Φως στο τούνελ; Κάπως έτσι. Από χθες η UEFA ξεκίνησε τις τηλεδιασκέψεις με εκπροσώπους από τις συνολικά 55 χώρες – μέλη της, προκειμένου να καταλήξουν στην επόμενη ημέρα μα και στο τι θα γίνει με τη φετινή, διακοπείσα σεζόν.
Στα σημαντικά; Δύο.Πρώτον, η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία
εμμένει στο project «δώστε χρόνο», ήτοι να εξαντληθεί κάθε χρονικό περιθώριο να ολοκληρωθούν οι εγχώριες διοργανώσεις.
Δεύτερον,
για πρώτη φορά η UEFA εμφανίζεται πιο διαλλακτική σε όσες λίγκες θελήσουν να ολοκληρώσουν πρόωρα τη σεζόν βάζοντας μια… παύλα ή αναδεικνύοντας πρωταθλήτρια την πρώτη προ της διακοπής. Ήδη το έπραξαν Βέλγοι και Σκωτσέζοι ενώ χθες οι Ολλανδοί, δια στόματος του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, γνωστοποίησαν ότι κλείνουν τα πάντα ως την 1η Σεπτεμβρίου.
Λογική ως εξέλιξη:
δεν είναι όλοι ίδιοι. Οι Βέλγοι, επί παραδείγματι, παρουσίασαν μελέτη ότι η οικονομική ζημία θα είναι μικρότερη αν δεν συνεχίσουν το πρωτάθλημα, παρά το αντίθετο. Αντίθετα, τα ευρώ σε Αγγλία, Ισπανία κλπ. είναι πολλά για να αγνοηθούν…
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
🦊 Στοιχηματικά, δεν πήγε καλά το πινγκ πονγκ χθες. Το ματς Μπαλακίριεφ – Ιβτσένκο κρίθηκε στο πέμπτο (3-2) και στη δυάδα, πέρασε ο Μάρτσουκ αλλά όχι ο Λιτβίνοφ. Ες αύριον πάλι, με το εν λόγω άθλημα… Όταν ο Τζόρνταν αναμετρήθηκε με τον Γκάλη στο «Αλεξάνδρειο»
🏀🐂 Talk of the town τα τελευταία 24ωρα
η σειρά ντοκιμαντέρ «The last dance» που έβγαλε το Netflix για τον Μάικλ Τζόρνταν με τα πρώτα δύο επεισόδια από τα συνολικά δέκα. Κάποτε ο «Μιχαλάκης» είχε πατήσει και στην Ελλάδα…
20 Οκτωβρίου 1983. Το διάσημο πανεπιστήμιο του Νορθ Καρολάινα (σ.σ. της Βόρειας Καρολίνας όπως την έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής) έρχεται στην Ελλάδα για να δώσει σειρά φιλικών παιχνιδιών (και) με αντίπαλο την Εθνική. Μια Εθνική στην αφάνεια, προ Eurobasket 1987.
Η Νορθ Καρολάινα του μεγάλου Ντιν Σμιθ αντιμετώπισε στη Θεσσαλονίκη την Εθνική Ελλάδος έχοντας τότε στις τάξεις της παίκτες που έμελλε να κάνουν τεράστια καριέρα στο ΝΒΑ τα επόμενα χρόνια, Μάικλ Τζόρνταν προεξάρχοντος.
Μαζί του και οι Μπραντ Ντόχερτι και Σαμ Πέρκινς αλλά ο Τζόρνταν ξεχώριζε ήδη από τα κολλεγιακά του χρόνια, καίτοι μόλις 20 ετών. Η ιδέα της άφιξης των Αμερικανών ανήκε στον Παντελή Δέδε, έναν από τους πιο δραστήριους της ομοσπονδίας και κατόρθωσε να πείσει τους πρωταθλητής του NCAA χάρη και στον τότε Αμερικανό εκλέκτορα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, Ρίτσαρντ Ντουκσάιρ.
Στο παιχνίδι με τη μετέπειτα «επίσημη αγαπημένη» στο «Αλεξάνδρειο»
ο Τζόρνταν σταμάτησε στους 34 πόντους εκθέτοντας τον Σωτήρη Σακελλαρίου που είχε επωμιστεί το μαρκάρισμά του. Μερικά χρόνια αργότερα, έλεγε ότι «πέρασε από πάνω μου για να καρφώσει και είδα τη σόλα του παπουτσιού του…». Η Εθνική ηττήθηκε με 100-83 με τον Νίκο Γκάλη να βάζει 24 πόντους, τον Δημήτρη Κοκολάκη 20 και τον Λιβέρη Ανδρίτσο 16.
Στο… καπάκι δε, με το που έληξε το ματς, οι Αμερικανοί (στις 17:00 με εμάς, στις 19:00 το επόμενο!) έπαιξαν με τον Ερυθρό Αστέρα και τον νίκησαν με 105-104 στην παράταση και με τον Τζόρνταν να σημειώνει άλλους 26 πόντους.
Στον αγώνα της Θεσσαλονίκης δεν είχε αγωνιστεί ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο οποίος ήταν παρών στον επόμενο αγώνα της Εθνικής, την ακριβώς επόμενη ημέρα, με τη Νορθ Καρολάινα, στην Αθήνα, από το οποίο έλειψε ο Γκάλης. Ο αγώνας διεξήχθη στο κλειστό γυμναστήριο του Σπόρτιγκ. Ο Μάικλ Τζόρνταν στο ιστορικό κλειστό των Πατησίων δεν ήταν φρέσκος και
πέτυχε μόλις 14 πόντους, αλλά η Νορθ Καρολάινα νίκησε και πάλι με 79-71 ενώ ο Γιαννάκης με 24 πόντους ήταν ο πρώτος σκόρερ της Εθνικής μας.
Το βίντεο δεν είναι από τηλεοπτική μετάδοση:
είναι λήψη από βιντεοκάμερα της εποχής η οποία προοριζόταν αποκλειστικά για το αρχείο του Ντιν Σμιθ! Στα highlights του παιχνιδιού η... τάπα του Φιλίππου στον Τζόρνταν στο 32:15 αλλά και η αψιμαχία του Γιαννάκη με τον «Air» στο 33:30.
And the rest is history
Ο Τζόρνταν το 1981 έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και τον επόμενο χρόνο κατέκτησε το κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ με την ομάδα του πανεπιστημίου, ενώ για δυο χρονιές αναδείχθηκε «Παίκτης της Χρονιάς». Όταν άφησε τελικά το πανεπιστήμιο της Νορθ Καρολάινα το 1984, η πρώτη συμφωνία που έπρεπε να γίνει, πριν ακόμη και από τους Μπουλς, ήταν για… παπούτσια. Ο ίδιος ήθελε την Adidas, η Nike έδινε όμως περισσότερα κι εντέλει τον έπεισαν οι γονείς του.
Σε ηλικία 21 ετών του πρότειναν τη δημιουργία σειράς παπουτσιών και ρούχων γύρω από τον ίδιο, αλλά έλειπε ένα brand όνομα. Και η εταιρεία
επέλεξε το «Air Jordan» μιας και η Nike μόλις είχε βγάλει στην αγορά παπούτσια τρεξίματος με τεχνολογία «αέρα» για να παρέχει ανακούφιση στα πόδια. And the rest is history.
Ο Νίκος Γεωργαλής, μετέπειτα Γκάλης, έφτιαξε όνομα του στο γυμνάσιο του Γιούνιον Χιλ και όταν έφτασε η ώρα για το κολέγιο, επέλεξε το γειτονικό Σίτον Χολ, θέτοντας εαυτόν υπό την καθοδήγηση του Μπιλ Ράφτερι. Ολοκλήρωσε την τελευταία του χρονιά με μέσο όρο 27,5 πόντους ανά παιχνίδι και αναδείχτηκε τρίτος σκόρερ του πανεπιστημιακού πρωταθλήματος των ΗΠΑ, πίσω από τον μετέπειτα σπουδαίο Λάρι Μπερντ.
Μετά τη χρονιά του
επιλέχθηκε στο Νο 68 του νταφτ από τους Μπόστον Σέλτικς αλλά ένας τραυματισμός στον αστράγαλο κατά τη διάρκεια του training camp τον «φρέναρε». Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός τον πολιόρκησαν στενά, μολαταύτα ο Γκάλης επέλεξε τον Άρη υπογράφοντας στις 16 Οκτωβρίου 1979 το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. And the rest is history.
Οι «Ελληνες» που έπαιξαν με τον Τζόρνταν
Ο «Air» έγραψε τη δική του ιστορία στο ΝΒΑ, έχοντας βέβαια όλα τα χρόνια σημαντικούς παίκτες στο πλευρό του, αρκετοί εκ των οποίων πέρασαν κι από τα ελληνικά γήπεδα. Αφορμή για μπασκετικό… ρετρό τούτο, προτού διαβάσετε, αλιεύτηκε μια εξάδα εξ αυτών. Πόσους θυμάστε;
Σίγουρα τον γίγαντα
Κλιφ Λέβινγκστον που φόρεσε μόνο για μια χρονιά τη φανέλα του ΠΑΟΚ (1992-93), ακριβώς μετά το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημά του με τους Μπουλς, και λίγο έλειψε να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης αλλά ο «δικέφαλος» έπεσε πάνω στην Μπένετον Τρεβίζο του Κούκοτς, του Ραγκάτσι και του Ιακοπίνι.
Συμπαίκτης του Τζόρνταν υπήρξε και ο
Ντίκεϊ Σίμπκινς, που φόρεσε τη φανέλα του (υπολογίσιμου τότε) Μακεδονικού το 2000 και δύο χρόνια μετά έπαιξε και στο Μαρούσι, αλλά και ο
Γκρεγκ Φόστερ που έπαιξε στο Σικάγο το 1994-95 κι ακριβώς μια σεζόν νωρίτερα έπαιζε με τη φανέλα του Παπάγου. Και ο
Ροντ Χίγκινς αγωνίστηκε δίπλα στον Τζόρνταν στα πρώτα του χρόνια στο ΝΒΑ, γιος του είναι ο Κόρι της Μπαρτσελόνα και το ’93 πέρασε για λίγο από τον Ολυμπιακό.
Στη λίστα και ο
Μπραντ Σέλερς που αγωνίστηκε στον Αρη το 1990-91 έχοντας παίξει στους Μπουλς το 1986-89, αλλά και ο μυθικός
Τζον Σάλεϊ, όχι για όσα έκανε στα παρκέ βέβαια. Δις πρωταθλητής ΝΒΑ με τους Πίστονς (’89 και ’90), έπαιξε για λίγο στους Μπουλς το ’96 κερδίζοντας ξανά το χρυσό δαχτυλίδι και κατόπιν αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό. Ο Σάλεϊ έμεινε για 30 ημέρες στον ΠΑΟ και έμεινε αξέχαστη η άφιξή του στο ΟΑΚΑ με ελικόπτερο (!) για να προλάβει έναν αγώνα Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ.
Ωστόσο ο Μπόζα Μάλκοβιτς δεν τον χρησιμοποίησε και λίγο αργότερα αποδεσμεύτηκε μιας και είχε θέσει ως προτεραιότητα το… Χόλιγουντ (έπαιξε και στα «Κακά παιδιά) και όχι το μπάσκετ. Εξ ου και βρισκόταν στο Μαϊάμι αλλά δεν θα προλάβαινε να αφιχθεί εγκαίρως στην Αθήνα και από το Παρίσι ναύλωσε λίαρ τζετ έναντι 20.000 δολαρίων (!) για να φτάσει στο Ελληνικό μισή ώρα πριν το τζάμπολ, όπου και νοίκιασε ελικόπτερο! Σε επτά αγώνες έπαιξε τελικά και αμείφθηκε με 100.410.000 δραχμές, ήτοι 300.000 ευρώ… μηνιάτικο έβγαλε ο θεούλης.
Αμφιλεγόμενο φαβορί
🇹🇯 Ποδοσφαιρική δράση υπάρχει (και) στην Ligai olii (ή Vysshaya Liga) του Τατζικιστάν, με τα ματς να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών προς ώρας. Η Κουκτός υποδέχεται στο «Ρουντάκι Στάντιον» τη Χουζάντ,
ματς που είχε οριστεί για την Κυριακή αλλά μετατέθηκε για σήμερα.
Η Χουζάντ είναι εδώ και μια τριετία μόνιμη… δευτεραθλήτρια της χώρας, πίσω από την πανίσχυρη Ιστικλολ των έξι σερί πρωταθλημάτων, και η μόνη με Σέρβο τεχνικό στην κατηγορία, τον Νίκολα Λαζάρεβιτς. Στην πρεμιέρα νίκησε 3-1 την ΤΣΣΚΑ Παμίρ στην Ντιούσαμπε κι ακολούθως υπέκυψε με 3-2 υποδεχόμενη τη Χατλόν. Η Κουκτός μετέχει για τρίτη σεζόν στην τοπ κατηγορία της χώρας, ως νεοφώτιστη έφτασε πρόπερσι στην τριάδα, πέρυσι όμως σώθηκε στο τέλος. Και μπήκε δυναμικά στη φετινή: 0-0 στην πρεμιέρα με την ισχυρή Ρέγκαρ, 3-0 στο επόμενο στο Ισταραβσάν.
24/7 support στα ελληνικά
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Ενδιαφέρουσα η παράδοση, σε έξι ματς συνολικά (τρία πρόπερσι και τρία πέρυσι) η Χουζάντ νίκησε ισάριθμες την Κουκτός (τα 4/6 εξ αυτών ήταν over 2,5).
🦊 Φαβορί του 1.50 ήταν στις αποδόσεις της Κυριακής η Χουζάντ, πλέον είναι στο 1.60 αλλά εμμένω: ευλόγως δεν ποντάρεται σε τέτοια τιμή. Ελέω απόδοσης κράτησα το combo του να σημειωθούν τουλάχιστον δύο γκολ στο ματς, σενάριο συνδυαζόμενο με το να μην ηττηθεί η Χουζάντ.🦊 ⚽ Combo 🇹🇯
⏩ 16:00 Κουκτός – Χουζάντ: 1Χ & over 1,5 🦊 2.80. (Novibet)
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Νίκος Μποζιονέλος
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi