Παγκόσμιο σνούκερ 2020, τέλος, με τον τεράστιο Ρόνι Ο’Σάλιβαν να επιστρέφει στην κορυφή για έκτη φορά στην καριέρα του και να απομένει πλέον το… 7ο, όσα έχει και ο Στίβεν Χέντρι. Κίνητρο για τον 45άρη Rocket (44 ετών και 256 ημερών, επακριβώς), αν μη τι άλλο, που κατέκτησε το τουρνουά εντέλει με άνεση στον τελικό: 10-8 τον Κάιρεν Γουίλσον, ο οποίος βέβαια έχει όλο το μέλλον μπροστά του αν συνεχίσει να δουλεύει και να μην αγχώνεται τόσο (διάολε...). Τέτοια ευρεία νίκη σε σκορ σε τελικό πάντως, μόνο ο Ρόνι έκανε τα τελευταία χρόνια, ενάντια σε Αλι Κάρτερ και Γκρέιαμ Ντοτ.
Το πήρε ο μάγος χωρίς να παίξει καλό σνούκερ πλην των πρώτων αγώνων, χωρίς να εντυπωσιάσει και με εντέλει βατό αντίπαλο στον τελικό - αλλά πανάξια και μπράβο του! Χαρά μας μοίρασε…
Πρώτος παγκόσμιος τίτλος από το 2013 για τον Ρόνι, λοιπόν, έκτος συνολικά, όσους έχουν και οι Στιβ Ντέιβις και Ρέι Ρέρντον, και με ρεκόρ:
Κατά τα λοιπά, ο περσινός παγκόσμιος πρωταθλητής Τζαντ Τραμπ ήταν ο καλύτερος παίκτης σε διάρκεια σε αυτή την ανώμαλη σεζόν. Θεωρώ ότι θα επανέλθει πιο δυναμικά. Ανάλογη διάρκεια είχε και ο Αυστραλός Νιλ, Ρόμπερτσον, που ήταν όμως σκέτη απογοήτευση κόντρα στον Μαρκ Σέλμπι. Κόντρα σε αυτόν τον Σέλμπι, που έχει μείνει σταθερός, έχασε δικό του ματς (τον ημιτελικό με τον Ρόνι) και δεν αναγνώρισε και το δίκαιο της ήττας του. Ο τρις παγκόσμιος πρωταθλητής είναι σκιά του καλού του εαυτού.
Πιο κάτω, απογοήτευση για τον Τζον Χίγκινς μετά τους τρεις σερί τελικούς στα ισάριθμα προηγούμενα έτη, αρχίζουν και περνάνε τα χρόνια, 45αρίζει κι αυτός. Και, σταθερά εκτός πρώτης γραμμής, οι Στιούαρτ Μπίνγκχαμ, Μπάρι Χόκινς, Στίβεν Μαγκουάιρ, Ντινγκ, Μαρκ Αλεν την ώρα που λάμπει το άστρο του Κάιρεν Γουίλσον, του Αντονι ΜακΓκιλ που οριακά έχασε στον ημιτελικό, του Κερτ Μάφλιν, βάζω και τον Ντέιβιντ Γκίλμπερτ που θεωρώ ότι θα βελτιωθεί ενώ μου έκανε καλή εντύπωση ο Τζέιμι Κλαρκ.
Next best thing του σπορ βέβαια, μακράν, ο Γιάν Μπίνγκταο, case study το πόσο καλός είναι - και είναι μόλις 20 ετών ο Κινέζος.
Αυτά. Ελπίζω να το χαρήκατε, όσο εγώ. Στοιχηματικά, στο περίπου ίσα βάρκα ίσα πανιά μας πήγε, ομολογώ. Και μη χειρότερα…
Μάντσεστερ Σίτι – Λυών 1-3 και το φετινό… καρέ αυτού του πρωτόγνωρου Champions League έκλεισε με… Γαλλογερμανούς! Και ΟΚ, ο Εμανουέλ Μακρόν ασχολείται με το τόπι, η Αγκελα Μέρκελ σπάνια…
Έκπληξη ήταν, ως αποτέλεσμα, ως σκορ. Ναι, σύμφωνοι. Όχι όμως στο γήπεδο. Εκεί όπου η Σίτι, μακράν το πρώτο φαβορί για τον τίτλο από την αρχή της σεζόν, κατόρθωσε όχι μόνο να αποκλειστεί από την 7η ομάδας της Γαλλίας (!), αλλά και να ηττηθεί κατά κράτος στο γήπεδο. Τακτικά ο Ρούντι Γκαρσιά… κλείδωσε τον Πεπ Γκουαρδιόλα λες και είχε απέναντί του τον… Κίκε Σετιέν: δύο παίκτες πάνω στον Στέρλινγκ διαρκώς, αναγκάζοντάς τον να παίζει πολύ στα άκρα, πίεση στον Φερναντίνιο που είχε κάρτα από νωρίς, άπλωμα των γραμμών, μικρές αποστάσεις, λίγα λάθη, πρώτοι στην μπάλα. ΟΚ, ήθελε και τύχη, αυτό που χάνει ο Στέρλινγκ δευτερόλεπτα πριν το 1-2, απλά δεν χάνεται…
Ο Στέρλινγκ τη μόνη φορά που ξέφυγε από τις συμπληγάδες πέτρες, χάνει αυτό που δεν χάνεται αλλά κατά 95% είναι περιορισμένος, ο Ζέσους ωσεί παρόντας, ο Γκιντογάν παίζει για τέσσερις και ο Γκουαρδιόλα κάνει πολύ αργά την πρώτη αλλαγή, αγνοώντας τους παίκτες που αλλάζουν παιχνίδι (τους Σίλβα) και με πίστη στο πλάνο.
Μπράβο, Πεπ, αλλάξατε 650 πάσες, συγχαρητήρια. Και; Και ουδείς έχει κατανοήσει αφενός τη διστακτικότητά του στο να προβεί σε αλλαγές, αφετέρου την εμμονή σε ένα πλάνο που δεν τραβάει και… αφετρίτου: Μαχρέζ αντί Φερναντίνιο; Σοβαρά;
Σοβαρά. Και οι τρεις λέξεις που εκφράζουν έναν υπερεκτιμημένο, υπερπροβεβλημένο από τα media, προπονητή, είναι «το μεγάλο εγώ». Ο Γκουαρδιόλα βάζει εαυτόν πάνω από τον σύλλογο. Όταν κατάλαβαν στην Μπάγερν το ποιόν του, του έδωσαν τα παπούτσια στο χέρι. Αποτέλεσμα τούτου; Επτά χρόνια σερί αποτυχίες.
Ο Ζοσέ Μουρίνιο και ο Πεπ Γκουαρδιόλα ναι, άλλαξαν το ποδόσφαιρο. Αλλά το ίδιο το ποδόσφαιρο τους ξεπερνά πλέον και δίνει χώρο στον Γιούργκεν Κλοπ, τον Τόμας Τούχελ και, γιατί όχι, στον Ρούντι Γκαρσιά και τον Χάνζι Φλικ.
Ειρήσθω εν παρόδω, ημιτελικά με τρεις Γερμανούς τεχνικούς; Φλικ, Τούχελ, Νάγκελσμαν. Ουχί τυχαίον. Οι Ισπανοί, ας γυρίσουν στην Ισπανία. Και ο Πεπ στην Μπαρτσελόνα. Ενδιαφέρον θα είχε.
Στροφή στο Europa League, με τη Σεβίλλη να φτάνει για έκτη φορά σε τελικό UEFA Cup / Europa League έχοντας 6/6 προκρίσεις από ημιτελικούς και 5/5 σε τελικούς. Ε… νισάφι, τι λέτε;
Και έχω την αίσθηση ότι η νικήτρια του αποψινού ημιτελικού, βγάζει την κάτοχο του Europa League 2019-20.
Ιντερ εναντίον Σαχτάρ στο Ντίσελντορφ με έπαθλο το… όνειρο.
Η Ιντερ απέκλεισε τη Λέβερκουζεν με 2-1, δίκαια αν και… ίδρωσε προς το τέλος δεχόμενη πίεση, αλλά νωρίτερα δικαιούνταν κι άλλο γκολ, μετά από αυτά των Μπαρέλα και Λουκάκου, με τον Βέλγο να σκοράρει σε ένατη σερί αναμέτρηση στον θεσμό (!), φτάνοντας τα 31 στα επίσημα φέτος. Πρώτη παρουσία σε… ευρω-ημιτελικό μετά το 2010 και το τρεμπλ επί ημερών Ζοσέ Μουρίνιο, τότε είχε αποκλείσει την Μπαρτσελόνα, προτού υποτάξει την Μπάγερν στη Μαδρίτη, συνολικά σε ημιτελικούς ευρωπαϊκών Κυπέλλων μετρά 9/17 προκρίσεις. Εκτός λίστας ο τραυματίας χαφ Βεσίνο και ο μπακ-χαφ Ασαμόα, νοκ άουτ ο Αλέξις Σάντσες. Δίχως αλλαγές η ενδεκάδα του Αντόνιο Κόντε, 3-5-2 με Λαουτάρου, Λουκάκου μπροστά και εκ νέου στον πάγκο ο Ερικσεν., πιθανώς ο Μπαστόνι να πάρει τη θέση του Σκρίνιαρ στα στόπερ.
H Σαχτάρ συνεχίζει το… κρεσέντο της. Μετά την 3άρα στη ρεβάνς επί της Βόλφσμπουργκ, στο Κίεβο, διέλυσε με 4-1 τη Βασιλεία στον προημιτελικό, ματς όπου μπορούσε και μεγαλύτερο σκορ. Άλλες δύο φορές ήταν σε ημιτελικό της διοργάνωσης (αλλά και γενικά): το 2009 απέκλεισε στον «εμφύλιο» την Ντινάμο Κιέβου (και κατέκτησε το τρόπαιο στον τελικό με τη Βέρντερ) και το 2016 αποκλείστηκε από τη Σεβίλλη. Μοναδικός απών ο τραυματίας μπακ Ισμαΐλι. Εξέτισε ο στόπερ Τσοκολάβα. Με 4-2-3-1 ο Λουίς Κάστρο, με τους Μάρλος, Αλαν Πάτρικ, Τάισον πίσω από τον Ζούνιορ Μοράες.
Ιντερ και Σαχτάρ αντάμωσαν ξανά το 2005-06 στον 3ο προκριματικό του Champions League, με τους Λομβαρδούς να προκρίνονται με 2-0 στο Ντόνετσκ (με γκολ από Ομπαφέμι Μάρτινς και Αντριάνο) και 1-1 στο Μιλάνο (οι Ρεκόμπα και Ελάνο τα γκολ). Μάλιστα στο Μιλάνο έπαιξαν χωρίς κόσμο, κεκλεισμένων, ελέω τιμωρίας της Ιντερ για τα επεισόδια του προημιτελικού της περσινής σεζόν με τη Μίλαν (χαρακτηριστική η φωτό με φόντο τη φωτιά στο γήπεδο, έτσι;).
Τεχνικός τότε για τους Ουκρανούς ήταν ο Μιρτσέα Λουτσέσκου, πατέρας του γνωστού μας Ραζβάν και είχε παίκτες γνώριμούς μας όπως ο Ραζβάν Ρατ (ΠΑΟΚ 2014-15), ο Κόσμιν Μπαρκαουάν (ΠΑΟΚ 2006-07, ΟΦΗ 2007-09) ενώ στην Ιντερ έπαιζαν οι Αλβαρο Ρεκόμπα (Πανιώνιος 2008-09), Εστέμπαν Καμπιάσο (Ολυμπιακός 2015-17).
Η Ιντερ δεν έχει ηττηθεί ποτέ από ουκρανικές ομάδες: 5-3-0 ο απολογισμός (2-2-0 στο Μιλάνο κα 3-1-0 εκτός).
Η Σαχτάρ μετρά 7-2-15 κόντρα σε ιταλικές ομάδες: 5-0-7 εντός και 2-2-8 εκτός. Φέτος ήταν στον ίδιο όμιλο του Champions League με την Αταλάντα και νίκησαν εκτός η μία την άλλη, ενώ έχει αγωνιστεί τέσσερις φορές ενάντια στη Μίλαν, την άλλη ομάδα του Μιλάνου, γνωρίζοντας ισάριθμες ήττες.
…η Ιντερ φαβοριτίζεται και σε τιμή… γκραν φαβόρας, πέριξ του 1.80. Ναι, είναι μια ομάδα καλοδουλεμένη μεν, αλλά δεν παύει να είναι χειρότερη από τη φετινή Γιουβέντους και τη φετινή Αταλάντα, ίσως και από τη Λάτσιο ως και το lockdown. Και, κυρίως, με λιγοστές λύσεις από τον πάγκο (ένας Ερικσεν δεν φέρνει την άνοιξη), την ώρα που η Σαχτάρ έχει πληθώρα λύσεων. Και εν αντιθέσει τούτου, η επιθετική της γραμμή με τον Λουκάκου να μην έχει αντίπαλο και τον Λαουτάρο έτοιμο για μεταγραφή… Στη σούμα;
Όχι, καθαρά ελέω απόδοσης, δεν ποντάρεται το φαβορί (σ.σ. κι ας είμαι οπαδός της Ιντερ, αρρωστάκι…). Αλλωστε υπάρχει ανοιχτό bet η πρόκριση της Σαχτάρ στον τελικό, στο 4άρι.
Αντίθετα, είναι σωστά χαμηλά το goalbetting, είναι δύο ομάδες αφερέγγυες αμυντικά, που αρέσκονται να φτιάχνουν φάσεις. Πολλές φάσεις. Καλύπτοντας τη Σαχτάρ με διπλή ευκαιρία, και συνδυάζοντάς το με τουλάχιστον δύο γκολ στο ματς (αυτές μπορεί να είναι 1-1 στο… 20λεπτο), βγαίνει μια καλή απόδοση…
Πιο ρισκαδόρικα, μιας και…
…funbetιάζεις ωραιότατα. Αλλά πώς; Με… ξερή ισοπαλία; Με ισοπαλία συνδυαζόμενη με γκολ; Με, τέρμα, βουρ για… μπενάλτι; Καλό το τελευταίο, αλλά εσχάτως μπαίνουν αρκετά γκολ σε παρατάσεις και μου χαλάνε το σενάριο… Αλλά η μοιρασιά με γκολ (κάτι σε 1-1…) δεν είναι δα και τόσο απίθανη.
Κοιτώντας, δε, τις αποδόσεις, τιμάται χαμηλότερα να σκοράρει η Σαχτάρ στο δεύτερο ημίχρονο από ό,τι στο πρώτο, κάτι που βγαίνει από τη στατιστική της. Αν και θαρρώ ότι απόψε έχει περισσότερη πιθανότητα για νωρίς, αιφνιδιάζοντας την άμυνα και την τακτική του Κόντε.
Οσο για πιο ειδικά, σφυρίζει ο Πολωνός Σζίμον Μαρτσίνιακ με 3,96 κίτρινες κάρτες ανά αγώνα σε (26/103) στην καριέρα του στο Champions League και 17/86 στο Europa League (μ.ό. 5,05). Ναι, είναι ο διαιτητής του Γουλβς – Ολυμπιακός, που έβγαλε 5 κάρτες στον πρόσφατο προημιτελικό Λειψία – Ατλέτικο 2-1. Ως 5 το όριο του, μια χαρά σε ασιατικό η απόδοση (με επιστροφή μίζας σε ακριβώς 5 κάρτες).
🇮🇹🇺🇦 22:00 Ιντερ 🆚 Σαχτάρ Ντόνετσκ ⏩ Χ2 & over 1,5 🦊 2.75. (Stoiximan)
🇮🇹🇺🇦 22:00 Ιντερ 🆚 Σαχτάρ Ντόνετσκ ⏩ Χ & goal/goal 🦊 4.60. (Bwin)
🇮🇹🇺🇦 22:00 Ιντερ 🆚 Σαχτάρ Ντόνετσκ ⏩ Γκολ Σαχτάρ στο 1ο ημίχ. 🦊 2.60. (Bet365)
🇮🇹🇺🇦 22:00 Ιντερ 🆚 Σαχτάρ Ντόνετσκ ⏩ Under 5 κάρτες Α.Η. 🦊 2.10. (Bet365)
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα