Η κεντρική διαχείριση ξανά στην επικαιρότητα για το εν Ελλάδι ποδόσφαιρο. Η οποία έφερε, άμα τη δημιουργία της, και τη «γέννηση» του συνεταιρισμού της Super League – και έπαψε όταν οι ομάδες αρνήθηκαν τα 30 εκατ. ευρώ για τις 15/16 ΠΑΕ (τότε), plus κάνα 5άρι που έπαιρνε ο ΠΑΟΚ έχοντας ξεχωριστή συμφωνία με τη Nova. Μπήκε στο κόλπο η ΕΡΤ, αρχικά με επτά ομάδες, φέτος με τέσσερις αλλά μεσολάβηση αλλαγή κυβέρνησης, άρα αλλαγή πολιτικής στο Ραδιομέγαρο (καλώς ή κακώς, δεν είναι του παρόντος). Αρα, λεφτά γιοκ από εκεί.
Ο συνεταιρισμός την Τετάρτη κατά πλειοψηφία, αποφάσισε την αναβίωση της κεντρικής διαχείρισης, την ώρα όμως που τα δεδομένα στη Nova, ελέω Forthnet, έχουν αλλάξει με τα όσα μεσολάβησαν. Για να το κάνω λιανά, αν περιμένουν οι ΠΑΕ να βρουν ξανά 35 μύρια ενώ θέλουν να κάνουν αναδιάρθρωση και αύξηση ομάδων (ακόμη συζητείται…), ας το ξεχάσουν καλύτερα. Με 14 ομάδες και play offs (παρουσία του πρώτου), κάτι γίνεται. Θυμίζω ότι παλιά, σε ανύποπτο χρόνο, από την Cosmote TV είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα ενδιαφερόταν μόνο αν αναβίωνε η κεντρική διαχείριση. Ωστόσο, δεν φαίνεται πιθανό πλέον.
Και, κακά τα ψέματα, η κεντρική διαχείριση είναι σωστή, αρκεί να γίνει και σωστά, σε πρωτάθλημα ανταγωνιστικό (ως ήταν το φετινό). Ειδάλλως, πουλάμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Για να αναβιώσει λοιπόν, το προϊόν πρέπει να είναι ανταγωνιστικό. Αλλιώς είναι πολύ πιο συμφέρουσα για τη Nova η νυν κατάσταση, ήτοι συμβόλαια ξεχωριστά με όσες ομάδες επιθυμεί. Και οι άλλες, ας παρακαλάνε την ΕΡΤ…
🦊 Στοιχηματικά, προχθές επήλθε… κώνειο. Με ποντάρισμα combo σε Χ2 & over 1,5 στο Σαχτιόρ Σάλιχορσκ – Ντινάμο Μπρεστ, το 0-2 του ημιχρόνου έγινε 4-2 τελικό. Ας μη σχολιάσω περισσότερα, μου ‘ρθε στο μυαλό πάντως μια εμφάνιση της Ντινάμο Τιφλίδας, κάποτε, στη Νέα Σμύρνη…
‼️ Παλιές θεότητες του κουπονιού του ΟΠΑΠ… συνέχεια σήμερα. Στείλατε και πολλά μηνύματα είναι η αλήθεια και δώσατε καλές ιδέες! Σήμερα αλλά και… στα προσεχώς, θα στολιστούν αναλόγως
Το στοίχημα στην Ελλάδα «αφίχθη» στα μέσα της δεκαετίας του '90 σε ένα μάλλον «γκρίζο» καθεστώς, με ιδιωτικό δίκτυο αυτοσχέδιων πρακτόρων, που αποτελούνταν από κάθε καρυδιάς καρύδι: από… παντοπώλες μέχρι ιδιοκτήτες καφενείων. Εκτοτε, τη μακρινή και πρωτόγονη εποχή μέχρι τη σημερινή, το στοίχημα στην Ελλάδα πέρασε από πολλές φάσεις.
Τα πρώτα κουπόνια που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα ήταν σε μορφή… χαρτιού, έρχονταν μάλιστα με φαξ από την Κύπρο, από την εταιρία Cosmos και περιείχαν αγώνες από τα κυριότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Στην αρχή είχαν αποδόσεις μόνο για στοίχημα 1Χ2, στη συνέχεια προστέθηκε και το over / under 2,5 γκολ. Πόσο μακρινό ε;
Και, την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2000 κυκλοφόρησε το πρώτο νόμιμο κουπόνι στην Ελλάδα. Το πρώτο κουπόνι του ΟΠΑΠ. Και το… ντεμπούτο του συνδυάστηκε με μια απόδοση 15.00 που γλύκανε τους παίκτες. Ηταν το ματς Σέλτικ – Ινβερνές 1-3, παιχνίδι για το Κύπελλο Σκωτίας που είχε αναβληθεί το Σάββατο και έγινε την επόμενη Τρίτη! Τα πρωταθλήματα ήταν τότε μετρημένα στα δάχτυλα των δύο χεριών, καμία σχέση με αυτό το… σεντόνι που βλέπουμε τώρα.
Φίλος έστειλε κουπόνι από τον Φεβρουάριο του 2001, αρκετά πιο εξελιγμένο εν συγκρίσει με το πρώτο και σε εποχή όπου στη Segunda Division αγωνίζονταν, μεταξύ άλλων, και η Ατλέτικο Μαδρίτης, και η Μπέτις και η Σεβίλλη (!), όπως επίσης νυν της Primera: Λεγανές, Λεβάντε, Χετάφε κλπ. Αρκετές όμως χάθηκαν – και όχι στη λήθη του χρόνου.
Η Μπανταχόθ μετέχει στη Segunda B, ήτοι τρίτη κατηγορία στην Ισπανία, με προπονητή μάλιστα έναν παίκτη που έκανε θραύση στους Ελληνες φιλάθλους ελέω… ονόματος: ο Πέδρο Μουνίτις. Η Μπανταχόθ το 2012-13 ήταν μάλιστα στην 6η κατηγορία μετά από χρεοκοπία και επανίδρυσή της, αλλά σταδιακά ανέβηκε κατηγορίες.
Στους ομίλους της τρίτης κατηγορίας βρίσκεις κι άλλες παλιές γνώριμες. Τη Ρασίνγκ Φερόλ, η οποία έχει από το 2007-08 να παίξει στη Segunda.
Στους ομίλους της Tercera División, δηλαδή της τέταρτης κατηγορίας στην Ισπανία, συναντάς κι άλλες γνωστές από… τα παλιά. Όπως η Κομποστέλα που έχει από το 2002-03 να παίξει στη Segunda, η Ρεάλ Χαέν (που το 2013-14 ανέβηκε ξανά στη β’ κατηγορία αλλά δεν στέριωσε).
Άλλη μια παλιά γνώριμη ήταν η Ουν. Λας Πάλμας, όπως αναγραφόταν σε εφημερίδες και sites μιας και το «Ουνιβερσιδάδ» ήταν… μεγάλο για να χωρέσει. Η Universidad de Las Palmas de Gran Canaria Club de Fútbol, ως ήταν η πλήρης ονομασία της (!), ιδρύθηκε το 1994 και… έζησε μονάχα για 17 χρόνια ως ο δεύτερος τη τάξει σύλλογος των Καναρίων Νήσων. Μόνο μια χρονιά έπαιξε στη Segunda, το 2000-01 και το 2011 διαλύθηκε. Όπως διαλύθηκε και το 2014 η Αλικάντε με τελευταία της καλή σεζόν η παρουσία στη Segunda το 2008-09. Ιδια μοίρα περίμενε και ένα club των Καναρίων Νήσων, τη Βεθιντάριο, η οποία τερμάτισε την παρουσία της το 2015 έχοντας τρεις σεζόν στη Segunda την προηγούμενη δεκαετία.
Στη λίστα και άλλοι σύλλογοι που δεν υπάρχουν πια. Όπως η Εξτρεμαδούρα, η οποία το 1998-99 ήταν στην Primera, κατόπιν έλαβε την κατιούσα, το 2007-08 ήταν στις ερασιτεχνικές και διαλύθηκε, οριστικά, το 2010. Ένα χρόνο μετά έκλεισε… το μαγαζί και η Γέιδα, μια ομάδα που έβγαλε γνωστούς –στη συνέχεια- προπονητές όπως ο Βίκτορ Μουνιόθ, ο Χουάντε Ράμος και ο Χοσέ Εσνάλ Μανέ. Το 2011 είχε χρέη 28 εκατ. ευρώ… Περισσότερα λέγεται ότι είχε η Σαλαμάνκα το 2013 όταν γνωστοποίησε το τέλος ενός 90χρονου συλλόγου – και έκτοτε δεν αναβίωσε, στα 90s είχε εμφανιστεί τρεις φορές στην Primera.
Και, μια που τη ζητήσατε αρκετοί με μηνύματά σας, την Πόλι Εχίδο, ως αναγραφόταν στο κουπόνι η Πολιντεπορτίβο Εχίδο. Ο ανδαλουσιάνικος σύλλογος έφτασε να αγωνιστεί στη Segunda από το 2001-02 και για επτά σερί σεζόν. Υποβιβάστηκε, έμεινε για τέσσερα χρόνια στη Segunda Β και το 2012 βάρεσε… κανόνι μιας και αποβλήθηκε από τη λίγκα ελέω χρεών.
Εκείνη την εποχή, σεζόν 2000-01, είχε μπει στο κουπόνι και η λεγόμενη Β’ Ελβετίας, η Nationalliga B ή Challenge League, ως ονομαζόταν επίσημα και με καλύτερη ομάδα της κατηγορίας τη νυν ισχυρή Γιανγκ Μπόις!
Από εκείνη τη… φουρνιά των Ελβετίδων, η Βιλ παίζει σήμερα επίσης στη β’ (και έχει μάλιστα προπονητή τον Τσιριάκο Σφόρτζα, άλλοτε άσο των Μπάγερν και Ιντερ), όπως και η Βίντερτουρ (σ.σ. την οποία το κουπόνι ανέγραφε ως… Γουίντερτουρ) και η Κρίενς. Χαμηλότερα σήμερα, στην γ’ κατηγορία (ονόματι Promotion League) μετέχουν η Μπελιντσόνα και η Ντελεμόν ενώ στον… πάτο, ήτοι έκτη κατηγορία, βρίσκεται η Λοκάρνο.
Παλιές δόξες είχε και η Πορτογαλία που ακόμη δεν ονομαζόταν Primeira Liga. Και με μια ομάδα που χρόνια νωρίτερα είχε μείνει στα… αυτιά μου: η Καμπομαϊορένσε, από κάτι εκπομπές με στιγμιότυπα ξένων πρωταθλημάτων που παρουσίαζε ο Κώστας Καπάνταης στην ΕΡΤ. Ένα χρόνο αργότερα χρεοκόπησε κι από τη 2η κατηγορία έπεσε… στην 5η, τα τελευταία χρόνια μετέχει στη Segunda Liga, τοπικό πρωτάθλημα στην Πορταλέγκρε!
Από τις… σταθερές στην Πορτογαλία τις δεκαετίες 90s και 00s ήταν και η Μπέιρα Μαρ, σύλλογος με κόσμο και καλή έδρα. Χάθηκε από το προσκήνιο μετά τον υποβιβασμό της από τη β’ κατηγορία το ’15, σήμερα μετέχει στο Campeonato de Portugal, την τρίτη τη τάξει κατηγορία και, δη, ως νεοφώτιστο από το τοπικό πρωτάθλημα του Αβέιρο.
Το Campeonato de Portugal διεξάγεται σε τρεις ομίλους κι αν χαζέψεις λίγο τις συμμετέχουσες, εννοείται ότι βρίσκεις αρκετές, παλιές γνώριμες. Η Αρούκα που έφτασε να παίζει Ευρώπη λίγα χρόνια πριν, η Φελγκέιρας, η Τροφένσε, η Ουνιάο Λεϊρία και η Αλβέρκα. Η οποία Αλβέρκα από την πρώτη κατηγορία, όπου εμφανίστηκε για τελευταία φορά το 2003-04, έφτασε να παίζει στην, πρακτικά, 8η κατηγορία πριν μερικά χρόνια και στο τοπικό Campeonato Pró-Nacional da AF Lisboa. Χαμηλά παίζει σήμερα, στα τοπικά του Πόρτο, η τότε παρούσα στην πρώτη κατηγορία, Σαλγκέιρος ενώ άφαντη είναι πια η Ναβάλ: διαλύθηκε ως σύλλογος, μετά από 124 χρόνια, το 2017 έχοντας πέσει σε χαμηλές κατηγορίες.
Μια άλλη γνωστή… Πορτογαλίδα ήταν η Εστρέλα Αμαδόρα (σ.σ. Αμαδόρα… σκέτη κατά κουπόνιον), η οποία μετείχε για τελευταία φορά στην πρώτη κατηγορία το 2008-09, τερμάτισε 11η επί συνόλω 18 ομάδων αλλά χρεοκόπησε. Και το 2011 ανακοίνωσε την οριστική του διάλυση ως σύλλογος.
Fan της Β’ Γαλλίας δεν δηλώνω, ίσα ίσα που στοιχηματικά τα τελευταία χρόνια της έχω γυρίσει την πλάτη. Αλλά είναι μια κατηγορία με τους δικούς της fans. Σε άλλο κουπόνι που μου στείλατε, Δεκεμβρίου 2000, έπεσε σε ομάδες που σχεδόν είχα ξεχάσει! Τι απέγιναν, πού βρίσκονται;
Τότε στη Ligue 2 μετείχαν νυν κραταιές της πρώτης κατηγορίας, όπως η Νις, η Μονπελιέ, η Λοριάν. Αλλά και μερικές που… χάθηκαν στη λήθη. Η Βασκεάλ είναι μια εξ αυτών, σήμερα βρίσκεται στη Regional 1, την πρώτη κατηγορία των 13 τοπικών, ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων στη χώρα (πρακτικά είναι η… 6η κατηγορία, πίσω από Ligue 1, Ligue 1, National 1, National 2 και National 3)! Στην οποία National 3 συναντάς και άλλες, παλιές γνωστές από εκείνη την εποχή, του ξεκινήματος του στοιχήματος στην Ελλάδα: την Μποβέ, την Γκενιόν και την Ιστρ, φερ’ ειπείν.
Μα και τις Κάννες! Η άλλοτε ιστορική ομάδα έπεσε πια χαμηλά στο γαλλικό ποδόσφαιρο ενώ ήταν από τις ιδρύτριες της κατηγορίας τη δεκαετία του ’30, οπότε και κατέκτησε ένα Κύπελλο. Για τελευταία φορά μετείχε στη Ligue 1 το 1997-98 και μιλάμε για μια ομάδα που έχει βγάλει κοτζάμ… Ζινεντίν Ζιντάν μα και Πατρίκ Βιεϊρά, Γιοχάν Μικού, Γκαέλ Κλισί και άλλους.
Ένα σκαλοπάτι πιο πάνω, στη National 2 (ήτοι… Δ’ Εθνική), κι άλλες… δικές μας: η Σεντάν, η Ρουέν, η Μαρτίγκ, η Βαν. Και η στορικότατη Μπαστιά! Το καμάρι της Κορσικής…
Και στη National 1, ήτοι την τρίτη κατηγορία του γαλλικού ποδοσφαίρου, βρίσκεις σήμερα τη Λαβάλ, την Μπουλόν, η την Κρετέιγ. Ως και τη διακοπή πρώτες ήταν η Πο και η Δουνκέρκη και στην 3η θέση για τα μπαράζ ανόδου / παραμονής στη Ligue 2 ήταν η Μπουλόν. Θα δούμε τι θα γίνει κι αν δικαιωθούν δικαστικά μετά το οριστικό τέλος της σεζόν στη Γαλλία
(συνεχίζεται…)
🇧🇾 Η Σμαλιάβιτσι «υποδέχεται» τη Ενερχέτικα για τη Vysheyshaya Liga της Λευκορωσίας. Σε… εισαγωγικά το υποδέχεται διότι το ματς διεξάγεται στο ουδέτερο Μπόρισοφ και με γηπεδούχο, τύποις, τη Σμαλιάβιτσι, της οποίας στο «Οζιόρνι» διεξάγονται έργα ανακατασκευής, ιδού ένα ενσταντανέ τούτου.
Η Σμαλιάβιτσι μετέχει μόλις για δεύτερη σεζόν στην top κατηγορία της χώρας, πρόπερσι στην… παρθενική της, υποβιβάστηκε εύκολα αλλά τα λάθη δείχνουν να επαναλαμβάνονται. Δεν έχει νίκη μετά από έξι ματς, με τρεις ισοπαλίες, δεν σκόραρε στα μισά εξ αυτών, δεν έχει νίκη εντός (μαζί με τα της προπέρσινης σεζόν) στα τελευταία οκτώ (0-2-6) ενώ στο τελευταίο ηττήθηκε με 3-1 υποδεχόμενη την Ντινάμο Μινσκ, κινδυνεύοντας με μεγαλύτερο σκορ. Με δεδομένο, δε, ότι στο τελευταίο σκόραρε με αυτογκόλ και στο προηγούμενο με πέναλτι, πρακτικά έχει να βάλει γκολ από κανονική φάση, από την… πρεμιέρα και το 1-1 με την Ντινάμο στο Μπρεστ.
Η Ενερχέτικ αμαύρωσε την καλή της εικόνα. Από εκεί που είχε μπει με τρεις νίκες σε ισάριθμα, υπέστη ισάριθμες ήττες και, δη, δίχως να σκοράρει. Κάτι… χάλασε τη μαγιά για την ομάδα του Βλαντίμιρ Μπελάφσκι, η οποία στο 3-0 από τη Νέμαν στη Χρόντνα ήταν καλή, και μόνο αμυντικά, μονάχα για μια ώρα αγώνα, έως ότου να καταρρεύσει.
🦊 Σε τιμές υψηλού φαβορί η Ενερχέτικ, δίχως να υπάρχει όμως κάποιος προφανής λόγος. Απλά για τη… χαρά του παιχνιδιού, παιχνίδι με ημίχρονο – τελικό και διπλές ευκαιρίες, σε ματς που θαρρώ ότι έχει 60% τύχη για ισοπαλία.
⚽ Special bet 🇧🇾
⏩ 16:00 Σμαλιάβιτσι – Ενερχέτικα: Χ2 ημίχ. / 1Χ τελ. 🦊 2.35. (Stoiximan)
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα