Με οικονομικό «κραχ» που είναι αδύνατο να υπολογιστεί την παρούσα στιγμή κινδυνεύει το ελληνικό ποδόσφαιρο την επομένη ημέρα μετά τις αναβολές. Η συζήτηση για το πώς θα ολοκληρωθεί η σεζόν, είναι μια. Κάπως, με κάποιον τρόπο… και αν. Αλλά για την επόμενη; Οι προβλέψεις είναι αν μη τι άλλο δυσοίωνες.
«Αγκάθι» φυσικά τα τηλεοπτικά δικαιώματα καθώς η ΕΡΤ, ως όλα δείχνουν, θα αποχωρήσει και δεν πρόκειται να ανανεώσει τα συμβόλαια των ΠΑΕ. Αρα; Μύλος. Η δε συνδρομητική τηλεόραση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της αν προτίθεται να δώσει τα ίδια ή λιγότερα χρήματα σε σχέση με αυτά που έδωσε για τις εννιά ομάδες με τις οποίες είχε συμφωνίες φέτος. Το μόνο που έχει διαρρεύσει είναι η πρότασή της για μείωση των ομάδων από 14 στις 12.
Υπάρχουν φυσικά και οι χορηγοί καθώς η αγορά… στενάζει και δεν θα είναι στα ίδια επίπεδα με τα φετινά, υπάρχουν και τα εισιτήρια. Μετά τα όσα βιώσαμε, πας εύκολα στο γήπεδο σε λίγους μήνες; Σκόρπιες σκέψεις…
🦊 Στα… δικά ματς, μέτρια χθες… πινγκπονγκίζοντας: ένα στα δύο στα μονά, ένα στα δύο στη δυάδα όπου ο Αρόνοφ ηττήθηκε 3-2 από τον Πάντουρ χάνοντας στο τελευταίο 9-11 ενώ προηγούνταν 9-7 (είχε περάσει ο Ρεντένκοφ). Και πλήρωσε ο Κούζμιν στο 2.25 με τον Μενσίκοφ. Έχει και σήμερα…
Οι… αναδρομές σε μεγάλα, σήμερα, πρωταθλήματα που δεν ολοκληρώθηκαν ή διεκόπησαν, συνεχίζονται. Μετά την Αγγλία και τη Γερμανία (θα τα βρείτε στο αρχείο της στήλης), σειρά πήρε η Ιταλία, αρχή χθες με δύο απίστευτες ιστορίες από τα παλιά. Σήμερα; Το… διπλό πρωτάθλημα.
Το 1921 η κατάσταση ήταν περίεργη στην Ιταλία, τρία χρόνια μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που την είχε βρει ανάμεσα στους νικητές ωστόσο η περιβόητη Συνθήκη των Βερσαλλιών την έβγαλε αδικημένη, εν συγκρίσει με Αγγλία και Γαλλία, μάλιστα αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις, ούσα μια από τις αιτίες που έφερε τον φασίστα Μπενίτο Μουσολίνι στην εξουσία το φθινόπωρο του ’22.
Ίδια, τεταμένη κατάσταση επικρατούσε και στο calcio όπου είχαν δημιουργηθεί δύο μέτωπα, ανάμεσα σε βόρειους και νότιους. Οι ισχυροί βόρειοι σύλλογοι πίεζαν για αλλαγές στο σύστημα διεξαγωγής αλλά οι υπόλοιπες αρνήθηκαν. Η διοργανώτρια FIGC (Federazione Italiana Giuco Calcio) κάλεσε τον κοινής αποδοχής προπονητή Βιτόριο Πότσο για να μεσολαβήσει ανάμεσα στις δύο πλευρές, το άστρο του Πότσο έλαμψε ακόμη περισσότερο στα 30s, κατακτώντας με τους «ατζούρι» δύο Παγκόσμια Κύπελλα. Ο Πότσο πρότεινε ένα πρωτάθλημα 24 ομάδων, με ως επί το πλείστον ομάδες του Βορρά παρούσες και το Σύμφωνο του Μιλάνου ήταν γεγονός. Ωστόσο, οι μικροί αντέδρασαν με τους παράγοντες της Νοβέζε «μπροστάρηδες», βρήκε συμμάχους και ανακοίνωσαν το Σύμφωνο της Νόβι. Νεοφώτιστη τότε στη μεγάλη κατηγορία η Νοβέζε μετρώντας 16 νίκες σε ισάριθμα ματς στον όμιλο του Πιεμόντε και δεν ήθελε μια μοναδική ευκαιρία να πάει χαμένη.
Η τελική ψηφοφορία έβγαλε χαμένους τους «24», ως επί το πλείστον Βόρειους με 65 ψήφους υπέρ και 113 κατά του πλάνο του Πότσο αλλά δεν δέχθηκαν την… ετυμηγορία και με επιχείρημα να βελτιώσουν το επίπεδο του ιταλικού ποδοσφαίρου, δημιούργησαν το δικό τους πρωτάθλημα, συνάμα με μια νέα ομοσπονδία: τη CCI (Confederazione Calcistica Italiana) ενώ η FIGC προχώρησε στο δικό της, χωρίς τους Βόρειους και άλλους... αποστάτες.
Το πρωτάθλημα της FIGC, η Prima Categoria 1921-22 διεξήχθη με τον κλασικό, τότε, τρόπο τον ομίλων ανά περιφέρεια και με τη συμμετοχή ορισμένων συλλόγων που σπανίως ακούστηκαν πάλι: Παστόρε Τορίνο, Καπουτσίνι Βερτσέλι, Ριβαρολέζε, Σαβόνα, Σαρόνο, ως και η… Κιάσο που από το 1923 εντάχθηκε στο ελβετικό πρωτάθλημα (εδρεύει στα σύνορα). Στους τελικούς ομίλους, των τριών, πέρασαν Νοβέζε, Πετράρτσα Πάντοβα και Προ Λιβόρνο (νυν… σκέτο Λιβόρνο) στον πρώτο και Σαμπιερνταρενέζε (το 1946 συγχωνεύτηκε με την Αντρα Ντόρια δημιουργώντας, ευλόγως, τη Σαμπντόρια), ΣΠΑΛ και Εσπέρια Κόμο. Η Νοβέζε ήταν μακράν η καλύτερη ομάδα αλλά χρειάστηκε τρία ματς για να κάμψει της αντίσταση της Σαμπιερνταρενέζε: 0-0 τα δύο στις έδρες τους, 2-1 σε τρίτο, στην ουδέτερη Κρεμόνα.
Το πρωτάθλημα της CCI ονομάστηκε Prima Divisione και εντέλει έλαβαν μέρος αρκετές ομάδες του Νότου, που δεν συμφωνούσαν με το σύστημα διεξαγωγής του Πότσο και ήθελαν τα τετριμμένα, ήτοι ομίλους ανά περιοχή, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δύο όμιλοι των 12 στη βόρεια Ιταλία και, στη νότια, προκριματικός γύρος, ένας όμιλος των 9, δύο των 4, ένας των 7 κι ένας των 6 ομάδων! Μυθικό. Οι δύο καλύτερες ομάδες του βορρά, τότε, ήταν η Προ Βερτσέλι και η Τζένοα, πήγαν στους τελικούς.
Στους τελικούς του Νότου έφτασαν η Φορτιτούντο Ρόμα (νυν… Ρόμα) και η Πουτεολάνα, με νικητές τους πρωτευουσιάνους. Στον Βορρά πρώτευσαν Τζένοα και Προ Βερτσέλι, με τη δεύτερη να παίρνει την πρόκριση (0-0 και 2-1) για τον μεγάλο τελικό, όπου διέσυρε με 3-0 και 5-2 τη Φορτιτούντο Ρόμα και κατέκτησε το έβδομο scudetto της.
Κοντολογίς, το καλοκαίρι του 1922 βρήκε την Ιταλία με πρωταθλήτρια τη Νοβέζε στις 21 Μαΐου και την Προ Βερτσέλι στις 18 Ιουνίου!
Τούτο το σκηνικό, που μόνο στην εποχή… Ευρωλίγκας και Σουπρολίγκας είδαμε ξανά, κράτησε εντέλει μόνο για μια σεζόν, οπότε και γεφυρώθηκε το χάσμα. Το καλοκαίρι του 1922 FIGC και CCI συμφώνησαν στην… επανένωση τους, κυρίως επειδή η CCI έπασχε από έλλειψη επίσημης αναγνώρισης, κυρίως από τη FIFA. Κι αν ο Βιτόριο Πότσο ήταν ο άνθρωπος του διχασμού, με την πρότασή του, ο Εμίλιο Κολόμπο θεωρήθηκε ως ο άνθρωπος της επανένωσης (με πρόταση 36 ομάδων σε τρεις ομίλους στον Βορρά) ενώ πέρασε και η πρότασή του να αναγνωριστούν και η Νοβέζε και η Προ Βερτσέλι ως πρωταθλήτριες Ιταλίας της σεζόν 1921-22!
Συμπτωματικά όμως ή όχι, η Νοβέζε ουδέποτε έφτασε ξανά στην πρωτιά, όπως και η Προ Βερτσέλι η οποία έχει όσα πρωταθλήματα μετρούν Τορίνο και Μπολόνια και είναι στην 5η θέση του σχετικού πίνακα.
🦊 🏓 🇷🇺 Κλασική ενασχόληση και σήμερα, από το Liga Pro της Ρωσίας. Ο Ιβάν Πάντουρ σε οκτώ ματς χθες έκανε τέσσερις νίκες, εκ των οποίων δύο ενάντια στον Αρτεμ Αρόνοφ. Δύο φορές (για διάφορους μικρο-ομίλους) έπαιξε και με τον Βασίλι Σίρσχοφ, γνωρίζοντας ισάριθμες ήττες και αναμετρώνται και σήμερα, συμπληρώνοντας league όπου μετέχουν επίσης ο Σερχέι Κούζμιν και ο Αντρέι Μενσίκοφ. Ο Σίρσχοφ έχει κάνει πέντε νίκες σε ισάριθμα ματς ως τώρα, επί του Πάντουρ, στο μοσχοβίτικο τουρνουά, δύσκολο ένας παίκτης να νικά συνεχώς τον άλλο στο πινγκ πονγκ. Συν ότι στα πρωινά ματς ο Σίρσχοφ έβγαλε κούραση, με δύο ήττες σε τρία παιχνίδια (νίκησε μόνο τον Κούζμιν).
Στο άλλο ματς του μίνι ομίλου, αναμετρώνται Μενσίκοφ και Κούζμιν, έβδομο παιχνίδι μεταξύ τους στο μοσχοβίτικο τουρνουά από τις 4 τρέχοντος και με τον Μενσίκοφ να έχει πάρει δύο νίκες, έναντι τρεις. Ο Κούζμιν νίκησε 3-2 τα ξημερώματα και 3-0 χθες, δεν είναι πάντως τόσο μεγάλες οι διαφορές τους, εξ ου και οι αποδόσεις είναι μοιρασμένες. Βάσει φόρμας πάντως (3/8 νίκες στα τελευταία ο Μενσίκοφ, 6/8 ο Κούζμιν), βγαίνει σημείο θεωρητικά αλλά κράτησα ενστικτωδώς τον Μενσίκοφ.
Σε άλλο league, μετέχουν οι Ντμίτρι Ρεντένκοφ, Ολεχ Νικιφόροφ, Ανατόλι Τρούτσκιν και Ιλνταρ Χαϊρούλιν. Γκραν φαβορί για να κάνει 3/3 νίκες ο Τρούτσκιν, βάσει τιμών, στο τελευταίο αντιμετωπίζει τον Νικιφόροφ ενώ ο Χαϊρούλιν παίζει με τον Ρεντένκοφ. Στα τελευταία οκτώ μεταξύ τους (από 2/4) ο Ρεντένκοφ έκανε πέντε νίκες έναντι τριών του Χαϊρούλιν αλλά τα περισσότερα κρίθηκαν οριακά. Θα έπρεπε να ήταν πιο ισορροπημένο.
🦊 🏓 Πινγκ πονγκ, δυάδα 🇷🇺
⏩ 17:00 Μενσίκοφ – Κούζμιν: 1 🦊 1.85. (Vistabet)
⏩ 17:30 Χαϊρούλιν – Ρεντένκοφ: 1 🦊 2.00. (Vistabet)
🦊 🏓 Πινγκ πονγκ, ρίσκο 🇷🇺
⏩ 17:30 Σίρσχοφ – Πάντουρ: 2 🦊 2.25. (Sportingbet)
Νίκος Μποζιονέλος
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi