Έγινε ο… ύμνος του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018. Δεν υπήρχε περίπτωση να περάσει κανείς από τις αγγλικές παμπ τις ημέρες των αγώνων και να μην ακούσει το «It’s coming home» των Baddiel, Skinner kai Lightning Seeds που έβγαζε πόνο και ταυτόχρονα εμπεριείχε μία μικρή (μπορεί και όχι…) δόση ειρωνείας για τον μεγάλο στόχο της εθνικής Αγγλίας.
Από το Παγκόσμιο Κύπελλο που φιλοξένησε και κατέκτησε το 1966, κάθε διοργάνωση… θα ήταν η χρονιά της! Κάθε φορά οι προσδοκίες, τα όνειρα των Άγγλων, η ατέρμονη ανυπομονησία για έναν τίτλο σε εθνικό επίπεδο καταλήγουν σε κάποιον - μουσκεμένο από τα δάκρυα - ώμο. Εθνικές με μικρότερη παράδοση στο ποδόσφαιρο, όπως η Ελλάδα και η Δανία, έχουν κατακτήσει Euro. Η Αγγλία είναι εγκλωβισμένη στις αναμνήσεις του 1966, στην 3η θέση του 1996 (όταν διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα) και, στα πιο φρέσκα κουλούρια, στην 4η θέση του Μουντιάλ 2018 (είχε προηγηθεί η ίδια διάκριση το 1990).
Πάλι αρχίζουν με όνειρα και ελπίδες οι Άγγλοι για να… γυρίσουν το ποδόσφαιρο στο σπίτι που λέει και το τραγούδι. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα το καταφέρουν στο Euro 2020 (που γίνεται το 2021, λόγω υγειονομικών συνθηκών, αλλά κράτησε την ονομασία του) ή αν θα χρειαστεί να περιμένουν το 2022 στο Κατάρ για τον παγκόσμιο τίτλο ή και πιο μετά. Και η ποδοσφαιρική ζωή θα συνεχίζεται… Ένα μήνα πριν από τη σέντρα της 11ης Ιουνίου στην ταλαιπωρημένη, λόγω ιού, διοργάνωση Αγγλία και Γαλλία πήγαιναν χεράκι - χεράκι στις αποδόσεις πληρώνοντας 6.50 για να σηκώσουν το τρόπαιο. Η απόκλιση έκτοτε είναι μικρή, οι «Τρεις Λέοντες» έχουν περάσει στη δεύτερη θέση φαβορί δίχως αυτό, φυσικά, να σημαίνει κάτι.
Ο Κέιν δίνει αξία στο όνειρο
Το «που θα πάει, κάποια στιγμή θα το σηκώσουν» δεν είναι αιτία πονταρίσματος. Στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο, όμως, οι Άγγλοι έδειξαν πραγματική βελτίωση. Στους ομίλους τερμάτισαν 2οι, πίσω από το Βέλγιο, ξεπέρασαν στα πέναλτι την Κολομβία, αρκετά πιο εύκολα στον προημιτελικό τη Σουηδία και λύγισαν στους «4» από τους Κροάτες στην παράταση. Στον μικρό τελικό, κλασικά απογοητευμένοι, έχασαν από το Βέλγιο ξανά και κατέληξαν 4οι. Αν τα 6 γκολ του Χάρι Κέιν, 1ου σκόρερ στη διοργάνωση, μπορούν να αποτελέσουν παρακαταθήκη είναι κάτι που θα φανεί σε λίγο καιρό. Αν τα 37 γκολ επίθεση στην προκριματική διαδικασία είναι οιωνός, επίσης. Σημειωτέον, πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα των «Τριών Λεόντων» σε προκριματικά Euro ή Παγκοσμίου Κυπέλλου σε 8 παιχνίδια και όχι σε 10 όπως σε παλαιότερους προκριματικούς ομίλους.
Η Αγγλία έχει μετάσχει σε 9 διοργανώσεις, τις περισσότερες όλων των ομάδων, δίχως ποτέ να σηκώσει το τρόπαιο. Αυτή η 55ετής ανομβρία μπορεί να βρει αντίδοτο στα 3 χρόνια μεγαλύτερης εμπειρίας παικτών - κλειδιά εκείνης της ομάδας, που θα κληθούν πάλι να σηκώσουν το βαρύ φορτίο όπως ο Κέιν. Στην εποχή μίας τεράστιας υγειονομικής κρίσης, με τον κόσμο και τους παίκτες να έχουν συνηθίσει τα χωρίς φιλάθλους γήπεδα, το Euro 2020 αποτελεί το σημείο αναφοράς στην επιστροφή του κόσμου στην εξέδρα. Η Αγγλία πιθανώς να δώσει 5 από τα 7 παιχνίδια της στο «Γουέμπλεϊ» (με περισσότερους από 20.000 φιλάθλους), μέσα σε αυτά πιθανό ημιτελικό και τελικό αν προχωρήσει.
Το, σχεδόν απόλυτο, αβαντάζ έδρας αποτελεί παράμετρο που επιβάλλεται να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Η Κροατία θα είναι πάλι εκεί, στη φάση των ομίλων αυτή τη φορά, το βρετανικό ντέρμπι με τη Σκωτία έχει τη δική του χάρη και τον αντίστοιχο βαθμό δυσκολίας, ενώ τον 4ο Όμιλο συμπληρώνει η πάντα ανταγωνιστική Τσεχία. Επειδή, όμως, η Αγγλία δεν μπορεί να τα έχει όλα στρωμένα με ροδοπέταλα καλείται να ξεπεράσει μία σημαντική δυσκολία. Αν τερματίσει 1η στο γκρουπ τότε εμπρός της θα προκύψει η 2η του πιο δύσκολου ομίλου της διοργάνωσης. Ανάλογα με το πώς θα κυλήσει το πράγμα στον 6ο, Πορτογαλία, Γερμανία, Γαλλία και Ουγγαρία (δύσκολο πολύ) ενδεχομένως να βρεθούν σε αυτή τη θέση.
Απλοποιεί αρκετά τη διασταύρωση στους «16» το ενδεχόμενο να τερματίσει 2η. Στην περίπτωση αυτή ο 2ος του 5ου Ομίλου θα βρεθεί στο διάβα της. Αν θεωρηθεί ότι η Ισπανία δεν χάνει την πρωτιά, τότε Σουηδία, Πολωνία ή Σλοβακία (δύσκολο πολύ επίσης) φαντάζουν σαφέστατα πιο βατοί αντίπαλοι. Kάθε σενάριο έχει καλά και κακά, στις δύο πρώτες φάσεις νοκ άουτ.
Οπότε, η ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη να ανταπεξέλθει και να επιστρέψει στο Λονδίνο για τον ημιτελικό. Ή θα μείνει στους «16» στη βάση της, ως 1η του γκρουπ, με δύσκολο αντίπαλο και θα πάει στη Ρώμη για τον προημιτελικό -πιθανότατα- με την Ισπανία. Ή, ως 2η, θα ταξιδέψει στην Κοπεγχάγη για τους «16» και στη συνέχεια θα αντιμετωπίσει -αν όλα πάνε... ρολόι- την 1η του 6ου ομίλου στην Αγία Πετρούπολη. Αυτά τα δύο ματς είναι, ίσως, όλη η διοργάνωση για τους Άγγλους.
Ο Στέρλινγκ και τα νιάτα
Φανέλα υπάρχει, επιδραστικοί παίκτες όπως ο Κέιν των 12 γκολ στην προκριματική φάση επίσης, ο παράγοντας της έδρας την ευνοεί, απουσιάζει λίγο η γενικότερη εύνοια. Όποιος, ωστόσο, είναι προληπτικός απλά δεν θα ποντάρει την Αγγλία. Το ζήτημα είναι να μπορέσει ο Σάουθγκεϊτ να βγάλει τον καλό εαυτό και άλλων παικτών του, όπως ο Ραχίμ Στέρλινγκ. Την ποιότητα και το ταλέντο του δεν τα αμφισβητεί κανείς, ωστόσο λείπουν πολύ τα μεγάλα παιχνίδια σε αυτό το επίπεδο από το αγωνιστικό παρελθόν του. Ο εκλέκτορας των Άγγλων δείχνει να έχει υπομονή με τον Στέρλινγκ, θεωρώντας τον «περιουσία» για την Εθνική ομάδα.
Έφτασε κάποια στιγμή να έχει 10 γκολ σε 11 ματς, έχοντας να επιδείξει χατ-τρικ κόντρα στους Τσέχους και 2 γκολ απέναντι στην Ισπανία. Τέλη του 2018, αρχές του 2019 όλα αυτά, αλλά δεν έχει να λέει. Ότι ο χαρακτήρας του Στέρλινγκ τιθασεύεται από τον Σάουγκεϊτ ισχύει απόλυτα. Στο υπόλοιπο ρόστερ η έντονη παρουσία νεαρών παικτών, που υπόσχονται λαμπρό μέλλον, και το μείγμα που προκύπτει με τους παλαιότερους συνηγορεί ότι ένα από τα πιο δυνατά ρόστερ όλων των εποχών είναι εδώ για την Αγγλία.
Το 1/3 της προεπιλογής είναι ηλικιακά κάτω των 23 ετών, παίκτες γεμάτοι ζωντάνια και ταλέντο. Ανάμεσά τους οι Ράσφορντ (23), Μάουντ (22), Τζέιμς (21), Σάντσο (21), Φόντεν (21). Κάποιοι εξ αυτών τροπαιούχοι ευρωπαϊκών διοργανώσεων φέτος ή φιναλίστ.
Υπάρχει η ένσταση ότι «ναι είναι πρωταγωνιστές στην ομάδα τους, αλλά στην Εθνική δεν μπορούν». Υπάρχει, όμως, και μία πιθανή 11άδα για παράδειγμα που κάνει ακόμα και τους ίδιους τούς απογοητευμένους Άγγλους φιλάθλους να ονειρεύονται. Πόσο προσδοκώμενο, άλλωστε, υπάρχει με Γουόκερ, Στόουνς, Μαγκουάιρ στην άμυνα, Τζέιμς ή Τρίπιερ και Τσίλγουελ ή Σο στα φτερά, Μάουντ και Ράις στον άξονα και τους Φόντεν, Κέιν, Στέρλινγκ ή Ράσφορντ μπροστά;
👉 ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ 👈
Η κατάκτηση στο 7.00 δεν τρελαίνει, λόγω του παρελθόντος των Άγγλων, αλλά δεν περνά και απαρατήρητη ως απόδοση. Οι «Τρεις Λέοντες» ευνοούν τη δημιουργία ενός στοιχηματικού σεναρίου, όπου κάθε επιλογή για να επιβεβαιωθεί έρχεται ως ένα βαθμό σε συνάρτηση με τη «μητρική» που είναι η πρωτιά στον θεσμό. Για να μπορέσει, λοιπόν, η Αγγλία να προχωρήσει χρειάζεται έναν παραγωγικό Κέιν. Το 2.50 για 1ος σκόρερ στον Όμιλο και το 8.00 για το ίδιο ενδεχόμενο στη διοργάνωση θα ήταν πολύ καλές προϋποθέσεις για μία Αγγλία Πρωταθλήτρια Ευρώπης.
Είναι επιλογή με ρίσκο, τέλος, αλλά η 2η θέση στο 4ο γκρουπ ίσως να εξασφαλίζει έναν γύρο παραπάνω στην Αγγλία ακόμα και αν δεν φτάσει μέχρι το τέλος. Το 3.25 επάνω στη συγκεκριμένη θέση κατάταξης είναι ασύγκριτα καλύτερο από το 1.40 της πρωτιάς. Σε μία τέτοιου βεληνεκούς διοργάνωση μπορεί να γίνουν τα πάντα. Αυτό, όμως, που δεν μπορεί κανείς να αφαιρέσει από την Αγγλία είναι το να ονειρεύεται. Όπως αναφέρει και ένας στίχος τού περιπαικτικού «It’s coming home»... «Never stopped me dreaming».
Αγορά | Απόδοση | Στοιχηματική |
---|---|---|
Κατάκτηση τροπαίου | Αγγλία | 7.00 | Stoiximan |
Να τερματίσει 2η στον Δ' όμιλο | 3.25 | Stoiximan |
1ος σκόρερ διοργάνωσης | Χάρι Κέιν | 8.00 | Stoiximan |
1ος σκόρερ στον όμιλο | Χάρι Κέιν | 2.50 | Stoiximan |
21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
Κορυφαίες Στοιχηματικές Ιστοσελίδες στην Ελλάδα