Eίναι μία από τις (πολλές) εκφράσεις-κλισέ που χρησιμοποιούμε στον αθλητισμό. Αγώνες χωρίς θεατές είναι σαν φαγητό χωρίς αλάτι. Ενίοτε όμως το ανάλατο γεύμα μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά νόστιμο. Ειδικά όταν έχεις πολύ καιρό να φας... Επίσης χωρίς αλάτι (πρέπει να) τρώνε το φαγητό τους όσοι έχουν προβλήματα υπέρτασης. Και η αλήθεια είναι πως οι συνθήκες που βιώνουμε εδώ και ενάμιση μήνα προκαλούν μεγάλη πίεση.
Τα σπορ, όταν ξαναρχίσουν, θα είναι το καλύτερο φάρμακο για να ξεχάσουμε τα προβλήματα της εποχής, μεταξύ των οποίων η ανία, η πλήξη, ο εκνευρισμός και όλα τα αρνητικά συναισθήματα που δημιουργεί ο περιορισμός κατ’ οίκον. Οι λίγκες, οι ομοσπονδίες, οι αρμόδιες αρχές και όλοι όσοι παίρνουν τις αποφάσεις θα οδηγηθούν αναγκαστικά στη διεξαγωγή αγώνων (κυρίως ποδοσφαίρου) χωρίς την παρουσία φιλάθλων στις εξέδρες. Αναγκαίο το κακό, αφού δεν είναι ασφαλής για κανέναν η μαζική συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων σε έναν χώρο, έστω κι αν αυτός είναι ανοικτός. Αλλά θα είναι τηλεοπτικοί οι αγώνες. Όποτε κι αν αυτοί επαναρχίσουν και, σταδιακά, φαίνεται ότι δεν αργεί πολύ.
🦊 Στοιχηματικά, το ρίσκο με το 5άρι της Νέμαν Χρόντνο στο Μινσκ με την Ντινάμο δεν βγήκε, άντεξε πάντως ως το 72’. Δεν πειράζει, είχαν πληρώσει ωραιότατα τα δύο του πινγκ πονγκ, ο Ζουλιάμπιν με τον Κούζμιν (στο 2.00) και ο Αρουτιουνιάν με τον Ιβάνοφ (στο 1.85).
«Αλλού τρώει, αλλού πίνει…», αποφώνηση σήμερα με bonus θέμα. Οπως και στα προηγούμενα, ομάδες που για κάποιον λόγο άλλαξαν… σπίτι, υπάρχουν βέβαια και σε εθνικό επίπεδο περιπτώσεις, όπως και σε διεθνές!
Ως και τις αρχές της δεκαετίας του ’70, το Ισραήλ μετείχε στις ασιατικές διοργανώσεις. Λογικό, μιας και γεωγραφικά υπάγεται στην Ασία. Και, μάλιστα, κατέκτησε το Asian Cup το 1964, χρονιά που το διοργάνωσε. Εφτασε ως τον τελικό το 1956 και το 1960 και τερμάτισε τρίτο το 1968. Πλέον, ως γνωστόν, καθότι «ευρωπαϊκό μέλος», μετέχει στα προκριματικά του Euro και το Μουντιάλ ως «κομμάτι» της UEFA.
Η αλλαγή είχε να κάνει βέβαια ελέω θρησκείας και μάλιστα κατόπιν αιτήματος, το 1973, του Κουβέιτ, μια πρόταση που πέρασε τότε με ψήφους 17-13… Γενικώς το Ισραήλ αποτελούσε «όχληση» ωσάν αθλητική παρουσία στην ήπειρο και το ζήτημα λύθηκε με τη… μετακόμισή του στην ευρωπαϊκή.
Η περίπτωση του Ισραήλ που… άλλαξε ήπειρο και μετέχει αθλητικά στην ευρωπαϊκή, καίτοι ασιατική χώρα, δεν είναι μοναδική. Για εμπορικούς λόγους, το 2006 η Αυστραλία είδε η πρότασή της για αλλαγή ηπείρου ποδοσφαιρικά να δικαιώνεται και «μετακόμισε», από την Ωκεανία, στην Ασία. Καλά τα δέκα γκολ στα Φίτζι και τα 15 στα Νησιά Σολομώντα αλλά αναζητούσε… ανταγωνισμό. Και, το 2015 η Αυστραλία όχι μόνο διοργάνωσε αλλά κατέκτησε το Asian Cup.
Μέλος της ασιατικής ζώνης ήταν για λίγο, στα μέσα της δεκαετίας του ’60, και η Νέα Ζηλανδία ενώ το Καζακστάν, από τότε που κατέρρευσε η ΕΣΣΔ, μετείχε για δέκα χρόνια (1992-02) στις ασιατικές διοργανώσεις και εντάχθηκε στην UEFA το 2002. Μάλιστα προ ολίγων ετών η Νέα Ζηλανδία είχε ζητήσει από τη FIFA να διερευνήσει το ενδεχόμενο να… μετακομίσει σε ζώνη της Αμερικής, είτε της Βόρειας είναι της Νότιας αλλά το αίτημα έμεινε στα χαρτιά.
«Μετακόμιση» είχε κάνει και η Κινεζική Ταϊπέι, η εθνική ομάδα της Ταϊβάν που από το 1982 ως το 1989 πήγε σε αυτή της Ωκεανίας και κατόπιν γύρισε στην ασιατική.
Γεωγραφικές… ανωμαλίες έχουν λάβει χώρα όμως και αλλού. Στο Copa America έχουν λάβει κατά καιρούς προσκλήσεις να μετάσχουν αρκετές ομάδες, με αρχή το Μεξικό που πρωτοπροσκλήθηκε το 1993, η Κόστα Ρίκα, η Ονδούρα, οι ΗΠΑ και η Τζαμάικα. Κομμάτια να γίνει, αμερικάνικες ομάδες ήταν ωστόσο σε Copa America έχουν μετάσχει και… ασιατικές: το 1999 η Ιαπωνία, κατόπιν προσκλήσεως της CONMEBOL και το 2019 το Κατάρ.
Το οποίο Κατάρ είχε εξασφαλισμένη συμμετοχή για το 2020 αλλά ελέω της κατάστασης μετατέθηκε το Copa America, που θα συνδιοργάνωναν Κολομβία και Αργεντινή, για το 2021. Εκτός του Κατάρ, για το αναβληθέν φετινό είχε πάρει… license και η Αυστραλία, η οποία με αυτή τη συμμετοχή θα γινόταν η μόνη εθνική ομάδα παγκοσμίως με συμμετοχή σε τελικές φάσεις διοργανώσεων… τριών ηπείρων (!).
Προσκλήσεις υπήρξαν συχνά και στο Gold Cup, διοργάνωση της CONCACAF (Κεντρική, Βόρεια Αμερική και Καραϊβική). Η Βραζιλία αρίθμησε τρεις παρουσίες (φτάνοντας δις στον τελικό), η Κολομβία άλλες τόσες και από μια το Εκουαδόρ, το Περού ενώ στα… παράξενα, ευτράπελα (ό,τι προαιρείστε) είναι η παρουσία της Νότιας Κορέας το 2002 και της Νοτίου Αφρικής το 2005!
Και στις διεθνείς διοργανώσεις συναντάς ανάλογα παραδείγματα. Όπως στη λίστα των νικητών του Champions League Ασίας, μιας διοργάνωση που ξεκίνησε δειλά δειλά το 1967, υπάρχει και η… Μακάμπι Τελ Αβίβ, μιας και το Ισραήλ μετείχε διεθνώς, τότε, στην ασιατική ζώνη. Και μάλιστα πήρε τα τρία από τα πρώτα τέσσερα τρόπαια κι από το 1971… σιγή. Η διοργάνωση καταργήθηκε «ελλείψει ενδιαφέροντος», για να επανέλθει μόλις το 1985 και έκτοτε να αλλάξει πολλά συστήματα διεξαγωγής.
Ειρήσθω εν παρόδω, ο τελικός του 1971 ήταν ανάμεσα στην ιρανική Αλ Σορτά και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, με έδρα την Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Και δεν έμελλε να ξεκινήσει ποτέ: οι Ισραηλινοί μπήκαν στο γήπεδο κρατώντας σημαίες του Ιράκ και της Παλαιστίνης και αρνήθηκαν να προσέλθουν για να αγωνιστούν. Η Μακάμπι πήρε στα… χαρτιά με 2-0 το ματς (και, φυσικά, το τρόπαιο).
Θα μπορούσε και τρόπαιο του Copa Libertadores να έχει καταλήξει σε ομάδα εκτός… αυτού, ήτοι μεξικάνικης. Τρεις φορές έφτασαν στους διπλούς, τότε, τελικούς αλλά δεν τα κατάφεραν. Η Κρουζ Αζούλ με την Μπόκα Τζούνιορς το 2001 (στα πέναλτι), η Γουαδαλαχάρα με την Ιντερνασιονάλ το 2010 και η Τίγκρες με τη Ρίβερ Πλέιτ το 2015. Πλέον όμως δε μετέχουν στο Copa Libertadores η ομάδες του Μεξικού.
…θα βρείτε παραδείγματα, αλλά υπάρχει και κορυφαίο: Eurobasket έχει κατακτήσει… αφρικανική χώρα: η Αίγυπτος το 1949, διοργανώνοντας μάλιστα το τουρνουά στη θέση της ΕΣΣΔ η οποία είχε αρνηθεί τη διοργάνωση! Οι «φαραώ» δεν είναι οι μόνοι μη Ευρωπαίοι που μετείχαν σε Eurobasket. Μετείχε το Ιράν το 1959, ο Λίβανος το 1949 (στην Αίγυπτο, ελέω έλλειψης συμμετοχών) και το 1953 και η Συρία, επίσης το 1949.
🦊 ⚽ Ασιατικό 🇧🇾
⏩ 18:00 Βίτσεμπσκ - Ντινάμο Μπρεστ: 1 +0,75 ΑΗ 🦊 1.87. (Novibet)
Ενδιαφέρουσα η παράδοση, σε έξι ματς συνολικά (τρία πρόπερσι και τρία πέρυσι) η Χουζάντ νίκησε ισάριθμες την Κουκτός (τα 4/6 εξ αυτών ήταν over 2,5).
🦊 Φαβορί του 1.50 η Χουζάντ, ευλόγως δεν ποντάρεται σε τέτοια τιμή. Ελέω απόδοσης κράτησα το combo του να σημειωθούν τουλάχιστον δύο γκολ στο ματς και να μην ηττηθεί η Χουζάντ. Update 16:32: ο αγώνας μετατέθηκε για την προσεχή Τετάρτη 22 Απριλίου.
🦊 ⚽ Combo 🇹🇯
⏩ 22/4, 16:00 Κουκτός – Χουζάντ: 1Χ & over 1,5 🦊 3.28. (Betshop)
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi