Μακροχρόνια
Ο Άγιαξ επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο της Eredivisie Ολλανδίας και φιλοδοξεί να παραμείνει στην κορυφή, ώστε να δημιουργήσει νέα... δυναστεία. Ουσιαστικός αντίπαλός του σε θεωρητικό επίπεδο είναι μόνο η Αϊντχόφεν, καθώς η Φέγενορντ έμεινε σε «ρηχά μεταγραφικά νερά» φέτος. Οπότε, από τα προσφερόμενα στοιχήματα για την κατάκτηση του τίτλου, δεν αξίζει να παιχτεί κάτι άλλο από το 1.70 του Άγιαξ, στην interwetten. Επίσης, αν «ανοίξει» κάποια στιγμή, αξίζει να παιχτεί το H2H της Ουτρέχτης έναντι της Άλκμααρ (να τερματίσει ψηλότερα).
Εκτίμηση τελικής κατάταξης 1. Άγιαξ, 2. Αϊντχόφεν, 3. Φέγενορντ, 4. Ουτρέχτη, 5. Φιτέσε, 6. Άλκμααρ, 7. Γκρόνινγκεν, 8. Τσβόλε, 9. Βίλεμ, 10. Χέρενφεν, 11. Χεράκλες, 12. Τβέντε, 13. Έμεν, 14. Ντεν Χάαγκ, 15. Σπάρτα, 16. Φένλο, 17. Φορτούνα, 18. Βάαλβαϊκ
Σύστημα διεξαγωγής
Το πρωτάθλημα αποτελείται από 18 ομάδες, που παίζουν δύο φορές μεταξύ τους (εντός-εκτός) σε 34, συνολικά, αγωνιστικές. Οι δύο πρώτες θέσεις δίνουν εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ (ο πρωταθλητής θα αγωνιστεί στα πλέι οφ και ο 2ος στον 2ο προκριματικό). Η ομάδα που θα καταλάβει την 3η θέση θα συμμετάσχει στον 3ο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ αυτές που θα τερματίσουν από την 4η έως την 7η θέση θα αγωνιστούν στα πλέι οφ Ευρώπης, με έπαθλο ένα εισιτήριο στον 2ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ. Ο νικητής του Κυπέλλου μπαίνει στους ομίλους της εν λόγω διοργάνωσης. Διαφοροποίηση φέτος στους αγώνες διαβάθμισης. Υποβιβάζονται απευθείας η 17η και 18η, ενώ η 16η ομάδα θα διεκδικήσει την παραμονή σε παιχνίδια μπαράζ με άλλες 6 ομάδες από τη Β’ κατηγορία. Κριτήρια ισοβαθμίας: 1) διαφορά τερμάτων, 2) καλύτερη επίθεση, 3) βαθμοί στα μεταξύ τους, 5) διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους, 6) εκτός έδρας γκολ στα μεταξύ τους, 7) μπαράζ σε περίπτωση που κρίνεται πρωταθλητής, θέση στην Ευρώπη ή τον υποβιβασμό. Σε αντίθετη περίπτωση, γίνεται κλήρωση.
Οι 5 καλύτερες μεταγραφές
Παίκτης | Θέση | Από | Σε |
Πρόμες | Επιθετικός | Σεβίλλη | Άγιαξ |
Μπρουμά | Επιθετικός | Λειψία | Αϊντχόφεν |
Φερ | Μέσος | Σουόνσι | Φέγενορντ |
Νταλμάου | Επιθετικός | Χεράκλες | Ουτρέχτη |
Μπαζούρ | Μέσος | Βόλφσμπουργκ | Φιτέσε |
Οι ομάδες της Eredivisie
Άγιαξ
Τι έκανε πέρσι: Κατέκτησε πρωτάθλημα έπειτα από 5 χρόνια κι έκανε νταμπλ μετά από 17, ενώ έφτασε... δευτερόλεπτα μακριά από την πρόκριση στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, με την Τότεναμ να του παίρνει την μπουκιά από το στόμα στην τελευταία φάση του επαναληπτικού ημιτελικού.
Προπονητής: Ο Τεν Χαχ (49 ετών, από τον Ιανουάριο του 2018 στον πάγκο) πιστώθηκε την επιτυχία, η ομάδα απέδωσε πέρα από κάθε προσδοκία (119 γκολ στο πρωτάθλημα, 175 στο σύνολο!), οπότε εκείνος επέλεξε το αν και για πόσο θα συνεχίσει. Σύμφωνα με φήμες, τον προσέγγισε η Μπάγερν, αλλά δεν έγινε το deal.
Έδρα: Johan Cruijff Arena (54.990)
Μεταγραφές: «Τσέπωσε» 160 (και βάλε) εκατομμύρια ευρώ από τις πωλήσεις των Ντε Λιχτ (Α, 33/3) και Ντε Γιονγκ (Μ, 31/3) σε Γιουβέντους και Μπαρτσελόνα, αντίστοιχα. Στη θέση τους ήρθαν οι Άλβαρες (Α, Αμέρικα), Ραζβάν Μαρίν (Μ, Σταντάρ Λιέγης). Ενδέχεται να αποχωρήσει και ο Ζίγεχ (ΜΕ, 29/16), κάτι που μαρτυράει η προσθήκη του Πρόμες (33/2 με Σεβίλλη).
Προετοιμασία: Ξεκίνησε τα φιλικά φέρνοντας 1-1 με την Άαλμποργκ, στη συνέχεια κέρδισε κατά σειρά Άντερλεχτ (5-2), Μπασακσεχίρ (2-1), Γουότφορντ (2-1) και ηττήθηκε με 2-1 από τον Παναθηναϊκό. Στο Σούπερ Καπ κέρδισε 2-0 την Αϊντχόφεν, ενώ στο τελευταίο ματς προετοιμασία αναδείχτηκε ισόπαλος 1-1 με τη Σίβασπορ.
Εκτίμηση: Στην προετοιμασία έδειξε πως «πόνεσαν» οι αποχωρήσεις, ιδιαίτερα στο ανασταλτικό σκέλος. Οπότε είναι δεδομένο πως θα χρειαστεί χρόνο. Βέβαια, από τη στιγμή που Αϊντχόφεν και Φέγενορντ δεν έχουν κάνει κάτι ιδιαίτερο μεταγραφικά, παραμένει το πρώτο φαβορί για τον τίτλο.
Αϊντχόφεν
Τι έκανε πέρσι: Έκανε... ασύλληπτο α' γύρο (16-0-1), ήταν πρώτη από την 3η έως την 28η αγωνιστική, στο κρίσιμο όμως σημείο κλάταρε, χάνοντας τη μάχη από τον Άγιαξ. Στο Κύπελλο γνώρισε αποκλεισμό-σοκ από τη Βάαλβαϊκ, ενώ στο Τσάμπιονς Λιγκ ολοκλήρωσε 4η πίσω από Μπαρτσελόνα, Τότεναμ και Ίντερ.
Προπονητής: Ο Φαν Μπόμελ ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις, όμως στο δεύτερο γύρο κάποιες επιλογές παικτών δεν του βγήκαν, ενώ και τακτικά υστέρησε, στα εκτός έδρας ματς με Φέγενορντ και Άγιαξ. Έδειξε πως έχει ακόμα πολλά να μάθει, αφού είναι μόλις 42 ετών, στην πρώτη του επαγγελματική δουλειά.
Έδρα: Philips Stadion (36.150)
Μεταγραφές: Τέλος εποχής για τον ηγέτη και 1ο σκόρερ Λουκ ντε Γιονγκ (28 γκολ στο πρωτάθλημα), ενώ «πόνεσε» και η αποχώρηση του μπακ Ανχελίνιο (34/1). Έφυγε... κακήν κακώς ο Γερμανός στόπερ Σβάαμπ, που θεωρήθηκε υπεύθυνος για κρίσιμα λάθη στα μεγάλα ντέρμπι. Στη θέση του ο συμπατριώτης του Μπάουμγκαρτλ από τη Στουτγάρδη, έναντι 10 εκ. ευρώ. Αξιοσημείωτες οι προσθήκες των εξτρέμ Μπρουμά (Λειψία, 15 εκ. ευρώ, 2η πιο ακριβή στην ιστορία της), Αφελάι (θα είναι αρχηγός).
Προετοιμασία: Μέτρια εικόνα στα φιλικά, έχασε από Νις (3-2, 7/7), Βόλφσμπουργκ (2-0, 17/7), έφερε 0-0 με Σιόν (3/7) και κέρδισε με 3-0 τον Άρη (12/7). Τα ίδια και στο Σούπερ Καπ, όπου έχασε με 2-0 από τον Άγιαξ. Αποκλείστηκε και από το Τσάμπιονς Λιγκ, λόγω των περισσότερων εκτός έδρας γκολ της Βασιλείας (ν'ικη 3-2 εντός, ήττα 2-1 εκτός).
Εκτίμηση: Έχει ικανή φουρνιά, μόλις δύο από τους 28 παίκτες είναι πάνω από 30 ετών! Έδειξε να εμπιστεύεται υπερβολικά τους πιτσιρικάδες ο Φαν Μπόμελ πέρσι, ίσως κι αυτό να πλήρωσε στο δεύτερο γύρο. Πάντως, δεν μας πείθει πως μπορεί να εκθρονίσει τον Άγιαξ, ακόμη κι αν το παλέψει μέχρι τέλους.
Φέγενορντ
Τι έκανε πέρσι: Σκέτη αποτυχία. Ήταν ένα επίπεδο κάτω από Άγιαξ και Αϊντχόφεν στο πρωτάθλημα, ενώ γνώρισε και ντροπιαστικό αποκλεισμό στο Κύπελλο, χάνοντας με 3-0 από τον «μισητό» Άγιαξ, στον εντός έδρας ημιτελικό. Κόντεψε να χάσει και την 3η θέση από την Άλκμααρ, αλλά εν τέλει σοβαρεύτηκε...
Προπονητής: Ο Τζιοβάνι Φαν Μπρόνκχορστ αποχώρησε, παρότι κατέκτησε 4 τρόπαια σε ισάριθμα χρόνια και ανέλαβε ο Γιαπ Σταμ (47 ετών, πάλαι ποτέ σκληροτράχηλος στόπερ). Πέρσι αναμόρφωσε κι «έσωσε» την Τσβόλε, έχει περάσει κι από τους πάγκους των Ρέντινγκ, Γιονγκ Άγιαξ, πρώτη φορά όμως αναλαμβάνει τόσο απαιτητικό πάγκο.
Έδρα: De Kuip (51.777)
Μεταγραφές: Αποσύρθηκε ο εμβληματικός Φαν Πέρσι (Ε, 25/16), αποχώρησε ο οργανωτής Φιλένα (33/6 και 7 ασίστ), αλλά και ο αμυντικός χαφ Κλάσι (33/1). Ήρθε ο ποιοτικός χαφ Κέλι, τον οποίο ο Σταμ γνωρίζει από τη Ρέντινγκ, αλλά και οι επαναπατρησθέντες Φερ (Μ.) και Νάρσινχ (ΜΕ), από τη Σουόνσι. Αν δεν αλλάξει κάτι φαίνεται αποδυναμωμένη. Για βασικός επιθετικός προορίζεται ο 20χρονος Φέντε (13/1 πέρσι).
Προετοιμασία: Ξεκίνησε με νίκες επί των αδύναμων Ντόρντρεχτ, Ντάρμσταντ, με 2-1, ακολούθησαν «ηχηρές» ήττες από Σάλτσμπουργκ (3-1), Παναθηναϊκό (3-0), κέρδισε με 1-0 την Καρλσρούη, έφερε με Ανζέ, ενώ στα δύο τελευταία αντιμετώπισε Σαουθάμπτον (1-3) και Γιονγκ Ουτρέχτη (5-1).
Εκτίμηση: Δύσκολα τα πράγματα για τον Σταμ. Όπως δείχνει η κατάσταση τώρα, το ταβάνι της Φέγενορντ είναι η 3η θέση. Θα πρέπει να γίνει τρομερή υπέρβαση για κάτι περισσότερο και να «αναστηθούν» παίκτες όπως οι Μπέρχαους, Γιόργκενσεν, που πέρσι έκαναν κακή σεζόν. Μάλλον στο Κύπελλο θα ρίξει το βάρος και φέτος, όσον αφορά στη διεκδίκηση τροπαίων.
Αλκμααρ
Τι έκανε πέρσι: Ξεκίνησε με «σοκ», καθώς τέθηκε εκτός Γιουρόπα Λιγκ από την Καϊράτ. Στη συνέχεια είχε ικανοποιητική παρουσία, έπαιξε καλό ποδόσφαιρο ανά διαστήματα και δικαίως τερμάτισε στην 4η θέση. Προσπάθησε αλλά απέτυχε να «χτυπήσει» τη Φέγενορντ και να κάνει την υπέρβαση. Στο Κύπελλο τέθηκε εκτός από τη Βίλεμ, στους «4».
Προπονητής: Τέλος εποχής, με τον Φαν ντεν Μπρομ να αποχωρεί έπειτα από 5 χρόνια, στα οποία είχε βάλει τη δική του σφραγίδα στο αγωνιστικό στυλ της ομάδας. Τεράστιο ρίσκο της διοίκησης ο 40χρονος Άρνι Σλοτ, που ήταν βοηθός του για δύο χρόνια, αλλά η μόνη του προπονητική εμπειρία ήταν στην Καμπούρ (2η κατηγορία), τη σεζόν 2016-17.
Έδρα: AFAS Stadion (17.082)
Μεταγραφές: Ήρθαν ο καλός χαφ Κλάσι (33/1 με Φέγενορντ) και ο 19χρονος δεξιός μπακ-χαφ Σουγκαβάρα, ως δανεικός από τη Ναγκόγια. Παράλληλα αποχώρησαν οι Φαν Ράιν (Α, 14/1), Μαχέρ (Μ, 25/1), Μ. Σόιτχενς (Ε, 32/6). Στο ίδιο επίπεδο το ρόστερ, απαρτίζεται από ταλαντούχους παίκτες που «διψούν» για διάκριση και σε πιθανή... μεταγραφή στο τέλος της σεζόν.
Προετοιμασία: Ασταθής στα φιλικά (3-0-3). Κέρδισε ΠΑΟΚ (1-0, 3/7), Μπριζ (5-2, 6/7), Άντερλεχτ (2-0, 13/7) κι έχασε από Ολεξάντρια (3-0, 29/6), Τέλσταρ (3-0, 13/7), Γάνδη (2-0, 17/7). Νωθρή στο εντός έδρας 0-0 με τη Χάκεν, για τον 2ο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ.
Εκτίμηση: «Πήγε πάσο» το δυνατό της χαρτί, που ήταν ο Φαν ντεν Μπρομ, ο οποίος πέραν των άλλων, εξέλισσε τους νεαρούς παίκτες. Δεν είμαστε σίγουροι πως ο άπειρος Σλοτ μπορεί να τον αντικαταστήσει, ενώ και το δείγμα από την προετοιμασία δεν είναι θετικό. Μάλλον μετά τον προπονητή θα δώσει και τη... θέση της στην Ουτρέχτη. Πάντως, λογικά θα βρεθεί στα πλέι οφ Ευρώπης.
Ουτρέχτη
Τι έκανε πέρσι: Απέλυσε τον προπονητή της (Ζαν Πολ ντε Γιονγκ) στην 4η αγωνιστική και πήρε τον Άντβοκαατ, ο οποίος τη σταθεροποίησε και στο δεύτερο γύρο εμφάνισε σταθερή βελτίωση. Τερμάτισε 6η, όμως στα πλέι οφ ξεπέρασε Χεράκλες (ημιτελικός), Φιτέσε (τελικός) και πήρε εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ.
Προπονητής: Η διοίκηση ευχαρίστησε τον Άντβοκαατ, αλλά εμπιστεύτηκε το νέο «πρότζεκτ» στον Φαν ντεν Μπρομ (52 ετών), που ήρθε με καλές συστάσεις από το πενταετές έργο του στην Άλκμααρ. Στόχος είναι η Ουτρέχτη να παίξει καλό ποδόσφαιρο, ώστε να διεκδικήσει κάποιο τίτλο και -κυρίως- να επιστρέψει ο κόσμος στο γήπεδο.
Έδρα: Stadion Galgenwaard (23.750)
Μεταγραφές: Από τις ομάδες που ενισχύθηκαν περισσότερο. Πήρε με μόλις 700.000 ευρώ τον 1ο σκόρερ της Χεράκλες (και 3ο της Eredivisie), Νταλμάου (19 γκολ), τον πολλά υποσχόμενο εξτρέμ Τσέρνι (22/10 με Γιονγκ Άγιαξ) και τον ποιοτικό χαφ Μαχέρ (25/1 με Άλκμααρ). Επίσης έφερε ως δανεικό τον στόπερ Χόοχμα, από τη Χόφενχαϊμ. Αξιοσημείωτες απώλειες οι αμυντικοί Λέτσχερτ (31/2), Γκαβορί (35/1).
Προετοιμασία: Στα φιλικά κέρδισε Ντούισμπουργκ (3-2), Φορτούνα Ντίσελντορφ (1-0), έφερε 0-0 με τη Μέπεν και ηττήθηκε με 3-2 από την Αντβέρπ. Παραχώρησε εντός έδρας 1-1 στη Ζρίνσκι, για τον 2ο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ. Ήταν καταιγιστική, αλλά υστέρησε στην τελική προσπάθεια.
Εκτίμηση: Θα χρειαστεί λίγος χρόνος στον Φαν ντεν Μπρομ, ώστε να περάσει τη νοοτροπία του στους παίκτες και η ομάδα να αποκτήσει ταυτότητα, όμως όταν το κάνει, η Ουτρέχτη θα παίξει στρωτό και θεαματικό ποδόσφαιρο. Αρχικά θα περάσει την Άλκμααρ (4η θέση), τώρα για να μπει στην τριάδα φέτος θα είναι δύσκολο, μάλλον αυτό είναι στο πλάνο των επόμενων ετών.
Φιτέσε
Τι έκανε πέρσι: Παρά το ποιοτικό ρόστερ και τις προσδοκίες που υπήρχαν δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και έμεινε εκτός Ευρώπης. Τερμάτισε 5η, έφτασε έως τον τελικό των πλέι οφ, για να τεθεί εκτός από την Ουτρέχτη. Στο Κύπελλο έφτασε έως τους «8», όπου αποκλείστηκε από την Άλκμααρ.
Προπονητής: Ο Λεονίντ Σλούτσκι δεν έχει πολλούς φίλους στην Ολλανδία, γενικά δεν χαίρουν εκτίμησης οι αντιλήψεις του για το ποδόσφαιρο. Το θετικό για τον 48χρονο Ρώσο τεχνικό (ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ροστόφ, Χαλ, μεταξύ άλλων) είναι πως τον εκτιμά ο πρόεδρος της ομάδας, που τυχαίνει να είναι συμπατριώτης του, οπότε του δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία.
Έδρα: GelreDome (25.500)
Μεταγραφές: Αποχώρησαν οι 3 από τη βασική αμυντική τετράδα, ενώ ο κίπερ Εντουάρντο αντικαταστάθηκε από τον Λάμπρου. Ήρθαν οι στόπερ Χάιεκ (Πλζεν), Ομπίσπο (Γιονγκ Αϊντχόφεν), ο μέσος Μπαζούρ (Βόλφσμπουργκ) και οι εξτρέμ Τανάν, Χροτ. Σημαντική απώλεια ο Όντεγκααρντ (31/8 και 11 ασίστ), καθώς και η λήξη συνεργασίας με την Τσέλσι, απ' όπου έρχονταν δανεικοί.
Προετοιμασία: Κέρδισε μόνο την Ντάρμσταντ (1-0) στα φιλικά (1-2-3). Ηττήθηκε από Μίντιλαντ (4-3), Λεχ Πόζναν (2-0), Πογκόν (2-1), ενώ έφερε ισοπαλίες 1-1 με Κορόνα Κίελτσε, Σίβασπορ και Λεβερκούζεν. Ξεχώρισε ο επιθετικός Μάταβζ, που σκόραρε στα τρία από τα τέσσερα πιο πρόσφατα εξ αυτών.
Εκτίμηση: Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις δεν υπάρχουν φέτος, οπότε στο ξεκίνημα της σεζόν έχει σαφές πλεονέκτημα έναντι των Άλκμααρ, Ουτρέχτη. Το θέμα είναι πως... ξήλωσε την άμυνα, που αποτέλεσε την αχίλλειο πτέρνα της πέρσι και στην προετοιμασία έδειξε πως θα χρειαστεί χρόνο. Για την 5η θέση την υπολογίζουμε...
Χεράκλες
Τι έκανε πέρσι: Τερμάτισε 7η, στηριζόμενη για μία ακόμη χρονιά στην έδρα της, όπου πήρε τις 11 από τις 15 νίκες στο πρωτάθλημα. Στα πλέι οφ Ευρώπης δεν τα κατάφερε, χάνοντας από την Ουτρέχτη και στα δύο ματς (2-0 εντός και 3-0 εκτός). Στο Κύπελλο αποκλείστηκε μόλις στον 2ο γύρο από τη Φιτέσε.
Προπονητής: Ο 58χρονος Φρανκ Βόρμουτ κέρδισε πανάξια την εμπιστοσύνη της διοίκησης. Γερμανός είναι, όσον αφορά στο σύστημα και τον προγραμματισμό τα πήγε περίφημα, η ομάδα έπαιξε καλό ποδόσφαιρο. Στα αρνητικά το άσχημο κλείσιμο (σερί 0-0-5), το οποίο δεν του στέρησε τη 2η σεζόν στον πάγκο.
Έδρα: Stadion Erve Asito (13.500)
Μεταγραφές: Πούλησε ό,τι καλύτερο είχε, τους Λερίν Ντουάρτε (Μ, 30/6), Κούβας (Ε, 35/10 και 11 ασίστ), τον Νταλμάου (Ε, 33/19), ενώ προς παραχώρηση είναι και ο εξτρέμ Πέτερσον (33/12, είχε «ακουστεί» κάποια στιγμή για την ΑΕΚ). Πρόσθεσε ταλαντούχους στο ρόστερ, όπως οι μέσοι Μάουρο Τζούνιορ (17/6 με Γιονγκ Αϊντχόφεν), Κιομουρτζόγλου (27/2 με Ουντερχάκινγκ), Ζούκε (Κολωνία Β') και δύο παίκτες του Γιονγκ Άγιαξ. Ήρθε κι ο επιθετικός Ντέσερς, ο οποίος απέτυχε πέρσι στην Ουτρέχτη. Από τις πιο αποδυναμωμένες της κατηγορίας.
Προετοιμασία: Έδωσε πολλά φιλικά, ξεκίνησε με 1-1 κόντρα στη Νόρντζελαντ. Έκτοτε κέρδισε τις Βικτόρια Κολωνίας (3-0), Πρόισεν Μούνστερ (3-1), Ομπερχάουζεν (1-0), Αστέρα Τρίπολης (2-0), Χέλμοντ (5-0), Λεβερκούζεν (4-3, το πιο πρόσφατο) και ηττήθηκε από Κλαμπ Μπριζ (1-0), Εξέλσιορ (2-0), Φόλενταμ (2-1).
Εκτίμηση: Ξεπούλησε κι έφερε ταλαντούχους παίκτες στη θέση όσων αποχώρησαν. Αυτή είναι η στρατηγική της τα τελευταία χρόνια αλλά φέτος το... παράκανε. Βασίζεται στον Βόρτμουτ και την ικανότητά του να «χτίζει» ομάδες. Οτιδήποτε πέρα από την απλή παραμονή θα αποτελέσει υπέρβαση, ενώ για ευρωπαϊκή έξοδο... ούτε λόγος!
Γκρόνινγκεν
Τι έκανε πέρσι: Ήταν ουραγός στην 11η αγωνιστική και 15η στη χειμερινή διακοπή. Πήρε... ντόπα 6 δανεικών παικτών το χειμώνα κι έκτοτε έκανε πρωταθλητισμό, ιδιαίτερα εντός (9-0-1, η ήττα από τον Άγιαξ με κόντρα διαιτησία). ανεβαίνοντας στην 8η θέση. Πήρε το τελευταίο εισιτήριο για τα πλέι οφ, στα οποία έχασε από τη Φιτέσε (νίκη 2-1 εντός, ήττα 3-1 στην εκτός έδρας ρεβάνς).
Προπονητής: Στην πρώτη του επαγγελματική δουλειά ο 37χρονος Ντανι Μπάους τα έκανε... μαντάρα στον πρώτο γύρο, όμως δεν δίστασε να αποβάλει από την ομάδα 4 βασικούς που του έκαναν άνω-κάτω τα αποδυτήρια και να «χτίσει» καλό σύνολο στο δεύτερο γύρο. Πολλά υποσχόμενος, συνεχίζει για 2η σεζόν.
Έδρα: Hitachi Capital Mobility Stadium (22.579)
Μεταγραφές: Αποχώρησαν 5 από τους 6 δανεικούς που την ανέβασαν επίπεδο το 2019, καθώς και οι ταλαντούχοι Σαμπότ (Α, 28/1), Ρέις (Μ, 31/1 πήγε στην Μπαρτσελόνα!), Μαχί (εξτρέμ, 28/8). «Αγόρασε» τον Ελ Χανκουρί (ο 6ος δανεικός) από τη Φέγενορντ, ήρθαν και οι Λούντκβιστ (Μ, Μπρέντα), Σρεκ (Μ, Λεβερκούζεν Β'), Μπένσχοπ (Ε, Ίνγκολσταντ), Φαν Χίντουμ (Α, Χεράκλες). Δείχνει στο ίδιο επίπεδο, αν και έγιναν αρκετές μεταβολές στο ρόστερ.
Προετοιμασία: Ολοκλήρωσε με μία ήττα τα φιλικά (6-2-1), αν και δεν αντιμετώπισε κανένα... μεγαθήριο. Κέρδισε Ρος Κάουντι (2-0, 5/7), Πρόισεν Μούνστερ (3-0, 6/7), Αννόβερο (1-0, 20/7), ΦΚ Αϊντχόφεν (3-0, 23/7, χατ τρικ ο Μπένσχοπ), έφερε ισοπαλίες με Σπ. Λόττε (1-1), Έμεν (2-2) και ηττήθηκε με 4-2 από τη Σπάρτα Ρότερνταμ.
Εκτίμηση: Έχοντας πάρει μάθημα από το πάθημα του περσινού πρώτου γύρου, ο Μπάους θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο ξεκίνημα. Ήδη ο σχεδιασμός έγινε νωρίς και η ομάδα είναι έτοιμη. Με «όπλο» την έδρα πιστεύουμε πως είναι σε θέση να πάρει την... τελευταία θέση στη ζώνη των πλέι οφ.
Ντεν Χάαγκ
Τι έκανε πέρσι: Ούτε κρύο, ούτε ζέστη, κινδύνεψε όταν στην 26η αγωνιστική έπεσε στη 14η θέση και προσέγγισε τη ζώνη του υποβιβασμού, όμως εκεί όλοι αφυπνίστηκαν. Με 5 νίκες στα 6 τελευταία ματς όχι απλά «σώθηκε», αλλά τερμάτισε στην 9η θέση.
Προπονητής: Ο Αλφόνς Χρούνενταϊκ είναι από το Φεβρουάριο του 2017 στον πάγκο. Έστω κι αν υπάρχει οικονομική στενότητα σε όλο αυτό το διάστημα η Ντεν Χάαγκ παραμένει εντός στόχων. Πήγε να χάσει τα αποδυτήρια πέρσι, όμως κατάφερε να εμπνεύσει και πάλι τους παίκτες.
Έδρα: Cars Jeans Stadion (15.000), συνθετικός χλοοτάπητας
Μεταγραφές: «Το ταμείον είναι μείον». Οι μοναδικές προσθήκες είναι τρεις παίκτες που επέστρεψαν από δανεισμό και ο δεξιός μπακ Φαν Έβαϊκ από ομάδα 3ης κατηγορίας. Προωθήθηκαν τρεις από τις ρεζέρβες, ενώ κάνει προσπάθεια «επαναπατρισμού» του επιθετικού Κράμερ. Σημαντική η απώλεια του εξτρέμ Μπέκερ (33/7 και 10 ασίστ), αν και μοναδική ουσιαστική. Γενικά έχει παίκτες που παίζουν για χρόνια μαζί.
Προετοιμασία: Αντιμετώπισε κατά βάση... μπυραρίες, οπότε το δείγμα που έχουμε είναι περιορισμένο. Στα τρία (ας το πούμε) ανταγωνιστικά φιλικά που έδωσε έφερε ισοπαλίες με Κορτράικ (0-0), Λέουβεν (1-1) και Αλ Ουάχντα (1-1).
Εκτίμηση: Όλα θα εξαρτηθούν, ως προς το τι θα κάνει, από το αν θα παραμείνει στην ομάδα ο μέσος Ελ Χαγιατί (33/17 και 12 ασίστ πέρσι στο πρωτάθλημα), που έχει προτάσεις από ισχυρότερους συλλόγους. Αν μείνει τότε πάλι μια θέση στο γκρουπ 9-12 είναι εφικτή, αν φύγει, το πιο πιθανό είναι να κινδυνέψει με υποβιβασμό.
Βίλεμ
Τι έκανε πέρσι: Ήταν από τις ομάδες που απέδωσαν καλύτερα στο δεύτερο μισό της σεζόν. Μετά το Μάρτιο την... απασχόλησε περισσότερο στο Κύπελλο, όπου έφτασε έως τον τελικό και ηττήθηκε με 4-0 από τον Άγιαξ. Αλλιώς, θα είχε τερματίσει ψηλότερα από τη 10η θέση.
Προπονητής: Πολύπειρος ο Αντρί Κόστερ, στο τελευταίο σκέλος της καριέρας του (64 ετών), ανανέωσε για ένα ακόμη χρόνο τη συνεργασία του με την ομάδα. Στα αρνητικά η ανασταλτική λειτουργία, καθώς η Βίλεμ δέχτηκε 72 γκολ σε 34 παιχνίδια για το πρωτάθλημα.
Έδρα: Koning Willem II Stadion (14.700)
Μεταγραφές: Ο Ίσακ (Ε, 16/13) ήταν ο παίκτης που την ανέβασε επίπεδο το 2019 και επέστρεψε στην Ντόρτμουντ, ενώ αποχώρησαν οι σημαντικοί χαφ Κρόουλι (34/5), Τάπια (16/1) και ο Παλάσιος (Α, 27/0). «Αγόρασε» με οψιόν τον εξτρέμ Παυλίδη (14/5 το 2019) και πήρε τον πολλά υποσχόμενο εξτρέμ Νάνελι από τον Άγιαξ. Συνηθίζει να κάνει αξιόλογες διορθωτικές κινήσεις το χειμώνα.
Προετοιμασία: Ανάμεικτες εντυπώσεις άφησε στα φιλικά, κέρδισε Οστάνδη (2-1, 6/7), Ος (2-0, 13/7), έφερε 1-1 με Ζούλτε (20/7) και ηττήθηκε με 3-0 από τη Σπάρτα Ρότερνταμ (17/7). Ξεχώρισαν οι Έλληνες Παυλίδης, Βρουσάι, που και φέτος θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην επίθεση. Το Σάββατο κέρδισε με 2-1 τον ΟΦΗ.
Εκτίμηση: Το ρόστερ της είναι μικρό, αλλά παράλληλα το ταμείο της γεμάτο, οπότε είτε μέχρι τη λήξη των μεταγραφών, είτε το χειμώνα θα κάνει τις διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνται. Πάλι μια σεζόν σαν την περσινή περιμένουμε. Να σωθεί το συντομότερο και να ψάξει το κάτι παραπάνω μέσω του Κυπέλλου.
Χέρενφεν
Τι έκανε πέρσι: Χαιρόσουν να βλέπεις τα παιχνίδια της, αν δεν ήσουν οπαδός της, έχασε δύο φορές με 5-3 από Φέγενορντ και Χεράκλες εντός έδρας, ενώ έφερε ισοπαλίες 3-3 και 4-4, γενικά ήταν η πιο... σουρεάλ ομάδα της κατηγορίας. Η 11η θέση στην οποία τερμάτισε μόνο τιμητική δεν είναι για το κύρος και την ιστορία της.
Προπονητής: Μόλις προσέγγισε τη ζώνη υποβιβασμού, η διοίκηση απομάκρυνε τον κόουτς Ρίκερινκ και ολοκλήρωσε τη σεζόν με τον Τζόνι Γιάνσεν. Ο 44χρονος δεν έχει άλλη εμπειρία σε πάγκο, παρ' όλα αυτά έχει περάσει από διάφορα πόστα στο σύλλογο και θα πάρει την ευκαιρία του φέτος ως πρώτος προπονητής.
Έδρα: Abe Lenstra Stadion (27.224)
Μεταγραφές: Αποδυναμώθηκε. Μοσχοπούλησε τους Φλαπ (ΜΕ, 34/16), Πίρι (Α, 31/2), σε Άντερλεχτ και Άγιαξ αντίστοιχα, ενώ έφυγαν και οι Κομπαγιάσι (Μ, 29/0), Σχάαρς (Μ, 9/0), Φαν Άμερσφοορτ (ΜΕ, 28/4), Λάμερς (Ε, 31/16). Απέκτησε τον εξτρέμ Ετζούκε (14/6 με Βαλερένγκα) έναντι 2 εκ. ευρώ, ενώ έφερε ως δανεικό τον Όντγκααρντ (Ε.) από τη Σασουόλο. Σημαντική και η προσθήκη του Φάικ (Μ, 19/4 με Ζούλτε).
Προετοιμασία: Από τότε που σταμάτησε να αντιμετωπίζει μπυραρίες έπαιξε κατά σειρά με: Μέπεν (5-4, 5/7), Φόλενταμ (1-4, 13/7), Μαλίν (2-2, 13/7), Σαν Πάουλι (1-1, 20/7) και Σάντερλαντ (1-0, 27/7).
Εκτίμηση: Παρά την... αποψίλωση του ρόστερ, το γεμάτο ταμείο αφήνει μια υποψία ενίσχυσης έως το τέλος της μεταγραφικής περιόδου, οπότε είναι επισφαλές να κρίνουμε. Αν μείνει ως έχει το ρόστερ, με προπονητή που έχει δώσει μόνο 5 ματς σε επίπεδο Eredivisie δεν υπάρχουν ελπίδες διάκρισης. Αν είχε άλλη φανέλα θα κάναμε λόγο ακόμα και για υποβιβασμό. Πιστεύουμε πως ενδέχεται να κινδυνέψει, αλλά θα παραμείνει.
Φένλο
Τι έκανε πέρσι: Ήταν από τις λίγες ομάδες που έδιναν βάση στην άμυνα και... τιμώρησε όποιον την υποτίμησε. Επί της ουσίας δεν κινδύνευσε ποτέ με υποβιβασμό και τερμάτισε 12η στη 2η σερί χρονιά της στην κατηγορία. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε από την Άλκμααρ στη φάση των «32».
Προπονητής: Ο εξαιρετικός Μορίς Στάιν την... έκανε για την Αλ Ουάχντα και τα «πετροδόλαρα» των Η.Α.Ε. και τη θέση του πήρε ο 50χρονος Ρόμπερτ Μάσκαντ. Λίγα πράγματα ως τεχνικός, έχει κάτσει στον πάγκο των Μπρέντα και Γκόου Αχέντ Ιγκλς, ενώ μέχρι πρότινος ήταν τεχνικός διευθυντής της Αλμέρε (2η κατηγορία).
Έδρα: Covebo Stadion - De Koel (8.000), συνθετικός χλοοτάπητας
Μεταγραφές: Η μεγαλύτερη απώλεια είναι αυτή του τερματοφύλακα, και MVP των δύο τελευταίων ετών, Ούνερσταλ, με τον 32χρονο Κίρσμπαουμ να έρχεται από τη Λεβερκούζεν ως αντικαταστάτης του. Αρκετές αλλαγές στο υπόλοιπο ρόστερ (ποσοτικά ίδιες), κυρίως σε άμυνα και επίθεση.
Προετοιμασία: Ολοκλήρωσε αήττητη την προετοιμασία, αν και είχε βατούς αντιπάλους. Ξεχωρίζει το 2-2 με τη Βόλφσμπουργκ (13/7), στα υπόλοιπα ανταγωνιστικά φιλικά αντιμετώπισε Σιντ Τρούιντεν (3-3, 6/7), Στράελεν (2-1) και ΦΚ Αϊντχόφεν (2-0). Στην πρόβα τζενεράλε, το Σάββατο, ηττήθηκε με 1-0 από τον Παναθηναϊκό.
Εκτίμηση: Ο Μάασκαντ δεν έχει πετύχει σε καμία ομάδα έως τώρα, οπότε αν το κάνει στη Φένλο, θα είναι η εξαίρεση στον «άτυπο» κανόνα της καριέρας του. Άλλαξαν αρκετά, χάλασε η ομοιογένεια στην άμυνα που είχε φτιάξει ο Στάιν και για να ξαναχτιστεί χρειάζεται χρόνος, που δεν υπάρχει. Πιστεύουμε πως η 3η σερί χρονιά στην Eredivisie θα είναι και η δυσκολότερη.
Τσβόλε
Τι έκανε πέρσι: Στον πρώτο γύρο φλέρταρε με τη ζώνη του υποβιβασμού και ο χειμώνας τη βρήκε εντός αυτής (16η θέση). Σαφώς ανώτερη στο β' γύρο, εξασφάλισε άνετα την παραμονή, στόχος στον οποίο αρκέστηκε στο τέλος και δεν διεκδίκησε πιθανή ευρωπαϊκή έξοδο. Στο Κύπελλο έφτασε έως τους «16».
Προπονητής: Η αγωνιστική της αναμόρφωση είχε ονοματεπώνυμο. Ο Γιαπ Σταμ βελτίωσε σημαντικά το έργο του προκατόχου του, Φαν Σχιπ (είναι σε διαπραγματεύσεις για τον πάγκο της εθνικής Ελλάδας). Ο Σταμ εξαργύρωσε την επιτυχία πηγαίνοντας στη Φέγενορντ κι έτσι η Τσβόλε απευθύνθηκε στον Τζον Στέχεμαν, ο οποίος πέρσι έφτασε μία ανάσα (και λίγα λεπτά) από το να ανεβάσει την Γκόου Αχέντ στην Eredivisie. Επίσης, ο 42χρονος έχει και πολύ καλή τετραετία (2014-18) στον πάγκο της Χεράκλες, την οποία έβγαλε και Ευρώπη, μεταξύ άλλων.
Έδρα: MAC³PARK Stadion (14.000), συνθετικός χλοοτάπητας
Μεταγραφές: Πούλησε τους αμυντικούς Φαν ντεν Μπερχ (15/0), Εχιζίμπουε (32/1) και τον οργανωτή Νάμλι (33/4 και 7 ασίστ) από δύο εκ. ευρώ τον καθένα, ενώ άλλαξε ριζικά και το τιμ των τερματοφυλάκων. Κανένα κενό δεν έμεινε ακάλυπτο, ίσα ίσα, σε κάποιες περιπτώσεις όσοι ήρθαν είναι ποιοτικά ανώτεροι, με τους Ρέινεν (Α, Μακάμπι Χάιφα), Μπελ Χασανί (ΜΕ, Αλκμααρ) και Γιόνσεν (ΜΕ, Άγιαξ) να ξεχωρίζουν.
Προετοιμασία: Έδωσε 3 φιλικά με ασήμαντες ομάδες και άλλα τρία πιο δυνατά. Απέσπασε 2-2 από τον ΠΑΟΚ (ισοφαρίζοντας από 0-2, στις 9/7), έφερε 1-1 με την Έμεν (5/7) κι επιβλήθηκε 4-1 της Καμπούρ (19/7). Στο πιο πρόσφατο κέρδισε με 1-0 τον Αστέρα Τρίπολης (27/7).
Εκτίμηση: Ο Στέχεμαν είναι από τους ανερχόμενους Ολλανδούς προπονητές. Αναμένεται να δούμε την Τσβόλε να παίζει στρωτό και ενίοτε θεαματικό ποδόσφαιρο και στην έδρα της να δυσκολεύει κάθε ομάδα της κατηγορίας. Ενδέχεται να «χτυπήσει» την πόρτα των πλέι οφ Ευρώπης.
Έμεν
Τι έκανε πέρσι: Στόχος ήταν να αποφύγει την τελευταία θέση (απευθείας υποβιβασμός) ως νεοφώτιστη. Όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά παρέμεινε χωρίς να χρειαστεί αγώνες μπαράζ, τερματίζοντας 14η, πάνω από ομάδες με πολλαπλάσιο μπάτζετ. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στον 2ο γύρο από ομάδα χαμηλότερης κατηγορίας.
Προπονητής: Ο Ντικ Λούκιν είναι ο αναμορφωτής της Έμεν. Βρίσκεται στον πάγκο από το 2016, ανέβασε την ομάδα στην Eredivisie για πρώτη φορά στην ιστορία της, ενώ αντίστοιχα δύσκολο επίτευγμα ήταν και η απευθείας παραμονή. Όσο διατηρείται στον πάγκο ο 47χρονος, τόσο θα ανεβάζει επίπεδο το σύλλογο.
Έδρα: De Oude Meerdijk (8.600), συνθετικός χλοοτάπητας
Μεταγραφές: Έγινε... ξεκαθάρισμα στο πολυάριθμο ρόστερ, 19 παίκτες αποχώρησαν και 12 προστέθηκαν σε αυτό. Το θετικό είναι πως οι πιο ποιοτικοί παρέμειναν, πλην των Σχέρπεν (Τ, 34/0), Κάβλαν (Α, 34/4), Μπάνικ (Μ, 24/4). Από τις προσθήκες ξεχωρίζουν οι Χάμρολ (Τ, Κορόνα Κίελτσε), Ταρασάι (εξτρέμ, δανεικός από Έβερτον) και Κολάρ (Ε, 26/12 με Βίσλα πέρσι).
Προετοιμασία: Δεν ηττήθηκε στα φιλικά και μάλιστα βελτιωνόταν με την πάροδο του χρόνου. Αντιμετώπισε κατά σειρά: Τσβόλε (1-1), Αλμέρε (1-1), Γκρόνινγκεν (2-2), Γκόου Αχέντ (3-2) και ΟΦΗ (3-0). Εξαιρετικός ο φορ Ντε Λέου, σκόραρε σε 4 από αυτά τα ματς.
Εκτίμηση: Ο βαθμός στον οποίο άλλαξε το ρόστερ έχει ένα ρίσκο, ιδιαίτερα όταν έχει «φανέλα»... δεύτερης κατηγορίας. Η παρουσία του Λούκιν στον πάγκο είναι εγγύηση για κάτι καλό, αν και λόγω της περσινή επιτυχίας ο πήχης μπήκε πολύ ψηλά. Πιστεύουμε πως μπορεί να επαναλάβει αντίστοιχη επίδοση, ενώ αν ξεκινήσει καλά, μπορεί να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη της σεζόν.
Φορτ. Σίταρντ
Τι έκανε πέρσι: Μέχρι την 21η αγωνιστική ήταν στην 9η θέση, όμως μετά πήρε την... κάτω βόλτα. Έχασε και τα 9 εκτός έδρας ματς που έδωσε το 2019, με παθητικό 38 τερμάτων σε αυτά (!), αλλά τελικά υπήρξαν χειρότερες ομάδες από αυτή και παρέμεινε απευθείας, τερματίζοντας 15η. Στο Κύπελλο τέθηκε εκτός από τη Φέγενορντ, στα προημιτελικά.
Προπονητής: Πρώτος προπονητής «φαίνεται» ο 32χρονος Σγιορς Ούλτε, όμως το γενικό πρόσταγμα έχει ο Κέβιν Χόφλαντ (παλιά «δόξα» της Αϊντχόφεν), παρότι δηλώνεται ως βοηθός. Εδώ και ενάμιση χρόνο γίνεται αυτό, μέχρι ο 40χρονος να πάρει το απαραίτητο δίπλωμα. Παρά την απειρία του, τα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής.
Έδρα: Fortuna Sittard Stadion (12.500)
Μεταγραφές: «Άλλη ομάδα» σε σχέση με πέρσι, αφού 15 παίκτες αποχώρησαν και 12 ήρθαν στο σύλλογο. Τουλάχιστον, όσοι έκαναν τη διαφορά, όπως ο κίπερ Κόσελεφ και ο οργανωτής Ντίμερς (38/8 και 8 ασίστ) έμειναν. Από τις προσθήκες ξεχωρίζουν αυτές των δανεικών Πάσλακ (δεξιός μπακ, Ντόρτμουντ), Νταμασκάν (επιθετικός, Τορίνο) και του Καριαλάινεν (Ε, 12/3 με Κουόπιο).
Προετοιμασία: Έδωσε μόνο 4 φιλικά και τα δύο με... μπυραρίες. Πάντως, στα υπόλοιπα ήταν εξαιρετική, έκανε αίσθηση τόσο το 5-1 επί της Άρη, όσο και το 1-0 επί της Λεβερκούζεν. Το Σάββατο συνετρίβη 5-1 από τον ΠΑΟΚ.
Εκτίμηση: Παίζει μπάλα, αυτό την κράτησε στην κατηγορία πέρσι. Το κακό είναι πως δεν προσαρμόζεται στα εκτός έδρας ματς, με αποτέλεσμα το κοντέρ να γράφει... πολλά κάθε φορά. Μπορεί να μην τερματίσει τελευταία, όμως θα είναι από τις ομάδες που θα παλέψουν μέχρι τέλους για την αποφυγή του υποβιβασμού.
Τβέντε
Τι έκανε πέρσι: Άργησε λίγο να... ξυπνήσει αλλά μόλις το έκανε δεν άφησε περιθώρια για το ποιος ήταν το αφεντικό στη 2η κατηγορία, κατέκτησε δια περιπάτου τον τίτλο. Στο Κύπελλο έφτασε έως τα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από τη μετέπειτα φιναλίστ Βίλεμ.
Προπονητής: Ο Μαρίνο Πούσιτς επέλεξε να πάει βοηθός του Σλοτ στην Άλκμααρ και δεν ακολούθησε την Τβέντε στην πρώτη κατηγορία. Στη θέση του άφησε τον μέχρι πρότινος συνεργάτη του, Γκονζάλο Γκαρσία. Είναι Ουρουγουανός, 35 ετών και για πρώτη φορά θα κοουτσάρει επαγγελματικό σύλλογο, ως πρώτος προπονητής.
Έδρα: De Grolsch Veste (30.205)
Μεταγραφές: Το ρόστερ της μεταβλήθηκε σημαντικά, καθώς είχε πολλούς δανεικούς κι έφερε άλλους τέσσερις. Σε γενικές γραμμές ενισχύθηκε, με τον δεξιό μπακ Φερχέκ να ξεχωρίζει και, με την πολυετή εμπειρία του από την Μπουντεσλίγκα, να παίρνει ρόλο ηγέτη στην ομάδα. Οι παλιές αμαρτίες με οικονομικές ατασθαλίες και χρέη κρατούν... χαμηλά τον πήχη.
Προετοιμασία: Είχε επίδοση 1-3-1. Στο πιο πρόσφατο κέρδισε με 1-0 την Κόνιασπορ, ενώ στα υπόλοιπα ηττήθηκε με 2-1 από τον Γιονγκ Άγιαξ και έφερε ισοπαλίες με Αλ Ουάχντα (0-0), Λέουβεν (0-0), Σάλκε (1-1). Σε όλα τα ματς παρουσίασε πρόβλημα στην τελική προσπάθεια, αν και ανασταλτικά ήταν καλή.
Εκτίμηση: Πρωταθλήτρια το 2009, δεν μπορούν να μην υπάρχουν προσδοκίες από τους απαιτητικούς οπαδούς της. Βέβαια, βάσει λογικής, με rookie προπονητή στην Eredivisie δεν μπορεί να πάει και πολύ μακριά. Πάντως, πιστεύουμε πως θα παραμείνει άνετα. Για το κάτι παραπάνω; Δύσκολα...
Σπάρτα Ρότ.
Τι έκανε πέρσι: Μπορεί να μην κατάφερε να διεκδικήσει τον τίτλο και να έχασε από νωρίς τη μάχη με την Τβέντε, όμως έδειξε το καλό της πρόσωπο στα μπαράζ ανόδου και με πειστικές εμφανίσεις απέκλεισε κατά σειρά τις Ος (5-0 συνολικό σκορ), Ντε Γκράαφσαπ (ήττα 2-1 εντός και νίκη 2-0 στη ρεβάνς).
Προπονητής: Ο Χενκ Φράσερ την ανέβασε και συνεχίζει στον πάγκο. Λάτρης της τακτικής, οι ομάδες τους πάντα προσπαθούν να καταστρέφουν το παιχνίδι των αντιπάλων και να εφαρμόζουν αντεπιθέσεις. Διαθέτει εμπειρία από την Eredivisie, έχει θητεύσει στο παρελθόν σε Φιτέσε, Ντεν Χάαγκ.
Έδρα: Sparta-Stadion Het Kasteel (11.026), συνθετικός χλοοτάπητας
Μεταγραφές: Διατήρησε τις περισσότερες μονάδες, είχε και απώλειες όπως οι Κόρτσμιτ (Τ.), Ντρέντε (Μ.). Έγιναν στοχευμένες προσθήκες, αλλά από το δεύτερο ράφι, όπως οι Σμέιτς (Μ, 39/12 και 8 ασίστ με Ος) και Ματάι (Α, 32/3 με Εξέλσιορ). Σημαντικός και ο δανεισμός του μέσου Ρίγκο, από την Αϊντχόφεν.
Προετοιμασία: Άφησε καλές εντυπώσεις στα φιλικά, ολοκληρώνοντας με 4 διαδοχικές νίκες. Ηττήθηκε μόνο από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (1-2) και κέρδισε τις Ζαγκλέμπιε Λούμπιν (1-0), Βίλεμ (3-0), Μπρέντα (3-0), Ντεν Μπος (3-0) και Γκρόνινγκεν (4-2).
Εκτίμηση: Θέλοντας και μη, πρωταρχικός στόχος είναι η παραμονή. Ο Φράσερ είναι εγγύηση και ο κατάλληλος προπονητής για να το πετύχει. Δεν περιμένουμε θέαμα στα παιχνίδια της, όμως θα αποτελέσει... παρέα όσων αναζητούν μεγάλες αποδόσεις. Θα την κοντράρουμε όταν παίζει εντός και θα την επιλέγουμε στα εκτός έδρας παιχνίδια...
Βάαλβαϊκ
Τι έκανε πέρσι: Έδειξε πως η φανέλα της ζυγίζει πολλά κιλά, αφού παρότι τερμάτισε 8η στην κανονική διάρκεια της 2ης κατηγορίας, διέπρεψε στα πλέι οφ ανόδου. Έκανε... άθλους. Απέκλεισε αρχικά τη Ναϊμέγκεν, αν και έχασε 2-0 στο α' ματς (3-0 η εντός έδρας ρεβάνς). Υποβίβασε την Εξέλσιορ (2-1 εντός, 1-1 εκτός) και στο καθοριστικό παιχνίδι κέρδισε 5-4 τη Γκόου Αχέντ (0-0 το α' ματς), με το 4-4 (που της έδινε την πρόκριση) να γίνεται στο 95' (στο 98' έβαλε και το 5ο γκολ)...
Προπονητής: Ο Φρεντ Χριμ είναι υπεύθυνος για την τεράστια υπέρβαση. Μπορεί να έκανε... καρδιακούς τους οπαδούς της ομάδας, αλλά η Βάαλβαϊκ το άξιζε, έπαιζε πολύ καλό ποδόσφαιρο, παρότι αμυντικά ήταν ασταθής (57 γκολ παθητικό σε 38 ματς στην κανονική περίοδο).
Έδρα: Mandemakers Stadion (7.508)
Μεταγραφές: Το θετικό είναι πως διατήρησε -σχεδόν- αναλλοίωτο το ρόστερ, το αρνητικό πως αυτό είναι επιπέδου 2ης κατηγορίας. Σημαντική απώλεια ο Χάνσον (ΜΕ, 35/12 και 11 ασίστ) που επέστρεψε στη Φέγενορντ, καλή η προσθήκη του αμυντικού Λ. Νιούπορτ (12/0 με Ντε Γκράαφσαπ).
Προετοιμασία: Ξεκίνησε ικανοποιητικά την προετοιμασία, κερδίζοντας δύο μπυραρίες και τις Μαλίν (3-1), Ος (1-0), Βαλένθια Β' (2-0). Πάντως, στην πρόβα τζενεράλε ηττήθηκε με 2-1 από τη Ναϊμέγκεν.
Εκτίμηση: Φάνηκε πως η επιτυχία ήταν εκτός προγράμματος, αφού δεν έγιναν τα απαραίτητα από οικονομικής πλευράς, ώστε να την υποστηρίξουν. Αυτό σημαίνει πως αν δεν αλλάξει κάτι, το να αποφύγει την τελευταία θέση θα είναι ακόμα πιο απίθανο σε σύγκριση με όσα έκανε πέρσι για να πάρει το εισιτήριο της Eredivisie.
Επιμέλεια: Κώστας Φίλιος
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi