Σε όλους όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και τα προγνωστικά στοίχημα ειδικότερα έχει τύχει να μπαίνουν κατά την διάρκεια του αγώνα και να κοιτούν τα στατιστικά των ομάδων και τα σουτ (εύστοχα/αστοχα). Έτσι, ακόμη και αν δεν βλέπουν τον αγώνα, έχουν μια ιδέα για το ποια ομάδα πιέζει και έχει περισσότερες πιθανότητες να σκοράρει.
Έχεις όμως αναρωτηθεί πότε για το ποια είναι η σχέση μεταξύ του αριθμού των σουτ σε ένα αγώνα και του αποτελέσματος αυτού; Επηρεάζει ο αριθμός των σουτ το αποτέλεσμα ενός αγώνα; Πόσο συχνά οι ομάδες με τα περισσότερα σουτ κερδίζουν τον αγώνα;
Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα (και σε άλλα πολλά) θα δοθούν αναλυτικά παρακάτω.
Ο Bill Shankly είχε πει κάποτε: «Μια ποδοσφαιρική ομάδα είναι σαν ένα πιάνο. Χρειάζεσαι 8 άτομα να το κουβαλήσουν και μόνο 3 για να παίξουν». Σε παρόμοιο mood και ο τεράστιος Johan Cruyff: «Για μένα το να παίζεις ποδόσφαιρο είναι πολύ απλό, το να παίζεις όμως απλό ποδόσφαιρο είναι μακράν το πιο δύσκολο από όλα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ντιέγο Σιμεόνε, ο οποίος και θεωρεί πως είναι πολύ πιο όμορφο να βάζεις ένα γκολ αλλάζοντας μόλις τρεις πάσες, από το να κάνεις το ίδιο με 35 πάσες. Γιατί τα αναφέραμε όλα αυτά; Απλά για να δείξουμε ότι κάθε γενιά, κάθε ομάδα και κάθε χώρα έχει τη δική της ποδοσφαιρική νοοτροπία και προσεγγίζει διαφορετικά το ποδόσφαιρο. Οι Λατίνοι και οι Ίβηρες δίνουν μεγάλη βάση στα τεχνικά χαρακτηριστικά των παικτών και με πολλές πάσες προσπαθούν να φέρουν τους επιθετικούς σε θέση βολής όσο πιο κοντά στο τέρμα γίνεται.
Από την άλλη οι Βρετανοί μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον ακολουθούσαν το «κλώτσα και τρέξε» με την μπάλα να βρίσκεται περισσότερο στον αέρα παρά στο χορτάρι. Οι Γερμανοί και οι Ιταλοί δίνουν από τη μεριά τους μεγάλη βάση στη δύναμη, την αθλητικότητα, την οργάνωση, την άμυνα και τις γρήγορες μεταβάσεις από την άμυνα στην επίθεση, ενώ οι Ολλανδοί για το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο και τη συνεχή εναλλαγή θέσεων των παικτών.
Η Μπαρτσελόνα και ο Γκουαρντιόλα εισήγαγαν το ποδόσφαιρο με τις ατελείωτες πάσες και τα μεγάλα ποσοστά κατοχής, ενώ η Ατλέτικο του Σιμεόνε την διπλή ζώνη άμυνας, την σκληράδα και την άριστη εκμετάλλευση των στημένων.
Μπορεί αυτές οι προσεγγίσεις να μοιάζουν τελείως διαφορετικές και όντως είναι, ωστόσο όλες έχουν ένα κοινό στόχο. Να φέρουν την μπάλα όσο πιο κοντά στο τέρμα του αντιπάλου και να προσπαθήσουν να πετύχουν γκολ με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις.
Οι ομάδες στην Premier League σκοράρουν κατά μέσο όρο 1.4 γκολ ανά παιχνίδι κάνοντας συνολικά (εύστοχα/αστοχα/μπλοκαρισμένα) 15 σουτ ανά αγώνα κατά μέσο όρο. Φυσικά, αυτά τα στατιστικά αφορούν όλη τη λίγκα και όχι μεμονωμένες ομάδες, ομάδες που και σκοράρουν παραπάνω και παραπάνω σουτ επιχειρούν σε έναν αγώνα.
Αλλά μεταφράζονται πάντα τα περισσότερα σουτ σε περισσότερα γκολ; Η απάντηση είναι, όχι απαραίτητα. Κι αυτό γιατί από τη μία όπως είδαμε και παραπάνω υπάρχουν ομάδες οι οποίες επιχειρούν σουτ μόνο αν βρίσκονται με πολύ καλές προϋποθέσεις απέναντι από την εστία, αλλά και ομάδες που σουτάρουν πολύ περισσότερο ακόμα και πολλά μέτρα έξω από την μεγάλη περιοχή.
Προφανώς και η στρατηγική που ακολουθεί κάθε ομάδα στην άμυνα παίζει εξίσου μεγάλο ρόλο. Υπάρχουν ομάδες που επιτρέπουν τα μακρινά σουτ, γνωρίζοντας ότι οι πιθανότητες να σκοράρουν είναι λιγότερες, άλλες ομάδες «φορτώνουν» το κέντρο και οδηγούν το παιχνίδι στα άκρα με σέντρες διότι μπορούν πιο εύκολα έχοντας ψηλούς αμυντικούς να «καθαρίζουν» τις περισσότερες φάσεις.
Για τους σκοπούς του άρθρου θα χωρίσουμε τα σουτ σε δύο (2) κατηγορίες. Η μια θα έχει σχέση με το μέρος του σώματος που «σουτάρει», δηλαδή κεφάλι/πόδι και η δεύτερη θα έχει σχέση με την απόσταση από την οποία γίνεται το σουτ.
👉 Είναι προφανές ότι όσο πιο κοντά στο τέρμα και κεντρικά βρίσκεται ένας παίκτης τόσο περισσότερες είναι και οι πιθανότητές του να σκοράρει. Στατιστικά, ένα σουτ με το πόδι από τα 8 μέτρα έχει πιθανότητες γκολ περίπου 24%, ενώ από την ίδια απόσταση με το κεφάλι οι πιθανότητες μειώνονται μόλις στο 8%.
Αν όμως σουτάρεις από ακόμα πιο μακριά, για παράδειγμα από τα 13-14 μέτρα τότε οι πιθανότητες με το πόδι μειώνονται στο 13% και στο 0.9% με το κεφάλι! Μάλιστα αν το σουτ γίνει από τα 18-20 μέτρα τότε οι πιθανότητες φτάνουν στο 3%. Πολλοί τώρα θα αναρωτηθούν και δικαίως, αν οι πιθανότητες σκοραρίσματος από απόσταση είναι τόσο μικρές ποιος ο λόγος να σουτάρει ένας παίκτης. Ένα σουτ μπορεί να θεωρηθεί ✅ επιτυχημένο ακόμα και αν δεν μεταφραστεί σε γκολ, γιατί συνεχόμενα καλά σουτ έστω και από απόσταση θα έχουν σίγουρα ως αποτέλεσμα την αλλαγή στη στρατηγική της ομάδας που αμύνεται. Πολύ πιθανόν να ενισχύσει τον άξονα, αφήνοντας έτσι χώρους για πλαγιοκοπήσεις και overlaps στα φτερά που θα δημιουργήσουν καλές προϋποθέσεις για γκολ.
Η σεζόν 2013/14 μας έδωσε ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιρροής που έχει το στυλ παιχνιδιού μιας ομάδας στην αποτελεσματικότητα των σουτ. Πόρτο, Ατλέτικο, Αούστρια και Ζενίτ μαζί στον όμιλο, με τους Πορτογάλους να μαζεύουν μόλις 5 πόντους και να αποχαιρετούν γρήγορα τη διοργάνωση.
Οι παίκτες της Πόρτο πέτυχαν 4 μόλις γκολ σε 6 αγώνες και για να το καταφέρουν αυτό χρειάστηκαν 108 σουτ, ήτοι 3.70% επιτυχημένα σουτ. Αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία να αναφερθεί είναι ότι παρά τις 51 προσπάθειες έξω από το κουτί δεν σκόραραν καμία φορά. Χειρότερα στατιστικά είχε μόνο η Γιουβέντους με 55 προσπάθειες εκτός περιοχής και κανένα γκολ. Η Μπαρτσελόνα δεν διέφερε πολύ με 59 σουτ και μόλις ένα γκολ.
Την διαφορά έκανε η Ρεάλ που κατέκτησε και το τρόπαιο με 77 σουτ εκτός κουτιού και 5 τέρματα (6.49%). Η ομάδα με τα περισσότερα σουτ ήταν η Μπάγερν με 239 σουτ και 24 γκολ (10.04%), ενώ η Ρεάλ είχε 203 σουτ και 38 γκολ (18.72%). Η καλύτερη και πιο αποτελεσματική ομάδα σε αυτόν τον τομέα ήταν η Παρί με 24 γκολ σε 118 σουτ και ποσοστό 20.34%. Γεγονός που συμφωνούν οι νέες στοιχηματικές και οι στατιστικές υπηρεσίες.
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε Υπεύθυνα
21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi
Στοιχηματικές με άδεια στην Ελλάδα