Επιστροφή στη βάση, καλό… χειμώνα που λένε σε μια πολύ περίεργη σεζόν, απόρροια των όσων ζει ο πλανήτης με την πανδημία. Και η απουσία, για όσο κρατάει ακόμη, του κόσμου από τα γήπεδα αλλάζει άρδην πολλά δεδομένα.
Πόσες και πόσες ομάδες δεν ποντάραμε επειδή είχαν… καυτή έδρα; Ε, πάει αυτό.
Δράση μεσοβδόμαδη με Εθνικές ομάδες στο UEFA Nations League, προσωπικά πλην των αγώνων της Εθνικής είδα ελάχιστα – ειδάλλως το μυαλό δεν αδειάζει όταν λείπεις.
Και λίγο ΝΒΑ πήρε το μάτι, από τα… λιγοστά, εν συγκρίσει με άλλους, πιο ειδήμονες, που ξέρω αλλά άκρη για κατάκτηση δεν βγάζω. Άλλο μπέρδεμα από εκεί.
Επιστροφή στην καθημερινότητα λοιπόν με το εκνευριστικό, στοιχηματικά, πρόγραμμα του UNL, με αγώνες όμως που έχουν παρελθόν σε μεγάλες διοργανώσεις, σε ένα (κλασικό για τη στήλη) ταξίδι αναμνήσεων και ιστορίας…
Η Σουηδία παίζει με την Πορτογαλία στη Στοκχόλμη με δύο… παράδοξα. Πρώτον, δεν έχουν συναντηθεί ποτέ σε τελική φάση Euro ή Μουντιάλ. Δεύτερον, ότι στα τελευταία 13 μεταξύ τους, επίσημα ή φιλικά, δεν νίκησε η εκάστοτε γηπεδούχος, σερί που… αντέχει εδώ και 31 χρόνια. Στις 23 Ιουνίου 1981 οι Σκανδιναβοί είχαν επιβληθεί 3-0 των Ιβήρων στη Στοκχόλμη για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ισπανίας με γκολ από Μπο Μπόριεσον, Γκλεν Χίσεν και Γιάνε Σβένσον, εποχή που αμφότερες δεν είχαν τη νυν δυναμική. Από τον όμιλο είχαν προκριθεί η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία.
Οι Σουηδοί δεν ήταν κακοί στην ήττα από τη Γαλλία (1-0) πληρώνοντας την αστοχία των Μάρκους Μπεργκ και Φόρσμπεργκ, ο Ζλάταν έκραξε δημόσια τον Γιάνε Άντερσον για τον αποκλεισμό του 20χρονου Κουλουζέφσκι της Γιουβέντους, ο εξτρέμ Ισάκ και ο φορ Αντερσον επανέρχονται για απόψε ενάντια σε μια Πορτογαλία που ήταν χάρμα ιδέσθαι στο 4-1 με την Κροατία, έχοντας και τρία δοκάρια.
Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος δεν έχει ήττα στον θεσμό (5-2-0), που κατέκτησε στην προηγούμενη, πρώτη… έκδοσή του, τα τελευταία δύο χρόνια σε επίσημα και φιλικά ηττήθηκε μόνο από την Ουκρανία (11-5-1), ενώ επανέρχεται ο Κριστιάνο Ρονάλντο που προφυλάχθηκε από το τελευταίο.
Ματς που, αν μη τι άλλο, προσφέρεται για goalbetting.
Δανία και Αγγλία αναμετρώνται στην Κοπεγχάγη, με την παράδοση υπέρ των «τριών λιονταριών»: 12-4-3 σε όλα, επιμέρους 5-2-1 στα επίσημα με μόνη νίκη για τους Δανούς πριν από 37 χρόνια. Και, μάλιστα, στην Αγγλία για τα προκριματικά του Euro 1984, σε όμιλο μαζί με την Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο αλλά και την Εθνική μας, η οποία είχε μείνει πίσω από τις προαναφερθείσες στη βαθμολογία.
Με πέναλτι του Αλαν Σίμονσεν, παίκτης της Τσάρλτον προερχόμενος από την Μπαρτσελόνα τότε, οι Δανοί του Δυτικογερμανού Ζεπ Πιόντεκ, όχι μόνο είχαν θριαμβεύσει στο «Γουέμπλεϊ», αλλά άφησαν εντέλει την Αγγλία εκτός Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης, όπως ονομαζόταν τότε! Ρόλο έπαιξε βέβαια και το επικό Αγγλία – Ελλάδα 0-0 στις 30 Μαρτίου 1983, στην κορυφαία εμφάνιση της Εθνικής μας επί ημερών Χρήστου Αρχοντίδη, η οποία μάλιστα προερχόταν από τρεις ήττες με απολογισμό 0-8 τέρματα.
Ο Μπόμπι Ρόμπσον δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που είχε συμβεί, αλλά συνεχάρη δημόσια και την Εθνική, όπως και τον Νίκο Σαργκάνη. Απολαύστε:
Η Δανία, τότε, όχι μόνο πήγε στα τελικά αλλά άφησε, στον όμιλο, πίσω της Βέλγους και Γιουγκοσλάβους, δυνάμεις της εποχής, διέλυσε μάλιστα με 5-0 τους «πλάβι» στη Λιόν, έχασε οριακά 1-0 από την (πρώτη του ομίλου) Γαλλία με γκολ του Πλατινί, νίκησε και τους Βέλγους με 3-2 και τέρμα του Έλκιερ στο τέλος και στον ημιτελικό έμεινε εκτός στα πέναλτι από την Ισπανία, με τον… Έλκιερ να σουτάρει άουτ.
Επιμέρους, για να επιστρέψουμε στα αποψινά, με τη Δανία γηπεδούχο και υποδεχόμενη την Αγγλία, είναι 1-3-5 συνολικά και 0-1-1 στα επίσημα, ενώ σε τελικές φάσεις μεγάλων διοργανώσεων, οι Άγγλοι είναι αήττητοι: 0-0 για το Euro 1992 στη Σουηδία, σε όμιλο (τουρνουά που κατέκτησε… από το πουθενά, εντέλει, η Δανία) και 3-0 στον αγώνα για τους «16» του Μουντιάλ 2002 στη Νιϊγκάτα της Ιαπωνίας, με γκολ από Φέρντιναντ, Όουεν και Χέσκι και τον Ντέιβιντ Μπέκαμ να κάνει… όργια στο γήπεδο.
Στα… του σήμερα, το ντεμπούτο του Κάσπερ Χιούλμαντ στη Δανία συνδυάστηκε από ήττα με 2-0 από το (πολύ ανώτερο) Βέλγιο, ενώ οι Άγγλοι νίκησαν στην Ισλανδία παίζοντας μέτρια και μένοντας με δέκα στο τελευταίο 20λεπτο, σκόραρε με πέναλτι στο 91’ και ο Μπιόρνασον έχασε πέναλτι… στο καπάκι. Το κλίμα χάλασε από τους Φοντέν και Γκρίνγουντ που κάλεσαν μοντέλα στο ξενοδοχείο (προφανώς για να δουν καμιά ταινία, έτσι;), αποκλείστηκαν καθώς ήταν «εγκληματικό» εκ μέρους τους, εν μέσω κορωνοϊού, λείπει ο αποβληθέντας μπακ Γουόκερ, ενώ εμμένει στο 3-4-2-1 ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ με Σάντσο, Στέρλινγκ πίσω από τον Χαρίλαο τον Κέιν.
Οι Άγγλοι αμυντικά έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, η τριάδα πίσω βοηθά ακόμη περισσότερο, αλλά σε κατιτίς παραπάνω από το δίφραγκο, δεν ποντάρονται: unfair. Πιο χαμηλά το αμφίτερμα, οι Δανοί παίζουν πάντα με περισσότερη άνεση σε οικείο περιβάλλον, έστω και σε άδειο γήπεδο…
🇸🇪🇵🇹 21:45 Σουηδία 🆚 Πορτογαλία ⏩ Goal/goal 🦊 1.91. (Bet365)
🇩🇰🏴 21:45 Δανία 🆚 Αγγλία ⏩ Goal/goal 🦊 1.83. (Bet365)
Γαλλία και Κροατία δίνουν απόψε το έβδομο, επίσημο ή και φιλικό, ραντεβού και στο πρώτο τους αντάμωμα μετά τη Μόσχα και τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας το 2018. Σε προκριματικά ή άλλη διοργάνωση ομίλων με διπλά ματς, όπως είναι το Nations League, δεν έχουν συναντηθεί πάλι.
Στο 4-2-0 είναι ο απολογισμός, υπέρ των «τρικολόρ», τα μισά εξ αυτών ήταν φιλικά. Τα άλλα στο πλαίσιο τελικής φάσης, με πρώτο φυσικά τον ημιτελικό στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας το 1998. Οι Βαλκάνιοι προηγήθηκαν με τον Νταβόρ Σούκερ στο 46' και ο Λιλιάν Τιράμ στο 47' και στο 70' χάρισε τη νίκη και την πρόκριση στους «μπλε» (σ.σ. ως είναι ορθώς το nickname της γαλλικής εθνικής ομάδας) με 2-1.
Οι Γάλλοι του Εμέ Ζακέ πέρασαν στον τελικό, όπου πέτυχαν τη Βραζιλία με τον Ρονάλντο να έχει υποστεί επιληπτικό σοκ το προηγούμενο βράδυ, την υπέταξαν με 3-0 και κατέκτησαν το πρώτο τους Μουντιάλ, παρά την απουσία του ηγέτη της άμυνας, Λοράν Μπλαν, που είχε αποβληθεί στον ημιτελικό με τους Κροάτες. Οι οποίοι Κροάτες, εκείνο το ζεστό βράδυ της 8ης Ιουλίου 1998, είχαν στον πάγκο τον Μίρο Μπλάζεβιτς που ένα… φεγγάρι είχε περάσει από τον ΠΑΟΚ (1991-92), βασικούς τους μετέπειτα παίκτες του Παναθηναϊκού, Γκόραν Βλάοβιτς (2000-04), Αλιόσα Ασάνοβιτς (1998-00), Ρόμπερτ Γιάρνι (2001-02), ενώ ως αλλαγή είχε μπει ο Σίλβιο Μάριτς (2003-05) και στον πάγκο και τον Αντονι Σέριτς (2005-08)!
Αντάμωσαν επίσης σε όμιλο για το Euro 2004 στη Λεϊρία της Πορτογαλίας, με σκορ 2-2 (22’ αυτ. Τούντορ, 64’ Τρεζεγκέ / 48’ πέν. Ράπαϊτς, 52’ Πρσο), από όπου πέρασαν οι «μπλε» και οι Άγγλοι στα προημιτελικά αλλά αποκλείστηκαν από Ελλάδα και Πορτογαλία αντίστοιχα. Και, φυσικά, στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, με το τρόπαιο να καταλήγει σε γαλλικά χέρια με 4-2 από αυτογκόλ του Μάντζουκιτς (19’) και γκολ των Γκριζμάν (38’ πέν.), Πογκμπά (59’), Εμπαπέ (65’), ενώ για την ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς είχαν σκοράρει οι Πέρισιτς (28’) και Μάντζουκιτς (69’).
Επί των αποψινών, στο άδειο «Σταντ ντε Φρανς» του Παρισιού, η αήττητη στα τελευταία οκτώ επίσημα (7-1-0) Γαλλία, που νίκησε στη Σουηδία στο τελευταίο με γκολ του Εμπαπέ και χάνοντας πέναλτι στο τέλος με τον Γκριζμάν, θα στερηθεί τον Εμπαπέ ελέω κορωνοϊού, ενώ ο Ντιντιέ Ντεσάν εμμένει σε 3-4-1-2 και άφησε να εννοηθεί ότι θα κάνει αλλαγές απόψε. Πιθανώς οι Μπεν Γεντέρ και Μαρσιάλ να παίξουν μπροστά, με τον Γκριζμάν πίσω τους.
Οι Κροάτες έχασαν με… κάτω τα χέρια στην Πορτογαλία, με 4-1, ο Ντάλιτς επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγών, καθώς Κόβασιτς, Πέρισιτις, Πάσαλιτς και άλλα αστέρια της ομάδας ήταν ωσεί παρόντες.
Στοιχηματικά, ο άσος είναι χαμηλός, ένα combo τήραξα (sic), το 1Χ με over 2,5, κακό δεν το λες. Θα μπουν τουλάχιστον τρία όμως; δεν το αποκλείω…
🇫🇷🇭🇷 21:45 Γαλλία 🆚 Κροατία⏩ 1Χ & over 2,5 🦊 2.45. (Betshop)
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi