Διατηρεί τα «σκήπτρα» η Στουρμ
Έχοντας κάνει το «μπαμ» την περασμένη σεζόν στην αυστριακή Bundesliga με την κατάκτηση του τίτλου, στις τάξεις της Στουρμ Γκρατς έχει… ανοίξει η όρεξη και μοιάζει έτοιμη να παραμείνει άκρως ανταγωνιστική και να διατηρήσει τα «σκήπτρα» της. Σαφώς και δεν αναμένεται να έχει εύκολο έργο, καθώς μετά την απώλεια του 11ου σερί πρωταθλήματος, η Σάλτσμπουργκ θα παίξει με θιγμένο εγωισμό και θα προσπαθήσει να επιστρέψει άμεσα στην κορυφή του αυστριακού ποδοσφαίρου. Μεταξύ αυτού του «δίπολου» θα επιδιώξει να μπει η Λίντσερ, η οποία μοιάζει σαν το απόλυτο αουτσάιντερ, όμως δείχνει ικανή να κάνει αρκετές... ζημιές.
Οι δύο ομάδες της πρωτεύουσας, Ραπίντ Βιέννης και Αούστρια Βιέννης, θα κινηθούν σε αντίστοιχα επίπεδα με τα περυσινά. Οι καλές εποχές έχουν περάσει και πλέον πρώτος στόχος και για τις δύο είναι η παραμονή τους στο top-6 της βαθμολογίας, διεκδικώντας την ευρωπαϊκή έξοδο. Δεν έχουν πολλές διαφορές μεταξύ τους οι Χάρτμπεργκ, Αούστρια Κλάγκενφουρτ και Βόλφσμπεργκερ. Αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, οι τρεις τους θα δώσουν μεγάλη «μάχη» για ένα πλασάρισμα στην πρώτη εξάδα. Καμία εξ αυτών δεν αναμένεται να κινδυνεύσει.
Παρότι επιστρέφει στα «σαλόνια» μετά από 16 χρόνια, η Γκράτσερ ήρθε για να μείνει. Το πλάνο, οι κινήσεις και ο τρόπος λειτουργίας της, αφήνουν την αίσθηση ότι εύκολα ή δύσκολα θα εξασφαλίσει την παραμονή της. Στοίχημα για την Μπλάου-Βάις Λιντς να πραγματοποιήσει μία δεύτερη σερί επιτυχημένη σεζόν μετά την άνετη ανανέωση του ραντεβού της με την Μπουντεσλίγκα. Τα πράγματα προμηνύονται δύσκολα και για τις Τιρόλ και Άλταχ, που όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος θα «φτύσουν» αίμα για να αποφύγουν τον υποβιβασμό...
Σύστημα διεξαγωγής
Συμμετέχουν 12 ομάδες, οι οποίες θα χωριστούν σε δύο γκρουπ των έξι στο τέλος της κανονικής διάρκειας. Η κανονική διάρκεια θα ολοκληρωθεί σε 22 αγωνιστικές (δύο γύροι, με ματς εντός και εκτός για όλες τις ομάδες μεταξύ τους). Έπειτα, οι ομάδες θα διατηρήσουν τους μισούς βαθμούς και θα χωριστούν σε δύο γκρουπ για να παίξουν εκ νέου 10 αγωνιστικές (κι εδώ δύο γύροι, με ματς εντός και εκτός για όλες τις ομάδες μεταξύ τους). Από τα πλέι-οφ (συμμετέχουν οι ομάδες που τερμάτισαν στις θέσεις 1-6) θα προκύψει ο πρωταθλητής που θα πάρει και την απευθείας πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Η 2η της κατάταξης θα συμμετάσχει στον 3ο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ και η 3η στον 3ο προκριματικό του Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ. Όποια ομάδα τερματίσει 4η -εκτός κι αν μία από τις πρώτες τέσσερις κατακτήσει το Κύπελλο, οπότε και ανοίγει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο και αγωνιστεί στα μπαράζ η 5η- θα παίξει στον τελικό των μπαράζ για το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο στο Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ.
Από τα πλέι-άουτ (συμμετέχουν οι ομάδες που τερμάτισαν στις θέσεις 7-12), η ομάδα που θα τερματίσει στην τελευταία θέση υποβιβάζεται στη Β' κατηγορία, ενώ αυτή που θα πάρει την πρώτη θέση του γκρουπ θα υποδεχθεί τη 2η σε νοκ-άουτ ημιτελικό για τα μπαράζ Ευρώπης, με τη νικήτρια να αντιμετωπίζει την 4η (ή 5η όπως αναφέραμε) στον τελικό για το τελευταίο εισιτήριο του Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ. Η κάτοχος του Κυπέλλου είναι η μοναδική ομάδα που κερδίζει εισιτήριο για τα πλέι-οφ του Γιουρόπα Λιγκ.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας η κατάταξη των ομάδων αποφασίζεται με τα εξής κριτήρια:
1) Μεταξύ τους ματς
2) Διαφορά τερμάτων
3) Καλύτερη επίθεση
4) Περισσότερες νίκες
5) Περισσότερες εκτός έδρας νίκες
6) Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους ματς
Εκτίμηση τελικής κατάταξης
1. Στουρμ Γκρατς | 2. Σάλτσμπουργκ | 3. Λίντσερ |
4. Ραπίντ Βιέννης | 5. Αούστρια Βιέννης | 6. Χάρμπεργκ |
7. Βόλφσμπεργκερ | 8. Αούστρια Λουστενάου | 9. Γκράτσερ |
10. Μπλάου Βάις Λιντς | 11. Άλταχ | 12. Τιρόλ |
Οι 5 καλύτερες μεταγραφές
Παίκτης (Θέση) | Από | Σε |
Μπίρεθ (Ε) | Άρσεναλ Κ21 | Στουρμ Γκρατς |
Μπέλιο (Ε) | Άουγκσμπουργκ | Ραπίντ Βιέννης |
Σβόναρεκ (ΜΕ) | Μπάγερν | Στουρμ Γκρατς |
Αϊβού (Α) | Κρεμονέζε | Στουρμ Γκρατς |
Μπλάσβιχ (Τ) | Λειψία | Σάλτσμπουργκ |
Αγορά | Απόδοση |
Κατάκτηση: Στουρμ Γκρατς | 7.00 |
Οι ομάδες της Α' Αυστρίας
Στουρμ Γκρατς
Για πρώτη φορά μετά το 2011, η Στουρμ Γκρατς έκανε την περασμένη σεζόν την έκπληξη στην Μπουντεσλίγκα και στέφθηκε πρωταθλήτρια Αυστρίας μετά από 10 χρόνια πρωτοκαθεδρίας της Σάλτσμπουργκ, με την οποία έδωσε «μάχη» μέχρι και την τελευταία αγωνιστική, τερματίζοντας τελικά στο +2 από αυτή. Στον 4ο χρόνο στον πάγκο της, ήρθε η δικαίωση για τον κόουτς Κρίστιαν Ίλτσερ. Αρχικά εδραίωσε την ομάδα στα υψηλά στρώματα της βαθμολογίας και εν συνεχεία την οδήγησε στον τίτλο. Εντός συνόρων η προετοιμασία της, στο Ίρντινγκ της Αυστρίας (8-13 Ιουλίου).
Επτά στο σύνολο τα φιλικά που έδωσε. Κέρδισε τη Βάιτς (6-1), ήρθε ισόπαλη με την Αντμίρα (2-2) και έχασε από Ντομζάλε (0-3) και Ρουχ Λβιβ (1-4), πριν τα ματς με Μίντιλαντ (1-0), Μονακό (2-2) και Πόρτο (0-2). Φάνηκε ανέτοιμη στον 1ο γύρο του Κυπέλλου και μονάχα στην παράταση κέρδισε με 4-2 την άσημη Κρέμσερ μετά το 2-2 στην κανονική διάρκεια. «Έσκασε» 4 εκ. ευρώ στην Άρσεναλ για να κρατήσει τον Μπίρεθ (Ε), ο οποίος τελείωσε τη σεζόν με 15 γκολ και εννέα ασίστ σε 37 ματς. Στα 1.6 εκ. ευρώ έφτασε η μεταγραφή του Αϊβού (Α, 25/0, δανεικός στην Μπέρμιγχαμ) από την Κρεμονέζε. Άλλα 700.000 ευρώ έδωσε τη Μέχελεν για την παραμονή του Λαβαλέ (Α, 38/2). Ως ελεύθερο από την Ντάρμσταντ πήρε τον Κάριτς (Α, 28/0).
Συνολικά 3,85 εκ. ευρώ πήρε από τις πωλήσεις των Φουσεΐνι (Ε, 34/10) και Σνεγκ (Α, 38/1) σε Ουνιόν Σεντ-Ζιλουάζ και DC Γιουνάιτεντ αντίστοιχα. Με συγκεκριμένες διορθωτικές κινήσεις και καλύπτοντας άρτια τα όποια κενά δημιουργήθηκαν, η Στουρμ Γκρατς έχει όλα τα φόντα, ως πρωταθλήτρια αυτή τη φορά, να δώσει ακόμα έναν «πόλεμο» με τη Σάλτσμπουργκ για τον τίτλο, τον οποίο θα επιδιώξει να διατηρήσει.
Σάλτσμπουργκ
Τίποτα δεν πήγε καλά την περασμένη σεζόν για τη Σάλτσμπουργκ. Τέσσερις (!) προπονητές πέρασαν από τον πάγκο της. Στο μεγαλύτερο διάστημα, με τον Στρούμπερ στον πάγκο, κινήθηκε σε «ρηχά νερά» για τα δεδομένα της. Στο σύνολο, μόλις οχτώ αγωνιστικές διατηρήθηκε στην κορυφή. Ακόμα κι έτσι, παρά τις όποιες δυσκολίες, η απώλεια του 11ου διαδοχικού τίτλου χάθηκε με υπηρεσιακό προπονητή, μόλις στην τελευταία «στροφή», όπου ήθελε απώλεια βαθμών της Στουρμ Γκρατς, κάτι που δεν συνέβη, με αποτέλεσμα να τερματίσει δύο βαθμούς πίσω της.
Κάνει μία νέα αρχή και κόντρα σε όσα συνηθίζει, δηλαδή με «προαγωγές» προπονητών από άλλες ομάδες του Red Bull Group, προσέλαβε τον επί χρόνια βοηθό του Γιούργκεν Κλοπ στη Λίβερπουλ, Πεπ Λάιντερς. Στο Ζααφέλντεν, για 11 ημέρες, το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της. Σε μία πεντάδα φιλικών κέρδισε Ουντερχάχινγκ (3-0), Κουχλ (8-1), Σπάρτα Πράγας (2-2), Ριέκα (1-0) και Σέφιλντ Γουένσντεϊ (4-0). Εύκολα στον 2ο γύρο του Κυπέλλου, χάρη στη νίκη με 6-0 επί της Ντόρνμπερν.
Σε «ρηχά νερά» μεταγραφικά, ενισχύθηκε κάτω από τα γκολπόστ με τον δανεισμό του Μπλάσβιχ (27/0) από τη Λειψία, ενώ πήρε και τον Καβαμούρα (Μ, 15/3, Σανφρέσε Χιροσίμα). Στον αντίποδα, πούλησε στη Ραπίντ τον Σανγκαρέ (ΜΕ, 33/1) έναντι 700.000 ευρώ, ενώ δεν ανανέωσε με τον Κοϊτά (Ε, 24/8), ο οποίος πήγε ως ελεύθερος στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Αποδέσμευσε επίσης τους Ούλμερ (Α, 18/0) και Χορν (Τ, 3/0). Η μεγαλύτερη αλλαγή της μέχρι στιγμής έγινε στον πάγκο. Μεταγραφικά όμως δεν έχει κάνει πολλά. Σαφώς και διαθέτει το ρόστερ για να επιστρέψει στην κορυφή της Μπουντεσλίγκα, όχι όμως με την ευκολία των περασμένων ετών. Η «ψαλίδα» με τη Στουρμ έκλεισε. Πλέον θα χρειαστεί να… ιδρώσει.
Λίντσερ
Κανείς δεν μπορεί να έχει παράπονο από την περυσινή πορεία της Λίντσερ στην Μπουντεσλίγκα. Ήταν για ακόμα μία σεζόν αξιοπρεπέστατη, δεν έπεσε ποτέ κάτω από την 4η θέση και για ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, απολάμβανε ακόμα και την κορυφή. Εν τέλει δεν κατάφερε να σπάσει το «δίπολο» Στουρμ Γκρατς – Σάλτσμπουργκ, όμως για δεύτερη σερί σεζόν τερμάτισε 3η. Στην τελική ευθεία μάλιστα και σε μία προσπάθεια ανασύνταξης για την παραμονή εντός top-3, η διοίκηση πήρε την απόφαση να απομακρύνει τον Τόμας Ζάγκεντερ από την τεχνική ηγεσία και να δώσει τα «κλειδιά» στον υπηρεσιακό Τόμας Ντάρας. Υπό τις οδηγίες του, η ομάδα έπαιξε εξαιρετικά και εξασφάλισε την έξοδο στο Γιουρόπα Λιγκ. Αποτέλεσμα αυτού να… μονιμοποιηθεί, υπογράφοντας συμβόλαιο μέχρι το 2026.
Αήττητη στα αρκετά φιλικά που έδωσε εν μέσω προετοιμασίας κόντρα σε Άσκο Όεντ (7-1), Κλουζ (1-1), Τσέσκε Μπουντεγιόβιτσε (2-2), Γαλατασαράι (2-2), Ακαδημία Πούσκας (0-0) και Σεντ Πόλτεν (2-0). Πειστική στον 1ο γύρο του Κυπέλλου, με εκτός έδρας νίκη (0-3) επί της Ουνιόν Γκούρτεν. Έκανε από νωρίς το «μπαμ» και εξασφάλισε της υπηρεσίες του Παγκόσμιου Πρωταθλητή, Ζερόμ Μπόατενγκ (Α, 7/0, Σαλερνιτάνα).
Ενισχύθηκε επιθετικά με τον Έντρουπ (Ε, 28/16), δίνοντας στη Χάρτμπεργκ 1,5 εκ. ευρώ. Με δανεισμό από την Άιντραχτ Φρ. πήρε τον Σμόλσιτς (Α, 18/1) και από τη Σπαρτάκ Μόσχας τον Ταβάρες (Α, 4/0). Ως ελεύθερο από τη Χόφενχαϊμ Β’ έφερε τον Μπογκάρντε (Μ, 25/3). Αποδέσμευσε τους Λούεκνετερ (Α, 22/3) και Βίζινγκερ (Α, 2/0). Επέστεψε στη Λειψία μετά τον δανεισμό του ο Μπα (Α, 16/1). Για τη Λίντσερ, μία πορεία στη φετινή Μπουντεσλίγκα ανάλογη των τελευταίων ετών, το Κύπελλο Αυστρίας και μία αξιοπρεπή παρουσία στην Ευρώπη, θα συνθέσουν μία επιτυχημένη σεζόν.
Ραπίντ Βιέννης
Μία από τα ίδια για τη Ραπίντ Βιέννης στην Μπουντεσλίγκα. Μηδενική η πρόοδος που έκανε πέρυσι συγκριτικά με τη σεζόν 2022/23, τερματίζοντας και πάλι στην 4η θέση. Ήταν τόσο… φωτοτυπία η χρονιά της, σε σημείο που έχασε δεύτερο σερί τελικό Κυπέλλου, ξανά από τη Στουρμ Γκρατς. Μπορεί να αναζητά το κάτι παραπάνω, αλλά επιζητά και τη σταθερότητα, γι’ αυτό και δεν άλλαξε κάτι στην τεχνική της ηγεσία, με τον Ρόμπερτ Κλάους να συνεχίζει απτόητος τη δουλειά του.
Επτά μέρες (6-13/7) πέρασε στο Φρίσταντ για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της. Κέρδισε στο πρώτο φιλικό τη Χερζόγκενμπουργκ (11-0), πριν χάσει (0-3) από τη Σλάβια Πράγας. Ακολούθησε ματς με Ντεμπρετσένι (3-2) και Αντμίρα (3-1), πριν δώσει ένα πολύ δυνατό «τεστ» με τη Μίλαν (1-1). Έβγαλε από το ταμείο της γύρω στα 2,2 εκ. ευρώ για να φέρει τους Σανγκαρέ (ΜΕ, 33/1, Σάλτσμπουργκ), Σάουμπ (ΜΕ, 30/4, Αννόβερο), Σέλερ (Α, 19/2, Αντμίρα), Μπέκλε (Α, 31/0, Φορτούνα Ντισ.), αλλά και για να κρατήσει τον Γιάνσον (Ε, 12/2) μετά τον δανεισμό του στο δεύτερο μισό της σεζόν. Ως ελεύθερο έφερε τον διεθνή Ούγγρο μπακ Μπόλα (Α, 45/5), όπως και τον Γιάο (Α, 41/0). Δανεικό από την Άουγκσμπουργκ πήρε τον Μπέλιο (Ε, 27/2).
Σημαντικές οι αποχωρήσεις των Μαγιούλου (Ε, 35/11) και Κέρφελντ (Α, 38/3), από τις πωλήσεις των οποίων σε Μπρίστολ Σίτι και Ουνιόν Βερολίνου, έλαβε 6.5 εκ ευρώ. Τεράστια απώλεια και αυτή του Γκριλ (Ε, 39/21), ο οποίος δεν ανανέωσε και πήγε στη Βέρντερ Βρέμης. Όπως γνωστοποιήθηκε και από επίσημα χείλη, πρόθεση της Ραπίντ Βιέννης τη φετινή σεζόν είναι να διεκδικήσει την παρουσία της εντός top-3, κλείνοντας την «ψαλίδα» που έχει δημιουργηθεί με αυτή τα τελευταία χρόνια. Το αν μπορεί, είναι άλλο θέμα. Σίγουρα ξεκινάει πιο πίσω από τις Στουρμ Γκρατς, Σάλτσμπουργκ και Λίντσερ… Τυχερή που θα ξεκινήσει χωρίς αφαίρεση βαθμών. Έπιασε τόπο η ένσταση.
Αούστρια Βιέννης
Για δεύτερη σερί χρονιά, η Αούστρια Βιέννης πήρε το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο που δίνει η Μπουντεσλίγκα, κερδίζοντας στα μπαράζ τη Χάρτμπεργκ. Στο σύνολο, η αγωνιστική της εικόνα στο πρωτάθλημα ήταν απογοητευτική. Δεν μπήκε καν στα πλέι-οφ και τερμάτισε στην 8η θέση. Τουλάχιστον φρόντισε να πετύχει το μίνιμουμ του στόχου που είχε θέσει και να παίξει στην Ευρώπη.
Μετά την απομάκρυνση του Βίμερ στις 13 Μαΐου και την ολοκλήρωση της σεζόν με τον Βέγκλαϊτνερ ως υπηρεσιακό, οι «βιολέτες» πήραν την -αμφιλεγόμενη- απόφαση να καλύψουν εκ των έσω τη θέση του προπονητή, δίνοντας… προαγωγή στον Στέφαν Χελμ, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν τεχνικός στη Β’ Ομάδα. Από την 1η έως της 6η Ιουλίου προπονήθηκε στο Μπαντ Τάτζμανσντορφ. Προβλημάτισε στα φιλικά. 0-0 με την Ντουνάισκα, 3-1 την Σέπσι και… ανησυχητικές ήττες από Πάκς (1-3) και Μποέμιανς (3-7). Στα δύο τελευταία έπαιξε με Ζλιν (1-0) και Πόρτο (1-3). Ούτε που ίδρωσε κόντρα στη Ζααφέλντεν. Κέρδισε άνετα και πέρασε στον 2ο γύρο του Κυπέλλου. Λίγα πράγματα μέχρι στιγμής από πλευράς της στο μεταγραφικό «παζάρι».
Αγόρασε τον Μπαρί (Ε, 33/9) από την Μπνέι Γιεχούντα και έφερε ως δανεικούς τους Πρέλετς (Ε, 34/9, Τζένοα), Πέρεζ Λίνλεφ (Α, 27/1, Μπάγερν Β’), Μαλόουν (Ε, 16/3, Βασιλεία) και Κριστιάνο (Ε, 23/2, Σάο Μπέντο). Την ίδια στιγμή, πήρε 1,5 εκ. ευρώ από την πώληση του Μπραουνέντερ (Μ, 16/1) και 1 εκ. ευρώ από αυτή του βασικού της πορτιέρο, Φριχτλ (36/0) στη Λέτσε. Για 200.000 ευρώ πήγε στη Λωζάνη ο Πόλστερ (Ε, 29/1). Δυσοίωνο το μέλλον της Αούστρια Βιέννης. Δεν εμπνέει ούτε με την επιλογή στον πάγκο, ούτε με τους παίκτες που έχει φέρει. Όλα δείχνουν ότι θα δούμε κάτι ανάλογο με πέρυσι. Βάσει ονόματος ανήκει στο top-6, βάσει πλάνου όμως, δύσκολα θα πλασαριστεί εντός αυτού.
Χάρτμπεργκ
Η Χάρτμπεργκ ήταν από τις ευχάριστες εκπλήξεις της περασμένης αγωνιστικής περιόδου στην Μπουντεσλίγκα. Ενώ λογιζόταν ως μία ομάδα που απλά θα εξασφάλιζε άνετα την παραμονή της, τελικά έκανε τη δική της υπέρβαση και βρέθηκε εντός πλέι-οφ. Διεκδίκησε την ευρωπαϊκή της έξοδο, όμως έχασε από την Αούστρια Βιέννης σε διπλά ματς και το όνειρο έμεινε… μισό.
Έκανε «μαγικά» ο Μάρκους Σοπ με ένα ρόστερ περιορισμένων δυνατοτήτων και φυσικά ο σύλλογος συνεχίζει μαζί του. Για πέντε ημέρες (1-6/7) προπονήθηκε στο Όμπερτραουν. Έμεινε στο 0-0 με τη Χόγκο Ουέλς, έχασε από τη Λάφνιτς (2-3) και έφτασε τα πέντε φιλικά κόντρα σε Σπαρτάκ Τρνάβα (1-1), Αντμίρα (2-0) και Ρουχ Λβιβ (0-2). Με… 11-1 επικράτησε της ερασιτεχνικής Μπισοφσχόφεν για τον 1ο γύρο του Κυπέλλου.
Πολλές οι προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ της, έριξε αρκετά τον Μ.Ο. ηλικίας. Έφερε τους Μάριτς (Τ, 2/0, Στουρμ Γκρατς), Αμαντίν (Ε, 28/12, Σάλκε Β’), Σεντλ (Μ, 22/1, Ριντ), Μάρκους (Μ, 36/2, Ντομζάλε), Καράματιτς (Α, 18/1, Ολίμπια) και Κάρνερ (ΜΕ, 27/3, Στουρμ Γκρατς Β’). Σημαντική οικονομική ενίσχυση (1,3 εκ. ευρώ) με την πώληση του πολύτιμου Έντρουπ (Ε, 28/16) στη Λίντσερ. Κάλυψε το κενό του με τον Μίγιτς (Ε, 39/17, Ρογκάσκα). Παρελθόν ο Φρίζερ (Ε, 34/3), που πήγε στην Γκράτσερ, όπως και ο επίσης σημαντικός Ντιακιτέ (Μ, 34/2) που συνεχίζει ως ελεύθερος στη Γουέστ Μπρομ. Στη Βάρναμο υπέγραψε ο Στάινβεντερ (Α, 23/0). Ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του Σανγκαρέ (ΜΕ, 33/1) από τη Λειψία, εκ των διακριθέντων πέρυσι.
Έχασε αναντικατάστατους παίκτες, προτίμησε να τους αντικαταστήσει με νεαρούς που είχανε «γεμάτες» σεζόν. Μοιάζει αποδυναμωμένη, όμως με τον Σοπ στο «τιμόνι» δεν έχει να φοβάται κάτι. Πρώτος στόχος φυσικά, παραμένει η εύκολη παραμονή. Η εξάδα αποτελεί υπέρβαση.
Βόλφσμπεργκερ
Η Βόλφσμπεργκερ προσδοκούσε σε ένα πλασάρισμα στην πρώτη εξάδα, έδωσε τη «μάχη» της, όμως εν τέλει έπαιξε στα πλέι-άουτ, όπου τερμάτισε 1η. Διεκδίκησε το εισιτήριο για το Κόνφερενς Λιγκ, όμως έχασε στα ημιτελικά των ευρωπαϊκών πλέι-οφ από την Αούστρια Βιέννης. Δεν συνεχίζει με τον Μάνφρεντ Σμιντ, ο οποίος ανέλαβε τον Μάρτιο και πήρε την απόφαση να φέρει ένα παλιό γνώριμο, τον Ντίτμαρ Κιούμπαουερ, ο οποίος έκατσε ξανά στον πάγκο της μετά τη διετία 2013-2015.
Το βασικό στάδιο της προετοιμασίας έγινε στο Βιντισγκάρστεν και διήρκεσε μία εβδομάδα (7-14/7). Θετική στα φιλικά, κέρδισε τις Λέομπεν (2-0) και Ραντόμλιγιε (3-2), πριν μείνει στο 0-0 με το Στρασβούργο. Στα δύο τελευταία, επικράτησε της Σπορ Ποντμπρέζοβα (3-1) και ήρθε ισόπαλη με την Ουντινέζε (2-2). «Εφτάρα» έριξε στην Ντράσμπεργκ για τον 1ο γύρο του Κυπέλλου. Χρίζει ενίσχυσης, δεν έχει πείσει μέχρι στιγμής μεταγραφικά. Με 900.000 ευρώ πήρε τον Ζούκιτς (ΜΕ, 44/12) από την Βοϊβοντίνα, ενώ υπέγραψε ως ελεύθερους τους Βίμερ (Α, 34/1) και Πόλστερ (Τ, 26/0), από Αούστρια Κλάγκενφουρτ και Λίντσερ αντίστοιχα. Για τα εξτρέμ πήρε τον Ατάγνκα (Ε, 25/3, Οστάνδη).
Σημαντική η απώλεια του Μποάκι (ΜΕ, 30/10), που μεταγράφηκε έναντι 3 εκ. ευρώ στη Σεντ Ετιέν. Από την πώληση του ταλαντούχου μπακ, Φεράτσνιγκ (Α, 27/0) στη Μάιντς πήρε 800.000 ευρώ. Άλλα 150.000 ευρώ έβγαλε από τον Σίφερλ (Α) που τον έδωσε τη Μόναχο 1860 και πέρυσι τον είχε δανεικό στην Ουντερχάχινγκ. Τέλος ο βασικός κίπερ Μπόνμαν (Τ, 24/0). Ολοκληρώθηκαν οι δανεισμοί των σημαντικών Τιγιάνι (Μ, 28/1, Σάλτσμπουργκ), Τσίμερμαν (Ε, 30/4, Ραπίντ Βιέννης) και Ίμπερτσμπεργκερ (Α, 19/0, Σάλτσμπουργκ). Οι άνθρωποί της διστάζουν να θέσουν στόχους, o προπονητής της ζητά ενίσχυση. Αντικειμενικά πάντως, η Βόλφσμπεργκερ δεν μπορεί να «χτυπήσει» κάτι περισσότερο από μία θέση εντός top-6.
Αούστρια Κλάγκενφουρτ
Δίπλα στη λέξη «σταθερότητα», δεδομένα υπάρχει το όνομα της Αούστρια Κλάγκενφουρτ. Για τρίτη διαδοχική σεζόν, όχι μόνο εξασφάλισε μία άνετη παραμονή, αλλά κατάφερε να βρεθεί εντός πλέι-οφ και να τερματίσει ξανά στην 6η θέση του βαθμολογικού πίνακα της Μπουντεσλίγκα. Πάλεψε ως ενός σημείου για ένα πλασάρισμα στην πρώτη τετράδα, όμως στο τέλος «ξεφούσκωσε», κάνοντας φινάλε με τέσσερις σερί ήττες.
Δεν αλλάζει η συνταγή και ο Πέτερ Πάκουλτ διατηρείται ακλόνητος στη θέση του προπονητή. Η… μαγιά έχει «δέσει». Είχε μία ιδιαίτερη προετοιμασία, καθώς οι αλλαγές στο ρόστερ της είναι σημαντικές και μεγάλες. Προσπάθησε να βρει ομοιογένεια μέσω των φιλικών. Έδωσε πέντε, έχοντας ανάμεικτα αποτελέσματα απέναντι σε Τράιμπαχ (10-0), Μπάτσκα Τόπολα (2-2), Κόπερ (1-1), Λέομπεν (3-2) και Ρίζεσπορ (1-2). Εύκολα στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου, 5-0 την Γκλόγκνιτς.
Έχει ήδη ανακοινώσει εννέα παίκτες: Σπάρι (Τ, 29/0, Φλόριντσντορφερ), Σέρεντσι (Α, 31/7, Κάπφενμπεργκ), Κιούν (Α, 27/2, Βικτόρια Βερολίνου), Κοχ (Μ, 24/1) Μπλάου-Βάις Λιντς), Βίντρα (Μ, 30/8, δανεικός από Ραπίντ Βιέννης Β’), Λι (Μ, Γιονσέι), Ντελ (Ε, 18/6, Ουνιόν Βερολίνου), Τοσέφσκι (Ε, 18/3, Ροστόβ), Μπόμπζιεν (Ε, 28/1, δανεικός από Μάιντς). Την ίδια στιγμή, έχουν αποχωρήσει 13 (!) ποδοσφαιριστές, μεταξύ των οποίων οι πολύτιμοι σκόρερ Καρβέινα (Ε, 30/13) και Άιρβινγκ (Μ, 30/10, δανεικός από Γουέστ Χαμ), ο βασικός πορτιέρο Μέντσελ (33/0), οι αναντικατάστατοι αμυντικοί Βίμερ (34/1) και Σουμάχερ (Α, 35/0), ο μέσος Μπενατέλι (Μ, 34/1) και ο στράικερ Αρβάιλερ (Ε, 28/2).
Με μία πρώτη ματιά, μοιάζει αποδυναμωμένη, έχοντας χάσει αρκετά στελέχη που τα τρία προηγούμενα χρόνια την είχαν σταθερά εντός εξάδας. Θα κατέβει στο πρωτάθλημα με παντελώς αλλαγμένη σύνθεσή. Υπάρχει πίστη στο πλάνο του Πάκουλτ. Ξανά ως προτεραιότητα η άνετη παραμονή, μάλλον δύσκολα φέτος θα «χτυπήσει» πλέι-οφ.
Γκράτσερ
Με… καθυστέρηση ενός έτους, καθώς τη σεζόν 2022/23 απλά «αυτοκτόνησε», χάνοντας την άνοδο την τελευταία αγωνιστική, η Γκράτσερ επιβεβαίωσε τον χαρακτηρισμό του φαβορί που είχε στην Τσβάιτε Λίγκα και εξασφάλισε με σχετική άνεση τον προβιβασμό της στην Μπουντεσλίγκα, στην οποία επιστρέφει μετά από 16 ολόκληρα χρόνια. Από την 7η αγωνιστική και έπειτα, δεν άφησε ποτέ την κορυφή. Τελικά τερμάτισε στο +10 από τη 2η Ριντ.
Πρωτεργάτης αυτής της προσπάθειας, ο 43χρονος Γκέρνοτ Μέσνερ. Από τον Δεκέμβρη του 2021 στην τεχνική της ηγεσία, έχει συμπληρώσει 80 ματς στον πάγκο της, με Μ.Ο. βαθμών ανά ματς τους 2.04. Από τις 25 μέχρι τις 28 Ιουνίου πήγε στο Άντμοντ και από τις 8 μέχρι τις 12 Ιουλίου στο Μπαντ Λόιπερσντορφ της Στυρίας. Στα πέντε φιλικά που έδωσε, κέρδισε τις Πίνκαφελντ (8-1), Βόιτσμπεργκ (2-0), Κάπφενμπεργκ (4-1), Σίμπενικ (3-1), όμως έχασε εύκολα από την Μπεσίκτας (1-5). Τα πέναλτι (4-3) χρειάστηκε μετά το 2-2 σε κανονική διάρκεια και παράταση για να περάσει την Άτους Βέλντεν στον 1ο γύρο του Κυπέλλου.
Ήρθε για να μείνει, γι’ αυτό και προχώρησε σε ανακατατάξεις στο ρόστερ της. Υπέγραψε τους Κροϊτσρίγκλερ (Α, 18/1, Βαλερένγκα) Φρίζερ (Ε, 34/3, Χάρτμπεργκ), Φιλίποβιτς (Α, 22/2, ΑΕΛ Λεμεσού), Ιταλιάνο (Ε, 26/4, Γκλάντμπαχ Β’), Έντερ (Α, 21/2, Ζααφέλντεν) και Κίρχμαϊρ (Τ, 25/0, Βόλφσμπουργκ Β’), ενώ δανείστηκε από τη Σπέτσια τον Τσίποτ (Μ, 10/0) και τον Βούσιτς (Ε, 21/2) από την Αούστρια Βιέννης. Έκανε «βαρύ» ξεσκαρτάρισμα, αποδεσμεύοντας 12 παίκτες. Μοναδική σημαντική απώλεια του Μάγερ (Ε, 29/2). Κάμποσες συμμετοχές είχαν οι Κελ (Α, 17/0), Ελοσβίλι (Ε, 18/1) και Γιάγκερ (Μ, 14/0).
Σαφώς και μετά από μία τόσο μεγάλη αποχή από την Μπουντεσλίγκα, πρώτο μέλημα για την Γκράτσερ είναι η παραμονή στην κατηγορία. Έχει τα φόντα για να τα καταφέρει, διατηρώντας τον κορμό των ποδοσφαιριστών που της έδωσαν την άνοδο. Ποιότητα υπάρχει και μπορεί να το πετύχει.
Μπλάου-Βάις Λιντς
Στην πρώτη παρουσία της στα «σαλόνια» της Μπουντεσλίγκα, η Μπλάου-Βάις Λιντς έκανε την έκπληξη και από εκεί που δεν την υπολόγιζε (σχεδόν) κανένας, μπόρεσε με σωστά βήματα να φτάσει σε μία άνετη εξασφάλιση της παραμονής της, διεκδικώντας μάλιστα, έστω και για λίγο, μία θέση στην πρώτη δυάδα των πλέι-άουτ που θα την οδηγούσε στα ευρωπαϊκά μπαράζ.
Δίχως να έχει ένα ρόστερ που εμπνέει, ο Γκέραλντ Σάιμπλενερ κάνει… μαγικά και συνεχίζει στον πάγκο της για τέταρτη σεζόν. Έδωσε αρκετά φιλικά. Ξεκίνησε με ήττα (1-5) από τη Σλόβαν Μπρατισλάβας, πριν ακολουθήσουν τρία ματς που έμεινε αήττητη με Αντμίρα Λιντς (10-0), Μόναχο 1860 (1-1) και Βάλερν/Ζανκτ Μάριενκιρχεν (2-0). Ολοκλήρωσε την προετοιμασία της με δύο ματς κόντρα σε Ρέγκενσμπουργκ (1-0) και Στούτγκαρτερ Κίκερς (1-4). Άνετη πρόκριση στον 2ο γύρο του Κυπέλλου με νίκη (5-0) επί της Βίλντον.
Προχώρησε σε έξυπνες κινήσεις μεταγραφικά, αποκτώντας παίκτες που ανήκαν σε «μεγάλες» ομάδες της κατηγορίας, όπως οι Σμιντ (Ε, 24/3, Αούστρια Βιέννης), Μόορμαν (Α, 15/1, Ραπίντ Βιέννης) και Ίμπερτσμπεργκερ (Α, 19/1, Σάλτσμπουργκ). Έφερε επίσης τον Άντερσον (Α, 30/1, Αούστρια Λουστενάου), αλλά και τους Βέχλινγκ (ΜΕ, 0/0) και Γκόιγκινγκερ (Ε, 27/4) από την Όσναμπρικ. Κράτησε τους πάντες από βασικούς, πλην του Κράιντς (Μ, 33/1), που δεν κατάφερε να τον ανανεώσει και του Κοχ (Μ, 24/1), που υπέγραψε στην Αούστρια Κλάγκενφουρτ. Αν μπορέσει να επαναλάβει μία σεζόν ανάλογη της περυσινής, θα ήταν ιδανικό. Πλέον έχει αποκτήσει εμπειρία και θα διεκδικήσει την παραμονή με παρόμοιο και ίσως ελαφρώς καλύτερο υλικό από την περασμένη αγωνιστική περίοδο. Μπορεί να σωθεί.
Αλταχ
Έμοιαζε δεδομένο ότι η Άλταχ θα είχε μία δύσκολη σεζόν πέρυσι και κάτι τέτοιο επιβεβαιώθηκε. Στάθηκε τυχερή που υπήρχε μία Αούστρια Λουστενάου η οποία πρακτικά δεν… ανήκε στην κατηγορία, ειδάλλως η «μάχη» για τη σωτηρία θα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Τερμάτισε μόλις πέντε βαθμούς μακριά από τη θέση του υποβιβασμού. Αν και είχε συνεχώς πτωτική πορεία κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ο σύλλογος δεν θέλησε να αλλάξει πράγματα στον προπονητικό θώκο και κράτησε τον Γιόαχιμ Στάντφεστ, με τον οποίο συνεχίζει και φέτος.
Με χαμηλής δυναμικότητας ομάδες τα τέσσερα πρώτα φιλικά κόντρα σε Νένζινγκ (3-0), Λουκέρνη (1-2), Στουτγκάρδη Β’ (0-0) και Μπρέγκεντς (2-1), πριν αντιμετωπίσει τις Γκρασχόπερς (1-0) και Φράιμπουργκ (1-1). Θύμα έκπληξης στο Κύπελλο, έχασε με 2-0 από την ερασιτεχνική Ντονάουφελντ και αποκλείστηκε.
Με την εικόνα της τα τελευταία δύο χρόνια να είναι απογοητευτική, πήρε την απόφαση να αλλάξει πολλά στο ρόστερ της. Έχει ήδη ανακοινώσει 11 παίκτες, την ίδια ώρα που έχουν αποχωρήσει ισάριθμοι… Ξεχωρίζουν οι μεταγραφές των Φριντρίκας (Ε, 20/10, Αούστρια Λουστενάου), Κρόνμπεργκερ (Ε, 24/3, Στουρμ Γκρατς), Μιλόγεβιτς (Α, 27/4, Λεβερκούζεν Κ19), Ντεμάκου (Μ, 25/3, Στουρμ Γκρατς), Στρουντς (Ε, 18/2, Ραπίντ Βιέννης) και Λίνκολν (Ε, 10/4, Βίσελ Κόμπε).
Από αυτούς που έφυγαν, μοναδικός βασικός ήταν ο Γιούρσετς (Ε, 31/0). Παρελθόν και οι Ράιτερ (Ε, 21/4), Στράους (Α, 13/0) και Σίτσεναουερ (Τ, 7/0). Βάσει της κινητικότητας που υπήρξε από πλευράς της μεταγραφικά, η Άλταχ μοιάζει να αναγνωρίζει τα λάθη του παρελθόντος. Θεωρείται μία από τις υποψήφιες για υποβιβασμό, όμως αναμένεται να «πέσει» αμαχητί.
Τιρόλ
Το ρίσκο που πήρε την περασμένη σεζόν με την επιλογή νεαρών παικτών για την ενίσχυσή της, παραλίγο να αποδεχθεί ολέθριο. Η Τιρόλ ήταν κάκιστη και οφείλει την παραμονή της στο γεγονός ότι η Αούστρια Λουστενάου ήταν ακόμα χειρότερη. Το… αστείο είναι πως ακόμα κι έτσι, στο τέλος «φλέρταρε» με τον υποβιβασμό, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία των πλέι-άουτ με τρεις διαδοχικές ήττες, οι οποίες την έφεραν μόλις στο +3 από την ουραγό. Δεν θα ήταν υπερβολικό να λέγαμε ότι σώθηκε κατά τύχη. Δύο αγωνιστικές να είχε ακόμα, θα έπεφτε.
Μετά από 11 χρόνια στην τεχνική της ηγεσία, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για τον Τόμας Σίλμπερμπεργκερ να αποχωρήσει. Τα ηνία πήρε ο 41χρονος Φίλιπ Σέμλιτς, ο οποίος στο δεύτερο μισό της περυσινής αγωνιστικής περιόδου βρισκόταν στον πάγκο της Ζανκτ Πόλτεν και προηγουμένως, για μία τριετία (2020-2023), είχε την τεχνική ηγεσία της Λάφνιτς. Αυστριακός, λάτρης του 4-2-3-1. Επέλεξε εν μέσω προετοιμασίας να δώσει «δυνατά» φιλικά, δίχως να σημειώσει νίκη σε κάποιο. Αντιμετώπισε τις Γκόρνικ Ζάμπρζε (1-1), Βαντούζ (2-4), Κοπεγχάγη (0-5), Γκρόιτερ Φιρτ (2-2) και Λυών (2-3). Έκανε το καθήκον της, κέρδισε την Ίμσστ (3-0) και πέρασε στον 2ο γύρο του Κυπέλλου.
Τίποτα «τρελό» από πλευράς της στο μεταγραφικό κομμάτι. Υπέγραψε με τους Άνσελμ (Ε, 15/4, Λίντσερ), Χίντερσιρ (Ε, 8/0, Χάνσα Ρόστοκ), Μπάτλερ (Ε, 25/5, Χόφενχαϊμ Β’), Έκμαϊρ (Τ, 3/0, Άλταχ) και Λόρενς (Α, 12/0, Μπάγερν). Δανεικός από την Τζένοα ήρθε ο Τσίμπορα (Α, 6/0). Κρέμασε τα γάντια του ο βασικός πορτιέρο, Όσβαλντ (Τ, 29/0). Αποχαιρέτισαν οι αναντικατάστατοι Μπάχερ (Α, 30/1), Όγκρινετς (ΜΕ, 29/0) και Σουλτς (Α, 31/1), όπως και οι Στούμπεργκερ (Α, 16/0) και Τόμιτς (Ε, 14/7).
Δυσοίωνο το μέλλον της Τιρόλ στην Μπουντεσλίγκα… Έχασε βασικούς παίκτες, τους οποίους δεν έχει φροντίσει να αντικαταστήσει. Ούτως ή άλλως το ρόστερ της είναι «φτωχό» από ποιότητα. Δεδομένου του ότι φέτος δεν υπάρχει αντίστοιχη… Αούστρια Λουστενάου και οι ομάδες που θα παλέψουν για τη σωτηρία θα είναι ανταγωνιστικές, ο σύλλογος από το Ίνσμπρουκ αναμένεται να τα βρει εξαιρετικά «σκούρα».
Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ