Συνήθισε, πλέον, να είναι αποκομμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη, η… παροικία Λατινοαμερικάνων και Σέρβων όλο και αυξάνεται, αλλά η σεζόν ήταν γεμάτη και συγκλονιστική: πριν ξεκινήσει η τελευταία αγωνιστική, τρεις ομάδες διεκδικούσαν τον τίτλο στην πιο αμφίρροπη Πρέμιερ, εδώ και πολλά χρόνια.
Στο τέλος, αυτή που χαμογέλασε (και πάλι) ήταν η Ζενίτ, που με ένα γκολ στο 85’ κόντρα στη Ροστόφ, έφτασε στη νίκη και στην κορυφή. Η Ντινάμο έκανε… χαρακίρι, καθώς ήθελε 1 βαθμό κόντρα στην Κράσνονταρ για τον τίτλο, ενώ οι «Ταύροι» ήταν 5’ μακριά από το μικρό θαύμα και το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία τους. Ευχάριστη έκπληξη, πέρα από τους Μοσχοβίτες, ήταν η Κρίλια, που έπαιξε πολύ καλό και επιθετικό ποδόσφαιρο, ενώ από τη νέα σεζόν θα έχουμε και δύο «πρωτάρες», καθώς Ντινάμο Μαχατσκαλά και Ακρόν θα αγωνιστούν στην Πρέμιερ Λιγκ για πρώτη φορά στην ιστορία τους.
Ουράλ, Μπάλτικα και Σότσι αποχαιρέτησαν την κορυφαία κατηγορία, ενώ θα δούμε και μεγάλα ονόματα στους πάγκους, όπως ο Ντέγιαν Στάνκοβιτς, που ανέλαβε να αναγεννήσει τη Σπαρτάκ μετά το καταστροφικό πέρασμα του Αμπασκάλ. Προπονητή άλλαξε και η ΤΣΣΚΑ, με τον Νίκολιτς να αναλαμβάνει, ενώ η Λοκομοτίβ θα προσπαθήσει για το επόμενο βήμα και η Αχμάτ για τη σταθερότητα με τον Αντίεβ στον πάγκο.
Σύστημα διεξαγωγής
Δεν υπάρχει αλλαγή στο σύστημα διεξαγωγής. Κάθε ομάδα θα δώσει συνολικά 30 αγώνες, αντιμετωπίζοντας όλες τις υπόλοιπες από δύο φορές (εντός-εκτός). Υποβιβάζονται στη δεύτερη κατηγορία οι δύο τελευταίες, ενώ η 14η και η 15η θα δώσουν αγώνες μπαράζ με την 3η και την 4η της Β’ κατηγορίας αντίστοιχα, ώστε να παραμείνουν στην Πρέμιερ Λιγκ.
Από εκεί και πέρα εάν η ΟΥΕΦΑ ανακαλέσει τον αποκλεισμό των ρωσικών ομάδων από τις διοργανώσεις της, τότε η νικήτρια του πρωταθλήματος θα ξεκινήσει από τον 1ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, ο 2ος και ο 3ος της βαθμολογίας θα παίξουν στον 2ο προκριματικό γύρο του Κόνφερενς Λιγκ, ενώ ο Κυπελλούχος θα βρεθεί στον 1ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ τη σεζόν 2025-26.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας η κατάταξη των ομάδων αποφασίζεται με τα εξής κριτήρια:
Εκτίμηση τελικής κατάταξης
1. Ζενίτ | 2. Σπαρτάκ Μ. | 3. Ντιναμό Μ. |
4. Κράσνονταρ | 5. Λοκομοτίβ Μ. | 6. Αχμάτ |
7. ΤΣΣΚΑ Μ. | 8. Ροστόφ | 9. Ρουμπίν Καζάν |
10. Κρίλια | 11. Νίζνι | 12. Κίμκι |
13. Φάκελ | 14. Όρενμπουργκ | 15. Ντ. Μαχατσκαλά |
16. Ακρόν |
Οι 5 καλύτερες μεταγραφές
Παίκτης (Θέση) | Από | Σε |
Γκλουσενκόβ (Μ) | Λοκομοτίβ | Ζενίτ |
Γκορσκόβ (Α) | Κρίλια | Ζενίτ |
Κοζλόβ (Μ) | Μπάλτικα | Κράσνονταρ |
Γουίλιαν Ζοσέ (Ε) | Μπέτις | Σπαρτάκ Μ. |
Αντάμοβ (Α) | Ζενίτ | Αχμάτ |
Αγορά | Απόδοση |
Κατάκτηση: Ζενίτ | 1.60 |
Να τερματίσει εκτός 4αδας: ΤΣΣΚΑ Μόσχας | 2.05 |
ΖΕΝΙΤ
Αυτή τη φορά έπρεπε να φτάσουμε στο φινάλε και 5’ πριν το τέλος του αγώνα με τη Ροστόφ, προκειμένου να κατακτήσει το 6ο πρωτάθλημα στη σειρά. Η κυριαρχία της αμφισβητήθηκε όσο ποτέ τα τελευταία χρόνια από Κρασνοντάρ και Ντινάμο Μόσχας, όμως όλα πήγαν καλά για την ομάδα του Σεμάκ (από το 2018 στον πάγκο της), που ισοφάρισε το ρεκόρ της Σπαρτάκ (6 τίτλοι στη σειρά) και ετοιμάζεται να γράψει ξανά ιστορία. Ο Ρώσος τεχνικός ανανέωσε το συμβόλαιό του, σε μία δήλωση εμπιστοσύνης της διοίκησης, ενώ έγιναν ουσιαστικές μεταγραφές, προκειμένου να γεμίσουν τα περσινά κενά, που παραλίγο να στοιχίσουν. Η σεζόν ξεκίνησε εντυπωσιακά με το 4-2 επί της Κρασνοντάρ στο Σούπερ Καπ.
Απέκτησε ό,τι καλύτερο κινήθηκε στη ρωσική αγορά, με τους Γκλουσενκόβ (μέσος, Λοκομοτίβ), Βολκόβ (μπακ, Κρασνοντάρ), Γκορσκόβ (μπακ, Κρίλια) και Λατισόνοκ (κίπερ, Μπάλτικα), προκειμένου να ενισχύσει το εγχώριο στοιχείο και να αποδυναμώσει τους αντιπάλους της. Όλοι αυτοί κόστισαν κοντά στα 15 εκατ. ευρώ, ενώ ενεργοποιήθηκε και η οψιόν αγοράς των 4 εκατ. ευρώ του Ισίντορ (φορ, Λοκομοτίβ). Θα υπάρξουν αποχωρήσεις, με πιο σημαντική να προμηνύεται εκείνη του Κλαουντίνιο (μέσος), ενώ φήμες υπάρχουν και για τον κορυφαίο της σκόρερ Κασιέρα (φορ), καθώς φαίνεται ότι λόγω των κυρώσεων και της απουσίας ευρωπαϊκών διοργανώσεων θα προσπαθήσει να αποκτήσει ακόμα περισσότερους Ρώσους. Θα έχει και φέτος το πληρέστερο και ποιοτικότερο ρόστερ, με ακόμα περισσότερες λύσεις από τον πάγκο.
ΚΡΑΣΝΟΝΤΑΡ
Μέχρι τα μέσα της σεζόν έδειχνε ικανή για τον πρώτο τίτλο στην ιστορία της. Η χειμερινή διακοπή, όμως, έφερε την απόλυση του Ίβιτς, κάτι που κανένας εκτός συλλόγου δεν κατάλαβε, και την επιστροφή του Μουσάεβ στον πάγκο. Το δεύτερο μισό δεν ήταν σε καμία περίπτωση τόσο καλό όσο το πρώτο, όμως και πάλι στο φινάλε το πίστεψε. Και βρέθηκε 5’ μακριά από το όνειρο, κερδίζοντας την Ντινάμο την τελευταία αγωνιστική… Παραμένει άγνωστο αν ο Μουσάεβ έχει την ικανότητα, την προσωπικότητα και την εμπειρία, προκειμένου να την οδηγήσει αυτή τη φορά στην κορυφή. Φάνηκε αυτό και στον τελικό του Σούπερ Καπ και την ήττα με 4-2 από τη Ζενίτ στο πρώτο επίσημο ματς της σεζόν.
Η μεγαλύτερη απώλεια είναι ο κίπερ Σαφόνοβ, που πουλήθηκε για 20 εκατ. ευρώ στην Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ αποχώρησαν ακόμα οι Βολκόβ (μπακ, Ζενίτ), Κάντι (μέσος, Φερεντσβάρος) και Αλόνσο (αμυντικός, Ατλέτικο Μινέιρο). Στα ταμεία της μπήκαν περισσότερα από 25 εκατ. ευρώ και μέχρι στιγμής έχει ξοδέψει μόλις το 1,5, προκειμένου να αγοράσει τον 19χρονο μέσο Κοζλόβ, που έκανε εντυπωσιακή σεζόν πέρυσι με την Μπάλτικα. Στη μάχη για την απόκτησή του κέρδισε τη Ζενίτ και αυτό έχει τη σημασία του. Παραμένουμε κι άλλες κινήσεις, καθώς από εκεί και πέρα αποκτήθηκαν ως ελεύθεροι οι έμπειροι Γκαζίνσκι (μέσος, Ουράλ), Ντιούπιν (κίπερ, Ρουμπίν) και Σμόλοβ (φορ, Ντινάμο).
ΝΤΙΝΑΜΟ ΜΟΣΧΑΣ
Ο Λίτσκα κατάφερε να περάσει τη φιλοσοφία του πλήρως, όμως στο τέλος τα προβλήματα στην άμυνα ήταν εκείνα που της στέρησαν τον τίτλο. Στο πιο κρίσιμο ματς ταξίδεψε στο Κρασνοντάρ για την τελευταία αγωνιστική, έχοντας τα πάντα στο χέρι της, καθώς ένας βαθμός θα ήταν αρκετός για τον τίτλο, όμως ηττήθηκε με 1-0 και έμεινε με την… όρεξη. Τακτική δεν πρόκειται να αλλάξει, ενώ και στο ρόστερ οι αλλαγές μέχρι στιγμής είναι ελάχιστες.
Αποκτήθηκε ως ελεύθερος ο Λουνιόβ (κίπερ, Καραμπάχ), που αποτελεί ενίσχυση, ενώ αποχώρησαν ο Σούνιν (κίπερ), ο Παρσιβλιούκ (αποσύρθηκε) και ο Σμόλοβ (φορ, Κρασνοντάρ). Θα πρέπει να κάνει λίγες κινήσεις ακόμα, ώστε να ανεβάσει λίγο το επίπεδο του ρόστερ και να βρει λύσεις και από τον πάγκο, κάτι που πέρυσι δεν είχε σε μεγάλο βαθμό. Η άμυνα παραμένει η Αχίλλειος πτέρνα της.
ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ ΜΟΣΧΑΣ
Με βάση το πώς είχε τελειώσει την αμέσως προηγούμενη σεζόν οι προσδοκίες ήταν μεγάλες. Τελικά, όμως, δεν τα πήγε όσο καλά περίμενε. Ο Γκαλακτιόνοβ έφτασε δύο φορές στην παραίτηση, όμως σε αμφότερες περιπτώσεις η διοίκηση τον έπεισε να συνεχίσει και στο τέλος του ανανέωσε και το συμβόλαιο, ώστε να του δείξει πόσο τον υπολογίζει και να του δώσει αυτοπεποίθηση. Έγινε αρκετά προβλέψιμη όσο προχωρούσαμε στη σεζόν, αρκέστηκε στην 4η θέση και φέτος οι φιλοδοξίες της είναι μεγαλύτερες.
Βέβαια, θα χρειαστεί να κάνει κι άλλες κινήσεις στην αγορά, καθώς μπορεί να κάλυψε τα κενά εκείνων που έφυγαν, αλλά όχι και το επίπεδό της. Τεράστιο πλήγμα η πώληση του Γκλουσενκόβ (μέσος) στη Ζενίτ, ενώ έλαβε χρήματα και για παίκτες που είχε δανεικούς και τώρα πούλησε. Δεν ανανέωσαν οι Τζιούμπα (φορ), Μιραντσούκ (μέσος) και Γκιγιέρμε (κίπερ), ενώ χρήματα ξόδεψε (2,5 εκατ. ευρώ) μόνο για τον Βορομπιόβ (φορ, Ορενμπούργκ). Αποκτήθηκαν και οι Τιμοφέεβ (μέσος, Αχμάτ), Μιτρισούσκιν (κίπερ, Χίμκι), όπως και ο μέσος Σαλτικόβ (Κρίλια), μία μεταγραφή του Γενάρη, που είχε μείνει δανεικός στην πρώην του ομάδα.
ΣΠΑΡΤΑΚ ΜΟΣΧΑΣ
Για κάποιον λόγο στήριξε όσο κανέναν άλλον ξένο προπονητή στην ιστορία της τον Αμπασκάλ, παρότι φαινόταν ότι δεν υπάρχει μέλλον. Και έπρεπε να φτάσουμε στο δεύτερο μισό της σεζόν, για να απολύσει τελικά τον Ισπανό τεχνικό, τη στιγμή που είχε συμβεί και το απίθανο περιστατικό με τον ηγέτη Προμές, ο οποίος δεν γύρισε ποτέ τα ΗΑΕ μετά τη χειμερινή προετοιμασία, μένοντας στη φυλακή και σε κατ’ οίκον περιορισμό. Κάπως έτσι, η σεζόν ήταν καταδικασμένη να αποτύχει.
Ο Σλίσκοβις προβιβάστηκε από βοηθός, όμως, και έκανε εξαιρετική δουλειά. Την «έστρωσε» αμυντικά, βελτίωσε τα πάντα και στο τέλος το πρόσημο ήταν θετικό. Η διοίκηση, ωστόσο, αποφάσισε να δώσει τα ηνία σε κάποιον πιο έμπειρο προπονητή και ο Ντέγιαν Στάνκοβιτς θα κάθεται, πλέον, στον πάγκο. Τι θα δούμε φέτος; Ένας Θεός ξέρει… Πάντα ασταθής, ελπίζει ότι ο Σέρβος θα φέρει πειθαρχία και νέες ιδέες, καθώς δεδομένα θα έχει τον σεβασμό των παικτών. Σημαντική η προσθήκη του Γουίλιαμ Ζοσέ (φορ, Μπέτις), αλλά μέχρι εκεί. Αποχώρησαν παίκτες που δεν υπολόγιζε, με τους Τζίκια (στόπερ), Μόουζες (ακραίος), Κλάσεν (ακραίος) και Μπαλντέ (φορ) να μένουν ελεύθεροι. Θα χρειαστεί να κάνει κι άλλες κινήσεις στην αγορά.
ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ
Η σεζόν ήταν κακή, τερματίζοντας στην 6η θέση, όμως καθώς η προσδοκία της διοίκησης είναι ότι η φανέλα φτάνει για την υπέρβαση (συνεχώς αποδυναμώνεται τα τελευταία χρόνια), ο Φεντότοβ πλήρωσε το τίμημα και απολύθηκε. Αντικαταστάτης του ο Νίκολιτς, που έχει εμπειρία από την κατηγορία από το πέρασμά του από τη Λοκομοτίβ πριν περίπου 1,5 χρόνο. Επιλογή με ρίσκο, τη στιγμή που και πάλι το ρόστερ δεν λέει με τίποτα να γεμίσει και να πλησιάσει τα στάνταρ των προηγούμενων ετών.
Αποκτήθηκε ο 19χρονος φορ Σουμάνκσι από τον Άρη Λεμεσού για 1,5 εκατ. ευρώ και αυτά είναι τα μοναδικά χρήματα που έχει ξοδέψει. Ως ελεύθεροι υπέγραψαν οι Κρουγκοβόι (ακραίος, Ζενίτ), στην καλύτερή της κίνηση, Ζεμαλεντίνοβ (μέσος, Λοκομοτίβ) και Κοϊτά (φορ, Ζάλτσμπουργκ). Αποχώρησαν 3 παίκτες, των οποίων τα συμβόλαια ολοκληρώθηκαν (μόνο ο φορ Ζαμπολότνι είχε χρόνο συμμετοχής πέρυσι), πήρε κάποια χρήματα από την πώληση του Ερμακόβ (μέσος, Νίζνι), ενώ αποσύρθηκε ο πολύπειρος Ναμπάμπκιν (αμυντικός). Πόσο μπορεί να τη βελτιώσει απλά μία αλλαγή στον πάγκο;
ΡΟΣΤΟΦ
Στο πρώτο μισό της σεζόν ήταν απογοητευτική και δεν πλησίασε καν στα στάνταρ που η ίδια είχε θέσει λίγους μήνες νωρίτερα. Έμεινε πολύ πίσω στη βαθμολογία και δεν κατάφερε ποτέ να επανακάμψει πλήρως, τερματίζοντας στην 7η θέση. Πολύ καλύτερη μετά τη χειμερινή διακοπή, στο τέλος πήρε αξιοπρεπή θέση, έστω κι αν περίμενε κάτι καλύτερο. Ο Κάρπιν συνεχίζει στον πάγκο, όμως αυτό ισχύει όσο η εθνική δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Έχει ανακοινωθεί ότι μόλις το εμπάργκο αρθεί, θα δουλέψει μόνο για την Ομοσπονδία. Δεν θα δούμε αλλαγή στο στυλ και θα προσπαθήσει να μην την πατήσει όπως πέρυσι.
Στα μεταγραφικά, αποκτήθηκε ο αμυντικός Σακό (Άρντα), που ικανοποίησε και με το παραπάνω ως δανεικός, ενώ η μεγάλη της μεταγραφή είναι ο μέσος Σαράβια (2 εκατ. ευρώ από την Πενιαρόλ). Η μεγαλύτερη αλλαγή έρχεται στο τέρμα, καθώς έμειναν ελεύθεροι οι Πισικόβ, Μεντβέντεβ και στη θέση τους αποκτήθηκαν οι Γιατίμοβ (από την Ιστικλόλ του Τατζικιστάν) και Χάνκιτς (Μπότεφ Πλόβντιβ). Δεν έχασε κανέναν άλλον από τους βασικούς της.
ΡΟΥΜΠΙΝ ΚΑΖΑΝ
Η σεζόν είχε σκαμπανεβάσματα, αλλά από τη μία πέτυχε με σχετική ευκολία τον στόχο της παραμονής, ενώ από την άλλη άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στο δεύτερο μισό. Παρά τις φήμες για κόντρα ανάμεσα στη διοίκηση και στον τεχνικό Ραχίμοβ, ο τελευταίος συνεχίζει στον πάγκο, καθώς έχει φέρει σταθερότητα τα τελευταία χρόνια, φέρνοντάς την πίσω στην ελίτ μετά την περιπέτεια της 2ης κατηγορίας. Βέβαια, δεν έχει καταφέρει ακόμα να της δώσει ξεκάθαρο χαρακτήρα στην Πρέμιερ Λιγκ, κάτι που θα προσπαθήσει να κάνει τώρα, νιώθοντας μεγαλύτερη άνεση.
Οι αλλαγές στο ρόστερ δείχνουν αρκετές, όμως στην ουσία δεν είναι. Αποχώρησαν πολλοί παίκτες, που δεν είχαν σημαντικό χρόνο συμμετοχής, με τον αμυντικό Μαρτινόβιτς (Καϊράτ) να αποτελεί απώλεια, κυρίως λόγω της εμπειρίας και της παρουσίας του στα αποδυτήρια. Καλή η κίνηση με την απόκτηση του κίπερ Νιγκματούλιν (Νίζνι), ενώ ο Γιούκιτς (Σότσι) θα προσθέσει ποιότητα στη μεσαία της γραμμή. Αναμένεται και ενίσχυση στην άμυνα μέχρι το φινάλε της μεταγραφικής περιόδου.
ΚΡΙΛΙΑ
Για ακόμα μία σεζόν ήταν από τις ομάδες που έκλεψαν τις εντυπώσεις. Έπαιξε επιθετικά, ανοιχτά και έκανε την υπέρβαση. Πάντα στόχος είναι η παραμονή και με τον Οσίνκιν στον πάγκο τον πετυχαίνει όχι απλά με άνεση, αλλά και με… στυλ. Κάθε χρόνο πουλάει κάποιους από τους καλύτερούς της παίκτες, κάθε χρόνο βρίσκει τις λύσεις. Αυτή τη φορά πουλήθηκαν οι Γκορσκόβ (μπακ, Ζενίτ), Τσίρκοβιτς (εξτρέμ, Τόπολα), ενώ αποχώρησαν και 6 παίκτες, με σημαντικότερο τον Σαλτικόβ (μέσος), που είχε πουληθεί στη Λοκομοτίβ τον χειμώνα, αλλά έμεινε ως δανεικός.
Απέκτησε εμπειρία στην εστία με τον Πισικόβ (κίπερ), ενώ κράτησε τον μέσο Γκαρέ (προς το παρόν). Αναμένεται και φέτος να είναι από τις ομάδες που θα ξεχωρίσουν, εκτός κι αν μέχρι τα τέλη Αυγούστου, χάσει κι άλλους από τους βασικούς της.
ΑΧΜΑΤ
Τρεις προπονητές άλλαξε κατά τη διάρκεια της σεζόν, μέχρι να βρει εκείνον που της ταιριάζει περισσότερο. Η θητεία του Αντίεβ, που κατάγεται από την περιοχή και γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες, ξεκίνησε με ιστορική εντός έδρας ήττα με 7-1 από την Μπάλτικα, όμως στη συνέχεια όχι μόνο την «έστρωσε», αλλά φάνηκε από νωρίς η δουλειά του σε όλα τα επίπεδα, για να τερματίσει εν τέλει στη 10η θέση. Βρέθηκε η χρυσή τομή με την Ομοσπονδία του Καζακστάν και συνεχίζει στον πάγκο, υπογράφοντας νέο συμβόλαιο. Πάντα θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, όμως δείχνει η καλύτερη επιλογή που έχει κάνει εδώ και πολλά χρόνια (από την εποχή του Ραχίμοβ).
Πολύ καλές οι κινήσεις με τους Αντάμοβ (μπακ, δανεικός από τη Ζενίτ) και Ζίροβ (αμυντικός, Μπάλτικα), ενώ αγόρασε τον Κόβατσεβ (εξτρέμ, Άρντα), που είχε αφήσει καλές εντυπώσεις όσο ήταν δανεικός στο Γκρόζνι. Η μεγαλύτερη απώλειά της, όμως, είναι ο Κονατέ (φορ), που αναγεννήθηκε με τον Αντίεβ, ωστόσο αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του. Έχασε, λοιπόν, τον κορυφαίο της σκόρερ και δεν τον αντικατέστησε ακόμα. Σημαντικές και οι αποχωρήσεις του αρχηγού Σιμιόνοβ (αμυντικός, ελεύθερος), Τιμοφέεβ (μέσος, Λοκομοτίβ), ενώ έφυγε και ο Ιλίν (φορ), που θα μπορούσε να προσφέρει κάποιες λύσεις μπροστά. Χρειάζεται κι άλλες κινήσεις, προκειμένου να κάνει το βήμα παραπάνω και θα ψάξει τα γκολ του Κονατέ στο ξεκίνημα της σεζόν.
ΦΑΚΕΛ
Τα πήγε καλά στο πρώτο μισό της σεζόν, όμως μετά τη διακοπή το πρόβλημα στο γκολ εντάθηκε, την ταλαιπώρησε και αποφάσισε να αλλάξει προπονητή, προκειμένου να ρίξει το βάρος στην άμυνα και να παραμείνει στην κατηγορία. Και τα κατάφερε στο όριο με τον Τσερέβτσενκο στον πάγκο, έχοντας και την τύχη με το μέρος της. Τα προβλήματα, πάντως, την ακολουθούν και φέτος και έχει πολλή δουλειά μπροστά της, αν δεν θέλει να επιστρέψει στη 2η κατηγορία.
Αποκτήθηκε ο Ιλίν (φορ, Αχμάτ), προκειμένου να βοηθήσει στο σκοράρισμα, όπως και οι Μπραχίμι (Μπότεφ Πλόβντιβ), Μέρτενς (Μπότεφ Πλόβντιβ), Γκιοργκομπιάνι (Αλάνια), για να προσφέρουν περισσότερα δημιουργικά. Στη θεωρία, πάντως, δεν την ανεβάζουν επίπεδο και περιμένουμε να το δούμε στην πράξη. Από την άλλη, αποχώρησαν μόνο παίκτες που ο Τσερέβτσενκο αξιολόγησε αρνητικά κατά την παρουσία του εκεί.
ΟΡΕΝΜΠΟΥΡΓΚ
Δύσκολη αποδείχθηκε η προηγούμενη σεζόν και χρειάστηκε να αλλάξει προπονητή, για να τη σώσει και να μείνει στο φινάλε. Τερμάτισε 12η και έναν βαθμό πάνω από την επικίνδυνη ζώνη. Ο Ισπανός Ντεογκράθια επιβραβεύτηκε γι’ αυτό, παραμένοντας στον πάγκο, όμως φέτος τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα, καθώς η αλήθεια είναι ότι δεν έδειξε σταθερότητα. Πάντα ποντάρει περισσότερα στην έδρα και θα δυσκολευτεί ακόμα περισσότερο γκολ.
Αυτό διότι πούλησε τον κορυφαίο της φορ Βορομπιόβ στη Λοκομοτίβ (2,5 εκατ. ευρώ), ενώ αποχώρησε και ο μέσος Βέρα (1 εκατ. ευρώ στη Κίμκι). Τέλος και οι έμπειροι Όμπουχοβ (φορ), Πολουγιάχτοβ (αμυντικός), Γκοΐκοβιτς (αμυντικός). Αγόρασε τον Τόμπσον (εξτρέμ, Κόλο Κόλο), που άφησε καλές εντυπώσεις, ενώ επένδυσε σημαντικά (για τα δικά της δεδομένα) στους νεαρούς Σαχαρχιζάν (φορ, Γκοχάρ), Μπαρανόβσκι (μέσος, Ζενίτ) και Κασίμοβ (αμυντικός, Ζενίτ). Θα βοηθήσει και ο έμπειρος Ζότοβ (μέσος, Κρίλια). Από τα ερωτηματικά στο ξεκίνημα της σεζόν.
ΝΙΖΝΙ
Μετά το καλό πρώτο μισό της σεζόν, πρέπει περισσότερο να ευχαριστήσει τους αντιπάλους και την τύχη της για την παραμονή. Έδωσε τα ηνία στον Ίλιτς και παρότι δεν πέτυχε ούτε μία νίκη με τον Σέρβο στον πάγκο στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, κατάφερε να σωθεί μέσω των μπαράζ. Αντιμετώπισε την Αρσενάλ Τούλα και παρά την εντός έδρας ήττα με 2-1 στο πρώτο ματς, έδειξε χαρακτήρα, έκανε την ανατροπή, κέρδισε με 2-0 στον επαναληπτικό και εξασφάλισε και φέτος μία θέση στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο Ίλιτς, όμως, αποτελεί το πρώτο φαβορί για απόλυση και τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα.
Έχασε τον βασικό έμπειρο κίπερ Νιγκματούλιν (Ρουμπίν), όμως μέχρι εκεί. Από τους υπόλοιπους 5 παίκτες που αποχώρησαν, κανένας δεν θεωρείται αναντικατάστατος. Από τις πιο δραστήριες ομάδες στην αγορά, απέκτησε τους Τίτσιτς (μέσος, Κόπερ), Γκλέιζερ (μέσος, ΟΦΗ), Μαγκέεβ (στόπερ, Λοκομοτίβ), Μεντβέντεβ (κίπερ, Ροστόφ) και Οζέγκοβιτς (φορ, Κηφισιά), αγόρασε τους Καραπούζοβ (μέσος, Ντινάμο), Ερμακόβ (μέσος, ΤΣΣΚΑ), ενώ επένδυσε στους νεαρούς Λαπίνσκι (φορ, Ζενίτ), Λουκίνιχ (αμυντικός, Λοκομοτίβ). Έχει τα φόντα να μείνει στην κατηγορία, όμως ήδη προετοιμάζεται να το πετύχει με αλλαγή στον πάγκο…
ΚΙΜΚΙ
Η απουσία της από την Πρέμιερ Λιγκ κράτησε μόλις για έναν χρόνο. Ήταν η πιο σταθερή ομάδα στη 2η κατηγορία πέρυσι και δίκαια κατέκτησε τον τίτλο. Η έκπληξη ήρθε μετά τους πανηγυρισμούς, καθώς επιβεβαιώθηκαν οι φήμες που ήθελαν τη διοίκηση να έχει διαφωνίες σε πολλά θέματα με τον τεχνικό Ταλαλάεβ, ο οποίος στο τέλος απολύθηκε. Αντικαταστάτης του ο άπειρος Αρτίγα, που από τον περασμένο Οκτώβριο βρισκόταν στον πάγκο της Ρόντινα, στην πρώτη δουλειά της καριέρας του ως πρώτος προπονητής. Αυτό και το μόνο την κατατάσσει στα ερωτηματικά της νέας σεζόν.
Το ρόστερ είχε ήδη ποιότητα, για να σταθεί στην κορυφαία κατηγορία, καθώς δεν είχε πέσει το μπάτζετ μετά τον υποβιβασμό. Σαφώς, όμως, και έπρεπε να ενισχυθεί και αυτό ακριβώς έκανε. Ξεχωρίζουν οι έμπειροι Ζαμπολότνι (φορ, ΤΣΣΚΑ), Μίρζοβ (εξτρέμ, Νέφτσι Μπακού), Αντζέλκοβιτς (αμυντικός, Ακρόν), Βέρα (μέσος, Ορενμπούργκ), Φιλίν (αμυντικός, Έουπεν), Γιουσούποβ (μέσος, Σότσι) και Γκλουσακόβ (μέσος, Ουράρτου), ενώ απέκτησε και τους Κοκάροβ (κίπερ, Αρσενάλ Τούλα), Ορίνιο (μπακ, Ρόντινα), Μπερκόβσκι (μέσος, Λοκομοτίβ), Πόροχοβ (εξτρέμ, Τιουμέν). Οι μοναδικές (από τις πολλές) αποχωρήσεις, που την «πονάνε», είναι εκείνες των Μιτριούσκιν (κίπερ, Λοκομοτίβ), Γκμπανέ (μέσος, Ζιλ Βισέντε), Αντράντε (αμυντικός, Λαμία).
ΝΤΙΝΑΜΟ ΜΑΧΑΤΣΚΑΛΑ
Τα τελευταία χρόνια όλη η περιοχή άφησε την ταλαιπωρημένη Ανζί και επένδυσε στην Ντινάμο. Ο Κουρμπάν Μπερντίεβ βοηθάει πολύ στην οργάνωση και χρειάστηκε να δώσει τα ηνία στον Μπιτζίεβ, που ξέρει καλά τη 2η κατηγορία, για να την οδηγήσει στην άνοδο για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Πρέμιερ Λιγκ. Δεν πρόκειται να κάνει τρέλες μεταγραφικά, όπως συνέβαινε παλιότερα στο Νταγκεστάν και θα προσπαθήσει να διατηρήσει αρχικά την οικονομική σταθερότητα, ψάχνοντας την υπέρβαση.
Λίγα πράγματα στην αγορά. Απέκτησε ως ελεύθερο τον ποιοτικό μέσο Άνγκμπαν από τη Σότσι ως δανεικό, με στόχο να αναγεννήσει την καριέρα του μετά τους διαδοχικούς τραυματισμούς, ενώ επένδυσε στον 22χρονο μπακ Πάλτσεβ (Καμάζ), προσθέτοντας στο ρόστερ και τον νεαρό αμυντικό Κιρς (δανεικός από τη Ζενίτ). Δεν έχασε, όμως, κανέναν από τους βασικούς της.
ΑΚΡΟΝ
Το 2011 ο Πάβελ Μόροζοβ, δικηγόρος στο επάγγελμα, αλλά επενδυτής στην πραγματικότητα, αποφάσισε να προχωρήσει στην ίδρυση της Ακρόν στη γενέτειρά του, Νοβοσεμέικινο, προκειμένου τα παιδιά της περιοχής να έχουν μία βάση, για να παίξουν ποδόσφαιρο. Έφτιαξε τις εγκαταστάσεις και μετά από 4 χρόνια «μετέφερε» την ιδέα του και στο ανδρικό ποδόσφαιρο, με τη δημιουργία της ομώνυμης ομάδας. Το 2018 εμφανίστηκε στο ερασιτεχνικό επίπεδο και τώρα θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στη σύντομη ιστορία της στην Πρέμιερ Λιγκ! Σταθερά καλές οι χρονιές στη 2η κατηγορία και πέρυσι έκανε τη μεγάλη έκπληξη, κερδίζοντας την Ουράλ στα μπαράζ: νίκη με 2-0 εκτός έδρας στο πρώτο ματς, ήττα με 2-1 στο δεύτερο και όλα καλά. Θα αγωνίζεται στη Σαμάρα, στο μεγάλο στάδιο της πόλης, και αυτό είναι μείον, καθώς θα φαίνεται… άδειο. Πρώτο φαβορί για τον υποβιβασμό, όμως πάντα τα τελευταία χρόνια έχει τον τρόπο να εκπλήσσει.
Δραστήρια στην αγορά, προκειμένου να παρουσιαστεί όσο πιο ανταγωνιστική γίνεται. Απέκτησε Τζουράσοβιτς (μέσος, Σπαρτάκ Σουμπότιτσα), Βίτορ (στόπερ, Μαγκουάρι), Λόντσαρ (μέσος, Ντέμπρετσεν) και Μπαρντιμπάχιν (μπακ, Γιενισέι), ως ελεύθεροι υπέγραψαν οι Μπακάεβ (εξτρέμ, Ρουμπίν), Βασιούτιν (κίπερ, Ζενίτ), Κουζμίν (μέσος, Μπάλτικα), Εσκοβάλ (στόπερ, Βιζέλα), ενώ με τη μορφή δανεισμού ο Μοσκβιτσιόβ (μέσος, Τορπέντο). Όλοι τους θα προσθέσουν εμπειρία. Αντίστοιχα, αρκετές ήταν και οι αποχωρήσεις, με εκείνες των Πόνσε (φορ) και Ατζέλκοβιτς (αμυντικός) να είναι οι σημαντικότερες.
Κορυφαία Στοιχηματική Εταιρία για Πρέμιερ Λιγκ Ρωσίας