Ένα από τα σημαντικότερα «εργαλεία» των παικτών του στοιχήματος, αποτελούν πλέον κι οι διάφορες ιστοσελίδες όπου υπάρχει η δυνατότητα για σύγκριση αποδόσεων. Βέβαια, στο συγκεκριμένο οδηγό θα προσπαθήσουμε να σας βάλουμε λίγο παραπάνω στη συγκεκριμένη στρατηγική, γιατί σκοπός της σύγκρισης δεν είναι αποκλειστικά και μόνο το που θα παίξουμε, αλλά η σύγκριση αποδόσεων στο στοίχημα είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να δούμε και το τι θα παίξουμε. Αρκεί βέβαια πάντα να μπορούμε να «διαβάζουμε» σωστά τα στοιχεία.
Για να γίνει πιο κατανοητό, το πρώτο σκέλος, που αφορά το που θα παίξουμε, είναι εύκολο, γιατί βλέπεις τις αποδόσεις από πέντε, 10, 15 στοιχηματικές κι αποφασίζεις να ποντάρεις σε αυτήν που σου δίνει την καλύτερη απόδοση για το στοίχημα που έχεις αποφασίσει. Το τι θα παίξουμε, όμως, (αν η αγορά που θα κάνουμε έχει καλές πιθανότητες), είναι επίσης κάτι που μπορεί να βγει από τη σύγκριση, αρκεί να αξιολογήσουμε σωστά τα δεδομένα. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά.
Όπως λοιπόν αναφέραμε και παραπάνω, χάρη στη σύγκριση αποδόσεων στοίχημα μπορεί να παίξει και κάποιος ο οποίος είναι «νέος» στο «άθλημα». Είναι δεκάδες οι ιστοσελίδες πλέον, που σου δίνουν τη δυνατότητα με μια εγγραφή, να φτιάξεις τη δική σου λίστα με τις στοιχηματικές πλατφόρμες που έχεις λογαριασμό κι έπειτα να βλέπεις τις αποδόσεις για διάφορα αθλητικά γεγονότα και αγορές σε αυτά. Η διαδικασία αυτή βοηθάει τον «παίχτη» να αποφασίζει για το που θα ποντάρει για κάποιο σημείο που έχει σκεφτεί, παίρνοντας κάθε φορά την καλύτερη απόδοση. ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν του δίνει όμως τη «γνώση» για το αν το σημείο όπου θέλει να ποντάρει έχει καλές (ή όχι) πιθανότητες επιβεβαίωσης.
Τη «γνώση» λοιπόν αυτή, μπορεί να την αποκτήσει κάποιος, ελέγχοντας τις αποδόσεις του «Εθνικού» book κάθε χώρας, για το πρωτάθλημα αυτής. Για παράδειγμα η σύγκριση αποδόσεων ΟΠΑΠ (που θεωρητικά είναι ο βασικός book της χώρας μας) σε σχέση με άλλες στοιχηματικές πλατφόρμες, μας παρέχει μια καλύτερη εικόνα για το τι αξίζει –από τα ματς μια αγωνιστικής στην SuperLeague- να ποντάρουμε.
Παράδειγμα: Έστω ότι εμείς έχουμε αποφασίσει να ποντάρουμε τον άσο σε μια αναμέτρηση του ελληνικού πρωταθλήματος και στη σύγκριση δούμε ότι στις αποδόσεις ΟΠΑΠ προσφέρεται στην μεγαλύτερη τιμή της αγοράς (ή έστω ξεπερνάει το μέσο όρο). Ναι μεν αξίζει να ποντάρουμε στον ΟΠΑΠ (ή στην πλατφόρμα που βρήκαμε τη μεγαλύτερη απόδοση), αλλά αυτή η ανεβασμένη τιμή του σημείου μας δείχνει ότι οι πιθανότητες επιβεβαίωσης δεν είναι τόσο καλές όσο νομίζαμε.
Αυτή η σύγκριση αποδόσεων στοιχήματος θεωρείται καλή, αφού βασίζεται στο γεγονός ότι ο «Εθνικός» book κάθε χώρας έχει πολύ καλύτερη γνώση και του αθλήματος και των αγωνιστικών στοιχείων, αλλά μπορεί –θεωρητικά πάντα- να γνωρίζει και το όποιο παρασκήνιο μπορεί να υπάρχει ή και εξωαγωνιστικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν ένα αποτέλεσμα.
Μια μέθοδος για σύγκριση, η οποία όμως δεν ενδείκνυται και τόσο, είναι αυτή στις αποδόσεις που υπάρχουν στα ανταλλακτήρια. Και θα λέγαμε ότι δεν είναι αξιόπιστα τα αποτελέσματα, γιατί όσοι γνωρίζουν από ανταλλακτήρια (betfair κλπ) τις αποδόσεις των αγώνων δεν φτιάχνει ένας bookmaker, αλλά είναι τι «αγοράζουν» και τι «πουλάνε» οι παίκτες του στοιχήματος. Οπότε, στη διαδικασία κατά την οποία φτιάχνουμε μια λίστα με στοιχηματικές σε μια σελίδα σύγκρισης αποδόσεων, καλό θα ήταν να μην βάζουμε ανταλλακτήρια τα οποία θα επηρεάζουν και «λανθασμένα» τον μέσο όρο.
Μοιραία, εφόσον μιλάμε για αποδόσεις, δεν μπορούμε να αφήσουμε έξω τον παράγοντα γκανιότα. Την προμήθεια δηλαδή που θα βγάλει ο bookmaker κατά την αγορά στοιχημάτων σε ένα συγκεκριμένο γεγονός (➜ δες πως υπολογίζεται η γκανιότα). Και εδώ το κατά πόσο διαμορφώνεται οι αποδόσεις σε σχέση με τη γκανιότα που έχει μια στοιχηματική, μας δείχνει πόσο «δυνατό» και σίγουρο είναι ένα σημείο, ή όχι. Μην παρεξηγηθούμε. Δεν είναι 100% «σιγουράκι», όμως είναι μια ένδειξη αγοράς.
Παράδειγμα: Έστω ότι μια στοιχηματική, με γκανιότα 15% διαμορφώνει ένα σετ αποδόσεων σε στοίχημα διπλής επιλογής στο 2.00 – 1.57 (κατά προσέγγιση). Για την ίδια αγορά, πλατφόρμα με γκανιότα 5-6%, μοιράζει το σετ στο 1.90-1.90. Από τη στιγμή που η πρώτη πλατφόρμα δεν «μοιράζει» το σετ (1.72 – 1.72 κατά προσέγγιση) και αποφασίζει αυτή την αύξηση στο πρώτο σημείο (σε σχέση με το μέσο όρο και τις υπόλοιπες στοιχηματικές) μας δείχνει ότι το συγκεκριμένο σημείο δεν είναι τόσο «ισχυρό» προς επιβεβαίωση.
Ναι μεν εμείς έχουμε αποφασίσει να το ποντάρουμε και στη σύγκριση αποδόσεων είδαμε ότι στη συγκεκριμένη στοιχηματική αξίζει να το ποντάρουμε, η γκανιότα της πλατφόρμας όμως σε συνδυασμό με αυτή την ανεβασμένη απόδοση μας δείχνουν ότι το σημείο ΔΕΝ είναι «καλό».
Για όσους ασχολούνται, ξέρουν ότι στο στοίχημα σύγκριση αποδόσεων ανάμεσα στις στοιχηματικές, γίνεται και γνωρίζοντας την πολιτική που ακολουθεί η κάθε μια σε σχέση με συγκεκριμένες αγορές. Πχ μια πλατφόρμα μπορεί σταθερά να δίνει χαμηλά τις αποδόσεις στο under 2.5 και ψηλά στο over 2.5 (ξεκάθαρο φαβορί-αουτσάιντερ, 2.15-1.65 κατά προσέγγιση). Αν σε κάποιο ματς που έχουμε αποφασίσει να ποντάρουμε στο under 2.5, δούμε στην συγκεκριμένη πλατφόρμα ένα μοιρασμένο σετ (1.82-1.82), τότε πρέπει αυτομάτως να «υποψιαστούμε» ότι το over 2.5 είναι πολύ περισσότερο φαβορί από ότι υπολογίζαμε και το under 2.5 είναι πολύ μεγάλο αουτσάιντερ.
Τα παραπάνω tip είναι μια καλή αρχή για να μπορούμε να «διαβάσουμε» καλύτερα τις αποδόσεις, να αξιολογήσουμε τους bookmaker και να μπορούμε να καταλήξουμε σε ποιους αξίζει να ποντάρουμε και κυρίως, τι αξίζει να ποντάρουμε. Βέβαια, υπάρχουν κι άλλα δεδομένα που δεν σχετίζονται άμεσα με τη σύγκριση αποδόσεων, αλλά μας δείχνουν αν ένας book διαβάζει καλά την αγορά και δίνει αποδόσεις που σε βοηθάνε στο που να ποντάρεις.
Ένα καλό δείγμα για το αν o book γνωρίζει καλά ένα πρωτάθλημα, είναι το ασιατικό χάντικαπ. Τέσσερις πλατφόρμες σου δίνουν στο 1.85 το -0.75 ενός φαβορί και μια σου δίνει στην ίδια απόδοση το -1 ενός φαβορί. Προφανώς, θα σκεφτείς να «αγοράσεις» το -0.75 λόγω μικρότερου ρίσκο, αλλά αν το φαβορί κερδίσει με 3-0 (κι αυτό συμβεί σε αρκετά γεγονότα), τότε ο ένας ξέρει την αγορά καλύτερα από τους πολλούς. Οπότε, γενικότερα οι αποδόσεις του σε αγορές από το συγκεκριμένο πρωτάθλημα θα σου δείχνουν με μεγαλύτερη ακρίβεια, τι είναι φαβορί και τι όχι.
Για όσους ασχολούνται, έχουν παρατηρήσει αρκετές φορές μια πλατφόρμα να αργεί να αλλάξει την απόδοση σε αγορές όπου υπάρχουν σημαντικές μεταβολές και ενίοτε απλά να ακολουθεί αλλαγές σε συγκεκριμένες πλατφόρμες. Αυτές είναι καλό να τις παρακολουθούμε γιατί αυτή η αργή αλλαγή μπορεί να μας δώσει απόδοση σε σημεία τα οποία η αγορά έχει αρχίσει να χρίζει «φαβορί», αλλά σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες η απόδοση δεν έχει πέσει.
Αξιόλογο «εργαλείο» απέναντι στον book είναι κι ο μέσος όρος των αποδόσεων ενός στοιχήματος, που υπολογίζει ο ίδιος ο παίχτης. Εδώ χρειάζεται προσοχή βέβαια, στο σύνολο των ιστοσελίδων που θα αποφασίσει ο καθένας να εμπλέξει για τη διαμόρφωση του μέσου όρου, να μην βάλει πολλές. Δεν έχει νόημα να ζητάω μέσο όρο απόδοσης από 50 και 60 στοιχηματικές πλατφόρμες, όταν έχω λογαριασμό μόνο σε τρεις, οι οποίες μπορεί να είναι κι άλλης χώρας, να υπάρχουν σημαντικές μεταβολές στη γκανιότα κλπ. Στον μέσο όρο των τιμών που θέλει να έχει ένας παίχτης, ιδανικά θα ήταν να υπήρχαν οι πλατφόρμες στις οποίες ποντάρει κι ακόμα τρεις-τέσσερις από την ίδια χώρα και με μικρές διαφορές στη γκανιότα.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η σύγκριση αποδόσεων των book δεν είναι μια απλή σύγκριση τιμών. Θέλω να ποντάρω άσο, στην Χ στοιχηματική τον δίνει στη μεγαλύτερη απόδοση, ποντάρω εκεί και τέλος. Όχι. Αυτή είναι η μια λογική. Πρέπει να σταθείτε λίγο παραπάνω στο τι ματς «λένε» οι αποδόσεις και πόσο πολύπλευρη είναι η σύγκρισή τους.
21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
Κορυφαίες Στοιχηματικές Εταιρίες στην Ελλάδα