Η A' Φινλανδίας θα ξεκινήσει την Τετάρτη 1 Ιουλίου κι αυτή με μια σχετικά καθυστέρηση, λόγω της πανδημίας. Παρακάτω παρουσιάζονται όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρωτάθλημα. Η πρόοδος του φινλανδικού ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια δε φαίνεται μόνο από τις επιτυχίες της Εθνικής ομάδας με πιο πρόσφατη την πρόκριση στα τελικά του Euro 2020, αλλά και από την αποδοχή που έχει πλέον από το φίλαθλο κοινό. Σύμφωνα με οικονομική έρευνα, μέσα σε τρία χρόνια το ποδόσφαιρο κατάφερε να αναρριχηθεί από την 5η στη 2η θέση των προτιμήσεων των φιλάθλων, καθώς την 1η θέση εξακολουθεί να καταλαμβάνει το χόκεϊ. Έστω κι έτσι όμως υπήρξε πρόοδος, ενώ άλλο ένα άθλημα που έκανε δυναμικό μπάσιμο στη δεκάδα είναι το μπάσκετ, το οποίο σκαρφάλωσε πλέον στην 6η θέση. Το μέλλον είναι ακόμα πιο ευοίωνο για το ποδόσφαιρο, μια και σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα μελλοντικά στην κορυφή των αθλημάτων πρόκειται να ανέβει το ποδόσφαιρο ακολουθούμενο από το χόκεϊ και το μπάσκετ κατά σειρά.
Σύστημα διεξαγωγής
Η κανονική περίοδος τελειώνει στις 24/10. Μετά οι ομάδες χωρίζονται σε δυο γκρουπ των 6 ομάδων. Οι μεν 6 πρώτες θα δώσουν τη μάχη για τον τίτλο και οι 6 τελευταίες θα εμπλακούν στη μάχη της παραμονής. Οι ομάδες θα συνεχίσουν σε αυτή τη διαδικασία κουβαλώντας του βαθμούς που συνέλεξαν στην κανονική σεζόν. Οι αγώνες αυτών των δυο γκρουπ θα διεξαχθούν στις 31/10, 4/11, 7/11, 19/11 και 22/11. Αυτή που θα τερματίσει πρώτη στο γκρουπ των ομάδων 1-6 στέφεται πρωταθλήτρια και εξασφαλίζει τη συμμετοχή της στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ η 2η και η 3η παίρνουν τα εισιτήρια για το Γιουρόπα Λιγκ. Στο γκρουπ υποβιβασμού, όποια ομάδα τερματίσει τελευταία υποβιβάζεται στην Ykkonen (Β΄κατηγορία), ενώ η προτελευταία θα αναμετρηθεί σε διπλούς αγώνες κόντρα στη 2η ομάδα της Ykkonen με φόντο τη συμμετοχή στα μεγάλα σαλόνια. Σε σχέση με πέρυσι δε θα διεξαχθεί το μίνι τουρνουά ανάμεσα στις ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 4-7.
Εκτίμηση τελικής κατάταξης
1. Ελσίνκι, 2. Κουόπιο, 3. Ίντερ Τούρκου, 4. Χόνκα, 5. Σεϊναγιόεν, 6. Ίλβες,
7. Χέλσινγκφορς, 8. Μάριεχαμν, 9. Χάκα, 10. Λάχτι, 11. Ροβανιέμι, 12. Τούρκου
Τι παίζουμε
Η Ελσίνκι φαντάζει ως το ακλόνητο φαβορί για τον τίτλο, έχοντας κάνει μεγάλη αναδιάρθρωση στο ρόστερ της, ενώ αυτή θα είναι η πρώτη κανονική χρονιά για τον Τόνι Κόσκελα στον πάγκο. Η αποδυναμωμένη Ίντερ, μαζί με την περσινή πρωταθλήτρια Κουόπιο αναμένεται να συμπληρώσουν την τριάδα, ενώ η Σεϊναγιόεν με τον «πρωταθλητή» Χονκαβάαρα στον πάγκο, θα αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη, έχοντας ενισχυθεί με παίκτες αξίας. Χόνκα και Ίλβες θα δώσουν μάχη για είσοδο στην εξάδα. Στον πάτο της βαθμολογίας Λάχτι, Ροβανιέμι και Τούρκου αναμένεται να δώσουν μάχη για την παραμονή, ενώ σε λίγο καλύτερη μοίρα είναι οι Χέλσινγκφορς, Μάριεχαμν και Χάκα.
➡ Ελσίνκι: Να κατακτήσει τον τίτλο της Veikkausliiga (1.50)
Οι 5 καλύτερες μεταγραφές
Παίκτης | Θέση | Από | Σε |
Ίσακσον | Μέσος | Μάριεχαμν | Σεϊναγιόεν |
Αντζέι-Μπόατενγκ | Μέσος | Κολοράντο | Κουόπιο |
Μάρκανεν | Επιθετικός | PSM (Ινδονησία) | Χάκα |
Λίλιου | Επιθετικός | Νόμε Κάλιου | Ίντερ Τούρκου |
Σούλερ | Μέσος | Μινεσότα | Ελσίνκι |
Οι ομάδες της Veikkausliiga
Κουόπιο
Τι έκανε πέρσι: Έχοντας τερματίσει στην τελευταία θέση του ομίλου της στο κύπελλο, δεν είχε άλλη διέξοδο για διάκριση, πέραν αυτής του πρωταθλήματος. Τελικά η ομάδα του Γιάνι Χονκαβάαρα τα κατάφερε περίφημα, καθώς κατετάγη δεύτερη στην κανονική διάρκεια της σεζόν, μόλις 2 βαθμούς πίσω από την Ίντερ Τούρκου. Στη φάση των πλέι οφ για την ανάδειξη του πρωταθλητή, άγγιξε το τέλειο και με 4-1-0 σε 5 παιχνίδια έκοψε πρώτη το νήμα κερδίζοντας τον τίτλο της πρωταθλήτριας. Μέσα στο καλοκαίρι είχε φροντίσει να πάρει γεύση Ευρώπης, συμμετέχοντας σε προκριματικούς γύρους του Γιουρόπα Λιγκ, αποκλείοντας τη Βιτέμπσκ, πριν τελικά αποχαιρετήσει το θεσμό με την ήττα στην έδρα της Λέγκια Βαρσοβίας («λευκή» ισοπαλία στο πρώτο παιχνίδι).
Προπονητής: Άρνε Έρλαντσεν (60 ετών, καινούριος). Με τη χρονιά να κρίνεται άκρως επιτυχημένη μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, όλοι θα περίμεναν τον Γιάνι Χονκαβάαρα να βρίσκεται πάνω σε θρόνο με νέο παχυλό συμβόλαιο στα πόδια του. Αντ’ αυτού, ο 44χρονος τεχνικός συνεχίζει στον πάγκο της Σεϊναγιόεν και στη θέση του ήρθε ο Άρνε Έρλαντσεν. Ο πολύπειρος Νορβηγός δοκιμάζει για πρώτη φορά μακριά από την πατρίδα του, έχοντας να επιδείξει την κατάκτηση του κυπέλλου με τη Λίλεστρομ, στην πρώτη του ουσιαστικά φουλ σεζόν με την ομάδα.
Γήπεδο: Savon Sanomat Areena (4.700 τεχνητός χλοοτάπητας), Κουόπιο
Μεταγραφές: Συνταγή που κερδίζει δεν αλλάζει σκέφτηκε η διοίκηση και αποφάσισε να εμπιστευτεί τον περσινό κορμό. Ως πρωταθλήτρια βέβαια δε θα μπορούσε να μείνει άπραγη στο μεταγραφικό παζάρι. Έτσι απέκτησε τον Μπίσμαρκ Αντζέι-Μπόατενγκ (Νάνα Μπόατενγκ). Ο Γκανέζος που ήρθε από τους Κολοράντο Ράπιντς και έχει μακρά θητεία στη Στρόμσγκοντσετ, θεωρείται πολυτέλεια για την κατηγορία και αναμένεται να είναι το απόλυτο αφεντικό στη μεσαία γραμμή της ομάδας. Σίγουρα θέτει υποψηφιότητα για MVP του πρωταθλήματος. Στα συν το γεγονός ότι παρέμεινε ο περσινός της τοπ σκόρερ Βραζιλιάνος Λούκας Ράνχελ (8 γκολ).
Προετοιμασία: Στο Κύπελλο βρέθηκε στον Β’ όμιλο αντιμέτωπη με τις Ιλβες, Χάκα, Λάχτι, Σεϊναγιόεν και Ροβανιέμι και τελικά κατετάγη στη 2η θέση με απολογισμό 3-2-0. Έτσι εξασφάλισε την πρόκριση στη φάση των «16», εκεί όπου αντιμετώπισε εκτός έδρας την KaaPo, την οποία νίκησε με 2-0. Αυτή η νίκη την έφερε αντιμέτωπη πριν από μια εβδομάδα με την Ίντερ Τούρκου εκτός έδρας. Κι ενώ προηγήθηκε με 3-1 στις αρχές της επανάληψης, «κατάφερε» να οδηγηθεί στην παράταση μετά το τελικό 4-4. Στην παράταση δε σκόραρε καμία από τις δυο και τελικά στα πέναλτι ηττήθηκε με 4-2 και μοιραία αποκλείστηκε.
Εκτίμηση: Μετά την περσινή εξαιρετική χρονιά δεν μπορεί να περιμένει κανείς κάτι λιγότερο από τη διατήρηση των κεκτημένων, ήτοι να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Σίγουρα το έργο της δε θα είναι το ίδιο «εύκολο» με πέρυσι, αφού η Ελσίνκι παρουσιάζεται «αγριεμένη», ενώ και η Ίντερ παραμένει δυνατό φαβορί. Ερωτηματικό το κατά πόσο μπορεί ο 60χρονος Έρλαντσεν να περάσει τη φιλοσοφία του σε μια ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα και καθετί λιγότερο θα είναι αποτυχία. Αναμένεται να βρεθεί στην τριάδα.
Ίντερ Τούρκου
Τι έκανε πέρσι: Με τον Φίλιπ Βάλενσιτς να τερματίζει πρώτος στη λίστα των σκόρερς και τον ηγέτη Τίμο Φούρουχολμ πιο ώριμο από ποτέ, η ομάδα από το Τούρκου έκοψε πρώτη το νήμα της κανονικής διάρκειας στη σεζόν. Κι ενώ όλοι περίμεναν, ότι θα έκανε περίπατο στα πλεί οφ, διαψεύστηκαν, αφού κατάφερε να κερδίσει μόνο την αδύναμη Μάριεχαμν και την ασθμαίνουσα Ελσίνκι. Έτσι κατετάγη δεύτερη στην πρώτη χρονιά του Ζοζέ Ριβέιρο στον πάγκο. Το ευρωπαϊκό της ταξίδι ήταν σύντομο, καθώς κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Μπρόντμπι, από την οποία ηττήθηκε με 4-1 στη Δανία, αν και άγγιξε το θαύμα, αφού πήρε τιμητική νίκη με 2-0 στη ρεβάνς.
Προπονητής: Ζοζέ Ριβέιρο (43 ετών, παρέμεινε). Μέχρι πρόπερσι ήταν βοηθός σε σημαντικά ονόματα του φινλανδικού ποδοσφαίρου. Ξεκίνησε στο πλευρό του Σέφκι Κούκι στη Χόνκα, και τον ακολούθησε και στην PK-35. Πριν μετακομίσει στο Τούρκου και αναλάβει χρέη πρώτου προπονητή στην Ίντερ, θήτευσε για δυόμισι χρόνια στην Ελσίνκι, στο πλευρό του Μίκα Λεχκόσουο. Ο γεννημένος στο Βίγκο της Ισπανίας, Ριβέιρο προτιμά το 4-2-3-1 και είναι λάτρης του γρήγορου ποδοσφαίρου. Αυτό ήταν και το πρώτο πράγμα που θέλησε να αλλάξει σε μια -κατά γενική ομολογία- επιτυχημένη χρονιά, παρά την πικρία που άφησε πέρυσι το τελείωμα της σεζόν.
Γήπεδο: Veritas Stadion (9.372, Φυσικό χόρτο), Τούρκου
Μεταγραφές: Σίγουρα η φυγή του μέσου Μίκα Όγιαλα ήταν το μεγάλο νέο των μεταγραφών. Διοίκηση και παίκτης δεν τα βρήκαν αν και αποτελεί ηγετική φιγούρα για την Ίντερ. Ο 31χρονος μέσος έχει σκοράρει 73 γκολ σε 272 ματς και έχει κερδίσει ένα πρωτάθλημα (2008) και δυο κύπελλα, ενώ έχει ανακηρυχτεί 3 φορές μέσος της χρονιάς. Μετά τον Όγιαλα την πόρτα της εξόδου άνοιξε και ο πολύπειρος Φίλιπ Βαλένσιτς. Ο περσινός τοπ σκόρερ της Κατηγορίας (15 γκολ) σίγουρα αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό. Από τις προσθήκες ξεχωρίζει αυτή του Βραζιλιάνου επιθετικού Ελίντον Κόστα Μοράις, γνωστός και ως «Λίλιου». Ο 29χρονος φορ αγωνίστηκε πέρυσι στη Νόμε Κάλιου (Εσθονία) και στην Μπρομαπόικαρνα (Σουηδία). Το 2018 με τη φανέλα της Νόμε Κάλιου είχε σκοράρει 31 γκολ. Πολύ καλή προσθήκη είναι και αυτή του αμυντικού Ρίκι Κέτινγκ. Ο Ολλανδός με εμπειρία από την Eredevisie, έδωσε τα διαπιστευτήρια του πέρυσι με τη φανέλα της Μάριεχαμν. Ως ελεύθερος αποκτήθηκε ο επιθετικός Ταϊκι Καγκαγιάμα (πέρυσι με τη φανέλα της KPV), ενώ από την Ίλβες ήρθε ο μέσος Ματίας Όγιαλα.
Προετοιμασία: Στο Κύπελλο βρέθηκε στον Α’ όμιλο αντιμέτωπη με τις Ελσίνκι, Χόνκα, Τούρκου, Χέλσινγκφορς και Μάριεχαμν και τελικά κατετάγη στη 2η θέση με απολογισμό 3-1-1. Έτσι, εξασφάλισε την πρόκριση στους «16» εκεί όπου αντιμετώπισε εκτός έδρας τη JIPPO και με το γκολ του Κέτινγκ πήρε τη νίκη με 1-0 και ταυτόχρονα την πρόκριση στα προημιτελικά. Πριν από μια εβδομάδα, λοιπόν, αντιμετώπισε την περσινή πρωταθλήτρια Κουόπιο και παρότι βρέθηκε να χάνει με 3-1 στο 46’ βρήκε τα ψυχικά αποθέματα να φτάσει στο 4-4 και μετά την «άκαρπη» παράταση οδηγήθηκε στα πέναλτι, όπου φάνηκε πιο ψύχραιμη και προκρίθηκε με 4-2. Έτσι στον ημιτελικό της Κυριακής 28/6 θα αντιμετωπίσει τη Λάχτι.
Εκτίμηση: Μπορεί να παρέμεινε ο Ζοζέ Ριβέιρο στον πάγκο, όμως η φυγή των Βαλένσιτς και Όγιαλα δημιουργούν τεράστια κενά. Πέρυσι η ομάδα στηριζόταν κατά ένα 70% στην τριπλέτα των Βαλένσιτς, Όγιαλα και Φούρουχολμ. Πλέον στο ρόστερ υπάρχει μόνο ο τελευταίος και ο 43χρονος τεχνικός θα πρέπει να βγάλει αρκετούς άσους από το μανίκι του προκειμένου να μη φανούν τα κενά αυτά. Αναμένεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, όμως δύσκολα θα τη δούμε στην κορυφή.
Χόνκα
Τι έκανε πέρσι: Σύμφωνα με την πορεία που πραγματοποίησε στα πλέι οφ θα μπορούσε κάλλιστα να είχε στεφθεί πρωταθλήτρια. Η ομάδα από το Έσποο παρέμεινε αήττητη στα 5 ματς των πλέι οφ, με απολογισμό 4 νίκες και 1 ισοπαλία (ακριβώς ίδιο απολογισμό με την πρωταθλήτρια Κουόπιο). Ουσιαστικά αυτό που της στέρησε τον τίτλο ήταν η μεγάλη διαφορά των 8 βαθμών από την πρωτοπόρο Ίντερ στην κανονική διάρκεια της σεζόν, καθώς παρά την εκπληκτική της πορεία στα πλέι οφ, δεν μπόρεσε να καλύψει αυτή τη διαφορά και τελικά κατετάγη τρίτη.
Προπονητής: Βέσα Βάσαρα (42 ετών, παρέμεινε). Μαζί με τον Γιάνι Χονκαβάαρα της Κουόπιο ήταν ο προπονητής που τράβηξε τα βλέμματα όλων με την πορεία που έκανε η ομάδα του. Το γεγονός ότι η Χόνκα έθελξε με το ποδόσφαιρο που έπαιξε και ταυτόχρονα έπαιρνε αποτελέσματα πιστώνεται στην προπονητική του ευφυΐα. Ωστόσο δεν ήταν όλα τέλεια για τον Βάσαρα πέρυσι, αφού η ομάδα του έχασε πολλούς βαθμούς εντός έδρας (μόλις 4 νίκες σε 11 ματς). Αυτό καλείται να διορθώσει φέτος αν θέλει να μπει με αξιώσεις στα πλέι οφ και να διεκδικήσει επί ίσοις όροις τον τίτλο. Πάντως απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της διοίκησης η οποία είχε φροντίσει από το 2018 ακόμα να τον επιβραβεύσει με την ανανέωση του συμβολαίου του για 3 έτη.
Γήπεδο: Tapiolan Urheilupuisto (5.500, Φυσικό χόρτο), Έσποο
Μεταγραφές: Το γεγονός ότι παρέμεινε στο ρόστερ ο ηγέτης Μάρτιν Μπόρχας είναι αν μη τι άλλο μεγάλο κέρδος. Ο 32χρονος Ισπανός είναι πραγματικό βαρόμετρο στην ομάδα και αναμένεται να την οδηγήσει και πάλι στα υψηλά κλιμάκια της βαθμολογίας. Στο μεταγραφικό παζάρι προτίμησε να μην κινηθεί ιδιαίτερα. Λίγες οι προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ με κυριότερες την απόκτηση του αμυντικού Ντάνι Χάτακα (Σεϊναγιόεν), του μέσου Βουτιλάινεν (Βάασα) και του γκολκίπερ Ουουσίταλο (Ελσίνκι).
Προετοιμασία: Στο Κύπελλο βρέθηκε στον Α’ όμιλο αντιμέτωπη με τις Ελσίνκι, Ίντερ Τούρκου, Τούρκου, Χέλσινγκφορς και Μάριεχαμν και τελικά κατετάγη στην 3η θέση με απολογισμό 1-3-1. Εξασφάλισε την πρόκριση στη φάση των «16», εκεί όπου κλήθηκε να περάσει από την έδρα της Ούλου, κάτι που τελικά κατάφερε με σκορ 1-0. Έτσι, την περασμένη εβδομάδα φιλοξένησε τη Λάχτι στη φάση των προημιτελικών και αποκλείστηκε χάνοντας με 1-0.
Εκτίμηση: Η περσινή χρονιά έδειξε με τον πιο γλαφυρό τρόπο ότι συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες και με σωστή διαχείριση, αλλά και φορμάρισμα την κατάλληλη χρονική περίοδο μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά. Αυτό έχουν κατά νου τόσο ο Βέσα Βάσαρα όσο και οι παίκτες του, με την ομοιογένεια να είναι το μεγάλο τους όπλο. Το ρόστερ της ήταν ήδη ποιοτικό και προτιμήθηκε να μη γίνουν μεγάλες αλλαγές. Έτσι οι παίκτες έχουν ακόμα ένα χρόνο συνεργασίας στις πλάτες τους, κάτι που προσδίδει αυτοματισμούς και συνολικότερο δέσιμο μεταξύ τους. Αν προστεθεί και το γεγονός ότι ο Βάσαρα κάνει εκπληκτική δουλειά, τότε η συνταγή μάλλον θα είναι επιτυχημένη.
Ίλβες
Τι έκανε πέρσι: Πόνταρε από την αρχή στο θεσμό του Κυπέλλου και δικαιώθηκε πανηγυρικά, αφού έφτασε στην κατάκτηση του στα μέσα Μαΐου. Στάθηκε τυχερή καθώς τα μεγαθήρια άφησαν το θεσμό αρκετά νωρίς κι έτσι στην τετράδα έφτασε μαζί με τις KPV Κόκκολα, Βάασα και Μάριεχαμν. Στον ημιτελικό είδε το χάρο με τα μάτια της, αφού βρέθηκε να χάνει με 2-1 στο α’ ημίχρονο στην έδρα της KPV. Η ομάδα του Γιάρκο Βις όμως δεν είχε πει την τελευταία της λέξη και με δυο γκολ στις καθυστερήσεις έκανε την ανατροπή και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό εκεί όπου δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης στη Μάριεχαμν, την οποία κέρδισε με 2-0 με το σκορ να διαμορφώνεται από το α’ ημίχρονο. Έτσι μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου προσπάθησε για το καλύτερο στο πρωτάθλημα τερματίζοντας τρίτη στην κανονική διάρκεια, μόλις 2 βαθμούς πίσω από την πρώτη Ίντερ. Ωστόσο στα πλέι οφ που ακολούθησαν δεν μπόρεσε να κάνει τη διαφορά και τελικά κατετάγη 4η.
Προπονητής: Γιάρκο Βις (47 ετών, παρέμεινε). Πριν έρθει στην ομάδα το 2016 υπήρξε προπονητής σε τμήματα υποδομής, κάτι το οποίο του δίνει το πλεονέκτημα σε ότι έχει να κάνει με τις σχέσεις του με τους νεαρούς παίκτες. Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα πέρυσι, όταν έλαμψε το αστέρι του Άλα-Μιλιμάκι, με τον 21χρονο να πετυχαίνει 12 γκολ και να είναι μια από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις του πρωταθλήματος. Ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι ότι ζητεί από τους μέσους του να έχουν μικρές αποστάσεις μεταξύ τους, ενώ από τους επιθετικούς θέλει να γεμίζουν χώρο τόσο κάθετα όσο και οριζόντια.
Γήπεδο: Tammelan Stadion (5.050, Φυσικό χόρτο), Τάμπερε
Μεταγραφές: Είναι από τις ομάδες που επέλεξαν να βασιστούν στο περσινό ρόστερ και οι προσθαφαιρέσεις ήταν ελάχιστες. Ξεχωρίζει η φυγή του μέσου Ματίας Όγιαλα για την Ίντερ Τούρκου.
Προετοιμασία: Φέτος στο Κύπελλο βρέθηκε στον Β’ όμιλο αντιμέτωπη με τις Κουόπιο, Χάκα, Λάχτι, Σεϊναγιόεν και Ροβανιέμι και τελικά κατετάγη στη 1η θέση με απολογισμό 3-2-0. Έτσι εξασφάλισε την πρόκριση στους 16 του θεσμού εκεί όπου φιλοξενήθηκε στην έδρα της ΚΤΡ και με το επιβλητικό 4-0 πέρασε στα προημιτελικά. Μπορεί να ήταν το φαβορί, όμως γνώρισε απρόσμενη εντός έδρας ήττα από τη Χάκα με 0-1 και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του θεσμού.
Εκτίμηση: Πέρα από την εξαιρετική αμυντική λειτουργία της ομάδας (καλύτερη άμυνα στην κανονική διάρκεια της σεζόν), αυτό που μένει να βελτιώσει ο Γιάρκο Βις είναι η επιθετική φιλοσοφία, κάτι που θα μπορούσε να την είχε φέρει ακόμα υψηλότερα πέρυσι στο πρωτάθλημα. Θετικό το γεγονός ότι ο κορμός της ομάδας διατηρήθηκε και υπάρχει η σιγουριά του Βις στον πάγκο της ομάδας. Αρνητικό το γεγονός ότι δε θα υπάρχουν φρέσκες λύσεις, κυρίως στην επίθεση, εκεί όπου «πονούσε» πέρυσι. Λογικά θα βασιστεί και πάλι στην εξαιρετική της άμυνα και επιθετικά θα τα περιμένει όλα από τους Φοφανά και Άλα-Μιλιμάκι.
Ελσίνκι
Τι έκανε πέρσι: Ακόμα και ο πιο υποψιασμένος παίκτης στοιχήματος δε θα μπορούσε να είχε προβλέψει ότι η πρώτη αλλαγή σε πάγκο ομάδας θα έρχονταν σε αυτόν της πρωταθλήτριας Ελσίνκι. Μετά από τις πρώτες αγωνιστικές, κατά τις οποίες η ομάδα της πρωτεύουσας δεν είχε σταυρώσει νίκη, η διοίκηση αποφάσισε να λύσει τη συνεργασία της με τον επιτυχημένο Μίκα Λεχκόσουο και να φέρει στη θέση του τον μέχρι εκείνη τη στιγμή προπονητή της Ροβανιέμι, Τόνι Κόσκελα. Σε όλη τη διάρκεια της σεζόν έδειξε ότι δεν ήταν ένα δεμένο σύνολο που θα έκανε το βήμα παραπάνω κι έτσι αρκέστηκε στην είσοδο στην εξάδα, εκεί όπου τελικά κατετάγη 5η, με τραγικό απολογισμό στα πλέι οφ, 1 νίκη και 4 ήττες. Στα μέσα καλοκαιριού έπαιξε στα Ευρωπαϊκά κύπελλα, καθώς μετά την πρόκριση επί της Τόρσαβν, ακολούθησε ο αποκλεισμός στο Τσάμπιονς Λιγκ από τον Ερυθρό Αστέρα, ενώ τελείωσε τις υποχρεώσεις της στο Γιουρόπα Λιγκ με αποκλεισμό στο ζευγάρι με την Ρίγα.
Προπονητής: Τόνι Κόσκελα (37 ετών, παρέμεινε). Μετά από τρεις χρονιές στον πάγκο της Κλούμπι-04, έκανε το μεγάλο βήμα και ανέλαβε το 2018 τη Ροβανιέμι. Η χρονιά κρίθηκε ως άκρως επιτυχημένη μια και κατάφερε να λάβει τη διάκριση του προπονητή της χρονιάς στην κατηγορία. Έτσι όταν άδειασε η θέση στον πάγκο της Ελσίνκι μετά τις πρώτες αγωνιστικές, ήταν ο πρώτος με τον οποίο μίλησε η διοίκηση της Ελσίνκι. Όπως ήταν φυσικό ο 37χρονος τεχνικός και πρώην παίκτης της Ελσίνκι δεν μπόρεσε να πει όχι στη μεγάλη του αγάπη. Εννοείται πως άπαντες περιμένουν από αυτόν το πρωτάθλημα, καθώς οι απαιτήσεις της «ηλεκτρικής καρέκλας» του προπονητή των πολυπρωταθλητών είναι μεγάλες.
Γήπεδο: Telia 5G-areena (10.770 Τεχνητός χλοοτάπητας), Ελσίνκι
Μεταγραφές: Επέστρεψαν δυο γνώριμοι, καθώς ο Ατόμου Τανάκα που πέρασε τρεις χρονιές (2017-19) με τη φανέλα της ομάδας, ξέρει τα κατατόπια και αναμένεται να βοηθήσει πολύ στη μεσαία γραμμή, όπως και ο ηγετικός Ράζμους Σούλερ με πολύ καλή θητεία στο MLS. O 29χρονος διεθνής μέσος γύρισε για να υπηρετήσει τη θητεία του και τουλάχιστον για φέτος θα φοράει και πάλι τη γνώριμη για αυτόν φανέλα της Ελσίνκι. Επίσης ισχυροποιήθηκε στα μετόπισθεν με την απόκτηση των γκολκίπερς Γιάκομπ Τόναντερ (Μάλμε) και Ρεγκέιρο (Ροβανιέμι), καθώς και των αμυντικών Κατζ (Ροβανιέμι), Λουίς Μουρίγιο (Κουόπιο) και Όστοϊτς (Ραντνίσκι Νις).
Προετοιμασία: Στο Κύπελλο βρέθηκε στον Α’ όμιλο αντιμέτωπη με τις Ίντερ Τούρκου, Χόνκα, Τούρκου, Χέλσινγκφορς και Μάριεχαμν και τελικά κατετάγη στην 1η θέση με απολογισμό 4-1-0. Έτσι εξασφάλισε την πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες εκεί όπου νίκησε εκτός έδρας την KPV Κόκκολα με 2-0 και στα προημιτελικά έκανε το χρέος της στην έδρα της Τούρκου, περνώντας νικηφόρα με 1-0. Έτσι εξασφάλισε τη συμμετοχή της στα ημιτελικά του θεσμού εκεί όπου θα αντιμετωπίσει τη Χάκα το Σάββατο 27/6.
Εκτίμηση: Η διοίκηση ήξερε πολύ καλά ότι με την αλλαγή προπονητή στην 7η αγωνιστική ρίσκαρε να χάσει όλη τη χρονιά, κάτι που τελικά επιβεβαιώθηκε, αφού ούτε στα πλέι οφ μπόρεσε να παρουσιάσει ένα ισχυρό πρόσωπο. Φέτος βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και δεν υπάρχει δικαιολογία για νέα αποτυχία. Ο Κόσκελα βρίσκεται από την αρχή της σεζόν στον πάγκο, διαθέτει ακριβό και ποιοτικό ρόστερ και σε συνδυασμό με τις εμφανίσεις της στο κύπελλο με 6 νίκες και 1 ισοπαλία σε 7 ματς και μόλις 3 γκολ παθητικό, έχει θέσει με το «καλημέρα» υποψηφιότητα για την κορυφή.
Μάριεχαμν
Τι έκανε πέρσι: Μετά την κάκιστη χρονιά (2018) όπου γλίτωσε τον υποβιβασμό στο παρά πέντε, έκανε στροφή 180° και άγγιξε το ένα από τα δυο τρόπαια, χωρίς όμως να φτάσει τελικά στην κατάκτηση του. Και αν το πρωτάθλημα ήταν ανέφικτος στόχος, το κύπελλο άρχισε να δείχνει εφικτό, καθώς από την 4η θέση στη φάση των ομίλων, έφτασε στον τελικό της 15ης Ιουνίου. Εκεί η ομάδα του Πέτερ Λούντμπεργκ δε φάνηκε αντάξια της περίστασης και ηττήθηκε δίκαια από την Ίλβες με 2-0. Στο πρωτάθλημα κατάφερε την ύστατη ώρα να μπει στα πλέι οφ για την ανάδειξη του πρωταθλητή, όμως το χάσμα ανάμεσα σε αυτήν και τις υπόλοιπες ομάδες ήταν τεράστιο, κάτι που αποδείχτηκε καθώς είχε απολογισμό 1 ισοπαλία και 4 ήττες.
Προπονητής: Λούκας Σιμπερίσκι (38 ετών, καινούριος). Πολλοί θα περίμεναν ότι η καλή χρονιά που διένυσε θα ήταν ικανή για να κρατήσει τον Πέτερ Λούντμπεργκ στον πάγκο. Ούτως ή άλλως ο 38χρονος έχει συνδέσει το όνομα του με τη Μάριεχαμν (από το 2013 ως βοηθός και από το 2016 ως πρώτος προπονητής). Ωστόσο η διοίκηση βάλθηκε να διαψεύσει τους πάντες φέρνοντας τον άπειρο Σιμπερίσκι από τη Σουηδία (Μπρόμα Κ-19, Χάμαρμπι Κ-19, ΑΪΚ –Κ19) και Φρέι (Σουπερέταν). Με εξαίρεση τη Φρέι στην οποία έμεινε λιγότερο από μισό χρόνο πέρυσι, αυτή ήταν η πρώτη του δουλειά ως πρώτος προπονητής, καθώς όλες τις προηγούμενες χρονιές ήταν κυρίως αναλυτής βίντεο στις ομάδες Κ-19 και Κ-21 στις οποίες εργάστηκε. Το αγαπημένο του 3-4-3 αναμένεται να θέσει σε δοκιμασία το ρόστερ του.
Γήπεδο: Wilklof Holding Arena (5.637, Φυσικό χόρτο), Μάριεχαμν
Μεταγραφές: Αποδυναμώθηκε αρκετά καθώς έφυγαν οι βασικοί της μέσοι Κίτον, Ίσακσον, Ρόμπιν Σιντ και Ρόμπι Κρόφορντ, με τους δυο πρώτους να συνεχίζουν στη Σεϊναγιόεν και είναι άγνωστο αν θα μπορέσει να παρουσιάσει ένα εξίσου γρήγορο και ομοιογενές σύνολο. Οι παίκτες που ήρθαν είναι οι περισσότεροι από την Κατηγορία, αλλά δεν είναι τόσο ποιοτικοί έτσι ώστε να μπορέσουν να αλλάξουν τις ισορροπίες.
Προετοιμασία: Στο Κύπελλο βρέθηκε στον Α’ όμιλο αντιμέτωπη με τις Ελσίνκι, Ίντερ Τούρκου, Χόνκα, Τούρκου και Χέλσινγκφορς και τελικά κατετάγη στην 6η και τελευταία θέση με απολογισμό 0-2-3. Έτσι αποκλείστηκε από τη συνέχεια του θεσμού.
Εκτίμηση: Η αλλαγή προπονητή και ο ερχομός του άπειρου Σιμπερίσκι σε συνδυασμό με την αποψίλωση του ρόστερ σε μεγάλο ποσοστό, κάνουν ευθύς εξ αρχής δύσκολο το έργο της, με τις προβλέψεις για το τέλος της σεζόν να είναι δυσοίωνες. Πολύ δύσκολα θα μπορέσει να πετύχει την περσινή πορεία. Πιο λογικό το να τερματίσει στο δεύτερο μισό του βαθμολογικού πίνακα.
Χέλσινγκφορς
Τι έκανε πέρσι: Στην πρώτη της χρονιά μετά την επάνοδο από την Ykkonen είχε ως πρώτιστο στόχο την καθιέρωση στην κατηγορία και την αποφυγή του υποβιβασμού. Η ομάδα του Τορ Τόντεσεν κατάφερε να μείνει μακριά από τις κακοτοπιές, κυρίως εκμεταλλευόμενη την έδρα της, παρά το γεγονός ότι υπήρξε προχειρότητα στο σχεδιασμό της ομάδας. Ενδεικτικό ότι σε σχέση με την ομάδα που τελείωσε το 2018 αποχώρησαν 15 παίκτες και ήρθαν 17, οπότε αυτό που κατάφερε ο Τόντενσεν ήταν ένας μικρός άθλος. Εντυπωσιακό το γεγονός ότι μπήκε στα μπαράζ παραμονής ως τρίτη και κατετάγη πρώτη με απολογισμό 4 νίκες και 1 ισοπαλία.
Προπονητής: Τορ Τόντεσεν (54 ετών, παρέμεινε). Ο Νορβηγός που ανέλαβε στις αρχές του 2018 ήταν προσωπική επιλογή του αθλητικού διευθυντή Λένστρεμ, καθότι έχει εμπειρία σε Νορβηγία και Εσθονία. Η απόφαση αυτή δεν είχε να κάνει με έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του, Τεέμου Κάνκουνεν που ανέβασε την ομάδα στα μεγάλα σαλόνια. Ίσα ίσα που τον υπολογίζουν πολύ για το μέλλον, απλά ο τελευταίος δεν είχε δίπλωμα Pro το οποίο απαιτείται για την κατηγορία κάτι που έπραξε πέρυσι. Έτσι συνεχίζει στο πλευρό του Τόντενσεν ως πρώτος βοηθός. Αγαπημένο σύστημα του 54χρονου Νορβηγού το 4-4-2, το οποίο εφαρμόζει πιστά πλην ελαχίστων περιπτώσεων.
Γήπεδο: Telia 5G-areena (10.770, συνθετικός χλοοτάπητας), Ελσίνκι
Μεταγραφές: Αρκετά τα πάρε δώσε με τη Βέιλε, καθώς από την ομάδα της Δανίας ήρθαν ο μέσος Αντόμα Φοφανά και ο φορ Βιτίνιο, ενώ την αντίθετη οδό ακολούθησε ο επιθετικός Τάις Νίλσεν. Από τη Δανία και πιο συγκεκριμένα από τη Φρέντρικσταντ ήρθε ο αμυντικός Σάκαρι Μάτιλα, ενώ ο πολύπειρος μέσος Μόσταγκ Γιακούμπι ήρθε ως ελεύθερος από τη Σεϊναγιόεν. Στα συν το γεγονός ότι παρέμεινε στο ρόστερ ο βασικός μεσοεπιθετικός Έρικσον Κάρλος Μπατίστα ντο Σάντος (Τικίνιο), ο οποίος πέρυσι σκόραρε 8 γκολ.
Προετοιμασία: Στο κύπελλο βρέθηκε στον Α’ όμιλο αντιμέτωπη με τις Ελσίνκι, Ίντερ Τούρκου, Χόνκα, Τούρκου και Μάριεχαμν και τελικά κατετάγη στην 5η θέση με απολογισμό 0-3-2 και μοιραία αποκλείστηκε από τη συνέχεια του θεσμού.
Εκτίμηση: Μπορεί η προχειρότητα στον σχεδιασμό της ομάδας πέρυσι να δικαίωσε τον αθλητικό διευθυντή της και το ρίσκο με τον Τόντενσεν να τον έβγαλε ασπροπρόσωπο, όμως με τις ομάδες που ανέβηκαν από την Ykkonen να δείχνουν δυνατές, ο δρόμος προς την εξάδα ίσως να μην είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Αναμένεται να παλέψει για την 6η προνομιούχο θέση.
Λάχτι
Τι έκανε πέρσι: Θα μπορούσε κάλλιστα να μπει στην εξάδα για τον τίτλο της πρωταθλήτριας, όμως στις δυο τελευταίες αγωνιστικές γνώρισε αντίστοιχες ήττες και είδε τη Μάριεχαμν να την προσπερνάει και να παίρνει αυτή τη θέση στην εξάδα. Έτσι υποχρεώθηκε να αγωνιστεί για την παραμονή, κάτι που τελικά δεν ήρθε δύσκολα, μια και υπήρχαν οι KPV και Βάασα με χαμηλότερη βαθμολογική συγκομιδή. Το μόνο που χρειάστηκε στην πεντάδα των αγώνων αυτών ήταν να μπει δυνατά και με δυο νίκες να «καθαρίσει» την υπόθεση παραμονή τερματίζοντας τελικά στην όγδοη θέση.
Προπονητής: Ίλιρ Ζένελι (36 ετών, καινούριος). Μετά την πρώτη φουλ σεζόν του Σάμι Ρίστιλα στον πάγκο, η διοίκηση αποφάσισε να πάει σε μια λύση που δεν είναι δοκιμασμένη στην κατηγορία. Η αλήθεια είναι ότι ο Ρίστιλα έκανε καλή δουλειά, όμως στον πάγκο από φέτος θα βρίσκεται ο Ζένελι με εμπειρία από χαμηλότερες κατηγορίες (ΡΚ-35 και Espoo).
Γήπεδο: Lahden Kisapuisto (4.847 Φυσικό χόρτο), Λάχτι
Μεταγραφές: Επιθετικά ενισχύθηκε με τον Γάλλο Ιμπόνγκο (Αλεμάνια Άαχεν, Λίντσερ, Κάπφενμπεργκ και Βάκερ Ίνσμπουργκ ανάμεσα σε πολλές άλλες) και τον Βαχίντ Χάμπο με παραστάσεις από εξωτερικό (Μπράιτον, Άστρα Γκιούργκιου) αλλά και με παλαιότερη θητεία σε Ίλβες, Ροβανιέμι, Σεϊναγιόεν. Εκεί που δείχνει να χωλαίνει και δεν ενισχύθηκε όσο θα έπρεπε είναι ο αμυντικός τομέας παρά τον ερχομό του 37χρονου Αρκίβουο και του 29χρονου Λάχτι.
Προετοιμασία: Στο Κύπελλο βρέθηκε στον Β’ όμιλο αντιμέτωπη με τις Ιλβες, Χάκα, Κουόπιο, Σεϊναγιόεν και Ροβανιέμι και τελικά κατετάγη στη 4η και τελευταία προνομιούχο θέση με απολογισμό 2-0-3. Έτσι εξασφάλισε την πρόκριση στους 16 εκεί όπου αντιμετώπισε εκτός έδρας την PeKa, την οποία συνέτριψε με 8-0. Πριν μια εβδομάδα στα προημιτελικά έκανε τη μεγάλη έκπληξη και πέρασε νικηφόρα από την έδρα της Χόνκα με 1-0 και πλέον στον ημιτελικό στις 28/6 θα αντιμετωπίσει την Ίντερ Τούρκου.
Εκτίμηση: Η αλλαγή προπονητή με τον ερχομό του άπειρου Ζένελι σε συνδυασμό με τις γενικότερες ανακατατάξεις στο ρόστερ θέτουν με το καλημέρα περιορισμό στο τι μπορεί να πετύχει. Δε θα μπορέσει να βρεθεί στο πρώτο μισό της βαθμολογίας και αναμένεται να παλέψει για την παραμονή. Από 10η έως 12η θέση.
Σεϊναγιόεν
Τι έκανε πέρσι: Μπορεί η ιστορία της να είναι μικρή καθότι ιδρύθηκε το 2007, όμως τα όσα έχει πετύχει (πρωταθλήτρια το 2015, κυπελλούχος το 2016) είναι σπουδαία. Πέρυσι ξεκίνησε τη σεζόν με τον Αλεξέι Ερεμένκο στον πάγκο, όμως κατά τη διάρκεια της χρονιάς η διοίκηση συνειδητοποίησε ότι το καράβι δεν προχωράει σε ήρεμα νερά και αποφάσισε να τον αντικαταστήσει. Αυτό συνέβη τη 19η αγωνιστική μετά την ήττα από τη Μάριεχαμν με 2-0. Στη θέση του ανέλαβε ο Μπράιαν Πέιτζ (υπεύθυνος ακαδημιών) και με αυτόν τελείωσε τη σεζόν. Η ομάδα συμμετείχε στα μπαράζ παραμονής, την οποία είχε εξασφαλίσει ουσιαστικά με τη βαθμολογική συγκομιδή της στην κανονική διάρκεια της σεζόν. Έτσι στα 5 τελευταία ματς των πλέι οφ είχε ρόλο κομπάρσου, αφού αρκέστηκε σε 2 ισοπαλίες και 3 ήττες.
Προπονητής: Γιάνι Χονκαβάαρα (44 ετών, καινούριος). Αρκετές αγωνιστικές πριν το τέλος της σεζόν ήταν γνωστό ότι η ομάδα έψαχνε μόνιμη λύση στον πάγκο. Η κάκιστη χρονιά και η αδυναμία της ομάδας να παράξει θελκτικό ποδόσφαιρο ήταν αυτά που «χρεώθηκε» ο 55χρονος Ερεμένκο ενώ ο Μπράιαν Πέιτζ που τον διαδέχτηκε ήταν μια προσωρινή λύση. Αυτό που απέμενε να φανεί ήταν ποιος θα τον διαδεχόταν. Τελικά η διοίκηση έκανε το μεγάλο μπαμ, φέρνοντας τον Γιάνι Χονκαβάαρα, ο οποίος οδήγησε την Κουόπιο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος την περσινή χρονιά. Σημαντικό ρόλο στον ερχομό του έπαιξε και το γεγονός ότι επιστρέφει στη γενέτειρα του. Η λογική του είναι ξεκάθαρη. Δίνουμε χώρο στον αντίπαλο και παίζουμε την κόντρα επίθεση, η οποία έχει δουλευτεί κατά κόρον, αλλά ακόμα κι αν ο αντίπαλος κλείνεται στο μισό γήπεδο ξεκινάμε από πίσω με οργανωμένη επίθεση και ποδόσφαιρο κατοχής. Δίνει μεγάλη βαρύτητα στην άμυνα, η οποία χάρισε ουσιαστικά τον τίτλο στην Κουόπιο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η ομάδα του δέχτηκε μόλις 1 γκολ στα 5 τελευταία κρίσιμα ματς των πλέι οφ.
Γήπεδο: OmaSP Stadion (6.000 Τεχνητός χλοοτάπητας), Σεϊναγιόκι
Μεταγραφές: Μόνο ως θετικό μπορεί να ακουστεί το νέο ότι η διοίκηση κατάφερε να κρατήσει τον Ουκρανό επιθετικό Ντένις Ολίνικ ο οποίος ήρθε πρόπερσι το καλοκαίρι. Πέρυσι ήταν ο τοπ σκόρερ της ομάδας και η επέκταση του συμβολαίου του, εξασφαλίζει ένα υπερόπλο στα χέρια του νέου προπονητή. Η διοίκηση κινήθηκε πανέξυπνα και έφερε δυο εξαιρετικούς μέσους, τους Ρόμπιν Σιντ και Κίτον Ίσακσον. Οι δυο τους ήταν πέρυσι το Α και το Ω της μεσαίας γραμμής της Μάριεχαμν και αναμένεται να τροφοδοτήσουν τους επιθετικούς της ομάδας με αρκετές ασίστ, ενώ και οι ίδιοι έχουν τρομερή ικανότητα στο σκοράρισμα.
Προετοιμασία: Στο Κύπελλο βρέθηκε στον Β’ όμιλο αντιμέτωπη με τις Ιλβες, Κουόπιο, Χάκα, Λάχτι και Ροβανιέμι και τελικά κατετάγη στη 5η θέση με απολογισμό 0-1-4 και μοιραία αποκλείστηκε από τη συνέχεια του θεσμού.
Εκτίμηση: Ο ερχομός του Γιάνι Χονκαβάαρα στον πάγκο σε συνδυασμό με το γερό ξεκαθάρισμα στο ρόστερ έχουν σκορπίσει ντελίριο ενθουσιασμό στους οπαδούς της ομάδας. Οι μεταγραφικές κινήσεις ήταν ιδιαίτερα προσεκτικές και κάποιος μπορεί κάλλιστα να ισχυριστεί ότι ο νέος τεχνικός «ψώνισε» από την αφρόκρεμα της κατηγορίας. Σίγουρα αναμένεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και να δώσει μάχη για την τριάδα, μια και η θέση της στην εξάδα των πλέι οφ για το πρωτάθλημα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Ροβανιέμι
Τι έκανε πέρσι: Η εντυπωσιακή χρονιά του 2018 δεν είχε συνέχεια, καθώς πέρασε από 40 κύματα μέχρι τελικά να εξασφαλίσει την παραμονή της στην Κατηγορία, εν μέσω αλλαγών στην τεχνική ηγεσία. Αρχικά ο Τόνι Κόσκελα (αποκάλυψη του 2018) έφυγε στις 22/5 για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της αγαπημένης του Ελσίνκι και το πόστο του ανέλαβε ο μέχρι τότε βοηθός, Πάσι Τουούτι. Ο Τουούτι την οδήγησε σε ασφαλή νερά παίρνοντας 2 νίκες σε 5 ματς, αποφεύγοντας ταυτόχρονα περιπέτειες με συμμετοχή σε μπαράζ παραμονής. Στο τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς η διοίκηση ανακοίνωσε πως ο Τουούτι δε θα συνέχιζε στον πάγκο, την ευθύνη του οποίου θα είχε από τις αρχές του 2020 ο Βέσα Ταουριάινεν.
Προπονητής: Βέσα Ταουριάινεν, (52 ετών, καινούργιος). Είναι γέννημα θρέμμα του Ροβανιέμι. Η πολύ καλή δουλειά που έκανε στη δεύτερη ομάδα (RoPS II) που κατετάγη στη 2η θέση σε Όμιλο της Γ’ Κατηγορίας με εξαιρετικά στατιστικά (60 γκολ υπέρ, 29 γκολ κατά), οδήγησαν τη διοίκηση να του εμπιστευτούν τις τύχες της πρώτης ομάδας. Πριν τη Ροβανιέμι είχε βρεθεί στον πάγκο της FC KTP και στη συνέχεια στον πάγκο της FC Santa. Αγαπημένο σύστημα το 4-2-3-1.
Γήπεδο: Rovaniemen Keskuskentta (4.768 Τεχνητός χλοοτάπητας), Ροβανιέμι
Μεταγραφές: Βγαίνει ζημιωμένη από το πάρε δώσε, αφού στην ουσία μόνο έδωσε. Από τη στιγμή που πέρυσι έφυγε ο Τόνι Κόσκελα για τον πάγκο της Ελσίνκι, ήταν φυσικό κι επόμενο κάποια στιγμή να έπαιρνε από την πρώην ομάδα του ότι καλύτερο διέθετε. Ουσιαστικά έχασε έναν παίκτη σε κάθε γραμμή, με τον πολύ καλό γκολκίπερ Ρεγκέιρο, τον αμυντικό Κέβιν Κουασίβι-Μπενίσαν και τον μέσο Λούκας Λίνγκμαν να αποτελούν παρελθόν. Πάντως είναι συνηθισμένη, καθώς είναι μόνιμος τροφοδότης ταλέντων του Φινλανδικού ποδοσφαίρου.
Προετοιμασία: Φέτος η προετοιμασία της ήταν διαφορετική, αφού η μετατόπιση της έναρξης των πρωταθλημάτων της έδωσαν τη δυνατότητα να κάνει το δεύτερο κομμάτι προετοιμασίας σε ανοιχτό γήπεδο, κάτι που δε συνηθίζει στον μακρινό Βορρά. Στο κύπελλο βρέθηκε στον Β’ όμιλο αντιμέτωπη με τις Ιλβες, Κουόπιο, Χάκα, Λάχτι και Σεϊναγιόεν και τελικά κατετάγη στη 6η και τελευταία θέση με απολογισμό 0-1-4. Έτσι αποκλείστηκε από τη συνέχεια του θεσμού.
Εκτίμηση: Μπορεί ο Βέσα Ταουριάινεν να προέρχεται από τα σπλάχνα της ομάδας και να ξέρει τα κατατόπια, όμως είναι η πρώτη του χρονιά στη μεγάλη κατηγορία. Αν συνδυάσουμε και το γεγονός ότι μεταγραφικά βγήκε ζημιωμένη, τότε δεν της απομένει άλλος στόχος από τη γρήγορη διεκδίκηση της παραμονής.
Χάκα
Τι έκανε πέρσι: Η έμπνευση της διοίκησης να προσλάβει τον Τεέμου Ταίνιο, προκειμένου να επιστρέψει άμεσα η ομάδα στα μεγάλα σαλόνια ήταν άκρως επιτυχημένη, καθώς η ιστορική ομάδα από το Valkeakoski θύμισε τρένο δίχως φρένα. Η δεύτερη ομάδα σε κατακτήσεις τροπαίων στην ιστορία του Φινλανδικού ποδοσφαίρου, έκοψε πρώτη το νήμα, έχοντας μάλιστα τεράστια διαφορά από τη δεύτερη TPS Τούρκου. Ο συνολικός απολογισμός (24 νίκες, 2 ισοπαλίες και 1 ήττα) σε συνδυασμό με τη χαώδη διαφορά των 19 βαθμών από τη δεύτερη θέση, καταδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δυναμική που έχει, παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται νεοφώτιστη.
Προπονητής: Τεέμου Ταΐνιο (40, παρέμεινε). Έχοντας θητεύσει ως βοηθός τη σεζόν 2018, δε δυσκολεύτηκε να ξεδιπλώσει το ταλέντο του την επόμενη χρονιά (2019) κατά την οποία ανέλαβε να ανεβάσει τη Χάκα στα μεγάλα σαλόνια. Το κατάφερε με χαρακτηριστική άνεση, έχοντας μάλιστα καθαρίσει την υπόθεση άνοδος, αρκετές εβδομάδες πριν τη λήξη της σεζόν. Το 4-2-3-1 είναι το σύστημα που ακολουθεί στα περισσότερα παιχνίδια, αν και πέρυσι έδειξε προσαρμοστικότητα ανάλογα με τον αντίπαλο που αντιμετώπιζε.
Έδρα: Τehtaan Κenttä (3.516), Βαλκεακόσκι
Μεταγραφές: Έκανε το μεγάλο μπαμ αποκτώντας έναν παίκτη βαρόμετρο για την Κατηγορία. Ο λόγος για τον Έερο Μάρκανεν με θητεία στις Γιβάσκιλα, Ελσίνκι και Ροβανιέμι, ενώ για δυο σεζόν βρέθηκε στην ΑΪΚ Στοκχόλμης. Πέρυσι βρέθηκε σε ομάδα της Ινδονησίας. Ο 28χρονος φορ δε χρειάζεται συστάσεις, αλλά ούτε και χρόνο προσαρμογής και αναμένεται με τις εμπειρίες που έχει αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια να βοηθήσει εξαιρετικά. Κατά τα άλλα αναμένεται να στηριχτεί στο περσινό της ρόστερ. Στα συν το γεγονός ότι παρέμεινε ο περσινός τοπ σκόρερ, ο 22χρονος Σάλομο Όγιαλα (23 γκολ).
Προετοιμασία: Στο Κύπελλο βρέθηκε στον Β’ όμιλο αντιμέτωπη με τις Ιλβες, Κουόπιο, Λάχτι, Σεϊναγιόεν και Ροβανιέμι και τελικά κατετάγη στη 3η θέση με απολογισμό 3-2-0. Έτσι εξασφάλισε την πρόκριση στη φάση των 16 εκεί όπου ξεπέρασε εύκολα το εμπόδιο της ΜΡ με 3-1. Την περασμένη εβδομάδα έκανε το μεγάλο μπαμ και απέκλεισε στα προημιτελικά την κάτοχο του τροπαίου Ίλβες, νικώντας την εκτός έδρας με 1-0. Πλέον βρίσκεται μια ανάσα από τον τελικό, καθώς το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ελσίνκι στον ημιτελικό (27/6).
Εκτίμηση: Μπορεί να έρχεται ως νεοφώτιστη, όμως διαθέτει όνομα βαρύ και ιστορία, κάτι που αναμένεται να φανεί με το «καλημέρα». Σίγουρα υπάρχουν πολύ χειρότερες ομάδες από αυτήν, οπότε δε γεννάται θέμα για την υπόθεση παραμονής. Το θέμα είναι αν θα μπορέσει να αντέξει μέχρι το τέλος στη μάχη για την είσοδο στην εξάδα, μια και το ρόστερ της είναι μικρό και αν υπάρξουν τραυματισμοί θα έχει πρόβλημα.
Τούρκου
Τι έκανε πέρσι: Από τις πρώτες κιόλας αγωνιστικές συνειδητοποίησαν άπαντες στην ομάδα ότι δεν επρόκειτο να πετύχουν την άνοδο μέσω της 1ης θέσης στην Ykkonen, μια και στην Κατηγορία υπήρχε η πανίσχυρη Χάκα, που έκανε πλάκα και εξασφάλισε την απευθείας άνοδο πολλές εβδομάδες πριν τη λήξη του πρωταθλήματος. Έτσι τερμάτισε 2η και χρειάστηκε να αγωνιστεί με την προτελευταία της Veikkaisliiga, που δεν ήταν άλλη από την KPV. Μετά το πρώτο 0-0 εντός έδρας ελάχιστοι ήταν αυτοί που πίστεψαν σε αυτήν στον επαναληπτικό, όμως αυτή βάλθηκε να διαψεύσει τους πάντες παίρνοντας τη νίκη με 3-0 στην έδρα της KPV και ταυτόχρονα την άνοδο στα μεγάλα σαλόνια.
Προπονητής: Τόμι Πικαράινεν (50 ετών, καινούργιος). Στις αρχές του 2019 ανέλαβε το δύσκολο έργο να την ανεβάσει στα μεγάλα σαλόνια και τα κατάφερε περίφημα, έστω κι αν αυτό έγινε με το δύσκολο τρόπο (μέσω των μπαράζ). Δίνει μεγάλη προσοχή στην άμυνα ενώ αρέσκεται στην καταστροφή του παιχνιδιού του αντιπάλου.
Έδρα: Veritas Stadion (9.372), Τούρκου
Μεταγραφές: Θετικό το γεγονός ότι έμεινε ο τοπ σκόρερ της, Ελιέσερ Εσπινόζα (18 γκολ) όπως και ο στυλοβάτης την άμυνας, ο έτερος Κολομβιανός, Αλνταϊρ Χερνάντεζ. Από τα νέα πρόσωπα ξεχωρίζει ο 21χρονος Ιβοαριανός Μοχάμεντ Ολαβάλε, που ήρθε ως δανεικός από την Πάρμα. Εξίσου σημαντικές και οι προσθήκες των Γιούχο Λόχντε (μέσος) και Γιουχάνι Πικαράινεν (αμντικός) από Βάασα και KPV αντίστοιχα. Στη Σεϊναγιόεν θα συνεχίσει ο βασικός μέσος μέχρι πέρυσι Ματσέι Χράντετσκι.
Προετοιμασία: Στο Κύπελλο βρέθηκε στον Α’ όμιλο αντιμέτωπη με τις Ελσίνκι, Ίντερ Τούρκου, Χόνκα, Χέλσινγκφορς και Μάριεχαμν και τελικά κατετάγη στην 4η και τελευταία προνομιούχο θέση με απολογισμό 1-2-2. Έτσι εξασφάλισε την πρόκριση στους 16 εκεί όπου συνέτριψε εκτός έδρας την TiPS με 6-0. Στα προημιτελικά όμως το όνειρο έλαβε τέλος, αφού ηττήθηκε εντός έδρας από την πανίσχυρη Ελσίνκι με 0-1.
Εκτίμηση: Φαίνεται να είναι η πιο αδύναμη από όλες τις ομάδες της Κατηγορίας. Η προσπάθεια να μπλοκάρει το παιχνίδι της αντιπάλου και να βγάλει γρήγορες αντεπιθέσεις δεν είναι το στυλ που θα έπρεπε να έχει συνεχώς, καθώς αυτή η προσέγγιση δεν ταιριάζει σε όλα τα ματς. Το ρόστερ είναι συγκεκριμένων δυνατοτήτων και αναμένεται να παλέψει για την παραμονή της.
Επιμέλεια: Loki
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi