Στο ερώτημα «θα ολοκληρωθούν ή όχι» τα πρωταθλήματα φέτος, απάντηση δεν μπορεί να δώσει κανείς. Λυπηρό αλλά ρεαλιστικό: όσο περνάει ο καιρός, τόσο η επανέναρξη και η ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων δείχνει ανέφικτη, τουλάχιστον πριν τον Ιούνιο (και βάλε…).
Ας κάνουμε λοιπόν μια εικασία, υπό το πρίσμα της προσωπικής, ταπεινής μου εκτίμησης ότι τα φετινά πρωταθλήματα δεν θα ολοκληρωθούν. Σε τούτο το «σενάριο», τα πρωταθλήματα της νέας σεζόν θα ξεκινήσουν… νορμάλ (τέλη Αυγούστου, άντε αρχές Σεπτέμβρη) - και μη ξεχνάτε ότι Euro, Copa America και Ολυμπιακοί Αγώνες μετατέθηκαν για το καλοκαίρι του 2021, άρα υπάρχει πίεση να έχουν ολοκληρωθεί ως μέσα με Μαΐου. Θεωρητικά, «βγαίνει» αλλά με τέσσερις… υποσημειώσεις.
Πρώτον, πιο «ελαφρύ» πρόγραμμα άρα (προσωρινή ή μη) κατάργηση αχρείαστων διοργανώσεων όπως τα Λιγκ Καπ σε μερικές χώρες αλλά και νέα συστήματα διεξαγωγής στα Κύπελλα.
Δεύτερον, δεν πέφτει ούτε ανεβαίνει κανείς, συνεχίζουν ως έχουν.
Τρίτον, αλλά πιο σημαντικό: ποιος θα μετάσχει στο Champions και στο Europa League; Χθες η UEFA έβγαλε «διαρροή» ότι ζητά από τις χώρες να στείλουν λίστες συμμετοχών! Και, ΟΚ, πες ότι σε μερικές χώρες είχε ήδη πάρει το πρωτάθλημα μια ομάδα (π.χ. Λίβερπουλ, Παρί, Ολυμπιακός κλπ.). Στις άλλες;
Τέταρτον, τα συμβόλαια: οι παίκτες ζητούν να πληρωθούν, ως προβλεπόταν, ως τέλη της σεζόν, άλλοι δέχονται μειώσεις, άλλοι βλέπουν τα συμβόλαιά τους να λύνονται πρόωρα και άνευ αποζημίωσης. Μύλος.
Το έτερο σενάριο φέρνει τα πρωταθλήματα να ολοκληρώνονται, κάπως, με κάποιον τρόπο, ακόμη και… Αύγουστο ή Σεπτέμβριο. Σύμφωνοι, δίκαιο. Αλλά με τι ρόστερ, τα φετινά τους, ως είναι το σωστό; Και αν όντως φτάσουμε εκεί, πότε θα ξεκινήσει η επόμενη σεζόν και πότε θα προλάβουν να ολοκληρωθούν ενόψει καλοκαιριού 2021; Οσο κι αν τα μετράς, τα κουκιά δεν βγαίνουν.
Η πλανήτης ζει κάτι που είχε να βιώσει από την ισπανική γρίπη του 1918 που άφησε 70-100 εκατ. νεκρούς και τερμάτισε πρόωρα, κατά τα ψέματα, τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πλανήτης ζει κάτι πρωτόγνωρο. Ας υπάρξει και κάτι πρωτόγνωρο στον αθλητισμό, ας μπει μια… παύλα στη σεζόν κι ας προχωρήσουμε στο «μετά».
Στα… δικά μας, την Κυριακή το πινγκ πονγκ δεν έδωσε κάτι ενώ αναβλήθηκε εντέλει και το φιλικό Σίλβια – Ασίρισκα, λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως και οι Σουηδοί προχώρησαν σε αναβολές. Στη Λευκορωσία έπαιξαν, και παίζουν, κανονικά όμως και το Χ2 / 1Χ ημιχρόνου / τελικού βγήκε στο Νέμαν – Βίτσεμπσκ, πληρώνοντας 2.20.
Στη φωτογραφία, Βρετανοί και Γάλλοι στρατιώτες παίζουν ποδόσφαιρο, το 1915 στη Θέρμη, έξω από τη Θεσσαλονίκη η οποία μόλις το 1912 είχε γίνει μέρος της Ελλάδος.
Τότε, αγγλογαλλικά στρατεύματα είχαν αποβιβαστεί στη συμπρωτεύουσα ύστερα προσωπική πρόσκληση του Ελευθέριου Βενιζέλου, παρά την ουδετερότητα και την αντίθεση της τότε ελληνικής Κυβέρνησης, δημιούργησαν περιχαρακωμένο στρατόπεδο και κατέλαβαν ελληνικά οχυρά στην ελληνοσερβική μεθόριο.
Το αγγλικό πρωτάθλημα της Division 1 του 1915-16 δεν έμελλε να διεξαχθεί ποτέ, ελέω της εμπλοκής της Βρετανίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την κήρυξη του πολέμου κατά της Γερμανίας στις 4 Αυγούστου 1914. Ωστόσο, για μια σεζόν (1914-15), ποδόσφαιρο παίχτηκε κανονικά, παρά την εμπλοκή στον πόλεμο, ύστερα από πίεση των ομάδων που επιβίωναν οικονομικά χάρη στα έσοδα από τα εισιτήρια. Ο τίτλος μάλιστα κατέληξε στην Εβερτον καίτοι ένα χρόνο πριν είχε αποφύγει στο… τσακ τον υποβιβασμό: και όχι τυχαία. Δεκάδες παίκτες πήγαν στα μέτωπα του πολέμου και τα ρόστερ των συλλόγων «διαστρεβλώθηκαν» και άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό. Και εν μέσω μιας σεζόν που οι αντιδράσεις ήταν μεγάλες, με το επιχείρημα ότι το ποδόσφαιρο απέτρεπε την προσοχή του κόσμου από τον πόλεμο, είχε γράψει μάλιστα και άρθρο ο Αρθουρ Κόναν Ντόιλ, συγγραφέας των περιπετειών του Σέρλοκ Χολμς.
Στη δε ηπειρωτική Ευρώπη, δημιουργήθηκαν δύο «Footballers Battalion», ήτοι τάγματα στελεχωμένα αποκλειστικά από ποδοσφαιριστές. Όχι πάντως ότι είχαν ευνοϊκή μεταχείριση καθώς το δεύτερο εξ αυτών έλαβε μέρος στην πολύνεκρη μάχη του Σομ. Και δεκάδες ποδοσφαιριστές δεν έμελλε να γυρίσουν ποτέ, όπως ο Γουόλτερ Ταλ της Νορθάμπτον, ο Τζο Σμιθ της Τσέστερφιλντ, ο Γουίλιαμ Μπέικρ της Πλίμουθ, ο Μπεν Μπάτλερ της ΚΠΡ, ο Τζάσπερ Μπίτι της Μπράιτον και πολλοί άλλοι.
Το αγγλικό ποδόσφαιρο επέστρεψε ξανά από τη σεζόν 1919-20 και τη μεγαλύτερη… κουβέντα σήκωσε το πόσες και ποιες ομάδες θα έπρεπε να συμμετέχουν. Χαμένη βγήκε η Τότεναμ, ουραγός το ’15 και έπαιξε στη β’ κατηγορία ενώ η Λίγκα, κατόπιν πιέσεων, αύξησε τις ομάδες από τις 20 στις 22, την άνοδο έλαβαν Ντέρμπι Κάουντι και Πρέστον και τυχερή αποδείχθηκε η (προτελευταία προπολεμικά) Τσέλσι που παρέμεινε στην κατηγορία. Η οποία Τσέλσι, το ’14, είχε κατηγορηθεί για εμπλοκή παικτών της σε στημένα παιχνίδια (!) και αρκετοί εξ αυτών είχαν τιμωρηθεί.
Τρίτη ομάδα που ανέβηκε; Η Αρσεναλ καίτοι είχε τερματίσει στην 5η θέση της β’ κατηγορίας… τέσσερα χρόνια πριν. Η Λίγκα αρνήθηκε την άνοδο σε Μπάρνσλι και Γουλβς και επέλεξε (!) τους «κανονιέρηδες» με το επιχείρημα του πιο... ιστορικού συλλόγου, μιας και μετείχε από το 1893 στην πρώτη κατηγορία, έως ότου υποβιβάστηκε. Η επιλογή έγινε κατόπιν ψηφοφορίας ανάμεσα σε συνολικά έξι ομάδες και το όνομα της Αρσεναλ έλαβε τις περισσότερες ψήφους, με την Τότεναμ (που είχε εκ νέου αιτηθεί για παραμονή) να ακολουθεί και σε μια διαδικασία που θεωρήθηκε πως είχε χειραγωγηθεί από τον τότε ιδιοκτήτη της Αρσεναλ και ζάπλουτο βιομήχανο, σερ Χένρι Νόρις.
Το 1915 πάντως το πρωτάθλημα δεν ήταν μόνο «αλλοιωμένο» εξαιτίας της απουσίας των στρατιωτών ποδοσφαιριστών αλλά και ελέω των στημένων αγώνων. Τότε, επτά παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κι άλλοι τέσσερις της Λίβερπουλ συμφώνησαν να έρθει άσος (2-0, το τελικό σκορ) η αναμέτρησή τους, ώστε να εξασφαλίσουν, τότε, οι «κόκκινοι διάβολοι» την παραμονή τους στην πρώτη κατηγορία! Οι έντεκα «πονηροί» συνελήφθησαν, τιμωρήθηκαν με διά βίου αποκλεισμό από το αγγλικό πρωτάθλημα και, ακόμα χειρότερα για 'κείνους, στάλθηκαν αμέσως στο μέτωπο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Στο επόμενο: «Appeasement Policy» και «Blitzkrieg» (1939)
Συνεχίζεται η δράση στο πινγκ πονγκ, σε μερικές χώρες, ενασχόληση και σήμερα με το Liga Pro στη Μόσχα. Οπου σήμερα, λιγοστά ματς προσφέρονται (ως τώρα) προς στοιχηματισμό, από τα συνολικά.
Στο γκρουπ 300-350 μετέχουν οι Αντρέγι Σάντκοφ, Βασίλι Σίρσχοφ, Σερχέι Κούζμιν και Βλάντισλαβ Σμαγκλιούκοφ, πλην του Σάντκοφ οι άλλοι τρεις ήταν στο ίδιο γκρουπ και το Σάββατο, όπου ο Σίρσχοφ έκανε 3/3 νίκες, δύο ο Αρτεμ Αρόνοφ, μία ο Κούζμιν και καμία ο Σμαγκλιούκοφ. Και άλλοι τρεις ήταν σε ίδιο σήμερα το πρωί (Σάντκοφ, Αρόνοφ, Κούζμιν και Σμαγκλιούκοφ), με τον Σάντκοφ να κάνει το 3/3. Εξ ου και το σημερινό, για το νέο γκρουπ, ματς ανάμεσα σε Σάντκοφ και Σίρσχοφ είναι πιο αμφίβολο από ό,τι δείχνει ο φαβοριτισμός του πρώτου ενώ, σε άλλα τέσσερα μεταξύ τους στο τουρνουά της Μόσχας από την Κυριακή, οι νίκες μοιράστηκαν. Επιλογή, κοντολογίς, ο Σίρσχοφ.
Σε γκρουπ για το 550-600 μετέχουν οι Πάβελ Κορόλεφ, Ανατόλι Τρούσκιν, Ολεχ Νικιφόροφ και Ιλνταρ Χαϊρούλιν. Τρεις εξ αυτών σήμερα το πρωί συνέθεσαν άλλο γκρουπ, οι Κορόλεφ, Τρούσκιν, Νικιφόροφ, μαζί με τον Ντμίτρι Ρεντένκοφ και ο Τρούσκιν έκανε 4/4 νίκες (μαζί με τον τελικό του ομίλου) ενώ ακολούθησε ο Νικιφόροφ με 2/3 νίκες (χάνοντας δις από τον Τρούσκιν). Ο Χαϊρούλιν δείχνει σε πτωτική πορεία τελευταία, εν αντιθέσει με τον Νικιφόροφ.
🏓 Πινγκ πονγκ, επιλογές 🇷🇺 🇷🇺
⏩ 19:30 Σάντκοφ – Σίρσχοφ: 2 🏓 2.15. (Stoiximan)
⏩ 21:30 Νικιφόροφ – Χαϊρούλιν: 1 🏓 1.81. (Betshop)
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi