Αφότου άρχισαν να καταρτίζονται τα ιατρικά πρωτόκολλα κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού στο ποδόσφαιρο, έγινε αντιληπτό πως αυτά έχουν στο επίκεντρό τους παίκτες και όχι… τους προπονητές. Στη Γερμανία, λίγα 24ωρα πριν την επανέναρξη κι ενώ παρακολουθούν τις προπονήσεις ως από απόσταση, διαπιστώθηκε ότι η παρεμβατικότητά τους ήταν περιορισμένη. Άλλωστε θα πρέπει να μάθουν να εργάζονται φορώντας μάσκα, ως επιβάλλουν οι κανονισμοί.
Ο Χάνσι Φλικ της Μπάγερν αποκάλυψε πως, πολλές φορές, η (όμορφη) τιμ μάνατζερ, Κάθλιν Κρούγκερ, είναι εκεί για να τον επαναφέρει στην τάξη, όταν ξεχνιέται. Ο Μάρκους Γκίζντολ της Κολωνίας αναρωτήθηκε πώς ακριβώς θα δουλέψει όλο αυτό ενώ ο Πέτερ Μπος της Λέβερκουζεν… προειδοποίησε ότι θα… φωνάζει, ως πάντα, σε όλη τη διάρκεια ενός αγώνα και αναρωτιέται πώς θα μιλούν με τους παίκτες που βρίσκονται κοντά τους ή πώς θα δίνουν οδηγίες σ’ εκείνους που θέλουν να ρίξουν στον αγώνα ως αλλαγή.
Μια νέα κανονικότητα. Και θα πρέπει, άπαντες, να προσαρμοστούμε. Σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας…
🦊 Στοιχηματικά, δεν πήγε κι άσχημα η Κυριακή. Το ασιατικό +0,75 της Βίτσεμπσκ με τη Σακχτιόρ Σάλιχορσκ πλήρωσε 1.95, αντίθετα στο fun bet του 4.30 (ισοπαλία με γκολ εκατέρωθεν) του Γκράνιτ Μικχασέβιτσι - Βόλνα Πινσκ έλειψε… ένα γκολ.
Κεσκεσέ… City Football Group; Οι περισσότεροι γνωρίζουν την εταιρεία ως «οι Άραβες της Μάντσεστερ Σίτι» αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι… Διότι έχουν μετοχές στη CFG και η αμερικάνικη Silver Lake (έπιασε την… καλή επενδύοντας το 2009 στο... Skype), και οι κινέζικες China Media Capital και CITIC Capital, εκτός από την Abu Dhabi United Group, της οποίας ηγείται ο 49χρονος σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγέντ Ελ Ναχιάν. Ο Μανσούρ είναι παράλληλα πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και εξ αγχιστείας αδερφός του προέδρου της χώρας, Καλίφα μπιν Ζαγέντ Ελ Ναχιάν.
Ο Μανσούρ απέκτησε τη Μάντσεστερ Σίτι το 2008 έναντι 210 εκατ. λιρών και σήμερα το club αξίζει πάνω από 2 δισ. λίρες σύμφωνα με το έγκυρο «Forbes», ασχέτως αν ετησίως ο σύλλογος μπαίνει… μέσα οικονομικά: δαπανά περισσότερα από όσα βγάζει. Εξ ου και η UEFA επέβαλλε τη γνωστή τιμωρία αποκλεισμού. Στη Μάντσεστερ Σίτι λοιπόν, ιδιοκτήτης κατά πλειοψηφία είναι ο Μανσούρ και ένα 13,79% έχει η City Football Group όπου ανάμεσα στους μετόχους είναι και η Abu Dhabi United Group του… ιδίου.
Η City Football Group προσπαθεί να… brandάρει όσο μπορεί το «City» και έχει επενδύσει σε συλλόγους σε όλο τον κόσμο, προσέχοντας να μην… μπλέξει όπως, παραλίγο, η Red Bull όταν Λειψία και Σάλτσμπουργκ έπεσαν στον ίδιο όμιλο στο Europa League. Και η είδηση που κυκλοφόρησε, με τη συνήθη μορφή του… κόπι πάστε, στο ελληνικό διαδίκτυο, ότι αγοράζει και ένατη ομάδα, δεν ισχύει επακριβώς…
H CFG κατέχει λοιπόν:
🏴 Τη Μάντσεστερ Σίτι κατά 100% μέσω του σεΐχη Μανσούρ. Παράλληλα έχει επενδύσει και στην αντίστοιχη ομάδα γυναικών του συλλόγου με στόχο να γίνει world brand.
🇺🇸 Τη Νέα Υόρκη Σίτι κατά 80%. Σύλλογος στις ΗΠΑ που ιδρύθηκε το 2013, το άλλο 20% κατέχει η Yankee Global Enterprises, ιδιοκτήτρια των Γιάνκις στο μπέιζμπολ.
🇦🇺 Τη Μέλμπουρν Σίτι κατά 100%. Η ομάδα ιδρύθηκε το 2009 και αποκτήθηκε το ’14, πρόκειται για την παλιά Μέλμπουρν Χαρτ.
🇺🇾 Τη Μοντεβίδεο Σίτι Τόρκε κατά 100%. Ομάδα της Ουρουγουάης που ονομαζόταν Κλαμπ Ατλέτικο Τόρκε και αποκτήθηκαν οι μετοχές της το ’17, με στόχο να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς στη Λατινική Αμερική.
🇮🇳 Τη Μουμπάι Σίτι κατά 65%. Γνωστή, πια, ομάδα στην Ινδία, ιδρύθηκε το ’14 και το υπόλοιπο 35% έχει η Bimal Parekh του γνωστού, στο Μπόλιγουντ, ηθοποιού Ρανμπίρ Καπούρ.
🇪🇸 Την Τζιρόνα κατά 44,3% (αλλά με πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο). Το deal επιτεύχθηκε το ’17 και ένα άλλο 44,3% κατέχει η Girona Football Group, ιδιοκτησίας Πέρε Γκουαρδιόλα, αδερφού του Πεπ!
🇨🇳 Τη Σιτσουάν Γιουνιού κατά 28%. Είναι ομάδα της China League 2, ήτοι γ’ κατηγορίας, ιδρύθηκε το 2006 και αποκτήθηκαν οι μετοχές της το ’19, με την China Sports Capital (θυγατρική της μετόχου της CFG, China Media Capital) να έχει το 54%.
🇯🇵 Τη Γιοκοχάμα Μαρίνος κατά 20%. Το deal για τη νυν πρωταθλήτρια Ιαπωνίας επιτεύχθηκε το ’14 και ήταν στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας της City Football Group με τη Nissan.
🇧🇪 Και, τα τελευταία 24ωρα, έγινε γνωστό ότι η CFG απέκτησε το 60% των μετοχών της Λόμελ, της βέλγικης ομάδας που πλέον μετέχει στη β’ κατηγορία.
Vivere pericolosamente (σ.σ. ζην επικινδύνως) για τη CFG, που επενδύει σε όλο τον πλανήτη αγνοώντας τις επιταγές και τους νόμους της FIFA και της UEFA για πολυιδιοκτησία; Μα τους νόμους και τους κανόνες τους δημιουργούν οι ίδιοι που αποφασίζουν: τα χρήματα. Πώς κατάφεραν άλλωστε και έπεισαν την UEFA από την Red Bull;
Διότι επισήμως η αυστριακή εταιρεία είναι ιδιοκτήτρια της Λειψίας, αλλά στη Σάλτσμπουργκ είναι μόνο… ο βασικός χορηγός, αν και τα τα τελευταία χρόνια, 19 (!) παίκτες έφυγαν από τη Σάλτσμπουργκ για να πάνε στη Λειψία ή έκαναν το αντίστροφο δρομολόγιο. δύο ομάδες… συγκοινωνούντα δοχεία ιδιοκτησιακά αλλά η, κάποτε, άτεγκτη UEFA, επέτρεψε να συμβεί.
Για να ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ των Αράβων, Αμερικάνων και Κινέζων City Football Group με τη Λόμελ, πρέπει ο όμιλος να καλύψει χρέος ύψους 2,5 εκατ. ευρώ που έχει ο σύλλογος έτσι ώστε να πάρει άδεια για να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της επόμενης χρονιάς. Ειδάλλως η συμφωνία, βάσει συμβολαίου, θα ακυρωθεί.
Η Λόμελ βέβαια δεν είναι, βάσει… ΑΦΜ, η ομάδα που θυμόμαστε από το πρώτο κουπόνι του ΟΠΑΠ πριν από 20 χρόνια: το ’03 χρεοκόπησε και άλλαξε επίσημη ονομασία, από KFC Lommel SK σε… σκέτη Lommel SK, σύλλογος που προήλθε από τη συγχώνευση της Οβερπελτ Φάμπριελ και της διαλυμένης Λόμελ υπό την ονομασία KVSK United Overpelt-Lommel. Η αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Λόμελ που κατείχε ο επιχειρηματίας Πολ Κέρκοφς ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ο σύλλογος γυρίζει σελίδα. Οριστικά.
☘️ Ρε συ, σεΐχη, μια ομάδα που φορά πράσινα, ελληνική, μήπως σε ενδιαφέρει να σε φέρω σε επαφή;
Λέγεται πως οι επενδύσεις της City Football Group δεν θα σταματήσουν εδώ. Ανέκαθεν έψαχνε και μια γαλλική επένδυση, παλιότερα είχε ακουστεί για την Τουλούζ, πλέον γαλλικά sites αναφέρουν τη Νανσί.
Επιπροσθέτως, ανεπίσημα και μόνο από δημοσιεύματα, οι Αραβες της CFG φέρονται να έχουν εμπλακεί στη νοτιοαφρικάνικη Κέιπ Τάουν Σίτι, στη χώρα το θεωρούν πια δεδομένο, όπως και στον Ισημερινό ύστερα από τη μετονομασία της Ρίβερ Εκουαδόρ το 2017 σε Γουαγιακίλ Σίτι (σ.σ. κάνει… μπαμ).
Αλήθεια, πόσες από τις 20 ομάδες της Premier League έχουν ιδιοκτήτες επιχειρηματίες ή ομίλους που δεν είναι… Αγγλοι; Από τις top, μόνο η Τότεναμ ιδιοκτησίας της ENIC Group του Τζο Λιούις παραμένει σε αγγλικά χέρια και σε… αραβοαμερικανοκινέζικα ιδιοκτησία έχει περάσει η Μάντσεστερ Σίτι. Σε Σαουδάραβες ανήκει από το 2013 η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και συγκεκριμένα στον 55χρονο Αμπντουλάχ μπιν Μουσάντ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, γιος πρίγκιπα της χώρας.
🇺🇸 Σε αμερικάνικα χέρια ανήκουν η Λίβερπουλ (στην Fenway Sports Group των Τζον Χένρι και Τόμας Γουέρνερ, από το 2010), η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (στον αείμνηστο Μάλκομ Γκλέιζερ από το 2005, πλέον στους Τζόελ και Αβραμ Γκλέιζερ), η Αρσεναλ (στην Kroenke Sports & Entertainment του Σταν Κρόνκε από το 2007), η Κρίσταλ Πάλας (στους Τζος Χάρις, Ντέιβιντ Μπλίτζερ, μετοχές έχει και ο Αγγλος Στίβεν Πάρις) και… κατά το ήμισυ η Αστον Βίλα, στον Γουές Εντενς (συνιδιοκτήτης των Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο) και το άλλο 50% έχει ο Αιγύπτιος Νασέφ Σαουίρις.
🇮🇷 🇹🇭 🇨🇳 Η Εβερτον ανήκει από το 2016 στον Ιρανό Φαρχάντ Μοσίρι, παλιό μέτοχο της Αρσεναλ και η Λέστερ από το 2010 πέρασε στο consortium Asian Football Investments του αείμνηστου Ταϊλανδού Βιτσάι Σριβαντχαναπράμπχα. Μετά τον απρόσμενο χαμό του, η ομάδα πέρασε από πρόσωπο σε εταιρεία, στην King Power International Group του γιου του, Αϊγιαβάτ. Σε Ασιάτη και η Σαουθάμπτον, το 80% έχει ο Κινέζος Γκάο Γισένγκ και το 20% η Ελβετία Καταρίνα Λίμπχερ ενώ η Γουλβς υπάγεται από το 2016 στη Fosun International, μεγάλη κινέζικη επενδυτική.
🇷🇺 Η Μπόρνμουθ από το 2011 πέρασε στα χέρια του Ρώσου Μαξίμ Ντέμιν (που πούλησε αργότερα το 25% στην αμερικάνικη ΡΕΑΚ6) ακολουθώντας τα χνάρια της Τσέλσι, την οποία αγόρασε (και γιγάντωσε) ο Ρομάν Αμπραμόβιτς από το 2003.
🇮🇹 Και Ιταλοί στη λίστα, με τον Τζίνο Πότσο να αποκτά το 2012 τη Γουότφορντ. Η οικογένειά του συνεχίζει να έχει υπό τη… σκέπη της την Ουντινέζε, όπου «μπροστάρης» είναι ο πατέρας της φαμίλιας, Τζιαμπάολο Πότσο ενώ ως το ’16 κατείχε και τη Γρανάδα προτού την πουλήσει στον Κινέζο Γιανγκ Λιζάνγκ.
🏴 Οσο για τους Αγγλους (ή Βρετανούς); Η Μπράιτον έχει ιδιοκτήτη τον άλλοτε άσο του… πόκερ Τόνι Μπλουμ, στην Μπέρνλι ο Μάικ Γκάρλικ ηγείται fund που συμπεριλαμβάνει άλλες τρεις εταιρείες, η Νιούκαστλ έχει τον Μάικ Ασλι, η Νόριτς ως εταιρεία λαϊκής βάσης έχει επικεφαλής τη γνωστή σεφ Ντέλια Σμιθ και τον Ουαλό συγγραφέα Μάικλ Γουίν-Τζόουνς και η Γουέστ Χαμ τον Ουαλό Ντέιβιντ Σάλιβαν κατά 51% και τον Αγγλο Ντέιβιντ Γκολντ κατά 35%.
🇸🇦 Και για τη Νιούκαστλ, ίσως τα δεδομένα αλλάξουν μιας και ο Ασλι έχει έρθει σε κατ’ αρχήν συμφωνία με τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ωστόσο στο deal βάζει… πόστα το BeIN Sports, ο όμιλος που δαπανά ετησίως 600 εκατ. ευρώ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Premier League και εδρεύει στο Κατάρ – γνωστή η κόντρα του με τη Σαουδική Αραβία.
Κοντολογίς, από τις 20, μόλις έξι παραμένουν σε βρετανικά χέρια. Κι αν κοιτάξεις και… πιο κάτω, στην Championship, το ποσοστό είναι ανάλογο με ιδιοκτήτες Αμερικανούς (Μπάρνσλεϊ, Μίλγουολ, Σουόνσι), Αραβες (Τσάρλτον), Κινέζους (Μπέρμιγχαμ, Ρέντινγκ, Γουέστ Μπρομ, Γουίγκαν), Ινδούς (Μπλάκμπερν), Ταϊλανδούς (Σέφιλντ Γουένσντεϊ), Μαλαισιανούς (Κάρντιφ, ΚΠΡ), Πακιστανούς (Φούλαμ), Αιγύπτιους (Χαλ), Ιταλούς (Λιντς) και φυσικά την επένδυση του Βαγγέλη Μαρινάκη στη Νότιγχαμ Φόρεστ!
🇹🇲 Νέμπιτσι εναντίον Αχαλ για τη Ýokary Liga του Τουρκμενιστάν. Συχνά η Νέμπιτσι αποκαλείται ακόμη ως Balkan FK ελέω της πόλης που εδρεύει, της Μπάλκαναμπατ. Η ομάδα του Ολεξάντρ Κλιμένκο έκανε μεγάλη έκπληξη στο τελευταίο επικρατώντας της πρωταθλήτριας Αλτιν Ασίρ με 1-0, με γκολ από το 14’ και τερμάτισε το σερί του καρέ ηττών. Νίκη πoυ πλήρωνε ως και… 14άρια, ενδεικτικά και βγήκε με μπόλικη τύχη. Εξίσου αουτσάιντερ είναι και σήμερα ενάντια στην Αχαλ, η οποία δεν είχε αγώνα στην τελευταία αγωνιστική, τελευταίο ματς έδωσε στις 5 του μήνα επικρατώντας χωρίς πολύ… ιδρώτα με 2-0 της ουραγού Ενερχέτικ σκοράροντας από μια φορά σε κάθε ημίχρονο. Ο σύλλογος από την Ανάου βρίσκεται ήδη στην κορυφή και στο +3 από την πανίσχυρη Αλτιν Ασίρ, και με ματς λιγότερο.
Υπέρ της Αχαλ η παράδοση συνολικά με 21-2-16 αλλά στην Μπάλκαναμπατ η Νέμπιτσι υπερέχει με 11-1-7, με τελευταίο άσο όμως τον Νοέμβρη του ’17 και έκτοτε 0-1-3.
🦊 Φαβορί του 1.15 η Αχαλ, η λογική λέει ότι θα παίξει υποψιασμένη ενάντια στη Νέμπιτσι μετά το τελευταία αποτέλεσμα-υπέρβαση που έκανε. Αλλά βοηθά να ποντάρεις σε ασιατικό καθώς η ομάδα του Κλιμένκο έδειξε θάρρος (αλλά και… ρέντα). Αξίζει λοιπόν το +1,75 με πληρωμή σε νίκη, ισοπαλία ή ήττα ως ένα γκολ διαφορά της Νέμπιτσι και σε ήττα της με δύο γκολ επιστρέφεται το μισό ποντάρισμα.
⚽ Ασιατικό 🇹🇲
⏩ 15:30 Νέμπιτσι – Αχαλ: 1 +1,75 ΑΗ 🦊 2.01. (Betshop)
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi