Η Κολομβία, πρακτικά, παρουσίασε εθνική ομάδα ποδοσφαίρου μόλις το 1945 κι ενώ το Copa America μετρούσε ήδη τρεις δεκαετίες… ζωής. Λογικό καθώς ως χώρα «γεννήθηκε» μόλις το 1903, μετά τη διάλυση των Ηνωμένων Πολιτειών της Κολομβίας και την απόσχιση του Παναμά. Είχε προηγηθεί, έναν αιώνα νωρίτερα, η απελευθέρωση της περιοχής από το κίνημα των Φρανσίσκο ντε Πάουλα Σανταντέρ και Σιμόν Μπολίβαρ, ο τελευταίος (που έμεινε στην ιστορία ως «El Libertador» (σ.σ. ο Ελευθερωτής) χάρη στην Campaña Admirable, τη «Θαυμαστή Εκστρατεία».
Τοιουτοτρόπως, η Κολομβία άργησε πολύ να μπει στα αθλητικά και στα ποδοσφαιρικά δρώμενα. Αρχικώς δε την εθνική της ομάδα στελέχωναν παίκτες από τη Χουνενδούδ Μπογκοτάνια, νυν Μιγιονάριος και το 1945 αποδέχθηκε για πρώτη φορά την πρόσκληση να λάβει μέρος στο Copa America, που ακόμη ονομαζόταν Campeonato Sudamericano. Τότε έλαβε χώρα στη Χιλή, με σύστημα διεξαγωγής ενός ομίλου των επτά ομάδων, στην πρεμιέρα ηττήθηκε με 3-0 από τη Βραζιλία και, αργότερα, με 9-1 από την Αργεντινή.
Με το εν λόγω σκορ… μαμούθ ξεκίνησε το γαϊτανάκι των συντριβών των «καφετέρος» από την «αλμπισελέστε»: 6-0 το 1947 στο Εκουαδόρ και 8-2 το 1957 στο Περού, όλα για το Copa America. Η συνολική, σε επίσημα ή φιλικά και ανεξαρτήτως έδρας ή διοργάνωσης, παράδοση φέρνει την Αργεντινή να έχει 19 νίκες, την Κολομβία 8 ενώ εννέα ματς έληξαν ισόπαλα.
Η πρώτη νίκη της Κολομβίας ήρθε σε φιλικό το 1984 και, η πρώτη επίσημη, μόλις το 1987 στο Copa America της Αργεντινής. Μόλις ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ του Μεξικού, η «αλμπισελέστε» του Κάρλος Μπιλάρδο (και παρουσία Μαραντόνα, Κανίγια, Μπράουν αλλά και του –γνωστού μας- αείμνηστου Φούνες) απέτυχε να πράξει το ίδιο… σπίτι της, χάνοντας από την Ουρουγουάη στον ημιτελικό και, από τους «καφετέρος» του Φρανσίσκο Ματουράνα στον μικρό τελικό με 2-1. Ηταν η πρώτη επιτυχία επί των Αργεντίνων για την παρέα των Χιγκίτα, Βαλδεράμα, Αλβαρες, Ογιος και Ρεδίν.
Συνολικά σε Copa America οι (συνδιοργανωτές του τουρνουά σε ένα χρόνο!) έχουν αναμετρηθεί 13 φορές με απολογισμό 7-4-2 για την «αλμπισελέστε». Μόνη άλλη νίκη της Κολομβίας ήταν το ’99 στην Παραγουάη, στο πλαίσιο ομίλου, 3-0 με γκολ των Κόρδοβα, Κόνγκο και Μοντάνιο. Συνολικά από τα 13 ματς τους στον θεσμό, τα εννέα ήταν για τους ομίλους, όπως απόψε, κι άλλα τέσσερα νοκ άουτ: ο προαναφερθέν μικρός τελικός του ’87, ο ημιτελικός του ’93 (6-5 στα πέναλτι η Αργεντινή), ο ημιτελικός του ’04 (3-0 η Αργεντινή με Τέβες, Λούτσο Γκονζάλες και Σορίν) και ο προημιτελικός του ’15 (5-4 στα πέναλτι η Αργεντινή).
5 Σεπτεμβρίου 1993, «Μονουμεντάλ», Μπουένος Αϊρες. Η Αργεντινή δυσκολεύεται αρκετά στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου των ΗΠΑ και η εκπληκτική Κολομβία του Φρανσίσκο Ματουράνα τη… ρίχνει στην κόλαση, συντρίβοντάς τη με 5-0 σε ένα σκορ που ακόμη μνημονεύεται από τους φίλους των «καφετέρος» σε μια ποδοσφαιρική… Campaña Admirable. Η παρέα των Φρέντι Ρινκόν, Φαουστίνο Ασπρίγια, Αδόλφο Βαλένσια και Κάρλος Βαλδεράμα (φωτό)… χορεύει τάγκο την «αλμπισελέστε».
Τότε η φιναλίστ του Μουντιάλ της Ιταλίας και δυο συνεχόμενες φορές νικήτρια του Copa America (1991, 1993) έδινε… do or die αγώνα για την πρόκριση στα τελικά. Ο χαμένος θα χρειαζόταν αγώνα μπαράζ με την εκπρόσωπο της Ωκεανίας και η Αργεντινή χρειάστηκε να αποκλείσει την Αυστραλία για να είναι παρούσα στη γιορτή των ΗΠΑ. Το αήττητο εντός έδρας σερί 33 αγώνων έδινε ψυχολογία στην ομάδα του Αλφιο Μπαζίλε, ακόμη κι αν στην ανάπαυλα ο Ρινκόν είχε ήδη βάλει μπροστά στο σκορ την Κολομβία. Και, στο δεύτερο ημίχρονο… ό,τι έκαναν έπιανε, ό,τι σούταραν πήγαινε μέσα, στην εστία του δύστυχου Σέρχιο Γκοϊκοετσέα που, κατόπιν, στοχοποιήθηκε ως ο κύριος υπαίτιος και απώλεσε τη φανέλα του βασικού.
Με ταχύτητα που θα ζήλευε ακόμα και ο Μπολτ οι Κολομβιανοί ξεχύνονταν σε ασταμάτητες αντεπιθέσεις σμπαραλιάζοντας την άμυνα των γηπεδούχων και, ως έγραψε την επόμενη ημέρα η «Ole», «οι Κολομβιανοί μπήκαν στο γήπεδο υπό αποδοκιμασίες και αποχώρησαν καταχειροκροτούμενοι».
Στοιχηματικά, η νίκη της Αργεντινής απόψε ήταν ούτως η άλλως ασύμφορη βάση τιμής, πλέον έπεσε στο 2.20. Το ότι πήγε στη Βραζιλία όμως χωρίς πρακτικά κανείς (ΟΚ, άντε οι περισσότεροι) να την υπολογίζουν, λέει πολλά. Η «αλμπισελέστε» αναμένεται να παραταχθεί και με τους Μέσι, Ντι Μαρία στα… φτερά, έχοντας κορυφή τον Αγουέρο. Ο Ντι Μαρία δεν σκοράρει συχνά με την εθνική (20, σε 97 συμμετοχές) αλλά παίρνει προσπάθειες και δεν πληρώνει κι άσχημα απόψε.
Ούτε η Αργεντινή γενικά εμπνέει αμυντικά, ωστόσο με Σαράβια, Πετσέλα, Οταμέντι, Ταλιαφίκο στην άμυνα, έχει… potentials. Συν ότι είναι γνωστή, από την οκταετία του στο Ιράν, η αμυντικογενής λογική του Κάρλος Κεϊρόζ.
Σκόρερ
01:00 Αργεντινή – Κολομβία: Γκολ Ντι Μαρία (4.60, Stoiximan)
Σκορ
01:00 Αργεντινή – Κολομβία: Multiscore 1-0, 2-0, 3-0 (3.40, Stoiximan)
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi