Το Σάββατο 20 Ιουλίου αρχίζει το νέο πρωτάθλημα της Α' Ελβετίας. Η Γιουνγκ Μπόις στέφθηκε πρωταθλήτρια για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και έκτη φορά στις επτά τελευταίες σεζόν, αφήνοντας τη Λουγκάνο στη 2η θέση και 12 βαθμούς πίσω της. Στην 3η θέση τερμάτισε η Σερβέτ, με τη Ζυρίχη να καταλαμβάνει την 4η θέση. Το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο πήρε η Σεν Γκάλεν που βγήκε 5η.
Υποβιβάστηκε απευθείας η Σταντ Λωζάννη-Ουσί, σώθηκε στα μπαράζ η Γκρασχόπερς που από την αρχή του έτους άλλαξε ιδιοκτησιακό καθεστώς. Καταστροφική χρονιά για τη Βασιλεία που έμεινε εκτός Ευρώπης μετά από 25 χρόνια. Πέντε ήταν οι αλλαγές προπονητών στους πάγκους των ομάδων, ο λόγος για τις Βίντερτουρ, Γιουνγκ Μπόις, Ζυρίχη, Σεν Γκάλεν και Σερβέτ. Παραμένει σε ισχύ το νέο σύστημα διεξαγωγής με 12 ομάδες, τρεις γύρους στην κανονική διάρκεια και στη συνέχεια πλέι οφ και πλέι άουτ.
Σύστημα διεξαγωγής
Την περσινή χρονιά και μετά από 20 χρόνια, το πρωτάθλημα άλλαξε μορφή και θα συνεχιστεί και φέτος. Η σεζόν χωρίζεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη, όλοι οι σύλλογοι παίζουν μεταξύ τους από τρία ματς, σε σύνολο 33 αγωνιστικών. Μετά τη λήξη της πρώτης φάσης, οι ομάδες χωρίζονται σε δύο γκρουπ, το γκρουπ του πρωταθλητή και το γκρουπ του υποβιβασμού, μεταφέροντας τους βαθμούς από την κανονική περίοδο. Οι πρώτες έξι θα διεκδικήσουν τον τίτλο και τις ευρωπαϊκές θέσεις, ενώ οι υπόλοιπες θα δώσουν «μάχη» για την αποφυγή του υποβιβασμού. Στη δεύτερη φάση όλες θα παίξουν από πέντε παιχνίδια.
Η ομάδα που θα τερματίσει 1η και κατακτήσει τον τίτλο θα συμμετάσχει στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (πλέι οφ), όπως και η 2η (2ος προκριματικός γύρος). Η ομάδα που θα τερματίσει 3η θα πάρει το εισιτήριο για τον 2ο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ και η 4η θα παίξει 2ο προκριματικό του Κόνφερενς Λιγκ. Ο Κυπελλούχος παίρνει ευρωπαϊκό εισιτήριο για τον 3ο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ, οπότε υπό προϋποθέσεις μπορεί να ανοίξει και πέμπτη θέση στο πρωτάθλημα. Στα πλέι άουτ υποβιβάζεται η τελευταία και η 5η της τελικής κατάταξης θα δώσει μπαράζ για την παραμονή με τη 2η της Β' κατηγορίας.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας, η κατάταξη των ομάδων αποφασίζεται με τα εξής κριτήρια:
1) Διαφορά τερμάτων,
2) Καλύτερη επίθεση,
3) Μεταξύ τους διαφορά τερμάτων,
4) Καλύτερη εκτός έδρας επίθεση,
5) Κλήρωση.
Εκτίμηση τελικής κατάταξης
1. Γιουνγκ Μπόις | 2. Σερβέτ | 3. Λουγκάνο |
4. Ζυρίχη | 5. Βασιλεία | 6. Λουκέρνη |
7. Σεν Γκάλεν | 8. Βίντερτουρ | 9. Γκρασχόπερς |
10. Ιβερντόν | 11. Λωζάννη | 12. Σιόν |
Οι 5 καλύτερες μεταγραφές
Παίκτης (Θέση) | Από | Σε |
Ν. Τόσιτς (Α) | Τσουκαρίτσκι | Ζυρίχη |
Μ. Σουγιάρ (ΜΕ) | Λουντογκόρετς | Ζυρίχη |
Γ. Φον Μόος (Ε) | Σεν Γκάλεν | Σερβέτ |
Σ. Καρβέινα (E) | Αούστρια Κλάγκενφουρτ | Λουκέρνη |
Μ. Ζανότι (A) | Ίντερ | Λουγκάνο |
Αγορά | Απόδοση |
Κατάκτηση: Γιουνγκ Μπόις | 1.55 |
Οι ομάδες της Super League Ελβετίας
ΓΙΟΥΝΓΚ ΜΠΟΪΣ
Η περσινή χρονιά ξεκίνησε με τον Βίκι στον πάγκο και ολοκληρώθηκε με τον υπηρεσιακό Μανίν, ωστόσο το back-to-back έγινε. Η Γιουνγκ Μπόις στέφθηκε πρωταθλήτρια Ελβετίας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και έκτη φορά στις επτά τελευταίες σεζόν. Ο κόουτς Βίκι που ήταν στον πάγκο της για σχεδόν δύο χρόνια, πλήρωσε τον αποκλεισμό από την Σπόρτινγκ στα νοκ-άουτ του Γιουρόπα Λιγκ και τον αποκλεισμό στο Κύπελλο. Είχε την καλύτερη άμυνα (34 γκολ παθητικό) και την καλύτερη επίθεση (76 τέρματα).
Στον πάγκο της βρίσκεται από τα μέσα Ιουνίου ο 55χρονος Πάτρικ Ράμεν, τεχνικός της Βίντερτουρ την περσινή χρονιά. Η πρωταθλήτρια κράτησε τον κορμό ενώ πρόσθεσε παίκτες στην άμυνα, Ζούκρου (Α), και στην επίθεση, Κόντε (Ε). Από δανεικός έγινε δικός της ο Κόλεϊ (ΜΕ). Βέβαια προς το παρόν βγαίνει ελαφρώς αποδυναμωμένη από το μεταγραφικό παζάρι αφού αποχώρησαν τρεις παίκτες, μεγαλύτερη απώλεια του βασικού Αμεντά (Α) και έπειτα του αρχηγού Λουστενμπέργκερ (Μ).
Tην τελευταία τριετία μπήκε δύο φορές στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που θα επιδιώξει και φέτος, ξεκινώντας ξανά από τα πλέι οφ. Έχει εξασφαλίσει στο ελάχιστο τη συμμετοχή στο league stage του Γιουρόπα Λιγκ, γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα να αφοσιωθεί στο πρωτάθλημα τον πρώτο μήνα. Είναι δικαίως φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, πάντως στα φιλικά έδειξε αμυντικές αδυναμίες.
ΛΟΥΓΚΑΝΟ
Η διαρκής βελτίωσή της είναι ξεκάθαρη. Την τελευταία εξαετία βρίσκεται διαρκώς μέσα στην πρώτη πεντάδα και συχνά-πυκνά μέσα στα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Μετά από δύο φορές στην 4η θέση και μία στην 3η θέση, την περσινή χρονιά τερμάτισε δεύτερη. Έχασε την ευκαιρία να κατακτήσει το Κύπελλο για δεύτερη διαδοχική χρονιά, καθώς έφτασε στον τελικό ξανά (σ.σ. για τρίτη σερί χρονιά) αλλά ηττήθηκε από τη Σερβέτ στα πέναλτι (9-8). Συμμετείχε επίσης σε όμιλο του Κόνφερενς Λιγκ, στον οποίο τερμάτισε τελευταία. Ο αρχιτέκτονας της πορείας της τα τελευταία χρόνια είναι ο Ματία Κρότσι-Τόρτι, ο οποίος τον Σεπτέμβριο κλείνει τρία χρόνια στον πάγκο της.
Η Λουγκάνο θα αγωνιστεί μετά από 23 ολόκληρα χρόνια στο Τσάμπιονς Λιγκ, παίρνοντας το εισιτήριο για τον δεύτερο προκριματικό όπου θα αντιμετωπίσει τη Φενερμπαχτσέ. Ξέρει πως το έργο της είναι δύσκολο, αλλά θα προσπαθήσει να το διασκεδάσει και να ξαναμπεί σε κάποιον ευρωπαϊκό όμιλο. Στο πρωτάθλημα θα προσπαθήσει να βρίσκεται ξανά μέσα στην τριάδα, ελπίζοντας πως αυτή τη φορά δεν θα επηρεαστεί από τις δύο διοργανώσεις.
Στο μεταγραφικό παζάρι τα πράγματα είναι ισορροπημένα ποσοτικά, καθώς τέσσερις ήρθαν και τρεις έφυγαν. Ωστόσο ποιοτικά φαίνεται αποδυναμωμένη, βλέποντας τρεις βασικούς να αποχωρούν. Ο Σαμπατινί (ΜΑ) ήταν ο αρχηγός της και θα λείψει και από τα αποδυτήρια, οι Χαϊρίζι (Α) και Εσπινόζα (Α) ήταν επίσης βασικοί και αναντικατάστατοι. Στην άμυνα πρόσθεσε τους Ζανότι (Α), Παπαδόπουλο (Α) και Μπρο-Γκιγιάρ (Α), ενώ μπροστά πήρε τον ταλαντούχο Ντος Σάντος (ΜΕ) βγάζοντας 800.000 ευρώ από τα ταμεία της.
ΣΕΡΒΕΤ
Μετά την προπέρσινη δεύτερη θέση που την οδήγησε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και στη συνέχεια στον όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ και στα νοκ-άουτ του Κόνφερενς Λιγκ, η Σερβέτ έχασε τον ανταγωνισμό με τη Λουγκάνο και τερμάτισε στην 3η θέση. Η κατάκτηση του Κυπέλλου στο τέλος της χρονιάς την μετέτρεψε σε ονειρική σεζόν αφού η Σερβέτ επέστρεψε στους τίτλους μετά από 23 ολόκληρα χρόνια (σ.σ. κέρδισε στα πέναλτι τη Λουγκάνο). Ο κόουτς Βάιλερ δεν έμεινε στη θέση του, αλλά μετακινήθηκε μια θέση πιο πάνω ως αθλητικός διευθυντής. Προπονητής πλέον είναι ο Τόμας Χάιμπερλι που μέχρι πρότινος ήταν ομοσπονδιακός στην Εθνική Εσθονίας και παλιότερα έχει περάσει από Λουκέρνη και ακαδημίες Γιουνγκ Μπόις και Βασιλείας.
Έφυγαν πέντε ποδοσφαιριστές και ήρθαν δύο, οπότε το μεταγραφικό πρόσημο είναι αρνητικό. Από τους πέντε που αποχώρησαν, μεγαλύτερη απώλεια είναι του βασικού Μπόλα (Α). Ξεχωρίζει ο Φον Μόος (Ε) από τους δύο παίκτες που πέρασαν το κατώφλι του «Σταντ ντε Ζενέβ». Λίγα φιλικά έδωσε στην προετοιμασία που έκανε, πήρε νίκες επί της Μονακό (1-0) και επί της Βέστερλο (3-2). Στόχος της είναι και πάλι να βρίσκεται μέσα στα ευρωπαϊκά εισιτήρια και αν μπορεί να διεκδικήσει το Κύπελλο. Δείχνει πως έχει το know how για να τα καταφέρει, μένει να δούμε αν θα επηρεαστεί από την αλλαγή προπονητή.
ΖΥΡΙΧΗ
Άφησε πίσω της την 8η θέση της σεζόν 2022-23 και επέστρεψε στα ευρωπαϊκά εισιτήρια τερματίζοντας στην 4η θέση του πρωταθλήματος. Όχι πως η κανονική διάρκεια δεν πήγαινε καλά με όπλο την έδρα της (7-7-2), ωστόσο τα πήγε εξαιρετικά στα πλέι οφ (4-0-1) και προσπέρασε Σεν Γκάλεν και Βίντερτουρ. Ξεκίνησε τη χρονιά με τον Χένρικσεν στον πάγκο της, όμως όταν ανακοινώθηκε πως δεν θα ανανεώσει στο τέλος της σεζόν, ο Δανός αποχώρησε για τη Μάιντζ στα μέσα Φλεβάρη. Μέχρι το τέλος πήγε με υπηρεσιακούς προπονητές, με τον τελευταίο, Ρικάρντο Μόνις, να αναλαμβάνει από φέτος τα ηνία της. Ο Ολλανδός ήταν νωρίτερα τεχνικός της Κ21 του συλλόγου και του δόθηκε η ευκαιρία. Επίσης, η Ζυρίχη συμμετείχε σε όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ, όπου τερμάτισε στην τελευταία θέση.
Δεδομένο είναι πως η Ζυρίχη ψάχνει τον τρόπο να σταματήσει τις εναλλαγές στη βαθμολογία, δηλαδή να είναι ή του ύψους ή του βάθος εναλλάξ. Μένει να δούμε αν θα καταφέρει να συνδυάσει μια καλή παρουσία στο πρωτάθλημα με μία πιθανή συμμετοχή σε ευρωπαϊκό όμιλο. Αυτή τη φορά όμως δεν έχει δεύτερη ευκαιρία, αφού συμμετέχει στα προκριματικά του Κόνφερενς Λιγκ.
Στα μεταγραφικά φαίνεται ενισχυμένη ποιοτικά αλλά στα ίδια ποσοτικά. Επτά ποδοσφαιριστές ήρθαν, έξι αποχώρησαν. Ξεχωρίζουν οι Τόσιτς (Α) και Σουγιάρ (ΜΕ) από τους νεοαποκτηθέντες. Απώλειες θεωρούνται οι αποχωρήσεις των βασικών Μπορανιγιάσεβιτς (Μ) και Γκερέρο (Μ).
ΣΕΝ ΓΚΑΛΕΝ
Μετά το διάλειμμα της έκτης θέσης, επέστρεψε στην 5η που είχε κατακτήσει και τη σεζόν 2021-2022. Αυτή τη φορά η εν λόγω θέση έδινε το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο αφού η Σερβέτ πήρε το Κύπελλο και άνοιξε μια έξτρα θέση από το πρωτάθλημα, με τη Σεν Γκάλεν να επιστρέφει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τέσσερα χρόνια μετά τον αποκλεισμό της από την ΑΕΚ στον 3ο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ. Τώρα θα συμμετάσχει στον 2ο προκριματικό του Κόνφερενς Λιγκ και θα προσπαθήσει να περάσει τρία εμπόδια για να μπει στον όμιλο, χωρίς να έχει περιθώριο λάθους. Πάντα είναι μια ομάδα που στηρίζεται στην έδρα της, είναι πρόκληση να καταφέρει να ξαναβγεί στην Ευρώπη.
Τέλος εποχής για τον Πίτερ Τσάιντλερ που αποχώρησε από τον πάγκο της μετά από έξι χρόνια και συνεχίζει στη γερμανική Μπόχουμ. Τη θέση του πήρε ο νεαρός, Ενρίκο Μάασεν. Ο Γερμανός τεχνικός είναι ένα στοίχημα καθώς είναι μόλις 40 ετών, δεν ξέρει την κατηγορία και πέρα από τον πάγκο της Άουγκσμπουργκ δεν έχει άλλες μεγάλες παραστάσεις.
Μέχρι στιγμής φαίνεται αποδυναμωμένη από το μεταγραφικό παζάρι. Αποχώρησαν έξι ποδοσφαιριστές, με μεγαλύτερη απώλεια του βασικού Ζανότι (Α). Ενίσχυσε τα μετόπισθεν με την απόκτηση των Φάμπερ (Α) και Αμπρόσιους (Α), το θέμα είναι πως κανείς τους δεν ξέρει την κατηγορία. Στα φιλικά μέχρι στιγμής έχει δείξει αμυντικές αδυναμίες.
ΒΙΝΤΕΡΤΟΥΡ
Στην πρώτη της χρονιά στα σαλόνια της Ελβετίας πέτυχε τον πρωταρχικό της στόχο την παραμονή. Στη δεύτερη το πήγε ένα βήμα παραπάνω, εξασφάλισε την παραμονή της μπαίνοντας στο γκρουπ του πρωταθλητή χωρίς ωστόσο να καταφέρει το κάτι έξτρα. Στα πέντε παιχνίδια των πλέι οφ μέτρησε ισάριθμες ήττες και τερμάτισε στην 6η θέση της βαθμολογίας, κοντράροντας τη Ζυρίχη για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας. Σαφώς και φέτος πρώτος στόχος είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη παραμονή.
Ο περσινός της αρχιτέκτονας, Πάτρικ Ράμεν, μετακόμισε στην πρωταθλήτρια Γιουνγκ Μπόις και η Βίντερτουρ τον αντικατέστησε με τον βοηθό του, Όγκνιεν Ζάριτς. Ο 35χρονος Σερβοαυστριακός δεν έχει εμπειρία από άλλη ομάδα ως πρώτος προπονητής, ωστόσο το θετικό είναι πως γνωρίζει την ομάδα.
Το μεταγραφικό ισοζύγιο είναι αρνητικό ως προς την ποιότητα της ομάδας. Αριθμητικά είναι στα ίδια μέχρι στιγμής, αφού πέντε ήρθαν και πέντε έφυγαν. Σημαντικές απώλειες των βασικών Λτάιεφ (ΜΕ), Γκαντενμπάιν (Α) και Κέλερ (Τ). Από τους νεοαποκτηθέντες ξεχωρίζει ο Κρασνίκι (ΜΕ), οι υπόλοιποι τουλάχιστον κάλυψαν τις θέσεις των φευγάτων.
ΛΟΥΚΕΡΝΗ
Μετά από 11 χρόνια τερμάτισε κάτω από την εξάδα, παίρνοντας την 7η θέση και μένοντας εκτός ευρωπαϊκών εισιτηρίων. Έμεινε με μόλις μία νίκη στα οκτώ τελευταία παιχνίδια της κανονικής διάρκειας, έχασε το τρένο για το γκρουπ του πρωταθλητή και παράλληλα την ευκαιρία για την Ευρώπη. Τελικά μάζεψε 49 βαθμούς, όσους και η τελευταία ομάδα (σ.σ. Βίντερτουρ) του γκρουπ του πρωταθλητή. Λογικά θα προσπαθήσει να μπει σφήνα στην εξάδα για να διεκδικήσει στη συνέχεια ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.
Παραμένει στον πάγκο της από τον Δεκέμβριο του 2021 ο Μάριο Φρικ που συνεχίζει. Στις μεταγραφές έχει βγει αποδυναμωμένη ποιοτικά και ποσοτικά. Απέκτησε τέσσερις παίκτες και ξεχωρίζουν οι Καρβέινα (Ε) και Τσιγκάνικς (Α), επέστρεψε μετά από τρία χρόνια ο γνώριμος Κνέζεβιτς (Α) ενώ απέκτησε τον Λόφγκρεν (Α) που τον είχε δανεικό πέρυσι. Αποχώρησαν 8 ποδοσφαιριστές, εκ των οποίων πέντε ήταν βασικοί. Μεγαλύτερη απώλεια του Γιασάρι (ΜΑ) που έφερε όμως 6 εκατ. ευρώ στα ταμεία της με την πώλησή του στην Κλαμπ Μπριζ. Σημαντικές απώλειες και οι αποχωρήσεις των βασικών Σιμάνι (Α), Μάιερ (ΜΕ) και Φρίντεκ (Α).
ΒΑΣΙΛΕΙΑ
Ολοκλήρωσε μετά κόπων και βασάνων μια καταστροφική σεζόν, τερματίζοντας στην 8η θέση της βαθμολογίας. Στα πλέι άουτ κατάφερε να μείνει αήττητη και να μην χρειαστεί να κινδυνέψει για τη σωτηρία της. Ήταν η χειρότερη θέση της την τελευταία 20ετία που έχει θεσπιστεί η ελβετική Super League. Και δεν της έφτανε αυτό καθώς μετά από 25 ολόκληρα χρόνια δεν θα αγωνιστεί στην Ευρώπη. Την προηγούμενη χρονιά τη γλίτωσε στο τέλος, τη χρονιά που ολοκληρώθηκε όμως δεν τα κατάφερε και σκόρπισε απογοήτευση στον κόσμο της. Ήταν το 1999 που η τελευταία φορά έμεινε εκτός Ευρώπης και ακολούθησαν 257 παιχνίδια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για τη Βασιλεία.
Παρά την κάκιστη χρονιά που προηγήθηκε, η εμπιστοσύνη στον Σελεστινί παρέμεινε και θα συνεχίσει να βρίσκεται στον πάγκο της, στον οποίο κάθεται από τον Οκτώβριο του 2023. Η ομάδα του πρέπει να βρει κίνητρο το ένα ματς την εβδομάδα να το μετατρέψει σε καύσιμο για να επανέλθει στα γνωστά της στάνταρ.
Στα μεταγραφικά δείχνει αποδυναμωμένη και ποσοτικά και ποιοτικά. Απέκτησε μόνο τον Λερουά (Μ) ενώ ο Ρουέγκ (Α) ήταν δανεικός και τον αγόρασε. Την έξοδο είδαν έξι ποδοσφαιριστές μέχρι τώρα, με μεγαλύτερη απώλεια του Βέιγκα (ΜΑ). Ωστόσο η πώληση του Πορτογάλου στην Τσέλσι (σ.σ. 14 εκατ. ευρώ), σε συνδυασμό με χρήματα που μπήκαν στα ταμεία από δανεισμούς που έγιναν πωλήσεις (σ.σ. 4,5 εκατ.ευρώ) και την αναμονή για τα χρήματα που θα πάρει από τις πωλήσεις των Ντόι και Καλαφιόρι από την Μπολόνια (σ.σ. έχει ποσοστό μεταπώλησης), τους οποίους πούλησε πέρυσι το καλοκαίρι, θα έχει αρκετά χρήματα για να βγει στην αγορά και δεν χρειάζεται να βιαστεί αφού δεν έχει Ευρώπη.
ΙΒΕΡΝΤΟΝ
Στην επιστροφή στην πρώτη κατηγορία μετά από 17 χρόνια, η Ιβερντόν κατάφερε να παραμείνει και μάλιστα με σχετική άνεση. Τερμάτισε στην 9η θέση της βαθμολογίας, στο +9 από τη θέση των μπαράζ και στο +18 από την τελευταία θέση που οδηγούσε στη δεύτερη κατηγορία. Σαφώς επιτυχημένη κρίνεται η περσινή χρονιά, μένει να το επαναλάβει, αλλά φαίνεται δύσκολο εγχείρημα. Είναι μια ομάδα που έβγαλε σπουδαία δυναμική στα εντός έδρας παιχνίδια και εκεί οφείλεται η περσινή της παραμονή στην κατηγορία, αν και το πρώτο διάστημα έπαιξε σε ουδέτερο για να κάνει εργασίες στη φυσική της έδρα.
Ο Αλεσάντρο Μαντζιαράτι που την ανέλαβε τον Οκτώβρη και την οδήγησε στη σωτηρία, συνεχίζει στον πάγκο της. Αποδυναμωμένη φαίνεται να βγαίνει μέχρι στιγμής από το μεταγραφικό παζάρι καθώς αποχώρησαν δέκα ποδοσφαιριστές, με μεγαλύτερες απώλειες των βασικών Λιζιέρο (Μ) που επέστρεψε στη Σάο Πάολο και Ντελ Φάμπρο (Α) που πουλήθηκε στην ιταλική Αρέτσο. Χρήσιμοι οι μισοί από τους υπόλοιπους αποχωρήσαντες. Το κατώφλι του «Σταντ Μουνισιπάλ» πέρασαν τέσσερις ποδοσφαιριστές, ξεχωρίζουν οι Κομανό (Ε) και Κακούρι (ΜΕ), ενώ οι Τασάρ (ΜΕ) και Τιγιάνι (Α) αποκτήθηκαν με μεταγραφή ενώ πέρυσι ήταν δανεικοί.
ΛΩΖΑΝΝΗ
Μια ιστορική ομάδα όπως η Λωζάννη με 7 πρωταθλήματα και 9 Κύπελλα δεν μπορεί να βολοδέρνει συνεχώς στο δεύτερο μισό της βαθμολογίας και την τελευταία δεκαετία να έχει γίνει ασανσέρ μεταξύ πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Στο ίδιο διάστημα δεν έχει καταφέρει να μείνει για δύο σερί χρονιές στην κορυφαία κατηγορία του ελβετικού ποδοσφαίρου και αφού πέρυσι ήταν η πρώτη χρονιά, όπου τερμάτισε 10η, τώρα θα πρέπει να προσέξει περισσότερο. Σαφώς στόχος είναι η παραμονή στην κατηγορία, αν και ο πρόεδρος έθεσε στόχο την πρώτη εξάδα για να μπορέσει από εκεί να διεκδικήσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, ενώ έθεσε ως στόχο και την κατάκτηση του Κυπέλλου. Το θέμα είναι πως οι δηλώσεις αυτές είναι too much για μια ομάδα που τερμάτισε 10η και δεν έχει ενισχυθεί.
Στον πάγκο της βρίσκεται από το καλοκαίρι του 2022 και θα την καθοδηγήσει για τρίτη συνεχή χρονιά, ο Λουντοβίκ Μάνιν. Ο Ελβετός τεχνικός είναι αυτός που την ανέβασε ξανά στην πρώτη κατηγορία και την κράτησε εκεί, θέλει να το επαναλάβει και φέτος με λιγότερο άγχος.
Τέσσερις οι αφίξεις, με αυτές των Αϊντίνι (ΜΕ) και Οκού (ΜΕ) να ξεχωρίζουν. Αποχώρησαν 9 ποδοσφαιριστές και το ρόστερ άδειασε. Μεγαλύτερες απώλειες αυτές των εξτρέμ Ίλιε και Καλού που ήταν βασικοί την περσινή χρονιά. Στα φιλικά έφερε μόνο Over 2,5 αλλά το πρόβλημα στην άμυνα ήταν εμφανές. Κράτησε το μηδέν μόνο στο τελευταίο φιλικό κόντρα στην Ξαμάξ (3-0).
ΓΚΡΑΣΧΟΠΕΡΣ
Η ομάδα με τους περισσότερους εγχώριους τίτλους (27 πρωταθλήματα, 19 Κύπελλα) παλεύει να βρει τον δρόμο της. Συνεχώς κάτω από την 4η θέση, πιο συχνά στο δεύτερο μισό της σεζόν ενώ το 2019 υποβιβάστηκε μετά από 68 χρόνια. Το τελευταίο της πρωτάθλημα χρονολογείται 21 χρόνια πριν, ενώ το πιο πρόσφατο Κύπελλο το 2013. Την περσινή χρονιά τερμάτισε στην 11η θέση και γλίτωσε τον υποβιβασμό στα μπαράζ κερδίζοντας την Τουν με συνολικό σκορ 3-2 και το «χρυσό» γκολ να έρχεται στο 91ο λεπτό του δεύτερου αγώνα. Στόχος της φετινής χρονιάς είναι να βρίσκεται ένα σκαλί πιο πάνω από πέρυσι, αν και το ρόστερ δεν ξεχειλίζει από ποιότητα για να τα καταφέρει.
Από τον Απρίλιο την ανέλαβε ο 62χρονος Μάρκο Σέλιμπαουμ και συνεχίζει, ο οποίος μέχρι τον Οκτώβριο βρισκόταν στον πάγκο της Ιβερντόν ενώ γνωρίζει καλά την κατηγορία. Νωρίτερα, τον Γενάρη άλλαξε ιδιοκτησιακό καθεστώς αφού το 90% των μετοχών της πέρασε στο γκρουπ που έχει την Los Angeles FC. Βέβαια ακόμη ο κόσμος δεν έχει δει την επένδυση που περιμένει από τους Αμερικάνους.
Στο μεταγραφικό παζάρι αποδυναμώθηκε ποσοτικά καθώς αποχώρησαν έξι ποδοσφαιριστές, όμως το θετικό είναι πως κανείς δεν ήταν βασικός. Από τους τρεις νεοαποκτηθέντες ξεχωρίζει η απόκτηση του νεαρού Μούτσι (Ε).
ΣΙΟΝ
Μετά από απουσία ενός έτους, η Σιόν επέστρεψε στα σαλόνια και μάλιστα με θριαμβευτικό τρόπο. Τερμάτισε στην 1η θέση της δεύτερης κατηγορίας με 79 βαθμούς, 30 περισσότερους από την 3η Τουν. Είχε την 2η καλύτερη επίθεση με 72 γκολ και την καλύτερη άμυνα με 23 γκολ παθητικό. Θέλει να αφήσει την κακή παρένθεση πίσω της και να μην επαναληφθεί, θέλοντας να χτίσει ένα αντίστοιχο σερί όπως το προηγούμενο με 16 συνεχόμενες παρουσίες της στην πρώτη κατηγορία.
Το ιδιαίτερο στη Σιόν είναι ο ιδιοκτήτης της, Κριστιάν Κονσταντίν, που είναι γνωστός για τα ξεσπάσματά του και τις απολύσεις προπονητών. Είναι χαρακτηριστικό πως στα 21 χρόνια που είναι ιδιοκτήτης της ομάδας έχει απολύσει πάνω από 50 προπονητές. Στον πάγκο της Σιόν συνεχίζει από το περσινό καλοκαίρι ο Ντιντιέ Θολό, ο οποίος την οδήγησε την άνοδο.
Λίγα πράγματα στο μεταγραφικό παζάρι για τη νεοφώτιστη, έχει αποκτήσει μόνο τον Τζόκιτς (Ε) που έκανε παπάδες πέρυσι στη Βαντούζ και τον Γάλλο Σο (Α). Αποχώρησαν δύο ποδοσφαιριστές, αμφότεροι ήταν αναπληρωματικοί. Σαφώς ο στόχος είναι η παραμονή στην κατηγορία, έχει τη χημεία στην ομάδα για να μπορέσει να ξεπεράσει όποια έλλειψη ποιότητας, όμως ξεκάθαρα θα προσπαθήσει να αποφύγει τον υποβιβασμό.
Επιμέλεια: Πέτρος Χαριζακλής
Κορυφαίες Στοιχηματικές Εταιρίες για τη Super League Eλβετίας
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ