Περί… κανονικότητας η εισαγωγή. Μετά το Τατζικιστάν, που ξεκίνησε κανονικά την αγωνιστική του δράση την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και την Ταϊβάν, στην οποία έχουν προγραμματιστεί για σήμερα τα πρώτα ματς της νέας σεζόν, το Τουρκμενιστάν ετοιμάζεται να γίνει η τρίτη ασιατική χώρα που επιστρέφει στην ποδοσφαιρική δράση, με την Yokary Liga να ξεκινά το επόμενο Σαββατοκύριακο. Το πρωτάθλημα είχε διακοπεί στα τέλη Μαρτίου μετά από τρεις μόλις αγωνιστικές, αλλά αναμένεται να ξαναμπεί στο πρόγραμμα, και μάλιστα με γεμάτα γήπεδα!
Η δεύτερη χρονικά ασιατική χώρα που ρίχνεται ξανά στο γήπεδο έχει κι αυτή κατάληξη σε -αν, ωστόσο δεν βρίσκεται στο κέντρο της ηπείρου, όπως το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν. Ο λόγος για την Ταϊβάν, όπου έχει προγραμματιστεί για σήμερα (11:00 το πρωί τα ματς) η πρεμιέρα της εγχώριας Premier League με οκτώ, όλες κι όλες, συμμετέχουσες ομάδες και με την πρωταθλήτρια Τατούνγκ να φιλοξενεί τη δευτεραθλήτρια Ταϊπάουερ. Τα ματς διεξάγονται δίχως την παρουσία φιλάθλων, αλλά προσωρινά, θέμα χρόνου να λυθεί το ζήτημα.
Βέβαια, η «Ταϊβάν» δεν… υπάρχει ως χώρα, είναι το όνομα του νησιού που παλιότερα γνωρίζαμε ως «Φορμόζα» (και που σημαίνει «όμορφη νήσος»). Επισήμως ονομάζεται Δημοκρατία της Κίνας και αναγνωρίζεται μόνο από 15 κράτη καθώς η Κίνα (σ.σ. που επισήμως ονομάζεται Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας) εμμένει να τη θεωρεί… επαρχία της. Η Ταϊβάν όμως διατηρεί στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία αλλά και με πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Σε, δε, διάφορες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις εμφανίζεται με το όνομα Κινεζική Ταϊπέι έπειτα από την επιμονή και επιρροή των Κινέζων.
Η Ταϊβάν πρακτικά ιδρύθηκε ως κράτος το 1949, μετά την εισβολή των Ιαπώνων στην Μαντζουρία και την ίδρυση του ψευδοκράτους του Μαντσουκούο.
Η εξέλιξη διέσπασε το Κουομιντάνγκ, το κινέζικο εθνικιστικό κόμμα του Τσανγκ Κάι Σεκ (και κυβερνών κόμμα από το 1928 ως το ‘49 και την ήττα από το ΚΚΚ του Μάο Τσε Τουνγκ στον εμφύλιο): αντί να οργανώσει αντίσταση, στράφηκε ενάντια στους οπαδούς του Μάο. Το ‘38 οι Ιάπωνες κατέλαβαν ολόκληρο το βόρειο τμήμα της Κίνας, το 1946 άρχισε ο εμφύλιος και τέλειωσε το 1949 με τη νίκη του Μάο ενώ ο Τσάνγκ Κάι Σεκ με τους υποστηρικτές του πέρασε στο νησί Ταϊβάν. Εκεί εγκατέστησε την εξόριστη Δημοκρατία της Κίνας και συνέχισε να διεκδικεί τον τίτλο του αποκλειστικού νόμιμου εκπροσώπου της χώρας, ως και… σήμερα.
🦊 Στοιχηματικά, τίποτε χθες. Μέδεν (sic) στο ματς του Τατζικιστάν ενώ στο Χαράζντεγια - Ντινάμο Μινσκ η αποβολή των φιλοξενούμενων χάλασε το… σενάριο της μη ήττας τους (ενώ είχε βγει το αντίστοιχο του πρώτου ημιχρόνου).
Δεν είναι μία, δεν είναι δύο. Είναι πολλές οι περιπτώσεις ομάδων που, για ποικίλους λόγους, εδρεύουν σε μια χώρα και μετέχουν στο πρωτάθλημα… άλλης. Και όχι μόνο οι προφανείς, επί παραδείγματι μερικές ουαλικές που έχουν ενταχθεί στην αγγλική λίγκα, γενικώς στη Βρετανία το συναντάς συχνά. Αλλά θα δείτε και περιπτώσεις περίεργες έως… κουλές. Τόσες που δεν χώρεσαν σε ένα άρθρο, θα ακολουθήσουν κι άλλα!
🏴 Ανναν Αθλέτικ: από το 1952 ως το 1997 μετείχε στα αγγλικά πρωταθλήματα και τότε επέστρεψε, όπως από το 1948 που είχε ιδρυθεί, στα σκωτσέζικα.
🏴 Γκρέτνα: λίγοι θυμούνται ότι από το 1946, που ιδρύθηκε, ως το 2002, μετείχε στα αγγλικά πρωταθλήματα και τότε «μετακόμισε» στα σκωτσέζικο. Ως σύλλογος διαλύθηκε όμως το 2008, οπότε και ιδρύθηκε η Γκρέτνα 2008 που παίζει στις μικρές σκωτσέζικες κατηγορίες.
🏴 Δε Νιου Σεντς: ο ένας, από τους μόλις δύο ουαλικούς επαγγελματικούς συλλόγους, εδρεύει στο Οσγουεστρι, κοντά στα αγγλο-ουαλικά σύνορα και εντός αγγλικού εδάφους.
🏴 Κάρντιφ: από το 1910-11 μετέχει ανελλιπώς στα αγγλικά πρωταθλήματα αν και εδρεύει επί ουαλικού εδάφους. Είναι η μόνη μη αγγλική ομάδα που έχει κατακτήσει το FA Cup, το 1927 και την ίδια χρονιά μάλιστα κατέκτησε και το Welsh Cup (!) ούσα ο μόνος σύλλογος παγκοσμίως με τέτοια επίδοση.
🏴 Μπέργουικ Ρέιντζερς: η αγγλική πόλη του Μπέργουικ άπον Τουίντ εδρεύει μόλις 4 χλμ. από τα σκωτσέζικα σύνορα, εξ ου και από ιδρύσεως μετέχει στα πρωταθλήματα Σκωτίας.
🏴 Νιούκαστλ AFC: η ομάδα ενός χωριού στο Σφρόσιρ, κοντά στα αγγλο-ουαλικά σύνορα και μετέχει στα πρωταθλήματα Ουαλίας.
🏴 Νιούπορτ: από το 1912-13 μετέχει ανελλιπώς στα αγγλικά πρωταθλήματα αν και εδρεύει επί ουαλικού εδάφους.
🏴 Ρέξαμ: από το 1877-88 μετέχει ανελλιπώς στα αγγλικά πρωταθλήματα αν και εδρεύει επί ουαλικού εδάφους.
🏴 Σουόνσι: το 1912-20 έπαιζε σε ουαλικές λίγκες από το 1920-21 μετέχει ανελλιπώς στα αγγλικά πρωταθλήματα αν και εδρεύει επί ουαλικού εδάφους.
🏴 Τουίντμαουθ Ρέιντζερς: ανάλογη περίπτωση με τη συμπολίτισσα Μπέργουικ Ρέιντζερς, απλώς πιο… νέος ως σύλλογος (ιδρύθηκε το 2010).
🏴 Τσέστερ: μια από τις παγκοσμίως σπάνιες περιπτώσεις ελέω… πόλης και γηπέδου. Το Τσέστερ βρίσκεται ακριβώς στα σύνορα Αγγλίας και Ουαλίας και η Τσέστερ Σίτι μετείχε από το 1885 ανελλιπώς στις μικρές αγγλικές κατηγορίες, ως και το 2010 που χρεοκόπησε και διαλύθηκε, προσπαθώντας πάντως να ενταχθεί στην ουαλική λίγκα. Τη διαδέχθηκε η Τσέστερ που παραμένει… Εγγλέζα παρά τις συχνές αιτιάσεις του κόσμου της να αλλάξει χώρα. Το δε «Ντέβα Στάντιουμ», όπου εδρεύει, βρίσκεται ακριβώς (κυριολεκτικά!) στα σύνορα: ο αγωνιστικός χώρος και οι τρεις από τις τέσσερις εξέδρες βρίσκονται επί ουαλικού εδάφους και μια τέταρτη (μαζί με τα γραφεία του συλλόγου) στην αγγλική πλευρά!
🏴🏴 Επίσης εδρεύουν επί αγγλικού εδάφους και αγωνίζονται στην Ουαλία οι Μπάκνελ, Τρέφονεν, Μόρνταν Γιουνάιτεντ και Μπίσοπ’ς Καστλ Τάουν, οι τελευταία δύο για λίγο είχαν παίξει και σε χαμηλές αγγλικές κατηγορίες. Το αντίθετο (ουαλική και παίζει στην Αγγλία) ισχύει για την Μέρθιρ Τάουν και, παλιότερα, για μερικές σεζόν ίσχυσε για Μπάνγκορ Σίτι, Μπάρι Τάουν, Κόλγουιν Μπέιτ, Ριλ και άλλες.
🇬🇬 🇯🇪 Ως «Channel Islands» τα αποκαλούν οι Αγγλοι, ως «Îles Anglo-Normandes» οι Γάλλοι, στα ελληνικά επικρατέστερος όρος είναι «Αγγλονορμανδικές Νήσοι».
Τα νησάκια βρίσκεται στο αρχιπέλαγος που, επισήμως, αποτελεί κτήση του Βρετανικού Στέμματος και βρίσκεται στη Θάλασσα της Μάγχης, στα ανοιχτά των γαλλικών ακτών της Νορμανδίας και περιλαμβάνει δύο ξεχωριστά βαϊλάτα: του Τζέρσεϊ και του Γκέρνσεϊ. Θεωρούνται υπολείμματα του Δουκάτου της Νορμανδίας και δεν αποτελούν τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου, με συνολικό πληθυσμό περίπου 169.000 κατοίκων και η καθεμιά τους πρωτεύουσα, το Σεντ Χέλιερ και το Σεντ Πίτερ Πορτ, έχουν πληθυσμό 33.500 και 16.488 κατοίκων, αντιστοίχως.
Και τα δύο Βαϊλάτα διοικούνται ξεχωριστά από τα τέλη του 13ου αιώνα, με το καθένα να έχει δική του αυτόνομη νομοθεσία και εκλογική διαδικασία. Δύο ανεξάρτητα νησιά, ωσάν αυτόνομα κρατίδια, για να το θέσουμε απλά.
Βεβαίως, παίζουν και ποδόσφαιρο αλλά, παρά τα διαρκή αιτήματα προς τη FIFA και την UEFA, η ομοσπονδία του Γκέρνσεϊ ουδέποτε αναγνωρίστηκε, υπάρχει πάντως μια εθνική ομάδα που μια στο τόσο, δίνει κάνα φιλικό… Το 2011 ιδρύθηκε και η Γκέρνσεϊ, ομάδα του νησιού που μετέχει στην ερασιτεχνική αγγλική Isthmian League ούσα μια από τις 82 συμμετέχουσες ομάδες.
Το ίδιο ισχύει και για τους Τζέρσεϊ Μπουλς, ομάδα που ιδρύθηκε μόλις το 2018 κι ακολουθεί τα βήματα της Γκέρνσεϊ.
🇮🇪 Το 1969, και κυρίως το χρονικό διάστημα μεταξύ 12 και 17 Αυγούστου, η Βόρεια Ιρλανδία συγκλονίστηκε από ταραχές με κρούσματα βίας σε όλο το έτος, που προέκυψαν από την εκστρατεία για τα πολιτικά δικαιώματα, η οποία απαιτούσε τον τερματισμό των διακρίσεων εις βάρος των Ιρλανδών καθολικών. Ο βρετανικός στρατός παρενέβη για να αποκαταστήσει την τάξη και ξεκίνησε την κατασκευή τείχους (όπως στο Βερολίνο) για να διαχωριστούν οι δύο αντιπαρατιθέμενες πλευρές, οι «ενωτικοί» Προτεστάντες από τους «αντιενωτικούς» Καθολικούς. Τα γεγονότα του Αυγούστου του 1969 αναφέρονται ως η αρχή της 30χρονης σύγκρουσης στη Βόρεια Ιρλανδία.
Η σύγκρουση κορυφώθηκε με τη «Ματωμένη Κυριακή» της 30ής Ιανουαρίου 1972, όταν οι Καθολικοί έκαναν πορεία διαμαρτυρίας για τον νόμο που η κυβέρνηση των συντηρητικών του Εντουαρντ Χιθ στη Βρετανία είχε θέσει σε εφαρμογή και προέβλεπε φυλάκιση χωρίς δίκη όσων ενέχονταν σε τρομοκρατικές ενέργειες. Οι Βρετανοί, παρόντες εκ νέου για την επιτήρηση, άνοιξαν πυρ για ανεξακρίβωτη αιτία με τραγικό απολογισμό 13 νεκρούς και άλλον έναν σε κώμα που προστέθηκε στην λίστα των θυμάτων λίγες εβδομάδες αργότερα. Η «Bloody Sunday», που απαθανατίστηκε και στους στίχους του τραγουδιού των U2 στο άλμπουμ «War» του 1983, παραμένει ως σήμερα σημείο αναφοράς στη διαμάχη Προτεσταντών και Καθολικών που διαιρεί την Ιρλανδία εδώ και έξι αιώνες.
Η πόλη του Ντέρι είναι από τις λιγοστές βορειοϊρλανδικές όπου οι Καθολικοί υπερτερούν αριθμητικά (70% στην περιοχή του Μπόγκσαϊντ και 30% σε αυτή του Γουάτερσαϊντ) και η ομώνυμη ομάδα αποτελούσε την τρίτη δύναμη της χώρας πίσω από Λίνφιλντ και Σέλτικ Μπέλφαστ (διαλύθηκε το 1948).
Μετά το 1972 η πινακίδα «Καλώς ήλθατε στο ελεύθερο Ντέρι» θυμίζει πάντα εκείνα τα γεγονότα όμως έκτοτε η Ντέρι ήταν ανεπιθύμητη στη βορεϊοϊρλανδική λίγκα. Αρχικώς χρησιμοποίησε ως έδρα το γειτονικό Κολερέιν αλλά το 1972 η λίγκα απέβαλλε τον σύλλογο επ’ αόριστον, μένοντας για σειρά ετών… εκτός. Ωσπου, το 1984 κατατέθηκε η αίτηση στην ομοσπονδία της δημοκρατίας της Ιρλανδίας, έγινε αποδεκτή και από το 1986 μετέχει στο ιρλανδικό πρωτάθλημα αποτελώντας μια σπάνια περίπτωση.
🇮🇲 Φυσικά, θα έχετε ακούσει για τη Νήσο του Μαν (Isle of Man), ένα μικρό νησάκι στην ιρλανδική θάλασσα, μεταξύ δηλαδή της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, μέλος της Κοινοπολιτείας, το οποίο είναι γνωστό, μεταξύ άλλων, για τον πιο επικίνδυνο αγώνα μοτοσυκλετών (Manx TT), τα πρόβατα με τέσσερα κέρατα και τις γάτες χωρίς ουρά.
Όπως επίσης ότι πρόκειται για φορολογικό… παράδεισο ενώ είναι η πρώτη «χώρα» που αναγνώρισε επίσημα το bitcoin ως νόμισμα συναλλαγών. Το νησί προσφέρει μηδενικό εταιρικό φόρο και ιδιαίτερα χαμηλό φόρο εισοδήματος, γεγονός που εξηγεί την προσέλκυση τεχνολογικών εταιρειών και μάλιστα κορυφαίες στο είδος τους.
Το Νησί του Μαν είναι κτήση του Βρετανικού Στέμματος, αλλά έχει αυτονομία από το Ηνωμένο Βασίλειο, με αρχηγό του κράτους τον εκάστοτε Βρετανό Μονάρχη (δηλαδή, σήμερα, τη βασίλισσα Ελισάβετ) αλλά η εξουσία ασκείται από αντικυβερνήτη. Πήρε το όνομά του από την κελτική φυλή των Μανξ, οι απόγονοι των οποίων κατοικούν εκεί έως σήμερα (περί τους 80.000 κατοίκους αριθμεί) ενώ η τοπική γλώσσα είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα και κινδυνεύει να εξαφανιστεί.
Μόλις πέρυσι, 2019, ιδρύθηκε η FC Isle of Man και πήρε άμεσα συμμετοχή στο κατώτερο επίπεδο του αγγλικού πρωταθλήματος. Πάντως η Νήσος του Μαν έχει πρωτάθλημα, με 12 ομάδες στην πρώτη κατηγορία και 12 στη δεύτερη.
(Συνεχίζεται... )
Καθημερινά έχει δράση στη Liga Pro της Ρωσίας με τους παίκτες να δίνουν αγώνες για ένα, και δύο, ομίλους καθημερινά, συλλέγοντας βαθμούς στο rating τους.
Εναν εξ αυτών συνθέτουν σήμερα οι Βίκτορ Ιβάνοφ, Βιτάλι Βασιλέφσκι, Γιούρι Μερκούσιν και Ολεξάντρ Γκρίμπκοφ. Αν δει κάποιος τις αποδόσεις ανά αγώνα, ο Ιβάνοφ είναι φαβορί στα δύο από τα τρία, προσφέρεται ως αουτσάιντερ με τον Μερκούσιν, το ματς του οποίου με τον Γκρίμπκοφ έχει μοιρασμένες τιμές στο σετ. Μπερδεμένο λίγο, δε βρίσκετε; Στα τελευταία οκτώ μεταξύ των Ιβάνοφ και Μερκούσιν, οι νίκες μοιράστηκαν, χθες μάλιστα αντάμωσαν τρεις φορές και ο Μερκούσιν πήρε τα δύο εξ αυτών. Ο οποίος Μερκούσιν σε 12 ματς χθες έκανε όμως οκτώ ήττες ενώ ο Ιβάνοφ έκανε δύο νίκες σε οκτώ. Κοντολογίς, κακώς υπάρχει τέτοια απόκλιση στο σετ.
Στο δε ματς του Βασιλέφσκι με τον Γκρίμπκοφ, αν και το περίμενα το πολύ ισορροπημένο, υπάρχει φαβορί στο 1.65, αρκετά χαμηλά. Στέκει; Ναι αν λάβει κανείς υπόψη του ότι στα τελευταία επτά μεταξύ τους ο Βασιλέφσκι νίκησε τα έξι (κι αυτά στο τελευταίο τριήμερο). Χθες σε οκτώ ματς ο Γκρίμπκοφ νίκησε στα μισά και ο Βασιλέφσκι, αντίστοιχα, σε πέντε.
Αλλον όμιλο συνθέτουν οι Ρόμαν Παβλένκο, Ολεχ Σαγκάροφ, Στάνισλαβ Μπίτσκοφ και Ιγκόρ Μιντσένκοφ. Τον πρώτο λόγο για να κάνει τρεις νίκες δείχνει να έχει ο Μιντσένκοφ όντας φαβορί σε δύο ματς και πληρώνοντας το ίδιο στο ματς με τον Σαγκάροφ. Οι Παβλένκο και Σαγκάροφ αναμετρώνται για τέταρτη φορά το τελευταίο τριήμερο (2-1 οι νίκες), έπαιξαν και τα ξημερώματα και νίκησε ο Σαγκάροφ με 3-0. Χθες ο Παβλένκο έκανε τέσσερις νίκες σε οκτώ ματς αλλά στα σημερινά ήδη έκανε τρεις ήττες σε τέσσερα, ο δε Σαγκάροφ χθες μέτρησε πέντε σε έξι ματς.
🦊 🏓 Πινγκ πονγκ, δυάδα (απόδοσης 2.72) 🇷🇺
⏩ 16:00 Γκρίμπκοφ - Βασιλέφσκι: 2 🦊 1.65. (Bwin)
⏩ 17:00 Παβλένκο – Σαγκάροφ: 2 🦊 1.65. (Bwin)
🦊 🏓 Πινγκ πονγκ, μονό 🇷🇺
⏩ 16:30 Ιβάνοφ – Μερκούσιν: 1 🦊 2.00. (Vistabet)
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi