Αν δεις τα ρόστερ «τρομάζεις». Η Δυτική Περιφέρεια φέτος, παρά το γεγονός ότι έχασε τον Kevin Durant, πρέπει να είναι ίσως η καλύτερη όλων των εποχών. Κοινότυπο, το λέμε κάθε χρόνο, αλλά φέτος η FA σε συνδυασμό με το πως έχουν εξελιχθεί κάποιες ομάδες της Δύσης, αναμένεται να μας δώσουν «επικές» μονομαχίες. Επιστέγασμα όλου αυτού, το γεγονός ότι επτά ομάδες (κατ΄ εμέ) έχουν πλέον ισάξιες πιθανότητες πρωταθλήματος. Δεν είναι πλέον μόνο οι Warriors. Ακόμα κι οι book συμφωνούν. Επτά ομάδες της Δύσης, στα 11 πρώτα φαβορί για πρωτάθλημα. Οπότε πως να μην μιλάμε για την πιο -άντε για μια από τις πιο- ανταγωνιστική Δύση ever.
Συγχρονίστε τα ρολόγια σας, τα προγράμματά σας, δυστυχώς το μεγαλύτερο ενδιαφέρον φέτος σε όλο το πρωτάθλημα, θα το έχει η Pacific. Και Leonard έχω και Davis και Lebron και George και Curry και… και… και… Η τριπλέτα Warriors, Lakers, Clippers αναμένεται με μεγάλη αγωνία. Το «δυστυχώς» στον πρόλογο πάει ότι τα παιχνίδια των ομάδων της Pacific είναι σταθερά 5+ τα ξημερώματα. Οπότε κουράγιο. Kings και Suns μοιραία θα είναι οι «φτωχοί συγγενείς», αλλά όχι σάκοι του μποξ για όλους.
Τι έκαναν πέρυσι: Ότι ήταν δυνατόν για να κάνουν το 3-peat, αλλά δεν τα κατάφεραν. Κι όπως των Heat το 14΄ και το δικό τους το 3-peat το «έκοψε» ο ίδιος άνθρωπος (θα τα πούμε παρακάτω). Η regular season τους πάντως δεν ήταν ιδανική. Κι ας τερμάτισαν πρώτοι. Πολλές εσωτερικές διαμάχες, κόντρες μεταξύ παιχτών, γκρίνια. Στοιχεία που έκαναν προδιαγεγραμμένη την απόφαση του Kevin Durant το καλοκαίρι, που γινόταν free agent. Πάντως μπήκαν ως φαβορί για τελικούς στα playoffs και δικαίωσαν τον χαρακτηρισμό. Έβγαλαν τρομερό χαρακτήρα και στους τελικούς της Δύσης με τους Rockets, παρά τις απουσίες τους, αλλά και στους τελικούς με τους Raptors. Κάπου εκεί όμως «υπέκυψαν στα τραύματά τους». Θα τολμήσω να πω ότι, παρά το γεγονός ότι πέρυσι δεν πήραν πρωτάθλημα, κέρδισαν περισσότερους φιλάθλους σε σχέση με τα παλιότερα χρόνια όπου έφταναν ως το τέλος του δρόμου.
Ανταλλαγές και Free Agency: Ο Durant γινόταν free agent, ο Thompson το ίδιο κι οι φετινές τους αποφάσεις θα επηρέαζαν σε μεγάλο βαθμό και την ερχόμενη FA, όπου βγαίνει στην αγορά ο Green. Το δίλλημα ήταν -περίπου- Durant ή Thompson & Green. Εν τέλει επικράτησαν οι «παλιοί». Προσφορά στον Durant έγινε, αλλά όχι «ζεστά». Μια ώρα μετά την έναρξη της FA ο KD ανακοίνωνε την απόφασή του να πάει στους Nets. Οπότε όλο το «πακέτο» δόθηκε στον Thompson. Ο Durant πήγε Nets και το αντίθετο δρομολόγιο έκανε ο Russell. Mια φοβερή προσθήκη στην περιφέρεια. Σπουδαία κι η έλευση του Stein που τους δίνει έναν ποιοτικό σέντερ στη ρακέτα, που έρχεται κι από εξαιρετική σεζόν. Τέλος, με καλό «μάτι» βλέπω και τον Burks, που θα δώσει λύσεις ερχόμενος από τον πάγκο. Φυσικά, σε αυτούς που αποχώρησαν, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στους Iguodala και Livingston, που είναι πλήγμα, αλλά και στον Cousins. Που παρά το γεγονός ότι αγωνίστηκε ελάχιστα (και δε θα παίξει καθόλου και φέτος), είναι ανάμεσα στους top ψηλούς της λίγκα.
Draft 2019*:
Pick No 28: Jordan Poole (SG) College/Club Team: Michigan Stats in College: G: 75, P: 9.4, Reb: 2.2, As: 1.4, St: 0.8, Bl: 0.2**
Pick No 39: Alen Smailagić (C) College/Club Team: Santa Cruz Warriors (2018-2019, G-League) Stats in Santa Cruz Warriors: G: 47, P: 9.7, Reb: 4, As: 2**
Pick No 41: Eric Paschall (PF) College/Club Team: Fordham (2014–2015), Villanova (2016–2019) Stats in College: G: 137, P: 12.3, Reb: 5.1, As: 1.5, St: 0.7, Bl: 0.5**
Arena: Chase Center (18.064)
Προπονητής: Steve Kerr. Ο πιο επιτυχημένος προπονητής στο NBA. Απλά. Εντάξει, θα βγάλουμε λίγο από την εξίσωση τον Pop, οπότε ο Kerr σε πέντε χρόνια έχει καταφέρει… να φτιάξει μια υπερομάδα… να μετράει ρεκόρ νικών 322-88 (78.5% το μεγαλύτερο ποσοστό στη λίγκα)… να πάρει τρία δαχτυλίδια. Τίποτα δε θα ήταν ίδιο αν δεν είχε Curry, Thompson, Green, Durant, αλλά κι αυτοί νομίζω ότι δε θα ήταν αυτό είναι τώρα και δε θα έπαιζαν το μπάσκετ που παίζουν τώρα, αν στην άκρη του πάγκου των Warriors δεν ήταν ο Steve Kerr.
Το αστέρι: Stephen Curry. O «βασιλιάς» στο «θρόνο» του. Πέρυσι τον είχαμε πετάξει εκτός (ίσως και πρόπερσι), ελέω Kevin Durant. Φέτος το καλοκαίρι όμως αποκαταστάθηκε πλήρως η τάξη. Ο Durant αποχώρησε για άλλες προκλήσεις και το… νέο «μοντέλο» των Warriors θα έχει και πάλι τον ίδιο ηγέτη. Όπως και προ πενταετίας, το 2014. Καλείται να θυμηθεί τις MVP σεζόν του και να οδηγήσει και πάλι τους «πολεμιστές» στην κορυφή. Και θα το κάνει.
Depth Chart: Δείτε εδώ το Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς Ρόστερ και το Depth Chart.
Εκτίμηση: Οι Book «τσιμπήσανε» και τους έχουν πετάξει εκτός πρώτης τριάδας. Εγώ πάντως βλέπω μια ίδια ομάδα με αυτήν που έκανε το 73-9 το 2015, με έναν καλύτερο center κι έναν καλύτερο Iguodala (Russell). Αν παραθέσουμε και το γεγονός ότι ο Burks είναι ο τωρινός Livingston κι από κει και πέρα υπάρχει ένα σχετικό βάθος στον πάγκο με ελπιδοφόρους νεανίες, ε τότε δεν καταλαβαίνω γιατί οι Warriors είναι τόσο εκτός συναγωνισμού. Πιθανώς να μην «πλασαριστούν» καλά, διότι θα αργήσει να μπει ο Thompson. Αν μπει όμως, η τριάδα Green, Curry, Thompson, δεν νομίζω ότι έχει θέμα να κερδίσει τον οποιονδήποτε, οπουδήποτε.
Οπότε… Ως funbet, το να ποντάρουμε για κατάκτηση μια ομάδα που έχει πάρει τρία δαχτυλίδια την τελευταία πενταετία, δεν έχει χαλάσει τον «κορμό» της και παραμένει ψηλά, και σε απόδοση 15.00, ε είναι υπερβολικά καλό. Είναι αμφίρροπο το φετινό πρωτάθλημα. Δε λέω ότι θα το πάρουν οι Warriors, αλλά στοιχηματικά κοιτώντας το, μια τέτοια απόδοση, σε μια τόσο καλή ομάδα (με τα χαρακτηριστικά που ανέφερα), επιτρέπει και cash-άρισμα παρακάτω.
Τι έκαναν πέρυσι: Αν μετρήσουμε τη χρονιά από τέλη Σεπτέμβρη (αρχή pre-season), έως και τα τέλη Αυγούστου, νομίζω ότι οι Clippers ήταν η πιο επιτυχημένη ομάδα του πρωταθλήματος (πάνω κι από τους Raptors). To γιατί… Μπήκαν στο πρωτάθλημα ως -εκ των- φαβορί για tanking (επειδή το είχα ποντάρει, ήταν στο 30.5 το όριο για τις νίκες τους). Αν΄ αυτού ο Rivers παρουσίασε ένα απίστευτα καλοδουλεμένο σύνολο, που δεν «μάσησε» ούτε την περίοδο των ανταλλαγών τον Φλεβάρη που έχασε τον Harris. Έπαιξε καλό μπάσκετ, έβγαλε παίχτες μπροστά κι ετοίμασε ένα άκρως θελκτικό πρότζεκτ για να παρουσιάσει στους free agents στην FA του Ιουλίου. Στα playoffs κατάφεραν και δύο νίκες κόντρα στους Warriors και μάλιστα εκτός έδρας κι έτσι το «έδαφος» για το καλοκαίρι στρώθηκε.
Ανταλλαγές και Free Agency: Κι έρχεται η FA του Ιουλίου για να ολοκληρώσει μια άκρως επιτυχημένη σεζόν. Ο Rivers αφού πρώτα ανανέωσε τον Beverley, έκατσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Leonard. Κι ο MVP των περσινών τελικών αποφάσισε να μετακομίσει στο LA για χάρη των Clippers. Παρέα μαζί του (έναντι αδρών ανταλλαγμάτων και draft picks) κι ο Paul George εν μέσω ανταλλαγής από τους Thunder. Και κάπως έτσι η FA του καλοκαιριού μετέτρεψε τους Clippers, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, το Νο1 φαβορί του NBA για κατάκτηση. Well done Doc!
Draft 2019*:
Pick No 27: Mfiondu Kabengele (C) College/Club Team: Florida State Stats in College: G: 71, P: 10.3, Reb: 5.3, As: 0.3, St: 0.5, Bl: 1.2**
Pick No 48: Terance Mann (SF) College/Club Team: Florida State Stats in College: G: 140, P: 9.4, Reb: 5.1, As: 1.9, St: 0.8, Bl: 0.2**
Arena: Staples Center (19.068)
Προπονητής: Doc Rivers. Επιτυχημένο 100% δεν τον λες. Με την τριανδρία Paul – Griffin – Jordan δεν κατάφερε τίποτα. Οι Clippers απέκτησαν και ταμπέλα στα χρόνια του και με την τριπλέτα αυτή. «Loosers». Δεύτερο γύρο σε playoffs δεν έχουν δει ποτέ. Του πιστώνεται όμως όλο το περσινό. Δίχως σταρ, μόνο με ρολίστες και μπήκε playoffs. Έφτιαξε καλό μπασκετικό project, ικανό να προσελκύσει all-star. Κι αν και δεύτερη ομάδα του LA, τους πήρε (τους «απέναντι») τον Leonard. Βέβαια… αντιλαμβάνεστε ότι φέτος έχει βαρύ έργο. Κάτι λιγότερο από δεύτερο γύρο στην post-seeasonm, θα είναι και αιτία… «διαζυγίου». Με τέτοιο ρόστερ και τέτοια -περσινή- σεζόν. Δημιούργησε προσδοκίες βλέπετε.
Το αστέρι: Kawhi Leonard. Εδώ κανονικά τον Pat Beverley έπρεπε να βάλουμε, αλλά… Για να βγαίνουν μπροστά οι Leonard κι οι George αυτού του τόπου, χρειάζεται οι Pat Beverley να κάνουν όλα τα υπόλοιπα από πίσω. Τι, όχι; Στους τελικούς του ΄15 πάντως, ο Iguodala βγήκε MVP. Εν πάση περιπτώσει. Ο τύπος πήγε πέρυσι στους… loosers -των τελευταίων ετών- της Ανατολής και οι Raptors έγιναν πρωταθλητές στο NBA. Έχει το άγγιγμα του Μίδα. Ικανότατος, αμυντικάρα, και με μενταλιτέ πρωταθλητή, πλέον. Μετράει δύο τελικούς, κόντρα στους καλύτερους (θεωρητικά) και τους έχει κερδίσει και τους δύο. Με 2/2 MVP τελικών. Αν το καταφέρει και με τρίτη ομάδα, αρχίζει να ανεβαίνει επικίνδυνα στη λίστα με τους GOAT.
Depth Chart: Δείτε εδώ το Λος Άντζελες Κλίπερς Ρόστερ και το Depth Chart.
Εκτίμηση: Πέρυσι λέγαμε ότι δε θα μπουν στα playoffs, φέτος κάνουμε κουβέντα για πρωτάθλημα. Δεν ξέρω αν θα το πάρουν. Αν αντί του Leonard πήγαινε ένας άλλος, οποιοσδήποτε all-star (ίσως πλην LeBron, Durant) θα σας έλεγα ότι δεν το βλέπω να παίρνουν τίτλο. Όμως έχουν πάρει έναν παίχτη που δείχνει ότι στους τελικούς «το έχει». Θεωρώ δεδομένο ότι και με πλεονέκτημα έδρας, θα είναι -επιτέλους- σε δεύτερο γύρο playoffs. Με τέτοιο ρόστερ, κανονικά το minimum θα έπρεπε να είναι οι τελικοί της Δύσης, αλλά είπαμε… Είναι κι η ταμπέλα που έχουν.
Στο δια ταύτα. Στοιχηματικά το 4.50 για πρωτάθλημα, δεν αξίζει. Ίσως έπαιζα πιο εύκολα την πρωτιά τους στην κανονική διάρκεια της regular. Αλλά όχι «ζεστά» κι εδώ. Και τι έμεινε; Το line με τις νίκες τους. Αν προσεγγίσουν την πρωτιά στη Δύση, δεδομένα θα φτάσουν κοντά στις 55-60 νίκες. Στα 30 ματς με τους Ανατολικούς, θεωρώ ότι θα βρουν 25 νίκες. Δε νομίζω ότι υπάρχουν και πολλές ομάδες να τους κοντράρουν. Νομίζω ότι 30-35 κόντρα στους Δυτικούς θα τις βρουν (πέρυσι είχαν ρεκόρ 28-24 κόντρα στην περιφέρεια τους). Και στην τελική. Πέρυσι έφτασαν στις 48 νίκες. Φέτος που το ρόστερ υπερ-αναβαθμίστηκε δε θα κάνουν 55; Over54.5.
Τι έκαναν πέρυσι: Επιτέλους μια φοβερή χρονιά για τους Kings. Έπειτα από χρόνια με tanking, ανταλλαγές που δεν έβγαιναν, κακές επιλογές στην FA, οι φίλαθλοι των Kings χαμογέλασαν. Είδαν την ομάδα τους, παρά το γεγονός ότι δεν είχε «λαμπερά» ονόματα να παίζει πολύ ωραίο μπάσκετ, να χάνει «άπειρα» ματς στον έναν και στους δύο πόντους, να είναι άκρως ανταγωνιστική και να μην μπαίνει στο παρά-ένα στην οχτάδα. Αν είχε πάρει τα μισά από τα ματς που έχασε στο σουτ, πιθανώς να είχε και το πλεονέκτημα έδρας. Παρόλα αυτά, άφησαν πολύ θετική εικόνα.
Ανταλλαγές και Free Agency: Ευτυχώς είδαν τον Stein να παίζει πολύ καλά και να κάνει την καλύτερή του χρονιά, δυστυχώς όμως τον είδαν να τους αφήνει για τους Warriors το καλοκαίρι. Πέραν του Stein, εκτιμώ ότι κι ο Burks, που αποχώρησε, ήταν ένας χρήσιμος παίχτης που θα έδινε βοήθειες από τον πάγκο. Πήραν τον Dedmon στη θέση του κι ελπίζουν να τους βγει και να καλύψει το κενό του Stein στη ρακέτα. Ανανέωσε ο Barnes και είναι σημαντικές οι προσθήκες των Ariza (άμυνα + εμπειρία) και Joseph (εναλλακτικές στην περιφέρεια). Επιπλέον, έβαλαν στο ρόστερ τους και τους Holmes και Lydon.
Draft 2019*:
Pick No 40: Justin James (SG) College/Club Team: Wyoming Stats in College: G: 132, P: 15.6, Reb: 5.4, As: 2.6, St: 0.9, Bl: 0.5**
Pick No 55: Kyle Guy (SG) College/Club Team: Virginia Stats in College: G: 106, P: 12.5, Reb: 3, As: 1.6, St: 0.7, Bl: 0**
Pick No 60: Vanja Marinković (SG) College/Club Team: Partizan (2018-19) Stats in Partizan (2018-19): G: 23, P: 12.2, Reb: 2.4, As: 1.8, St: 0.6, Bl: 0.1**
Arena: Golden 1 Center (17.583)
Προπονητής: Luke Walton. Λοιπόν. Πέρυσι για τον κόουτς των Kings (Dave Joerger), κατέληγα: «Είναι ικανός κι αν δεν του διαλύσουν το ρόστερ με ακατανόητες ανταλλαγές μέσα στη σεζόν, θα δούμε κι άλλη βελτίωση στους Kings». Κι όπως το είπα έγινε. Και τελικά οι Kings αποφάσισαν, στην καλύτερή τους σεζόν με τον Joerger στον πάγκο, έχοντας δει και τα αποτελέσματα της δουλειάς του, να τον απολύσουν. Δεν τους πιάνεις πουθενά. Ο αντικαταστάτης του, Luke Walton, στους Lakers δεν έδειξε έργο. Πάρα πολύ λίγα πράγματα. Εντελώς ακατανόητη επιλογή από τους «βασιλιάδες», που πιθανώς θα τους βγει σε κακό.
Το αστέρι: De’Aaron Fox. Ο Hield είναι ο σκόρερ της ομάδας, αλλά ο Fox είναι το «μυαλό» και τα «πόδια» των Kings στο παρκέ. Όλα περνούν από αυτόν κι αν δεν πιάσει απόδοση αυτός, οι λοιποί δυσλειτουργούν. Έχει τρομερή βελτίωση χρονιά με τη χρονιά και φέτος τον περιμένω ακόμα καλύτερο. Πρώτο φαβορί από πλευράς Kings (και δέκατο συνολικά) για να πάρει το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίχτη της χρονιάς. Έχει να δείξει πραγματάκια.
Depth Chart: Δείτε εδώ το Σακραμέντο Κινγκς Ρόστερ και το Depth Chart.
Εκτίμηση: Δεν καταλαβαίνω πως σκέφτεται ώρες-ώρες ο Divac. Δεν αλλάζεις τον κόουτς σου, έπειτα από μια τετραετία, έχοντας επιτέλους δείξει μέρος της δουλειάς του. Κι έχοντάς σε ανεβάσει επίπεδο. Με Walton δεν τους βλέπω για πολλά. Εδώ δεν τα κατάφερε στους Lakers, που το ρόστερ ήταν πιο αναβαθμισμένο. Κι είχε πιο ελπιδοφόρα assets. Έχει δυναμώσει αισθητά κι η Δύση, οπότε δύσκολα να τους δούμε να κάνουν την περσινή «τρελή» πορεία, με τις 39 νίκες.
Θεωρητικά, αν πούμε ότι Lakers, Clippers, Rockets, Blazers, Jazz, Nuggets, Warriors είναι οι επτά σίγουρες ομάδες της οχτάδας στη Δύση, μένει μια θέση να την «παλέψουν» οι Spurs (που είναι και το φαβορί) με Kings, Mavericks, Pelicans. Από την τριάδα νομίζω ότι οι Kings έρχονται τελευταίοι, οπότε μόνο ως funbet το να μπουν playoffs (@4.30). «Διαβασμένο» line για τις νίκες τους, πιστεύω όμως ότι δεν φτάνουν τα περσινά στάνταρ, Άρα, καλή επιλογή το under37.5.
Τι έκαναν πέρυσι: Σίγουρα όχι αυτά που περίμεναν, όταν πέρυσι το καλοκαίρι υπέγραφαν τον LeBron James. Ξεκίνησαν δυναμικά, αλλά μετά από κάνα δίμηνο, πήγαν όλα στραβά. Ο LeBron τραυματίστηκε. Άρχισαν να έρχονται κι οι ήττες. Κι φτάσαμε στο Γενάρη όπου ξεκίνησε να παίζεται η «Anthony-άδα». Ο LeBron ήθελε, ο Davis ήθελε, οι Pelicans όμως ζητούσαν και το… Holywood για να αφήσουν τον Davis αν φύγει. Το κακό σε όλο αυτό; Το γεγονός ότι οι Lakers είχαν σχεδόν όλη την ομάδα τους στο φύγε (Ball, Ingram, Hart, Kuzma, Rondo). Το χειρότερο; Το deal δεν έγινε κι από τον Φλεβάρη και μετά, οι προαναφερθέντες ήταν -αθόρυβα κι οff the record, συμπεραίνοντας από τα όσα βλέπαμε- στα «μαχαίρια» με τον LeBron. Χαρακτηριστικές εικόνες στα τελευταία ματς, όπου ο LeBron καθόταν στον πάγκο, με τρεις-τέσσερις θέσεις κενές ανάμεσα σ΄ αυτόν και τους υπόλοιπους. Κι εφόσον ήταν όλοι «ξενερωμένοι» που να κοντράρεις τους υπόλοιπους στη Δύση. Εκτός play-offs κι απογοήτευση.
Ανταλλαγές και Free Agency: Το καλοκαίρι βέβαια υπήρχε η ελπίδα να φτιάξουν τα πράγματα. Και ξεκίνησαν ιδανικά. Ο -ξενερωμένος με τους Pelicans- Davis πήγε στο LA, κι οι -ξενερωμένοι με τους Lakers και τον LeBron- Ball, Ingram, Hart έφυγαν για νέα Ορλεάνη. Μαζί και το Νο4 του φετινού draft. Η «κωμωδία» όμως παίχτηκε στη συνέχεια. Οι Lakers άφησαν όλους τους ποιοτικούς free agents, γιατί περίμεναν να πάρουν τον Leonard. Άδειασαν όλο το salary cap (πέντε παίχτες είχε το ρόστερ της ομάδας) κι ήταν σίγουροι για την επιτυχία. Ώσπου οι Clippers τους έκαναν το «κόλπο γκρόσο», πήραν τον Leonard κι έπειτα οι Lakers «έτρεχαν» να κλείσουν παίχτες δεύτερης και τρίτης δυναμικής. McGee, Rondo, Howard, Danny Green, Dudley, Cook, KC-Pope, Bradley, Troy Daniels. Δεν τους λες και top. Και να σκεφτείτε ότι οι Lakers αν ήθελαν, μπορούσαν να πείσουν Russell, Walker, (ίσως) Irving. Αντί αυτού, το πήγαν ως το τέλος κι έχασαν…
Draft 2019*:
Pick No 46: Talen Horton-Tucker (SG) College/Club Team: Iowa State Stats in College: G: 35, P: 11.8, Reb: 4.9, As: 2.3, St: 1.3, Bl: 0.7**
Arena: Staples Center (19.068)
Προπονητής: Frank Vogel. Ένας κανονικός προπονητής, μετά από αρκετά χρόνια. Το «πείραμα» με τον Luke Walton απέτυχε παταγωδώς. Κι ο οργανισμός στράφηκε σε έναν κόουτς που στο παλμαρέ του «γράφει» κάποιες σημαντικές επιτυχίες και το βασικότερο… Έχει, ως προπονητής, «ταυτότητα». Οι ομάδες του ανέκαθεν παίζουν ένα αμυντικό μπάσκετ, ξέρει να «εκμεταλλεύεται» τα καλά του χαρτιά και το «έργο» του στην Indianapolis μνημονεύεται συνέχεια. Κι εφόσον μιλάμε για προπονητικό stuff, αξίζει να σταθούμε και στην πρόσληψη του Jason Kidd. Κόουτς που στα «χέρια» του εξελίχθηκε αρκετά, σε αυτό που βλέπουμε τώρα, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.
Το αστέρι: LeBron James. Μπορεί να είναι 35, μπορεί να αμφισβητείται, μπορεί πέρυσι έπειτα από πολλά χρόνια να μην πήγε σε τελικούς NBA, ούτε καν σε playoffs. Για μας, για μένα όμως, παραμένει το Νο1 του μπάσκετ. Πέρυσι, παρά την τραγική χρονιά των Lakers, «έγραψε» 27.4π/8.5ριμπ/8.3ασ. Σε μια -υποτίθεται- από τις χειρότερες σεζόν του. Από το πόσο θα αντέξει το κορμί του (που είναι σε άρτια κατάσταση) και το ποιες θα είναι οι αντοχές του, εξαρτάται στο 100% του τι θα κάνουν οι Lakers φέτος. Είναι, «διάολε», ο πιο επιδραστικός παίχτης του NBA.
Depth Chart: Δείτε εδώ το Λος Άντζελες Λέικερς Ρόστερ και το Depth Chart.
Εκτίμηση: Δεύτερη χρονιά ο LeBron, ήρθε κανονικός κόουτς, ήρθε κι ο Davis. E, νομίζω ότι τα playoffs είναι το minimum. Αν και φέτος δεν τα καταφέρουν θα είναι μεγάλη απογοήτευση. Από την κατάσταση του James στα playoffs θα εξαρτηθεί κι η πορεία τους. Για πρωτάθλημα τους βλέπω λιγότερο από αυτό που τους βλέπουν οι book. Τους έχουν -οριακά- δεύτερο φαβορί πίσω από τους Clippers. Δε θα το έλεγα.
Αν κάτι θα πόνταρα σ΄ αυτούς, δε θα αφορούσε τα στοιχήματα ομάδας. Αφού όλες οι επιλογές τους μου φάνηκαν κακές (στοιχηματικά). Οπότε κοίταξα λίγο στα ειδικά παιχτών και βρήκα κάτι πολύ ενδιαφέρον, που αφορά τα double-double του Davis φέτος. Στα 46.5 το όριο του και νομίζω ότι αν δεν έχει κάποιον τραυματισμό, θα τα ξεπεράσει κατά πολύ. Μιλάμε για έναν παίχτη που στις καλές του ημέρες στους Pelicans ήταν one man show στις ρακέτες. Δεδομένα θα ξεπεράσει τους 10 πόντους σε όλα τα ματς του και νομίζω ότι αν βγάλει 75 ματς, το να έχει στα 47 πάνω από 10 ριμπάουντ, είναι πολύ εύκολο. Μιλώντας πάντα για τον βασικό σέντερ της ομάδας, που θα παίζει 38΄ τουλάχιστον.
Τι έκαναν πέρυσι: Τίποτα. Κι είναι κρίμα γιατί μιλάμε για μια ομάδα που έχει fanbase κι εδώ στην Ελλάδα και κάθε χρόνο αφήνει με μια στεναχώρια το κοινό της. Κι αναγκαζόμαστε κι εμείς να γράφουμε «ακραία» και μετά τα βρίσκουμε μπροστά μας. Θεωρητικά πέρυσι, με Ayton, Booker, Warren, Bridges, περιμέναμε κάτι να δούμε. Μια εξέλιξη. Τίποτα. 19 νίκες έκαναν. Το χειρότερο ρεκόρ στο NBA. Απαράδεκτοι. Ο Booker δεν είχε τρομερή βελτίωση. Ο Ayton, μπήκε ως Νο1 του draft, ήρθε τρίτος ανάμεσα στους Rookie. Ο Warren δεν εντυπωσίασε και δεν ανανέωσε κιόλας. Απογοήτευση.
Ανταλλαγές και Free Agency: Ξεκίνησαν τις ανταλλαγές από τη βραδιά του draft, όπου έδωσαν το Νο6 (Culver) και πήραν το Νο11 (Cameron Johnson), παρέα με τον Dario Saric. Νομίζω καλή ανταλλαγή, δεδομένου ότι βάζουν έναν ποιοτικό PF στο ρόστερ τους, που θα ανοίξει τη ρακέτα και για τον Ayton, αλλά κι έναν σουτέρ του 45% από το τρίποντο (στο κολλέγιο). Η προσθήκη του -MVP του πρόσφατου Παγκοσμίου Κυπέλλου- Ricky Rubio δημιουργεί προσδοκίες αν μη τι άλλο, ενώ προς τη σωστή κατεύθυνση κι η προσθήκη του Kaminsky. Ιδανικό back-up του Saric, αφού πάνω κάτω έχουν το ίδιο στυλ παιχνιδιού. Μη αθλητικά τεσσάρια, με καλή κίνηση όμως στην περιφέρεια και καλό σουτ. Ανανέωσε και ο Oubre. Στον αντίποδα, ο Warren είναι απώλεια, αλλά με τόσους σουτέρ που ήρθαν, θα καλυφθεί το κενό του. Πέραν αυτού, οι λοιποί δεν συνιστούν απώλεια (Bender, Crawford, Fredette, Spalding, King, Holmes, Daniels).
Draft 2019*:
Pick No 11: Cameron Johnson (SF) College/Club Team: Pittsburgh (2014–2017), North Carolina (2017–2019) Stats in College: G: 135, P: 11.2, Reb: 4.1, As: 1.8, St: 0.8, Bl: 0.2**
Pick No 24: Ty Jerome (PG) College/Club Team: Virginia Stats in College: G: 105, P: 9.6, Reb: 3, As: 3.7, St: 1.2, Bl: 0**
Arena: Talking Stick Resort Arena (18.055)
Προπονητής: Monty Williams. Ο Kokoskov απέτυχε παταγωδώς πέρυσι, δεν είδαμε τίποτα κι οι Suns βγήκαν στην «αγορά» το πριν το καλοκαίρι. Κι ο άλλοτε προπονητής των New Orleans Hornets/Pelicans, που πέρυσι θήτευσε ως assistant coach στους 76ers, επιστρέφει σε πάγκους ως πρώτος προπονητής. Την ομάδα της Νέας Ορλεάνης είχε καταφέρει να την βάλει δύο φορές, στην πενταετή του θητεία εκεί, στα playoffs. Τηρουμένων των αναλογιών, μια χαρά τα πήγε. Ειδικά τη δεύτερη σεζόν, όπου τα «όπλα» που διέθετε ήταν οι Holiday και Davis, αλλά στα αρχικά τους. Κάτι σαν τους Booker και Ayton τώρα.
Το αστέρι: Ricky Rubio. Ενδεχομένως αστέρας των Suns να είναι κι ο Booker. Αλλά τον MVP του Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν τον αφήνεις εκτός. O Rubio δείχνει να έχει αφήσει για τα καλά πίσω του, τους συνεχείς τραυματισμούς και πλέον αποδίδει εξαιρετικά στο παρκέ. Υψηλό, ευρωπαϊκό, μπασκετικό ΙQ, ενώ πλέον βλέπουμε ότι έχει βελτιώσει κατά πολύ και την εκτελεστική του αποτελεσματικότητα. Με την εικόνα που έχουμε από τις δύο σεζόν του στην Jazz, εκτιμούμε ότι θα πάει ένα βήμα παραπάνω τους Suns.
Depth Chart: Δείτε εδώ το Φίνιξ Σανς Ρόστερ και το Depth Chart.
Εκτίμηση: Έγιναν πολύ καλές κινήσεις. Μπήκε εμπειρία στην αρχική πεντάδα (Rubio), η δημιουργία του Ισπανού θα απελευθερώσει τον Booker, που μόνο θα σκοράρει, μπήκε μεγαλύτερη ποιότητα στο «4» (Saric) και τέλος υπάρχουν πιο αξιόπιστες λύσεις στον πάγκο (Kaminsky, Tyler Johnson, ο βελτιωμένος Mikal Bridges) κι ένα «εργαλείο» για όλες τις δουλειές (Baynes). Θα πάνε καλύτερα από πέρυσι. Φέτος πιστεύω θα «ακουστούν» λίγο. Θα αναγκάσουν κι εμάς τους πιο «ουδέτερους» να κάτσουμε να τους δούμε σε περισσότερα από δύο παιχνίδια.
Δεν έχει στοίχημα, να πόνταρα στο ότι δε θα είναι στην τελευταία θέση της Δύσης. Πιθανώς να μην είναι ούτε στη 14η θέση. Το όριο για τις νίκες τους είναι στις 27.5. Εκτιμώ ότι θα τις ξεπεράσουν. Θα πάρουν ματς με τους Ανατολικούς και θεωρώ ότι και στην έδρα τους φέτος κάτι θα δείξουν. Αυτό, αν πόνταρα κάτι για Suns.
*Στην κατηγορία «Draft 2018» αναγράφονται οι παίχτες που κατέληξαν στις συγκεκριμένες ομάδες, μετά και τις ανταλλαγές.
**Επεξήγηση συμβόλων: G=Games, P=Points, Reb=Rebounds, As=Assists, St=Steals, Bl=Blocks
Κρατάει ψηλά τον ανταγωνισμό της ως Division, αφού και φέτος τρεις στις πέντε είναι για να μπαίνουν στα playoffs. Jazz, Nuggets, Blazers θα «χτυπηθούν» άγρια για την πρωτιά στη Northwest, ενώ φυσικά και τις κατατάσσω και στα ικανά φαβορί για να φτάσουν μακριά και στην postseason. «Φτωχός» συγγενής της Northwest θεωρώ ότι είναι οι Timberwolves, που στην παρέα τους πλέον έχουν και τους Thunder. Με τις προσθαφαιρέσεις του καλοκαιριού να τους αποδυναμώνουν αισθητά πλέον.
Τι έκαναν πέρυσι: «Και οι τελευταίοι έρχονται πρώτοι», αναφέρει μεταφρασμένα η γνωστή φράση και κάπως έτσι οι Nuggets, έχοντας τερματίσει στην πέμπτη θέση του ομίλου πρόπερσι και χάνοντας για μια νίκη τα playoffs, πέρυσι εμφανίστηκαν άκρως ανταγωνιστικοί και τερμάτισαν στην κορυφή της Northwest. Πήραν τη δεύτερη θέση στη Δυτική Περιφέρεια και παρά την απειρία τους από playoffs, κατάφεραν αν αποκλείσουν τους -πιο έμπειρους- Spurs στον πρώτο γύρο. Εκεί που δεν μπόρεσαν να φανούν καθόλου ανταγωνιστικοί και παρά το πλεονέκτημα έδρας ήταν στο δεύτερο γύρο απέναντι στους Blazers. Περισσότερο ομάδα playoffs οι δεύτεροι, τους απέκλεισαν στις λεπτομέρειες. 4-3 στο έβδομο παιχνίδι μέσα στο Denver, εκεί όπου οι Nuggets όντως έδειξαν ότι κάτι τους έλειπε για το βήμα παραπάνω.
Ανταλλαγές και Free Agency: Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει λένε κι οι Nuggets το τήρησαν στην FA του καλοκαιριού. Αποχώρησαν παίχτες με λίγο χρόνο συμμετοχής κι όχι βασικά «γρανάζια» της μηχανής (Lyles, Lydon, Thomas, Welsh, Goodwin) για να έρθει ένας παίχτης ίδιων «κυβικών» (Dozier). Πιθανώς η δική τους επιτυχημένη καλοκαιρινή κίνηση να είναι αφενός ο περσινός τους rookie, Porter Jr., τον οποίο ανανέωσαν και τον περιμένουν φέτος να πατήσει παρκέ κι ο Bol Bol, που τον πήραν μέσω ανταλλαγών τη βραδιά του draft. Από το Νο44 τον βλέπω να εξελίσσεται σε μεγάλο «steal».
Draft 2019*:
Pick No 44: Bol Bol (C) College/Club Team: Oregon Stats in College: G: 9, P: 21.0, Reb: 9.6, As: 1, St: 0.8, Bl: 2.7**
Arena: Pepsi Center (19.520)
Προπονητής: Michael Malone. Από τον Ιούνη του 15΄ στην ομάδα κι όλο αυτό που παρουσιάζουν πλέον οι Nuggets στο παρκέ, είναι και δική του δουλειά. Τώρα καλείται βέβαια να ξεχωρίσει και να πάει την ομάδα ακόμα ένα βήμα παραπάνω. Η δουλειά του όλα αυτά τα χρόνια έχουν δημιουργήσει προσδοκίες, φαίνεται όμως να τα καταφέρνει μια χαρά. Ρόστερ υπάρχει, «χημεία» το ίδιο, οπότε αναμένουμε.
Το αστέρι: Nikola Jokic. Τι να πεις για αυτόν τον υπερπαίχτη. Αν τον δεις έξω στο δρόμο, με μια φόρμα, σίγουρα το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείς για αυτόν δε θα είναι το ότι παίζει μπάσκετ. Στο NBA! Κι όμως. Ο Jokic το κάνει να φαίνεται πολύ εύκολο. Ίσως μπασκετικό IQ που θυμίζει άλλες δεκαετίες και παίχτες, πατάει στο παρκέ και ξεχωρίζει «σαν τη μύγα μες στο γάλα». Ικανός στο σκοράρισμα, πολύ ικανός στο να κάνει τους συμπαίχτες του να φαίνονται καλύτεροι και λόγω του ύψους του κι εξαιρετικός ριμπάουντερ. Ο τύπος τα κάνει όλα.
Depth Chart: Δείτε εδώ το Ντένβερ Νάγκετς Ρόστερ και το Depth Chart.
Εκτίμηση: Έχουν από τα καλύτερα «υλικά» στο NBA. Δεν έχουν τον «λαμπερό» σταρ, τύπου Leonard, James κλπ, όμως κι ο Jokic με τους Murray και Harris, μια χαρά την ξέρουν τη δουλειά. Δεν ξέρω αν θα κάνουν την περσινή ξέφρενη πορεία ως το τέλος, αλλά διατηρούν ελπίδες πρωτιάς και στη regular. Δεν τους ξεγράφω κι αν μην πήραν τον καλοκαίρι κανέναν από την FA. Εξάλλου, προσωπική μου άποψη είναι ότι εκ των σημαντικότερων στοιχείων για να φτιάξεις ομάδα στο NBA, είναι η «χημεία». Κι οι Nuggets την έχουν.
Για πρωταθλητές NBA και Δύσης (@20.00 & @12.00 αντίστοιχα) δεν ξέρω, ίσως άξιζε το 2.50 για πρωτιά στη Northwest. Βέβαια κι οι Jazz δείχνουν αρκετά δυνατοί κι ίσως στοιχηματικά άξιζαν οι Blazers (θα τα πούμε παρακάτω). Ίσως «τσιμπημένο» το όριο νικών τους, από την άποψη ότι πέρυσι έκαναν 54 και φέτος σε μια πολύ ανταγωνιστική Δύση, δύσκολα να φτάσουν οι ομάδες τόσο ψηλά. Ίσως επέλεγα το under52.5 εδώ.
Τι έκαναν πέρυσι: Παρέμειναν στο κορυφαίο επίπεδο. Με τους Lillard και McCollum να «οδηγούν», οι Blazers και πέρυσι τερμάτισαν σε θέση playoffs και μάλιστα δεν απείχαν πολύ κι από την κορυφή. «Ξεσκόνισαν» για πλάκα τους Thunder στον πρώτο γύρο με 4-1 και μίλησε η εμπειρία τους στον δεύτερο κόντρα στους Nuggets. Από ένα break αμφότερες, με τους Blazers να το παίρνουν στο έβδομο ματς μέσα στο Pepsi Center. Ο κακός τους «δαίμονας» στους τελικούς, Golden State Warriors, τους στέρησε τη συμμετοχή στους τελικούς του NBA. Βέβαια, ένα what if μένει από την περσινή σεζόν. Τι θα κατάφεραν οι Blazers αν δεν έχαναν τον Nurkic με τραυματισμό το Φλεβάρη. Γιατί η περσινή σεζόν του Βόσνιου ήταν σε επίπεδα all-star. Λογικά θα το μάθουμε φέτος.
Ανταλλαγές και Free Agency: Έκαναν ένα μεγάλο «μπαμ», αφού κατάφεραν να φέρουν στο Portland τον Whiteside. Ένα center, που τα πρώτα του χρόνια στο Miami (τουλάχιστον), έδειχνε ότι μπορεί να είναι μέσα στο top5 των επόμενων ετών. Αναμφίβολο το ταλέντο του. Με καλό μάτι βλέπω και την ανταλλαγή Turner – Bazemore, που τους φέρνει έναν καλύτερο σουτέρ (ακόμα) στην περιφέρεια. Παρελθόν από το Portland οι Leonard, Kanter, Harkless και Aminu. Ίσως απώλεια ο πρώτος, γιατί δείχνει αρκετά ελπιδοφόρος, αλλά πως αλλιώς θα έπειθαν τους Heat να αφήσουν τον Whiteside. Στην FA ανανέωσε ο Hood, ενώ αποκτήθηκαν οι Hezonja, Gasol και Tolliver.
Draft 2019*:
Pick No 25: Nassir Little (SF) College/Club Team: North Carolina Stats in College: G: 36, P: 9.8, Reb: 4.6, As: 0.7, St: 0.5, Bl: 0.5**
Arena: Moda Center (19.441)
Προπονητής: Terry Stotts. «Έχτισε» την ομαδάρα των Aldridge, Lillard, Batum, Matthews. Την είδε να διαλύεται. Έφυγαν όλοι πλην του «ιερού τοτέμ» πλέον, Dame. Και τώρα, ξαναέφτιαξε μια άλλη απ΄ την αρχή. Με Lillard, McCollum, Nurkic και Whiteside. Κρατάει τους Blazers σε υψηλό ανταγωνισμό και στα χρόνια του (και είναι πολλά είναι η αλήθεια), η ομάδα δεν ήταν ποτέ «σάκος του μποξ». Ψέματα. Στην πρώτη του σεζόν βγήκαν 11οι κι έκτοτε μετρούν δύο πρωτιές στη Northwest και έξι διαδοχικές παρουσίες σε playoffs.
Το αστέρι: Damian Lillard. Νομίζω ότι φέτος και με το SuperMax συμβόλαιο που υπέγραψε και με δεδομένο ότι θα κάτσει για άλλα πέντε χρόνια στο Portland, μετατρέπεται στο «ιερό τοτέμ» της ομάδας. Ίσως να διαφωνήσουν μαζί μου οι φαν των Blazers του Adelman και του σπουδαίου Clyde Drexler, αλλά ο Lillard δεν είναι πολύ μακριά από εκείνον τον παίχτη. Ίσως τα ατομικά του κατορθώματα να είναι και μεγαλύτερα. Μένει ο Dame να οδηγήσει πλέον τους Blazers και σε έναν τελικό NBA.
Depth Chart: Δείτε εδώ το Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς Ρόστερ και το Depth Chart.
Εκτίμηση: Κάθε χρόνο «ξύνουν» το ταβάνι τους. Πέρυσι έφτασαν μια ανάσα από τους τελικούς του NBA. Πήγαν ως τους τελικούς της Δύσης. Ίσως ήρθε η ώρα τους, ίσως και όχι. Σκέφτομαι αρκετά κοιτώντας το ρόστερ τους και καταλήγω στο ότι δεν τους λείπει τίποτα. Ίσως να θεωρείται ο Lillard «λιγότερο» star από τους υπόλοιπους της Δύσης. Κι αυτό με κάνει να σκέφτομαι ότι μπορεί και να μην κάνουν και φέτος το βήμα παραπάνω.
Οι Book συμφωνούν με τη θεωρία αυτή. Τρίτο φαβορί για πρωτιά στη Northwest και πολύ πίσω όσον αφορά την κατάκτηση του τίτλου στην Δύση και στο NBA. Εγώ όμως νομίζω ότι, στοιχηματικά τουλάχιστον αυτό το 4.50 για να πάρουν την πρώτη θέση στη Northwest, αξίζει. Και με βάση αυτό, θεωρώ ότι ποντάρεται και το over46.5 για τις νίκες τους. Πέρυσι έβλεπα το over42.5, έγραφα ότι πρόπερσι είχαν κάνει 49 και βγήκε άνετα. Μια από τα ίδια. 53 έκαναν πέρυσι. Δεν μπορούν 47 φέτος;
Τι έκαναν πέρυσι: Μια πολύ θεαματικά regular season, με παιχνίδια όπου θαυμάσαμε το μπάσκετ που έπαιξαν. Δεν έκαναν περισσότερες νίκες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όπως το παιχνίδι τους ήταν πιο εντυπωσιακό. Κι ενώ όλοι λέγαμε ότι έχουν κρατήσει το καλύτερο για τα playoffs, ήρθε ένας πάρα πολύ εύκολος κι άνετος αποκλεισμός από τους Rockets. Κι έτσι και στα playoffs δεν έφτασαν τα στάνταρ της περασμένης σεζόν όπου είχαν φτάσει έως τον δεύτερο γύρο (και πάλι είχαν αποκλειστεί από τις «ρουκέτες» και με το ίδιο σκορ, 4-1).
Ανταλλαγές και Free Agency: Πάρα μα πάρα πολύ ποιοτικές και ουσιαστικές προσθήκες. Και παρά το γεγονός ότι τους έφυγαν οι Rubio και Favors, οι Jazz θα λέγαμε ότι αναβάθμισαν το ρόστερ τους. Καταρχάς, ως αντί-Rubio ήρθε ένας καλύτερος αμυντικός και σκόρερ. Ο Mike Conley. Εν απουσία πλέον Favors θα αναβαθμιστεί ο -εξαιρετικός σουτέρ- Ingles στο «4», αφού πλέον στην περιφέρεια προστίθεται και το «όπλο» που ακούει στο όνομα, Bojan Bogdanovic. Άρα μια πεντάδα με Conley, Mitchell, Bogdanovic, Ingles, τα «κολλάει» από παντού.
Draft 2019*:
Pick No 53: Justin Wright-Foreman (PG) College/Club Team: Hofstra Stats in College: G: 125, P: 18.6, Reb: 2.9, As: 2.1, St: 0.7, Bl: 0.2**
Arena: Vivint Smart Home Arena (18.306)
Προπονητής: Quin Snyder. Έχουν «μεγαλώσει» οι Jazz στα χέρια του. Τους πήρε μετά την τραγική σεζόν 2013-14, όπου οι «μορμόνοι» τερμάτισαν στην τελευταία θέση της Δύσης. Ανέδειξε Hayward κι έκανε τους Jazz και πάλι μετρήσιμο μέγεθος στη Δυτική περιφέρεια κι όταν ο Gordon αποφάσισε να πάει να βρει τον προπονητή του από το κολλέγιο στους Celtics, ο Snyder φαίνεται πως είχε έτοιμο και το plan B. Με τους Mitchell και Gobert ως βασικούς άξονες, «έχτισε» μια νέα ομάδα, ακόμα πιο δυνατή από την προηγούμενη. Η τελευταία τριετία βρίσκει τους Jazz σταθερά στα playoffs κι ως πρωταγωνιστές. Όχι ως «κομπάρσους».
Το αστέρι: Donovan Mitchell. Χάρις και σε αυτόν, οι Jazz «ακούγονται» για τα καλά και πάλι στο NBA. Από εποχές D-Will (2007) είχαν οι Jazz να δουν τέτοιο ψηλό, αν και πιστεύω ότι ο Mitchell είναι πολύ πιο χαρισματικός από τον Williams. Πέρυσι ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, φέτος λογικά θα έχει σημαντικές βοήθειες στο σκοράρισμα κι από τους Bogdanovic και Conley. Για μένα παραμένει όμως το Νο1 και αν σκοράρει αυτός, οι Jazz θα πάνε καλά.
Depth Chart: Δείτε εδώ το Γιούτα Τζαζ Ρόστερ και το Depth Chart.
Εκτίμηση: All-Star με την ακριβή έννοια του όρου, δεν υπάρχει. Έτσι όπως βλέπω το ρόστερ τους όμως, έχουμε να κάνουμε με μια πεντάδα που έχει ότι ακριβώς πρέπει να έχει (δημιουργό, αμυντικά «τείχη» στη ρακέτα, σουτέρ, περιφερειακή άμυνα και… και… και…) και ο πάγκος διαθέτει πολύ ποιοτικά «εργαλεία». Τα βλέπει αυτά κι ο book και τους δίνει πρώτο φαβορί για την πρωτιά στη Northwest φέτος.
Μπορεί να τα καταφέρουν, όμως το 2.10 για τέτοιο στοίχημα και με τέτοιους αντιπάλους (Blazers, Nuggets), δε συνίσταται. Νομίζω λιγάκι υπερβολικό και το όριο για τις νίκες τους. 54 νίκες σε μια τέτοια περιφέρεια όπου θα γίνει χαμός; Δύσκολο το βλέπω. Προς το under53.5 θα πήγαινα.
Τι έκαναν πέρυσι: Την τελευταία τους καλή χρονιά, γιατί -θεωρητικά πάντα- από δω και πέρα έρχονται δύσκολες ημέρες για την ομάδα της Oklahoma. Βέβαια, όχι ότι κι η περσινή σεζόν ήταν κάτι το αξιοσημείωτο. Ένα υποφερτό ρόστερ, πλην Westbrook και George, που έπαιξε ένα κακό προς υποφερτό μπάσκετ, για να κάνει ο Russell triple-double ΜΟ για τρίτη σερί σεζόν και μια μεγαλοπρεπέστατη «σφαλιάρα» στα playoffs, όπου ήρθε ένας ταπεινωτικός αποκλεισμός με 4-1 από τους Blazers. Όχι ότι δεν το περιμέναμε.
Ανταλλαγές και Free Agency: Από τις ομάδες που απασχόλησαν πάρα πολύ την FA, αλλά μετά τις πρώτες ημέρες της. Σχεδόν μια βδομάδα μετά την 31η Ιουνίου ο George έφυγε για τους Clippers, φέρνοντας στην Oklahoma αρκετά draft pick, τον Alexander (ότι πιο ελπιδοφόρο υπάρχει στην ομάδα) και τον Gallinari. Λίγες ημέρες αργότερα κι ο έτερος σταρ της ομάδας, Westbrook απαίτησε την ανταλλαγή του κι έφυγε για τους Rockets, με τους Paul κι ακόμα έξι μελλοντικά draft pick να κάνουν το δρομολόγιο Houston – Oklahoma. Και κάπως έτσι οι Thunder άλλαξαν οριστικά. Μόνο ο Muscala υπέγραψε στην FA, αποχώρησαν οι Felton, Grantham, Gaddy, Patterson και Morris.
Draft 2019*:
Pick No 23: Darius Bazley (SF) College/Club Team: - High Scholls: Finneytown (Springfield Township, Ohio) & Princeton (Sharonville, Ohio)
Arena: Chesapeake Energy Arena (18.203)
Προπονητής: Billy Donovan. Μπορεί στο NCAA να είναι/ήταν από τους πιο επιτυχημένους προπονητές του αθλήματος, αλλά στο NBA δεν έπεισε. Όσοι έχετε διαβάσει και παλιότερα αφιερώματα μου αλλά και στη στήλη μου, είναι αρκετές οι φορές που τον κατακρίνω. Δε μου αρέσει η δουλειά του, δεν έχει βελτιώσει στο ελάχιστο τους Thunder κι εν τέλει κατάφερε να τους διαλύσει, αφού αποχώρησαν Durant, Westbrook και George. Αυτοί οι παίχτες, πλην των χρημάτων θέλουν και δόξα. Η οποία δεν έρχεται με ταπεινωτικούς αποκλεισμούς σε πρώτο γύρο play-offs.
Το αστέρι: Chris Paul. Ήμουν αρκετά ανάμεσα σε αυτόν και τον Alexander. Αλλά 10 φορές all-star κι επί σειρά ετών λογιζόταν ως ένας εκ των κορυφαίων PG της λίγκας. Ο άλλος τώρα ξεπετιέται. Αν μείνει υγιής (που δεν το βλέπω βέβαια) θα μπορέσει να δώσει πράγματα και να κάνει καλύτερους και τους πιτσιρικάδες της ομάδας. Είναι παιχταράς ακόμα και στα 34 του, ακόμα κι αν κουβαλάει τόσους πολλούς τραυματισμούς. Δε μπορεί πλέον μόνος του να πάρει ματς κι ούτε είναι βαρόμετρο, αλλά παραμένει σε τοπ επίπεδο
Depth Chart: Δείτε εδώ το Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ Ρόστερ και το Depth Chart.
Εκτίμηση: Δεν έκαναν κάτι τα προηγούμενα χρόνια. Θα κάνουν φέτος; Που δεν έχουν το ρόστερ των περασμένων ετών; Δύσκολα. Προσωπικά δεν βρίσκω και λόγο να μην δοκιμάσουν να τερματίσουν χαμηλά για να έχουν κι ένα δικό τους καλό pick. Στα επόμενα draft θα έχουν πάρα πολλά pick. Κοντά στα 20 σε βάθος επταετίας. Μιλάμε μπορούν να «χτίσουν» κάτι πολύ δυνατό. Έχει μπόλικη δουλειά ο Presti.
Στις 32.5 νίκες έχει βγει το όριό τους για φέτος. Ίσως τους αδικεί λιγάκι. Εξάλλου πέρυσι όλες οι ομάδες της Δύσης (πλην Suns) είχαν 33 νίκες. Νομίζω θα τις ξεπεράσουν τις 33 νίκες οι Thunder. Οριακά, αλλά τους βλέπω από πάνω. Όπερ σημαίνει, over32.5.
Τι έκαναν πέρυσι: Η χρονιά ξεκίνησε άσχημα από το περσινό καλοκαίρι. Όταν ο Butler έχοντάς τα σπάσει με όλους, αποφάσισε ότι θέλει να φύγει από την ομάδα. Η χρονιά περίπου προδιαγεγραμμένη. Οι Wolves ακόμα κι όταν αποχωρίστηκαν τον Butler δεν έκαναν κάτι αξιόλογο, έφυγε κι ο κόουτς Thibodeau κάποια στιγμή κι εν τέλει έμειναν οι Timberwolves στην προτελευταία θέση, με 33 νίκες. Μια ομάδα που προ διετίας και με ρόστερ που είχε μέσα Wiggins, Towns, Butler, Teague, έλεγες ότι διαθέτει τα πάντα για να εξελιχθεί σε πρωταγωνίστρια στο μέλλον, κατάφερε να τα διαλύσει όλα μέσα σε περίπου 12 μήνες.
Ανταλλαγές και Free Agency: Αρκετές αποχωρήσεις το καλοκαίρι, θεωρητικά θα αποδυναμώσουν ένα έτσι κι αλλιώς χαμηλής δυναμικής ρόστερ. Έφυγαν οι Ros, Gibson, Tyus Jones, από ονόματα που είχαν συμμετοχή στο παιχνίδι της ομάδας, ενώ οι μόνες προσθήκες ήταν οι Layman, Vonleh και Bell. Η παράνοια ολοκληρώθηκε τη βραδιά του draft, όπου έκαναν μια ανταλλαγή στα pick με τους Suns, οκ πήραν το 6 έδωσαν το 11 (σιγά το πράγμα) και μαζί έδωσαν και τον Saric.
Draft 2019*:
Pick No 6: Jarrett Culver (SG) College/Club Team: Texas Tech Stats in College: G: 74, P: 14.9, Reb: 5.6, As: 2.8, St: 1.3, Bl: 0.6**
Pick No 43: Jaylen Nowell (SG) College/Club Team: Washington Stats in College: G: 70, P: 16.1, Reb: 4.6 As: 2.9, St: 1.2, Bl: 0.3**
Arena: Target Center (18.978)
Προπονητής: Ryan Saunders. Thibodeau τέλος πέρυσι και στη θέση του ο Saunders. Κι αφού έβγαλε την περσινή σεζόν, οι Timberwolves αποφάσισαν να τον κρατήσουν και για φέτος. Πρόκειται ξεκάθαρα για ένα «στοίχημα», αφού είναι η πρώτη του δουλειά σε μεγάλη ομάδα, έχοντας διατελέσει 10 χρόνια assistant manager σε Wizards και Timberwolves. Δηλαδή πρωταθλητισμός μηδέν.
Το αστέρι: Karl Anthony Towns. Δεν ήταν πέρυσι αυτό που περιμέναμε. Σαν νούμερα «έγραψε» καλύτερα σε σχέση με άλλες χρονιές. Αλλά στο παρκέ δεν έβλεπες ένα center επιβλητικό που θα γίνει ο ηγέτης των Timberwolves. Απλά εκμεταλλευόμενος το μεγάλο ταλέντο του, κατάφερε να έχει τη συγκεκριμένη στατιστική. Παραμένει πάντως το Νο1 των Timberwolves κι αυτός στον οποίο υποτίθεται ότι θα «χτιστεί» η επόμενη ημέρα των «λύκων». Προσωπικά πάντως τον βλέπω ως άλλος Garnett ή Love να αποχωρεί για κάτι πιο ανταγωνιστικό προκειμένου να διεκδικήσει δαχτυλίδι.
Depth Chart: Δείτε εδώ το Μινεσότα Τίμπεργουλβς Ρόστερ και το Depth Chart.
Εκτίμηση: Η σεζόν ξεκινάει με τους χειρότερους οιωνούς. Το ρόστερ δεν είναι καλό, πλην Wiggins, Towns. Ο προπονητής είναι καινούριος. Η ομάδα πέρυσι δεν έδειξε πράγματα και δεν βλέπω να έχει και στόχους για φέτος. Εκτιμώ ότι θα είναι από τις ομάδες που θα συμπληρώνουν τη λίγκα φέτος. Ειδικά έτσι όπως είναι η δυναμική της Δύσης.
Στοιχηματικά αυτό σημαίνει ότι δε θα κάνουν πολλές νίκες φέτος, ακόμα και οι 33 που έκαναν πέρυσι μου φαίνονται πολλές. Υπ΄ αυτό το σκεπτικό νομίζω ότι το under35.5 νίκες τους έχει λογική και μπορεί να αποτελέσει επιλογή για ποντάρισμα.
*Στην κατηγορία «Draft 2018» αναγράφονται οι παίχτες που κατέληξαν στις συγκεκριμένες ομάδες, μετά και τις ανταλλαγές.
**Επεξήγηση συμβόλων: G=Games, P=Points, Reb=Rebounds, As=Assists, St=Steals, Bl=Blocks
Ο όμιλος του ενός φαβορί (ως και για πρωτάθλημα) και των τεσσάρων μεγάλων αουτσάιντερ (ως και για οχτάδα). Κάποτε είχαμε δει και τις πέντε ομάδες της Southwest στα playoffs. Κι όταν λέμε κάποτε, εννοούμε πριν τρία χρόνια. Τόσο πολύ άλλαξαν τα πράγματα και φέτος μόνο οι Rockets έχουν εξασφαλισμένο εισιτήριο. Πιθανώς βέβαια και το τελευταίο της Δύσης να παιχθεί ανάμεσα σε ομάδες από δω (Pelicans, Spurs, Mavericks). Οι Grizzlies μάλλον δε θα πρωταγωνιστήσουν ακόμα.
Τι έκαναν πέρυσι: Πρόπερσι ένας τραυματισμός (του Paul) πιθανώς τους στέρησε τη συμμετοχή στους τελικούς του NBA. Με τους Warriors να το εκμεταλλεύονται και με μειονέκτημα έδρας να γυρνάνε τη σειρά από 3-2 σε 4-3 και να αφήνουν εκτός τελικών του Rockets. Πέρυσι όμως; Ήταν η ευκαιρία τους, γιατί τον τραυματισμό (με το σκορ στο 2-2) τον υπέστησαν οι Warriors. Και τι τραυματισμός ε. Του Kevin Durant. Κι όμως. Σαν «αυγό» τους καθάρισαν στα δύο επόμενα παιχνίδια οι «πολεμιστές» και τους άφησαν εκτός τελικούς Δύσης. Βήμα πίσω και με συνθήκες πολύ ευνοϊκές. Κοινώς, μέτρια χρονιά.
Ανταλλαγές και Free Agency: Ενώ όλα έδειχναν ότι θα μείνουν ως έχουν, αφού στην FA δεν έπεισαν κανέναν all-star (μεγάλο στόχος ήταν ο Butler), φρόντισαν να ταράξουν τα νερά του NBA με την έλευση του Westbrook στο Houston. Paul και μερικά draft pick έφυγαν προς Oklahoma μεριά και κάπως έτσι οι Rockets απέκτησαν ίσως το πιο «φονικό» δίδυμο στην περιφέρεια, με δύο MVP (η μόνη ομάδα που έχει δύο τέτοιους). Προσθαφαιρέσεις υπήρξαν για να στελεχωθεί το ρόστερ και να γεμίσει ο πάγκο. Αποκτήθηκαν οι Anderson, Sefolosha, Chandler, ανανέωσαν οι Nene, House, Rivers, ενώ παρελθόν αποτέλεσαν οι Shumpert, Faried και Deyonta Davis.
Draft 2019*: -
Arena: Toyota Center (18.055)
Προπονητής: Mike D'Antoni. Κάνει δουλειά. Σίγουρα. Έχει αναβαθμίσει τους Rockets που επί McHale επίσης είχαν καλό υλικό, αλλά δεν ξεχώριζαν. Τώρα όμως ήρθε η ώρα της μεγάλης κρίσης. Το ρόστερ φέτος, με Harden και Westbrook σημαίνει ότι η ομάδα «πρέπει» να πάει πολύ ψηλά. Δεν είναι παράλογο να λέγαμε ότι στόχος πρέπει να είναι οι τελικού του NBA κι ότι προκύψει. Αυτό είναι και το μεγάλο φετινό στοίχημα του D΄Antoni. Ειδικά μετά την περσινή μέτρια χρονιά.
Το αστέρι: James Harden – Russell Westbrook. Το σκέφτηκα πολύ, αλλά ειλικρινά δεν γινόταν να αφήσω κάποιον από τους δύο έξω. Μιλάμε για δύο πρώην MVP. Θέλουν από μια μπάλα ο καθένας. Είναι και οι δύο παίχτες triple-double. Και παίζουν και οι δύο στην περιφέρεια. Plus, ουδείς εκ των δύο δεν «σκοτώνεται» στην άμυνα. Αν μπορέσουν και «δέσουν» τα πρώτα στοιχεία που έγραψα και αποφασίσουν να παίξουν και άμυνα, ε τότε θα βοηθήσουν τις «ρουκέτες» να φτάσουν πολύ ψηλά.
Depth Chart: Δείτε εδώ το Χιούστον Ρόκετς Ρόστερ και το Depth Chart.
Εκτίμηση: Προσωπικά πιστεύω ότι είναι θα είναι μια από τις δύο ομάδες που θα φτάσουν στους τελικούς της Δύσης. Δεν γίνεται και δεν μπορώ να φανταστώ ότι με τέτοιο ρόστερ, αν καταφέρουν να συνεργαστούν αρμονικά έστω στο 50% οι Harden – Westbrook, δε θα φτάσουν οι Rockets ως τους τελικούς της Δύσης. Δεν γίνεται. Τώρα, το αν θα με επιβεβαιώσουν θα φανεί.
Εφόσον τους βλέπω για τελικούς Δύσης, αξίζει μια «ζαριά» στο 5.50 που δίνονται για να στεφθούν πρωταθλητές Δύσης. Το όριο των 53.5 νικών για regular είναι οριακό, σίγουρα πιστεύω ότι όλες οι δυνατές ομάδες της Δύσης θα φτάσουν στο 50άρι, αλλά δεν ξέρω ποιες θα καταφέρουν να ξεφύγουν λίγο παραπάνω. Σίγουρα πάντως δεν βλέπω στη Δύση ομάδα να κάνει ακόμα και τις 60 νίκες που έκαναν πέρυσι οι πρωτοπόροι Warriors. Ενδιαφέρον οι επιλογές στο h2h νικών, και νομίζω ότι το 1.87 για να μετρήσουν περισσότερες νίκες από τους Jazz είναι μια πολύ καλή επιλογή.
Τι έκαναν πέρυσι: Ουδείς τους περίμενε, όμως αυτοί ήταν και πάλι εκεί. Όχι εμφατικά, όχι ως φαβορί, αλλά και πάλι. Στην πρώτη τους χρονιά δίχως πλέον τους τρεις που συνέδεσαν το όνομά τους με τους Spurs (Duncan, Parker, Ginobilli), χωρίς και τον άνθρωπο που πολλοί πίστευαν (πίσω στο 2014) ότι αυτός θα είναι ο νέος ηγέτης των «σπιρουνιών» (Leonard). Παρόλα αυτά, χωρίς να αγχωθούν μπήκαν ως έβδομοι στα playoffs. Στον πρώτο γύρο βρήκαν απέναντί τους τους Nuggets, που είχαν κάνει μια ονειρική regular. Και παραλίγο να τους αποκλείσουν και με μειονέκτημα έδρας. Εν τέλει ηττήθηκαν με 90-86 στο game7 και για δεύτερη σερί χρονιά οι Spurs έμειναν εκτός από τον πρώτο γύρο.
Ανταλλαγές και Free Agency: Πάρα πολύ λίγα πράγματα από τον Popovich φέτος, που εκτιμώ ότι θα πορευτεί με το νεαρό υλικό που απέκτησαν πέρυσι οι Spurs, αλλά ελέω τραυματισμών δεν το δούλεψε ως ήθελε. Ανανέωσε ο Gay κι αποκτήθηκαν οι Lyles και Carroll στην FA. Αποχώρησε κι ο Bertans, ένας παίχτης που έδινε πόντους ερχόμενος από τον πάγκο. Αυτά, όλα κι όλα.
Draft 2019*:
Pick No 15: Luka Šamanić (PF) College/Club Team: Petrol Olimpija (2018-2019) Stats in Team: -
Pick No 29: Keldon Johnson (SF) College/Club Team: Kentucky Stats in College: G: 37, P: 13.5, Reb: 5.9, As: 1.6, St: 0.8, Bl: 0.2**
Pick No 49: Quinndary Weatherspoon (SG) College/Club Team: Mississippi State Stats in College: G: 131, P: 15.4, Reb: 5.2, As: 2.4, St: 1.5, Bl: 0.4**
Arena: AT&T Center (18.418)
Προπονητής: Greg Popovich. Τρίτος σε τίτλους. Ένατος σε σεζόν στο NBA (φέτος θα πιάσει τον Pat Riley στην όγδοη θέση με 24 σεζόν). Όγδοος σε παιχνίδια στο NBA (φέτος θα ξεπεράσει τον έβδομο George Karl). Δεύτερος πίσω από τον τεράστιο Phil Jackson σε % νικών (για προπονητές που μετρούν 20+ σεζόν, μιας και ο Kerr είναι με το μεγαλύτερο ποσοστό, αλλάμε 5 σεζόν). Και τέλος, τρεις φορές CoY, στην πρώτη θέση μαζί με τον Pat Riley και τον Don Nelson. Αυτός είναι ο Greg Popovich, μέσα από μερικά milestones που έχει πετύχει. «ΜΥΘΟΣ». Απολαύστε τον όσο μπορείτε.
Το αστέρι: LaMarcus Aldridge. Τον θεωρώ από τους καλύτερους ψηλούς στη λίγκα. Από τα χρόνια του στο Portland. Δεν ξέρει και δεν θέλει να παίζει μακριά από το ζωγραφιστό. Αλλά τις κινήσεις του στη ρακέτα και το fadeaway σουτ του δεν το μαρκάρεις με τίποτα. Μπορεί να σκοράρει 40 πόντους και να μην το καταλάβεις. Θυμίζει κάτι από το «τοτέμ» των Spurs, Tim Duncan, τόσο στις κινήσεις του, όσο και στο πόσο εύκολο το κάνει να φαίνεται μέσα στη ρακέτα. Παίζει αυτός, κερδίζουν οι Spurs. So simple.
Depth Chart: Δείτε εδώ το Σαν Αντονιο Σπερς Ρόστερ και το Depth Chart.
Εκτίμηση: Όσο έχουν τον Popovich δεν έχουν να φοβούνται τίποτα. Ακόμα και φέτος, που η Δύση έχει -θεωρητικά πάντα- επτά ομάδες (Clippers, Lakers, Rockets, Warriors, Nuggets, Jazz, Blazers) που θα είναι 100% στα playoffs, εκτιμώ ότι οι Spurs θα είναι οι όγδοοι. Και στο τέλος της χρονιάς μπορεί να μην είναι και όγδοοι. Αυτό δε σημαίνει ότι θα κάνουν «παρέλαση».
Νομίζω, με δεδομένο ότι όλες τις ομάδες της Δύσης τις βλέπω πιο χαμηλά σε σχέση με πέρυσι, δε θα φτάσουν τον περσινό αριθμό νικών (49). Εκτιμώ ότι δε θα ξεπεράσουν και το line τους, που είναι στις 45.5. Φέτος η Δύση θα βάλει ομάδες στην οχτάδα και με ρεκόρ οριακά στο 50% (42-42). Αν επέλεγα κάτι, θα ήταν το under45.5.
Τι έκαναν πέρυσι: Από ένα σημείο και μετά έβαλαν «πλώρη» για tanking, για άδειασμα του Salary Cap και μια χαρά τα κατάφεραν στο τέλος. Μπορεί να είχαν λίγες πιθανότητες για «ψηλό» pick στο draft, τους έκατσε όμως το Νο2 κι είδαν τη χρονιά να κλείνει μια χαρά. Στα θετικά, φυσικά το γεγονός ότι ο Jackson Jr. στην rookie του χρονιά έκανε εξαιρετικά πράγματα και προβλέπω μεγάλο δίδυμο με Morant τα επόμενα χρόνια.
Ανταλλαγές και Free Agency: Υπήρξε μεγάλη κινητικότητα για τις «αρκούδες» και στην FA, αλλά και στο κομμάτι των ανταλλαγών. Ξεκινώντας από το πρώτο, ανανέωσαν τον Valanciunas, ενώ υπέγραψαν τον αρκετά ελπιδοφόρο Tyus Jones από την Minnesota. Απώλεια ο Bradley, αλλά ήταν ούτως η άλλως «βαρύ» συμβόλαιο κι ήθελαν να το ξεφορτωθούν, παρομοίως και για τον Delon Wright που επέλεξε Mavericks. Εκτός και οι Noah, Dorsey, Zeller, Holiday. Εν μέσω ανταλλαγών τώρα, «ξεφορτώθηκαν» την τραυματία πολυτελείας, Parson, όπως επίσης και τα 32Μ του Conley, πήραν όμως τους Hill και Iguodala. Τους οποίους βέβαια δύσκολα θα κρατήσουν, αφού και μεγάλοι είναι και μεγάλα συμβόλαια έχουν.
Draft 2019*:
Pick No 2: Ja Morant (PG) College/Club Team: Murray State Stats in College: G: 65, P: 18.7, Reb: 6.1, As: 8.2, St: 1.4, Bl: 0.6**
Pick No 21: Brandon Clarke (PF) College/Club Team: San Jose State (2015–2017) & Gonzaga (2018–2019) Stats in College: G: 98, P: 14.5, Reb: 7.7, As: 1.9, St: 1, Bl: 2.3**
Arena: FedExForum (17.794)
Προπονητής: Taylor Jenkins. O J. B. Bickerstaff έκανε σε δύο σεζόν 48 νίκες κι απολύτως φυσιολογικά το καλοκαίρι οι Grizzlies αποφάσισαν να τον απαλλάξουν από τα καθήκοντά του. «Νέο αίμα», με τον Jenkins να είναι rookie σε πάγκους κι αυτή να είναι η πρώτη του δουλειά. Επί σειρά ετών assistant coach του Mike Budenholzer, αν μη τι άλλο θήτευσε πλάι σε έναν αρκετά ικανό coach. Οπότε περιμένουμε να τον δούμε και να τον κρίνουμε.
Το αστέρι: Ja Morant. Σε ένα τόσο νεανικό ρόστερ όπως αυτό των Grizzlies, όπου πριν από αυτόν καλύτερος παίχτης είναι ο περσινός rookie, εύκολα μπορούμε να ρισκάρουμε και να πούμε ότι ο Morant θα είναι ο φετινός σταρ των Grizzlies. Τα πεπραγμένα του στο κολλέγιο άλλωστε, αυτό δείχνουν. Εξαιρετικός δημιουργός, αλλά και σκόρερ. Το κορμί του πρέπει να δουλέψει λίγο και πιθανώς να αναρριχηθεί άμεσα σε all-star.
Depth Chart: Δείτε εδώ το Μέμφις Γκρίζλις Ρόστερ και το Depth Chart.
Εκτίμηση: Το βασικό για μια ομάδα όπως οι Grizzlies, είναι να μείνουν υγιείς. Πολλοί τραυματισμοί τα τελευταία χρόνια. Αν τα καταφέρουν, αυτό που θα πετύχουν θα είναι να δουν τους Morrant και Jackson Jr. να συνεργάζονται άψογα και να «χτίζουν» τη «χημεία» μεταξύ τους. Δύσκολα πάντως, όσο καλά κι αν «δέσουν» και με τους υπόλοιπους, να καταφέρουν να «ενοχλήσουν» τους δυνατούς της Δύσης.
Οι 26.5 νίκες πάντως, που είναι το όριο τους, νομίζω ότι τους αδικούν. Πέρυσι, με χειρότερο ρόστερ θαρρώ και με περισσότερα προβλήματα, έκαναν 33. Gasol, Conley σχεδόν όλη τη σεζόν δεν υπήρχαν. Οι «μικροί» έβγαλαν τα κάστανα από τη φωτιά. Έστω τις 27 νίκες νομίζω ότι θα τις φτάσουν. Οπότε, στο over26.5 για τις νίκες τους, στρέφεται το όποιο ενδιαφέρον.
Τι έκαναν πέρυσι: Ήταν μια πολύ περίεργη χρονιά για τους Pelicans, ειδικά από το Φλεβάρη κι έπειτα. Με το γνωστό «σίριαλ» με την μετακίνηση του Davis στο LA. Εν τέλει πρυτάνευσε η λογική και τον παραχώρησαν το καλοκαίρι, αλλά νομίζω ότι και η χρονιά πήγε χαμένη και δεν πήραν αυτά που θα έπαιρναν αν τον έδιναν από το Φλεβάρη. Σίγουρα. Τους χαμογέλασε βέβαια η τύχη τη βραδιά της λοταρίας, όταν τους έκατσε το Νο1 και τότε άλλαξαν όλα.
Ανταλλαγές και Free Agency: Έντονη δραστηριότητα στην FA, αφού έχοντας πλέον το Νο1 στη διάθεσή τους, μιλούσαν από άλλη «βάση» για όλες τις υπόλοιπες ανταλλαγές και τα pick που είχαν στο draft. Πήραν για τον Davis, το Νο4 του draft (και τους Hart, Ingram, Ball) από τους Lakers. Έπειτα, το Νο4 το έδωσαν στους Hawks, αλλά παράλληλα τους φόρτωσαν και το συμβόλαιο 20Μ του Hill. Συν το ότι με το pick των Hawks, πήραν παρακάτω στο draft των Hayes. Πιθανώς ένα από τα καλύτερα center του φετινού draft.
Draft 2019:
Pick No 1: Zion Williamson (PF) College/Club Team: Duke Stats in College: G: 33, P: 22.6, Reb: 8.9, As: 2.1, St: 2.1, Bl: 1.8**
Pick No 8: Jaxson Hayes (C) College/Club Team: Texas Stats in College: G: 31, P: 10, Reb: 5, As: 0.3, St: 0.6, Bl: 2.2**
Pick No 17: Nickeil Alexander-Walker (SG) College/Club Team: Virginia Tech Stats in College: G: 67, P: 13.5, Reb: 4, As: 2.7, St: 1.4, Bl: 0.5**
Arena: Smoothie King Center (16.867)
Προπονητής: Alvin Gentry. Ήρθε όταν οι Pelicans ήταν «κομπάρσος», εξέλιξε Davis, Holiday και λοιπούς κι έκανε μια ομάδα ικανή να χτυπάει playoffs. Η περσινή «στραβή» χρονιά προφανώς και δεν χρεώνεται σε αυτόν, αλλά στον GM Dell Demps. Κι η τρανή απόδειξη το γεγονός ότι ο δεύτερος αποτέλεσε παρελθόν από την ομάδα, έπειτα από εννιά σεζόν. Κακοί χειρισμοί στην υπόθεση Davis τον Φλεβάρη. Πλέον ο Gentry έχει και πάλι ένα πολύ νεανικό υλικό για να δουλέψει και εμείς τον πιστεύουμε.
Το αστέρι: Zion Williamson. Αν το κείμενο γραφόταν πριν δούμε τα πρώτα ματς των Pelicans στην pre-season, στη θέση του θα έβαζα τον Holiday. Απλά και μόνο επειδή τον Jrue τον έχουμε δει στο NBA. Ο Zion πραγματικά κάνει «όργια» και δείχνει ότι πολύ σύντομα θα είναι ο ηγέτης της ομάδας που θα «χτίσει» ο Gentry. Τον περιμένουμε να μας δικαιώσει σύντομα.
Depth Chart: Δείτε εδώ το Νιου Όρλεανς Πελικανς Ρόστερ και το Depth Chart.
Εκτίμηση: Δεν θα είναι η χρονιά που θα κάνουν πρωταθλητισμό ή θα μπουν στα playoffs, αλλά πιστεύω ότι θα αποτελέσουν ζόρικο αντίπαλο για όποιον βρεθεί απέναντί τους. Το βασικό είναι να δείξουν πράγματα οι «πιτσιρικάδες» που μαζεύτηκαν στην Λουιζιάνα.
Στοιχηματικά αυτό μεταφράζεται σε μάχη, αλλά μη συμμετοχή στα playoffs στο τέλος. Πιθανώς να το χάσουν στις λεπτομέρειες. Διαβασμένο το όριο των νικών τους, στις 40.5, πιστεύω πάντως ότι δεν θα το πιάσουν. Κι αυτό οριακά κι αυτό στις λεπτομέρειες.
Τι έκαναν πέρυσι: Αποχαιρέτησαν τον μεγαλύτερο αθλητή που πέρασε ποτέ από την πόλη τους. Τον άνθρωπο που τους πήγε δύο φορές σε τελικούς ΝΒΑ και τους χάρισε τον πιο σπουδαίο τίτλο των τελευταίων ετών. Και αμέσως μετά, υποδέχθηκαν τον «πιτσιρικά» που όπως όλα δείχνουν μπορεί να γίνει ο επόμενος ηγέτης. Luka Doncic. Κι από MVP Ευρωλίγκα, ως ο καλύτερος rookie της σεζόν. Με νούμερα που έχει να δει το πρωτάθλημα από τη rookie σεζόν του Oscar Robertson. Ο μόνος που είχε καταφέρει καλύτερη στατιστική από τον Σλοβένο. Αυτό ήταν το περσινό πρωτάθλημα των Mavericks.
Ανταλλαγές και Free Agency: Φρόντισαν με συνοπτικές διαδικασίες να ανανεώσουν τον Porzingis στην εκκίνηση της FA. Εξάλλου αυτόν περιμένουν να ενώσει τις δυνάμεις του με τον Doncic, για την επόμενη ημέρα των Mavericks. Χρήσιμοι ρολίστες ήρθαν (Delon Wright, Marjanovic, Curry), ενώ ανανέωσαν οι Kleber, Smith και Barea. Αποχαιρέτησαν οι Devin Harris, Mejri και Daryl Macon. Από τους παίχτες που βιάστηκαν να κάνουν wave κι εκτιμώ ότι άξιζε μια ακόμα ευκαιρία, ο Κώστα Αντετοκούνμπο.
Draft 2019*:
Pick No 45: Isaiah Roby (SF) College/Club Team: Nebraska Stats in College: G: 97, P: 8.1, Reb: 5.5, As: 1.5, St: 0.8, Bl: 1.6**
Arena: Chase Center (18.064)
Προπονητής: Rick Carlisle. Ο δεύτερος μακροβιότερος κόουτς στη λίγκα, μαζί με τον Spoelstra. Δημιούργησε την ομαδάρα του 2011 που έφερε το μοναδικό πρωτάθλημα στην πόλη, παρέα με τον Dirk Nowitzki. Πιστός «στρατιώτης» των Mavericks και πλέον ο Kuban του δίνει τα «όπλα» να «χτίσει» και πάλι κάτι μεγάλο. Το έχει ξανακάνει, είναι δουλευταράς, οπότε γιατί όχι.
Το αστέρι: Luka Doncic. Μ΄ αρέσει που οι Hawks κι οι Suns τον παρέβλεψαν γιατί δεν τον πίστευαν. Ότι δεν θα έχει μεγάλη εξέλιξη. Ε, εντάξει. Στην πρώτη του χρονιά παραλίγο να «γράψει» νούμερα triple-double. Κι έτσι να συνεχίσει και να μην έχει εξέλιξη, all-star θα γίνει. Με τέτοια στατιστικά και με αυτή την εμφάνιση στο παρκέ. Τον έβλεπες πέρυσι κι έλεγες ότι έχει τουλάχιστον 15 χρόνια στη λίγκα.
Depth Chart: Δείτε εδώ το Ντάλας Μάβερικς Ρόστερ και το Depth Chart.
Εκτίμηση: Δεν ξέρω αν από φέτος είναι ικανοί για να «χτυπήσουν» playoffs, αλλά αν μείνει υγιής ο Porzingis σίγουρα θα το παλέψουν. Φαβορί είναι οι Spurs ελέω Popovich κι εμπειρίας, όμως μαζί με Pelicans και Kings θα έβαζα και Mavericks για να το «κυνηγήσουν» ως το τέλος.
Δεν ικανοποιεί πάντως η απόδοση για να μπουν στα playoffs, το ήθελα πιο ψηλά από το τρία κάτι. Διαβασμένο και το όριο νικών (40.5), πολύ οριακό κι αυτό όπως και των Pelicans. Εκεί θα «παίξουν» αν κάνουν τρεις πάνω θα μπουν playoffs, αν κάνουν τρεις κάτω θα το χάσουν στο τέλος.
*Στην κατηγορία «Draft 2018» αναγράφονται οι παίχτες που κατέληξαν στις συγκεκριμένες ομάδες, μετά και τις ανταλλαγές.
**Επεξήγηση συμβόλων: G=Games, P=Points, Reb=Rebounds, As=Assists, St=Steals, Bl=Blocks
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi