Μασίντα Ζέλβια (3-2) πριν ηττηθεί από τη Β. Βάρεν Ναγκασάκι (1-0). Βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και αυτό «φάνηκε» ήδη. Υπάρχει πίεση για αποτελέσματα ακόμη και σε… ασήμαντες φιλικές αναμετρήσεις, κάτι που έσπευσε να επιβεβαιώσει και ο τεχνικός Χασεγκάβα.

Εκτίμηση: Δεν άλλαξε σημαντικά, εμπιστεύεται τον ίδιο «καπετάνιο» και το… πλήρωμά του είναι σίγουρα εκπαιδευμένο και μαχητικό. Αποτελεί μία από τις ομάδες «ρυθμιστές» της κατηγορίας, όμως δύσκολα θα διεκδικήσει κάτι αφού φέρει την ταμπέλα του «loser».

 

Τσερέζο Οσάκα

Τι έκανε πέρυσι: Ο «παράγοντας έδρα» δεν μέτρησε φέτος (7-5-5) και χρειάστηκε να ψάξει βαθμούς και μακριά από την Οσάκα. Τα κατάφερε σε έναν… βαθμό, όμως είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της. Δεν κατόρθωσε να βρει ρυθμό στην επίθεση, προσπαθώντας να ισορροπήσει την κατάσταση μέσω της αμυντικής της σταθερότητας. Δεν ήταν δυνατό πάντως να καταφέρει να τερματίσει στην 4άδα (αυτός ήταν ο στόχος της) και αυτό έκανε τη διοίκηση να δείξει την πόρτα της… εξόδου στον τεχνικό Γουν. Ελπίζει σε πλασάρισμα στην τετράδα φέτος, κάτι που όμως μετά την αποδυνάμωσή της, ενδέχεται να αποτελεί «άθλο».

Προπονητής: Η δουλειά του Γουν στον πάγκο της δεν εκτιμήθηκε και ο Νοτιοκορεάτης αποχώρησε μετά το τέλος της σεζόν. Ύστερα από δύο σεζόν στον πάγκο της Τόκυο Βέρντι, θα προσπαθήσει να επαναφέρει στις διακρίσεις την Τσερέζο. Ο λόγος για τον Ισπανό τεχνικό Λοτίνα, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της ομάδα τον Δεκέμβρη. Υπάρχουν προσδοκίες από τον ίδιο, αφού μπόρεσε να οδηγήσει την ομάδα του Τόκιο μέχρι τα playoffs ανόδου της J2.

Γήπεδο: Yanmar Stadium Nagai (29.845)

Μεταγραφές: Έχασε ένα… κάρο βασικούς παίκτες, χωρίς να ενισχυθεί ως όφειλε. Η αποχώρηση του επιθετικού Σουγκιμότο (30/5 πέρυσι, Ουράβα), μαζί με εκείνες των επίσης βασικών Γιαμαγκούτσι (χαφ, 33/0, Κόμπε) και Γιαμαμούρα (φορ, 24/2, πήγε στην Καβασάκι), την «πληγώνουν». Η απόκτηση του στράικερ Τοκούρα (30/12) από τη Σαπόρο, αλλά και εκείνες των Οκούνο (χαφ, 27/2, Σεντάι) και Μπρούνο Μέντες (φορ, 16/9, Γκουαρανί) κρίνονται σημαντικές, όμως ο τελευταίος ενδέχεται να χρειαστεί αρκετό χρόνο προσαρμογής. Δεν αποκλείεται να ισχύσει το ίδιο και για τον χαφ Ντεσάμπατο (12/0 πέρυσι) που ήρθε από τη Βάσκο ντα Γκάμα. Δεν βγαίνει «κερδισμένη» από το μεταγραφικό αλισβερίσι και αυτό ίσως την οδηγήσει σε καταστροφική σεζόν.

Προετοιμασία: Επέλεξε να «πειραματιστεί» στην πρώτη φιλική αναμέτρηση που συμμετείχε στο διάστημα της δίμηνης διακοπής. Ερωτηματικό αποτελεί σε τι κατάσταση βρίσκεται, ειδικά μετά τις αποχωρήσεις βασικών παικτών. Εμφανίστηκε «μπερδεμένη» στο παιχνίδι κόντρα στη Ρενόφα (17/2) και τελικά ηττήθηκε (1-0). Μία ήττα και μία νίκη κόντρα στη Γιοκοχάμα (διπλές αναμετρήσεις) έκλεισαν τον κύκλο των φιλικών της.

Εκτίμηση: Άλλαξαν πολλά. Νέος τεχνικός, χάθηκαν σημαντικές «μονάδες» και παρότι αποκτήθηκαν παίκτες με ταλέντο, ίσως χρειαστεί χρόνο για να «δέσει» και να φτάσει στο επιθυμητό αγωνιστικό επίπεδο. Θα βρεθεί πιθανότατα κοντά στην οκτάδα, όμως δύσκολα θα κάνει το βήμα… παραπάνω.

 

Σιμίζου

Τι έκανε πέρυσι: Ήταν συγκεντρωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν. Πάλεψε σε κάθε έδρα αλλά… κυρίως στη δική της για να φτάσει εύκολα στην παραμονή. Η επιθετική της γραμμή «βομβάρδιζε» κάθε άμυνα (56 τέρματα, 2η καλύτερη επίθεση) και παρά τις σημαντικές αμυντικές της αδυναμίες, μπόρεσε να τερματίσει στην όγδοη θέση. Πάλεψε με ότι δυνάμεις είχε στο τέλος, ολοκληρώνοντας μάλιστα αήττητη (4-3-0) τις υποχρεώσεις της. Επεδίωκε «ανοιχτές» αναμετρήσεις από την αρχή της χρονιάς, γεγονός που τις περισσότερες φορές την έβγαζε… νικήτρια. Αυτό πιθανότατα θα δούμε και φέτος αφού οι επιθετικές… συνήθειες του προπονητή της δύσκολα θα αλλάξουν.

Προπονητής: Εμπιστεύτηκε τον προπονητή που οδήγησε πέρυσι τη Χιροσίμα στην παραμονή (Γιόνσον) και τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Κατάφερε να τερματίσει εντός της δεκάδας και να διώξει γρήγορα τις… σκιές του υποβιβασμού. Ο Σουηδός παραμένει στον πάγκο της, με τη διοίκηση και τους οπαδούς να τον στηρίζουν.

Γήπεδο: IAI Stadium Nihondaira (20.339)

Μεταγραφές: Άλλαξαν αρκετά στο διάστημα της διακοπής και αυτό δύσκολα θα την ευνοήσει. Αποχώρησαν συνολικά 7-8 παίκτες που είχαν ρόλο στην ομάδα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι Κρίσλαν (φορ, 24/5-ελεύθερος), Σιρασάκι (χαφ, 27/2-Κασίμα), Φρέιρε (μπακ, 29/1 πέρυσι- Σόναν), Ντιούκ (φορ, 22/0) και Χασεγκάβα (φορ, 9/1). Αποκτήθηκαν οι Ελσίνιο (μπακ, Καβασάκι) και Βάντερσον (15/0, Ατλέτικο Παραναένσε) για να βοηθήσουν ανασταλτικά. Ο «μαέστρος» της Β. Βάρεν Ναγκασάκι, Νακαμούρα (27/7 πέρυσι) θα επωμιστεί το βάρος της δημιουργίας μαζί με τον χαφ Ρενάτο Αγκούστο (34/5 πέρυσι με την Παϊσαντού). Παρέμειναν οι επιθετικοί Κιταγκάβα (32/12) και Ντάγκλας (15/11), γεγονός που θα τη βοηθήσει να διατηρήσει την επαφή της με τα αντίπαλα δίχτυα.

Προετοιμασία: Στο ίδιο μοτίβο! Ήταν άκρως επιθετική αλλά με πολλά αμυντικά κενά και στις δύο φιλικές συναντήσεις που έδωσε στις αρχές του μήνα. Ηττήθηκε από τη Μοντέντιο Γιαμαγκάτα (2-1) πριν καταφέρει να βρει ρυθμό και να πάρει τη νίκη με αντίπαλο τη Γιούμπιλο Ιβάτα (3-1). Δοκιμάστηκαν αρκετοί «νέοι» παίκτες, με τον τεχνικό Γιόνσον να επιμένει στην αγαπημένη του επιθετική τακτική.

Εκτίμηση: Πρέπει να έρθουν τα πάνω… κάτω για να κινδυνέψει, όμως δύσκολα θα καταφέρει να κινηθεί στα περσινά στάνταρ. Στοχεύει συνήθως στην πρώτη 10άδα και κάπου εκεί περιμένουμε να τερματίσει φέτος.

 

Γκάμπα Οσάκα

Τι έκανε πέρυσι: Δεν ήξερε που… πατούσε στα 2/3 της σεζόν και έφτασε να κινδυνεύει άμεσα με υποβιβασμό. Παραλίγο να «πληρώσει» την αγωνιστική… κοιλιά του ίδιου διαστήματος και αν δεν είχε «ξυπνήσει» μετά την έλευση του κόουτς Μιγιαμότο, τότε μάλλον θα βρισκόταν στη J2. Πάλεψε μέχρι τέλους όμως και κατάφερε να ανατρέψει τα δεδομένα, με το νικηφόρο σερί 9 (!) αγωνιστικών (Αύγουστος-Νοέμβριος) να είναι αρκετό τελικό για σώσει τη χρονιά της. Αποτελεί βέβαια μία από τις ομάδες που δεν έχει συνηθίσει να δίνει μάχη παραμονής και θέλει να επιστρέψει στις επιτυχίες ύστερα από 3-4 αποτυχημένες σεζόν. «Κάλπαζε» στην Οσάκα (10-4-3) και αυτό περιμένουμε να κάνει και φέτος αφού συνήθως είναι το αφεντικό στο «Σουίτα Σίτι». Χρωστάει πολλά στον επιθετικό Ουϊτζό (27/15), αφού ο Νοτιοκορεάτης επωμίστηκε σχεδόν… μόνος του το «βάρος» του σκοραρίσματος πέρυσι (15/41 τέρματά της).

Προπονητής: Ο Λεβίρ Κούλπι ανέλαβε το δύσκολο έργο να την οδηγήσει στην μετά… Χασεγκάβα εποχή, όμως τα αρνητικά αποτελέσματα έφεραν γκρίνια και τον ίδιο (σύντομα) στην πόρτα της εξόδου. Ο μέχρι πρότινος τεχνικός της Κ-23 της ομάδας, Μιγιαμότο, επιλέχθηκε ως λύση ανάγκης και η ομάδα συσπειρώθηκε γύρω του. Κατάφερε τελικά να την οδηγήσει στην παραμονή, αν και πριν ο ίδιος καθίσει στον πάγκο της, η Γκάμπα βρισκόταν σε δυσχερή θέση. Τον εμπιστεύτηκαν και φέτος.

Γήπεδο: Suita City Stadium (40.322)

Μεταγραφές: Δεν χάθηκαν πολλοί βασικοί και αυτό θα τη βοηθήσει να πετύχει τους στόχους της. Μοναδική σημαντική απώλεια είναι εκείνη του μπακ Φάμπιο, ενώ ο μπακ Χατσούσε (Κόμπε) μαζί με τους Ιτσίμι και Σένο (μέσοι) αποχώρησαν επίσης. Βαλίτσες για τη Σεντάι έκανε ο φορ Ναγκασάβα (14/1 πέρυσι), αφού δεν κατάφερε να τη βοηθήσει την περασμένη σεζόν. Από την ίδια ομάδα επέστρεψε (δανεικός νωρίτερα) ο χαφ Γιατζίμα, ενώ οι περισσότεροι παίκτες που ήρθαν είναι νεαροί, κάτι που ζήτησε ο τεχνικός της ομάδας.

Προετοιμασία: Εμφανίστηκε κουρασμένη μετά την υπερπροσπάθεια που κατέβαλε για να σώσει τη χρονιά της. Ηττήθηκε στα 2/3 φιλικά που έδωσε. Πρώτα ήρθε η ήττα (1-0) με αντίπαλο την Τόκιο Βέρντι, για να ακολουθήσει το ισόπαλο 1-1 με την ΖΕΦ Γιουνάιτεντ. Ήττα και στο τελευταίο φιλικό από την αδύναμη Ριούκου (4-2).

Εκτίμηση: Τα τελευταία χρόνια καταφέρνει συνήθως να βρίσκεται κοντά στην εξάδα, όμως δεν ανήκει εκεί. Προσπαθεί να παλέψει με τις αδυναμίες και την κακή… συνήθειά της να αλλάξει κάθε χρονιά μεγάλο μέρος του ρόστερ της. Διαθέτει ταλαντούχους παίκτες πάντως και μπορεί να βρεθεί τουλάχιστον στη 10άδα. Τη γλύτωσε πέρυσι, ίσως φέτος βάλει… μυαλό.

 

Βίσσελ Κόμπε

Τι έκανε πέρυσι: Τα τελευταία χρόνια κινείται στη μετριότητα και αυτό προσπαθεί να αλλάξει φέρνοντας «μεγάλα» ονόματα. Η αρχή έγινε με την έλευση του Λούκας Ποντόλσκι, ενώ πέρυσι τον… επισκέφτηκε και ο Αντρές Ινιέστα. Το «παζλ» ολοκληρώθηκε με τον Νταβίντ Βίγια, ο οποίος συμπληρώνει την τριπλέτα των Παγκοσμίων πρωταθλητών στο ρόστερ των «αγελάδων». Η ομάδα θέλει να ακολουθήσει το moto που πρόσφατα υιοθέτησε και να γίνει το «μεγαλύτερο κλαμπ στην Ασία». Έμεινε πάντως στην 10η θέση πέρυσι αφού υπήρχαν αρκετά πάνω… κάτω στην απόδοσή της. Από δικά της λάθη έχασε βαθμούς και στο τέλος επέλεξε να εμπιστευτεί Ισπανό τεχνικό για να μπει στη λογική των «αστεριών» της. Ομάδα που στηρίζεται στην επιθετική της ευρωστία και με τον Λίγιο στον πάγκο αναμένεται να είναι πιο ανταγωνιστική. Θα χρειαστεί να βελτιώσει την ανασταλτική της λειτουργία και να εκμεταλλευτεί το πάντα-γεμάτο «Νόεβιρ». Η ώρα για διάκριση έφτασε!

Προπονητής: Ο Γιοσίντα ανέλαβε χρέη τεχνικού πριν την έναρξη της περασμένης σεζόν, ενώ την είχε οδηγήσει για… λίγο και ως υπηρεσιακός νωρίτερα. Η ομάδα δεν κατάφερε να αποδώσει και η διοίκηση της ομάδας αποφάσισε να εμπιστευτεί τον κόουτς Λίγιο μετά τον Αύγουστο. Δεδομένη η βελτίωση με τον Ισπανό στον πάγκο, όμως δεν προλάβαινε να πλασαριστεί σε καλύτερη θέση. Ο νέος τεχνικός της ομάδας έχει «ξοδέψει» το μεγαλύτερο μέρος της προπονητικής του καριέρας στην Κολομβία, αφού υπήρξε «καπετάνιος» των Μιγιονάριος και Ατλέτικο Νασιονάλ τις περασμένες σεζόν. Υπάρχει πολλές προσδοκίες από τον ίδιο και οι ιθύνοντες της ομάδας του κάνουν μάλλον τα… χατίρια (απόκτηση Βίγια). Θα υπάρξει πίστωση χρόνο, όμως αν δεν έρθει έστω η 4η θέση, τότε ίσως κουνήσει… μαντήλι.

Γήπεδο: NOEVIR Stadium (30.132)

Μεταγραφές: Αν εξαιρέσουμε τη φυγή του βασικού χαφ Φουτζίτα (Τσερέζο), μαζί με εκείνες των μπακ Θιραθόν (δανεικός από Μουανγκ Τχονγκ) και Τακαχάσι (Κασίβα), δεν αποδυναμώθηκε σημαντικά. Ενισχύθηκε περισσότερο από κάθε άλλη. Ο ποιοτικός φορ Βίγια (26/15, με τη φανέλα της Νιού Γιορκ Σίτι), αποκτήθηκε για να κάνει… παρέα στους Ινιέστα και Ποντόλσκι. Ο τέως αρχηγός της Τσερέζο Οσάκα, Γιαμαγκούτσι (33/0) θα έχει ρόλο βασικού στη μεσαία γραμμή και η έλευση του μπορεί να απογειώσει την ομάδα. Αν συνυπολογίσουμε και τις προσθήκες των Ογκάβα (φορ, 13/0) και Νίσι (μπακ, 23/3) από τη Σόναν (δανεικός) και Κασίμα αντίστοιχα, τότε μπορούμε να πούμε ότι η Κόμπε διαθέτει ένα από τα πιο πληθωρικά ρόστερ της κατηγορίας. Αξιοσημείωτες προσθήκες σε ένα ήδη «δουλεμένο» σύνολο. Μόνο σε… καλό μπορεί να της βγει!

Προετοιμασία: Προσπαθεί να χτίσει το «brand name» της και να κάνει εμπορικό μπάσιμο σε αγορές εκτός Ασίας. Η παρουσίαση της νέας ομάδας έγινε στις ΗΠΑ, εκεί όπου πρώτα αναδείχθηκε ισόπαλη με την Κολόμπους (1-1), πριν έρθει η ήττα από τη Λος Άντζελες (4-1).

Εκτίμηση: Η πιο ενισχυμένη απ’ όλες! Εμφάνισε καλά στοιχεία πέρυσι όμως δεν είχε προπονητή που μπορούσε να ισορροπήσει την κατάσταση στα αποδυτήρια. Φέτος αυτό μπορεί να αλλάξει και να της επιτρέψει να κυνηγήσει ακόμη και τον τίτλο. Αυτός είναι ο στόχος έστω κι αν παραμένει «κοινό μυστικό». Αν δεν φτάσει τουλάχιστον στην τετράδα τότε θα αποτελεί αποτυχία αφού έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα και ο κόσμος της «διψά».

 

Σεντάι

Τι έκανε πέρυσι: Πολλά τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της πέρυσι. Αποτελεί μία από τις πιο απρόβλεπτες (αν όχι την πιο απρόβλεπτη) ομάδες της κατηγορίας. Κερδίζει ενώ όλα δείχνουν… ήττα, χάνει όταν μπορεί να φτάσει στη νίκη. Μάλλον είναι ικανοποιημένη από την 11η θέση αφού ο πήχης δεν μπορεί να τεθεί «ψηλά». Συνήθως ανεβάζει αισθητά την απόδοσή της στον δεύτερο γύρο, όμως πέρυσι έκανε το… αντίθετο. Η παραμονή του κόουτς Βατανάμπε της επιτρέπει να κοιτάξει με αισιοδοξία το μέλλον, αφού ο έμπειρος τεχνικός έχει «χτίσει» μια ομάδα που με μερικές διορθωτικές κινήσεις μπορεί να αναρριχηθεί τις επόμενες σεζόν. «Λάτρης» των νεαρών παικτών δηλώνει ο ίδιος αλλά και του… αμυντικού ποδοσφαίρου. Δεν θα αλλάξει λογική ούτε φέτος, αφού όταν προσπάθησε να παίξει επιθετικό ποδόσφαιρο τα αποτελέσματα δεν ήρθαν. Θα βασιστεί στο γήπεδό της για να μαζέψει πολύτιμους βαθμούς.

Προπονητής: Ο Σοσούμου Βατανάμπε, ανέλαβε τα ηνία της ομάδας το 2014 και το απαιτητικό έργο να πείσει τους οπαδούς της ομάδας ότι μπορεί να την κρατήσει στην κατηγορία, αφού τότε αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα. Κέρδισε πάντως την εμπιστοσύνη τους και συνεχίζει να προσπαθεί για το καλύτερο. Αυτό λίγο έλειψε να καταφέρει πέρυσι, οδηγώντας τη μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου. Εκεί πάντως η Ουράβα αποδείχθηκε απροσπέλαστο εμπόδιο.

Γήπεδο: Yurtec Stadium (19.694)

Μεταγραφές: Οι αποχωρήσεις των Οκούνο και Γιατζίμα αναμένεται να την επηρεάσουν σημαντικά. Οι Ίιο (χαφ, Ναγκασάκι), Χιόντο (χαφ, Σαπόρο), Ματσουσίτι (χαφ, Κόμπε) είναι μερικοί από αυτούς που θα τη βοηθήσουν να κλείσει τις σημαντικές τρύπες που δημιουργήθηκαν στη μεσαία γραμμή. Ήρθε και Σιμάο Μάτε Ζούνιορ (πρώην ΠΑΟ) θέλοντας να ωφελήσει την ομάδα με την εμπειρία του. Δεν ενισχύθηκε σημαντικά αλλά ούτε αποδυναμώθηκε. «Μεγάλωσε» το ρόστερ της και αυτό θα τη βοηθήσει.

Προετοιμασία: Επικράτησε της Β. Βάρεν Ναγκασάκι (1-0) στο μοναδικό φιλικό παιχνίδι που «έκλεισε» στο διάστημα της διακοπής. Προτίμησε να ξεκουραστεί και να γεμίσει τις «μπαταρίες» στο υπόλοιπο διάστημα.

Εκτίμηση: Προσπάθησε να παλέψει τους «δαίμονές» της και είχε αξιοπρεπή παρουσία. Η παραμονή βασικών στελεχών ενδέχεται να τη βοηθήσει, σε ένα διάστημα που έδειχνε να προσπαθεί να βρει τα πατήματά της και να «ψάξει» ξανά μια θέση κοντά στη δεκάδα. Το κλίμα στην ομάδα έχει βελτιωθεί. Έχει «ταβάνι» πάντως. Δεν μπορεί να φτάσει ψηλά.

 

Γιοκοχάμα Μαρίνος

Τι έκανε πέρυσι: Η επιθετική της γραμμή δε «σίγησε» ούτε πέρυσι, όμως έμεινε μακριά από την πρώτη εξάδα λόγω… άμυνας. Εμφάνισε σημαντικά ανασταλτικά κενά, ενώ δεν κατάφερε να πάρει νίκες ψυχολογίας όταν χρειαζόταν. Τα πήγε καλά ακόμη και μακριά από τη Γιοκοχάμα, όμως χρειάστηκε χρόνο για προσαρμοστεί στα «θέλω» του κόουτς Ποστέκογλου. Μάλλον μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένη με όσα κατάφερε, αφού δεν εντυπωσίασε στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν.

Προπονητής: Ο Αυστραλός, Άγγελος Ποστέκογλου ανέλαβε πέρυσι τα ηνία της και η διοίκηση αποφάσισε να τον κρατήσει παρά τα αρκετά απογοητευτικά αποτελέσματα. Φέτος πάντως θα «δοκιμαστεί» από τους πρώτους κιόλας μήνες και δεν αποκλείεται να δει την πόρτα της εξόδου αν δεν καταφέρει να πείσει ότι μπορεί να σταθεί στον πάγκο της.

Γήπεδο: Nissan Stadium (72.327)

Μεταγραφές: Η αποχώρηση του πρώτου σκόρερ της ομάδας, Ούγκο Βιέιρα (31/13) αφήνει σημαντικό κενό στην επιθετική της γραμμή. Ο ρολίστας Ταντανάρι Λι ήρθε από την Ουράβα για να καλύψει το κενό του. Πολλές οι προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ της και μάλλον βγαίνει… κερδισμένη από αυτές παρότι δεν απέκτησε κάποιο μεγάλο όνομα. Κράτησε σημαντικές «μονάδες» και μπορεί να κάνει βήματα προόδου φέτος.

Προετοιμασία: Δεν βρίσκεται στα… καλύτερά της και αυτό το είδαμε και στις αναμετρήσεις που έδωσε μέσα στον Φλεβάρη. Θα χρειαστεί χρόνο για να καταλήξει σε σχήματα και πρόσωπα ο κόουτς Ποστέκογλου. Αναδείχθηκε ισόπαλη με τη Φουκουόκα (2-2), πριν ηττηθεί από την Τσερέζο Οσάκα (1-0) στην πρώτη αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων. Πήρε… εκδίκηση μία μέρα αργότερα (νίκη, 3-0).

Εκτίμηση: Έδειχνε ότι μπορεί να παλέψει για την εξάδα τα τελευταία χρόνια, όμως δεν ήταν συγκεντρωμένη όταν έπρεπε και πέρυσι τερμάτισε χαμηλά. Άλλαξε αρκετά στο μεσοδιάστημα, χάνοντας το «κανόνι» της (Ούγκο Βιέιρα). Αυτό ενδέχεται να την επηρεάσει, όμως λογικά θα τη δούμε να μπαίνει στην οκτάδα. Δεν υπάρχει άγχος για την παραμονή.

 

Σόναν

Τι έκανε πέρυσι: Άρχισε δυναμικά και βασίστηκε κυρίως στην έδρα της για να μαζέψει βαθμούς. Στη συνέχεια έκανε αρκετές «εκπλήξεις» και μακριά από τη Χιρατσούκα. Όσο περνούσε ο καιρός όμως, κατέρρεε και λίγο έλειψε να κινδυνέψει. Εμφάνισε σημαντικό πρόβλημα στα μετόπισθεν, ενώ επιθετικά ήταν από τις πιο αποτελεσματικές ομάδες της λίγκας. Ομάδα που συνήθως δίνει μάχη παραμονής και δεν έχει βαριά… φανέλα, όμως πέρυσι πάλεψε με ότι δυνάμεις είχε και κατάφερε να εξασφαλίσει την παραμονή της.

Προπονητής: Ο Νοτικορεάτης Τσο την έφερε στα «σαλόνια» και την κράτησε εκεί. Δεν υπήρχε λόγος να αλλάξει κάτι. Παραμένει στον πάγκο της από το 2012 και έχει πείσει άπαντες ότι αξίζει να βρίσκεται εκεί.

Γήπεδο: Shonan BMW Stadium (18.500)

Μεταγραφές: Άλλαξε σχεδόν όλο το ρόστερ της. Ο επιθετικός Λι επέστεψε στη Σεούλ, ενώ χάθηκαν κυρίως παίκτες που συμπλήρωναν κενά. Απέκτησε 17 ποδοσφαιριστές για να μεγαλώσει το ρόστερ της. Το είχε ανάγκη εξάλλου, αφού πέρυσι δεν είχε την πολυτέλεια να κάνει ροτέισον. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι Φρέιρε (μπακ, Σιμίζου), Λελέου (χαφ, Ατλ. Μινέιρο) και Ντούμας (μπακ, Φλαμένγκο). Ενισχύθηκε και αυτό θα τη βοηθήσει στη μάχη που αναμένεται να δώσει τη σωτηρία.

Προετοιμασία: Ήταν η μοναδική ομάδα που επέλεξε να κάνει την προετοιμασία της μακριά από την Ασία. Ταξίδεψε στην Αντάλια για να αντιμετωπίσει ευρωπαϊκές ομάδες του βεληνεκούς της, όμως τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Αρχικά επικράτησε της Σίγκμα Όλομουτς (1-0), πριν έρθουν οι ήττες από Βόζβοντατς (4-3), Σλόβαν Μπρατισλάβα (4-2) και Χάμαρμπι (3-1). Αρκετά τα αμυντικά κενά που εμφάνισε σε όλες τις αναμετρήσεις, χρειάζεται αρκετή δουλειά στον συγκεκριμένο τομέα.

Εκτίμηση: Όλα θα κριθούν στα… ταξίδια της μακριά από τη Χιρατσούκα. Τα πηγαίνει καλά στο «σπίτι» της όμως αυτό δεν αρκεί. Ίσως χρειαστεί χρόνο προσαρμογής αφού άλλαξε το μεγαλύτερο μέρος του ρόστερ της. Θα βρεθεί κάτω από τη δεκάδα πιθανότατα, στην καλύτερη των περιπτώσεων πιο ψηλά από την περασμένη σεζόν (12-14). Ο κίνδυνος υποβιβασμού ελλοχεύει πάντως και τα πάντα θα κριθούν στις λεπτομέρειες.

 

Τόσου

Τι έκανε πέρυσι: Κάθε πέρσι και… καλύτερα. Πέρυσι προσπάθησε να συνεχίσει στις καλές εμφανίσεις όμως βρέθηκε από νωρίς να παλεύει για τη σωτηρία της. Η αμυντική αστάθεια (34 γκολ παθητικό σε ισάριθμες αγωνιστικές) σε συνδυασμό με το «ρηχό» ρόστερ, την κράτησαν χαμηλά (14η). Δεν τα πήγε καλά ούτε στην… απέναντι πλευρά του γηπέδου και όλα έμοιαζαν δύσκολα. Τελείωσε τη σεζόν με μόλις δύο νίκες μακριά από το «σπίτι» της (2-8-7), σημειώνοντας μόλις 11 τέρματα στο ίδιο διάστημα. Κατάφερε να σώσει τη χρονιά της λόγω… έδρας και αγωνιστικής ανάκαμψης των τελευταίων μηνών, θα χρειαστεί να γίνουν αλλαγές αν θέλει να παρουσιαστεί πιο δυνατή φέτος.

Προπονητής: Ο Φικαντέντι έλυσε τη συνεργασία του με τον σύλλογο στα μέσα της σεζόν, με την ομάδα να συνεχίζει με υπηρεσιακό στον πάγκο. Αποκτήθηκε ο Βοριοκορεάτης Κιμ Χούι, ο οποίος ανέλαβε έργο… αναμόρφωσης στην ομάδα πριν αποχωρήσει στο τέλος της σεζόν. Διάδοχός του ο Ισπανός Λουίς Καρέρας. «Μικρό» το βιογραφικό του στους πάγκους και σίγουρα όχι επιτυχημένο. Δύσκολη η αποστολή που αναλαμβάνει σε ένα σύλλογο που συνηθίζει να αλλάζει με ευκολία προπονητές και αν όλα δεν πάνε καλά από την αρχή, τότε δεν αποκλείεται να ψάχνει για… δουλειά. Θα χρειαστεί να προσαρμοστεί γρήγορα στην πρώτη του εκτός-Ευρώπης «αποστολή», αφού είχε προπονήσει μόνο κλαμπ που εδρεύουν στην Ισπανία (Μαγιόρκα, Σαραγόσα, Ταραγόνα) μέχρι τώρα.

Γήπεδο: Best Amenity Stadium (24.490)

Μεταγραφές: Η αποχώρηση του βασικού κίπερ, Γκόντα (34/0) που έκανε… βαλίτσες για την πορτογαλική Πορτιμονένσε, αποτελεί τεράστιο πλήγμα! Ο μπακ Γιοσίντα μετακόμισε στη Ναγκόγια, ενώ ο φορ Ταγκάβα έκανε βαλίτσες για την πρωτεύουσα (Τόκυο). Ο Τακούο Οκούμπο (κίπερ) ήρθε από την τελευταία και πιθανότατα προορίζεται για βασική επιλογή κάτω από τα δοκάρια της. Θετικές κρίνονται οι προσθήκες των Γκάλοβιτς (μπακ, Ντιναμό Μινσκ) και Κουένκα (χαφ, Ρέους), αφού η ομάδα χρειάζεται να κλείσει τρύπες σε όλες τις γραμμές. Δεν προέβη σε κάποια κίνηση εντυπωσιασμού, ενώ επιθετικά υπάρχουν πολλές επιλογές (Τόρες, Καναζάκι, Τσο, Ιμπάρμπο) που μπορούν να βοηθήσουν. Δεν άλλαξαν πολλά και αυτό μάλλον για… καλό έγινε.

Προετοιμασία: Έδωσε τέσσερις φιλικές συναντήσεις στο διάστημα της διακοπής. Αρχικά επικράτησε της ΖΕΦ Γιουνάιτεντ (2-0), πριν ακολουθήσει η νίκη (2-1) με αντίπαλο την Τόκιο Βέρντι. Αναδείχθηκε ισόπαλη (1-1) με επίλεκτη ομάδα (all-stars) παικτών από το Χόνγκ Κονγκ, πριν ηττηθεί από την κινεζική Σαντόνγκ Λούνενγκ (3-1). Εμφάνισε καλά στοιχεία, όμως χρειάζεται βελτίωση σε συγκεκριμένους τομείς.

Εκτίμηση: Κάτι η (μία ακόμα) αλλαγή στην τεχνική της ηγεσία, κάτι οι αδυναμίες της μακριά από τη Σάγκα, αναμένεται να τη δυσκολέψουν και φέτος. Η σεζόν «στοίχημα» για την ίδια βρίσκεται προ των πυλών και θα χρειαστεί να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια. Λογικά θα τερματίσει στο δεύτερο μισό του πίνακα, όμως έχει τις δυνατότητες να μην μπλέξει σε… μπελάδες.

 

Ναγκόγια

Τι έκανε πέρυσι: Το σημαντικό ανασταλτικό πρόβλημα τη «συνόδευσε» από την αρχή μέχρι και το τέλος του πρωταθλήματος (59 τέρματα παθητικό). Κατάφερε να παραβιάσει πάντως 52 φορές τις αντίπαλες εστίες και όπως ήταν φυσικό κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία. Βασίστηκε στην καυτή ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο «Τογιότα» και στις… εμπνεύσεις του πρώτου σκόρερ της, Ζο (33/24) που την έφερε σχεδόν… μόνος του σε τροχιά παραμονής. Τερμάτισε στην 15η θέση της βαθμολογίας χάρη στο τρελό νικηφόρο σερί (7 νίκες) που ολοκλήρωσε μετά τον Αύγουστο. Αν κάνει τα στοιχειώδη πάντως και φέτος, δεν έχει λόγους να ανησυχεί.

Προπονητής: Ο τεχνικός Καζάμα την επανέφερε στα «σαλόνια». Παρέμεινε παρότι η ομάδα εμφάνισε πολλές αδυναμίες με τον τον ίδιο στον πάγκο. Η ομάδα έμεινε τελικά στην κατηγορία και ο ίδιος τα… βρήκε με τη διοίκηση μετά το πέρας της σεζόν.

Γήπεδο: Toyota Stadium (45.000)

Μεταγραφές: Κύμα… φυγής, χωρίς να υπάρχει πάντως κάποια αξιοπρόσεκτη αποχώρηση. Η ομάδα ενισχύθηκε με έμπειρους παίκτες και αυτό θα τη βοηθήσει φέτος. Η έλευση του χαφ Γιονεμότο (Τόκυο), μαζί με εκείνες των μπακ Τσίμπα (Χιροσίμα), Γιοσίντα (Τόσου), κρίνονται σημαντικές. «Φόρτωσε» τη μεσαία γραμμή της με τους Σμιντ (Αταλάντα) και Ματέους (Ομίγια)! Οι Ακασάκι (φορ, δανεικός από Καβασάκι) και Ίτο (χαφ, δανεικός Γιούμπιλος) αποκτήθηκαν για να συνεισφέρουν από τον πάγκο. Παρουσιάζεται σαφώς ενισχυμένη, όμως ίσως χρειαστεί χρόνο για να «δέσει». Υπάρχουν πάντως περισσότερες λύσεις και αυτό θα βοηθήσει τον φορ Ζο να μην… σκάσει από την κούραση (όπως πέρυσι).

Προετοιμασία: Επέλεξε να μην «τεστάρει» τις δυνάμεις της και να εκμεταλλευτεί τη διακοπή για να ξεκουραστεί. Ερχόταν άλλωστε από μία δύσκολη σεζόν και αυτό την επηρέασε.

Εκτίμηση: Στόχος της η παραμονή και αν κάνει τα στοιχειώδη θα τα καταφέρει. Δεν θα πει «όχι» σε κάτι καλύτερο από αυτό, όμως δεν μπορεί να ελπίζει από την αρχή σε μία θέση εντός της δεκάδας. Όλα θα κριθούν στο εάν θα καταφέρει να κλείσει τις αμυντικές της «τρύπες» αλλά και στις… ορέξεις των «ρολιστών» που διαθέτει (Ματέους, Ξαβιέρ, Ζο).

 

Γιούμπιλο Ιβάτα

Τι έκανε πέρυσι: Παρουσίασε τραγική εικόνα από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβρη και αυτό παραλίγο να στοιχίσει. Μπορεί να τα πήγε περίφημα στα διαστήματα που παρεμβλήθηκαν όμως το «άγχος» δεν σταμάτησε να τη… χτυπάει. Οι αμυντικές της τρύπες δεν έκλεισαν ποτέ (48 γκολ παθητικό) και αυτό θα αποτελέσει το φετινό της «στοίχημα». Βασίζει πολλά στην ισχυρή έδρα της και αν δεν είχε καταφέρει να μαζέψει βαθμούς στην Ιβάτα, τότε δεν αποκλείεται να είχε αποχαιρετήσει την κατηγορία. Τελικά τερμάτισε στην 16η θέση και είχε «δεύτερη ευκαιρία» στα playoffs ανόδου/υποβιβασμού. Εκεί αντιμετώπισε την Τόκιο Βέρντι (B’) και κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία (νίκη, 2-0).

Προπονητής: Ο κόουτς Νανάμι ανέλαβε το 2014 τα ηνία της. Αποτυχημένη κρίνεται η προηγούμενη σεζόν για μία ομάδα που δεν έχει συνηθίσει να κινδυνεύει με υποβιβασμό. Έδειξε να φέρνει στα… μέτρα του την ομάδα το τελευταίο δίμηνο. Αυτό ήταν ικανό για να το κρατήσει στο «τιμόνι» της ομάδας.

Γήπεδο: Yamaha Stadium (16.893)

Μεταγραφές: Ήταν η πιο διστακτική από όλες. Τρεις παίκτες (αναπληρωματικοί) αποχώρησαν, τέσσερις έγιναν «κάτοικοι» Σιζουόκα. Ο φορ Νακαγιάμα (22/3 πέρυσι ήρθε από τη Μοντέντιο Γιαμαγκάτα. Σημαντικές και οι προσθήκες των Μορίγια (χαφ, Καβασάκι) και Ζέρσον Ροντρίγκες (φορ, 22/8 με Σερίφ Τιρασπόλ). Δεν άλλαξε τίποτα. Κράτησε όσους χρειαζόταν και ενισχύθηκε στα… σημεία.

Προετοιμασία: Δύο φιλικά, ισάριθμες ήττες. Σημαντικά τα ανασταλτικά κενά που εμφάνισε και στα δύο 90λεπτα κόντρα σε ομάδες της κατηγορίας της. Αρχικά ηττήθηκε (3-1) από τη γειτόνισσα Σιμίζου, ενώ δεν κατάφερε να παρουσιαστεί έτοιμη ούτε απέναντι στη Χιροσίμα (ήττα, 3-2).

Εκτίμηση: Δεν θέλει να περάσει τα… ίδια. Θα θελήσει να ξεχάσει τα περσινά και να ξεκολλήσει άμεσα από τις τελευταίες θέσεις. Πιθανότατα θα καταφέρει να να σώσει τη χρονιά της, αφού αποτελεί ομάδα που «παραδοσιακά» κινείται κοντά στις θέσεις 10-12.

 

Ματσουμότο Γιαμάγκα

Τι έκανε πέρυσι: Επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία ύστερα από τρεις σεζόν (2015), αφού έκοψε πρώτη το νήμα στη δεύτερη κατηγορία πέρυσι. Ήταν σταθερή σε ολόκληρη τη σεζόν (21-14-7) καταφέρνοντας να βγει νικήτρια στον Μαραθώνιο των 42 αγωνιστικών. Παραλίγο να χάσει τον τίτλο πάντως την τελευταία αγωνιστική, αφού αν το στραβοπάτημά της (0-0) κόντρα στην Τοκουσίμα δεν είχε συνδυαστεί με απώλεια της Όιτα Τρίνιτα, τότε θα είχε πέσει στη δεύτερη θέση. Ευελπιστεί σε καλή πορεία φέτος και θα βασιστεί στην έδρα της (12-6-3 πέρυσι) για να μαζέψει βαθμούς και να παλέψει για την παραμονή.

Προπονητής: Ο πολύπειρος Σοριμάτσι έχει αναλάβει από τον Ιανουάριο του 2012 την αναμόρφωση της ομάδας. Αυτός ήταν άλλωστε εκείνος που την είχε οδηγήσει στην άνοδο και το 2014 (ως 2η). Δεν υπήρχε λόγος αντικατάστασής του, ειδικά μετά την επιτυχημένη πορεία στο πρωτάθλημα της J2 και τον τίτλο που έφερε στο Ματσουμότο.

Γήπεδο: Naganoken Matsumotodaira Stadium (20.396)

Μεταγραφές: Έγιναν σημαντικές διαφοροποιήσεις στο ρόστερ της, όμως δε χάθηκαν βασικοί παίκτες εκτός του χαφ Ισιχάρα (42/2). Ανησυχία προκαλεί πάντως το γεγονός ότι επέλεξε να μην αποκτήσει αρκετούς παίκτες με παραστάσεις από την πρώτη κατηγορία και αυτό την κάνει αυτομάτως να… χάνει σε εμπειρία. Από τους 15 παίκτες που ήρθαν ξεχωρίζουν οι Λεάντρο Περέιρα (φορ, 34/11 με την Τσαπεκοένσε) και Εντουάρντο (μπακ, Καβασάκι). Αποκτήθηκαν αρκετοί παίκτες που είχαν θετική σεζόν στην δεύτερη κατηγορία, όμως ίσως χρειαζόταν κάτι… περισσότερο για να παλέψει με αξιώσεις για την παραμονή.

Προετοιμασία: Εκμεταλλεύτηκε τη διακοπή για να μαζέψει δυνάμεις, επιλέγοντας να μία μόλις φιλική αναμέτρηση κόντρα σε ομάδα (Ομίγια) που πέρυσι αγωνίζονταν μαζί στην δεύτερη κατηγορία. Εκεί ηττήθηκε (2-0) αφού ο τεχνικός της έκανε αρκετά «πειράματα».

Εκτίμηση: Θα προσπαθήσει να «χτίσει» το μέλλον της στην 1η κατηγορία, αλλά δύσκολα θα αποφύγει τις τελευταίες θέσεις και θα κερδίσει τη μάχη της παραμονής. Το άγχος για αποφυγή του υποβιβασμού είναι ένα «ζήτημα» που θα χρειαστεί να διαχειριστεί από την πρώτη μέρα. Μένει να δούμε αν θα τα καταφέρει.

 

Όιτα Τρίνιτα

Τι έκανε πέρυσι: Επιστρέφει στα «σαλόνια» ύστερα από πέντε χρόνια (2013). Τα πήγε περίφημα πέρυσι και εξασφάλισε απευθείας την άνοδο (2η) στην πρώτη κατηγορία, έχοντας ως όπλο της την επιθετική της γραμμή (76 γκολ σε 42 αγωνιστικές, κορυφαία της κατηγορίας)! Τα πήγε περίφημα σε όποιο γήπεδο και αν αγωνίστηκε, μαζεύοντας βαθμούς και μακριά από την έδρα της (11-2-8). Αν ήταν πιο συγκεντρωμένη στα τελευταία παιχνίδια θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και στον τίτλο, όμως μάλλον της αρκεί ότι δεν μπλέχτηκε στη μάχη των playoffs ανόδου παρότι ισοβάθμησε με την 3η Γιοκοχάμα (76 βαθμοί)!

Προπονητής: Ο Τομοχίρο Κατανοσάκα κοντεύει να γίνει… ήρωας στην Όιτα. Ανέλαβε τα ηνία της το 2016 και στην πρώτη σεζόν του στον πάγκο της μπόρεσε να εξασφαλίσει την άνοδό της στην δεύτερη κατηγορία. Η ομάδα παρουσιάστηκε ολοένα και πιο μαχητική κάτω από τις οδηγίες του και τελικά ήρθε η άνοδος στα «σαλόνια» πέρυσι. Δεν υπήρχαν σκέψεις αποχώρησής του, με τη διοίκηση να πίνει… νερό στο όνομά του!

Γήπεδο: Ōita Bank Dome (43.254)

Μεταγραφές: Κινήθηκε όπως περιμέναμε! Υιοθέτησε τη «γνωστή» τακτική απόκτησης έμπειρων παικτών για να καταφέρει να αντέξει φέτος. Η αμυντική της γραμμή έκανε… νερά, γι’ αυτό οι κινήσεις που έκανε, αποσκοπούν σε βελτίωση της κατάστασης. Αποκτήθηκαν οι μπακ Μισάο (Κασίμα), Σότζι (Τσερέζο). Δεν έχασε κάποια σημαντική μονάδα και αυτό θα τη βοηθήσει να παλέψει με αξιώσεις για την παραμονή. Πιο αναλυτικά: Οι επιθετικοί Φουτζιμότο (26/12), Μπαμπά (31/12), Γκότο (28/10) και Μιτσουχίρα (30/10) παρέμειναν και θα έχουν και φέτος κυρίαρχο ρόλο στις επιλογές του κόουτς Κατανοσάκα. Ενίσχυσε τη μεσαία γραμμή της με τους Σέιγκο Κομπαγιάσι (34/12 πέρυσι με τη Μοντέντιο-δανεικός από Βίσσελ Κόμπε), Ίτο (34/9 πέρυσι με τη Μίτο-δανεικός Ουράβα), ενώ οι Οναΐβου (φορ, Ουράβα), Ποπ (κίπερ, δανεικός από Καβασάκι) και Τακαγιάμα (φορ, 22/0 πέρυσι με τη Σόναν), μπορούν να τη βοηθήσουν να καλύψει «κενά» στο ρόστερ της. Σφύζει από… ταλέντο και εμπειρία.

Προετοιμασία: Το ισόπαλο 1-1 κόντρα στην άσημη Καγκοσίμα δεν αρκεί για να βγουν κρίσιμα συμπεράσματα. Έχουν αλλάξει πολλά στο στρατόπεδό της και προτίμησε να επικεντρωθεί στις προπονήσεις και όχι να «τεστάρει» τις δυνάμεις της.

Εκτίμηση: Έρχεται με συνταγή… Σόναν (έκανε παρόμοιες κινήσεις) για να καταφέρει να παλέψει για την παραμονή. Μεγάλωσε το ρόστερ της, κέρδισε σε εμπειρία και μπορεί να αποφύγει την επιστροφή της στη δεύτερη κατηγορία. Εύκολο δεν θα είναι, όμως θα παλέψει σκληρά για να τα καταφέρει.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Κώστογλου

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Winmasters
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ