Η latin δυάδα με max απόδοση 4.12 ούτε καν… ακούμπησε, ήταν κάκιστο το ματς της Παραγουάης με την Κολομβία (αλλά αυτό το… πράμα προκρίνεται αν λήξει ισόπαλο το Εκουαδόρ – Ιαπωνία απόψε!) και μέτρια η Αργεντινή με το συμπαθέστατο Κατάρ.
Ωστόσο πλήρωσαν τόσο ο Λαουτάρο Μαρτίνες το 2.75 και ο Μπουνεντζιάχ, με το πέναλτι, το 2.65, ωραιότατα.
Γνωστό ήδη το ένα ζευγάρι των προημιτελικών, Αργεντινή – Βενεζουέλα και όποια περάσει πέφτει στη νικήτρια του ημιτελικού της Βραζιλίας. Στο άλλο, Κολομβία με Ουρουγουάη ή Χιλή και Περού με Χιλή ή Ουρουγουάη, οι Περουβιανοί πέφτουν στην πρώτη του ομίλου.
Αμφιταλαντευόμουν αν άξιζε σήμερα η βραδιά για παιχνίδι. Εντέλει, κάτι βγήκε…
Υπάρχει κι ένα σενάριο βέβαια να παίξει η Βραζιλία… με την Παραγουάη λοιπόν, αν λήξει ισόπαλο απόψε το Εκουαδόρ – Ιαπωνία. ΟΚ, μπάλα είναι, όλα πιθανά.
Η παράδοση τις φέρνει αντιμέτωπες άλλες τρεις φορές, όλες σε φιλικά. Το ’95 και τα δύο έληξαν με 3-0 υπέρ των Γιαπωνέζων και το ’09 με 1-0. Μικρό δείγμα βέβαια και χωρίς ούτε ένα επίσημο ματς, απόψε είναι το πρώτο μεταξύ τους.
Προφανώς όποια νικήσει απόψε, προκρίνεται ως η δεύτερη καλύτερη τρίτη των τριών ομίλων και πέφτει πάνω στη Βραζιλία (άρα, ανάλογα, το Περού στην Κολομβία). Η ισοπαλία δεν βολεύει καμιά τους: το Εκουαδόρ θα αποκλειστεί μένοντας τελευταίο και η Ιαπωνία, με 2 βαθμούς, στη μίνι βαθμολογία των τρίτων, θα υστερεί με την Παραγουάη στη συνολική διαφορά τερμάτων (-1 έναντι -4).
Οι Εκουαδοριανοί του Ερνάν Νταρίο Γκόμες δεν ήταν τόσο κακοί έως τώρα ώστε να έχουν… κανένα βαθμό. Με την Ουρουγουάη έμειναν από νωρίς με δέκα, με τη Χιλή είχαν περισσότερες φάσεις. Οι Γιαπωνέζοι έχουν ταξιδέψει στη Βραζιλία με… νεανική ομάδα, με άγνοια κινδύνου που την (απ)έδειξε και στο 2-2 με την αφελή Oυρουγουάη.
⇒ Δίκοπο μαχαίρι τούτο, έχω σε εκτίμηση τον Γκόμες και τη δουλειά του και το 2.13 του άσου (στην Betshop) και… μεγάλο μου δείχνει. Εναλλακτική, για κάτι παραπάνω, το combo με over 1,5 στο ματς… Για σκόρερ, ο Ανχελ Μένα της μεξικάνικης Λεόν έκανε εξαιρετική σεζόν με 14 γκολ σε 21 εμφανίσεις, με την εθνική του Ισημερινού έχει βάλει όμως μόνο ένα σε μια ντουζίνα εμφανίσεων. Με τη Χιλή ήταν δραστήριος, με την Ουρουγουάη είχε γίνει από νωρίς αλλαγή ελέω της αποβολής. Εξτρέμ παίζει, σουτ έχει, γιατί όχι;
Χιλή και Ουρουγουάη έχουν συναντηθεί άλλες 80 φορές, ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης, με τη «σελέστε» να έχει 44 νίκες, τη Χιλή 18 κι άλλα 18 ματς έληξαν ισόπαλα. Εξ αυτών, τα 29 ήταν στο πλαίσιο Copa America με την Ουρουγουάη να έχει 18-4-7. Ωστόσο η «σελέστε» έχει να νικήσει τη «ρόχα» από τον… προηγούμενο αιώνα στο τουρνουά και, εν προκειμένω, από το 3-0 για τη φάση των ομίλων το 1989, συμπτωματικά ξανά στη Βραζιλία (τότε στη Γκοϊάνα, απόψε στο «Μαρακανά»).
Ετερη σύμπτωση ότι και τότε η Ουρουγουάη είχε στον πάγκο τον Οσκαρ Ταμπάρες, ο οποίος αποχώρησε το ’90 ύστερα από τριετή παραμονή και… ρίζωσε στο «τιμόνι» της από το 2006. Τα γκολ είχαν βάλει οι Σόσα, Αλσαμένδι και Εντσο Φραντσέσκολι ενώ η Χιλή του Ορλάνδο Αραβένα έπαιζε με δέκα από το 26’ ελέω αποβολής του Λεονέλ Κοντρέρας ενώ είχε στην αποστολή, ως παίκτες του ΟΦΗ τότε, τους Αλεχάνδρο Ισις και Χάιμε Βέρα - ο Βέρα είχε μπει ως αλλαγή στο ματς με τη «σελέστε».
Μετά την εν λόγω… τριάρα, έφεραν 1-1 στον ημιτελικό του ’99 (και πέρασε η Ουρουγουάη στα πέναλτι), 1-1 σε όμιλο το ’11 και νίκησε 1-0 η Χιλή στα προημιτελικά του ’15… στη Χιλή, με γκολ του Ισλα στο 80’ και με το βραζιλιάνικο κοράκι ονόματι Σάντρο Ρίκι να αποβάλει στο 63’ με δεύτερη κίτρινη τον Καβάνι, στο 88’ τον Φουσίλε και στον τέλος τον ίδιο τον Ταμπάρες.
⇒ Στο 2.15 με 2.20 κινείται η νίκη της Ουρουγουάης, τόσο η «σελέστε» όσο και η Χιλή έχουν ήδη προκριθεί και το ερώτημα, και το κίνητρο αν θέλετε, είναι ποια θα τερματίσει πρώτη για να πάρει το Περού για αντίπαλο και να αποφύγει την Κολομβία. Ερώτημα αν το ματς εξελιχθεί σε… υπναλέο ή έχει γκολ και θέαμα, πάντως είναι δύο ομάδες με αμυντικές «ευπάθειες» και αξιόλογες μεσοεπιθετικές γραμμές. Επιλογή το double combo του Χ2 με τουλάχιστον τρία γκολ στο παιχνίδι, σε τιμή σχεδόν τριπλασιασμού.
Επίσης, μιας και πιάσαμε τα… ιστορικά, το εν λόγω ματς του 1989 ήταν ένα από τα τελευταία που αγωνίστηκε ο Ρομπέρτο Ρόχας που ενεπλάκη σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του λατινοαμερικάνικου ποδοσφαίρου. Δύο μήνες μετά το εν λόγω ματς, στις 3 Σεπτεμβρίου ‘89, Βραζιλία – Χιλή αναμετρήθηκαν για τα προκριματικά του Μουντιάλ 1990. Τότε δεν υπήρχε ένας ενιαίος προκριματικός όμιλος στη Λατινική Αμερική αλλά τρεις (των τριών ομάδων). Βραζιλιάνοι, Χιλιανοί και Βενεζουελάνοι συνέθεσαν το τρίτο γκρουπ και η πρόκριση θα κρινόταν στο «Μαρακανά»: η Χιλή προκρινόταν όμως μόνο με νίκη. Η «σελεσάο» άνοιξε το σκορ στο 49’ με τον μέγιστο Καρέκα και οι 141.072 θεατές… πάγωσαν όταν στο 62’ μία φωτοβολίδα έπεσε δίπλα στον Ρόχας. Ο Χιλιανός σωριάστηκε στο έδαφος και η κάμερα έδειξε το ματωμένο πρόσωπό του. Ο κίπερ (της βραζιλιάνικης Σάο Πάουλο) μεταφέρθηκε εκτός αγωνιστικού χώρου και οι Χιλιανοί αρνήθηκαν να συνεχίσουν το ματς, φοβούμενοι για τη σωματική τους ακεραιότητα. Προφανής στόχος τους, να τιμωρηθεί η Βραζιλία για να πάρουν αυτοί την πρόκριση. Το ματς διεκόπη οριστικά στο 67ο λεπτό.
Ωστόσο τούτο το… σχέδιο δεν βρήκε ποτέ εφαρμογή. Το βίντεο του αγώνα έδειξε ότι η φωτοβολίδα δεν χτύπησε τον Ρόχας και ο τελευταίος… προσποιήθηκε τραυματισμό. Τι ακριβώς είχε κάνει; Μία από τις κάμερες τον εξέθεσε ανεπανόρθωτα αφού είχε κρύψει στα γάντια του ένα ξυραφάκι με το οποίο έσκισε το πρόσωπό του ακριβώς τη στιγμή που έπεφτε κοντά του η φωτοβολίδα, από Χιλιανό που είχε παρεισφρήσει στο «Μαρακανά»!
Η FIFA αντέδρασε άμεσα, απέκλεισε δια βίου τον Ρόχας από το ποδόσφαιρο, όπως και τον ομοσπονδιακό τεχνικό Αραβένα καθώς και τον γιατρό Ντάνιελ Ροδρίγες, η Χιλή αποκλείστηκε από το Μουντιάλ του ‘90 αλλά και από αυτό του ‘94. Απαντες ήταν συνεννοημένοι.
Ο Ρόχας εξελίχθηκε στη δεκαετία του ’80 ως ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες στη Λατινική Αμερική. Ξεκίνησε στην μικρή Αβιασιόν, αλλά μετά από έξι σεζόν πήρε μετεγγραφή στην Κόλο Κόλο κατακτώντας τίτλους και διακρίσεις ενώ πρωταγωνίστησε με τη Χιλή σε τρία Copa America. Οι καταπληκτικές του εμφανίσεις στο το 1987 του έδωσαν μετεγγραφή στη Σάο Πάουλο και η εντυπωσιακή του παρουσία κάτω απ’ τα δοκάρια, του έδωσε το προσωνύμιο «κόνδορας». Οι πτήσεις του όμως δεν είχαν, εντέλει, μεγάλη διάρκεια…
Κλείσιμο με την καθημερινή, αφρικάνικη… τζούρα. Ξανά τρία ματς στο πρόγραμμα, ξανά με ισάριθμα φαβορί αλλά με σαφώς καλύτερες τιμές από ό,τι τα ματς του Σαββατοκύριακου.
Ακτή Ελεφαντοστού και Νότια Αφρική έχουν αναμετρηθείς άλλες πέντε φορές, τέσσερα εξ αυτών έληξαν ισόπαλα και μια φορά νίκησαν οι «μπαφάνα μπαφάνα», το ’03 σε προκριματικό. Σε Copa Africa έπαιξαν μόνο το ’98, σε όμιλο, και έληξε 1-1. Σηκώνει… κουβέντα αν η τιμή της νίκης των Ιβοριανών είναι παραπάνω από όσο θα έπρεπε, δε γεμίζει το μάτι το ρόστερ των Νοτιοαφρικανών, ούτε ο γυρολόγος προπονητής τους, Στιούαρτ Μπάξτερ. Αντίθετα, η Ακτή Ελεφαντοστού έχει τον Ιμπραΐμ Καμαρά στον πάγκο ο οποίος πέρασε σταδιακά από όλες τις μικρές εθνικές ομάδες ενώ αρκετές παλιοσειρές συνεχίζουν: από Ζαχά και Μπονί έως Σερί και Τραορέ.
H Ακτή Ελεφαντοστού έχει ηττηθεί μόνο σε ένα από τα τελευταία 17 ματς που έδωσε σε ομίλους κι αυτό στην πρεμιέρα του Copa Africa 1996 στην Μπουρκίνα Φάσο από την Γκάνα.
Η Τυνησία του Αλέν Ζιρές έχει καλούς παίκτες, γνωστούς και με παραστάσεις, από τον Μεριά του Ολυμπιακού και τον Μσακνί της Αλ Ντουχαΐλ έως τον Σασί της Ζάμαλεκ και τον Καζρί της Σεντ Ετιέν με 13 γκολ φέτος σε 32 ματς με τους «στεφανουά». Τα ρεπορτάζ πάντως είναι διττά, άλλα τον δίνουν να ξεκινά και άλλα όχι.
⇒ Και αλλαγή να μπει, το… έχει ο παλίκαρος, και σε καλή τιμή (άνω του 2.50).
Μάλι και Μαυριτανία έχουν αναμετρηθεί άλλες 13 φορές με 6-4-3 απολογισμό για το Μάλι ενώ ουδέποτε αντάμωσαν ξανά σε τελική φάση. Η Μαυριτανία είναι από τις πιο… άγνωστες και ήρεμες αφρικάνικες χώρες, μαζί με τις Κομόρες νήσους θεωρούνται ως οι μόνες πραγματικές «εκλογικές δημοκρατίες» στον αραβικό κόσμο καίτοι την προηγούμενη δεκαετία είχαν γίνει δύο πραξικοπήματα. Ο Γάλλος Κορεντίν Μαρτίνς, με μεγάλη καριέρα σε Οσέρ και Στρασβούργο στα… ντουζένια του, είναι στον πάγκο από το 2014, οδηγώντας τη για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση, ισοβαθμώντας με την Αγκόλα στον όμιλο και αφήνοντας εκτός της Μπουρκίνα Φάσο και την Μποτσουάνα.
Παίκτες καλούς δείχνει να έχει, από τον Κασά Καμαρά της Ξάνθης και τον πολύπειρο φορ Μπεσάμ της Γκαμές, έως τον χαφ Ελ Ιντέ της Βαγιαδολίδ. Πόσο άγνοια κινδύνου έχουν, ενάντια στο Μάλι, θα φανεί στο γήπεδο. Σταθερή αξία το Μάλι του Μοχάμεντ Μαγκασουμπά με τους Τραορέδες και τους Κεϊτάδες, με 10/23 της αποστολής να παίζουν σε αγγλικές ομάδες και να βγάζει αυτοπεποίθηση και ομοιογένεια.
Σημειωτέον ότι το Μάλι δεν έχει ηττηθεί στις τελευταίες δέκα πρεμιέρες του σε Copa Africa, αριθμώντας από πέντε νίκες και ισοπαλίες.
⇒ Για picks, ο Μούσα Μαρεγκά σημείωσε φέτος 21 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις με την Πόρτο και με την εθνική του έχει σημειώσει μόνο δύο σε 20 εμφανίσεις. Θα τον πλαισιώσει στο 4-4-2 του Μαγκασουμπά ο Καλίφα Κουλιμπαλί της Ναντ.
Σκόρερ
20:00 Τυνησία – Αγκόλα: Γκολ Καζρί (2.55, Betshop)
Combo
02:00 Εκουαδόρ – Ιαπωνία: 1 & over 1,5 (2.53, Betshop)
Combo
02:00 Χιλή – Ουρουγουάη: Χ2 & over 2,5 (2.88, Stoiximan)
Σκόρερ
02:00 Εκουαδόρ – Ιαπωνία: Γκολ Μένα (3.15, Stoiximan)
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi