Ο Πάουλο Γκερέρο ήταν Κύριος, με κάπα κεφαλαίο χθες με το Περού, η Βενεζουέλα έκανε όντως πράξη την έκπληξη που έγραφα στη χθεσινή στήλη (αλλά δεν σκόραρε όμως...) ενώ στην Κίνα έγινε το 2-1 στο τέλος με αυτογκόλ μετά από κόντρα (ωραία πράγματα).
Εχει γίνει συνήθεια πλέον να το αποκαλούμε με την… ισπανόγλωσση εκδοχή του, και χάρην συντομίας: Copa Africa.
Ελληνιστί, Κύπελλο Εθνών Αφρικής, ανάλογο με το «Κύπελλο Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης» στις περιγραφές του μεγάλου Γιάννη Διακογιάννη (να τον έχει ο Θεός γερό). Africa Cup of Nations, διεθνώς.
Το πρώτο που θυμάμαι καλά ήταν του ’94, άνοιξη είχε γίνει, στην Τυνησία και το είχε πάρει η Νιγηρία του Ολλανδού Κλέμενες Βέστερχοφ έχοντας καλύτερους παίκτες τον αείμνηστο, και γνωστό μας, Ρασίντ Γενικί και τον Εμάνουελ Αμουνέκε που είχε σκοράρει δις στον τελικό με τη Ζάμπια.
Σπάνια γοητεύτηκα από ομάδες, στη μνήμη έχουν μείνει δύο.
Πρώτη, η Τυνησία του 2004 που το διοργάνωσε και το πήρε πανάξια, παίζοντας μπαλάρα και έχοντας τον Ροζέ Λεμέρ στον πάγκο, αρχισκόρερ τον Βραζιλιάνο Φρανσιλεούδο ντος Σάντος και βασικό στέλεχος τον μετέπειτα παίκτη του Αρη, Μεχντί Ναφτί.
Και με μυθικό ημιτελικό με τη Νιγηρία, 1-1 και να κρίνεται στα πέναλτι, είχε βάλει το γκολ των «σούπερ αυτών» ο Πέτερ Οντεμβιγκί που μόλις πρόσφατα κρέμασε τα παπούτσια του, στα 37 του και αγωνιζόμενος στη Μαδούρα Γιουνάιτεντ της Ινδονησίας.
Και ακολούθησε η Αίγυπτος των τριών σερί κατακτήσεων σε μια εξαετία, ξεπερνώντας σε τρόπαια το Καμερούν αλλά πιο πολύ έρχεται στο μυαλό ο ημιτελικός του 2006 με τη Σενεγάλη στο Κάιρο. Η πίεση στους «Φαραώ» για κατάκτηση ήταν μεγάλη και διέθεταν τότε μια πολύ καλή ομάδα με αστέρια τον φορ Μίντο της Τότεναμ, το «δεκάρι» Αχμέντ Χασάν της Μπεσίκτας, τον (γνωστό μας, από τον ΠΑΟΚ) φορ Χοσάμ Χασάν στα 39 του, τον εξτρέμ Αμρ Ζακί της ENPPI και προπονητή τον Χασάν Σεχάτα.
Θυμίζοντας σε… σουλούπι κάτι μεταξύ Γιώργου Παράσχου και Νίκου Αναστόπουλου, ο Σεχάτα ήταν ο καλύτερος προπονητής της χώρας και είχε διαδεχθεί τον Μάρκο Ταρντέλι στο «τιμόνι».
Ο Σεχάτα ήταν εκλέκτορας στην Αίγυπτο από το 2004 έως το 2011 κατακτώντας τρία συνεχόμενα Copa Africa, επίδοση που… ισοφάρισε τα τρία τρόπαια του Τσαρλς Γιαμφί. Ο Γκανέζος είχε γίνει το 1960 ο πρώτος Αφρικανός που έπαιξε σε γερμανικό πρωτάθλημα (με τη Φορτούνα Ντίσελντορφ) και οδήγησε την πατρίδα του σε τρία τρόπαια (1963, 1965 και 1982).
Εντέλει βγήκε από το γήπεδο και ο Ζακί σημείωσε το γκολ της πρόκρισης των Αιγύπτιων στον τελικό. Το τρόπαιο ήρθε δε στα πέναλτι κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού του (επίσης γνωστού μας) Ανρί Μισέλ και των αδερφών Τουρέ, του Εμπουέ, του Καλού και του Ντρογκμπά.
Στον Μίντο, που φυσικά δεν αγωνίστηκε στον τελικό σε μια απόφαση που είχε διχάσει τη χώρα του Νείλου, όχι μόνο απαγορεύτηκε να παραβρεθεί την ώρα της απονομής, δεν του δόθηκε καν μετάλλιο ενώ τιμωρήθηκε με εξάμηνο αποκλεισμό. Εντέλει τα βρήκαν με τον Σεχάτα αλλά δεν αγωνίστηκε ξανά σε Copa Africa, μόνο σε μερικά προκριματικά…
Τη φετινή διοργάνωση, που θα γίνει στην Αίγυπτο, είχε αναλάβει (για πρώτη φορά από το 1972) το Καμερούν αλλά έκανε πίσω τον Νοέμβριο επικαλούμενο καθυστερήσεις στις ανακατασκευές των γηπέδων όμως, πρακτικά, η διαρκής απειλή της Μπόκο Χαράμ και η κρίση στα σύνορα της χώρας απέτρεψαν τη φιλοξενία του τουρνουά. Ποια κρίση;
Ambazonia War αποκαλούν τον εμφύλιο στα βορειοδυτικά της χώρας, σε μια περιοχή εύφορη και πλούσια όπου οι κάτοικοι αποκαλούν εαυτούς ως «Αγγλόφωνους», και λογικό μιας και είναι απόγονοι των αποικιών των περασμένων αιώνων: Βρετανών, αλλά και Γερμανών και Αγγλων.
Σήμερα περί τα 3 εκατ. κάτοικοι, ήτοι περί το 20% του πληθυσμού της χώρας, μιλά αγγλικά ενώ η περιοχή έχει δικό της νομικό και εκπαιδευτικό σύστημα, κληροδοτημένα από τους Βρετανούς, και έχουν μια μοναδική πολιτιστική ταυτότητα.
Τους τελευταίους μήνες, η βία στις βορειοδυτικές και νοτιοδυτικές περιοχές του Καμερούν έχει κλιμακωθεί δραματικά με πάνω από 500 νεκρούς ελέω της σύγκρουσης της κυβέρνησης και ενός ένοπλου αυτονομιστικού κινήματος το οποίο, μόλις δύο χρόνια πριν, ξεκίνησε ως μια ειρηνική απεργία δικηγόρων και δασκάλων που διαμαρτύρονταν για την υποτίμηση της γλώσσας! Απορείτε; Μια στο Καμερούν επίσημη γλώσσα είναι τα αγγλικά και οι Αγγλόφωνοι καταγγέλλουν πως, όταν πηγαίνουν στην πρωτεύουσα Γιαουντέ, γελοιοποιούνται ή διώχνονται από δημόσιους αξιωματούχους επειδή δεν μπορούν να μιλήσουν γαλλικά…
Οι αυτονομιστές υποστηρίζουν ότι αυτή η κακομεταχείριση και οι διακρίσεις από την Γιαουντέ και τους Γαλλόφωνους Καμερουνέζους γενικότερα, αποτελούν τους λόγους της τάσης της απόσχισης του βόρειου τμήματος. Ακόμη ακόμη και τα κόμματα είναι πια «αγγλικά» ή «γαλλικά» και όλα δείχνουν πως αργά ή γρήγορα θα δημιουργηθεί μία ακόμη νέα χώρα στην Αφρική…
Το φετινό Copa Africa διεξάγεται, ξανά ύστερα από 13 χρόνια, στη χώρα του Τουταγχαμών, εξ ου και η μασκότ της διοργάνωσης είναι ο Tut. Από πρωτοτυπία… σκίζουν.
Σαν τον Μεγκ και την Εγκα ένα πράμα. Ή, ακόμη χειρότερα, πόσοι από εσάς θυμάστε τη μασκότ της Εθνικής που πήγε στο Μουντιάλ των ΗΠΑ και έγινε, ολίγον τι, ρεζίλι; Η αλεπουδίτσα ήταν...
Respect σε όποιον θυμηθεί και το όνομά της (στα σχόλια, στο τέλος του άρθρου, οι απαντήσεις σας…). Κουίζ!
Ωστόσο το τουρνουά είναι μια αν μη τι άλλο ιδιάζουσα περίπτωση, αφενός διεξάγεται ντάλα καλοκαίρι (πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού), έστω και σε μεσογειακή χώρα, αφετέρου οι συμμετέχουσες αυξήθηκαν από τις 16 στις 24. Όπως το παλιό καλό Μουντιάλ, άρα στους «16» θα περάσουν οι τέσσερις καλύτερες τρίτες.
Τούτο το σύστημα διεξαγωγής, ήτοι 24 ομάδες σε έξι ομίλους, αφενός φέρνει αρκετές… πρωτάρες ή με λιγοστές συμμετοχές στα τελικά, αφετέρου σε… στέλνει στα νοκ άουτ πιθανώς ακόμη κι αν κάνεις μια νίκη.
Ή όπως η Ιταλία το 1994 στις ΗΠΑ που πέρασε με τρεις ισοπαλίες, και γκολ 2-2, από τον όμιλο για να φτάσει ως τον τελικό και να χύσει την μπουγάδα ο Ρομπέρτο Μπάτζιο…
Αρχικά το τουρνουά, αφού το άφησε το Καμερούν, πήγε στην Αίγυπτο αλλά δεν προλάβαινε να είναι έτοιμη και δέχθηκε να διεξαχθεί καλοκαίρι. Όρισε μάλιστα τη 15η Ιουνίου για έναρξη αλλά πήγε… πιο μετά ελέω Ραμαζανιού.
Η δε αύξηση των ομάδων κατά οκτώ έφερε για πρώτη φορά στα τελικά τη Μαδαγασκάρη, τη Μαυριτανία και το Μπουρούντι. Και, επειδή όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, Ελληνα θα βρεις η Μαυριτανία έχει παίκτη που παίζει σε ελληνική ομάδα, τον Κασά Καμαρά της Ξάνθης! Επίσης, μόλις για δεύτερη φορά θα εμφανιστεί η Γουινέα Μπισάου, για τρίτη η Ναμίμπια και για τέταρτη η Ζιμπάμπουε.
Φυσικά το πουλέν του τουρνουά είναι ο φορ της Μαδαγασκάρης και αγωνίζεται στη Σαμούτ Σακόν της Ταϊλάνδης ονόματι… Νζίβα Τσαλαβίνα Μάρτιν Ρακοτοχαριμαλάλα (σ.σ. ω ναι, το ‘γραψα).
Ποιες απουσιάζουν; Η Γκαμπόν του Ομπαμεγιάνγκ (έμεινε πίσω στον όμιλο από Μάλι και Μπουρούντι), η ταλαίπωρη Λιβύη, η κάποτε ισχυρή Λιβερία του άλλοτε παίκτη του Αθηναϊκού, Τόμας Κόζιο, το Πράσινο Ακρωτήρι του Φερνάντο Βαρέλα και, κυρίως, η Ζάμπια που είχε πάρει τον τίτλο το 2012.
Μέσα σε όλα, δεν θα μπορούσε να αλλάξει και η μπάλα. Ύστερα από χρόνια οι Αφρικανοί αποφάσισαν να αφήσουν τη Mitre και να πορευθούν με μπάλα Umbro, την οποία… βάφτισαν Neo Pro.
Σε ένα τρελό, ως βλέπουμε, Copa Africa, δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει και αναλογία στις… αποδόσεις. Το πρώτο φαβορί είναι η οικοδέσποινα Αίγυπτος και τιμάται στο υψηλότατο 5.50, έπονται η Σενεγάλη με 7.00 και η Γκάνα με 7.50 ενώ υπολογίσιμα αουτσάιντερ είναι η Νιγηρία (10.00), το Μαρόκο (11.00), η Ακτή Ελεφαντοστού και το Καμερούν (από 12.00) και η Αλγερία (13.00). Ας τις δούμε λίγο
Λίγο, έως πολύ, μπέρδεμα το πράμα. Η Αίγυπτος και λόγω έδρας ορθώς φαβοριτίζεται αλλά, είπαμε, το τουρνουά φέτος είναι πρωτόγνωρο για όλους. Ματιές… στην τετράδα, αν και έχει πολύ δρόμο ως εκεί, με πρώτη επιλογή τη συνεχόμενα παρούσα στην τετράδα, Γκάνα, και δεύτερη το Μαρόκο.
Και μια… τζούρα από latin. Κολομβία – Κατάρ ανταμώνουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι «καφετέρος» ήταν εξαιρετικοί στο 2-0 επί της Αργεντινής και με νίκη απόψε πρακτικά θα.. κλειδώσουν την πρόκριση. Το Κατάρ αντέδρασε με την Παραγουάη επιστρέφοντας από διαφορά δύο γκολ και έχοντας φάσεις για να κάνει μια μεγάλη ανατροπή, στις αποδόσεις υποτιμάται πάντως, ενδεικτικά το over 0,5 του είναι στο… δίφραγκο.
Αργεντινή – Παραγουάη αναμετρώνται στο «Μινεϊράο», απόψε δίνουν μάλιστα το 100ό τους ματς.
52-31-16 για την «αλμπισελέστε» η παράδοση, 6-1 ο ημιτελικός του ’15 το τελευταίο μεταξύ τους για το Copa America, 19-5-0 η επιμέρους παράδοση για τον θεσμό.
4-4-2 ετοιμάζει ο Λιονέλ Σκαλόνι μπας και συνεφέρει την «αλμπισελέστε» μετά το στραπάτσο της πρεμιέρας. Ισως ταιριάζει περισσότερο να δει τζάμπα το ματς ο Ντι Μαρία, από τον πάγκο, και ο Κουν με τον κοντό μπροστά. Οντως μοιάζει πιο ορθολογικό, αρκεί ο Οταμέντι να κόψει τα ζεϊμπέκικα στην άμυνα. Συν ότι ο Μέσι, με τον τρόπο που παίζει η Παραγουάη, θα έχει την ευκαιρία να σουτάρει με φάουλ, άσχημα δεν πληρώνει πάντως.
Outright
Copa Africa, ημιτελικά: Γκάνα (2.20, Stoiximan)
Outright
Copa Africa, ημιτελικά: Μαρόκο (3.00, Stoiximan)
Latin δυάδα, απόδοση 3.60
00:30 Κολομβία – Κατάρ: Κατάρ over 0,5 (2.00, Betshop)
03:30 Αργεντινή – Παραγουάη: Γκολ Μέσι (1.80, Betshop)
Σκόρερ
03:30 Αργεντινή – Παραγουάη: Γκολ Μέσι με φάουλ (8.00, Stoiximan)
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi