Είναι απόλαυση όχι μόνο να βλέπεις τον Στέφανο Τσιτσιπά να παίζει τένις αλλά να παρακολουθείς έναν Έλληνα τενίστα να βρίσκεται στα ημιτελικά ενός ιστορικού και διάσημου grand slam, του Roland Garros. Πού να φανταζόταν κάποιος πριν από μερικά χρόνια πως θα βλέπαμε έναν αθλητή από τη χώρα μας να είναι στην ελίτ του παγκόσμιου τένις;
Κι όμως, με μεθοδικότητα, πολλή δουλειά και τη σωστή καθοδήγηση από τον πατέρα του, Απόστολο, που είναι ο προπονητής του, έφτασε να βρίσκεται στα μεγάλα... σαλόνια του τένις και, δη, στα ημιτελικά του γαλλικού Οπεν. Απ’ τον χθεσινό προημιτελικό απέναντι στον Αντρέι Ρούμπλεφ, εντυπωσιακός ήταν ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε ένα τέτοιον αγώνα ο κορυφαίος μας τενίστας. Προσηλωμένος και παίζοντας συναρπαστικό τένις, κατάφερε σε λιγότερο από δύο ώρες (σ.σ. 1 ώρα και 55 λεπτά) να κερδίσει έναν αντίπαλο από το Νο 13 σε μια υψηλού επιπέδου διοργάνωση.
Σίγουρα το επόμενο βήμα είναι πιο δύσκολο, να πάρει το εισιτήριο για τον τελικό, αλλά και ακόμη κι αν δεν έρθει η πρόκριση (με το Νόβακ Τζόκοβιτς, αύριο…), ο Τσιτσιπάς έχει βάλει τις βάσεις για να το πετύχει αργά ή γρήγορα. Είναι θέμα χρόνου…
Υπενθυμίζεται, ανοιχτά bets από τη χθεσινή στήλη, το διπλό της Φενέρμπαχτσε με την Εφές, με τουλάχιστον 2 π. διαφορά, και ο ρισκαδόρικος άσος της Βουλγαρίας με την Ουγγαρία.
Τέσσερα εισιτήρια απέμειναν για το Euro 2020, που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι το 2021 και τα οποία διεκδικούν συνολικά… 16 ομάδες. Με το νέο σύστημα διεξαγωγής και ελέω της κατάστασης, διεξάγονται μίνι Final 4 αλλά όχι σε μια χώρα: ημιτελικά και μετά τελικός, με τις έδρες να βγαίνουν κατόπιν κληρώσεως. Όλα νοκ άουτ! Έδρες, με ως επί το πλείστον άδεια γήπεδα, βεβαίως βεβαίως.
Από χθες ανέφερα τον (ρισκαδόρικο) άσο της Βουλγαρίας με τη Ρουμανία, στη Σόφια και στο 3.73, ήδη έχει αρχίσει και πιέζεται.
Όποια περάσει, αντιμετωπίζει στον τελικό Ισλανδία ή Ρουμανία, οι οποίες αναμετρώνται απόψε στο Ρέικιαβικ. Η φόρμα των Ισλανδών είναι επίφοβη, στα τελευταία επίσημα στο Nations League έχασε, δύσκολα από την Αγγλία και εύκολα από το Βέλγιο, με τον (γνωστό μας) Φινμπόγκασον και τον Σίγκθορσον της ΑΪΚ το επιθετικό δίδυμο. Οι Ρουμάνοι νίκησαν στην Αυστρία κι έφεραν ατύχως 1-1 με τη Βόρεια Ιρλανδία, άφησαν υποσχέσεις αλλά έχουν βασικές απουσίες απόψε: τον στόπερ Νεντελτσεάρου που ήρθε στην Αθήνα για να υπογράψει στην ΑΕΚ, τον αρχηγό στόπερ Κίρικες και τον φορ Αντόνε.
Ρουμάνοι και Ισλανδοί αντάμωσαν πάλι… τον προηγούμενο αιώνα, τότε που η Ισλανδία ήταν ακόμη αδύναμη ποδοσφαιρικά και οι Καρπάθιοι, για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 1998, τους νίκησαν… μέσα έξω με 4-0 και παίζοντας με αρκετούς γνωστούς μας (βλ. παρακάτω).
Ισορροπημένο δείχνει, ελαφρώς φαβορί ο άσος (με πτώση), για ρίσκα είναι: όχι διπλό, όχι λιγότερα από δύο γκολ. Κάτι σε 1-1 που κάνει, «σηκώνει» και για funbetιά σε πέναλτι.
Στα μεταξύ τους το 1996-97 λοιπόν για Ρουμανία και Ισλανδία, εκλέκτορας ήταν ο Άνχελ Ιορντανέσκου, ομοσπονδιακός και της Εθνικής το 1999 αλλά και πρώην παίκτης του ΟΦΗ (1992-94) και διεθνείς αρκετοί γνώριμοί μας: οι κίπερ Μπόγκνταν Στελέα (Ακράτητος 2005-06) και Φλορίν Προυνέα (Ξάνθη 2004-05), ο στόπερ Αντον Ντόμπος (ΑΕΚ 1997-99, Εθνικός 1998-99), ο μέσος Ντένις Σέρμπαν (Λάρισα 2005-06) και με σταρ της εποχής τότε, βέβαια, τον Γκεόργκε Χάτζι. Οικεία πρόσωπα είχαν τότε και οι Ισλανδοί: τον «καρχαρία» Χέλγκι Σίγκουρντσον (Παναθηναϊκός 1999-01), τον Αρναρ Γκρέταρσον (ΑΕΚ 1997-00) και τον Έιναρ Ντάνιελσον (ΟΦΗ 1999).
Όσο για τον «Μαραντόνα των Καρπαθίων»; Από τις περιπτώσεις που λίγο έλειψε να παίξουν στην Ελλάδα! Το όνομά του Γκεόργκε Χάτζι απασχόλησε για πρώτη φορά τους Έλληνες ρεπόρτερ τον Ιούνιο του 1986, όταν μαζί με τον αείμνηστο Γιώργο Μητσιμπόνα εμπλεκόταν σε σενάριο που τους ήθελε… πακέτο στον Παναθηναϊκό. Όντως, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης επιθυμούσε διακαώς την απόκτηση του ανερχόμενου Ρουμάνου άσου και, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, είχε καταφέρει να «μπλοκάρει» τη μετακίνησή του στη Φιορεντίνα. Οι «βιόλα» φέρονται να προσέφεραν 250.000.000 δραχμές το καλοκαίρι του 1984, ενώ ο «Καπετάνιος» είχε προετοιμάσει το έδαφος για ένα deal κοντά στα 210 εκατ. δραχμές!
Στις 27 Αυγούστου 1986, ο Παναθηναϊκός έδωσε φιλικό ματς με τη Σπόρτουλ του Χάτζι, «Ελληνορουμάνο» όπως έγραφαν τότε οι εφημερίδες αφού η μητέρα του είχε γεννηθεί στην Ελλάδα.
Εντέλει η Στεάουα, κάτοχος του Πρωταθλητριών 1985-86, συμφώνησε με τον Χάτζι, αλλά για ένα και μοναδικό ματς: το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ ενάντια στην Ντινάμο Κιέβου, διαμορφώνοντας μάλιστα το σκορ του αγώνα με φάουλ στο 44’ (1-0). Και, η ομάδα που ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με το δικτατορικό καθεστώς του Νικολάε Τσαουσέσκου, αποφάσισε να τον κρατήσει στο δυναμικό της, αντί να του επιτρέψει να γυρίσει στη Σπόρτουλ, ενώ θα έκανε και τη θητεία του, διετή, στο ρουμανικό στρατό.
Ο «καπετάνιος» ήταν στο γήπεδο στους ημιτελικούς της Στεάουα με την Άντερλεχτ τη σεζόν 1985-1986 και μπήκε, μετά τη λήξη, στο γήπεδο πανηγυρίζοντας μαζί με τους Ρουμάνους φίλους του! Ο Βαρδινογιάννης επανήλθε και μάλιστα εθεάθη σε δείπνο με τον Ντίνο Τσαουσέσκου, γιο του Νικολάε και τον τότε υπουργό Αθλητισμού της Ρουμανίας, στην ιστορική ταβέρνα «Μυρτιά» στο Μετς. Ο Χάτζι επιθυμούσε να πάει στο Campionato, είχε κουβεντιάσει με τον Τζιοβάνι Ανιέλι της Γιουβέντους και η… ιστορική συνάντησή του με τον «καπετάνιο» Βαρδινογιάννη έλαβε χώρα σε φιλικό της Ρουμανίας με την Εθνική μας στα τέλη του 1987.
Ο ιδιοκτήτης του «τριφυλλιού» τον ενημέρωσε ότι, μιας και η μητέρα του είχε γεννηθεί στη Μεσολακκιά Αμφίπολης του νομού Σερρών, του έβγαλε ήδη ελληνική ταυτότητα με το όνομα… Γιώργος Χατζής, το γένος Μέγα, ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι το δελτίο του παίκτη στην ΕΠΟ ήταν έτοιμο! Ωστόσο οι Ρουμάνοι της Στεάουα προσκόμισαν έγγραφα, μέσω των οποίων αποδεικνυόταν ότι η μητέρα του είχε γεννηθεί στην Κοστάντσα το 1931 ενώ την υπόθεση… πολεμούσε η εφημερίδα «24 ώρες» του Γιώργου Κοσκωτά, που είχε ήδη αγοράσει τον Ολυμπιακό και, ως αποδείχθηκε, μοίραζε ήδη εκατομμύρια δραχμές σε ΠΑΣΟΚικούς υπουργούς, μέσα σε… κουτιά πάμπερς!
Ο Παναθηναϊκός κατέθεσε το δελτίο του Χάτζι στις 15 Ιουλίου 1988, θα ήταν δύο χρόνια ερασιτέχνης και πέντε επαγγελματίας, κλασική διαδικασία τότε τα 7ετή συμβόλαια. Ωστόσο, ελλείψει στοιχείων για την ελληνοποίηση, η περίφημη μεταγραφή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και η ευκαιρία, για τον Παναθηναϊκό, χάθηκε άδοξα.
Ο Ρουμάνος σταρ, από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στην Ευρώπη τη δεκαετία του ‘80 και του ’90, αποκάλυψε χρόνια αργότερα ότι το καθεστώς Τσαουσέσκου δεν του επέτρεψε να πάει στον Παναθηναϊκό, που ήταν έτοιμος να δαπανήσει 8 εκατ. δολάρια για να κάνει την τρίτη ακριβότερη μεταγραφή ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου εκείνη την εποχή, μετά την μεταπήδηση του Ντιέγκο Μαραντόνα από την Μπαρτσελόνα στη Νάπολι το 1984 (10 εκατ. δολάρια) και του Ρουντ Γκούλιτ από την PSV Αϊντχόφεν στη Μίλαν το 1987 (12 εκατ. δολάρια)! Εντέλει ο Χάτζι πήγε το 1990 στη Ρεάλ Μαδρίτης έναντι 4,3 εκατ. δολαρίων.
Σλοβακία – Ιρλανδία. Αμφίρροπο ματς στην Μπρατισλάβα, όποια περάσει παίζει τελικό πρόκρισης με Βοσνία ή Βόρεια Ιρλανδία. Οι Σλοβάκοι στα τελευταία του Nations League δεν έπεισαν, έχοντας και «φρέσκο» εκλέκτορα τον Πάβελ Χάπαλ, παρών ο σταρ Χάμσικ αλλά λείπουν ο κίπερ Ντουμπράβκα, ο μπακ Χάνκο και ο χαφ Λομπότκα, άπαντες βασικοί. Χωρίς τον κάπτεν Κόουλμαν οι Ιρλανδοί, που έχουν υπέρ τους τη (μικρή) παράδοση: 1-3-0, τα 3/4 ήταν goal/goal. Καλοπληρώνει το αμφίτερμα, κράτησα όμως το ασιατικό over 1,75 με μισή πληρωμή σε 2 γκολ και… κανονική σε 3+.
Νορβηγία – Σερβία. Αίμα και άμμος στο Οσλο, όποια περάσει παίζει τελικό πρόκρισης με Σκωτία ή Ισραήλ, παρουσία… 200 νοματαίων το ματς. Οι Νορβηγοί πασχίζουν για να επανέλθουν ύστερα από χρόνια σε τελική φάση μεγάλου τουρνουά, «τρέχοντας» αήττητο εννέα αγώνων (4-5-0) και με ηγέτη μπροστά τον Χάαλαντ της Ντόρτμουντ, δίπλα στον Σέρλοθ της Λειψίας. Οι Σέρβοι έμειναν πίσω από Ουκρανία και Πορτογαλία στον όμιλο, στο Nations έφεραν 0-0 με την Τουρκία κι έχασαν 3-1 στη Μόσχα, ο δικός τους… Χάαλαντ είναι ο Μίτροβιτς της Φούλαμ, εκλέκτορας παραμένει ο άλλοτε τεχνικός της ΑΕΚ, Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς. Μια επιλογή το ασιατικό over 2 με… μονάδα σε ακριβώς δύο γκολ και, μια άλλη, να σκοράρει το Νορβηγάκι…
🇸🇰🇮🇪 21:45 Σλοβακία 🆚 Ιρλανδία ⏩ Over 1,75 A.H. 🦊 1.77. (Betshop)
🇳🇴🇷🇸 21:45 Νορβηγία 🆚 Σερβία ⏩ Over 2 A.H. 🦊 1.63. (Betshop)
🇳🇴🇷🇸 21:45 Νορβηγία 🆚 Σερβία ⏩ Γκολ Χάαλαντ 🦊 2.65. (Stoiximan)
🇮🇸🇷🇴 21:45 Ισλανδία 🆚 Ρουμανία⏩ Να κριθεί στα πέναλτι 🦊 5.15. (Stoiximan)
ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Μακάμπι Τελ Αβίβ. Η ΤΣΣΚΑ, άνευ Μιλουτίνοφ και Στρέλνιεκς, δεν είχε πολλές ελπίδες στη Βαρκελώνη και ηττήθηκε με 10 πόντους από την Μπαρτσελόνα, στα θετικά το καλό ντεμπούτο του Σενγκέλια με 15 πόντους. Διαγνώσθηκε με κορωνοϊό, πλην των δύο, και ο φόργουρντ Αντόνοφ. Η Μακάμπι πήρε με 80-73 την Αλμπα με κορυφαίο τον Καλοϊάρο, δυσκολεύτηκε πάντως στο ξεκίνημα και αντιμετωπίζει εκ νέου απουσίες: Ντε Μπαρτολομέο, Ζούσμαν, Κάσπι δεν ταξίδεψαν στη Μόσχα.
Η Μακάμπι είχε από το 2004 να νικήσει την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα, το έκανε πέρυσι… δια περιπάτου, 93-76. Να το επαναλάβει; Με όπλο την άμυνα και ενάντια σε μια ανέτοιμη ΤΣΣΚΑ, δεν αποκλείεται αλλά μιλάμε για μια ομάδα που μπορεί από το πουθενά να σου ρίξει 20άρα στο κεφάλι. Με τη σκέψη ότι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θα επενδύσει πολύ στην άμυνα και μόνο με χαμηλό line οι Μακκαβαίοι έχουν ελπίδα, ποντάρισμα διπλασιασμού να μπουν μέχρι 160.
🇷🇺🇮🇱 20:00 ΤΣΣΚΑ Μόσχας 🆚 Μακάμπι Τελ Αβίβ ⏩ Under 160,5 🦊 2.02. (Stoiximan)
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi