Ολα, κάποτε, τελειώνουν. Ολα. Είναι νομοτέλεια. Και η αδιανόητη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, ως χώρα, ως πλανήτης, ως μια παγκόσμια κοινότητα, θεωρώ ότι θα αλλάξει δια παντός συνήθειες και καταστάσεις που θεωρούσαμε δεδομένα. Καταστάσεις της καθημερινότητας και δεν εννοώ αν θα υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση, για πολύ καιρό, σε χώρους όπου συγχρωτίζεται αρκετός κόσμος, όπως τα σούπερ μάρκετ ή, ακόμη ακόμη, και… τα γήπεδα.
Το πρώτο τέλος αχνοφαίνεται: είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο, η Ευρωπαϊκή Ενωση μετράει αντίστροφα. Η ανικανότητα της Γερμανίας, και της Αγκέλα Μέρκελ, να δώσει χείρα βοηθείας σε Ισπανία και Ιταλία, έφερε τις δύο χώρες… στα κόκκινα.
Ηδη η Ιταλία μετρά, ως κράτος, ζημία άνω των 60 δισ. ευρώ, υπολογίστε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή πόσα χάνει από τα (προσωρινά ή μη) λουκέτα της καραντίνας. Το τέλος του ευρώ δεν είναι πια ένα απλό σενάριο και ξένοι οικονομολόγοι είναι πλέον βέβαιοι ότι η Μ.Κ. εποχή θα συνδυαστεί με μια νέα παγκόσμια οικονομία, πιθανώς ηλεκτρονική. Του Bitcoin, ίσως…
🦊 Στα δικά ματς, δεν ήταν καλή η μέρα χθες. Κατ’ αρχάς ο Τορίσι αποσύρθηκε, άρα μονάδα το ματς με τον Μπόμπροφ, ενώ οι Πλοχότνιουκ και Σουμάκοβα ηττήθηκαν από Χλάντουν και Ζαΐτσεβα αντίστοιχα. Γενικώς το άθλημα θέλει, στοιχηματικά πάντα, μελέτη και έμπνευση. Ως τώρα πάντως, στο «συν» είμαστε.
Το 2020 είναι χρονιά εκλογών στις ΗΠΑ, όπου σχεδόν άπαντες θεωρούν δεδομένο ότι δεν θα τους επηρεάσει. Αρκετοί βέβαια ακόμη… μπερδεύονται με το αμερικάνικο σύστημα διεξαγωγής των αρχαιρεσιών, τις εσωκομματικές και τους εκλέκτορες.
Στις ΗΠΑ, για να είναι εκ νέου υποψήφιος για το αξίωμα ο απερχόμενος πρόεδρος χρειάζεται η έγκριση των οργανώσεων του κόμματός του σε κάθε πολιτεία, έστω κι αν συνήθως πρόκειται για τυπική διαδικασία και ο Ντόναλντ Τραμπ έλαβε το «ΟΚ» από το κόμμα του, πρόσφατα, εκπροσωπώντας τους Ρεπουμπλικάνους. Στους Δημοκρατικούς, ο Τζο Μπάιντεν έχει πάρει πια ένα ισχυρότατο προβάδισμα για να είναι ο υποψήφιος του δικού του κόμματος, ξεπερνώντας τον Μπέρνι Σάντερς. Ο Μπάιντεν έχει πάρει δημόσια και τη στήριξη της αποσυρθείσας Αφροαμερικανής συνυποψήφιά του, Καμάλα Χάρις, την οποία φημολογείται πως εξετάζει ως πιθανή αντιπρόεδρό του αν κερδίσει το προεδρικό χρίσμα, μολονότι δεν έχουν καλές σχέσεις. Αλλωστε η Χάρις έχει την πλειονότητα των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων του Μπαράκ Ομπάμα
Επιπροσθέτως οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι σε όλη τη χώρα εξέφρασαν ξεκάθαρα την προτίμηση τους στο πρόσωπο του Μπάιντεν έναντι του παθιασμένου μεν, αλλά έντονα διχαστικού, Σάντερς ενώ οι κεντρώοι Πιτ Μπούτιτζατζ και Άμι Κλόμπουσαρ αποχώρησαν από την κούρσα και στήριξαν δημόσια τον Μπάιντεν. Τούτο, σε μια συσπείρωση των Δημοκρατικών υπό το πνεύμα ότι ο Σάντερς και δε μπορεί —αλλά κυρίως δεν πρέπει— να είναι ο υποψήφιος, κάτι που αποδεδειγμένα πλέον συμμερίζονται πάρα πολλοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι.
Φυσικά, για όσο ακόμα θα υπάρχει το κολέγιο των εκλεκτόρων, οι αμερικανικές εκλογές θα κρίνονται από τις λίγες εκείνες πολιτείες όπου η ισορροπία ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους θα μεταβάλλεται ανά τετραετία, κυρίως επειδή στις κρίσιμες πολιτείες κατοικούν μετριοπαθείς ψηφοφόροι που ανήκουν στην ευρύτερη «μεσαία» αμερικάνικη τάξη. Σε πολιτείες όπως το Οχάιο, η Φλόριντα, η Πενσυλβάνια, το Γουϊσκόνσιν και το Μίσιγκαν ένας μετριοπαθής υποψήφιος, όπως ο Μπάιντεν, δεν μπορεί παρά να έχει -στα χαρτιά τουλάχιστον- μεγαλύτερη τύχη απέναντι στον ήδη πολωτικό Ντόναλντ Τραμπ έναντι ενός «αριστερού» υποψηφίου, όπως ο Σάντερς. Τύχη, όχι επιτυχία.
Ητοι, τη συνταγή επανεκλογής του Μπαράκ Ομπάμα το 2012 εναντίον του Μιτ Ρόμνεϊ με αποτέλεσμα ο Μπάιντεν από τύχη να προβάλλει εαυτόν ως σταθερό ηγέτη εν μέσω μιας εθνικής κρίσης.
Γνωστό βέβαια ότι οι Αμερικάνοι ψηφίζουν με βασικό γνώμονα την πορεία της οικονομίας, η οποία μπορεί να μη βρίσκεται στην καλύτερη φάση της ιστορίας της, άλλωστε είναι αδύνατον να αγνοήσει κανείς την αύξηση του εθνικού χρέους που ανέρχεται στα 23 τρισεκατομμύρια δολάρια (!), ωστόσο βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και ο Τραμπ θα κάνει τα πάντα για να εκμεταλλευτεί αυτή την πραγματικότητα, ακόμα κι αν παραμένει ανοιχτό πόσο την έχει καθορίσει ο ίδιος. Και πλην αυτού, ο Τραμπ στέλνει μηνύματα: βελτίωσε την οικονομία, αντιμετωπίζει την παράνομη μετανάστευση και πολεμά τους τρομοκράτες χωρίς να εμπλέκει τις ΗΠΑ σε νέους πολέμους.
Από την άλλη, ο Μπάιντεν δεν μπορεί να εμπνεύσει εύκολα ενθουσιασμό. Είναι 77 ετών, ήταν επί οκτώ χρόνια αντιπρόεδρος του Ομπάμα, μία θέση εκ της φύσεώς της άχρωμη και, γενικώς, θεωρείται μετριοπαθής ως πολιτικός. Δεν θα σε συναρπάσει αλλά δεν προκαλεί και αντιπάθειες. Και πώς έγινε πρώτο φαβορί για το χρίσμα; Μα από τις προαναφερθείσες αποσύρσεις αντιπάλων και τη η δυνατότητά τους να συνεννοηθούν (κάτι που δεν είχαν πετύχει π.χ. το 2016 οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών απέναντι στον Τραμπ) ήταν που μετέτρεψε τον Μπάιντεν από αρχικώς… τελειωμένο, σε ακλόνητο φαβορί. Το πρόβλημα όμως είναι ότι, ελέω της μεγάλης ηλικίας τους (77 ετών ο Μπάιντεν, 78 ετών ο Σάντερς) είναι, κακά τα ψέματα, υποψήφιοι της… μιας τετραετίας.
Εν κατακλείδι, ο Τραμπ δεν υπήρξε δημοφιλής σε κανένα διάστημα της θητείας του αλλά του πιστώνεται όμως ότι έκανε πολύ καλή δουλειά στην οικονομία, η οποία παίζει ρόλο στην ψήφο. Θυμηθείτε τον Τζορτζ Μπους που το 1991, μετά την πρώτη εισβολή στο Ιράκ, είχε ποσοστά δημοφιλίας ως και 70% αλλά το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς η αμερικανική οικονομία μπήκε σε ύφεση και τούτο έπληξε την υποψηφιότητά του με αποτέλεσμα να χάσει τις εκλογές από τον Μπιλ Κλίντον.
Και, κάτι πολύ σημαντικό. Στις εκλογική ιστορία των ΗΠΑ μόνο τρεις φορές δεν επανεξελέγη εν ενεργεία πρόεδρος που διεκδίκησε δεύτερη τετραετία, σε 44 περιπτώσεις! Ωστόσο υπάρχουν και «αλλά»: ο Τζέραλντ Φορντ διαδέχθηκε τον παραιτηθέντα Ρίτσαρντ Νίξον το ’74 και δεν είχε εκλεγεί καν, υπήρξε πρόεδρος… από σπόντα. Το 1992 ο Τζορτζ Μπους ηττήθηκε από τον Κλίντον αλλά είχαν προηγηθεί 12 σερί χρόνια Ρεπουμπλικάνων με τον ίδιο επί οκτώ χρόνια αντιπρόεδρο (του Ρόναλντ Ρίγκαν) και τέσσερα χρόνια πρόεδρο, κάπου είχε κουράσει. Πρακτικά η μόνη «καθαρή» ήττα εν ενεργεία προέδρου ήταν του Τζίμι Κάρτερ το 1980, από τον Ρίγκαν και πληρώνοντας την ιρανική κρίση, την ενεργειακή κρίση και τον άσχημο χειρισμό της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν.
Και κάτι… χιουμοριστικό. Η 22η τροπολογία του συντάγματος των ΗΠΑ ορίζει ότι ένα άτομο δεν μπορεί να εκλεγεί στην προεδρία για περισσότερες από δύο φορές. Αυτό σημαίνει ότι οι πρώην πρόεδροι Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα δεν μπορούν να επανεκλεγούν. Ωστόσο ο πρώην πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος έχει διατελέσει μόνο μία θητεία ως πρόεδρος, μπορεί. Στα 95 του, ζωή να έχει!
🦊 Στοιχηματικά, αν και κυκλοφορεί στο 7άρι να μη διεξαχθούν οι αμερικάνικες εκλογές μέσα στο 2020 το επικρατέστερο σενάριο είναι η επανεκλογή του Τραμπ στη θέση του… πλανητάρχη, λόγω της καλής πορείας της οικονομίας της χώρας αλλά και της ηλικίας του Μπάιντεν. Οι Αμερικανοί γουστάρουν στη σταθερότητα, ο εκάστοτε εν ενεργεία πρόεδρος έχει τους μηχανισμούς εκείνους για να στρώσει το έδαφος για την επανεκλογή και οι Δημοκρατικοί, κακά τα ψέματα, παραμένουν διχασμένοι εσωκομματικά μετά την εποχή του Ομπάμα. Το 1.95 του Τραμπ… στέκει ακόμη κι αν, παρ’ ελπίδα, είναι αντίπαλος υποψήφιος του Τραμπ ο πιο ακραίος Σάντερς και όχι ο μετριοπαθής Μπάιντεν.
🦊 Σε καλύτερη τιμή είναι να βρεις υποψήφιο αντιπρόεδρο των Δημοκρατικών, με την Καμάλα Χάρις επί δικαίω πρώτο φαβορί, ενάντια στην Αμι Κλόμπουσαρ.
🗳️ Εκλογές ΗΠΑ 🇺🇸
⏩ Επόμενος πρόεδρος: Τραμπ 🗳️ 1.95. (Vistabet)
🗳️ Εκλογές ΗΠΑ 🇺🇸
⏩ Υποψήφια αντιπρόεδρος Δημοκρατικών: Καμάλα Χάρις 🗳️ 2.85. (Novibet)
🇷🇺 Τετραμελής όμιλος στο 550-600 στο πινγκ πονγκ, για τη Liga Pro της Ρωσίας. Φαβορί για την πρώτη δυάδα οι Ντμίτρι Ρεντένκοφ και Ανατόλι Τρούσκιν, αουτσάιντερ οι Βιτάλι Μπαζιλέφσκι και Πάβελ Κορόλεφ. Δεν περιμένω εκπλήξεις, κράτησα τη νίκη του Ρεντένκοφ επί του Κορόλεφ.
Ανάλογος όμιλος, των τεσσάρων παικτών, στο 300-350 με τη συμμετοχή των Βλάντισλαβ Σμαγκλιούκοφ, Αρτεμ Αρόνοφ, Σερχέι Κούζμιν και Βασίλι Σίρσοφ, εξ αυτών καλύτερος παίκτης και φαβορί για την πρώτη θέση είναι ο Σίρσοφ, οι άλλοι πάνω κάτω σε ίδιο επίπεδο. Σε τιμή αουτσάιντερ η νίκη του Κούζμιν επί του Σμαγκλιούκοφ στο τρίτο και τελευταίο τους, χρονικά, για σήμερα, έτερο ρίσκο ο Σίρσοφ με τον Αρόνοφ.
Στον όμιλο 450-500 μετέχουν οι Τιμοφέι Αρτέεφ, Ολεξάντρ Βόλκοφ, Ολεξάντρ Πέτροφ και Ολεξάντρ Γκρίμπκοφ, παρά τις αποδόσεις είναι απόλυτα ισορροπημένος. Σε καλύτερο momentum ο Πέτροφ, εν αντιθέσει με τον Γκρίμπκοφ, ρισκαδόρικη η επιλογή του Αρτέεφ ως αουτσάιντερ ενάντια στον Βόλκοφ.
🏓 Πινγκ πονγκ, δυάδα 🇷🇺 🇷🇺
⏩ 15:30 Κορόλεφ – Ρεντένκοφ: 2 🏓 1.68. (Sportingbet)
⏩ 18:30 Πέτροφ – Γκρίμπκοφ: 1 🏓 1.72. (Sportingbet)
🏓 Πινγκ πονγκ, trixie (2-3) 🇷🇺 🇷🇺 🇷🇺
⏩ 16:00 Σμαγκλιούκοφ – Κούζμιν: 2 🏓 2.00. (Bwin)
⏩ 16:30 Αρόνοφ – Σίρσοφ: 1 🏓 2.10. (Bwin)
⏩ 18:00 Αρτέεφ – Βολκόφ: 1 🏓 2.05. (Bwin)
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi