Οι ελληνικές βραδιές… συνεχίζονται. Μετά την παλικαρίσια πρόκριση, άθλος ήταν μεταξύ μας, του ΠΑΟΚ επί της Μπενφίκα, προχθές στην Τούμπα, χθες πανηγύρισαν επιτυχίες κι άλλοι: ο Βαγγέλης Παυλίδης και ο Γιώργος Δώνης.
Ο (μόνιμα διεθνής, πλέον) Ελληνας στράικερ πρωταγωνίστησε στην εκτός έδρας νίκη της Βίλεμ κόντρα στην Προγκρές με 5-0, σημειώνοντας δύο γκολ (20', 34'). Οι Ολλανδοί πέρασαν στον 3ο προκριματικό και περιμένουν αντίπαλο απόψε, Λίνκολν ή Ρέιντζερς (τον… Στίβεν Τζέραρντ δηλαδή).
Ο, δε, Ελληνας τεχνικός καθοδήγησε τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στην επικράτηση με 1-0 επί της Ντινάμο Μπρεστ στο «Μπλούμφιλντ» (50' πέν. Μπίτον). Η ομάδα του στα play offs του Champions League θα παίξει με τη Σάλτσμπουργκ και μόνο χαμένη από χέρι δεν είναι (σε διπλά ματς).
Θέλω πολύ να δω τη φάτσα του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός αν τυχόν ο Γιώργαρος μπει ομίλους…
Περνάνε τα χρόνια, τα άτιμα… Για να καταλάβετε πόσο διαφορετική ήταν ποδοσφαιρικά η Ελλάδα πριν από 20 χρόνια, τότε που ο ΟΦΗ πέτυχε την τελευταία του ευρωπαϊκή νίκη (6-0 τη σερβική Νάπρεντακ), ο Παναθηναϊκός είχε φέρει τον Πάουλο Σόουζα, ενώ τώρα έχει ρόστερ... μνημονίου. Στον, δε, ΟΦΗ αγωνιζόταν και τότε ο Κοσταρικανός Μαουρίτσιο Σολίς, καμία σχέση με τον εσχάτως αποκτηθέντα Αργεντινό Μαουρίτσιο. Στην επικαιρότητα μάλιστα κυριαρχούσε το ναυάγιο του «Σάμινα» (26 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες πριν από το ματς του ΟΦΗ).
Απόψε, λοιπόν, ήρθε η ώρα της επανεμφάνισης στο διεθνές στερέωμα για την ομάδα του Ηρακλείου, καθώς υποδέχεται τον Απόλλωνα Λεμεσού στον πρώτο του ευρωπαϊκό αγώνα μετά από 20 χρόνια. Μετά τη Νάπρεντακ στο UEFA το 2000-01, αποκλείστηκε από τη Σλάβια Πράγας στο β' γύρο της διοργάνωσης με συνολικό σκορ 6-3 (2-2 στο Ηράκλειο, 4-1 στην Τσεχία). Τα γκολ στο «Γεντί Κουλέ» είχαν σημειώσει δύο πρώην παίκτες του Παναθηναϊκού, ο Θανάσης Κολιτσιδάκης και ο κοντούλης Μάουρο ντα Σίλβα, ο οποίος το μόνο που έκανε, φορώντας τα πράσινα, ήταν ένα γκολ στο Λονδίνο με την Αρσεναλ και, δη, με κεφαλιά! Το τελευταίο ευρωπαϊκό γκολ των Κρητικών σημειώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2000, στην Πράγα, από τον Κοσταρικανό Γουίλσον Μουνιόζ, με τεχνικό τότε τον Γιάννη Σαμαρά και παίκτες όπως οι Κώτσιος, Πίτσος, Μπεκιάι, Ηπειρώτης, Διγκόζης και Νιόπλιας.
20 χρόνια… Εποχή που στο ελληνικό ποδόσφαιρο κυριαρχούσε ο Ολυμπιακός μεν, του Σωκράτη Κόκκαλη δε, τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων τα είχε η Nova και η χώρα ζούσε ξανά εποχές ΠΑΣΟΚ, μετά το περίφημο… διπλό ημίχρονο, άσο τελικό των εκλογών του Απριλίου 2000 και τη νίκη του κινήματος αργά τη νύχτα, κόντρα στις δημοσκοπήσεις. Ακολούθησε η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη τον Ιούνιο, ενώ, τεχνολογικά, δεν υπήρχαν τα iPhones και άπαντες είχαμε… Nokia!
Ο ΟΦΗ δεν έχει μεγάλη ευρωπαϊκή ιστορία μεν αλλά έχει στο… παλμαρέ του μεγάλες προκρίσεις, όπως επί της Ατλέτικο Μαδρίτης, αλλά και νίκες απέναντι σε ομάδες όπως η Αταλάντα (1987, το ματς είχε γίνει στην… Τούμπα), Σλάβια Φερεντσβάρος, Χάιντουκ και άλλες.
Αξίζει η αναφορά για το ματς με τη Χάιντουκ που ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι στην ιστορία του ΟΦΗ και έλαβε χώρα 17 Σεπτεμβρίου 1986, ακριβώς πριν από 34 χρόνια! Γιουγκοσλάβικη τότε η ομάδα (κροατική σήμερα), δύναμη στην ήπειρο και ο ΟΦΗ επικράτησε 1-0. Στη ρεβάνς του Σπλιτ, ωστόσο, αποκλείστηκε με 4-0. Σε εκείνο το ιστορικό, πρώτο παιχνίδι με τη Χάιντουκ για το UEFA αγωνίστηκαν (ως βασικοί φυσικά) ο νυν τεχνικός διευθυντής Γιάννης Σαμαράς και ο νυν συντονιστής του ποδοσφαιρικού τμήματος Νίκος Νιόπλιας, ο οποίος ήταν παρών (επίσης βασικός) και στο τελευταίο ματς με τη Σλάβια Πράγας στις 9 Νοεμβρίου 2000!
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες παραδόσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς ο Άρης (εκτός των άλλων) έχει να υπερασπιστεί και το αήττητο των 52 χρόνων σε εντός έδρας αγώνα! Κι όμως…
Από τον Οκτώβριο του 1968 έως και σήμερα, δεν έχει χάσει ποτέ σε εντός έδρας αγώνα στο πλαίσιο ευρωπαϊκής αναμέτρησης. Δηλαδή τα τελευταία 52 χρόνια και σε σύνολο 28 αγώνων, εκ των οποίων οι 23 έγιναν στο θρυλικό Χαριλάου, νυν «Κλεάνθης Βικελίδης». Η τελευταία ήττα ήταν αυτή από την Ουίπεστ στις 6 Οκτωβρίου του 1968 με σκορ 1-2. Στα 28 παιχνίδια που ακολούθησαν, οι «κίτρινοι» μέτρησαν 13 νίκες και 15 ισοπαλίες, φέρνοντας πέρυσι 0-0 με την ΑΕ Λεμεσού και 3-1 με τη Μόλντε (στην παράταση).
Ως γηπεδούχος, ο Άρης αντιμετώπισε συγκροτήματα σπουδαίου βεληνεκούς όπως οι Τσέλσι, Μπενφίκα, Ατλέτικο, Ρόμα, Περούτζια (στα… ντουζένια της), Σεντ Ετιέν, Λεβερκούζεν, Σαραγόσα κι άλλες, αλλά οι «κίτρινοι» απέναντι σε τέτοιου επιπέδου ομάδες όχι απλά διατήρησαν αλλά «μεγάλωσαν» τη χρονική διάρκεια του αήττητου, φθάνοντας τη πλέον στα 52 χρόνια. Πέρα από τη φυσική του έδρα, ο Άρης είχε χρησιμοποιήσει ως έδρα και το Καυτανζόγλειο (όπως για παράδειγμα στην ισοπαλία με την Τσέλσι) αλλά και το γήπεδο της Τούμπας.
Ο Άρης στη συνολική παρουσία του σε εντός έδρας ευρωπαϊκά ματς, έχει μόνο δύο ήττες: με την Ουιπέστ (1-2, 1968) και τη Γιουβέντους (0-2, 1966). Αλλά και η άμυνα καλά τα πάει, αφού δεν έχει δεχθεί τέρμα σε εντός έδρας ευρωπαϊκό αγώνα από τις 5 Αυγούστου του 2010 όταν είχε αναδειχθεί ισόπαλος (2-2) με την πολωνική Γιαγκελόνια (το περσινό γκολ από τη Μόλντε μπήκε στην παράταση)!
Παιδιά, «Κόλος» τη λένε την ομάδα που υποδέχεται απόψε ο Αρης, τι να κάνουμε; Τη βλέπω παντού «Κοβάλιλκα», που είναι η πόλη. Η ομάδα λέγεται Κόλος.
Μου θυμίζει τον θεούλη τον Αλέξανδρο Θεοφιλόπουλο, πριν χρόνια στην ΕΡΤ, που ντρεπόταν να πει «Μουνίτις» την ώρα της περιγραφής, όταν έπαιρνε την μπάλα ο Ισπανός φορ, και έλεγε απλά… Πέδρο, το μικρό του όνομα.
…οι παλιοί αναγνώστες το ξέρετε, δεν έχω χειρότερο από το Europa League στο πρώτο μισό της σεζόν. Ας είναι…
ΟΦΗ – Απόλλων Λεμεσού. Οι Κρητικοί υποδέχθηκαν ξανά σε μονό ματς Κύπριους τον Ιούνιο του 1995 στο… Intertoto (2-1 τη Νέα Σαλαμίνα), δεν ήταν καλοί στο 1-1 με τον Παναιτωλικό στην πρεμιέρα, έχασαν για καιρό τον άτυχο Βαζ, ενώ η ομάδα του Σωφρόνη Αυγουστή και στην κορυφή είναι στο πρωτάθλημα (2-1-0 με γκολ 8-1) και απέκλεισε με έμφαση τη γεωργιανή Σαμπουρτάλο (5-1 στη Λευκωσία) με γκολ κι από τους γνώριμούς μας Ντιγκινί και Γιαννιώτα. Σημαντική η αλλαγή στις αποδόσεις: στο 3.10 από 3.60 ο άσος, εκτοξεύτηκε στο 2.60 το διπλό από το αρχικό 1.90. Ματς για αμφίτερμα, πάντως, ουδόλως με απασχόλησε σημείο.
Γκέτεμποργκ - Κοπεγχάγη. Σκανδιναβική μάχη στο «Ούλεβι» με κεντρικό πρόσωπο των Ρόλαντ Νίλσον, διάδοχο του Στόλε Σόλμπακεν το 2011 στους Δανούς, απολύθηκε όμως μετά από έξι μήνες και προ 10ημέρου ανέλαβε τους Σουηδούς. Η επιρροή του εμφανής, 14 σερί ματς είχε να κάνει νίκη η Γκέτεμποργκ και τα κατάφερε στο 3-0 με τη Φάλκενμπεργκ, χτύπησε όμως και είναι αμφίβολος ο φορ Καραϊσβίλι.
Η Κοπεγχάγη στην πρεμιέρα ηττήθηκε 3-2 στο Οντένσε, ενώ προ ενός μήνα έπαιζε προημιτελικό με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ! Σε Τζουργκάρντεν το 2002 (ήττα 3-1) και Μάλμε πέρυσι (1-1) τα άλλα της ματς για τον θεσμό επί σουηδικού εδάφους. Και, όχι, δεν είναι τόσο φαβορί η FCK.
Αρης – Κόλος. Δεν είναι εύκολο το ματς, παρά το τεράστιο, προαναφερθέν, αήττητο σερί του Αρη στη Θεσσαλονίκη, ούτε γενικά η παρουσία στους ομίλους (στον 3ο προκριματικό περιμένει η Ριέκα). Πάντως ήταν κεφάτος στο β’ ημίχρονο με τη Λαμία, το γύρισε (3-1), σκόραραν οι νεοαποκτηθέντες, Λόπεθ, Μπερτόλιο. Μόλις το 2012 ιδρύθηκε η ουκρανική ομάδα, τερμάτισε 6η αλλά η χώρα έχει ισάριθμα ευρωπαϊκά εισιτήρια και δίνει τον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα στην ιστορία της. Ο άσος από το 1.84 υποχώρησε αρκετά αλλά, διάολε, στο χέρι του είναι.
Χόνβεντ – Μάλμε. Μεγάλη η απόκλιση στις τιμές. Ναι, με περισσότερες ευρωπαϊκές παραστάσεις η Μάλμε του Γιον Νταλ Τόμασον τα τελευταία χρόνια αλλά όχι δα και δύναμη εκτός Σουηδίας. Οι Μαγυάροι δεν παίζουν στη φυσική τους έδρα, περιμένουν το νέο γήπεδο, αλλά σε άλλο στάδιο της Βουδαπέστης. Στην κόντρα, καθαρά ελέω τιμής.
Κολερέιν – Μάδεργουελ. Βρετανική κόντρα, μετά την άσημη Λα Φιορίτα οι Βορειοϊρλανδοί απέκλεισαν στα πέναλτι τη Μάριμπορ, στη Σλοβενία, ομάδα δεμένη, σκληρή. Η Μάδεργουελ απέκλεισε στον προηγούμενο γύρο μια άλλη ομάδα της Βόρειας Ιρλανδίας, την Γκλεντόραν, με 5-1 αλλά στη Σκωτία. Ούτε στο 1.70 το διπλό, υποτιμούνται οι γηπεδούχοι που ίσως βρουν γκολ σε ματς που περιμένω να μπουν αρκετά: επιλογή το ασιατικό over 2,75 με πληρωμή σε 4+ γκολ και μισή πληρωμή σε 3 γκολ.
Σάμροκ Ρόβερς – Μίλαν. Οι «ροσονέρι» είχαν… 45 χρόνια να παίξουν κόντρα σε Ιρλανδούς (0-0 έξω, 3-0 μέσα με την Αθλοουν τον Νοέμβριο του 1975), κοντά στο πρώτο πρωτάθλημα μετά το 2011 οι (αήττητοι σε όλες τις διοργανώσεις με 9-2-0) Ρόβερς. Χωρίς Ρέμπιττς, Μουσάκιο, Ρομανιόλι, Λεάο η Μίλαν, βασικός ο Ιμπραΐμοβιτς με Καστιγέχο, Τσαλχάνογλου, Σαλεμάκερς πίσω του. Ματς για πολλά με λίγα…
🇸🇪🇩🇰 19:00 Γκέτεμποργκ 🆚 Κοπεγχάγη ⏩ Goal/goal 🦊 2.09. (Bwin)
🇬🇷🇨🇾 20:00 ΟΦΗ 🆚 Απόλλων Λεμεσού ⏩ Goal/goal 🦊 1.91. (Stoiximan)
🇭🇺🇸🇪 22:05 Χόνβεντ 🆚 Μάλμε ⏩ 1Χ 🦊 2.07. (Stoiximan)
🇬🇷🇺🇦 21:00 Αρης 🆚 Κόλος Κοβάλιλκα ⏩ 1 & over 1,5 🦊 2.17. (Betshop)
🏴🏴 21:30 Κολερέιν 🆚 Μάδεργουελ ⏩ Over 2,75 A.H. 🦊 2.22. (Bet365)
🇮🇪🇮🇹 21:00 Σάμροκ Ρόβερς 🆚 Μίλαν ⏩ Over 3,5 🦊 2.37. (Bet365)
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi