Ο 3ος όμιλος του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής απαρτίζεται από Σενεγάλη, Αλγερία, Κένυα και Τανζανία.
Σενεγάλη
Μετρά αισίως 15 συμμετοχές σε τελική φάση Κόπα Άφρικα, όπου είναι γεγονός ότι διακρίνεται, έστω και αν δεν έχει πάρει το «Άγιο Δισκοπότηρο». Μετρά τέσσερις παρουσίες στα ημιτελικά, ενώ έχει παίξει και τελικό το 2002, όπου έχασε από το Καμερούν στα πέναλτι με 3-2 με τους Φαγέ, Ντιούφ και Σισέ να αστοχούν. Όσο για τη διοργάνωση του 2017, έφθασε στα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε και πάλι από το Καμερούν από την «άσπρη βούλα» χάνοντας με 5-4.
Το ρόστερ της Σενεγάλης
Τερματοφύλακες: Ντιαλό (Ρεν), Μεντί (Ρεμς), Γκομίς (Σπαλ).
Αμυντικοί: Σις (Βαλενσιέν), Κουλιμπαλί (Νάπολι), Σισέ (Ολυμπιακός), Σανέ (Σάλκε), Σαμπαλί (Μπορντό), Γκασάμα (Γκιόζτεπε), Βαγκέ (Μπαρτσελόνα Β).
Μέσοι: Γκουεγιέ (Έβερτον), Κουγιατέ (Κρίσταλ Πάλας), Α. Ν' Ντιαγιέ (Μάλαγα), Σαϊβέ (Μπούρσασπορ), Ντιατά (Μπριζ), Μπ. Ν' Ντιαγιέ (Γαλατάσαραϊ)
Επιθετικοί: Μ. Κονατέ (Αμιάν), Νιάνγκ (Ρεν), Μανέ (Λίβερπουλ), Μπαλντέ (Ίντερ), Σαρ (Ρεν), Ντιάγκν (Γαλατάσαραϊ).
Προπονητής: Αλιού Σισέ. Σταθερός στη θέση του από το 2015. Για όσους δεν θυμούνται ή δεν γνωρίζουν. Ήταν ο κάπτεν της ομάδας που έκανε το 2002 την υφήλιο να παραμιλά με την εξαιρετική πορεία της ομάδας, όπου κατάφερε να φθάσει έως τους «8» του Μουντιάλ.
Το αστέρι: Δεν χρειαζόταν να ψάξουμε πολύ. Σαντιό Μανέ λέγεται και από το 2016 είναι ο πιο «ακριβός» ποδοσφαιριστής στην Αφρική με δεδομένο πως η Λίβερπουλ δαπάνησε πάνω από 38 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει από τη Σαουθάμπτον. Φέτος πήρε Τσάμπιονς Λιγκ και πέτυχε 26 γκολ σε 50 ματς.
Απουσίες: Ο Αλιού Σισέ δεν έχει να αντιμετωπίσει κάποια ιδιαίτερη απουσία. Δεν κάλεσε τον Ν' Ντόι της Ανζέ (Μ, 32/3), ενώ απέκλεισε τον Σαρ (Μ, 2/1) της Σατορού που ήταν στην προεπιλογή, όπως και ο Νγκομ (Ε, 3/0) της Ναντ.
Εκτίμηση: Αποδόσεις γύρω στο 1.70 για παρουσία της Σενεγάλης τουλάχιστον στα ημιτελικά είναι αποδεκτές και αρεστές. Επίσης το 7.50 του Μανέ για πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης έχει αξία.
Αλγερία
Έχει, πλέον, 18 παρουσίες στο κορυφαίο ραντεβού της Αφρικής σε επίπεδο Εθνικών ομάδων. Κορυφαία της στιγμή, βέβαια, είναι η κατάκτησή του τροπαίου ως διοργανώτρια το 1990, όπου στον τελικό νίκησε με 1-0 τη Νιγηρία. Στο Κόπα Άφρικα του 2017 αποκλείστηκε στους ομίλους με το 2-2 της πρεμιέρας με τη Ζιμπάμπουε να την επηρεάζει ψυχολογικά.
Το ρόστερ της Αλγερίας
Τερματοφύλακες: Μ' Μπολί (Αλ-Ετιφάγκ), Ντούκα (Αλ Ράιντ), Ουκίντζα (Μετς).
Αμυντικοί: Μαντί (Μπέτις), Ταχράτ (Λανς), Χαλίς (Μορέιρενσε), Μπενλαμρί (Αλ Σαμπάμπ), Μπενσεμπαϊνί (Ρεν), Ατάλ (Νις), Φαρές (Σπαλ), Ζεφάν (Ρεν).
Μέσοι: Γκεντιούρα (Νότιγχαμ Φόρεστ), Αμπέιντ (Ντιζόν), Μπενασέρ (Έμπολι), Μπουνταουί (Παραντού), Φεγκουλί (Γαλατάσαραϊ), Μαχρέζ (Μάντσεστερ Σίτι), Μπραχίμι (Πόρτο), Ουνάς (Νάπολι), Μπελάιλι (Εσπεράνς Τουνίς).
Επιθετικοί: Μπουνέντζα (Αλ Σαντ), Σλιμανί (Λέστερ), Ντελόρ (Μονπελιέ).
Προπονητής: Ντζαμέλ Μπελμαντί. Την ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2018. Προπονητικά θα λέγαμε ότι είναι άπειρος και για πολλούς «λίγος». Ο 43χρονος προπονητής δεν έχει δείξει πράγματα. Έχει καθίσει στους πάγκους της εθνικής Κατάρ, της Αλ Ντουχαΐλ και της Λεκβίγια.
Το αστέρι: Ριάντ Μαχρέζ. Ο σταρ της Μάντσεστερ Σίτι είναι ο ηγέτης της. Έχει κάνει αρκετά καλή σεζόν φέτος με τους τρεμπλούχους Αγγλίας, με τους οποίους πέτυχε 7 γκολ σε 27 συμμετοχές στην Πρέμιερ Λιγκ.
Απουσίες: Χωρίς κάποια απώλεια της τελευταίας στιγμής. Δεν κλήθηκαν, όπως συμβαίνει τελευταία οι Γκεζάλ (Λέστερ, Μ, 16/1), Μπουντεμπούζ (Θέλτα, Μ, 25/2), Μπενταλέμπ (Σάλκε, Μ, 35/5), Μπελφοντίλ (Χόφενχαϊμ, Ε, 17/2) και Σουντανί (Νότιγχαμ Φόρεστ, Ε, 49/22).
Εκτίμηση: Μπορεί να φθάσει τουλάχιστον έως τα προημιτελικά. Έχει το ρόστερ και τους παίκτες. Το ερώτημα είναι ο προπονητής. Τώρα για τα ημιτελικά, πληρώνει περίπου 4 στις στοιχηματικές πλατφόρμες. Ίδωμεν...
Κένυα
Χρειάστηκε να περάσουν 15 χρόνια για να επιστρέψει σε τελική φάση του Κόπα Άφρικα. Τελευταία φορά που συμμετείχε στη μεγάλη γιορτή ήταν το 2004 στην Τυνησία, όπου αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων, καθώς ηττήθηκε από το Μάλι (3-1) και τη Σενεγάλη (3-0) και κατάφερε να κάνει μία νίκη επί της Μπουρκίνα Φάσο με 3-0. Αν υποτιμηθεί, πάντως, μπορεί να κάνει ζημιές, καθώς έχει καλή φυσική κατάσταση και βγάζει δύναμη στο παιχνίδι της.
Το ρόστερ της Κένυας
Τερματοφύλακες: Σικάλο (Μπαντάρι), Ματάσι (Σεντ Τζορτζ), Ογέμπα (Καριομπάνγκι Σαρκς).
Αμυντικοί: Οκούμου (Ρίαλ Μόναρχς), Ομάρ (Σέπσι), Ονιάνγκο (Γκορ Μάχια), Μαγιέκο (Νκάνα), Ότσιενγκ (Βιχίγκα Γιουν.), Ούμα (Βάσαλουντς), Οντχιάμπο (ΖΕΣΚΟ Γιουν.), Οτιένο (Γκορ Μάχια).
Μέσοι: Μασίκα (Μπεϊγίν Ρένε), Ομολό (Σερκλ Μπριζ), Ομοντί (Μπρομαποϊκάρνα), Νιαμπούρα (Γκορ Μάχια), Γουανιάμα (Τότεναμ), Γουέρ (Τρίκαλα), Ατούμαν (Λας Πάλμας Β), Ότσιενγκ (Βάσαλουντς), Οντιάμπο (Σοφαπάκα).
Επιθετικοί: Αβίρε (Σοφαπάκα), Ολούνγκα (Κασίβα Ρέισολ), Μασούντ Γιούμα (Αλ-Νασρ).
Προπονητής: Σεμπαστιάν Μινιέ. Είναι 47 ετών. Κατάγεται από τη Γαλλία και ως προπονητής δεν έχει να επιδείξει κάτι το ιδιαίτερο. Σε επίπεδο Εθνικών έχει δουλέψει στον Κονγκό, όπου έμεινε για έναν χρόνο, ενώ ανέλαβε την Κένυα στις 3 Μαΐου του 2018.
Το αστέρι: Βίκτορ Γουανιάμα. Είναι ο παίκτης με τις περισσότερες εμπειρίες σε πολύ ψηλό επίπεδο. Άσος της Τότεναμ είναι από το 2013 ο αρχηγός της Κένυας, στην οποία έκανε ντεμπούτο το 2007 σε ηλικία 15 ετών. Φέτος είχε 22 συμμετοχές και 1 γκολ με τους Λονδρέζους σε όλες τις διοργανώσεις.
Απουσίες: Έχει κάποιες κατόπιν επιλογής του προπονητή της. Οι Ονιάνγκο (Α, 31/2), Ακούμου (μ, 42/0), Μιχέσο (Μ, 37/7) και Γουάνγκα (Ε, 48/12) δεν συμπεριλήφθηκαν στην αποστολή.
Εκτίμηση: Σίγουρα δεν έχει την ποιότητα της Σενεγάλης και της Αλγερίας, αλλά αν υποτιμηθεί, μπορεί να κάνει τη ζημιά. Ο στόχος της 3ης θέσης είναι εφικτός και μπορεί αναλόγως των επιδόσεών της να είναι εντός των 4 καλύτερων για να βρεθεί στα νοκ άουτ των «16».
Τανζανία
Η διεύρυνση του Κόπα Άφρικα τη βοήθησε και έτσι επιστρέφει στη διοργάνωση έπειτα από 39 χρόνια. Η μία και μοναδική συμμετοχή ήταν το 1980 στην 12η έκδοση του τουρνουά που φιλοξενήθηκε στη Νιγηρία, όπου αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων. Ηττήθηκε από τους οικοδεσπότες (3-1) και την Αίγυπτο (2-1) αποσπώντας ισοπαλία από την Ακτή (0-0).
Το ρόστερ της Τανζανίας
Τερματοφύλακες: Μανιούλα (Σίμπα), Μνιάτα (Μπάο), Καλάμπο (Τανζάνια Πρίζονς).
Αμυντικοί: Νιόνι (Σίμπα), Γιοντάνι (Γιάνγκ Άφρικαν), Μόρις (Αζάμ), Καμάγκι (Γιάνγκ Άφρικανς), Χουσέινι (Σίμπα), Κέσι (Νκάνα), Μτόνι (Λιπούλι), Φιλίπο (Μπάο).
Μέσοι: Μκάμι (Πετροτζέτ), Ντομάγιο (Αζάμ), Μούσα (Τενερίφη Β), Γιάχια (Αζάμ), Ζάιντ (Ισμάιλι), Σάλουμ (Γιάνγκ Άφρικανς).
Επιθετικοί: Μπόκο (Σίμπα), Μσούβα (Ντιφάα), Σαματά (Γκενκ), Ουλιμουένγκου (Σαούρα), Μαντάουα (BDF), Γιουσούφ (Μπλάκπουλ).
Προπονητής: Εμανουέλ Αμουνίκε. Για όσους είναι εκεί γύρω στα 35 τον θυμούνται από το ματς της Εθνικής μας ομάδας με τη Νιγηρία στο Μουντιάλ του '94. Ο 48χρονος προπονητής ήταν αυτός που το 2015 οδήγησε την U-17 της πατρίδας του στην κατάκτηση του Μουντιάλ της Χιλής με 2-0 επί του Μάλι. Ανέλαβε την Τανζανία στις 6 Αυγούστου του 2018.
Το αστέρι: Μπουανά Σαματά. Είναι ο ηγέτης της ομάδας. Αγωνίζεται από το 2016 στην Γκενκ έχοντας φέτος 53 ματς με 32 γκολ. Σε συνολικά 165 ματς με τους Βέλγους μετρά 65 τέρματα, ενώ το 2015 ήταν ο κορυφαίος σκόρερ του αφρικανικού Τσάμπιονς Λιγκ.
Απουσίες: Δεν υπάρχει κάποια απώλεια λόγω τραυματισμού. Κατόπιν επιλογών Αμουνίκε δεν συμπεριλήφθηκαν οι Καπομπέ (Α, 68/1), Μπάντα (Α, 29/0), Κιτσούγια (Μ, 23/4) και Μκούντε (Μ, 19/0).
Εκτίμηση: Το ό,τι βρίσκεται εδώ είναι επιτυχία... Το αν μπορεί να κάνει κάτι στον όμιλο, θα εξαρτηθεί και από το πώς θα την αντιμετωπίσουν και οι αντίπαλοι της. Πάντως οι αποδόσεις στο γκρουπ την καθιστούν δικαίως ως αουτσάιντερ.
Επιμέλεια: Κώστας Τέο
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi