Ήθελε… και δεν ήθελε χθες. Ξανά επιβεβαιώθηκε σημείο με σκόρερ, ο Μαρεγκά στην άνετη νίκη του Μάλι επί της Μαυριτανίας. Και… έως εκεί, καθώς ο έτερος παιγμένος σκόρερ, Καζρί, καίτοι δραστήριος δεν τα κατάφερε στο μέτριο ματς που έκανε η Τυνησία με την Αγκόλα.
Στα δε latin… τζάμπα το ξενύχτι. Περισσότερο έβλεπα το Εκουαδόρ – Ιαπωνία, αν άξιζε κάποια ομάδα την πρόκριση αυτή ήταν οι Ασιάτες – κι αυτός ο Κούμπο, μιλάμε για μεγάλη παιχτούρα. Νομίζω στη Ρεάλ έκλεισε ήδη. Τζάμπα έχασαν όμως την πρόκριση και οι δύο, για να περάσει… η Παραγουάη.
Ο δρόμος λοιπόν φέρνει, Βραζιλία (παίζει με την Παραγουάη) εναντίον… χμ, Αργεντινής στον ημιτελικό. Με τη Βενεζουέλα παίζει, διάολε. Και, στο άλλο μονοπάτι, Κολομβία – Χιλή και Ουρουγουάη – Περού. Ματσάρες…
Όσο για την είδηση, της χρονιάς κατ’ εμέ; Φανταζόσασταν ποτέ έναν Έλληνα να βγαίνει MVP στο ΝΒΑ; Ε, σε λίγα χρόνια, ίσως του χρόνου ίσως αργότερα, θα λέμε «φανταζόσασταν ποτέ έναν Ελληνα πρωταθλητή στο ΝΒΑ;» Αυτός είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Παιδί μεταναστών που είναι πιο Έλληνας στην ψυχή από πολλούς, πολλούς άλλους…
Η αλήθεια είναι ότι το όνομά του συναντάται συχνά σε… κουίζ. Ποιος παίκτης έχει πάρει το Champions League με τρεις διαφορετικές ομάδες; Φυσικά ο Κλάρενς Σέεντορφ, με τον Αγιαξ το ’95, με τη Ρεάλ το ’98 και με τη Μίλαν το ’03 και το ’07. Τούτο που αρκετοί δεν θυμούνται είναι ότι ο Ολλανδός έπαιξε, για τα τελευταία… ένσημα, στη Βραζιλία με τη φανέλα της Μποταφόγκο και αριθμεί, μόλις, 60 ματς ως προπονητής. Ήταν για ένα πεντάμηνο στους «ροσονέρι» το 14’, για ένα εξάμηνο στην κινέζικη Σενζχέν το ’16 και για ένα τετράμηνο πέρυσι στην Ντεπορτίβο λα Κορούνια.
Φανταστείτε λοιπόν, με βάση τούτα, τι… γατόνι μάνατζερ έχει ο συμπαθής, κατά τα άλλα, Κλάρενς που ανέλαβε τους πρωταθλητές Αφρικής, Καμερουνέζους (με βοηθό τον Πάτρικ Κλάιφερτ). Έτερο κουιζάκι θα μπορούσε να είναι αν οι «αδάμαστοι λέοντες» είχαν ξανά Ολλανδό εκλέκτορα; Είχαν, και δη, είχε περάσει από τα ελληνικά γήπεδα: τον Αρι Χάαν το 2006-07.
Γενικώς από τον πάγκο του Καμερούν έχει περάσει ο κάθε πικραμένος ενώ πήρε το Copa Africa του ’17 με τον Χιούγκο Μπρος, ο οποίος καλά καλά δεν στέριωσε στον Πανσερραϊκό κάποτε ή, αργότερα, σε Τραμπζονσπόρ και Ζούλτε. Προκάτοχος, δε, του Σέεντορφ ήταν ο Ριγκομπέρτ Σονγκ, παράλληλα εκλέκτορας της U23 της χώρας και ανάθεμα κι αν θυμάται κανείς ότι κάποτε φόρεσε τη φανέλα της μεγάλης Λίβερπουλ.
Περισσότερο τον θυμάμαι ως free agent στο Manager, σε κάτι παλιά, μυθικά ξενύχτια – αλλά δεν θέλετε να ξέρετε τα πεπραγμένα της Νότιγχαμ Φόρεστ με προπονητή τον Μποζιονέλο και βασικούς στόπερ τον Σονγκ και τον Ταρίμπο Γουέστ. Ούτε αποζημίωση δεν πήρα….
Παρών και ο Ζαν Αρμέλ Κανά-Μπιγίκ, ανιψιός του Φρανσουά Ομάμ Μπιγίκ που είχε σημειώσει ΑΥΤΟ το γκολ, το πλέον ιστορικό στην ιστορία της εθνικής ομάδας του Καμερούν. Στο ίδιο ματς μάλιστα είχε αποβληθεί ο μπαμπάς του Ζαν Αρμέλ, Αντρέ Κανά Μπιγίκ.
Ναι, Μουντιάλ 1990, στην Ιταλία, τότε που πρωτοακούσαμε το Καμερούν και χαμογελάσαμε όταν βλέπαμε τον Ροζέ Μιλά να χορεύει ύστερα από κάθε γκολ που σημείωνε. Γενικώς λοιπόν το Μπιγικέικο έχει τάση να βγάζει διεθνείς παίκτες, ο Ζαν Αρμέλ παίζει εδώ και τρία χρόνια στην Καϊσερίσπορ έχοντας περάσει από Ρεν και Τουλούζ.
Βεβαίως, για Καμερούν μιλάμε, ήταν δυνατόν να μην υπάρξει γκρίνια; Η αποστολή άργησε 24 ώρες να «πετάξει» για την Αίγυπτο, καθώς οι διεθνείς δεν συμφωνούσαν για τα πριμ και τελευταία στιγμή υπήρξε συμφωνία. Στη δε αποστολή ο Σέεντορφ συμπεριέλαβε μόνο δέκα από την 23άδα που πήρε το τρόπαιο το ’17, θα ήταν ένδεκα αν ήταν υγιής ο Αμπουμπακάρ, ενώ οι Ν’Κουλού και Μάτιπ έχουν από καιρό δηλώσει άρνηση για να παίζουν.
Τούτοι οι παλίκαροι, το λοιπόν, θέλουν να υπερασπιστούν τα κεκτημένα του 2017 και ξεκινούν σήμερα ενάντια στη Γουινέα Μπισάου.
Μέχρι το 1973 ήταν αποικία, ονομαζόταν Πορτογαλική Γουινέα και, κλασικά, υπήρχε θέμα με την ονομασία αφού γειτνιάζει με τη Γουινέα. Εντέλει όταν απελευθερώθηκε από τον ζυγό των προγόνων του Φίγκο, του Ρουί Κόστα και του Κριστιάνο, επέλεξε το «Δημοκρατία της Γουινέας Μπισάου» ενώ οι… δίπλα ονομάζονται «Δημοκρατία της Γουινέας». Σκέτο. Φυσικά πρωτεύουσα είναι το Μπισάου.
Οι Γουινεαμπισαίοι λοιπόν, άλλοτε δεν μετείχαν στα προκριματικά, άλλοτε αποσύρονταν, μόλις την τελευταία δεκαετία πήραν σοβαρά το πράμα και σε τελική φάση πρωτοέπαιξαν προ διετίας για πρώτη φορά. Στην πρεμιέρα μάλιστα πήραν 1-1, ισοφαρίζοντας στο 91’, από την οικοδέσποινα Γκαμπόν του Ομπαμεγιάνγκ, ακολούθησαν ήττες από Καμερούν και Μπουρκίνα Φάσο και οι διεθνείς του Μπασίρο Καντέ είδαν τζάμπα το υπόλοιπο τουρνουά. Ο Καντέ παραμένει στο «τιμόνι», ορισμένοι παίκτες έχουν παραστάσεις όπως ο στόπερ Τζιαλό (έπαιξε δανεικός από τη Φούλαμ στην Εξτρεμαδούρα), ο μέσος Πελέ (μη χέσω…) που παίζει δανεικός από τη Μονακό στη Νότιγχαμ Φόρεστ και ο παλιός φορ του Λεβαδειακού, Τόνι Σίλβα, που ακολούθως έπαιξε στη νοτιοαφρικάνικη Μαμελόντι και την αιγυπτιακή Αλ Ιτιχάντ, ωσάν άλλος ιεραπόστολος. Παρών και το έτερο πουλέν τότε του Κομποτιακού Λιβαδειάς, ο μέσος Ζεζίνιο, νυν παίκτης της σλοβάκικης Σένιτσα.
Οσο για την παράδοση; Τρία ματς, ισάριθμες νίκες για το Καμερούν, η προαναφερθείσα (με 2-1) το ’17 ήταν η μόνη σε τελική φάση.
⇒ Ο Σέεντορφ προορίζει τον Τσούπο-Μότινγκ της Παρί για την κορυφή της επίθεσης του Καμερούν, άμπαλος είναι όμως, ούτε δράμι δεν σηκώνει να πονταριστεί. Ο δε Τόνι Σίλβα θα πλαισιώσει τον Φρεντερίκ Μεντί της Σετούμπαλ στην επίθεση της ομάδας του Καντέ. Στη φωτό κάτωθι, ο πιτσιρικάς Σίλβα προτού στείλει την μπάλα στα χωράφια έξω από το προπονητικό κέντρο του Λεβαδειακού, αγωνιζόταν στην ακαδημία της Λίβερπουλ (κάτω αριστερά είναι) μαζί με τον Ραχίμ Στέρλινγκ, εν έτει 2011. Ατιμη η ζωή, ε;
Μια funbetιά στον Σίλβα, έτσι για την αλητεία, έπεσε. Και, χαμηλότερο ρίσκο, να προηγηθεί το αουτσάιντερ του ματς, όπως έγινε και στο μεταξύ τους ματς το 2017…
Γκάνα και Μπενίν αριθμούν άλλα 15 ματς, 6-7-2 η παράδοση για τους Γκανέζους. Ως επί το πλείστον ήταν φιλικά και απόψε θα αναμετρηθούν για πρώτη φορά σε τελική φάση Copa Africa.
H Γκάνα ήταν στα ημιτελικά και στα έξι τελευταία τουρνουά αλλά, όχι μόνο δεν πήγε στον τελικό, αλλά έχει να πάρει το τρόπαιο από το 1982. Ο Τζέιμς Κβέσι Απιά πήρε… μέτρα, πέταξε σταδιακά εκτός εθνικής ποδοσφαιρικούς απατεώνες τύπου Οπάρε, Μενσά, Γουαρίς και Μποάκιε, φτιάχνοντας ένα μείγμα παλιών και νέων. Το δε Μπενίν προσέλαβε τον Γάλλο Μισέλ Ντουσιγέρ μετά την αποτυχία του με την Ακτή Ελεφαντοστού το 2017, έγινε ανανέωση σταδιακά στις κλήσεις κι από τους «παλιούς» απέμειναν λίγοι, όπως ο μέσος Σεσενιόν (στην Γκεντσλερμπίρλιγκι, πλέον) και φορ με το όνομα μύθος, Μικαέλ Ποτέ (της Ντεμίρσπορ).
Σημαντικό βέβαια ότι το Μπενίν δηλώνει «παρών» για τέταρτη φορά σε τελική φάση και δεν έχει κατορθώσει ακόμη να πανηγυρίσει νίκη: 0-1-8, με μόνη επιτυχία ένα 2-2 με τη Μοζαμβίκη το 2010. Από τότε είχε να εμφανιστεί σε Copa Africa.
⇒ Η Γκάνα έχει τους αφούς (sic) Αγιού, Ασαμόα Γκιάν, Γουακάσο και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις, ψιλογεμίζει το μάτι. Αξίζει το 1.70; Όχι βέβαια. Προτιμότερο μια ζαριά σε πολλαπλό σκορ που πληρώνει καλύτερα. Ε, αν σκοράρει ο Ποτέ, χαλάλι τους.
Τα τελευταία χρόνια, με το νέο σύστημα διεξαγωγής στα ευρωπαϊκά κύπελλα, έχει καταστεί… θεσμός πια οι πρώτοι προκριματικοί γύροι να διεξάγονται από τέλη Ιουνίου, ενώ καλά καλά δεν έχουν τελειώσει διεθνή τουρνουά, όπως φερ’ ειπείν το Copa America ή το Κύπελλο Εθνών Αφρικής. Ένα καρέ… παγκοσμίως αγνώστων ομάδων ρίχνεται λοιπόν απόψε στη μάχη των προκριματικών του «σεντονιού»:
Φερονικέλι – Λίνκολν Ρεντ Ιμπς και Τρε Πένε – Σάντα Κολόμα. Κι όμως είναι… Final 4, παίζουν στην Πρίστινα και, όποιες περάσουν, θα δώσουν τελικό πρόκριση στον 1ο προκριματικό γύρο, που διεξάγεται την Παρασκευή!
Ο,τι να’ ναι…
Η Φερονικέλι είναι… 45 ετών αλλά εξίσου όχι γνωστή. κατόρθωσε να κατακτήσει το πρωτάθλημα στο Κόσοβο με 5 βαθμούς διαφορά από την Πρίστινα, που ήταν και το τρίτο στην ιστορία της. Εδρεύει στο Γκόγκοβατς, προάστιο της Πρίστινα και έδρα της είναι το 6.000 θέσεων «Ρετσχέπ Ρετσχέπι», πήρε το όνομά του από τον ηγέτη της αντίστασης που σκοτώθηκε από τις σέρβικες δυνάμεις το 1999. Ωστόσο, μιας και το Κόσοβο μόλις προ τριετίας αναγνωρίστηκε ως μέλος της UEFA, η Φερονικέλι θα μετάσχει για πρώτη φορά στην ιστορία της σε διεθνή αγώνα.
Κατά πλειονότητα ντόπιοι απαρτίζουν το ρόστερ της ομάδας του Βορειομακεδόνα Ζεκίρια Ραμαντάνι, και λίγοι ξένοι. Ανάμεσά τους ο Βραζιλιάνος μέσος Ζεάν Καριόκα που προ δεκαετίας είχε περάσει για λίγο από την Ξάνθη. Στο δυναμικό επίσης ο Ιβοριανός φορ Αχμέντ Κονέ και ο Αλβανός εξτρέμ Μαγκάνι.
Νοκ άουτ το ματς λοιπόν με την ερασιτεχνική Λίνκολν Ρεντ Ιμπς από το Γιβραλτάρ, οι Κοσοβάροι έχουν πολύ χαμηλό βαθμολογικό συντελεστή στην UEFA αλλά δεν θα κρατήσει για καιρό αυτό. Έχουν καλές ομάδες, και παίκτες με ταλέντο προερχόμενο από τη… μεγάλη των «πλάβι» σχολή.
⇒ Κοίταξα εμπνεύσεις του στυλ να κριθεί στην παράταση το παιχνίδι, ή ανάλογα. Αλλά δεν μου βγαίνει. Με δεδομένο ότι το ματς είναι… μια κι έξω, κράτησα σε καλή τιμή το εύρος 3-4 τερμάτων. Κάτι σε 3-0, 3-1 μου κάνει…
Σκορ οποιαδήποτε στιγμή
20:00 Καμερούν – Γουινέα Μπισάου: Anytime σκορ 0-1 (4.00, Stoiximan)
Σκόρερ
20:00 Καμερούν – Γουινέα Μπισάου: Γκολ Τόνι Σίλβα (9.00, Stoiximan)
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi