Στην Ισπανία άρχισαν οι απολυμάνσεις ορισμένων προπονητικών εγκαταστάσεων και θα ακολουθήσουν μοριακοί έλεγχοι σε παίκτες για να εξακριβωθεί αν υπάρχει κάποιος που νοσεί από τον κορωνοϊό και αφού γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα, τότε θα αρχίσουν τις προπονήσεις. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα κρατήσει όλο αυτό, εκτιμούν παράγοντες της Λίγκας, με τον οργανισμό να στέλνει στα κλαμπ το υγειονομικό πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθήσουν.
Ωστόσο, οι οδηγίες που δίνει η λίγκα σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας έχουν προκαλέσει την οργή ορισμένων ομάδων. Διοικούντες τη Θέλτα υποστήριξαν πως παρατηρούν τεράστια κενά στο πρωτόκολλο και δεν μπορούν ν’ αντιληφθούν πώς θα πραγματοποιηθεί η επιστροφή στους αγωνιστικούς χώρους. και επικρατεί η αίσθηση ότι υπάρχουν και άλλες ομάδες που δεν ξέρουν αν μπορεί να συνεχιστεί το πρωτάθλημα.
Στη δε Αγγλία, αν και άπαντες επιθυμούν την επανέναρξη της σεζόν, υπάρχει πληροφόρηση που κάνει λόγο ακριβώς για το αντίθετο καθώς βρετανικά Μέσα έκαναν λόγο ακόμα και για «σαμποτάζ», τονίζοντας πως ενώ φαίνεται να υπάρχει σύμπνοια, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει επί της ουσίας, διότι ένα γκρουπ ομάδων προσπαθεί να βάλει... φρένο. Πρόκειται για τις ομάδες που κινδυνεύουν με υποβιβασμό κι ελπίζουν ότι σε σενάριο οριστικής διακοπής, δεν θα χρειαστεί να υποβιβαστεί καμία ομάδα από την Premier League. Εξ ου και τα σενάρια περί μη υποβιβασμού και… αύξησης των ομάδων στις 23, κάτι που επ’ ουδενί δε γίνεται να συμβεί.
🇧🇾 Ένα γκολ έλειψε (πάλι…) από τα τελευταία picks και τη λευκορώσικη δυάδα του 3.28. Κι ενώ πέρασε το combo του 1.92 στο Κρούμκατσι – Γκόμελ, η Ισλατς βαρέθηκε να μετράει γκολ στο Σάλιχορσκ αλλά δεν σκόραρε ενάντια στη Σακχτσιόρ…
Ένα από τα πλέον έξυπνα κουίζ που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος προς… στοιχηματολάγνους, είναι «πόσα γερμανικά ματς είχαν συμπεριληφθεί στο πρώτο κουπόνι του ΟΠΑΠ τον Ιανουάριο του 2000». Η απάντηση είναι… κανένα: τότε η χειμερινή διακοπή ήταν μεγάλη στην Bundesliga! Από την άλλη, η ατάκα «έχω προλάβει Ούντερχακινγ στην Bundesliga, θα σέβεστε», ισχύει…
Παλιές γνώριμες… Γερμανίδες λοιπόν, σήμερα, σε συνέχεια των θεματικών αναδρομών σε παλιότερα κουπόνια. Ομάδες που αποθεώσαμε ή που βρίσαμε, ποντάροντας, και… χάθηκαν συν τω χρόνω ή διαλύθηκαν ή, απλά, έκλεισαν το μαγαζί. Συμβαίνει… Και στη φωτό, ο μόνος λόγος που με έκανε, στιγμιαία, να συμπαθήσω τη Γερμανία στον τελικό του Μουντιάλ της Βραζιλίας ενάντια στην Αργεντινή. Σιχαμένες, αχώνευτες αμφότερες, «άρρωστος» φιλοΒραζιλιάνος εγώ, δεν ήθελε και πολύ…
Όταν πρωτοεμφανίστηκε, λοιπόν, το νόμιμο στοίχημα στη χώρα μας, με το κουπόνι του ΟΠΑΠ, την Bundesliga κατέκτησε τότε (1999-00) η Μπάγερν αλλά στην ισοβαθμία με τη Λέβερκουζεν, και σε εποχή που την 3άδα συμπλήρωναν το Αμβούργο και η Μόναχο 1860, δύο ομάδες που δεν υπάρχουν σήμερα στην πρώτη κατηγορία – ούτε καν η 5η, τότε, Κάιζερσλαουτερν. Αλλαξαν οι εποχές…
Σημειωτέον ότι το γερμανικό σύστημα έχει διαδοχικά τρεις κατηγορίες (Bundesliga, 2. Bundesliga, 3. Liga) και κατόπιν μια τέταρτη κατηγορία χωρισμένη γεωγραφικά σε πέντε ομίλους: Regionalliga Südwest, Regionalliga Bayern, Regionalliga Nordost, Regionalliga Nord και Regionalliga West. Από εκείνο το πρωτάθλημα λοιπόν, ποιες λείπουν σήμερις; Εξι και δεν είναι καν στη β’ κατηγορία αλλά στην 3. Liga και… χαμηλότερα.
Η Χάνσα Ρόστοκ ήταν, επί σειρά ετών, η… μόνιμη εκπρόσωπος της πάλαι ποτέ ανατολικής Γερμανίας στη Bundesliga. Από το 1995-96 καθιερώθηκε για δέκα σερί σεζόν στην πρώτη κατηγορία, τις περισσότερες εξ αυτών πάντως έδινε μάχη για τη σωτηρία και είχε αποκτήσει το know how. Εκτοτε, πλην του 2007-08 που επέστρεψε για λίγο, την πήρε η… κάτω βόλτα και από το 2012-13 μετέχει ανελλιπώς στην 3. Liga.
Η Ούντερχακινγκ έπαιξε στην Bundesliga μονάχα για δύο σεζόν, το 1999-01 και, όπως ανέβηκε, έτσι σταδιακά χάθηκε, μάλιστα επί διετία είχε πέσει στην Regionalliga Bayern και την τελευταία τριετία επέστρεψε στη γ’ κατηγορία. Και τι… άφησε για να θυμάται κανείς; Το ματς με τη Σάλκε, χάνοντας με 5-3 στην τελευταία αγωνιστική και την ώρα που ο Πάτρικ Αντερσον σκόραρε στις καθυστερήσεις στο Αμβούργο – Μπάγερν 1-1, χαρίζοντας τον τίτλο στους Βαυαρούς ενώ στο Γκέλζενκιρχεν έπεφταν κάτω...
Στην 3. Liga και η Κάιζερσλαουτερν, ένας από τους πλέον ιστορικούς συλλόγους της χώρας με μοναδικά επιτεύγματα το ’96 (Κυπελλούχος αλλά… υποβιβάστηκε) και το ’98 (πρωταθλήτρια, αν και νεοφώτιστη, με τεχνικό φυσικά τον Οτο Ρεχαγκελ). Μετά τον νέο υποβιβασμό της το ’06, κατόρθωσε να επανέλθει τη διετία 2010-12 στην Bundesliga αλλά έκτοτε την πήρε η κάτω βόλτα, μετέχοντας στην 3η κατηγορία από πέρυσι. Και η φετινή διακοπή της έκανε… καλό καθώς ήταν μόλις 2 βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού…
Και η Ντούισμπουργκ είναι, από φέτος, στο τρίτο… επίπεδο, για τέταρτη σεζόν την τελευταία εξαετία κι ενώ είχε μετρήσει αρκετές παρουσίες στην Bundesliga την προηγούμενη δεκαετία.
Ακόμη πιο κάτω βρίσκεται η Ουλμ, η οποία μια στο τόσο έφτανε ως τη β’ κατηγορία και κατόρθωσε το 1999-00 να ανέβει στην Bundesliga – για πρώτη και τελευταία φορά στην ιστορία της. Ο σύλλογος από τη Βάδη – Βυρτεμβέργη μετέχει σήμερα στην 4η κατηγορία, στον όμιλο της Regionalliga Südwest.
Γενικώς στην 3. Liga συναντάς αρκετούς… οικείους, στους παίκτες του στοιχήματος, συλλόγους που μετείχαν στην πρώτη ή στη δεύτερη κατηγορία παλιότερα. Η Τσέμνιτσερ που ήταν στη β’ κατηγορία το 1999-01, η Αϊντραχτ Μπράουνσβαϊγκ που ήταν «όνομα» ως και τη δεκαετία του ’80 στην Bundesliga αλλά έκτοτε μόνο το 2013-14 επανεμφανίστηκε, η Ινγκολσταντ που ιδρύθηκε μόλις το 2004 και έφτασε το 2015-16 στη μεγάλη κατηγορία και το ιστορικό (και κάτοχος του Κυπέλλου UEFA το ’74) Μαγδεμβούργο αλλά και η Μάνχαϊμ.
Οσο για τους πέντε –προαναφερθέντες- ομίλους της Regionalliga; Εκεί κι αν συναντάς… γνωστές. Η Λίμπεκ που έφτασε στα μέσα των 00s ως τη β’ κατηγορία, η έξι φορές παρούσα στη Bundesliga (2000-03 και 2006-09) Ενεργκί Κότμπους, η –πρώτη πρωταθλήτρια Γερμανίας, το 1903- Λοκομοτίβ Λειψίας (φωτό) που το 1987 ήταν φιναλίστ του Κυπελλούχων με τον Αγιαξ, η με συχνή παρουσία στην 2. Bundesliga στα 90s Ομπερχαουζεν, όπως και η Ροτ Βάις Εσεν, η Αλεμάχια Ααχεν που μόνο το 2006-07 κατόρθωσε να παίξει στην πρώτη κατηγορία (αλλά το 2004-05 έπαιξε στο UEFA ως φιναλίστ του Κυπέλλου και αντιμετώπισε και την ΑΕΚ!), τη Σάαρμπρικεν, οι Κίκερς Οφενμπαχ, η FSV Φρανκφούρτης που έφτασε για οκτώ χρόνια (2006-16) στη β’ κατηγορία, η Σβάινφουρτ και η Μπούργκχαουζεν. Τι θυμηθήκατε, ε…
Αν δεν με απατά η μνήμη μου δε, η παρουσία της FSV Φρανκφούρτης στο κουπόνι ήταν η αφορμή για να… εκσυγχρονιστεί το κουπόνι και να αναφέρει κανονικά αρκετές ομάδες, αφού ως τότε η Αϊντραχτ αναφερόταν ως… σκέτη Φρανκφούρτη και ούτω καθεξής.
Υπάρχει και η Oberliga, συνολικά 14, ήτοι η πέμπτη κατηγορία στη Γερμανία. Κάπου εκεί συναντάς παλιές… δημοκρατικές δυνάμεις όπως η Ρόιτλιγκεν, οι Κίκερς Στουτγκάρδης, η Τένις Μπορούσια Βερολίνου, η Κόμπλεντζ, η Αϊντραχτ Τρίερ και η Αλεν!
Μια έξτρα αναφορά στη Σάαρμπρικεν, επιβεβλημένη καθώς μπορεί να θεωρηθεί ως… η μόνη γερμανική που κάποτε αποτέλεσε… εθνική ομάδα. Χωρίς υπερβολή. Η περιοχή όπου εδρεύει ονομάζεται Σάαρλαντ στα γερμανικά ή Σαρ στα γαλλικά – κι έχει κι αυτό τη σημασία του.
Επί σειρά αιώνων ήταν επί ρωμαϊκή και φράγκικη κατοχή, την απέκτησαν οι Γάλλοι το 1792 και οι Γερμανοί το 1870. Το 1920, μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ηττημένη Γερμανία υποχρεώθηκε βάση της Συνθήκης των Βερσαλλιών να παραχωρήσει την περιοχή, στο πλαίσιο των όρων παράδοσής της, στην Κοινωνία των Εθνών (σ.σ. προπομπός του ΟΗΕ) και με τη Γαλλία να ασκεί έλεγχο.
Αδύναμοι στρατιωτικά οι Γάλλοι, όμως (κάτι που φάνηκε και το 1940 όταν ο στρατός του Αδόλφου Χίτλερ έφτασε δια… περιπάτου ως το Παρίσι), δεν αντέδρασαν στην άνοδο του ναζισμού στη γειτονική τους Γερμανία, η περιοχή παρέμεινε με κατά πλειονότητα Γερμανούς (ή Γερμανόφωνους) κατοίκους και με το δημοψήφισμα του 1933, αρκετά διαβλητό ελέω κλίματος τρομοκρατίας, επανενώθηκε με τη Γερμανία. Το Σάαρ, ως είχε γίνει γνωστό ελέω του ομώνυμου ποταμού, κατέστη «ανεξάρτητη, προστατευόμενη από τη Γαλλία περιοχή» μετά τη νέα γερμανική ήττα, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν επιλογή των Γάλλων να αποκοπεί η περιοχή από την υπόλοιπη, συμμαχική ζώνη κατοχής στη Γερμανία. Κι ένα status quo που διατηρήθηκε ως το 1957 οπότε ενώθηκε, οριστικά, με τη Γερμανία. Για 12 χρόνια ονομαζόταν Saarprotektorat, ήτοι Προτεκτοράτο του Σάαρλαντ και, πλην της συνοριακής του αξίας, είναι μια περιοχή που παράγει άνθρακα και άλλα σημαντικά μεταλλεύματα. Είχε προηγηθεί όμως, το 1954, η επιθυμία του Σαρλ ντε Γκολ να αυξήσει τα γαλλικά εδάφη, διεκδικώντας το Μονακό αλλά και το Σάαρ, με… τυράκι το «ανεξάρτητο κράτος» - αλλά εννοείται υπό τον έλεγχό τους.
Και, κορυφαίο, ως χώρα –διότι τέτοια ήταν- το 1952 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι η Σάαρ εμφάνισε… εθνική ομάδα και μετείχε κανονικά με αποστολή 36 αθλητών! Κορυφαία παρουσία είχε η Τέρες Ζενζ που κατετάγη 9η στο κανόε καγιάκ. Η δε ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας μετείχε στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1954 που θα διεξαγόταν στην Ελβετία. Σε όμιλο τριών ομάδων έπεσε με τη Νορβηγία, την οποία μάλιστα νίκησε 3-2 στο Οσλο και έμεινε στο 0-0 στο Σάαρμπρικεν, και με τη Δυτική Γερμανία γνωρίζοντας δύο ήττες με 3άρες από τα… αδέρφια.
Βεβαίως, το προτεκτοράτο επιχείρησε να δημιουργήσει και δικό του, εγχώριο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα, το Amateurliga Saarland, το οποίο εντέλει κράτησε από το 1947 και, κατόπιν, ενσωματώθηκε στις γερμανικές κατηγορίας. Πλην όμως η Σάαρμπρικεν συνέχιζε να μετέχει στο γερμανικό πρωτάθλημα, αρνούμενη να δώσει νομιμότητα σε μια λίγκα που θεωρούσε… μαριονέτα της γαλλικής πολιτικής.
Και όχι μόνο αυτό αλλά το 1948-49 (μάλλον για… να το τρολάρει) ζήτησε και έλαβε μέρος στο γαλλικό πρωτάθλημα (!), ξεκινώντας από τη Ligue 2 με το όνομα Σαρεμπρίκ, όπου τερμάτισε μάλιστα με άνεση στην πρώτη θέση! Δεν έμελλε όμως ποτέ να ανέλθει στην πρώτη κατηγορία ελέω των αντιδράσεων πολλών ομάδων που, στη ναζιστική κατοχή, είχαν υποχρεωθεί να παίξουν στο γερμανικό. Η Σάαρμπρικεν αποσύρθηκε, έμεινε για δύο σεζόν εκτός αγώνων διοργανώνοντας διεθνή τουρνουά και από το 1952-53 της επετράπη να επιστρέψει στο γερμανικό.
Ηταν καλή ομάδα, τόσο που 10-12 παίκτες της στελέχωσαν την εθνική ομάδα του Σάαρ στα προαναφερθέντα τουρνουά ενώ ως εκπρόσωπος της εν λόγω χώρας έπαιξε και στο Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1955-56 (εκπροσωπώντας το Σάαρ), γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από τη Μίλαν.
🇹🇲 Αχαλ εναντίον Ενερχέτικ για την Yokary Liga του Τουρκμενιστάν, ματς με… γκραν φαβορί βάσει αποδόσεων. Η Αχαλ προέρχεται από την πρώτη της φετινή ήττα, με 2-1 από την Αλτιν Ασιρ και ανατροπή στο σκορ, έχοντας προηγηθεί στο 6ο λεπτό, ήττα που την έφερε πια ισόβαθμη με την προαναφερθείσα στην κορυφή αλλά έχοντας αγώνα λιγότερο, το σημερινό. Εντός «Ασγκαμπατ Στάντιον» έχει τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς με γκολ 7-0, συν ότι στα πρώτα πέντε της σεζόν δέχθηκε μόνο δύο… κι αυτά στο τελευταίο.
Η Ενερχέτικ έρχεται από βαθμό 1-1 παίζοντας στο τελευταίο επίσης με την Αλτιν Ασιρ, 1-1 και ισοφαρίζοντας στο 95’. Εχει μια νίκη στα πρώτα πέντε ματς, δίχως να επιδεικνύει κάτι το σπουδαίο, πλην του τελευταίου όπου ο βαθμός που πήρε ήταν… υπέρβαση ενάντια σε μια ανώτερη ομάδα ενώ στηρίζει στην άμυνά της, έχοντας βάλει μονάχα τρία γκολ ως τώρα.
Στο 8-1-1 η συνολική τους παράδοση στο Ανεβ, εκ των οποίων τα μισά ήταν over 2,5 και τα και μόνο στα 3/10 σκόραραν και οι δύο.
🦊 Ούτε το… 1.20 δεν πιάνει ο άσος και το no goal είναι εξίσου χαμηλά. «Ασιατική» επιλογή το +1,75 με πληρωμή είτε σε μη ήττα της Ενερχέτικ είτε σε ήττα της μέχρι ένα τέρμα διαφορά. Αν χάσει με δύο τέρματα διαφορά, επιστρέφεται το μισό ποντάρισμα.
⚽ Ρίσκο 🇹🇲
⏩ 16:30 Αχαλ – Ενερχέτικ: 2 +1,75 ΑΗ 🦊 2.07. (Betshop)
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi