«Ποια Λειψία;» έβλεπα χθες σε αρκετές αναρτήσεις. Διότι, εντέλει, κακώς συχνά αναλωνόμαστε στον χαμένο και ξεχνάμε τον νικητή.
Κατ’ εξαίρεση όμως, μιας και η Ατλέτικο με… πόνεσε τον Μάρτιο, μια σωστή πάσα του Άντριαν ήταν η ιστορία τότε με την Ατλέτι, για τη Λίβερπουλ. Αλλά και πάλι, κακά τα ψέματα, δίκαια είχε περάσει, έστω και με τύχη.
Όταν όμως είσαι η Ατλέτικο, και παίζεις με τη… σταχτοπούτα ονόματι Λειψία, οφείλεις να είσαι η κυρίαρχη στο γήπεδο και όχι η παθητική, ως συχνά είδαμε χθες. Και, με ποια παίζεις; Με την ομάδα που πούλησε (Βέρνερ, Τσέλσι) τον αρχισκόρερ της πριν το Final 8 του Champions League. Με μια πρωτάρα. Όμως, όχι.
Οι Γερμανοί πέρασαν δίκαια. Κι αν ο Τζιαμπέρο Γκασπερίνι είχε λίγο ακόμη… κουκούτσι μυαλό με την Παρί, στον ημιτελικό του Champions League θα αναμετρούνταν η Λειψία με την Αταλάντα. Ξαναδιαβάστε το, για να το καταλάβετε…
Παρένθεση: δεν είναι σύμπτωση. Είναι το Champions League της νέας εποχής. Όταν μπαίνουν απευθείας στους ομίλους, πλέον, και η 4η από την Ιταλία ή τη Γερμανία ή την Ισπανία, θα τα βλέπουμε αυτά. Συχνά. Και, κακό δεν είναι. Κάθε άλλο. Μπαφιάσαμε με τις ίδιες κάθε σεζόν..
Επί των στατιστικών…
Και, καταπληκτικό, το γράφημα με το πρώτο γκολ της Λειψίας. Οι παίκτες της άλλαξαν 18 πάσες προτού πετύχει το γκολ ο Ολμο στο 51’, η μπάλα πέρασε κι από τους δέκα παίκτες πλην του κίπερ. Τελικά το Red Bull δίνει όντως… φτερά!
Αν υπάρχουν μερικά… ντέρμπι στο Champions League, τα ματς της Μπαρτσελόνα με την Μπάγερν συνθέτουν ένα εξ αυτών, μιας και απόψε (στο «Λουζ» της Λισαβόνας, φυσικά κεκλεισμένων των θυρών) συναντιούνται για έκτη φορά στην ιστορία τους – αλλά ποτέ σε τελικό. Μια… τιτανομαχία βάσει ονομάτων, φανέλας, ιστορίας, κακά τα ψέματα.
Η Μπαρτσελόνα υπέταξε τη Νάπολι με άνεση στη ρεβάνς, κυρίως επειδή ο Μέσι έκανε ματσάρα ύστερα από πολύ καιρό, συμπαρασύροντας και τους άλλους, «ένεση» ψυχολογίας ήταν εκτός από την πρόκριση. Μια πρόκριση που πήρε, στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης, τις προηγούμενες 15/21 φορές αλλά την τελευταία εξαετία αριθμεί καρέ αποκλεισμών. Στα «συν» και ότι σε 19 διπλά ματς ενάντια σε Γερμανούς, σε νοκ άουτ, μετρά 14 προκρίσεις. Εχει υποστεί μία ήττα στα τελευταία 20 παιχνίδια της στο Champions League (13-6-1), αλλά… πόνεσε πολύ: το περσινό 4-0 από τη Λίβερπουλ στον ημιτελικό. Γυρίζουν, καθότι εξέτισαν, Μπουσκέτς και Βιδάλ, στην αποστολή ύστερα από καιρό ο Ντεμπελέ, ανέτοιμος ο στόπερ Ουμτιτί, παροπλισμένος ο χαφ Αρτούρ. Με 4-3-1-2 ο Κίκε Σετιέν, με Μέσι πίσω από Σουάρες και Γκριεζμάν και τον Μπουσκέτς αντί του Ράκιτιτς στα χαφ.
Η Μπάγερν παραμένει, ω ναι, αήττητη μέσα στο 2020 (σερί 26-1-0 από το προηγούμενο έτος) σε όλες τις διοργανώσεις, στη ρεβάνς του 3-0 του Λονδίνου απλώς… ξεμούδιασε με την Τσέλσι στο Μόναχο, 4-1 σε πρόβα τζενεράλε ενόψει Καταλανών. Στα εν λόγω ματς ο Λεβαντόβσκι είχε συμμετοχή και στα επτά τέρματα (3 γκολ, 4 ασίστ!). Στα προημιτελικά του θεσμού έχει 19/29 προκρίσεις γενικά και 10/21 όταν αντιμετώπισε Ισπανούς σε νοκ άουτ κάθε διοργάνωσης, αλλά μονάχα μία στις τελευταίες 6. Στο Champions League μετρά φέτος 8/8 νίκες, έχοντας ρεκόρ (ως και τους «16») με 31 γκολ ενεργητικό.
Μόνος απών ο δεξιός μπακ Παβάρ, εγκαίρως έτοιμος ο εξτρέμ Κομάν, δεν υπολογίζονται οι νεοφερμένοι Σανέ (Μάντσεστερ Σίτι), Κουασί (Παρί) και Νίμπελ (Σάλκε), με 4-2-3-1 ο Χάνζι Φλικ με Γκνάμπρι, Μίλερ, Κομάν πίσω από τον «Λέβα» και τον Κίμιχ αντί του Παβάρ.
Μπαρτσελόνα και Μπάγερν ανταμώνουν για έκτη φορά (σε διπλά παιχνίδια) και σε σύνολο 10 αγώνων, ο απολογισμός είναι 6-2-2 υπέρ των Βαυαρών: 3-2-0 στο Μόναχο και 3-0-2 στη Βαρκελώνη. Ας τα θυμηθούμε…
Οι Γιόχαν Κρόιφ και Οτο Ρεχάγκελ είναι στους πάγκους, εποχή που ο Λουίς Φίγκο έπαιζε ακόμη στην Μπάρτσα και ο Τσιριάκο Σφόρτσα στους Βαυαρούς. Σολ, Βίτσεσεκ και Οσκαρ Γκαρσία (ναι, ο μετέπειτα τεχνικός του Ολυμπιακού), Γκεόργκε Χάτζι σκοράρουν στο Μόναχο, Μπάμπελ και Βίτετσεκ χαρίζουν τη γερμανική πρόκριση στη ρεβάνς με τον Ντε λα Πένια να μειώνει.
Η Μπάγερν πήγε στους τελικούς και κατέκτησε το τρόπαιο (2-0 και 3-1) ενάντια στην Μπορντό των Ζιντάν, Λιζαραζού, Βίτσχε.
Ο Στέφαν Εφενμπεργκ σκόραρε στο Μόναχο για την ομάδα του Οτμαρ Χίτζφελντ, οι Τζίγκλερ και Σαλιχάμιτζιτς στη Βαρκελώνη, όπου είχε ανοίξει το σκορ ο Ζιοβάνι, βασικός μαζί με άλλον έναν γνώριμό μας, τον Ριβάλντο. Σε όμιλο με Γιουνάιτεντ και Μπρόντμπι η Μπάρτσα έμεινε 3η ενώ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μπάγερν έφτασαν ως τον τελικό… της Βαρκελώνης, με την απίθανη εξέλιξη των δύο αγγλικών γκολ στο τέλος (2-1).
Η Μπάρτσα του Πεπ Γκουαρδιόλα διαλύει την ομάδα του Γιούργκεν Κλίνσμαν στο «Καμπ Νου» με δύο γκολ του Μέσι κι από έναν των Ετό και Ανρί, με το σκορ διαμορφωμένο από το 43ο λεπτό (!), οι Ριμπερί και Σεϊντού Κεϊτά σκόραραν στη ρεβάνς. Βασικοί εκείνη την περίοδο στους Καταλανούς οι άλλοτε παίκτες του Ολυμπιακού, Γιαγιά Τουρέ και Ερίκ Αμπιντάλ. Η Μπάρτσα πήγε… τρένο εκείνη τη σεζόν και κατέκτησε το τρόπαιο νικώντας στον τελικό της Ρώμης τη Γιουνάιτεντ με 2-0.
Η… εκδίκηση για την 4άρα του 2009 ήταν απολαυστική για τους Βαυαρούς του Γιουπ Χάινκες που συνθλίβουν την Μπάρτσα του αείμνηστου Τίνο Βιλανόβα. Μίλερ (δύο), Μάριο Γκόμεζ, Ρόμπεν σκοράρουν στο πρώτο, Ρόμπεν, Μίλερ και ο Πικέ με αυτογκόλ στη ρεβάνς.
Η Μπάγερν βρίσκει στον τελικό του «Γουέμπλεϊ» την Ντόρτμουντ του Γιούργκεν Κλοπ και κατακτά το τρόπαιο με 2-1 χάρη στο τέρμα του Ρόμπεν στο 89’.
Σειρά της Μπάρτσα να πανηγυρίσει, μετά την άνετη 3άρα στο πρώτο με δύο γκολ του Μέσι κι ένα του Νεϊμάρ για την ομάδα του Λουίς Ενρίκε απέναντι στην Μπάγερν του… Γκουαρδιόλα. Τυπική η ρεβάνς (Μπενατιά, Λεβαντόφσκι, Μίλερ και δύο ο Νεϊμάρ, τα γκολ) και στον τελικό του Βερολίνο οι Καταλανοί νίκησαν 3-1 τη Γιουβέντους και κατέκτησαν το τελευταίο τους, ως σήμερα, Champions League.
Συμπερασματικά, όποτε συναντιούνται σε νοκ άουτ του Champions League σημαίνει σίγουρα… τρόπαιο! Τρομερό;
Οσο για τα ματς τους σε ουδέτερα, ως απόψε στη Λισαβόνα; Η Μπάρτσα έπαιξε ξανά με Γερμανούς το 1979 στη Βασιλεία επικρατώντας 4-3 στην παράταση της Φορτούνα Ντίσελντορφ στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Η, δε, Μπάγερν, σε ισάριθμους τελικούς, έπαιξε το 1974 (δύο φορές, υπήρχε επαναληπτικός τότε…) με την Ατλέτικο στις Βρυξέλλες και το 2001 με τη Βαλένθια στο Μιλάνο, όπου και πάλι δεν νίκησε (το πήρε στα πέναλτι).
ΟΚ, σύμφωνοι, το κρύο γερμανικό αίμα δείχνει να έχει τον πρώτο λόγο. Ένα με… χαλάει: τα νοκ άουτ στο Champions League εδώ και χρόνια έχω κατανοήσει, και αποδεχθεί, ότι είναι αγώνες… προπονητών. Κι απόψε έχεις έναν μέχρι πρότινος υπηρεσιακό, τον Χάνζι Φλικ, ενάντια στον υπό αποχώρηση Κίκε Σετιέν. Μου χαλάει τη μανέστρα…
Το σετ είναι σωστό, η Μπάγερν επί δικαίω φαβοριτίζεται έχοντας μια τρομερή μεσοεπιθετική γραμμή φέτος. Θέλει μικρή κάλυψη, το Χ2 είναι στο φτωχό 1.55 συνδυαζόμενο με over 1,5, αλλά στο ωραιότατο 2.02 αν μπουν τουλάχιστον τρία.
Χαμηλότερα, αλλά αξίζει νομίζω, το late goal, το είδαμε και στους προηγούμενους δύο προημιτελικούς, ήτοι να μπαίνουν γκολ στο τέλος.
Οσο για το… καρτολόγιο; Ο Σλοβένος Νταμίρ Σκόμινα σφυρίζει, αγαπημένο παιδί της… σλοβένικης προεδρίας της UEFA. Βγάζει σχεδόν 4 κίτρινες ανά αγώνα στον θεσμό (50 σε 193), σπάνια αποβάλει (4) και σπάνια καταλογίζει πέναλτι (9). Δεν περιμένω ματς με… ξύλο και σκληρά φάουλ απόψε αλλά οι αμυντικοί αμφότερων θα έχουν δύσκολη δουλειά. Αντε τώρα ο Λανγκλέ να σταματήσει τον Λέβα χωρίς φάουλ, δηλαδή…
🇪🇸🇩🇪 22:00 Μπαρτσελόνα 🆚 Μπάγερν Μ. ⏩ Χ2 & over 2,5 🦊 2.02. (Stoiximan)
🇪🇸🇩🇪 22:00 Μπαρτσελόνα 🆚 Μπάγερν Μ. ⏩ Over 0,5 στο 76.00 ως λήξη 🦊 1.71. (Netbet)
🇪🇸🇩🇪 22:00 Μπαρτσελόνα 🆚 Μπάγερν Μ. ⏩ Κίτρινη κάρτα: Λανγκλέ 🦊 3.25. (Netbet)
Μάντσεστερ Σίτι και Λυών θα ξέρουν, από απόψε, αντίπαλο προτού εισέλθουν στο άδειο «Ζοσέ Αλβαλάδε» της Λισαβόνα, το Σαββατόβραδο, για το τελευταίο εισιτήριο για τα ημιτελικά του Champions League, μονός, σε ουδέτερο. Ματς με, κακά τα ψέματα, γκραν φαβορί και, εξίσου, γκραν αουτσάιντερ. Είναι όμως έτσι; Η Σίτι νίκησε, χωρίς να πείσει απόλυτα, και στο Μάντσεστερ με 2-1 τη Ρεάλ, η Λυών πέρασε με… ήττα, στο Τορίνο, απέναντι σε μια... μετριοκακή Γιουβέντους, που είχε μόνο τον Κριστιάνο Ρονάλντο για να προσπαθεί.
Εχουν ανταμώσει άλλη μια φορά, το 2018-19, στη φάση των ομίλων του Champions League, με τους Γάλλους να νικούν 2-1 στην Αγγλία και στο Λυών να φέρνουν 2-2. For the record, η Σίτι μετρά 2-3-2 κόντρα σε Γάλλους και η Λυών 6-8-6 ενάντια σε Αγγλους, αλλά με μονάχα μια ήττα στα τελευταία οκτώ (4-3-1).
Επί των αγωνιστικών, εξέτισε ο μπακ Μεντί στη Σίτι, λογικά δεν προλαβαίνει ο Αγουέρο που δίνει αγώνα δρόμο μπας και προλάβει τυχόν επόμενα, ενώ η Λιόν παίζει πλήρης.
Διαιτητής ο Ολλανδός Ντάνι Μάκελι, ένας τρομερός ρέφερι, τον είδαμε και στα μέρη μας: στη ρεβάνς Αρη – ΑΕΚ 2-2 στην παράταση και στο ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 0-0 στα play offs, όπου έβγαλε ελάχιστες κάρτες, συν τις… επίτηδες τριών παικτών της ΑΕΚ στο Κύπελλο. Σε, δε, 15 ματς Champions League έχει βγάλει μονάχα 5 κάρτες. Μέχρι 4 σε τούτο, καλά είμαστε: under 4 ασιατικό, με πληρωμή μέχρι 3 κάρτες και μονάδα σε 4.
Οσο για εναλλακτικά, το multiscore 1-0 έως 3-0 υπέρ της Σίτι, δεν πληρώνει κι άσχημα, οι Γάλλοι με πέναλτι σκόραραν στο Τορίνο, δύστοκοι δείχνουν, γιατί όχι; Μην… σπάσει το προφυλακτικό και πάει παραπάνω, μόνο.
🏴🇫🇷 15/8, 22:00 Μάντσεστερ Σίτι 🆚 Λιόν ⏩ Under 4 κάρτες Α.Η. 🦊 1.97. (Bet365)
🏴🇫🇷 15/8, 22:00 Μάντσεστερ Σίτι 🆚 Λιόν ⏩ 1-0, 2-0, 3-0 🦊 2.50. (Bwin)
Europa League, ημιτελικά την Κυριακή 16/8 και τη Δευτέρα 17/8. Νέα στήλη από τον υπογράφοντα τη Δευτέρα, οπότε καταπιάνομαι με τον πρώτο από σήμερα, και κατόπιν να απολαύσω το πρώτο μου Σαββατοκύριακο μετά από έντεκα μήνες…. Σεβίλλη – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ράιν Ενεργκί Στάντιον» της Κολωνίας.
Μια Σεβίλλη που έφτασε με έμφαση ως την 4άδα, έχοντας δώσει ήδη άλλους δύο… τελικούς: 2-0 τη Ρόμα, 1-0 τη Γουλβς, πανάξια και σε ματς όπου ήταν κυρίαρχη στο γήπεδο. Και μια Γιουνάιτεντ που διόλου έπεισε: και στη ρεβάνς με τη LASK δεν ήταν καλή αλλά, ΟΚ, φιλικό το έκανε μετά το 5-0 του α’ αγώνα, και με την Κοπεγχάγη παραήταν δύστοκη ενάντια σε μια καλοδουλεμένη ομάδα, πέρασε στην παράταση και χάρη σε πέναλτι. Αλλιώς, δεν φαινόταν τρόπος για να βάλει γκολ…
Το τρομερό με τη Σεβίλλη είναι όχι μόνο έχει 5/5 προκρίσεις από τα ημιτελικά, αλλά κατέκτησε ισάριθμες το Europa League (!), «τρέχοντας» ένα αήττητο σερί 19 επίσημων αγώνων (11 νίκες, 8 ισοπαλίες), σερί που κατέρριψε το ρεκόρ συλλόγου που κρατούσε από το 1935!
Και η Γιουνάιτεντ άσχημο σερί δεν έχει, μετρά 17-6-1 σε όλες τις διοργανώσεις από τα τέλη Ιανουαρίου και με μόνη ήττα στον ημιτελικό Κυπέλλου από την Τσέλσι στο «Γουέμπλεϊ».
Στα της παράδοσης, αντάμωσαν ξανά προ διετίας στους «16» του Champions League και η Σεβίλλη προκρίθηκε χάρη στο 2-1 του «Ολντ Τράφορντ», μετά το 0-0 του «Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν». Ο Μπεν Γεντέρ είχε σκοράρει για τους «ρόχος» του Βιντσέντζο Μοντέλα και ο Λουκάκου μείωσε στο τέλος για τη ManUtd του Ζοσέ Μουρίνιο. Στον επόμενο γύρο όμως η Σεβίλλη αποκλείστηκε από την Μπάγερν.
Η Σεβίλλη έχει 7-5-4 ενάντια σε Αγγλους, εκ των οποίων δύο τελικοί σε ουδέτερα: 4-0 τη Μίντλεσμπρο στο Αϊντχόφεν το 2006 στο UEFA και 3-1 τη Λίβερπουλ το 2016 στη Βασιλεία, για το Europa League. Συν, φυσικά, τη δευτεριάτικη πρόκριση στον προημιτελικό με τη Γουλβς (1-0).
Η Γιουνάιτεντ μετρά 13-22-21 ενάντια σε ισπανικές ομάδες συνολικά και 1-0-3 σε τελικούς. Μόνο την Μπαρτσελόνα το 1991 με 2-1 στο Ρότερνταμ, στον τελικό του Κυπελλούχων, νίκησε, με 2-1 με ισάριθμα τέρματα του Μαρκ Χιουζ. Εκτοτε έχασε από Μπάρτσα το 2009 και 2011 και από τη Ρεάλ στο Σούπερ Καπ το 2017.
….η ανδαλουσιάνικη άμυνα είναι… μπετό (μόνο ένα γκολ παθητικό στα τελευταία οκτώ, 6 σερί no goal στον θεσμό), μεσοεπιθετικά είναι αποτελεσματική και η Γιουνάιτεντ μετέχει (για πρώτη φορά στην ιστορία της) σε τρίτο ημιτελικό μέσα στην ίδια σεζόν: στου Λιγκ Καπ αποκλείστηκε από τη Σίτι σε διπλά ματς, στο Κύπελλο από την Τσέλσι, θα… τριτώσει;
Ματς σε low τέμπο βλέπω πάντως και μη ήττα της Σεβίλλης, τουλάχιστον στο 90λεπτο, combo σχεδόν στον διπλασιασμό.
Και, μεταξύ μας, με τις αποδόσεις να… χορεύουν ήδη, αουτσάιντερ η Σεβίλλη πάνω από το 3άρι; Ε, νισάφι…
🇪🇸🏴 16/8, 22:00 Σεβίλλη 🆚 Μάντσεστερ Γ. ⏩ 1Χ & under 3,5 🦊 1.90. (Stoiximan)
🇪🇸🏴 16/8, 22:00 Σεβίλλη 🆚 Μάντσεστερ Γ. ⏩ 1 🦊 3.10. (Bet365)
Παρασκευή 14 Αυγούστου
Ο Σέλμπι γύρισε χθες, από το 3-5 έκανε ένα επιμέρους 6-2, πήγε στο 9-7 τον Ο’Σάλιβαν και ήδη τον έχει στο 11-9, νομίζω ότι δύσκολα γυρίζει αλλά θα το δούμε το βράδυ σε… ζάπινγκ με το Μπάρτσα – Μπάγερν.
Ο, δε, Γουίλσον (που θυμίζω, πονταρίστηκε στο 3.50 για κατάκτηση πριν την έναρξη των ημιτελικών) πήρε διαφορούλα με τον ΜακΓκιλ και το απόγευμα διεξάγεται το τέταρτο και τελευταίο μέρος του ημιτελικού: όποιος φτάσει τα 17 frames, προκρίνεται. Ο Κάιρεν Γουίλσον έχει σημαντικό αβάτζο μετά τα πρώτα 24 frames και funbetικά πήρα τελικό σκορ 17-14.
Α, και σημαντικό: νέα απόφαση της αγγλικής κυβέρνησης και ο τελικός (Σάββατο και Κυριακή, 15:30 και 21:30 σε αμφότερες) θα έχει λίγο κόσμο εντός «Crucible»! Για να δούμε… Πείραμα ενόψει Premier League, είναι τούτο.
Η ανανεωμένη στήλη με προγνωστικά για τον τελικό του Παγκοσμίου στο σνούκερ.
🏴 🏴 16:30 Γουίλσον 🆚 ΜακΓκιλ (11-9) ⏩ Τελικό σκορ 17-14 🦊 5.00. (Netbet)
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα