Εμαθα λοιπόν ότι στη Super League σκέφτονται να ξεκινήσουν οι προπονήσεις των ομάδων μετά τις 20 Μαΐου (σε γκρουπ παικτών κι όχι όλοι μαζί), γύρω στις 20 Ιουνίου να ξεκινήσει το πρωτάθλημα και στο τέλος του Ιουλίου (με συνεχείς αγώνες κεκλεισμένων των θυρών) να έχουν ολοκληρωθεί και το πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Εν συνεχεία το πλάνο ορίζει πως το πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου θα είναι για να ξεκουραστούν οι παίκτες και μετά της Παναγίας να αρχίσει η επόμενη αγωνιστική περίοδος. Επειδή, όμως, τα πάντα είναι… φλου αυτό τον καιρό, με τούτο το πλάνο οι παίκτες θα είναι σε συνεχή αγωνιστική δραστηριότητα από την επανέναρξη της σεζόν και με την έναρξη της επόμενης, εξ ου και έχει παίζει στο τραπέζι το ενδεχόμενο μεγάλης χριστουγεννιάτικης διακοπής, ίσως ακόμη και για ένα μήνα.
Τούτα πηγάζουν από κατευθύνσεις που δίνει η UEFA κι όλα εξαρτώνται από το τι θα αποφασίσει η αρμόδια επιτροπή του ΕΟΔΥ. Ωστόσο, το πλάνο τέθηκε και οι χώρες ενημερώθηκαν. Ακριβώς το ίδιο έβγαλαν και οι Γάλλοι, έμμεσα: η νέα σεζόν να ξεκινήσει τέλη Αυγούστου ενώ οι Γερμανοί ετοιμάζουν επανέναρξη σε ένα μήνα. Δειλά δειλά… κανονικότητα.
🦊 Στοιχηματικά, στο πινγκ πονγκ δεν πήγε καλά η Πέμπτη, δράση στη Liga Pro της Ρωσίας έχει και σήμερα αλλά δε βρήκα αξία σε κάποιο σημερινό ώστε να προταθεί. Ίσως αύριο, πάλι.
Οι… αναδρομές σε μεγάλα, σήμερα, πρωταθλήματα που δεν ολοκληρώθηκαν ή διεκόπησαν, συνεχίζονται. Μετά την Αγγλία και τη Γερμανία αλλά και τα πρώτα τρία «κεφάλαια» της Ιταλίας (θα τα βρείτε στο αρχείο της στήλης), σήμερα το τέταρτο και τελευταίο μέρος με τα… ευτράπελα στο calcio. Δύο ιστορίες, η δεύτερη από τις πλέον δυσάρεστες.
Η Divisione Nazionale του 1943-1944 κρίθηκε… το 2002. Χωρίς πλάκα. Και διεξήχθη εκείνη τη σεζόν το ιταλικό πρωτάθλημα, που δεν έμελλε να ολοκληρωθεί ποτέ.
Εν μέσω Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι πιο γνωστή η απόβαση των συμμάχων στη Νορμανδία τον Ιούνιο του 1944 και λιγότερο η εισβολή τους στη Σικελία («Operation Husky) τον Ιούλιο του 1943, γεγονός που προκάλεσε την πτώση του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, αλλά και η απόβαση στην ηπειρωτική Ιταλία τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, από τις στρατιές των Χάρολντ Αλεξάντερ, Μαρκ Κλαρκ και Μπέρναρντ Μοντγκόμερι. Η κύρια απόβαση έγινε κοντά στο Σαλέρνο («Operation Avalanche») και δύο μικρότερες σε Καλαβρία και Τάραντα.
Το 1944, οι σύμμαχοι ολοένα και κερδίζουν έδαφος στη χώρα, η φασιστική κυβέρνηση έχει πέσει αλλά η ιταλική Ομοσπονδία ορίζει να διεξαχθούν αγώνες… κανονικά, αν και οι μετακινήσεις είναι δύσκολες έπειτα από τους βομβαρδισμούς. Για να αποφευχθούν μάλιστα οι κλήσεις των ποδοσφαιριστών των ομάδων στον στρατό, δόθηκαν βεβαιώσεις ότι εργάζονται σε βιομηχανίες της χώρας, που ήταν σημαντικές για τον πόλεμο, ή σε άλλους φορείς: επί παραδείγματι οι παίκτες της Τορίνο δηλώθηκαν ως εργάτες του εργοστασίου της FIAT της οικογένειας Ανιέλι (μετέπειτα ιδιοκτήτες της Γιουβέντους), της Γιούβε ως εργάτες στο εργοστάσιο του τότε προέδρου της ομάδας τους Πιέρο Ντούσιο, «Cisitalia» και της Σπέτσια ως… πυροσβέστες. Βέβαια αρκετοί παίκτες όντως είχαν στρατευτεί και, όντως, αρκετές ομάδες είχαν «αλλοιωθεί». Η Σπέτσια μάλιστα είχε σχεδόν διαλυθεί, ο πρόεδρός της ήταν κάπου στη Γερμανία σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και, για να συγκροτηθεί ρόστερ, ο τότε προπονητής Τζιάκομο Σεμόριλε ρώτησε μερικούς πυροσβέστες της πόλης αν ήθελαν να παίξουν με τους εναπομείναντες – ως και έγινε. Εξ ου και η Σπέτσια μετείχε τότε ως Corpo dei Vigili del Fuoco della Spezia, γνωστή ως VV.FF. Spezia.
Το πρωτάθλημα διεξάγεται, κλασικά, σε γεωγραφικούς ομίλους, μετά ξανά σε ομίλους με τη Βενέτσια, την Τορίνο και τη Σπέτσια να φτάνουν ως τον τελικό όμιλο, όπου πρόλαβαν να διεξαχθούν μονάχα τρεις αγώνες, κι αυτοί στο Μιλάνο που δεν είχε ακόμη παραδοθεί. Όχι για πολύ όμως, και το πρωτάθλημα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Και το 2002 η FIGC αναγνώρισε το πρωτάθλημα για την ομάδα της Σπέτσια, περισσότερο… χαριστικά και τιμητικά.
Και, επίσης, το πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν, που εντέλει δεν ολοκληρώθηκε, διεξήχθη σε μέρη που δεν είχαν ακόμη παραδοθεί στους συμμάχους, ήτοι στην κεντρική, και, κυρίως, στη βόρεια χώρα – και όχι σε όλη τη χώρα. Εξ ου και ονομάστηκε Campionato Alta Italia (σ.σ. Πρωτάθλημα βόρειας Ιταλίας) για να… ξεχωρίζει.
Η ομάδα της Τορίνο ήταν μεγάλη και ισχυρή τις δεκαετίες του ’20 και του ’30 αλλά έγινε «Grande Torino» σε αυτή του ’40. Μια ομάδα που, σύμφωνα με μαρτυρίες, έπαιζε καταπληκτικό ποδόσφαιρο και σάρωνε τους τίτλους, δίχως να επηρεαστεί από τη διακοπή του ’44 και την απουσία αγώνων το 1944-45. Η «γκρανάτα» κατέκτησε τέσσερις συνεχόμενους τίτλους μεταπολεμικά και το δυστύχημα της Σουπέργκα αποτελείωσε μια πραγματικά τεράστια ομάδα.
Γνωστό πάνω κάτω το στόρι της τραγωδίας της 4ης Μαΐου 1949, όχι ευρέως γνωστές όμως άλλες λεπτομέρειες. Τότε, το αεροπλάνο που μετέφερε την αποστολή της «Grande Torino» προσέκρουσε στον λόφο Σουπέργκα του Τορίνο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 31 επιβαίνοντες: 4 μέλη του πληρώματος, 3 δημοσιογράφοι (οι Ρενάτο Κασαλμπόρε της «Τuttosport», Ρενάτο Τοσάτι της «Gazzetta del Popolo» και Λουίτζι Καβαλέρο της «La Stampa»), 18 ποδοσφαιριστές και 6 παράγοντες και μέλη του τεχνικού επιτελείου. Ανάμεσα στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονταν σπουδαία ονόματα του ιταλικού ποδοσφαίρου της εποχής, όπως οι διεθνείς Βαλέριο Μπατσικαλούπο, Βαλεντίνο Ματσόλα (πατέρας του μετέπειτα σπουδαίου μέσου της Ιντερ Σάντρο Ματσόλα), Αλντο Μπαλαρίν και Ρούμπενς Φαντίνι.
Μόνο δύο ποδοσφαιριστές φάνηκαν τυχεροί, καθώς δεν ταξίδεψαν στη Λισσαβώνα: ο Σάουρο Τομά, που ήταν τραυματίας και ο Λουίτζι Τζουλιάνο (προπονητής του Αιγάλεω την περίοδο 1966-1967), που δεν πρόλαβε να βγάλει διαβατήριο… Τυχερός και ο μεγάλος Ούγγρος σταρ Λάζλο Κουμπάλα που έκανε προπονήσεις με την Προ Πάτρια αλλά τον ήθελε και η Τορίνο, σχεδόν μάλιστα είχε πειστεί όχι μόνο να υπογράψει (μετά το ταξίδι) αλλά και να ακολουθήσει την αποστολή στη Λισσαβώνα. Ωστόσο αρρώστησε ο γιος του και έμεινε πίσω… Από το ραντεβού με το θάνατο ξέφυγε και ο πρόεδρος Φερούτσιο Νόβο, ο οποίος δεν είχε συνοδεύσει την αποστολή ελέω ίωσης.
Μια ημέρα νωρίτερα είχε αντιμετωπίσει στη Λισσαβώνα την Μπενφίκα σε φιλικό προς τιμήν του άσου των «αετών», Ζοσέ Φερέιρα, που αποχωρούσε από την ενεργό δράση. Ο «Τσίκο» Φερέιρα είχε φορέσει τη φανέλα και της Τζένοα, ήταν προσωπικός φίλος του Ματσόλα και του ζήτησε να μεσολαβήσει για να κλειστεί το φιλικό. Κατά την επιστροφή, το αεροπλάνο, τύπου Fiat G-212, της εταιρείας Avio Linee Italiane (θυγατρική της FIAT), έπεσε σε ομίχλη λίγο προτού προσγειωθεί και συνετρίβη στη Σουπέργκα, που υψώνεται στα νότια της πόλης. Στις 17:05 το αεροσκάφος προσέκρουσε στους πλαϊνούς τοίχους της Βασιλικής στο λόφο Σουπέργκα, του ναού που έχτισε πριν από τρεις αιώνες ο Πρίγκιπας Ευγένιος της Σαβοΐας, αφιερώνοντας τον στη Παναγία που έσωσε την πόλη από τους εχθρούς.
Οι αρχές απέδωσαν το δυστύχημα στο συνδυασμό της κακής ορατότητας, το προβληματικό σήμα με το οποίο επικοινωνούσαν με το αεροδρόμιο του Τορίνο και σε ένα λάθος χειρισμό του πιλότου.
Αγωνιστικά, η «γκρανάτα» βάδιζε ακάθεκτη για το πέμπτο της πρωτάθλημα μέσα στη δεκαετία του ‘40, καθώς τέσσερις αγωνιστικές πριν από το τέλος είχε 4 βαθμούς περισσότερους από την Ιντερ και 6 από τη Μίλαν. Προς τιμή του, Ιντερ και η Μίλαν ζήτησαν από την ομοσπονδία το πρωτάθλημα να κατακυρωθεί στην Τορίνο αλλά η FIGC διαφώνησε. Εξ ου και στους τέσσερεις εναπομείναντες αγώνες, η Τορίνο χρησιμοποίησε, υποχρεωτικά, μια ομάδα παίδων αλλά το ίδιο έκαναν και οι αντίπαλοί της, εις ένδειξη σεβασμού! Οι Τορινέζοι μπορεί να κέρδισαν και τους τέσσερις αγώνες (με Τζένοα, Παλέρμο, Σαμντόρια και Φιορεντίνα), πήραν ξανά το scudetto και να ανακηρύχθηκαν πανηγυρικά πρωταθλητές Ιταλίας, αλλά δεν ξανάγιναν ποτέ η μεγάλη ομάδα της δεκαετίας του '40…
Λίγες ημέρες μετά, στις 26 Μαΐου 1949 διεξήχθη φιλικό της Τορίνο με τη Ρίβερ Πλέιτ του Αλφρέδο ντι Στέφανο και τα έσοδα διατέθηκαν για τις οικογένειες των ποδοσφαιριστών. Τις φανέλες της Τορίνο φορούσαν αστέρια του Campionato από άλλες ομάδες
Το άσχημο για αυτή την Τορίνο, όπως και τη Χόνβεντ που βγήκε λίγα χρόνια αργότερα στην Ουγγαρία, είναι ότι δεν υπήρχε κάποια διοργάνωση για να χρησιμεύσει ως μέτρο σύγκρισης της υπεροχής της, όπως Κύπελλο Πρωταθλητριών, το σημερινό Champions League.
Προπονητής ήταν τότε ο μόλις 38 ετών Λίσλεϊ Λίβεσλι, Άγγλος που είχε διατελέσει αλεξιπτωτιστής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε υπηρετήσει στην Ιταλία. Την Τορίνο την είχε αναλάβει λίγους μήνες νωρίτερα κι ήδη συμφωνήσει να φύγει για τη Μαρσέιγ. Αλλά δεν πρόλαβε.
⚽ 🇹🇯 Δράση υπάρχει και στη Ligai olii της ποδοσφαιρομάνας ονόματι Τατζικιστάν, μια χώρα που είχε ανεξάρτητο πρωτάθλημα και όσο ήταν υπό τη Σοβιετική Ενωση. Η Λοκομοτίβ Πάμιρ υποδέχεται την Ντιούσαμπε 83, κεκλεισμένων των θυρών όπως όλα τα ματς του πρωταθλήματος, στη Δουσάμβη, ως τη γνωρίζουμε στα ελληνικά, ή Ντιούσαμπε, την εποχή του Γιόζεφ Στάλιν ονομαζόταν (φυσικά) Σταλιναμπάντ και είναι πρωτεύουσα της ασιατικής αυτής χώρας. Σημαίνει, κυριολεκτικά, «δεύτερη ημέρα» από τις περσικές λέξεις ду (δυο) και шанбе (ημέρα) από τότε που υπήρχε… λαϊκή αγορά κάθε Δευτέρα.
Η Λοκομοτίβ έμεινε στο 2-2 στην πρεμιέρα με την –επίσης νεοφώτιστη στην κατηγορία- Φαϊζκάντ (2-2) αν και στο 80’ είχε ανατρέψει υπέρ της το σκορ, δεχόμενη άμεσα την ισοφάριση. Η Ντιούσαμπε άντεξε για ένα 25λεπτο ενάντια στην ισχυρότερη ομάδα της χώρας, Ιστικλολ, φεύγοντας με συντριβή 7-0 από το «Ρεπούμπλικαν Στάντιον». Λοκομοτίβ και Ντιούσαμπε πήραν φέτος την άνοδο, ούσες πρώτη και τρίτη αντίστοιχα στη β’ κατηγορία.
🦊 Επιλογή από ένστικτο, να μπουν τουλάχιστον δύο γκολ ως την ανάπαυλα.
⚽ 🇧🇾 Χαράζντεγια εναντίον Ντινάμο Μινσκ για τη Vysheyshaya Liga της Λευκορωσίας, αμφότερες έχουν από μια νίκη και δύο ήττες στα πρώτα τρία.
Η Χαράζντεγια επικράτησε 1-0 της Μπεσλίνα στο Μπαμπρούισκ με φάουλ του Σάιτσιτς στο 66’, γκολ που ήρθε κόντρα στη ροή του αγώνα ενώ γλίτωσε την ισοφάριση από δοκάρι στο τέλος, εκ νέου στέρησε στη δημιουργία φάσεων, εκτός ο τραυματίας μέσος Βολόβικ και ο φορ Αρχίποφ που έχει κολλήσει στη Ρωσία. Η Ντινάμο είναι δύναμη στη χώρα με επτά τίτλους αλλά τελευταίο το 2004, ουδέποτε βρέθηκε εκτός 4άδας την τελευταία 12ετία, στο τελευταίο νίκησε 2-0 υποδεχόμενη την Τορπέντο Μπελάζ επικρατώντας στο πρωτάθλημα μετά από έξι αγωνιστικές, μαζί με τα περσινά.
🦊 Δεν είναι για 1.80, με τάσεις υποχώρησης, το διπλό, combo επιλογή να μη νικά η Ντινάμο ως την ανάπαυλα και να μην ηττηθεί ως τελικό.
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi