Μούφα η βραδιά χθες, η φιλότιμη, και συμπαθής θα έλεγα, Γουινέα Μπισάου λύγισε από το πιο ποιοτικό Καμερούν, στο Φερονικέλι - Λίνκολν άνοιξε το σκορ πολύ νωρίς και… έμεινε εκεί ενώ στο Γκάνα – Μπενίν στο multiscore «χάλασε» από νωρίς.
Γιατί; Επειδή έβαλε γκολ ο… Ποτέ. Χάθηκε να το βάλει… άλλος;
Αφρικανολογία και σήμερις. Δύο από τα τρία ματς για τον 1ο όμιλο, όπου στην πρεμιέρα η Αίγυπτος νίκησε 1-0 τη Ζιμπάμπουε και η Ουγκάντα με 2-0 τη Λ.Δ. Κονγκό.
Για τον δε 2ο όμιλο, η Νιγηρία στη δική της πρεμιέρα ίδρωσε για το 1-0 επί του Μπουρούντι, με γκολ του Ιγκάλο στο 77’, ενώ η Γουινέα «γκέλαρε» μένοντας στο 2-2 με τη Μαδαγασκάρη.
Άλλες 14 φορές έχουν ανταμώσει, ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης, Νιγηρία και Γουινέα (σ.σ. χωρίς Μπισάου, η κανονική), 4-6-4 η απόλυτα μοιρασμένη παράδοση. Σε τελική φάση Copa Africa ήταν μόνο το ματς του ‘76 στην Αιθιοπία και είχε λήξει ισόπαλο 1-1. Ήταν στο πλαίσιο τελικού ομίλου, τεσσάρων ομάδων, και το εν λόγω αποτέλεσμα πρακτικά… χάρισε στο Μαρόκο τον τίτλο.
⇒ Βάσει ρεπορτάζ, οι Ιγκάλο και Μούσα ξεκινούν βασικοί σήμερα, o Mούσα αξίζει καθώς το 2018 έκανε ρεκόρ καριέρας με 4 γκολ με την εθνική του. Δεν έχει κάτι να φοβηθεί το αγόρι από τους Σιλάδες και τους Σισέδες.
Ουγκάντα και Ζιμπάμπουε έχουν αναμετρηθεί άλλες 14 φορές, σε φιλικά και προκριματικά ως επί το πλείστον και επίσης κυριαρχούν οι ισοπαλίες: 2-8-4 o απολογισμός συνολικά.
⇒ Κόντρα στον φαβοριτισμό της Ουγκάντας, καθώς οι μπουκ μάλλον… τσίμπησαν από τη νίκη επί της ΛΔΚ, η Ζιμπάμπουε δύναται να κάνει πρώτη νίκη σε Copa Africa από το 2006.
Αίγυπτος και Λ.Δ. Κονγκό συναντιούνται απόψε για όγδοη φορά, με τους «Φαραώ» να είναι αήττητοι με 5-2-0. Εξ αυτών σε τελική φάση Copa Africa ήταν το 1970 στο Σουδάν (1-0, φάση ομίλων) και το 2006 στο Κάιρο (προημιτελικός, 4-1).
Μάλιστα στο (προαναφερθέν) Κύπελλο Εθνών Αφρικής του ’70 η Αίγυπτος εμφανίστηκε για τελευταία φορά ως Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία. Η ΗΑΔ ήταν απόρροια της αναρρίχησης στην προεδρία του εμβληματικού ηγέτη Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ το ’58 και η ένωση της Αιγύπτου με τη Συρία κατόπιν δημοψηφίσματος. Το ‘61 η Συρία αποσύρθηκε αλλά η Αίγυπτος κράτησε το όνομα ως το 1971, όταν και μετονομάστηκε σε Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου.
Το τέλος της ΗΑΔ προήλθε πρακτικά από την αδυναμία του Νάσερ να βρει ένα κατάλληλο πολιτικό σύστημα για το νέο καθεστώς. Δεδομένου της σοσιαλιστικής ατζέντας στην Αίγυπτο, το Μπάαθ θα έπρεπε να είναι φυσικός σύμμαχος του, αλλά ο Νάσερ ήταν διστακτικός να μοιραστεί την εξουσία. Εντέλει ο άλλοτε σύμμαχος του Νάσερ, συνταγματάρχης Αμπντούλ Χαμίντ Σαράι, έκανε πίσω καταγγέλλοντας ότι επί τριετία η Συρία κυβερνήθηκε από μια βίαιη δύναμη ασφαλείας και ότι ο Νάσερ έκανε ότι δεν γνώριζε…
Στο ματς του ’06 λοιπόν, για να επιστρέφω στα ποδοσφαιρικά, είχε σκοράρει μάλιστα, σημειώνοντας το τελευταίο από τα 69 τέρματά του με τη φανέλα της Αιγύπτου, ο Χοσάμ Χασάν που, για… γνώστες, είχε περάσει από τον ΠΑΟΚ το 1990-91.
https://www.youtube.com/watch?v=JzxPutlCk7k
Γενικώς οι σχέσεις ΠΑΟΚ και… Καΐρου εδώ και χρόνια ήταν καλές αφού ο «δικέφαλος του Βορρά» έχει μακρά ιστορία με ποδοσφαιριστές από την Αίγυπτο. Πιο πρόσφατος, και όγδοος συνολικά που φόρεσε τη φανέλα του, ήταν ο Αμρ Ουάρντα. Βεβαίως, άπαντες είχαν τις ιδιαιτερότητές τους, από τον Μαγκντί Τολμπά και τον Σικαμπάλα έως τον Αμπντελσατάρ Σάμπρι. Τον θυμάστε;
Στην Μπενφίκα τον είδαν στα μεταξύ τους παιχνίδια και «έσκασαν» 1 δισ. δραχμές (περίπου 3 εκατ. ευρώ) για να πάρουν έναν παίκτη που είχε κάνει όλες κι όλες 17 συμμετοχές. Ο Σάμπρι βέβαια δεν στέριωσε ούτε στο «Λουζ», ακολούθως έπαιξε σε Εστρέλα Αμαδόρα, Μαρίτιμο και γύρισε στην πατρίδα του. Τότε μάλιστα στο… deal είχε μπει και ο Τριαντάφυλλος Μαχαιρίδης, που επίσης φόρεσε τα κόκκινα των Λουζιτανών με τον ΠΑΟΚ να καρπώνεται 200 εκατ. δρχ. για την παραχώρησή του…
⇒ Χαμηλός ο άσος, η Αίγυπτος θέλει, και παίζει ανάλογα, νίκες με το ελάχιστο για να πάρει το τρόπαιο. Ωστόσο αν η ΛΔΚ σήμερα ηττηθεί, η πρόκριση κατά 99% θα χαθεί. Δεν έχει κακούς παίκτες, ίσα ίσα. Ξεχωρίζει ο Σεντρίκ Μπακαμπού, τον θυμάμαι στην Μπούρσασπορ να οργιάζει προτού πάει στη Βιγιαρεάλ και, πλέον, στην Κίνα με τη φανέλα της Γκουοάν του Πεκίνου (έχοντας 23 γκολ σε 27 εμφανίσεις). Με την εθνική του έχει 8 γκολ σε 20 συμμετοχές. Και για anytime σκόρερ πληρώνει ωραιότατα…
Σκόρερ
17:30 Νιγηρία – Γουινέα: Γκολ Μούσα (4.00, Bwin)
Σημείο
20:00 Ουγκάντα – Ζιμπάμπουε: 2 (3.50, Bwin)
Σκόρερ
23:00 Αίγυπτος – Λ.Δ. Κονγκό: Γκολ Μπακαμπού (5.00, Stoiximan)
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi