Άλμπα Βερολίνου
Τι έκανε πέρυσι: Όταν διακόπηκε το πρωτάθλημα ήταν 4η με ρεκόρ 14-5, αλλά στο τελικό τουρνουά ήταν καταιγιστική, καθώς πήρε το πρώτο της πρωτάθλημα μετά το 2015 με δέκα νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια! Μέχρι τη διακοπή της EuroLeague ήταν 16η με ρεκόρ 9-19.
Μεταγραφές: Έφυγαν αρκετά σημαντικά γρανάζια της περσινής ομάδας που έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου και δεν μπορούμε να πούμε ότι αντικαταστάθηκαν επάξια. Αποχώρησαν παίκτες όπως οι Μάρτιν Χέρμανσον (γκαρντ-Βαλένθια), Ρόκας Γκιερντάιτις (φόργουορντ-Μπασκόνια) και Λάντρι Νόκο (σέντερ), ενώ από τις προσθήκες ξεχωρίζουν αυτές των Τζέισον Γκρέιντζερ (γκαρντ-Μπασκόνια), Μάοντο Λο (γκαρντ – Μπάγερν) και Σιμόνε Φοντέκιο (φόργουορντ – Ρέτζιο Εμίλια).
Προπονητής-ρόστερ: Ο Άιτο Ρενέσες είναι ακλόνητος στσον πάγκο της Άλμπα, αφού η διοίκηση του δείχνει τυφλή εμπιστοσύνη. Όσον αφορά τη συνολική εικόνα του ρόστερ, αυτό μοιάζει αποδυναμωμένο σε σχέση με πέρυσι (φαίνεται και από τα πρώτα παιχνίδια στην EuroLeague), αλλά λογικά στην πορεία της χρονιάς, οι Βερολινέζοι θα βρουν τον ρυθμό τους. Αστέρες της ομάδας είναι οι Μάρκους Έρικσον (σούτινγκ γκαρντ), Λουκ Σίκμα (φόργουορντ) και Πέιτον Σίβα (γκαρντ).
Παίκτες ανά θέση
PG: Σίβα, Γκρέιντζερ, Λο
SG: Μάτισεκ, Έρικσον
SF: Τζιφάι, Φοντέκιο
PF: Σίκμα, Ολίντε, Τίεμαν
C: Λάμερς, Σνάιντερ, Νίκιτς
Εκτίμηση: Τα πρώτα δείγματα από την EuroLeague δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά, ειδικά όσον αφορά το κομμάτι της άμυνας. Το ρόστερ δεν είναι κακό, αλλά θα πρέπει να αναδειχθούν νέοι σταρ μετά τη φυγή των Γκιερντάιτις και Χέρμανσον. Αν το καταφέρει αυτό ο Ρενέσες, τότε η Άλμα μπορεί να βάλει δύσκολα και στην Μπάγερν.
Όλντενμπουργκ
Τι έκανε πέρυσι: Την στιγμή της διακοπής ήταν στην 5η θέση της κατάταξης με ρεκόρ 13-7, ενώ στο τελικό τουρνουά έφτασε στα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από την μετέπειτα πρωταθλήτρια, Άλμπα. Στο EuroCup έφτασε μέχρι το ΤΟΡ 16, όπου έμεινε εκτός από τον όμιλο που συμμετείχε και ο Προμηθέα Πάτρας.
Μεταγραφές: Η πιο δυνατή μεταγραφή, τουλάχιστον όσον αφορά τις εντυπώσεις, είναι αυτή του Φιλ Πρέσεϊ (γκαρντ-Εστουδιάντες), ο οποίος στο παρελθόν έχει περάσει και από την Μπαρτσελόνα. Από εκεί και πέρα, πήρε τους Σεμπάστιαν Χερέρα (γκαρντ-Κράιλσχαϊμ) και Μάρτιν Μπρόινιγκ (φόργουορντ-Βόννη) από την εγχώρια αγορά, ενώ σε παίκτη-αποκάλυψη μπορεί να εξελιχθεί ο Κιθ Χόρνσμπι (γκαρντ-Πόλσκι), ο οποίος πέρυσι ήταν πολύ καλός στην πρώτη του σεζόν στην Ευρώπη.
Προπονητής-Ρόστερ: Ο Μλάντεν Ντρίτζενσιτς γεννήθηκε στη Βοσνία, αλλά μπορεί κάλλιστα να χαρακτηρίσει τη Γερμανία ως δεύτερη πατρίδα του, αφού είναι στους πάγκους της χώρας συνεχώς από το 2003. Στην Όλντενμπουργκ είναι από τον Μάρτιο του 2015 και μοιάζει ακλόνητος. Από τα ρόστερ ξεχρωρίζει ο Αμερικανός Ρίκι Πόλντινγκ (φόργουορντ), ο οποίος είναι στην ομάδα από το 2007, αλλά και ο Αυστριακός σέντερ Ρασίντ Μαχάλμπασιτς, ο οποίος χαρακτηρίζεται από το πληθωρικό παιχνίδι του, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που… φλερτάρει με το τριπλ νταμπλ.
Παίκτες ανά θέση
PG: Πρέσεϊ, Χομπς
SG: Χερέρα, Χόρνσμπι, Τάντα
SF: Πόλντινγκ, Σβέλδεμ
PF: Μπουθ, Μπρόινιγκ
C: Μαχάλμπασιτς, Αγκμπακόκο
Εκτίμηση: Υπάρχει μια συνέχεια από τα προηγούμενα χρόνια τόσο στον πάγκο όσο και στο ρόστερ. Θα είναι στα πλέι οφ, θα διεκδικήσει την τετράδα, αλλά μου μοιάζει δύσκολο να κυνηγήσει την υπέρβαση.
Μπάμπεργκ
Τι έκανε πέρυσι: Την στιγμή της διακοπής ήταν στην 7η θέση με ρεκόρ 12-9, αποδίδοντας χειρότερα από το αναμενόμενο, ενώ στο τελικό τουρνουά αποκλείστηκε από τη Όλντενμπουργκ στα προημιτελικά. Στο Basketball Champions League έμεινε εκτός συνέχειας από τη φάση των ομίλων.
Μεταγραφές: Αρκετές οι μεταγραφικές κινήσεις της ομάδας, αφού προχώρησε σε ριζική ανανέωση του ρόστερ μετά την περσινή αποτυχία. Μεταξύ άλλων, πήρε τον γνωστό μας Τσέις Φίλερ (φόργουορντ-Προμηθέας), τον Μίτσελ Βιτάλι (γκαρντ-Σάσαρι), τον Ντέιβιντ Κράβις (σέντερ-Μανρέσα) και τον Ντέβον Χολ (γκαρντ, Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ).
Προπονητής-Ρόστερ: Το πείραμα του Ραέλ Μοορς που πήρε το χρίσμα το προηγούμενο καλοκαίρι από την Αντβέρπ απέτυχε και ο Βέλγος απολύθηκε. Στη θέση του προσλήφθηκε ο Ολλανδός Γιόχαν Ρογιάκερς, ο οποίος ήταν για 8 χρόνια στη Γκέτινγκεν και έδειξε έργο. Όσον αφορά το ρόστερ, άλλαξε όλη η περσινή ομάδα, οπότε σίγουρα θα χρειαστεί χρόνο για να δέσει. Στα χαρτιά, πάντως, η ομάδα μοιάζει πλήρης.
Παίκτες ανά θέση
PG: Χολ, Λάρσον, Χουντ
SG: Βιτάλι, Γκρούτνερ, Πλέσερ
SF: Λόκχαρτ, Όγκμπε
PF: Φίλερ, Σένγκφέλντερ
C: Κράβις, Οντιάσε
Εκτίμηση: Πρόκειται για μια εντελώς καινούρια ομάδα. Για δεύτερο διαδοχικό καλοκαίρι, η Μπάμπεργκ ξηλώνει και τα… καρεκλάκια για να κάνει rebuilding. Ο Ρογιάκερς θα χρειαστεί χρόνο κι ας έχει ένα γεμάτο ρόστερ στα χέρια του. Βάσει ποιότητας θα πρέπει να είναι κοντά στην τετράδα, αλλά δεν θα εκπλαγώ αν το τέλος είναι κάπου ανάμεσα στην 7η και την 9η θέση.
Ουλμ
Τι έκανε πέρυσι: Στο πρώτο κομμάτι του πρωταθλήματος δεν ήταν καλή και την στιγμή της διακοπής ήταν στην 10η θέση με ρεκόρ 10-10. Στο τελικό τουρνουά έπαιξε πολύ καλύτερο μπάσκετ και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από τη Λούντβιγκσμπουργκ.
Μεταγραφές: Στην αμερικανική αγορά κινήθηκε η γερμανική ομάδα, αποκτώντας παίκτες από την… δεύτερη ταχύτητα που δείχνουν να είναι, όμως έτοιμοι για το step up. Στα πρώτα επίσημα ματς της χρονιάς στο EuroCup ξεχωρίζουν οι Ντίλαν Οστεκόφσκι (σέντερ-Γκέτινγκεν), Τρέι Κοπέιν (γκαρντ-Οστάνδη) και ο Τζον Περουτέλι (γκαρντ-Μπερ Σεβά).
Προπονητής-Ρόστερ: Ο Γιάκα Λάκοβιτς παραμένει στον πάγκο, καθώς κέρδισε τις εντυπώσεις με την παρουσία της ομάδας στο τελικό τουρνουά, αλλά φέτος καλείται να δείξει μεγαλύτερη σταθερότητα. Όσον αφορά το ρόστερ, πέρα από τις μεταγραφές που αναφέραμε, ξεχωρίζουν και οι Αντρέας Ομπστ (γκαρντ) και Πάτρικ Χέκμαν (φόργουορντ), οι οποίοι ήταν στην ομάδα από πέρυσι.
Παίκτες ανά θέση
PG: Κοπέιν, Γκούντερ, Κλεπάιζ
SG: Πετρουτσέλι, Ομπστ
SF: Χέκμαν, Λάντερς
PF: Χολμαν, Γουίλκινς
C: Οστεκόφσκι, Ντιαλό
Εκτίμηση: Τα πρώτα δείγματα της ομάδας του Γιάκα Λάκοβιτς είναι θετικά, έστω κι αν τα αποτελέσματα στο EuroCup δεν είναι τα επιθυμητά. Θεωρώ ότι θα διεκδικήσει την παρουσία της στην πρώτη τετράδα, αλλά όχι κάτι περισσότερο.
Λούντβιγκσμπουργκ
Τι έκανε πέρυσι: Πραγματοποίησε ονειρική χρονιά! Ήταν δεύτερη στην στιγμή της διακοπής και έφτασε μέχρι τον τελικό στο τουρνουά του Ιουνίου, όπου έχασε από την Άλμπα Βερολίνου.
Μεταγραφές: Οι αλλαγές στο ρόστερ ήταν πολλές, καθώς έφυγαν οι περισσότεροι από τους παίκτες που τράβηξαν το… κουπί πέρυσι (Κάρινγκτον, Νάιτ, Μπαμπ). Από τις προσθήκες ξεχωρίζουν αυτές των Τρεμέλ Ντάρντεν (φόργουορντ-Μίτελντόιτσερ), Τζαβόντε Χόκινς (γκαρντ-Κράιλσχαϊμ), Τζόρνταν Χαλς (γκαρντ-Βούρτζμπουργκ), Μπάρι Μπράουν (γκαρντ-G League) και Πόλας Μπαρτόλο (φόργουορντ-Φρανκφούρτη).
Προπονητής-Ρόστερ: Ο Τζον Πάτρικ έχει ταυτιστεί με τη Λούντβιγκσμπουργκ, καθώς βρίσκεται στον πάγκο της από τον Ιανουάριο του 2013 και έχει δώσει στην ομάδα την ταυτότητά του! Το ρόστερ άλλαξε ολοκληρωτικά, καθώς ο μόνος παίκτης που είχε διψήφιο αριθμό πόντων πέρυσι και παρέμεινε είναι ο Τζαλίν Σμιθ (γκαρντ). Ξέρουμε, πάντως, τι θα δούμε: γρήγορο μπάσκετ και σκληρές άμυνες!
Παίκτες ανά θέση
PG: Μπράουν, Χαλς, Ντεμπς
SG: Σμιθ, Χόκινς, Γουόρεν
SF: Ντάρντεν, Ροντρίγκες
PF: Μπαρτόλο, Γουέτζελ
C: Χάρις, Μπότερμαν, Τουράι
Εκτίμηση: Το ρόστερ άλλαξε, αλλά ο Τζον Πάτρικ κατάφερε να το γεμίσει με παίκτες που ταιριάζουν στα «θέλω» του. Μπορεί να μην ξεκινήσει καλά, αλλά στην πορεία θα μας δείξει πράγματα. Περιμένω ένα πλασάρισμα στις θέσεις 4-8.
Βόννη
Τι έκανε πέρυσι: Η περσινή χρονιά ήταν εφιαλτική για την Βόννη, καθώς την στιγμή της διακοπής ήταν στην 15η θέση με ρεκόρ 4-16 και πάλευε για την παραμονή της. Στο Basketball Champions League τα πήγε κάπως καλύτερα, καθώς αποκλείστηκε στη φάση των 16 από την ΑΕΚ.
Μεταγραφές: Η ομάδα που θα δούμε φέτος είναι εντελώς καινούρια! Τον Κρις Μπαμπ τον είδαμε πέρυσι στον Προμηθέα και ξέρουμε τι μπορεί να κάνει. Από τις υπόλοιπες μεταγραφές, ξεχωρίζουν αυτές των Ντεϊβίντας Γκαϊλίους (φόργουορντ-Νεπτούνας) και Λέον Κράζτζερ (σέντερ-Φρανκφούρτη). Οι υπόλοιποι ξένοι έπαιζαν σε αρκετά χαμηλότερο επίπεδο και αποτελούν «στοίχημα».
Προπονητής-Ρόστερ: Ο Γουίλ Βόιγκτ κλήθηκε πέρυσι να σώσει την ομάδα, δεν πρόλαβε να δείξει πολλά και αποχώρησε. Στη θέση του, πήρε το χρίσμα ο Ιγκόρ Γιόβοβιτς, ο οποίος στο παρελθόν ήταν πρώτος προπονητής σε Μπουντούσνοστ και Ζιέλονα Γκόρα, ενώ πέρυσι ήταν βοηθός του Ντέγιαν Ράντοντσιτς στην Μπάγερν. Όσον αφορά το έμψυχο δυναμικό, αν του βγουν οι ξένοι μπορεί να παρουσιάσει πολύ καλή ομάδα, με ερωτηματικό το βάθος, αφού αριθμητικά έχει ένα από μικρότερα ρόστερ της κατηγορίας.
Παίκτες ανά θέση
PG: ΝτιΛέο, Χάγκινς
SG: Μπαμπ, Πόλαρντ
SF: Γκαϊλίους, Μπινάπφλ
PF: Λίσκα, Μίτσοβιτς
C: Κράτζερ, Τόμπσον
Εκτίμηση: Στα παιχνίδια του Κυπέλλου η Βόννη έδειξε πολύ καλό πρόσωπο. Προφανώς και θα στηρίξει πολλά στην τριάδα Μπαμπ-Γκαϊλίους-Κράτζερ, αλλά από την στιγμή που έχει ένα ματς την εβδομάδα μπορεί να τα βγάλει πέρα. Θεωρώ ότι θα μπει στα πλέι οφ, αλλά θα ήθελα πιο ψηλά το 1.80.
Ράστα Φέχτα
Τι έκανε πέρυσι: Μετά την προπέρσινη χρονιά-έπος, πέρυσι έμεινε σε υψηλό επίπεδο και την στιγμή της διακοπής ήταν στην 6η θέση με ρεκόρ 12-9. Στην τελική φάση παρατάχθηκε με πολλές απουσίες και μοιραία τερμάτισε στην 9η θέση.
Μεταγραφές: Αρκετοί από τους περσινούς παίκτες της πήραν… προαγωγή βρίσκοντας καλύτερα συμβόλαια, οπότε το φετινό ρόστερ θα έχει αρκετές αλλαγές. Από τις προσθήκες ξεχωρίζει με διαφορά αυτή του Στέφαν Πένο (γκαρντ- δανεικός από την Άλμπα), ενώ οι Αμερικανοί φόργουορντ Τζόρνταν Μπαρνέτ (Γκίσεν), Γουίλ Βορχεές (Μπρεμενχάβεν) γνωρίζουν το πρωτάθλημα και θα βοηθήσουν.
Προπονητής-Ρόστερ: Ο Τόμας Παχ ήταν για χρόνια βοηθός στην Άλμπα και πέρυσι πήρε την πρώτη του ευκαιρία στη Βόννη, η οποία όμως δεν στέφθηκε με επιτυχία. Φέτος, θέλει να δείξει ότι είναι όντως ένας από τους ανερχόμενους προπονητές της χώρας. Πέρα από τις μεταγραφές, σημαντικό ρόλο θα έχει και ο Τζοσούα Γιανγκ (γκαρντ), ο οποίος είναι στην ομάδα από το 2017.
Παίκτες ανά θέση
PG: Γιανγκ, Χουντ, Στέντζελ
SG: Πένο, Σαλούμου, Χασμπάργκεν
SF: Μπαρνέτ, Κρίστιεν
PF: Χέρκενχοφ, Βορχεές
C: Κλίφορντ, Ρόουβερ
Εκτίμηση: Για να δούμε τον Τόμας Παχ στην δεύτερη ευκαιρία του. Θα παίξει μεγάλο ρόλο η παρουσία του Πένο. Αν παίξει ο Σέρβος το μπάσκετ που έχουμε δει ότι μπορεί, τότε ναι, μπορεί να διεκδικήσει και μια θέση στα πλέι οφ.
Μπαϊρόιτ
Τι έκανε πέρυσι: Μετά από μια μέτρια χρονιά, ήταν στην 12η θέση της στιγμής της διακοπής, με ρεκόρ 9-12. Παράλληλα, είχε φτάσει στα ημιτελικά του –αδύναμου- FIBA Europe Cup.
Μεταγραφές: Άλλαξε σχεδόν όλη η ομάδα, αφού παρέμειναν στο ρόστερ μόλις δύο παίκτες από το περσινό σύνολο. Από τις μεταγραφές, ξεχωρίζει αυτή του Ντέιβιν Γουόκερ (γκαρντ-Ανδόρα), ο οποίος αναμένεται να έχει πολύ σημαντικό ρόλο, αλλά και αυτή του Ντέρεκ Πάρντον (σέντερ-Ρέτζιο Εμίλια), ο οποίος έπαιξε πέρυσι για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Από εκεί και πέρα, σημαντικό ρόλο θα έχει και ο Ματ Τίμπι (φόργουορντ-Γκίσεν), ο οποίος έχει εμπειρία από το γερμανικό πρωτάθλημα και θα βοηθήσει στην επίθεση, αλλά και ο Οσβάντας Ολισεβίτσιους (φόργουορντ-Νεπτούνας). Τέλος, σε «λαχείο» μπορεί να εξελιχθεί ο Φρανκ Μπάρτλεϊ (γκαρντ-Βαγιαδολίδ), ο οποίος πέρυσι ήταν πρώτος σκόρερ και πρώτος «κλέφτης» στην δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας.
Προπονητής-Ρόστερ: Στον πάγκο της ομάδας παραμένει ο Ραούλ Κόρνερ, ο οποίος είναι στη θέση του από το 2016. Το ρόστερ δεν έχει μεγάλο βάθος, αλλά από την στιγμή που δεν υπάρχει Ευρώπη η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν θα πιάσουν οι πρωτοεμφανιζόμενοι σε αυτό το επίπεδο Μπάρτλεϊ και Γούλριτζ.
Παίκτες ανά θέση
PG: Ντόρεθ, Γούλριτζ, Βεντζλ
SG: Μπάρτλεϊ, Γιαλαπόορ
SF: Γουόκερ, Ολισεβίτζιους
PF: Τίμπι, Κρουγκ
C: Παρντόν, Σάιφερθ
Εκτίμηση: Δεν μου γεμίζει το μάτι το ρόστερ της Μπαϊρόιτ. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία συνέχεια από πέρυσι και θεωρώ ότι πολύ δύσκολα θα μπει στα πλέι οφ. Από την άλλη, μοιάζει δύσκολο και να κινδυνέψει με υποβιβασμό.
Κράιλσχαϊμ
Τι έκανε πέρυσι: Ήταν η ομάδα έκπληξη της περσινής σεζόν, καθώς την στιγμή που διακόπηκε το πρωτάθλημα ήταν 4η με ρεκόρ 15-6, έχοντας παίξει εξαιρετικό μπάσκετ. Στην τελική φάση, πάντως, έπαιξε με πολλές απουσίες και όπως είναι λογικό τερμάτισε 10η.
Μεταγραφές: Όπως είναι λογικό οι πρωταγωνιστές του περσινού success story βρήκαν καλύτερα συμβόλαια και αποχώρησαν. Έτσι, η ομάδα προχώρησε σε μια αναγκαστική ριζική ανανέωση. Το μπάτζετ δεν ανέβηκε, οπότε προτιμήθηκαν και πάλι ξένοι από πρωταθλήματος χαμηλότερης δυναμικότητας. Ο Τζαμούνι ΜακΝις (σέντερ-Βίλπας) έπαιζε στη Φινλανδία, ο Τζέρεμι Τζόουνς (φόργουορντ-Κάπφενμπεργκ) ήταν στην Αυστρία, ο Νίμροντ Χίλιαρντ (γκαρντ-Μπάκεν Μπέαρς) στη Δανία και ο Μπελ Χέινς (γκαρντ-Νιαγάρα) στον Καναδά. Πιο δοκιμασμένη λύση αποτελεί ο Μπόγκνταν Ραντοσάβλιεβις (σέντερ-Αμβούργο), αλλά και ο Ελίας Λασίσι (φόργουορντ-Μπάμπεργκ).
Προπονητής-Ρόστερ: Οι περισσότεροι περιμέναμε ότι ο Φινλανδός Τόμας Ισάλο θα έπαιρνε την ευκαιρία σε υψηλότερο επίπεδο, αλλά τελικά παρέμεινε στον πάγκο της Κράιλσχαϊμ. Μένει να δούμε αν οι επιλογές του αποδειχθούν σωστές και φέτος! Στα χαρτιά, το ρόστερ μοιάζει καλύτερο από πέρυσι. Υπάρχει ο έμπειρος Μόρις Στάκεϊ, ενώ η προσθήκη του Ραντοσάβλιεβιτς μπορεί να αποδειχθεί κομβική για τη λειτουργία της ρακέτας.
Παίκτες ανά θέση
PG: Χέινς, Χίλιαρντ
SG: Στάκεϊ, Καϊζίν
SF: Λασίσι, Κόουλμαν
PF: Τζόουνς, Μπλεκ
C: Ραντοσάβλιεβιτς, ΜακΝις, Κοβάσεβιτς
Εκτίμηση: Θεωρώ ότι και φέτος θα δούμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομάδα. Μου μοιάζει δύσκολο να είναι τόσο αποτελεσματική όσο και πέρυσι, αλλά σίγουρα θα είναι ευχάριστη στον μέσο φίλαθο. Δεν νομίζω, πάντως, ότι θα είναι στην οχτάδα.
Φρανκφούρτη
Τι έκανε πέρυσι: Δεν τα πήγε καλά την προηγούμενη χρονιά, αφού παρά το γεγονός ότι δεν είχε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, την στιγμή της διακοπής ήταν στη 14η θέση με ρεκόρ 6-15.
Μεταγραφές: Προχώρησε σε ενδιαφέρουσες κινήσεις, παίρνοντας αρκετούς παίκτες που έπαιζαν και πέρυσι στη Γερμανία. Ξεχωρίζει ο έμπειρος γκαρντ Κονσταντίν Κόνγκα (γκαρντ-Λούντβιγκσμπουργκ) και οι Αμερικανοί Καμάρι Μέρφι (φόργουορντ-Ράστα Φέχτα) και Μάικ Κέσενς (φόργουορντ-Ράστα Φέχτα). Από εκεί και πέρα, ενδιαφέρον έχουν και οι περιπτώσεις των Εμανουέλ Λεκόμ (γκαρντ-Γκρανάρια) και Γιον Γκούντμουντσον (γκαρντ-Ισλανδία).
Προπονητής-Ρόστερ: Μπορεί να μην τα πήγε πολύ καλά πέρυσι, ωστόσο η διοίκηση συνέχισε να δείχνει εμπιστοσύνη στον Σεμπάστιαν Γκλάιμ, ο οποίος είναι στον πάγκο της ομάδας με τον ρόλο του πρώτου προπονητή από το 2017. Όσον αφορά το ρόστερ, παρέμεινε στον… ιστό της η σημαία Κουάντεζ Ρόμπερτσον (γκαρντ), όπως και ο Αμερικανός Ματ Μόμπλεϊ (γκαρντ), ο οποίος αποκτήθηκε πέρυσι λίγο πριν τη διακοπή.
Παίκτες ανά θέση
PG: Λεκόμ, Γκούντμουνον, Κόνγκα, Σχοόρμαν
SG: Μόμπλεϊ, Βρτσιτς
SF: Ρόμπερτσον, Φέλερ
PF: Μέφι, Μουρ
C: Κέσενς
Εκτίμηση: Το ρόστερ είναι ποιοτικό, αλλά δεν είναι ισορροπημένο. Στην περιφέρεια υπάρχει πληθώρα λύσεων, αλλά στη ρακέτα, κορμιά με το… σταγονόμετρο. Θα έχει ενδιαφέρον, πάντως η ομάδα του Γκλάιμ και αν στην πορεία προσθέσει έναν καλό ψηλό μπορεί να διεκδικήσει και τα πλεί οφ στο 2.15.
Γκέτινγκεν
Τι έκανε πέρυσι: Είχε μια πολύ ικανοποιητική πορεία, καθώς την στιγμή της διακοπής ήταν στην 9η θέση με 11-10, ενώ στο τελικό τουρνουά έφτασε στα προημιτελικά.
Μεταγραφές: Άλλαξε μεγάλο μέρος του ρόστερ και δεν θα θυμίζει σε πολλά την περσινή ομάδα. Από τις προσθήκες των ξένων ξεχωρίζουν αυτές των Λουκ Νέλσον (γκαρντ-Μανρέσα), Χόρχε Γκουτιέρεζ (γκαρντ-Αμβούργο) και Ακίμ Βάργκας (γκαρντ-Φρανκφούρτη). Στη ρακέτα, πήρε παίκτες από την G-League, οι οποίοι έχουν μηδαμινή ή ελάχιστη εμπειρία από την Ευρώπη.
Προπονητής-Ρόστερ: Ο Γιόχαν Ρογιάκερς εξαργύρωσσε την καλή πορεία της ομάδας και βρήκε συμβόλαιο στην Μπάμπεργκ. Η διοίκηση της Γκέτινγκεν, πάντως, δεν έψαξε πολύ μακριά για τον αντικαταστάτη του, αφού πήρε τον Βέλγο, Ροέλ Μοορς, που έμεινε ελεύθερος από την Μπάμπεργκ, με τις δύο ομάδες να ανταλλάζουν ουσιαστικά προπονητές! Όσον αφορά το ρόστερ, η ομάδα θα στηριχθεί σχεδόν αποκλειστικά στις μεταγραφές, αφού από πέρυσι έχουν παραμείνει μόνο κάποιοι ρολίστες.
Παίκτες ανά θέση
PG: Γκουτιέρες, Ρόμπισνον, Βάιντεμαν
SG: Νέλον, Βάργκας, Ομούβι
SF: Μόνινγκχοφ, Ντόκινς
PF: Τούρουντις, Τζάκσον
C: Οντιάσε, Κρέιμερ
Εκτίμηση: Καλό είναι να ξεχάσουμε όσα καλά είδαμε από την περσινή Γκέτινγκεν. Όχι ότι αποκλείεται να δούμε και πάλι μια καλή ομάδα, ωστόσο με την αλλαγή του προπονητή και σχεδόν όλου του ρόστερ θα δούμε άλλη ομάδα! Δεν με έχει πείσει ακόμα ο Μόορς ότι μπορεί να παρουσιάσει κάτι καλό, οπότε μπορεί να κινδυνέψει.
Βούρτζμπουργκ
Τι έκανε πέρυσι: Είχε αρκετά καλή παρουσία, καθώς την στιγμή της διακοπής ήταν στην 8η θέση με ρεκόρ 11-10. Παρά το γεγονός ότι είχε δικαίωμα να παίξει στο τελικό τουρνουά, επέλεξε να μην πάρει μέρος. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πριν λίγες εβδομάδες άλλαξε ο πρόεδρος της ομάδας.
Μεταγραφές: Όλοι οι πρωταγωνιστές της περσινής ομάδας αποχώρησαν, οπότε θα δούμε μια εντελώς νέα ομάδα. Από τους παίκτες που αποκτήθηκαν ξεχωρίζει ο Τζάστιν Σίαρς (φόργουορντ/σέντερ-Λούντβιγκσμπουργκ), αλλά και ο Τάιλερ Πέρσοντς (γκαρντ-Λάιντεν), που ήταν πέρυσι ένας από τους πρώτους σκόρερ του ολλανδικού πρωταθλήματος.
Προπονητής-Ρόστερ: Ο Ντένις Βούχερερ παραμένει στον πάγκο της ομάδας από το 2018, ωστόσο φέτος θα έχει πολύ δύσκολο έργο. Το μπάτζετ είναι σαφώς μικρότερο και αυτό αντανακλάται στην ποιότητα της ομάδας. Στα χαρτιά το ρόστερ είναι από τα πιο αδύναμα της κατηγορίας.
Παίκτες ανά θέση
PG: Πέρσονς, Ομπιέσε
SG: Χαντ, Αλμπούς
SF: Κοχ, Γουόρντ, Χόφμαν
PF: Όγκντεν, Σμιθ, Ντάουνς
C: Σίαρς, Βάιτζελ
Εκτίμηση: Είναι μια από τις πιο αποδυναμωμένες ομάδες της κατηγορίας. Μου μοιάζει πολύ δύσκολο να είναι και φέτος στο πρώτο μισό του βαθμολογικού πίνακα και δεν θα μου φανεί περίεργο να κινδυνέψει, αν και λογικά θα είναι κάπου μεταξύ 10ης και 15ης θέσης.
Γκίσεν
Τι έκανε πέρυσι: Η εικόνα της στο μεγαλύτερο κομμάτι της χρονιάς δεν ήταν καλή, ωστόσο είχε καταφέρει να έχει ρεκόρ 6-14 και να είναι στην 13η θέση της κατάταξης την στιγμή της διακοπής.
Μεταγραφές: Η ομάδα άλλαξε σχεδόν ολοκληρωτικά, αλλά οι περισσότεροι παίκτες που αποκτήθηκαν έπαιζαν σε πρωταθλήματα πολύ χαμηλότερου επιπέδου. Ενδεικτικά, πήρε τους Λίαμ Ο’Ράιλι (γκαρντ) και Ισαάκ Χάμιλτον (γκαρντ), οι οποίοι έπαιζαν στην Κύπρο και τον Μπράντον Μπάουμαν (φόργουορντ), ο οποίος πρόλαβε να παίξει σε τρία παιχνίδια με τον Πανιώνιο πριν διακοπεί το πρωτάθλημα. Η πιο... σίγουρη προσθήκη ίσως είναι αυτή του Γιόχαν Ρίχτερ (πάουερ φόργουορντ), ο οποίος βρίσκει συνεχώς συμβόλαιο στην BBL τα τελευταία χρόνια, όντας, πάντως, ρολίστας. Στην περιφέρεια, τα «κλειδιά» της ομάδας δόθηκαν στον Αμερικανό Τζόναθαν Σταρκ (G League), ο οποίος θα παίξει για πρώτη φορά φέτος στην Ευρώπη και έχασε ένα μέρος της προετοιμασίας λόγω τραυματισμού.
Προπονητής: Ο Ίνιγκο Φρέγερ είναι στον πάγκο της Γκίσεν από το 2017 και έχει καταφέρει να καθιερωθεί ως ένας από τους καλούς προπονητές της γερμανικής σχολής με το γρήγορο μπάσκετ και το μεγάλο σκορ. Η μεγάλη διαφορά του ρόστερ σε σχέση με πέρυσι είναι ότι αποχώρησε η «κολόνα», Τζον Μπράιαντ, αλλά τουλάχιστον παρέμεινε ο -36χρονος πια- Μπράντον Μπάουμαν.
Παίκτες ανά θέση
PG: Σταρκ, Ο’Ράιλι, Κράουσχααρ
SG: Ρόυζι, Χάμιλτον
SF: Τόμας, Ζίλκα, Πιάνιτς
PF: Μπάουμαν, Τζέιμς
C: Ρίχτερ
Εκτίμηση: Ο Ίνιγκο Φρέγερ έχει δημιουργήσει μια ομάδα χωρίς μεγάλα κορμιά που θα προσπαθήσει να παίξει γρήγορα, όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια. Η ποιότητα, όμως, έχει πέσει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οπότε πιστεύω ότι είναι ένα από τα φαβορί για τον υποβιβασμό. Μου αρέσει το 3.75 για να τερματίσει σε μία από τις δύο τελευταίες θέσεις.
Μπράουνσβαϊγκ
Τι έκανε πέρυσι: Την στιγμή της διακοπής ήταν στην 11η θέση του βαθμολογικού πίνακα με ρεκόρ 9-11, παίζοντας αρκετά καλό μπάσκετ για ένα μεγάλο διάστημα της σεζόν.
Μεταγραφές: Έκανε μετρημένες αλλά ουσιαστικές κινήσεις. Η πιο δυνατή είναι η απόκτηση του Μπράιον Άλεν (γκαρντ-Ζαντάρ), ο οποίος πέρυσι ήταν τρίτος σκόρερ στην Αδριατική Λίγκα. Από εκεί και πέρα πήρε πακέτο τους Τζέιμς Ρόμπινσον (γκαρντ) και Λούκας Μάισνερ (φόργουορντ) από την Μπαϊρόιτ, ενώ έφερε πίσω τον Μπαζουμανά Κονέ (γκαρντ), ο οποίος έπαιζε πριν δύο χρόνια στην ομάδα και πέρυσι ήταν στην G-League.
Προπονητής-Ρόστερ: Ο Πέτε Στρομπλ πήρε πέρυσι την πρώτη του ευκαιρία στην Μπράουνσβαϊγκ και με την εικόνα της ομάδας κέρδισε την εμπιστοσύνη του NBAer Ντένις Σρέντερ, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης της ομάδας. Στο προπονητικό τιμ προστέθηκε το καλοκαίρι και ο δικός μας Κώστας Παπάζογλου. Πέρα από τις μεταγραφές, παρέμειναν στο ρόστερ ο ταλαντούχος Κόστια Μουσίντι (γκαρντ) και ο Καρίμ Τζάλοου (γκαρντ).
Παίκτες ανά θέση
PG: Ρόμπινσον, Κονέ, Ζεεμπ, Γουότκινς
SG: Άλεν, Μουσίντι, Γουάνκ
SF: Τζάλοου, Μάισνερ
PF: Περέτκα, Σίλινγκ
C: Γκέτσε
Εκτίμηση: Το ρόστερ είναι πολύ καλό, ειδικά στην περιφέρεια. Θεωρώ ότι είναι πιο πιθανό να μπει στα πλέι οφ, παρά να κινδυνέψει με υποβιβασμό. Μου αρέσει το 5.50 για να βρεθεί στην οχτάδα, καθώς πέρα από το γεγονός ότι έχει καλή ομάδα, έχει και τη δυνατότητα να ενισχυθεί στην πορεία της σεζόν, αφού έχει κενές θέσεις ξένων.
Μίντελντοϊτσερ
Τι έκανε πέρυσι: Ήταν μία από τις χειρότερες ομάδες του πρωταθλήματος, καθώς όταν διακόπηκε το πρωτάθλημα ήταν στην 16η θέση με ρεκόρ 3-17.
Μεταγραφές: Η ομάδα άλλαξε σχεδόν ολοκληρωτικά, ενώ δείχνει να άλλαξε και φιλοσοφία, καθώς έκανε μια στροφή από τους βετεράνους Αμερικανούς σε αυτούς που έπαιζαν σε πρωταθλήματα χαμηλότερου επιπέδου. Ο Σέιβον Κόουλμαν (φόργουορντ-Μέχελεν) ήταν πέρυσι ένα από τους καλύτερους παίκτες του βελγικού πρωταθλήματος, ενώ πολύ καλός ήταν και ο Κουίντον Χούκερ (γκαρντ) έκανε πολύ καλή χρονιά στο Basketball Champions League με τη Σομπαθέλι. Σε «λαχείο» μπορεί να εξελιχθεί ο 25χρονος Φίλιπ Χάρτγουιχ (σέντερ), ο οποίος βλέπει τον κόσμο από τα 218 εκατοστά και έπαιζε πέρυσι στην δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας.
Προπονητής-Ρόστερ: Ο Κροάτης Σιλβάνο Ποροπάτ είναι μια… μπασκετική ζωή στη Γερμανία και από τον Φεβρουάριο του 2019 βρίσκεται στον πάγκο της Μίτελντοϊτσερ. Το ρόστερ έχει καλά στοιχεία, αλλά οι ξένοι παίκτες που αποκτήθηκαν δεν έχουν παραστάσεις και αυτό μπορεί να στοιχίσει.
Παίκτες ανά θέση:
PG: Ρόγκιτς, Χούκερ
SG: Μιχαλά, Κρστάνοβιτς
SF: Κόουλμαν, Κρόις
PF; Χιλ, Μαρέλια
C: Χάρτγουιτς, Μπροντέρ
Εκτίμηση: Είναι από τις ομάδες που είναι καταδικασμένες να παλέψουν για την παραμονή. Δεν θα έχει εύκολο έργο αν δεν ενισχυθεί στην πορεία. Μου αρέσει το 2.35 για να τερματίσει στις δύο τελευταίες θέσεις.
Αμβούργο
Τι έκανε πέρυσι: Ήταν η χειρότερη ομάδα του πρωταθλήματος καθώς την στιγμή που διακόπηκε λόγω της πανδημίας, ήταν στην 17η θέση με 3-17.
Μεταγραφές: Από την περσινή ομάδα δεν έμεινε κανένας! Είναι αυτό που λέμε άλλαξαν και τα... καρεκλάκια στον πάγκο! Έγιναν καλές μεταγραφές, όπως αυτές των γκαρντ Μπράις Τέιλορ και Κάμερον Τέιλορ από την Μπάμπεργκ, αλλά και του Τέρι Άλεν (φόργουορντ-Γκέτινγκεν). Καλή είναι και η μεταγραφή του Μαξιμιλιάν ΝτιΛέο, ο οποίος έπαιζε τα προηγούμενα χρόνια στη Ράστα Φέχτα.
Προπονητής: Το ισχυρό οικονομικά Αμβούργο έκανε το κόλπο γκρόσο το καλοκαίρι, καθώς απέσπασε το «ναι» του Πέντρο Κάγες, ο οποίος έκλεψε τις εντυπώσεις την τελευταία διετία με τη Ράστα Φέχτα, σε μια κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα! Το ρόστερ δεν έχει καμία σχέση με το περσινό, αφού υπάρχει μεγαλύτερο μπάτζετ και κατ’επέκταση μεγαλύτερη ποιότητα.
Παίκτες ανά θέση
PG: Σόρτς, Ριτς, ΝτιΛέο, Χόλατζ
SG: Κ. Τέιλορ, Μ. Τέιλορ, Σουίνγκ
SF: Καδμπερτσον, Ογκουνσίπε
PF: Άλεν, Μπράζε, Ντρέσερ
C: Κότσαρ
Εκτίμηση: Θα είναι πολύ καλύτερη από πέρυσι. Έχει τα φόντα για να είναι μία από τις εκπλήξεις του πρωταθλήματος. Είναι πιο πιθανό να διεκδικήσει τα πλέι οφ, παρά να κινδυνεύσει με υποβιβασμό. Το 12.00 που βρίσκουμε για να μπουν στην οχτάδα είναι προκλητικό!
Νάινερς Κέμιντζ
Τι έκανε πέρυσι: Την στιγμή της διακοπής ήταν στην πρώτη θέση της Pro A και έτσι κέρδισε την άνοδο στην BBL για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Μεταγραφές: Συνήθως οι ομάδες που κερδίζουν την άνοδο αλλάζουν εντελώς το πρόσωπό τους, αλλά οι Νάινερς κράτησαν αρκετούς παίκτες από το περσινό ρόστερ. Από τις μεταγραφές, ξεχωρίζει χωρίς αμφιβολία η προσθήκη του Μάρκους Θόρντον (γκαρντ-Σαλόν), αλλά και αυτή του Τζορτζ Κινγκ (γκαρντ/φόργουορντ-Ζιέλονα Γκόρα).
Προπονητής-Ρόστερ: Στον πάγκο βρίσκεται ο Αργεντινός Ροντρίγκο Παστόρε, ο οποίος είναι στην ομάδα από το 2015 και έχει περάσει όλη την αγωνιστική και προπονητική του καριέρα στην Ευρώπη. Μπορεί οι ποιοτικοί Αμερικανοί να μην είναι πολλοί, αλλά έχει βάθος με αρκετούς γηγενείς που θα έχουν σημαντικό ρόλο στο rotation.
Παίκτες ανά θέση
PG: Μπογκς, Μάθιους
SG: Θόρντον, Χάρις, Ζίγκερχαγκεν
SF: Κινγκ, Τζόνσον, Φίγκε, Χόπε
PF: Αϊζάια, Ρίχτερ
C: Στάνιτς, Γουίμπεργκ
Εκτίμηση: Είναι από τα φαβορί για να υποβιβαστεί. Δεν θα είναι σάκος του μποξ, καθώς ο Παστόρε είναι ένας προπονητής με ξεκάθαρες αρχές και το ρόστερ έχει ποιοτικά στοιχεία, αλλά αν σωθεί θα έχει κάνει την υπέρβαση.
Επιμέλεια: Στέφανος Μαρολαχάκης
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις