Το Ισραήλ μετά τη Γερμανία και την Ισπανία είναι η τρίτη ευρωπαϊκή (μπασκετικά) χώρα που θα ολοκληρώσει το πρωτάθλημά της. Οι αγώνες θα διεξάγονται στις φυσικές έδρες των ομάδων, δίχως όμως παρουσία θεατών. Κάθε ομάδα είναι υποχρεωμένη να έχει στο ρόστερ της τουλάχιστον έξι από τους παίκτες που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα μέχρι τη στιγμή της διακοπής. Κατ’ αρχήν, θα διεξαχθεί το τριήμερο 21-23 Ιουνίου η 22η και τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου, εκεί δηλαδή που είχε διακοπεί το πρωτάθλημα. Μετά οι ομάδες θα χωριστούν σε γκρουπ... δυναμικότητας ανάλογα με την κατάταξή τους στην κανονική περίοδο και θα πραγματοποιηθεί μία «εμβόλιμη» φάση με λίγους αγώνες προκειμένου να προκύψει η τελική 8αδα.
Οι 4 πρώτες ομάδες της κανονικής περιόδου θα σχηματίσουν ένα γκρουπ και θα παίξουν μεταξύ τους από δύο αγώνες (εντός και εκτός) η κάθε μία ομάδα με τις άλλες τρεις. Οι ομάδες από την 5η έως τη 12η θέση θα σχηματίσουν ένα δεύτερο γκρουπ και θα παίξουν μεταξύ τους από μία φορά η κάθε μία ομάδα με κάθε αντίπαλο. Στο τέλος της «εμβόλιμης» φάσης θα σχηματιστεί η τελική κατάταξη για τα πλέι-οφ. Στη συνέχεια θα διεξαχθούν οι προημιτελικοί (1ος-8ος, 2ος-7ος, 3ος-6ος, 4ος-5ος) στις δύο νίκες (best of three) και οι τέσσερις ομάδες που θα προκριθούν τα παίξουν στο φάιναλ-φορ που θα διεξαχθεί μάλλον στο Τελ Αβίβ με μονούς νοκ-άουτ ημιτελικούς και τον μονό τελικό για τον πρωταθλητή.
Οι ομάδες της BPL Ισραήλ
Μακάμπι Τελ Αβίβ (ρεκόρ 19-2)
Η «ομάδα του λαού» είναι το φαβορί για τον τίτλο αφού ο βασικός κορμός θα δώσει το παρόν. Επέστρεψαν Ουίλμπεκιν, Χάντερ, Ντόρσεϊ, Μπράιαντ ενώ διαθέσιμοι θα είναι οι Ζουσμάν, Άβντιγια, Καλοϊάρο αλλά και ο Σάντι Κοέν που πήρε ισραηλινό διαβατήριο. Αποδεσμεύθηκαν ο σέντερ Μπλακ, ο πλέι-μέικερ Ουόλτερς και ο βετεράνος γκαρντ Τζάκσον ενώ τραυματίας παραμένει ο ΝτιΜπαρτολομέο. Νέο πρόσωπο ο Φρεντερίκ Μπουρντιγιόν στα γκαρντ, παίκτης που μέχρι πρότινος ανήκε στη Μακάμπι Ρισόν με την οποία είχε 12,3 πόντους στο EuroCup.
Χαποέλ Ιερουσαλήμ (17-4)
Ο ισχυρότερος μνηστήρας του τίτλου θα έχει σημαντικές απουσίες αλλά και σημαντικά νέα πρόσωπα. Δεν επέστρεψαν ο πρώην ΝΒΑερ γκαρντ Σέλβιν Μακ, ο φόργουορντ Τόμας, ο ψηλός Ροζενμπάουμ, ο σκόρερ ΤζεϊΚόβαν Μπράουν ενώ αποκτήθηκαν ο Λιθουανός ταλαντούχος φόργουορντ Ντειβίντας Σιρβίντις (ντραφτ στο ΝΒΑ από το Ντιτρόιτ), ο Τζέρεμι Πάργκο, πρώην παίκτηw της Μακάμπι Τελ Αβίβ και ο Ισραηλινός Αλόν Σαπίρ από την Ελιτζούρ Ασκελόν (Α2).
Μακάμπι Ρισόν (13-8)
Η ομάδα του Γκάι Γκούντες ήταν από τις ευχάριστες εκπλήξεις της σεζόν μέχρι τη διακοπή και έχει βλέψεις φάιναλ-φορ. Θα έχει λίγες αλλαγές αλλά κάποιες σημαντικές απουσίες. Ουσιαστικά αντικατέστησε τον ψηλό Κέλι με τον Ζακ Χάνκινς ο οποίος έπαιζε στην τσεχική Νίμπουρκ (12,1 πόντοι, 5,8 ριμπάουντ, 1,6 τάπες μέσο όρο) ενώ πήρε και τον διεθνή με τη Νέων, Νοάμ Αβιβί δανεικό από την Ερτζελία. Επιστρέφουν οι Χάρισον, Μονρό, Χάμιλτον που ήταν η ραχοκοκαλιά της ομάδας. Μεγάλη απώλεια αυτή του Μπουρντιγιόν που πήγε στη Μακάμπι.
Χαποέλ Χολόν (12-9)
Η ομάδα του Στέφανου Δέδα είναι από τις πιο σκληρές του πρωταθλήματος. Θα έχει πάντως αρκετές αλλαγές αφού δεν επέστρεψαν οι Αμερικανοί Χάουελ, Κλάιν, Αλεξάντερ, Φόστερ, Χάρις και Τόμπσον. Ενισχύθηκε με τον πρώην παίκτη Χολαργού και Κολοσσού Ρόδου Ζερμέιν Λαβ (12,9 πόντοι στην Α1), τον φόργουορντ Σαβόν Κόλεμαν που έπαιζε στο Βέλγιο (16,5 πόντοι, 7,1 ριμπάουντ μ.ο.), τον σέντερ Τζίμι Χολ που έπαιζε στη Μακάμπι Ασαρόν (Α2) έχοντας 18,9 πόντους, 13,6 ριμπάουντ και 4 ασίστ μέσο όρο και τον Ντέζι Ουάσιγκτον που έπαιζε στην Άνκαρα (Α2 Τουρκίας) έχτονας 26,6 πόντους, 4,2 ριμπάουντ και 5,4 ασίστ μ.ο.!
Μακάμπι Χάιφα (11-10)
Η ομάδα του Ντάνιελ Σεοάνε θα έχει αρκετές και σημαντικές απουσίες και αναμένεται αποδυναμωμένη σε σχέση με την παρουσία της μέχρι τη διακοπή. Δεν επέστρεψαν λοιπόν οι Αμερικανοί Τζέιμς Γιανγκ, Σουίνγκ, ο Δομινικανός Βάργκας και ο Βενεζουελανός διεθνής Κολμενάρες. Από τα νέα αποκτήματα ξεχωρίζουν ο σκόρερ Άντριου Άντριους που έπαιζε στην τουρκική Μπουγιουκτσεκμετσέ έχοντας 29,8 πόντους μέσο όρο, ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ, σέντερ Τζεράι Γκραντ, ο φόργουορντ Ρέτζι Άπσοου που έπαιζε στην ιταλική Ρετζιάνα (11,9 πόντοι, 6,3 ριμπάουντ μ.ο.), ο Άντονι Φίσερ που έπαιζε στη Μπιρ Σεβά και ο Σπίντι Σμιθ (γκαρντ) από τη Βελγική Σαρλερουά.
Ιρόνι Νες Ζιόνα (10-11)
Μία θέση στα πλέι-οφ θα διεκδικήσει η Ιρόνι του Ναντάβ Ζιλμπερστάιν που έκανε 2-3 δυνατές κινήσεις. Έχασε μεν τους Κόρι Φίσερ και Κουκ, επέστρεψε όμως ο σκόρερ Γουίτι με τον φόργουορντ Τοκότο. Ενισχύθηκε, δε, με τον Καναδό γκαρντ Λιντέλ Ουίγκιντον από το Πανεπιστήμιο Αϊόβα, τον γκαρντ Ραιβόντε Ράις που έπαιζε στη Χάποελ Εϊλάτ (18,1 πόντοι, 4,9 ριμπάουντ μ.ο.) και τον σέντερ Κάμερον Όλιβερ που έπαιζε στους Τάιπανς στην Αυστραλία έχοντας 17 πόντους και 9,4 ριμπάουντ μ.ο.
Γκαλίλ Γκιλμπόα (9-12)
Εντός 8αδας για συμμετοχή στα πλέι-οφ θέλει να παραμείνει η Γκαλίλ Γκιλμπόα που όπως και οι περισσότερες ομάδες θα έχει αρκετές αλλαγές. Δεν επέστρεψαν οι Τίλμαν, Γκιούλεϊ, Σόσα και ο σέντερ και καλύτερος αμυντικός της ομάδας Τζάρβις Βαρνέιντο. Επεστρεψαν οι σκόρερ Μαικλ Γιανγκ και Τιμ Κόλεμαν ενώ νέα πρόσωπα είναι ο σέντερ Γκιλάντ Λεβί που έπαιζε στην Εστουδιάντες, ο σέντερ Ακίλ Μίτσελ από την ιταλική Τριέστε (είχε 9,5 πόντους και 7 ριμπάουντ μ.ο.) και ο πλέι-μέικερ Τζόε Τόμασον που έπαιζε στην πολωνική Ζιέλονα Γκόρα με 10,7 πόντους και 3,9 ασίστ μ.ο.
Χαποέλ Εϊλάτ (8-13)
Η ομάδα με τις περισσότερες αλλαγές είναι η Χάποελ Εϊλάτ αφού πολλοί από τους παίκτες της δεν επέστρεψαν. Ο λόγος για τους Έρικ Τόμπσον, Γκίλμπερτ Μπράουν αλλά και τους Μέισον, Τζένκινς, Ντάβενπορτ, Σκιόλντεμπραντ, Γκρέι και Ουάτσον. Σχεδόν μια ομάδα. Εκτός των άλλων, δε, είχε κλείσει τον σκόρερ Σάνον Σόρτερ που είχε παίξει στον ΠΑΟΚ φέτος αλλά ο Αμερικανός πριν λίγες μέρες επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους αποχώρησε. Έτσι νέα πρόσωπα θα είναι οι ισραηλινοί Ίντο Νταβίντι (από Μακάμπι Χασαρόν), Σαχάρ Αμίρ (διεθνής με τη Νέων) και οι Αμερικανοί Μίλτον Ντόιλ (γκαρντ, έπαιζε στη G League με 17,5 πόντους και 5,9 ασίστ μ.ο.), Μπεν Κάρτερ (φόργουορντ, έπαιζε στη Χάποελ Αφούλα με 13 πόντους και 7,2 ριμπάουντ μ.ο.) και Τζόρνταν Κάρολαιν (φόργουορντ, έπαιζε επίσης στη G League με 11,6 πόντους και 5,5 ριμπάουντ μ.ο.).
Χαποέλ Τελ Αβίβ (8-13)
Η ομάδα του 3ου Έλληνα προπονητή στο πρωτάθλημα του Ισραήλ, του Γιάννη Καστρίτη, σε σχέση με τα... χάλια που είχε όταν ανέλαβε τις τύχες της ο Έλληνας τεχνικός έχει βελτιωθεί αρκετά. Βέβαια το ταβάνι της είναι η συμμετοχή στα πλέι-οφ. Οι απουσίες της είναι δύο και σημαντικές, ο δυναμικός βετεράνος φόργουορντ Λατάβιους Ουίλιαμς και ο σκόρερ Λενζέλ Σμιθ που δεν επέστρεψαν. Από εκεί και πέρα ενισχύθηκε με τον διεθνή με τη Νέων ισραηλινό γκαρντ Ραζ Ανταμ και πήρε τον σέντερ Ταλίμπ Ζάνα που έπαιζε στην τουρκική Μπελεντιγιέ έχοντας 13,5 πόντους και 9,1 ριμπάουντ μέσο όρο και τον γκαρντ Τζόρνταν Ντέιβις που έπαιζε στη γερμανική Ραστα Βέχτα έχοντας 12,6 πόντους μ.ο.
Ιρόνι Ναχαρίγια (8-13)
Λίγες αλλαγές συγκριτικά με τις περισσότερες άλλες ομάδες θα έχει η Ιρόνι, μία από τις μικρομεσαίες ομάδες της λίγκας για την οποία το ταβάνι είναι τα πλέι-οφ αλλά δύσκολα θα τα καταφέρει. Η πιο σημαντική προσθήκη της ήταν ο Ιβάν Αλμέιδα, φόργουορντ που έπαιζε σε Νίμπουρκ και Τρεβίζο έχοντας 10,1 πόντους και 5,5 ριμπάουντ στην τσεχική ομάδα. Επέστρεψαν ο σέντερ Τράβις Ουάρες μαζί με τους γκαρντ Ντομινίκ Ουότερς (παλαιότερα σε Άρη και Ολυμπιακό) και Ντάιαμον Σίμπσον ενώ δεν γύρισε ο ΜακΝιλ.
Χάποελ Μπερ Σεβά (7-14)
Μία σχεδόν νέα ομάδα θα παρουσιάσει ο προπονητής Ραμί Χαντάρ. Ο γκαρντ Αμίν Σιμχόν τραυματίστηκε και αποκλείστηκε του ρόστερ ενώ δεν επέστρεψαν οι βασικοί Φιλίπ Χερτζ, Στιβ Ζακ και οι Ουίλιαμς, Μπράουν, Πετρουτσέλι και Μπάτλερ. Τα νέα πρόσωπα; Πολλά. Ο Μοχάμεντ Αμπού Αρίσα απόφοιτος πανεπιστημίου του Κεντάκι Γ Κατηγορίας του NCAA, ο φόργουορντ Καλέμπ Αγκάντα που έπαιζε στην ισπανική Μελίγια (14,5 πόντοι, 5,3 ριμπάουντ και 3,7 ασίστ μ.ο.), ο φόργουορντ Αμίρ Μπελ που έπαιζε στις Φιλιππίνες με 15,8 πόντους, 7,2 ριμπάουντ και 7 ασίστ μέσο όρο, ο σέντερ Εβάν Μπρουίνσμα από τη γερμανική Μπαϊρόιτ (8,9 πόντοι, 4,6 ριμπάουντ μ.ο.), ο σέντερ Τζο Φούρστινγκερ από την πολωνική Κατοβίτσε και ο διεθνής Ουκρανός πάουερ φόργουορντ Αντριι Κούλις. Πριν λίγες μέρες, δε, απέκτησε και τον Ρομ Κορνέλιους (γκαρντ) από τη Μακάμπι Ρισόν.
Μακάμπι Ασντόντ (4-17)
Η τελευταία ομάδα της βαθμολογίας, σίγουρη για υποβιβασμό αφού θα πρέπει να γίνουν πολλαπλά θαύματα για να αποφύγει την τελευταία θέση. Μάλιστα το γεγονός ότι δεν έχει ελπίδες οδήγησε τον προπονητή της Μπραντ Γκρίνμπεργκ να παραιτηθεί αφού δεν ήθελε να γυρίσει από τις ΗΠΑ. Στη θέση του ανέλαβε χρέη προπονητή για πρώτη φορά ο πάλαι ποτέ σέντερ και της ΑΕΚ Αμίτ Ταμίρ που θα ντεμπουτάρει. Δεν επέστρεψαν επίσης οι Οφεόγμπο, Φρέουντ, Τόλεφσεν, Τζόνσον ενώ τραυματίας είναι ο βετεράνος φόργουορντ Λιόρ Ελιάου. Επέστρεψε ο διεθνής Μεξικανός γκαρντ Πολ Στολ ενώ νέα πρόσωπα ο σέντερ Ζεκ Κάθμπερτσον που έπαιζε στη σουηδική Μπόρας (14,8 πόντοι, 7,6 ριμπάουντ μ.ο.), ο Καναδός φόργουορντ Τζαριους Χόλντερ (19,7 πόντοι, 4,9 ριμπάουντ σε ομάδα της πατρίδας του) και ο Αλ’Λόνζο Κόλεμαν που έπαιζε στη Ραμάτ Γκαν.
Σε ένα πρωτάθλημα όπου η Μακάμπι Τελ Αβίβ χάνει μία στο τόσο το τρόπαιο τι να προτείνει κανείς για ποντάρισμα; Αν μη τι άλλο απόδοση στο 1.15-1.20 δεν αξίζει και μάλιστα υπό αυτές τις ειδικές συνθήκες που θα διεξαχθεί η «τελική φάση». Προτιμότερο το 5.00 για κατάκτηση από τη Χάποελ Ιερουσαλήμ. Την ομάδα του Όντεντ Κάτας και του Τζέιμς Φελντέιν, τη μοναδική που μπορεί να κοιτάξει στα μάτια το συγκρότημα του Γιάννη Σφαιρόπουλου.
Επιμέλεια: Γιάννης Ψαράκης
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα