Μετά την απότομη περσινή διακοπή λόγω της πανδημίας, η TBL Τουρκίας επιστρέφει στην δράση, με το πρώτο τζάμπολ να είναι προγραμματισμένο για τις 16 Σεπτεμβρίου. Η μεγάλη αλλαγή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια θα είναι –φυσικά- η απουσία του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος αποχώρησε από τον πάγκο της Φενερμπαχτσέ, ενώ όπως θα δείτε και στην ανάλυση των ομάδων, έχουμε αρκετές αλλαγές στους συσχετισμούς των δυνάμεων, καθώς κάποιες ιστορικές ομάδες, όπως η Μπεσίκτας, αποφάσισαν να ακολουθήσουν έναν πιο ορθολογικό οικονομικά δρόμο.
Στο φετινό πρωτάθλημα θα λάβουν μέρος 16 ομάδες. Η ομοσπονδία είχε ανακοινώσει πέρυσι ότι δεν θα υποβιβαστεί και δεν θα ανέβει κανείς λόγω κορωνοϊού, ωστόσο οι Σιγορτάμ και Μπαντίρμα δήλωσαν αδυναμία για οικονομικούς λόγους και έτσι πήραν τη θέση τους Πετκίμ και Φετίγε.
Σύστημα διεξαγωγής & Ευρωπαϊκές συμμετοχές
Η regular season θα έχει διάρκεια 30 αγωνιστικών. Στο τέλος της regular season, οι 8 πρώτες ομάδες θα παίξουν στα playoffs και οι 2 τελευταίες θα υποβιβαστούν για την δεύτερη κατηγορία. Οι 8 πρώτες ομάδες στο τέλος του πρώτου γύρου θα παίξουν στο Κύπελλο Τουρκίας που θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο.
Από τις 16 ομάδες του φετινού πρωταθλήματος, οι 10 θα αγωνίζονται σε ευρωπαϊκά Κύπελλα, γεγονός που, όπως είναι λογικό, θα επηρεάσει την πορεία τους στη λίγκα. Αυτές είναι οι:
Η Αναντολού Εφές είναι μία κλάση πάνω από τη Φενερμπαχτσέ και φυσικά δεν συγκρίνεται με καμία άλλη ομάδα της λίγκας. Το 1.51 δεν είναι ψηλό, αλλά μπορεί να μπει σε δελτίο με μακροχρόνιες επιλογές. Η Καρσίγιακα είναι μέσα στις καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος. Το έδειξε πέρυσι και θεωρώ ότι θα το δείξει και φέτος. Δεν ξέρω αν θα είναι και πάλι η έκπληξη του πρωταθλήματος, όπως πέρυσι, αλλά στην οχτάδα θα είναι και το 1.55 είναι δίκαιο. Η Μπεσίκτας μπαίνει φέτος σε μια πειραματική σεζόν, καθώς στο ρόστερ της δεν υπάρχει παίκτης μεγαλύτερος των 23 ετών. Το πρότζεκτ είναι ενδιαφέρον, αλλά δεν νομίζω να είναι και αποτελεσματικό, οπότε το 2.15 για να μην μπει στα πλέι οφ αποτελεί ευκαιρία. Η Πετκίμ είναι μία από τις ανερχόμενες δυνάμεις της χώρας. Έχει ισχυρό χορηγό, έχει πάρει έμπειρο προπονητή και γενικά το ρόστερ της είναι κάτι παραπάνω από αξιόλογο. Δεν νομίζω ότι θα υποβιβαστεί, οπότε το 1.87 είναι τίμιο.
➡ Αναντολού Εφές: Νικήτρια διοργάνωσης (1.51)
➡ Καρσίγιακα: Πρόκριση στα πλέι οφ (1.55)
➡ Μπεσίκτας: Μη πρόκριση στα Πλέι οφ (2.15)
➡ Πετκιμσπόρ: Αποφυγή υποβιβασμού (1.87)
Αναντολού Εφές
Τι έκανε πέρυσι: Ήταν ίσως η πιο… άτυχη ομάδα της Ευρώπης με την περσινή διακοπή λόγω της πανδημίας, καθώς έπαιζε το καλύτερο μπάσκετ. Όταν αποφασίστηκε η διακοπή, ήταν πρώτη στο πρωτάθλημα με ρεκόρ 21-2 και πρώτη στην Ευρωλίγκα με ρεκόρ 24-4. Μοναδικό μελανό σημείο, ο αποκλεισμός της στα προημιτελικά του Κυπέλλου από την Νταρουσάφακα.
Μεταγραφές: Δεν είχε λόγο να κάνει πολλές αλλαγές και δεν τις έκανε. Πρόσθεσε τον 23χρονο Τούρκο γκαρντ, Ερτέν Γκαζί (G – NCAA/Fordham, 8.9 π.), ενώ από τις αποχωρήσεις, η μόνη που έκανε αίσθηση ήταν αυτή του Άλεκ Πίτερς (PF).
Προπονητής – Ρόστερ: Ο Εργκίν Αταμάν παρέμεινε ακλόνητος στον πάγκο της ομάδας, στον οποίο βρίσκεται από το 2017 και είναι πανευτυχής που η διοίκηση κατάφερε να κρατήσει όλα τα μεγάλα του όπλα. Η δύναμη της ομάδας είναι οι τρομεροί Λάρκιν και Μίτσιτς, ενώ κοντά στη ρακέτα κυριαρχεί ο Ντάνστον.
Παίκτες ανά θέση:
PG: Μίτσιτς, Μπαλμπάι, Τουντσέρ
SG: Λάρκιν, Μπομπουά, Γκαζί
SF: Σίμον, Άντερσον, Γκεσίμ
PF: Σίνγκλετον, Μοερμάν, Σαϊμπίρ
C: Ντάνστον, Πλάις, Σανλί
Εκτίμηση: Αν συνεχίσει από εκεί που έμεινε πέρυσι, θα πάρει το πρωτάθλημα… περπατώντας. Αν, μάλιστα, συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι το αντίπαλο δέος της τα τελευταία χρόνια, η Φενέρμπαχτσε, δεν έχει, πλέον, τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον πάγκο της, τότε το 1.50 για την κατάκτηση του τίτλου έχει λογική.
Φενερμπαχτσέ
Τι έκανε πέρυσι: Κατέκτησε το Κύπελλο Τουρκίας, αλλά η πορεία της σε πρωτάθλημα και Ευρωλίγκα μέχρι τη διακοπή δεν ήταν η αναμενόμενη. Την στιγμή της διακοπής ήταν 4η στο πρωτάθλημα με ρεκόρ 17-5 και 8η στην Ευρωλίγκα με ρεκόρ 13-15.
Μεταγραφές: Θυμάστε την Φενέρ των τελευταίων χρόνων; Ε, ξεχάστε την! Αρχίζουμε από τις αποχωρήσεις, καθώς εκτός από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, έφυγαν και οι Σλούκας (G), Ντατόμε (F), Κάλινιτς (PF), Λοβέρν (C), Νάναλι (SF), Γουίλιαμς (PF) και Τόμας (C)! Με το μπάτζετ να πέφτει, οι κινήσεις είναι μεν καλές, αλλά αρκετοί παίκτες θα πρέπει να αποδείξουν την αξία τους σε αυτό το επίπεδο. Πήρε τους Ντάισον Πιερ (F - Σάσαρι, 13.8 π.), Λορέντζο Μπράουν (PG - Ερυθρός Αστέρας, 12.3 π.), Ντανίλο Μπαρτέλ (PF - Μπάγερν, 7.9 π.), Εντγκάρας Ουλανόβας (SF – Ζαλγκίρις, 8.3 π.), Έντι Τζάρελ (G/F – Μούρθια, 14.4 π.), Τζόνι Χαμιλτόν (C – Νταρουσάφακα, 11.3 π.) και Κέναν Σιπάχι (PG – Μπέτις, 7.3 π.).
Προπονητής – Ρόστερ: Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποχώρησε μετά από 7 χρόνια και ο προπονητής που παίρνει το βάρος της διαδοχής του, είναι ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ, ο οποίος ήταν βοηθός στους Σακραμέντο Κινγκς και έχει ως μεγαλύτερη επιτυχία καριέρας την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ με την Εθνική Σλοβενίας. Όσον αφορά το ρόστερ, καλές οι προσθήκες, αλλά τα βάρος θα σηκώσουν οι Νάντο Ντε Κολό και Γιαν Βέσελι.
Παίκτες ανά θέση:
PG: Μπράουν, Ντίξον, Σιπάχι
SG: Ντε Κολό, Βέστερμαν, Μαχμούτογλου
SF: Ουλανόβας, Έντι, Μπιμπέροβιτς
PF: Μπαρτέλ, Πιερ, Τσαντάν, Ονάν
C: Βέσελι, Χάμιλτον, Ντουβερίογλου
Εκτίμηση: Το ρόστερ είναι μια χαρά. Είναι καλά δομημένο κα παρέχει ισορροπία, αν και το έλλειμα σε προσωπικότητες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι φανερό. Αν καταφέρει να ξεπεράσει την απομάκρυνση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, μπορεί να παρουσιαστεί πολύ καλή, αλλά θεωρώ ότι δύσκολα θα απειλήσει την Εφές.
Γαλατάσαραϊ
Τι έκανε πέρυσι: Την στιγμή που διακόπηκε το πρωτάθλημα ήταν στην 3η θέση με ρεκόρ 16-7, ενώ στο Κύπελλο Τουρκίας έμεινε εκτός στα ημιτελικά από την Νταρουσάφακα. Στο EuroCup έφτασε μέχρι το TOP 16.
Μεταγραφές: Άλλαξε όλους τους ξένους της, αφού οι περισσότεροι βρήκαν καλύτερο συμβόλαιο στην Ευρωλίγκα. Έτσι, απέκτησε τους Άλεξ Χάμιλτον (G – Ρισόν, 15.8 π.), Τζόναθαν Γουίλιαμς (PF/C –G League, 13.1 π.), Αρ Τζέι Χάντερ (G/F - Τουρκ Τέλεκομ, 9.8 π.), Ντάριλ Μέικον (G – G League, 17 π.) και Μπροκ Μότουμ (PF – Βαλένθια, 6.2 π.)ενώ όσον αφορά τους Τούρκους πήρε τον Μπαρίς Ερμίς (PG – Τόφας, 7.7 πόντους, 6.7 α.) που έπαιζε στην Τόφας.
Προπονητής – Ρόστερ: Ο Ερτουγκρούλ Ερντογκάν θα αρχίσει την 3η του χρονιά στον πάγκο της Γαλατάσραϊ. Όσον αφορά το ρόστερ, για άλλη μια χρονιά θα στηριχθεί στους Αμερικανούς. Έχει καλή παράδοση στο να βρίσκει λαβράκια σε G League και μικρότερα πρωταθλήματα, οπότε γιατί να μη συνεχιστεί και φέτος;
Παίκτες ανά θέση:
PG: Μέικον, Ερμίς, Ακντογκάν
SG: Χάμιλτον, Αρσλάν
SF: Χάντερ, Κοκσάλ, Ερντενίζ
PF: Μότουμ, Ολμάζ
C: Γουίλιαμς, Ατάρ
Εκτίμηση: Η πορεία της θα εξαρτηθεί ξεκάθαρα από το πόσο καλοί θα είναι οι Αμερικανοί της. Προφανώς θα μπει στα πλέι οφ και θα διεκδικήσει την τετράδα, αλλά δύσκολα κάτι περισσότερο, αφού η απόστασή της από τις Εφές και Φενέρ παραμένει μεγάλη.
Τόφας
Τι έκανε πέρυσι: Την στιγμή που διακόπηκε η σεζόν, ήταν στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα με ρεκόρ 15-8, αλλά και στα προημιτελικά του EuroCup όπου θα αντιμετώπιζε τον Προμηθέα. Στο Κύπελλο Τουρκίας έχασε στον προημιτελικό από τη Γαλατάσαραϊ.
Μεταγραφές: Έγιναν κάποιες ποιοτικές προσθήκες στις θέσεις των ξένων, όπου άλλαξαν οι τέσσερις από τους πέντε Αμερικανούς. Αποκτήθηκε ο Σεμάι Κρίστον (G – Μπασκόνια, 9.1 π.), ο γνωστός μας πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού Σον Κιλπάτρικ (G – Μπουντούσνοστ, 9.1 π.) και ο Τζέρεμι Σίμονς (C – Βάρεζε, 10.5 π., 9.3 ρ.), ενώ στοίχημα αποτελεί η απόκτηση του Νούνι Ομότ (SF – Λάιντεν, 17.8 π.). Από τις αποχωρήσεις ξεχωρίζουν αυτές των γνωστών μας Ματ Λτζέσκι (SG) και Ρίον Μπράουν (G/F).
Προπονητής – Ρόστερ: Ο Ορχούν Ενέ είναι στον πάγκο της ομάδας από 2015 και ετοιμάζεται για την 7η διαδοχική χρονιά στην ομάδα. Η ομάδα θα στηριχθεί στους τέσσερις ξένους που αποκτήθηκαν και στον Ντι Τζέι Γουάιτ (PF), ο οποίος έμεινε από πέρυσι, ενώ αισθητή θα γίνει η απουσία του Σάμι Μεχία, που αποσύρθηκε και ήταν από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας τα τελευταία έξι χρόνια.
Παίκτες ανά θέση:
PG: Κρίστον, Ουγκουρλού, Σατίρ
SG: Κιλπάτρικ, Κονούκ
SF: Ομότ, Τούνα
PF: Γουάιτ, Ντουρμάζ, Ντεμίρ
C: Σίμονς, Γιασάρ, Τανισάν
Εκτίμηση: Τα τελευταία χρόνια ήταν η πιο σταθερή απειλή των Εφές και Φενέρμπαχτσε. Φέτος, δεν περιμένω να είναι το ίδιο δυνατή, καθώς οι βοήθειες που θα πάρει από τους γηγενείς παίκτες θα είναι μικρή, ενώ και οι ξένοι δεν αποτελούν εγγύηση, όπως γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια. Θα παλέψει για την τετράδα, πάντως.
Νταρουσάφακα
Τι έκανε πέρυσι: Την στιγμή της διακοπής του πρωταθλήματος ήταν στην 6η θέση με ρεκόρ 13-10, ενώ στο EuroCup έφτασε μέχρι το ΤΟΡ 16. Έπαιξε στον τελικό του Κυπέλλου, όπου έχασε δύσκολα από τη Φενερμπαχτσέ.
Μεταγραφές: Προχώρησαν σε πέντε αλλαγές ξένων, καθώς οι περσινοί ανέβασαν τα κασέ τους και δεν γινόταν να μείνουν. Πήραν τον Άντριου Άντριους (SG – Μακάμπι Χάιφα, 13.7 π.), τον Τζον Τζίλον (PG – Πιένο 14 π.), τον Τζαμάλ Γκάλεϊ (G/F – Γκιλμπόα, 18.8 π.), τον Ράιαν Λούθερ (PF – Βέντσπιλς, 10.6 π.) και τον Grant Τζέρετ (C – Ουλμ, 12.2 π.).
Προπονητής – Ρόστερ: Ο Σελτσούκ Ερνάκ είναι στον πάγκο της ομάδας από τον Δεκέμβριο του 2018 και συνεχίζει και φέτος. Το «όπλο» της πέρυσι ήταν ότι είχε καλούς γηγενείς και αυτό ισχύει και φέτος με την παρουσία παικτών όπως οι Οζντεμίρογλου (PG), Γκιουλέρ (SG) και Βεϊσέλογλου (SF). Τα πάντα, όμως, θα κριθούν από το κατά πόσο θα της βγουν οι ξένοι, οι οποίοι εκ πρώτης όψεως είναι χαμηλότερης αξίας από τους περσινούς.
Παίκτες ανά θέση:
PG: Τζιλόν, Οζντεμίρογλου, Ντόρα
SG: Άντριους, Γκιουλέρ
SF: Γκάλεϊ, Βεϊσέλογλου
PF: Λούθερ, Ντεμίρ
C: Τζέρετ, Κοσούτ, Σαβ
Εκτίμηση: Καλό προπονητή έχει, καλό βάθος έχει λόγω της παρουσίας των γηγενών, οπότε το μόνο που μένει είναι να της βγουν οι ξένοι. Λογικά θα είναι κάπου ανάμεσα στο 5-8.
Τουρκ Τέλεκομ
Τι έκανε πέρυσι: Ήταν στην 10η θέση του πρωταθλήματος με ρεκόρ 11-12 την στιγμή της διακοπής, ενώ έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Basketball Champions League και σε λίγες μέρες θα παίξει στο final 8 του ΟΑΚΑ.
Μεταγραφές: Από τις πιο δραστήριες ομάδες στο μεταγραφικό παζάρι, καθώς άλλαξε τέσσερις από τους πέντε ξένους της, προσθέτοντας ποιότητα και εμπειρία από το υψηλότερο επίπεδο. Πήρε τον Κίφερ Σάικς (PG – Μιλάνο, 13.8 π.), τον Τάιλερ Ένις (PG – G League, 17.2 π.), τον Σαμ Ντέκερ (F – Λοκομοτίβ Κούμπαν, 13.1 π.) τον Μάικλ Έρικ (C – Μπασκόνια, 7 π.) και τον Καμάρ Μπάλντγουιν (G – NCAA/Μπάτλερ, 16.3 π.). Επίσης, ενίσχυσε και τον κορμό των γηγενών, καθώς πήρε τους Κορκμάζ (PG – Γαλατάσαραϊ, 6.8 π.), Σαμέτ Γκεγίκ (PF – Μπεσίκτας, 6.6 π.) και Έρντι Γκιουρασλάν (SF – Μπελεντιγεσπόρ, 7.4 π.).
Ρόστερ – Προπονητής: Ο Μπουράκ Γκορέν αρχίζει την τρίτη του χρονιά στον πάγκο της ομάδας και θεωρητικά φέτος θα έχει το πληρέστερο ρόστερ αυτού του διαστήματος. Στις πολύ καλές μεταγραφές, θα πρέπει να προσθέσετε και τους αξιόλογους Κάιλ Γουίλτζερ (PF) και Μουχαμάντ Μπαϊγκούλ (SG), οι οποίοι παρέμειναν από πέρυσι.
Παίκτες ανά θέση:
PG: Ένις, Κορκμάζ, Οζκάν
SG: Σάικς, Μπάλντγουϊν, Μπαϊγκούλ
SF: Ντέκερ, Γκιουλασλάν, Τουκγιουρέλ
PF: Γουίλτζερ, Γκεγίκ
C: Έρικ, Μπαϊράκ
Εκτίμηση: Αν εξαιρέσουμε το κενό που διακρίνουμε στη ρακέτα, πρόκειται για μια πολύ καλή και γεμάτη ομάδα με περίσσεμα ποιότητας. Σίγουρα θα είναι καλύτερη από πέρυσι και αν βρει χημεία μπορεί να χτυπήσει την πόρτα της τετράδας.
Μπαχτσεσεχίρ
Τι έκανε πέρυσι: Ήταν στην 13η θέση του βαθμολογικού πίνακα με ρεκόρ 7-16 όταν διακόπηκε το πρωτάθλημα, ενώ είχε φτάσει και στα ημιτελικά του FIBA Europe Cup, όπου θα αντιμετώπιζε τους Μπάκεν Μπέαρς, αλλά δεν… πρόλαβε να διεκδικήσει την είσοδό της στον τελικό.
Μεταγραφές: Από την περσινή παρουσία τους στο FIBA Europe Cup, φέτος πήρε προαγωγή στο EuroCup και όπως είναι λογικό αυτή η αλλαγή απαιτούσε και μια αναβάθμιση στο ρόστερ. Πήρε τους Άλεξ Πέρεζ (PG – Ζαλγκίρις, 6.4 π.), Έρικ Γκριν (SG – Μπέτις, 21.3 π.), Τζος Όουενς (C, Ρέτζιο Εμίλια, 10.5 π.) και Πέιτον Όλντριτζ (PF – Μπελεντιγεσπόρ, 11 π.) για να καλύψει τις θέσεις των ξένων, ενώ ενίσχυσε και τον κορμό των γηγενών με τους Ισμέτ Ακπινάρ (PG – Μπεσίκτας, 10.9 π.), Μπουράκ Τσαν Γιλντιζί (PF – Μπεσίκτας, 9.6 π.), Ριντβάν Οντσέλ (PG – Μπαντίρμα, 11.8 π.), Ερκάν Γιλμάζ (SG – Μπαντίρμα 2.7 π.).
Προπονητής – Ρόστερ: Ο Ζαφέρ Ακτάς ανέλαβε την ομάδα στα μέσα της περσινής χρονιάς, όταν και αποχώρησε ο Στέφανος Δέδας. Το ρόστερ είναι τρομερά ενισχυμένο, καθώς πέρα από την απόκτηση ποιοτικών ξένων, ήρθαν και καλοί Τούρκοι παίκτες που μπορούν να έχουν ρόλο. Αν βγει ο Πέρεζ, ο οποίος πέρυσι δεν έπαιξε πολύ στη Ζαλγκίρις, τότε μπορεί η ομάδα να ανέβει επίπεδο.
Παίκτες ανά θέση:
PG: Πέρεζ, Οντσέλ
SG: Γκριν, Ακπινάρ, Ακιαζίλι
SF: Τζόουνς, Γιλμάζ
PF: Όλντριτζ, Γιλντιζί, Οζντεμίρ
C: Όουενς, Κιλιτσλί, Σαφά
Εκτίμση: Το ρόστερ είναι μέσα στα πέντε καλύτερα της κατηγορίας, ωστόσο υπάρχουν δύο μεγάλα ερωτήματα. Το πρώτο αφορά τον προπονητή, Ζαφέρ Ακτάς, ο οποίος δεν έχει παραστάσεις και το δεύτερο το κατά πόσο μπορεί να αντέξει η ομάδα στις δύο απαιτητικές διοργανώσεις, αφού φέτος θα παίζει και στο Eurocup. Πιστεύω ότι θα δώσει μάχη για τα playoffs.
ΜπεσίκταςΤι έκανε πέρυσι: Άρχισε καλά την χρονιά, αλλά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της στοίχισαν, καθώς στην πορεία έφυγαν σχεδόν όλοι οι ξένοι της. Όταν διακόπηκε το πρωτάθλημα, ήταν 8η με ρεκόρ 11-12, ενώ στο Basketball Champions League αποκλείστηκε στη φάση των 16 από την Τουρκ Τέλεκομ.
Μεταγραφές: Η αλλαγή φιλοσοφίας είναι ξεκάθαρη, καθώς στο φετινό ρόστερ δεν υπάρχουν τα μεγάλα ονόματα που απαιτούν χρήματα, αλλά μόνο νεαροί παίκτες με ταλέντο. Αρχικά πήρε αρκετούς από τους ταλαντούχους παίκτες της Μπαντίρμα, ενώ οι μόλις τρεις ξένοι παίκτες που απέκτησε, μόλις αποφοίτησαν από τα κολέγιά τους και έρχονται για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Αυτοί είναι οι Αισάια Μπλάκμον (G – NCAA/SFU, 18.8 π.), Μαρκέλ Τζόνσον (G – NCAA/, North Carolina State, 12.8 π.) και ΝτεΤζον Ντέιβις (PF – NCAA/CBU, 11.6 π.). Από τις υπόλοιπες προσθήκες ξεχωρίζει αυτή του Εγκεχάν Αρνά (G/F – Φενέρμπαχτσε), ο οποίος δεν είχε βέβαια χώρο στη συμπολίτισσα «Φενέρ».
Προπονητής – Ρόστερ: Ο Μπουράκ Μπιρικτάι ανέλαβε την ομάδα στα μέσα της περσινής χρονιάς, όταν και αποχώρησε ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Φέτος, επιλέχθηκε ως ο προπονητής που θα τρέξει αυτό το πλάνο της ανανέωσης, καθώς στο φετινό ρόστερ δεν υπάρχει ούτε ένας παίκτης μεγαλύτερος από 23 χρονών!
Παίκτες ανά θέση:
PG: Τζόνσον, Ακιούζ, Κουτσούκ
SG: Μπλάκμον, Χαζέρ, Καραγκιουλέ
SF: Αρνά, Τουργκούτ, Γκιουλέρ
PF: Ντέιβις, Οσμάνι, Καμπάτσα
C: Σνεγκούν, Χαλτάι, Σαγιλί
Εκτίμηση: Το εγχείρημα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, ωστόσο δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί μια ομάδα με τόσους νέους παίκτες να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από την αποφυγή του υποβιβασμού. Πολύ καλό το 2.15 για να μην μπει στα πλέι οφ η Μπεσίκτας.
Καρσίγιακα
Τι έκανε πέρυσι: Ήταν από τις αποκαλύψεις της περσινής σεζόν, καθώς όταν διακόπηκε το πρωτάθλημα ήταν στην 2η θέση με ρεκόρ 20-3, ενώ ήταν και στα ημιτελικά του FIBA Europe Cup. Στο Κύπελλο, αποκλείστηκε από τη διοργανώτρια του final 8, Τουρκ Τέλεκομ, στα προημιτελικά.
Μεταγραφές: Δεν άλλαξαν πολλά στο ρόστερ της ομάδας της Σμύρνης, αφού παρέμειναν οι τρεις από τους πέντε ξένους. Στη θέση του Τζόρνταν Μόργκαν (C), ο οποίος πήγε στην Ούνικς Καζάν, αποκτήθηκε ο Ρέιμαρ Μόργκαν (C – Ούνικς Καζάν, 13.4 π.), ενώ αποχώρησε και ο Τόνι Κρόκερ για να αποκτηθεί στη θέση του ο Σέκ Χένρι (SG – Χαποέλ Τελ Αβίβ, 12.9 π), ο οποίος έχει παίξει στην ομάδα και τη σεζόν 2018-2019. Τέλος, αποκτήθηκε ο Μαχίρ Αγκβά (C – Νταρουσάφακα, 3 π.).
Προπονητής – Ρόστερ: Ο… πολύς Ουφούκ Σαρίτσα, ο προπονητής δηλαδή που έφερε το πρωτάθλημα στην ομάδα της Σμύρνης το 2015, επέστρεψε στην ομάδα το 2019 και παρά το γεγονός ότι ακούστηκε έντονα για τη Φενερμπαχτσέ, παρέμεινε στην Καρσίγιακα. Η ομάδα δεν έχει πολλές αλλαγές σε σχέση με πέρυσι, με τους Ντι Τζέι Κένεντι, Τόνι Τέιλορ και Αμάθ Εμπαγιέ να αναμένεται να είναι πρωταγωνιστές.
Παίκτες ανά θέση:
PG: Τέιλορ, Σονσιρμάν, Τουλουόγλου
SG: Χένρι, Μπιτίμ
SF: Κένεντι, Μπιρσέν
PF: Εμπαγιέ, Γιλντιρί, Ντογκάν
C: Μόργκαν, Ερντέν, Αγκβά
Εκτίμηση: Η Καρσίγιακα θα είναι σχεδόν ίδια με πέρυσι. Δεν ξέρω αν θα κάνει και πάλι πορεία πρωταθλητισμού, αλλά μου φαίνεται πολύ δύσκολο να μην είναι στην οχτάδα. Το 1.55 για την είσοδό της στα πλέι οφ, θα χαθεί πολύ δύσκολα.
Γκαζιαντέπ
Τι έκανε πέρυσι: Όταν διακόπηκε το πρωτάθλημα ήταν στην 11η θέση με ρεκόρ 9-14, ενώ αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων του Basketball Champions League.
Μεταγραφές: Άλλαξε και τους πέντε ξένους της, ελπίζοντας ότι οι φετινές επιλογές θα είναι καλύτερες από τις περσινές. Πήρε τον Μπράιντον Λεμάρ (PG – Σταρτ/Πολωνία, 15.6 π.), τον Τρέβις Σίμπσον (SG – Ράστα Φέχτα, 15.1 π.), τον Μουχαμαντού Τζαϊτέ (C – Αβτοντόρ, 13.4 π., 9.9 ρ.) τον Ρασάρντ Κέλι (PF – Τρέντο, 10.6 π.) και τον Μάρκο Τόμας (G – Ιγκοκέα, 9.7 π.), ενώ της έφυγαν και μερικοί γηγενείς, όπως ο Τσίνκο (PG).
Προπονητής – Ρόστερ: Τον Νέναντ Μάρκοβιτς τον ξέρουμε εδώ στην Ελλάδα, καθώς έχει παίξει στον Πανιώνιο και έχει προπονήσει τον ΚΑΟΔ, αλλά τα τελευταία χρόνια τον έχουν μάθει και στο Γκαζιαντέπ, στο οποίο βρίσκεται από τον Νοέμβριο του 2017. Η ομάδα θα στηριχθεί σχεδόν αποκλειστικά στους ξένους που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι, οι οποίοι έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά θα πρέπει να προσαρμοστούν και στο περιβάλλον.
Παίκτες ανά θέση:
PG: Λεμάρ, Ογκούτ, Ουλουσόι
SG: Σίμπσον, Οζκάν
SF: Τόμας, Κορκμάζ
PF: Κέλι, Χατσιέβα, Τσέκιτς
C: Τζαϊτέ, Ακιέλ, Ντεμιτράς
Εκτίμηση: Ποιοτικά δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές από πέρυσι. Το καλό, όμως, για την Γκαζιαντέπ, είναι ότι φέτος θα δίνει ένα ματς την εβδομάδας, αφού δεν συμμετέχει σε κάποιο ευρωπαϊκό κύπελλο. Αυτό θεωρώ ότι θα της επιτρέψει να έχει καλύτερη πορεία από πέρυσι και να διεκδικήσει την οχτάδα.
Μπούρσασπορ
Τι έκανε πέρυσι: Στην πρώτη της χρονιά στην «μεγάλη» κατηγορία είχε πολύ καλή πορεία, καθώς όταν διακόπηκε το πρωτάθλημα ήταν 9η με ρεκόρ 11-12, εκμεταλλευόμενη κυρίως το παράγοντα έδρα.
Μεταγραφές: Άλλαξε τους 4 από τους 5 ξένους, καθώς παρέμεινε στην ομάδα μόνο ο Πέρι Τζόουνς (PF). Απέκτησε τον Κένι Κάτζι (F/C – Εστουδιάντες, 10.4 π.), τον Ξαβιέρ Μιούνφορντ (PG – G League, 17.9 π.), τον Ντάνιελ Χάμιλτον (SF – Πουέρτο Ρίκο) και τον Μαλίκ Νιούμαν (SG – G League, 16.1 π.). Επίσης, πήρε τους Τούρκους Ογκούς Σαβάς (C – Μπεσίκτας, 7.4 π.), Μπιρκάν Μπατούκ (SF – Μπεσίκτας, 8.6 π.) και Ομέρ Ιλιασόγλου (PG – Εφές).
Προπονητής – Ρόστερ: Ο Τουτκού Ατσσίκ μέχρι πριν από τρία χρόνια πατούσε τα παρκέ, ενώ πέρυσι ήταν βοηθός στην Μπούρσασπορ. Φέτος, παίρνει την ευκαιρία του ως πρώτος προπονητής, σε μια σεζόν που οι απαιτήσεις είναι μεγάλες, καθώς η Μπούρσασπορ θα παίξει στο EuroCup. Οι ξένοι που αποκτήθηκαν έχουν ατομική ποιότητα, ωστόσο οι περισσότεροι δεν έχουν «πιάσει» στην Ευρώπη. Υπάρχει, πάντως και ένας καλός κορμός Τούρκων που θα βοηθήσει.
Παίκτες ανά θέση:
PG: Μιούνφορντ, Αρσλάν, Ιλιασόγλου
SG: Νιούμαν, Μουτάφ
SF: Χάμιλτον, Μπατούκ
PF: Τζόουνς, Ακνταμάρ
C: Κάτζι, Σαβάς, Τουρκγιλμάζ
Εκτίμηση: Ανάλογη περίπτωση με αυτή της Μπαχτσεσεχίρ. Το ρόστερ είναι πολύ καλό, αν και οι ξένοι είναι… περίεργες περιπτώσεις. Τα ζητήματα, όμως, είναι δύο: Ο άπειρος προπονητής και η διαχείριση του EuroCup. Παρ’όλα αυτά το 2.00 για να περάσει την Μπεσίκτας δείχνει να έχει αξία.
Ορμανσπόρ
Τι έκανε πέρυσι: Όταν διακόπηκε το πρωτάθλημα, ήταν στην 12η θέση με ρεκόρ 8-15.
Μεταγραφές: Προχώρησε σε πάρα πολύ καλές προσθήκες, καθώς πήρε τον Ντουάιτ Χάρντι (SG – Μπαχτσεσεχίρ, 14.1 π.) τον Του Χόλογουεϊ (PG – Ρίτας, 7.6 π.) και τον Στάντον Κιντ (F – Αυστραλία, 8.8 π.), έφερε πίσω τον Ελντεμίν Κικάνοβιτς (F/C - Μονακό), ο οποίος έπαιξε και πέρυσι στην ομάδα στο πρώτο μισό της χρονιάς και είχε 19.3 πόντους ανά αγώνα και κράτησε τον Τζαμέλ Χάγκινς (C – Γκαζιαντέπ, 12.9 π.). Παράλληλα, ενίσχυσε και τον κορμό των γηγενών με τους Ερόλ Τσαν Τσίνκο (G – Γκαζιαντέπ, 3.6 π.) και Εφέ Τριπαντσί (F – Φενερμπαχτσέ).
Προπονητής – Ρόστερ: Ο Κορχάν Αϊνταναρίγκ είναι στην ομάδα από το 2016, όταν αυτή έπαιζε στην τρίτη κατηγορία και έχει καταφέρει να την φέρει στην TBSL και να την κρατήσει στην περσινή πρώτη σεζόν της. Η ομάδα έχει πολύ ποιοτικό ρόστερ, με παίκτες που έχουν παίξει σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και εφόσον οι ξένοι βρουν τους ρόλους τους, τότε μπορούμε να δούμε ωραία πράγματα.
Παίκτες ανά θέση:
PG: Χόλογουεϊ, Μπαϊράμ, Γιουτσέρ
SG: Χάρντι, Τσίνκο, Αλεντμάρ
SF: Κιντ, Τριπαντσί
PF: Κικάνοβις, Σαρικάγια, Ντικμέν
C: Χάγκινς, Οζέρ
Εκτίμηση: Δεν υπάρχει περίπτωση να κινδυνέψει με αυτό το ρόστερ. Δεν ξέρω, βέβαια αν μπορεί να κυνηγήσει και κάτι περισσότερο από μια άνετη παραμονή, αλλά θεωρώ ότι ίσως μπορεί να φλερτάρει με τα πλέι οφ. Θα είναι κάπου μεταξύ της 8ης και της 10ης θέσης.
Αφιόν Μπελεντιγεσπόρ
Τι έκανε πέρυσι: Την στιγμή που διακόπηκε το πρωτάθλημα είχε ρεκόρ 7-15 και ήταν στην 14η θέση, έχοντας απόσταση ασφαλείας τεσσάρων νικών από την επικίνδυνη ζώνη.
Μεταγραφές: Άλλαξε όλους τους ξένους της και γενικά προχώρησε και σε άλλες αλλαγές στο ρόστερ της. Πήρε τον Κρις Ράιτ (PG – Πόλσκι, 15.1 π.), τον Πάκο Κρουζ (SG – Ρίτας, 12.7 π.), τον Τζέι Πι Μακούρα (G/F, G-League, 14.4 π.), τον Τάνερ Λάισνερ (PF – Λούντβιγκσμπουργκ, 10.2 π.) και τον Εβάλντας Κάιρις (C – Ρίτας, 7.9 π.). Από τις κινήσεις από την εγχώρια αγορά, ξεχώρισε η απόκτηση ου Εγκεμέν Γκουβέν (C – Τουρκ Τέλεκομ, 5.3 π.) και τον Μπερκέ Αϊγκουντούζ (SF – Καρσίγιακα).
Προπονητής – Ρόστερ: Ο Τσαν Σεβίμ δεν έχει κλείσει ακόμα τα 40, αλλά φέτος θα είναι η 4η χρονιά του στην Μπελεντιγεσπόρ. Φέτος, μάλιστα, θα έχει στη διάθεσή του το πιο ισχυρό ρόστερ που είχε ποτέ, καθώς ειδικά στην περιφέρεια, υπάρχει αρκετή ποιότητα για μια ομάδα που έχει στόχο την παραμονή. Κρις Ράιτς και Πάκο Κρουζ αναμένεται να σηκώσουν το βάρος στην επίθεση, καθώς ο κορμός των Τούρκων δεν είναι και πολύ ισχυρός.
Παίκτες ανά θέση:
PG: Ράιτ, Σαραλόγλου
SG: Κρουζ, Σαντσακλί
SF: Μακούρα, Σαγκλάμ, Αγκιουντούζ
PF: Λάισνερ, Τουντσέρ, Καραμπιλέν
C: Κάιρις, Γκιουβέν
Εκτίμηση: Νέος χορηγός στην ομάδα και αυτό μεταφράστηκε σε μεγαλύτερο μπάτζετ και πιο ποιοτικό ρόστερ. Μπορεί να μην υπάρχει ιδιαίτερο βάθος στον πάγκο, ωστόσο η πεντάδα των ξένων μπορεί να την κρατήσει μόνη της στην κατηγορία. Δεν μπορεί, πάντως, να διεκδικήσει κάτι περισσότερο.
Μπουγιουκτσεκμετσέ
Τι έκανε πέρυσι: Την στιγμή της διακοπής ήταν δεύτερη από το τέλος με ρεκόρ 3-20 και προφανώς σώθηκε λόγω κορονοϊού!
Μεταγραφές: Έκανε δυνατές κινήσεις σε σχέση με τα περσινά δεδομένα, καθώς συμπλήρωσε και τις πέντε θέσεις ξένων. Κράτησε για 3η διαδοχική χρονιά τον Οσίρις Έλντριτζ (G/F, 19.2 π.) και πήρε τους Γκαπριέλ Ολασένι (C – Μπούρσασπορ, 11 π., 8.3 ρ.), Ματ Φάρελ (PG – 9.1 π.), Ντέβιν Όλιβερ (PF – Ναντέρ, 9.8 π.) Κέλβιν Άντερσον (SG – Φουενλαμπράδα, 12.7 π.). Παράλληλα, προσπάθησε να ενισχύσει και τον κορμό των γηγενών με τους Ομέρ Ουτκού Αλ (PG – Μπεσίκτας, 2.8 π.) και Ενές Μπερκάι Τασκιράν (SG – Τουρκ Τέλεκομ, 4.1 π.).
Προπονητής – Ρόστερ: Ο Οζχάν Τσιβγκίν επιστρέφει στον πάγκο της ομάδας μετά από ένα διάλειμμα 1.5 χρόνου. Ήταν στην Μπουγιουκτσεκμετσέ από το 2015 ως το 2018 και πέρυσι βρέθηκε στην δεύτερη κατηγορία. Το ρόστερ της είναι σαφώς καλύτερο από το περσινό, αλλά το ερωτηματικό είναι αν θα καταφέρει να διατηρήσει όλους τους παίκτες ως το τέλος, καθώς τα τελευταία χρόνια… διαλυόταν από τα μισά της σεζόν.
Παίκτες ανά θέση:
PG: Φάρελ, Ουτκού Αλ
SG: Άντερσον, Τασκιράν, Ερντέκ
SF: Έλντριτζ, Ιβεντί
PF: Όλιβερ, Τσέλεπ
C: Ολασένι, Ντουράν
Εκτίμηση: Για τον στόχο της παραμονής, το ρόστερ της είναι πολύ καλό. Ίσως, υπάρχει μια αδυναμία στη θέση του πλέι μέικερ. Δεν μπορεί να ζητήσει κάτι περισσότερο από μια άνετη παραμονή, ωστόσο θεωρώ ότι θα τα καταφέρει.
Πετκίμ
Τι έκανε πέρυσι: Σύμφωνα με την απόφαση που πήρε αρχικά η ομοσπονδία μπάσκετ της Τουρκίας, δεν θα έπεφτε καμία ομάδα από το περσινό πρωτάθλημα, οπότε δεν θα είχαμε και άνοδο. Στις 29 Ιουλίου, όμως, η Σιγορτάμ δήλωσε αδυναμία συμμετοχής και η Πετκίμ, η οποία έχει ως βασικό χορηγό μια εταιρεία πετρελαίου από το Αζερμπαϊτζάν, βρήκε θέση στην πρώτη κατηγορία.
Μεταγραφές: Προφανώς είναι μία εντελώς νέα ομάδα, καθώς από πέρυσι έχουν μείνει στο ρόστερ μόνο κάποιοι βετεράνοι. Προχώρησε σε εντυπωσιακές κινήσεις, με σπουδαιότερη αυτή του γνωστού μας Κέντρικ Ρέι (G-ΑΕΚ, 9.7 π.), ο οποίος έχει και παραστάσεις Ευρωλίγκα. Επίσης, πήρε τον Σαρούνας Βασιλιάουσκας (PG – Γκαζιαντέπ, 9.3 π.), τον Ιάν Χάμερ (PF – Όλντενμπουργκ, 8.4 π.), τον Τόμας Γουίμπους (F-Λούντβιγκσμπουργκ, 11.9 π.) και τον Στιβ Ζακ (C – Μπερ Σεβά, 11.8 π., 10.7 ρ.). Παράλληλα, πήρε δύο Τούρκους που αποφοίτησαν από Αμερικανικά κολέγια, τους Τσάνμπερκ Κους (G/F- NCAA/C. Florida, 9.4 π.) και Ντενίζ Τσελέν (F – NCAA/Harcum, 11.6 π.). Τέλος, ενίσχυσε τον κορμό των γηγενών με του Εγκέ Ατσάρ (C – Γαλατάσαραϊ, 4 π.) και Ντορουκουχάν Ενγκιντενίζ (SG – Όρμανσπορ, 8.9 π.).
Ρόστερ – Προπονητής: Η σοβαρότητα της επένδυσης που γίνεται στην ομάδα της Σμύρνης, φαίνεται από την πρόσληψη του Κεστούτις Κεζμούρα, τον οποίο θυμόμαστε από την παρουσία του στον Ολυμπιακό. Το ρόστερ είναι πολύ καλό, καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν και γηγενείς παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν, αλλά προφανώς όλα θα κριθούν από την παρουσία των ξένων.
Παίκτες ανά θέση:
PG: Βασιλάουσκας, Μεντεσέ
SG: Ρέι, Ερουκλού, Τούρνα
SF: Γουίμπας, Ενγκιντενίζ, Κους
PF: Χάμερ, Γιαπάρ, Τσελέν
C: Ζακ, Αράρ
Εκτίμηση: Χρήμα υπάρχει και αυτό φαίνεται από τις μεταγραφές, οπότε θεωρώ ότι μπορούν να γίνουν και διορθωτικές κινήσεις στην πορεία. Προφανώς, ο στόχος είναι η παραμονή και νομίζω ότι είναι πιο πιθανό να αντέξει η Πετκιμσπόρ, παρά κάποιες άλλες ομάδες που συνηθίζουν να παρουσιάζουν οικονομικά προβλήματα. Ίσως, αξίζει το 1.87 για την παραμονή της στην κατηγορία.
Φετίγε
Τι έκανε πέρυσι: Όπως σχεδόν κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Τουρκική ομοσπονδία μας εξέπληξε με την ανακοίνωση της τελευταίας ομάδας που θα πάρει μέρος στο πρωτάθλημα. Ενώ όλα έδειχναν ότι το πρωτάθλημα θα γίνει με 15 ομάδες μετά την αποχώρηση της Μπαντίρμα, η Φετίγε κέρδισε την δικαστική διαμάχη και εξασφάλισε τη συμμετοχή της στην πρώτη κατηγορία μόλις στις 19 Σεπτεμβρίου, μία εβδομάδα πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.
Μεταγραφές: Δεν έχει προλάβει να κινηθεί μετά την ανακοίνωση και έτσι οι μοναδικές κινήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει είναι οι προσθήκες κάποιων Τούρκων, οι περισσότεροι εκ των οποίων έπαιζαν στη δεύτερη κατηγορία. Ο μόνος που έπαιξε πέρυσι στην BSL είναι ο Τσανέρ Ερτσάν (PF – Ορμανσπόρ, 3.4 π.). Προφανώς και θα ακολουθήσουν κάποιες μεταγραφές, ειδικά στις θέσεις των ξένων.
Προπονητής – Ρόστερ: Στον πάγκο παραμένει ο προπονητής που είχε και πέρυσι, Αλκίμ Αϊ, ο οποίος κατάφερε να την έχει στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος όταν ολοκληρώθηκε η κατηγορία. Στην ομάδα υπάρχει αυτή την στιγμή ένας ξένος, ο Έρικ Νιλ (PG – 17.8 π.), ο οποίος έπαιζε στην Φετίγε και πέρυσι και γενικά δεν είναι χρήσιμο να σας παρουσιάσουμε τους παίκτες ανά θέση, αφού το ρόστερ είναι ελλιπέστατο.
Εκτίμηση: Αν κρίνουμε από το πρόσφατο παρελθόν, οι ομάδες που δηλώνουν συμμετοχή στο πρωτάθλημα λίγες μέρες πριν από το τζάμπολ, καταλήγουν σε… σάκο του μποξ. Δεν νομίζω ότι μπορεί να ελπίζει σε παραμονή η Φετίγε, εκτός αν προχωρήσει σε μεγάλες μεταγραφικές εκπλήξεις και σύντομα.
Επιμέλεια: Στέφανος Μαρολαχάκης
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις